Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието: Искаме да запазим вярата на хората в интернет

Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието

© Георги Кожухаров

Вивиан Рединг, еврокомисар по правосъдието
- Настоявам хората да могат да откажат да се обработва и съхранява информация за тях самите


- Не всички потребители в ЕС са запознати с рисковете от изтичане на личните им данни


- Онлайн услугите трябва да предоставят ясна информация за това къде съхраняват и как пазят

Г-жо Рединг, каква е целта на предложените промени в директивата за защита на личните данни, обявени в средата на март?
- Сегашната правна рамка за защита на личните данни на ниво Европейски съюз е от 1995 г. Основните принципи в нея ще бъдат запазени, но трябва да осъвременим и подобрим директивата заради технологичните промени, настъпили през последните 15 години. Искаме да гарантираме фундаменталните права за защита на личните данни, за да може потребителите да продължат да вярват на интернет. Новите мерки ще са от полза както на гражданите, така и на бизнеса.


Кога очаквате промените да влязат в сила?
- Искам да бъдат представени в окончателния си вариант през втората половина на годината. Впоследствие те трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС, така че сроковете зависят и от съзаконодателите. Водещите приоритети на Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС са подсилване на гражданските права, подобряване на правната сигурност и намаляване на административната тежест за бизнеса. Убедена съм, че новата правна рамка ще влезе в сила преди изтичането на мандата ми през 2014 г.
Бихте ли пояснили по-подробно кои са четирите основни стълба, върху които подготвяте промените в директивата?
- Четирите основни стълба на човешките права са правото "да бъдеш забравен", прозрачността, поверителността по подразбиране и опазването им независимо от мястото на съхраняване на информацията. Всички те целят защита на личните данни, както и да дадат контрол на потребителите върху информацията, съхранявана за тях самите.


Настоявам да се въведе правото да бъдеш забравен, което да позволи на хората да могат да откажат обработването и съхраняването на информация за тях самите. Всеки, който борави с лични данни, ще трябва да докаже, че има нужда да съхранява лични данни за потребителите си. Що се касае до прозрачността, хората трябва да бъдат информирани за това каква информация за тях се събира и пази, както и с каква цел става това.


Ако някой се присъедини към социална мрежа, трябва да знае за каква услуга се записва, както и какви са рисковете от обработката на личните му данни при всякакви неблагоприятни условия, например ограничаване на потребителския контрол върху личните данни или превръщането им в публично достояние.


Поверителността по подразбиране трябва да включва подобрение на настройките на сигурността на личните данни, което обикновено изисква значителни усилия. Това би предотвратило използването на лични данни за цели, различни от тези, за които е било дадено изрично съгласие.


Що се касае до локацията на информацията, искам да бъдат въведени европейски стандарти, които да гарантират сигурността независимо от географското местоположение на доставчика на услугата и независимо от използваните технологии за самата услуга. Например всяка американска социална мрежа с милиони потребителите в Европа ще трябва да се съобразява с правилата на ЕС.


Смятате ли, че европейските потребители са запознати с рисковете, на които ги излага съхраняването на личните им данни и евентуалната им кражба?
- В момента не всички са запознати с рисковете. Хората трябва да знаят как личните им данни могат да бъдат използвани от трети лица, какви са правата им и към кои власти могат да се обърнат в случай на нарушаването им. Потребителите трябва да знаят рисковете, за да не изгубят контрола върху личните си данни. Това е много важно, особено за по-младите потребители онлайн. Цялата информация трябва да се дава по ясен и разбираем начин, да бъде лесно откриваема.


Важно е потребителите да бъдат информирани дали до личната им информация е бил осъществен незаконен достъп, дали данните са били променени или дори унищожени. За това и Еврокомисията планира да задължи и компании извън телекомуникационния сектор да уведомяват потребителите за изтичане на информация. Например планираме да въведем такова изискване и във финансовия сектор.


Каква информация събират социалните мрежи за потребителите си?
- Социалните мрежи предлагат на потребителите си различни начини за споделяне и предоставяне на информация. Това води до събиране на огромно количество лични данни - от снимки и статуси до обмяна на персонални съобщения.


Кой ще бъде засегнат от промените? През миналата година излязоха наяве проблеми с Google (представянето на реална гледка от улиците чрез незаконно събиране на информация от потребители  във Франция - бел. ред.), има ли развитие по този казус?
- Проблемът е, че правилата за защита на личните данни в ЕС трябва да се отнасят за всички компании, независимо какъв е произходът им. Компаниите извън Европа не трябва да използват факта, че сървърите им са извън пределите на съюза, за да за обикалят тези правила. Що се касае до Google Street View, компанията призна, че през миналата година е събирала имейли и пароли от точки за достъп до безжични мрежи (WiFi), и се извини за това.


Най-прясното развитие по този проблем е глобата в размер на 100 хил. евро, която френската Комисия за защита на личните данни CNIL наложи на Google за нарушаване на правилата за защита на личните данни.


Споменахте и опазването на личните данни и използването им от официалните власти. Каква е политиката, която се следва в Европа, и планирате ли да я промените?
- Огромно количество лични данни на невинни и почтени потребители се събира непрекъснато, особено от частни компании. Впоследствие те могат да бъдат използвани от властите за разследване на тероризъм и друга престъпна дейност. Говорим за данни като банкови преводи, покупки на самолетни билети, проверки за сигурност по летищата.


Лисабонската харта означава, че ЕК има право да разшири обхвата на защитата на личните данни към области като съда и полицейското сътрудничество при разследването на криминална дейност. Не това обаче сме правили досега. Нашата цел е да се гарантира високо ниво на защита на неприкосновеността на личния живот на хората и да се избягват потенциални пропуски и несъответствия с общите правила.


Работите ли съвместно с други държави извън рамките на ЕС?
- Да, сътрудничим си с други държави и това е важна част от нашата рамка за защита на данните - не може да се работи във вакуум, особено когато интернет няма граници. Искаме да поощрим световните принципи за защита на данните чрез сътрудничество с отделни държави и международни организации и да гарантираме, че правата на европейците за опазването на поверителността на личните им данни се зачитат, където и да се обработват те.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ей заради подобни комисарши, интернетът ни е Plug & Pray!

 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Настоявам да се въведе правото да бъдеш забравен, което да позволи на хората да могат да откажат обработването и съхраняването на информация за тях самите. Всеки, който борави с лични данни, ще трябва да докаже, че има нужда да съхранява лични данни за потребителите си. Що се касае до прозрачността, хората трябва да бъдат информирани за това каква информация за тях се събира и пази, както и с каква цел става това."
  Напълно съм съгласна с това мнение. Дано по- бързо станах факт новите промени в директивата.Очаквам с нетърпение и транспонирането й във бг. законодателство.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на Мафи
  Мафи
  Рейтинг: 398 Любопитно

  правото "да бъдеш забравен"
  ...
  Яяя, ...какво искали европейците!? ...А тук граждането за евр. р-тие на България кво ли не искаха и си искат: ...че интерфейс да си слушкат в реално време, ...че 12 месеца съхраняване на трафичните данни, ...че до 2 часа данните да са на милиционерското бюрце, ...че глоби по 300 хил. лева, ..че.....
  пп: Альоууу, ....2011-та е годината, ...не 1984-та!

  Yeah, ..the same one,..but no ban, no fun. Confucius..almost
 4. 4 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 468 Неутрално

  "..Искаме да запазим вярата на хората в интернет."??!!??
  Боже, Божке.....

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 882 Гневно

  До коментар [#5] от "labrador":
  До коментар [#6] от "mihaylov54":
  До коментар [#7] от "labrador":

  Ей селяндури!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 9. 9 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Поканете я в България и ѝ покажете Търговския и Имотния регистри.

  До коментар [#5] от "labrador":
  До коментар [#6] от "mihaylov54":
  До коментар [#7] от "labrador":

  Ей селяндури!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 10. 10 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  Уважаема Г-жо, Вивиан Ре.

  БЪЛГАРСКАТА ПРОГРЕСИВНА ОБЩЕСТВЕНОСТ НАСТОЯВА ДА СЕ РАЗГЛЕДА ПО ЮРИДИЧЕСКИ ПЪТ ЧЛЕНСТВОТО НА КОЛОНИАЛИСТА АНГЛИЯ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА.
  ОТ 4г. НАЙ УСИЛЕНО СЕ МЪЧИМ ДА ОБЪРНИМЕ ВНИМАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЪДЕБНИ ОРГАНИ, ПО ВЪПРОСА ЗА ОТКРАДНАТАТА ЖИЗНЕНА ТЕРИТОРИЯ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ОТ КОЛОНИАЛИСТРА-АНГЛИЯ.
  СТАВА ДУМА ЗА НАРОДА ЧАГОС ОСТАНАЛ В ИЗГНАНИЕ БЕЗ ТЕРИТОРИЯ.
  СЛЕ3Д КАТО ПОЛУЧИХМЕ СЪВСЕМ НЕЗАДОВОЛИТЕЛЕН ОТГОВОР ОТ Г-н Жан-Луи Куньон / Началник отдел
  Европейски Парламент
  Кореспонденция с гражданите
  Дирекция за Информация
  < www.europarl.europa.eu >,
  РЕШИХМЕ ОЩЕ ПО-НАСТОЙЧИВО ДА ПОВДИГНЕМ ИСТИНАТА ОКОЛО ТОЗИ ФАКТ, ПРЕНЕБРЕГНАЛИ НАРОДА ЧАГОС, ЗАХВИРЛЕН В ИЗГНАНИЕ ДО СЕГА, А ВСИЧКИ В ЕВРО-КОНГЛОМЕРАТА ВКЛЮЧАЯ И КОЛОНИАЛИСТА АНГЛИЯ, БВРЪЩОЛЕВИМ ЗА СЪЮЗ, РАЗ-демо-КРАЧЕНО.
  Не може да не се отбележи, че Англия (член в €вро-Конгломепата ), в 1971 г., чрез таен договор и Милитаристично-Агресивни цели, погубвайки Жизненото право на цял един Народ, завладява насилствено територията му.

  Същият този „€вропеец” в съглашение с "НАТО", другият Милитарист, създават Най-Голямата Военна база за унищожение в Света, построена върху „Открадната територия”;

  Това е базата “Диего Гaрсия” до момента.

  Англия за да скрие Престъплението си, е дала острова под-наем на НАТО.
  Тази база е основния Милитаристичен плацдарм за Военните АГРЕСИИ срещу Човека и унищожения. От тази база агресорът ся смърт на Балканите-Югославия, изхвърляйки атомните си отпадъци, от там все още обстрелват незаконно и Афганистан, Ирак и ЛИБИЯ, че и даже сега са насочили очи към Иран, след неуспеха им в Грузия.
  Всичгко това за световно владеене на петрола.
  (Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  (http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger?
  (http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511)

  Става дума за Народа от Архипелага ЧАГОС, останал без Родина заради КОЛОНИАЛИСТА-Англия и подложен на ИЗГНАНИЕ до ден днешен.

  Народ без Родина, за който нито една прогресивна сила в Света (начело с МАСОНСКОТО ГНЕЗДО-ООН), не се Застъпи ефективно, да Принуди и НАКАЖЕ КОЛОНИЗАТОРА, връщайки Родината и жизнените му права.

  Да, СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТ-член на €вро-Конгломерата!

  Тук позволете ми да запитам;
  * Демокрация ли е да се търпи „Кражбата на териториално- жизненото право на цял един Народ” от Държава-член в €вро-Конгломепата, разчитаща на забрава за това??
  * Демокрация ли е това, да се знае, търпи и остави цял един Народ без Родина, а да говорим за €вро-“демократичен”Съюз?
  * Какви са тези Нови М€ждународни Отношения и тази “Д€м€к-окрация”, за които всички €вропейци говорим, претендираме и “градим” в момента?
  * Как и по какъв критерий беше проведен избора за чл€нство в €вро-Конгломепата ( “Съюза” ), така и не стана напълно ясно, но щом е допусната такава огромна грешка в подбора, че е включен чл€н-КОЛОНИАЛИСТ, пределно е ясно, как отново „Финансовите €вро-Бизнес-инт€р€си от нов вид” за пореден път са замесени и са основният движещ фактор на този „Нов вид М€ждународни “€вро-Д€м€к-ократични” Отношения”.
  * В това число как мисли и какво прави БЪЛГАРИЯ, претендирайки за световно Демократично признание със Свободният дух на Ботев и Левски??

  "Само онзи, който е Свободен, само той може да се нарече Човек в пълния смисъл на думата.
  в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г. "Христо Ботйов"

  "Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

  С уважение:
  И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
 11. 11 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Сайтове с правила от сорта на фашистбук трябва по всякакъв начин да бъдат ограничавани и в най-добрия вариант - сприрани (на принципа "цензура за цензорите".
  Забележете, че има голяма разлика между фашистбук и twitter, поне на този етап, друг е въпроса, че twitter няма нужната функционалност, но поне там може да участваш анонимно, за разлика от фашистбук, които явно подкрепят убийства като опита срещу Огнян Стефанов. А различното третиране на еднакви казуси във фашистбук, от келеши-модератори го прави връх на мошеничеството. Като добавим и, че има внедрени хора от разузнавания, хакери и др., от сайта нищо не остава.

 12. 12 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Сиренето е безплатно само в капана за мишки. Затова фашистбук изглежда толкова прекрасен.

 13. 13 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Неутрално

  не знам по какъв начин можеш да предпазиш човек, който без да се замисли изсипва цялата си лична информация в суратбука. какъв закон трява да е това - може би такъв, който задължава предлагащите услугата преди регистрация да въвеждат потребителите в теорията и практиката на компютърните мрежи!? в края на краищата, хората трябва да проявяват малко здрав разум и чувство за лична отговорност.

  що се отнася до злоупотребата с лични данни, примери за такива има у нас има твърде много, дори и без да намесваме интернета - сметките за телефони, парно и вода, които се въргалят по входовете, събирането на ЕГНта във видеотеките и за щяло и нещяло. наскоро дори имаше статия в Капитал по този въпрос.

 14. 14 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Забранете на куките да слушат и записват всичко!!!

 15. 15 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 672 Весело

  Моля? Защита на личните ни данни?

  Глупости-всяка банка и провайдер като вляза при тях първо ми искат личната карта!

  В Глупландия управлявана от Рапончо и Калинка с Кушлевци всичко е възможно.

  Ама избори идват и тогава ще им покажа на Гроб средния пръст!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 16. 16 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 450 Весело

  абе тая стринка с всичкия си ли е?! как точно ще ми запази вярата след като най-тежкото наказание е "компанията призна, ..., и се извини за това."

  той и манго ще отмъкне капака на шахтата, аз ще си счупя крака в дупката, ама после ще ми се извини.
  и ченгетата ще ме смелят от бой, щото съм нарекъл "еврором" манго, а после ще ми се извинят.
  накрая Боко Тиквата ще продаде българските шофьори на Лукойл и дори няма да се извини.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 17. 17 Профил на MIRADOR
  MIRADOR
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "Enchev,Iliya":

  Драги коментаторе,
  не е неабходимо човек да ти чете цялото писание за да разбере къде те сърби.Изразите ти като "колониалиста Англия" и "Евро-конгломерата" са достатъчни да те определят като атавистичен белег от времето на настръхналият срещу запада рухнал комунизъм.Кои сте вие от т.н. от теб "Българска прогресивна общественост"? Износен израз от недалечното минало,когато нямаше нищо по-прогресивно от комунизма. И защо ви е заболяло за никому неизвестният народ ЧАГОС? А не например за "един народ" в Испания,в Турция,в Китай,в Ирак и не само "един" в Русия? Списъка ще стане много дълъг! Опит за ново раково образование за поддържане на т.н."национално-освободиелни движения" и нови пожари в света.
  ХОРА,ОПОЗНАЙТЕ МИНАЛОТО,ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ НАСТОЯЩЕТО И ДА ИМАТЕ БЪДЕЩЕТО...

  Виниций
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK