Борислав Стефанов, изп. директор на Агенцията за инвестиции: Бюрокрацията е по-голям проблем за инвеститорите от корупцията

Борислав Стефанов, изп. директор на Агенцията за инвестиции

© Анелия Николова

Борислав Стефанов, изп. директор на Агенцията за инвестиции
Няма лоши сектори - всички пари, които влизат в икономиката, са добри


Машиностроене, електроника, химия, транспорт и логистика са перспективни за България


Ниските заплати не са повод за гордост, но са един от определящите фактори за инвеститорите


Няма лоши сектори - всички пари, които влизат в икономиката, са добри


Машиностроене, електроника, химия, транспорт и логистика са перспективни за България


Ниските заплати не са повод за гордост, но са един от определящите фактори за инвеститорите
Да започнем с една позитивна новина – белгийска фирма за килими реши наскоро да измести част от производството си в Сливен. Имате ли вие други такива примери, или това е единичен случай?
- Не е единичен. Имаше доста случаи на фирми, които идват с планове да преместят производството си примерно от Китай, където един от проблемите е, че се качват разходите за труд. Други искат да се преместят от локации в Европа. Имаме през последните седмици и месеци видимо оживление, доста повече фирми дойдоха да питат какви са условията да преместят част от дейността си тук.


Те са в сферата на дървообработването, текстила, услугите. Аутсорсингът принципно е сфера, която набра скорост през последните години в България, но през последните месеци доста повече фирми от обичайното се интересуват. Някои искат да консолидират част от операциите си в различни държави, на други ще им е по-евтино да работят у нас.


Ниските заплати тук не са особен повод за гордост, но трябва да имаме предвид, че това е един от основните фактори за местенето на инвеститори от една в друга държава. Това е и начин нашият пазар на труда да се приближи към този в по-развитите държави.


Имате ли индикации, че случващото се в Северна Африка и Близкия изток пренасочва инвеститори към България?
- Специално що се отнася до Египет, имаше една фирма с големи аутсорсинг центрове с по няколко хиляди човека, от която казаха, че сериозно обмислят да прехвърлят част или цялата си дейност другаде. Нашият регион като цена за тези дейности е по-скъп от Индия и Египет, но икономическата и политическата стабилност е много по-голяма.


Това, което ни пречи специално в тази сфера, е, че държавната подкрепа е ориентирана повече към привличането на предприятия в производството. Спорен е и моментът дали изобщо да има субсидии. В страни като Чехия и Унгария обаче има такива инвеститори.


Смятате ли, че вече има очертана тенденция към завръщане на чуждестранния капитал тук?
- Имаме няколко поредни месеца на растеж, което е добър знак. Последните данни на БНБ показаха почти двойно нарастване на годишна база през януари. В същото време се променя профилът на инвеститорите. Преди кризата 60-80% от вложенията бяха основно във финанси, търговия и недвижимости, а през последната една година фокусът е изместен към производството и енергетиката.


Това е хубаво, защото тези сектори са много по-устойчиви за създаване и задържане на работните места. Иначе няма лоши сектори - всички пари, които влизат в икономиката, са добри. Въпросът е, че вкарани в едни сектори водят до устойчивост и работни места, а в други могат да доведат до инфлация – нещо, което стана при нас. Например в строителството имаше много работни места, но при срива те изведнъж изчезнаха. 


Това означава ли, че при излизането от кризата други сектори ще бъдат във фокуса на вложенията?
- Ако погледнем преди кризата - потокът към банките идваше от техните майки. Същите пари после се даваха за заеми за покупка на жилища, офиси, за лизинг на автомобили или пък покупката им в брой. Така че секторите финанси, недвижими имоти и търговия са много свързани и растяха паралелно, а в кризата паднаха едновременно. Това са секторите, върху които не можем да влияем директно.


Много се говореше, че там инвестициите са намалели в резултат на държавна политика, а всъщност са спаднали вложенията там, където тя не играе пряка роля. Когато може лесно да се наберат средства навън, има повече спекулативни проекти в строителството и различните финансови дейности, в лоши времена тях ги няма. Така че независимо кой е на власт и какво прави, тези сектори следват възможността да се намерят пари.


Тази година вече има признаци, че достъпът до финансиране отново е облекчен и аз съм почти сигурен, че в България инвестициите в търговия, финанси и строителство отново ще се увеличат. С колко – не може да се каже. Важно е обаче да се качва делът и на по-устойчивите сектори. В средата на миналата година започнахме един проект за условията за бизнес в България и сме готови с някои анализи за това кои сектори има по-голям смисъл да бъдат промотирани.


Кои са те?
- Правихме го съвместно с една американска компания и тя препоръча сектори, които не са изненада – машиностроене, електроника и електротехника и химическа промишленост. Там имаме история, специалисти, конкурентни предимства спрямо съседни страни.


Транспортът и логистиката е друг такъв сектор – България все повече ще се отваря към света като врата на Европа особено за фирми от Далечния изток, към които трябва да насочим повече усилия. И два сектора от услугите – аутсорсинг на бизнес процеси и информационни технологии, като фокус се дава на софтуера.


В по-дългосрочен план трябва да се наблегне на сфери, свързани със здравословния начин на живот и енергийна ефективност - медицински туризъм, производство на биопродукти, земеделие и хранително-вкусова промишленост.


Как ще привличате инвеститори в тези сектори?
- Също чрез този проект. Досега България се рекламира предимно като страна за туризъм, но трябва да се разбере, че рекламирането като място за правене на бизнес е различно. Една тв реклама е хубава, но е несериозно да се смята, че някой, като я види, ще дойде да направи завод за 100 милиона. Така или иначе масова реклама трябва да има, защото не всеки знае за условията за правене на бизнес у нас.


Ще има 20-30 събития по цял свят, където да се опитаме да привлечем вниманието. Досега на тях са канени хора за бройката, а не правилните мениджъри, които биха взели инвестиционно решение. Надявам се до няколко седмици да пуснем поръчките и от средата на годината да започнем с организацията на тези събития.


Избрали ли сте вече страните и по какви критерии?
- Няколко групи ще са събитията – около 10 с подкрепата на голям медиен партньор от ранга на "Икономист" или "Файненшъл таймс", защото това ще осигури публичност на цялото събитие, пък и тези медии се ползват с доверието на бизнеса.


За тях няма определени места, предполагам, че ще бъдат някои от големите бизнес столици. След това около 10 събития, посветени на различни теми, свързани с тези сектори, за които се смята, че има потенциал. Отново в градове като Лондон, Берлин, Париж, Токио, 1-2 в САЩ, в Близкия изток.


Освен на медии на кого ще разчитате по места, след като дори вече нямате представител в Брюксел?
- Да, откакто съм в агенцията, го нямаме. Единствените хора са в офиса ни в София, което е донякъде ограничаващо, а дори македонската агенция има офиси в чужбина. Хубаво е зад граница да имаме партньори, но заради кризата бюджетът ни бе намален няколко пъти в сравнение с този през 2007 г.


От друга страна, много от нещата, които правим, не изискват големи средства, защото основната ни дейност е да помагаме на фирмите с контакти и информация. Специално тези събития ще правим с парите от проекта, който е по ОП "Конкурентоспособност". Доволен съм, че той се случи след толкова години.


Нямате ли намерение подобно на земеделското министерство да назначите аташета зад граница?
- За съжаление нямаме средства за това. За мен важното ще е координацията с аташетата в съответните държави, които би трябвало да помагат България да се промотира. По този проект подготвяме и нови промоционални материали, защото сегашните нямаха добър маркетингов ефект.


Имаше много информация, по 20-30-40 страници текст, който сигурно е много интересен, но едва ли някой го е прочел от началото до края. Ще преведем брошурите на езици, различни от английския, за да могат да се четат и в страни, където той не е основен. 


Може ли успешната приватизация на "Булгартабак" или пускането на акции от енергийните дружества най-накрая на борсата също да стимулират инвестициите?
- Това би показало, че пазарът е по-прозрачен и по-развит, което само по себе си ще им даде допълнителен стимул да дойдат. Колкото повече примери има за добре действаща администрация, за липса на корупция, за прозрачност, толкова по-добре. Но друг ефект е труден за прогнозиране.


Наблюдатели коментират, че България все още има огромен проблем тъкмо с корупцията и върховенството на закона. Това ли споделят и с вас компаниите?
- Тези две сфери са изключително важни за бизнеса. Скоро имаше статия в "Икономист", където ставаше дума, че Индия, която е голям получател на преки чуждестранни инвестиции, е имала срив през миналата година, като една от причините е точно корупцията. Обаче проблемът е, че корупцията и бюрокрацията е трудно да се оразмерят, анализите почиват на силно субективни показатели, а мнението на един бизнесмен се засилва, предавайки се на друг.


Тоест се самонавиват?
- Да, точно. А пък такива проблеми има и в добре развити държави.


През вашите разговори как изглеждат нещата?
- Повече се набляга на тромавите административни процедури, отколкото на корупцията.


При посещението си в Търговище неотдавна премиерът заяви, че ще се обсъдят нови мерки за подпомагане на големи инвеститори. Какво се предвижда?
- В момента в закона облекченията са заложени за така наречените приоритетни проекти – които разкриват над 200 работни места и са за над 100 млн. лв. инвестиции. Това са мерките, за които аз знам. За друго не съм бил информиран засега. А иначе ще възложим чрез обществена поръчка сравнителен анализ, който да покаже държавната подкрепа за инвеститори в региона около нас, за да можем да сравним по-добре къде сме ние.


Какви идеи има чуждестранният бизнес за България, за които вие знаете към момента?
- Имахме няколко запитвания в химическата промишленост, в логистиката. Въпросът е, че в повечето случаи те искат да останат анонимни, докато решат. Имахме случаи дори, в които идват от централите, без да предупредят местните си хора. Разчу се например за един развлекателен център и в резултат земята на мястото поскъпна многократно в рамките на 2-3 седмици.


Това, което ме радва, е, че тези запитвания стават повече и повече. Година назад, когато започнах работа, имаше период от няколко месеца, когато запитвания на практика нямаше. Така че се надявам, когато си тръгна, БАИ вече да функционира повече като консултантските агенции, в каквито съм работил преди.


Имате ли данни, че спрени от кризата проекти се размразяват?
- Имаме информация само за проектите, които са били сертифицирани при нас. Това, което виждам, е, че някои проекти в производството и услугите, които са започнали 2005 - 2006 г., после са били прекратени по финансови причини, сега има интерес да се възобновят. Все още сме в една фаза, в която фирмите са по-оптимистични, но няма твърдо решение за продължаването на проектите.


Имаше една грандиозна идея да правим писта за Формула 1. Какво стана с нея?
- Ако трябва да съм честен, ние нямахме никакво участие в този проект. Научих за него от вестниците. Съответно не съм чувал нещо за развитието му. Такива проекти се правят с много пари. Аз не съм сигурен доколко една такава писта е печеливш бизнес, не съм чел анализи за колко време се връща такава инвестиция. Хубавото е, че покрай големия шум около такова събитие автоматично се покачва известността на страната. Но по една или друга причина ние бяхме извън тази тема и не мога да я коментирам.


Ще участвате ли в изготвянето на стратегия за развитието на Северозападна България?
- Много ще се радвам да можем да помогнем, което ще е трудно заради скромния финансов ресурс и хора, но може да насочваме интереса към този район на страната. Обаче трябва да внимаваме да не се насилва бизнесът, защото по-важно е първо да вложи парите си в България, а не другаде, а после къде точно ще стане това. Но е хубаво регионите да се развиват равномерно. Сега София произвежда една голяма част от БВП, голям процент от инвестициите са тук, което не е добре нито за България, нито за града.


Наскоро от Е.ОН обявиха, че са недоволни от общуването си с последните три правителства и не биха инвестирали повече в страната. Имате ли други такива сигнали?
- В случая с Е.ОН трябва да се има предвид, че е в силно регулирана индустрия, в която един монопол се раздели на няколко монопола. В тези случаи е спорно дали фирмите не използват положението си, за да искат повече от държавата, отколкото са получили.


Това, което е важно, е колкото зависи от нас, условията за правене на бизнес да са еднакви за всички. Ако трябва да съм честен, от фирмите, с които работим, не сме имали някой да дойде и да каже - на мен толкова не ми харесва в България, че ще си тръгна след месец-два-три-пет. Така че по-скоро бих отговорил с "не" на този въпрос.


От друга страна, ние не работим с всички фирми в страната, но пък сме една от известните агенции и много от тях идват да кажат какви са им проблемите или пък от какво са доволни, така че смятам, имаме добър поглед как се развива бизнесът в страната.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Един безплатен съвет от мен. Личният подоходен данък може още сега да се афишира като 9,5%, а не 10%. Лицата, декларирали дохода с електронен попдис и платили в срок, получават 5% отстъпка от данъка. След като електронният подпис падна на 18 лева, всяко лице със свободна професия и повече доходи подава точно по този начин.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Доста разумни отговори, чак се учудих и приятно изненадах....Добре е да слагате визитка на по-непознатите лица....

 3. 3 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ама тя корупцията е производна именно на бюрокрацията. тя бюрокрацията сама по себе си нищо не означава освен някакви си условия създадени от държавата, които променят пазарните такива. от там нататък дали това ще е корупция, дали ще е ограничаване на предлагането или каквото и да е - това е функция от променените условия.

 4. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#2] от "Noname":

  Американски университет FTW!

  gradinko.bg
 5. 5 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  БАИ трябва д а бъде закрита, заради безхаберието и незаконосъобразните действия на Сталев. Когато една институция е толкова омърсена, няма смисъл да се влагат пари за почистване. Трябва просто да се разчисти.

  gorskia
 6. 6 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Иначе няма лоши сектори - всички пари, които влизат в икономиката, са добри. Въпросът е, че вкарани в едни сектори водят до устойчивост и работни места, а в други могат да доведат до инфлация – нещо, което стана при нас."

  Е, как тогава да няма лоши пари?

 7. 7 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  тази агенция по инвестиции по концепция има сходства с централното бюро по планиране толкова, колкото е политически допустимо. и иронията е, че този господин на снимката бе номиниран за бизнесмен на годината 2010. много интересно какво точно има с бизнеса той? не виждам да е предприемач или мениджър. разбира се тези награди се раздаваха от...в. капитал...

 8. 8 Профил на nero_
  nero_
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Тези 5% отстъпка са от последното плащане на ДОД, не от цялата сума. Предполага се че по-голямата част вече е внесена, и в повечето случаи е точно така.

 9. 9 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Noname":

  И на мене ми се стори разумно докато не прочетох че оплакванията от голяма корупция и бюрокрация в Бг били много субективни, че чужедстранните инвеститори се самонавивали, и че и в развитите страни имало такива проблеми. И си казах - поредния плужек който само му дай да се оправдава.

 10. 10 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ОСвен това нищо не разбира от икономика. То кой ли разбира, но защо се изказва? Както показа горчивия опит на българия не всички инвестиции са еднакво добри. Той това го признава под сурдинка но после се изцепва, че държавната политика нямала роля при тия инвестиции. Напротив, много може да направи държавната политика за да неутрализира тия hot money. Това че в Бг държавата си го мести от единия крачол в другия, докато мъдро се уригва, не значи че това е световната практика.

 11. 11 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 627 Весело

  Отново и отново Дневник със сатанинско упорство ни показва поредния клати ку-овец, който нищо не прави в поредната от безбройните Агенции, фондации, центрове ,нищо-неправещи, но получаващи големи заплатки у нас.

  То не бяха сульо и пульо да дърдорят как ветровете, слънцето, Марс или климата им бил виновен..

  аре стига вече..
  бактън...

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#2] от "Noname":

  До коментар [#4] от "gradinko":

  Нещо повече от многозначното FTW да ни предложиш?
  И не е само Американски университет.

  "Консултант по стратегически мениджмънт – The Boston Consulting Group. Участвал е по проекти в различни държави на източна Европа и Азия в областта на автомобилната индустрия, телекомуникациите, туризма и потребителските стоки. Бил е Мениджър в Регионалния логистичен център на ДаймлерКрайслер в Дубай, като е работил с генералните дистрибутори на Мерцедес, Крайслер, Джип и Додж във всички държави на Персийския залив.
  Борислав Стефанов притежава МВА от Харвардския Университет в Бостън и магистърска степен по Международен мениджмънт от университета Риджънтс в Лондон. Дипломира се като бакалавър по Бизнес администрация в Американския Университет в България. Бил е президент на Източноевропейската асоциация в Харвард и член на клубовете по Стратегическо консултиране и Предприемаческа дейност.
  Борислав Стефанов говори свободно английски и руски език и е член на Mensa International. "

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "gradinko":

  Американският университет е сбирщина от селяци (Севлиево, Попово, Брацигово и тем подобни), изпаднали от Ам. колеж и заблудени македонци, албанци и румънци. Поне сега, преди може да е били по-високо нивото.

 14. 14 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "lvm":

  не е бил номиниран, а беше в журито

 15. 15 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#14] от "kosovar":

  да, правилна корекция сте направил.

 16. 16 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":
  Благодаря за информацията!
  По темата - добро попадение за личност и способен човек!
  Когато хората със сертификати на МЕНСА бъдат използвани ефективно - заемат полагащото им се място е структурите на обществото тогава ситуацията ще се нормализира!
  Една птичка пролет не прави!
  Тук к.п.д. на ползването на интелектуалния потенциал е почти равно на нула!

 17. 17 Профил на chuchu
  chuchu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  М'да,

  добро интервю, смислени отговори...

  Някои (подчертавам някои!) от негативните изказвания във форума също имат смисъл (като например това, че по принцип държавата има механизми да ограничи инвестиции, подхранващи инфлацията).

  Не забравяйте обаче, че да работиш в държавната администрация е все едно да си в змийско гнездо и трябва да внимаваш какво казваш, иначе ако някои по-горе (разбирайте някой, който вече май се отъждествява с държавата) реши, че го критикуваш ще трябва нова работа да търсиш...

  Все пак отговорите на човека определено не мога да ги нарека подмазвачески - просто виждаме някои, който разбира малко или много това което говори. (а не е дал на някой стажант да му напише отговорите за интервюто)

 18. 18 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#13] от "kosovar":

  Нещо злобееш ли кво ? Или не можа да изкараш 1000 на SAT ? хахахаха

 19. 19 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#3] от "lvm":

  Имено!

  Отделете време навреме.
 20. 20 Профил на sanctum
  sanctum
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#13] от "kosovar":

  Човекът е МБА от Харвард и е работил в Бостънската консултантска група, дори тоалетната да е мил там, пак е на светлинни години от теб, фор шур

 21. 21 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "Добрин Грънчаров":

  изкарах 780 на гмат, така че не ми се прави на много умен

 22. 22 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "sanctum":

  не съм казал нищо лошо за харвард, казах лоши неща за американския, така че не ти разбирам коментара.

 23. 23 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "sanctum":

  И Джордж Буш има MBA от Харвард, така че не ми го цитирай като свидетелство за мозък. ОСвен това, MBA , ако ще от Луната да е, не може да те научи как да се води държавна политика, защото за разлика от MBA държавната политика не е дъра-бъра. Което го разбра и Буш, ма късно!

 24. 24 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Струва ми се, че не е много често някой човек от държавната администрация (в този случай Агенцията за инвестиции) да коментира толкова конкретно дейностите, с които са се заели и следващите стъпки, които трябва да бъдат свършени.

  Всички искахме прозрачна работа по агенции, а сега директорът на една такава агенция излиза пред медиите и казва какво е свършено и какво ще се направи в близкото бъдеще.

  Поздравления за смелостта на г-н Стефанов и надявам се ентусиазмът му няма да спре. Сега остава на нас и на медиите да следим дали заложените стъпки се изпълняват.

 25. 25 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ау, това не го видях навреме:

  "...и е член на Mensa International. "

  Леле боже, смях и сълзи в залата! Ами шампион по шахмат? Моля компетентния шеф на г-н Стефанов да му каже поне да си махне тая Менса от биографията, защото инвеститорите като я видят и се превиват от смях. Защото да се пишеш член на Менса, означава само едно единствено - че казваш на околните "Аз съм ЕНТЕЛЕКТ!" Ако си ентелект, то трябва да си личи по това как мислиш и действаш, а не да си го казваш в прав текст. Защото ако трябва да си го разтръбяваш сам, сигурно не е много очевидно иначе.

 26. 26 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#25] от "ditenat":
  Ако си член на МЕНСА или си покрил теста на МЕНСА само ти имаш правото да казваш че си такъв и да си обявяваш резултата!
  Надявам се че познаваш някой от членовете на тази организация!
  Ако имаш кола "Ферари", би ли я държал в само в гаража си!?
  МЕНСА определя интелигентността по логика и бързина на мисълта!

 27. 27 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дитенат, дегенерат или каквото си там. По-добре инвеститорите да си говорят с член на МЕНСА а не просто с някой с член, което май е и единственото достойнство на последния. Да си лентяйско хейтърче е любимо хоби в България, проблема е когато хейтърчетата започват да джавкат по хората които работят нещо.

  Има известни факти, които говорят сами за себе си - човек не завършва случайно Харвард, плюс ако помислите отговорите са съвсем логични и последователни. Агенцията създава среда и съществува като партньор който фасилитира и когато се намира българин решил да прави нещо за държавата айде веднага пак да потърсим нещо негативно.

  На тема образователен ценз, Американския Университет си остава без конкуренция в България като икономическа институция (да не се бърка с псевдо Институтите наводнили България). Множество ключеви позиции в страната са заети от хора завършили Американския, сигурно в международна корпорация с връзки става или как? 28. 28 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  @kosovar - това го твърдиш от позиция на "гражданин" на непризнатата свръхразвита "икономика" Косово? с 50% безработица?

 29. 29 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 458 Весело

  Ех Маринчо Маринчо и ти кат Бориславчо не вдяваш за кво иде реч! Първо, Менса не определя интелигентността и бързината на мисълта. Тези неща се определят по рождение. Членството в Менса не определя и дълбочината на комплексите, но по скоро ги илюстрира нагледно. Ако има човек мозък като Ферари то той го показва като си го ползва в ежедневния живот, както би правил и със самото Ферари. Не като си залепи ваденка на челото "Аз имам Ферари". И да, познавам двама-трима които не ги е срам да си признаят, че членуват в Менса. Всичките имат едно нещо общо - никога не са правили секс.

 30. 30 Профил на Hans
  Hans
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Той хубаво е човека от АУБГ градинко-пединко, но това му е една малка част от биографията и по-скоро незначителна като чета останалото.

  Освен това в Харвард има и България не от АУБГ - повечето всъщност, така че не бързай с изводите. Между другото доказателството, че АУБГ не е перфектно си самия ти.

  Hola!
 31. 31 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#29] от "ditenat":
  Дилетантче, кво да ти кажа като си кръстил дилетант.
  Поне си излез с истинските имена.
  Ще ми е интересно да си побъбря с теб ама не тук - да не замърсяваме форума!

 32. 32 Профил на Dgrant
  Dgrant
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#21] от "kosovar":

  Ти така ли си изчисляваш интелекта ? И 800 да беше изкарал пак можеш да си последна дупка на кавала ако нямаш характер и креативност... Аман от "умни" "граждани"...

 33. 33 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "Добрин Грънчаров":

  казвам го, защото ти първи зачекна темата колко съм бил изкарал на тестовете. Приет съм да уча МБА в Англия в 2 университета от топ 3 в ЮК, но не искам да ти се хваля.
  А колкото до американския, с влизането в ЕС стана много неконкурентен, като отпадна единственото му (ценово) предимство спрямо европейските университети. Така че успех.

 34. 34 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  самият факт, че обсъждате дали този г-н е интелигентен или не издава, че вие явно нямате интелигентността да се досетите с каква значимост към материалния индивидуален просперитет е неговата интелигентност. вие обсъждате умствения му капацитет, защото е директор на някаква си държавна агенция. това имплицитно потвърждава, че вие считате, че такава агенция би могла по концепция на създаването й да подобри относително индивидуалния материален просперитет. т.е. навлизайки в аргументация относно интелекта му вие си разкривате позицията по много по-важния философски въпрос за смисъла на съществуване на самата агенция, която оглавява. а такъв смисъл няма... друго което издава интелигентността ви са минусите които съм получил в пост 7.

 35. 35 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  и както обясних в предишния си пост, докато вие обсъждате интелигентността му като релевантен фактор за способността му да изпълнява изискваните от длъжността му трудови дейности, аз ще я обсъдя без да анализирам дали тя е достатъчна или не, приложена в тази длъжност: да си завършил харвард, йейл или каквото и да е не означава колко си интелигентен. но явно и тук ви липсва акъл за да го осъзнаете това. ако става въпрос и бен бернанке е завършил принстън ама горкия човечец още си мисли, че причината за голямата депресия е липса на съвкупно търсене.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Защо ще се подпомага едрия бизнес за сметка на дребния????

  И после, като заради субсидиите гаражния търговец ще продава с 5 стотинки по-скъпо, и фалира, какво ще излезе?

  .
 38. 38 Профил на jochanson
  jochanson
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "-Освен на медии на кого ще разчитате по места, след като дори вече нямате представител в Брюксел?
  - Да, откакто съм в агенцията, го нямаме. Единствените хора са в офиса ни в София, което е донякъде ограничаващо, а дори македонската агенция има офиси в чужбина."
  ===================================
  Г-н Стефанов, сигурно и Вие като "земеделеца" не знаете, че МИЕТ - Министерството на икономиката и енергетиката има не по един, а по двама и дори трима аташета във всяко посолство в странство. Техните задачи са именно "да промоутират" бизнес-условията в България. За Македония не знам, но в цивилизованите страни не всяка агенцийка и ведомство има аташе в чужбина.

  Колкото до откритието Ви за "бюрокрацията", звучи най-малкото странно, тъй като Вие самият сте част от нея. Ами съкратете себе си и ще намалите бюрокрацията и държавните разходи.

 39. 39 Профил на bstefanov
  bstefanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "jochanson":

  Всъщност знам много добре колко аташета има от МИЕТ в кои държави, даже познавам повечето от тях. Хубаво е, че можете да сравните Македония с "цивилизованите държави", но ако бяхте направили задълбочения си анализ една стъпка по-нататък можеше да се досетите, че "не всяка агенцийка" се занимава с маркетинг на държавно ниво и съответно не на всяка е нужен аташе в чужбина. Но явно събота вечер не ви е била времето за такива дълбоки размисли.

  Аз наистина съм част от държавната администрация и в такъв смисъл съм и част от бюрокрацията. Но ако повечето избиратели са такива като вас, България с мен и без мен надали ще успее да получи по-ефективна администрация.

 40. 40 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#12] от "Graf":

  Драги Графе,
  И двадесет дипломи да има, човекът не е произвел и продал в България и кило лук....
  Та свръх висшето му образование му е стигнало само да констатира това, което и баба ми знае. Въобще не се е допрял до темата как се генерира корупция и защо инвеститорите, казвам "ИНВЕСТИТОРИТЕ" а не разни прошляци бягат като дявола от тамян от България. Отговора е доста прост: - Когато един закон те насърчава в противовес поне десет те обезсърчават. Всяко добро намерение се сблъсква с разни органи вземащи решения - Министерства, комитети, комисии, министерски съвети, общински съвети и не знам още колко си такива. Та докато трае тази процедура без ясен изход и без определени параметри желанието да се инвестира в България, независимо от всички предимства бързо се изпарява и ИНВЕСТИТОРЪТ отпрашва я към Полша, я към други не толкова силно развити страни като България....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 41. 41 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#16] от "Марин Мидилев":

  Най-силно ме впечатли факта, че говори свободно английски и руски.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 42. 42 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  @Ivm, извинете но нищо не разбрах от тези Ваши "обли приказки". Всъщност разбрах на петия препрочит. Или сте преподавател в наше учебно заведение, или никога не сте разбирали от бизнес (комуникацията Ви уважаеми е тотално пълна с "вода". Както и да е, обяснете с прости думи без да парадирате с псевдонаучен речник

 43. 43 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  @Серафин: когато си част от международна мрежа бизнес + университетска можеш да разчиташ на подкрепа а не на празни бръщолевения от форумни драскачи.

 44. 44 Профил на Andrey Bachvarov
  Andrey Bachvarov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  @Серафин: като цяло обаче сте си прави - има дисбаланс между това, което се опитва да постигне дадена агенция и общата последваща политика срещу него от други органи. Въпроса не е да убиваме "единствената птичка" защото "нямало още пролет" а да разпознаем потенциала на дадения представител и да се опитаме да впрегнем общи усилия да задържим и разширим добри практики и да принудим другите органи за съдействие. Единствения начин в България да се получи "хубост" е "насила"

 45. 45 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#42] от "Andrey Bachvarov":
  повечето от постингите, предшествуващи моя по време на публикуване, обсъждаха дали качествата на този конкретен господин, приложени в длъжността му на изп.директор на агенцията, препятстват концептуалното предназначение на самата агенция. а аз се опитах да насоча вниманието им към по-фундаменталния въпрос, а именно - въобще дали икономическата теория оправдава съществуването на такава агенция. ако отговора е негативен, това означава, че няма значение кой заема длъжността на изп.директор.
  съответно няма значение дали е интелигентен или не, дали е завършил Харвард или не.

  самият акт на обсъждане на това, което СЕ обсъжда, означава, че А ПРИОРИ е възприета утвърдителна позиция по въпроса за смисъла на съществуването на агенцията от коментиращия, т.е. преди пристъпване към обсъждането.
  моят въпрос е - каква е теоретическата обосновка на тази позиция? какъв е замисленият ефект от дейността на агенцията? въобще желан ли е този ефект и ако да - постижим ли е? и най-важния въпрос - дали агенцията с оперирането си е контрапункт на собствените си цели (уж бюрокрацията пречила, а агенцията също е слой от тая бюрокрация)?

  "Аз наистина съм част от държавната администрация и в такъв смисъл съм и част от бюрокрацията. Но ако повечето избиратели са такива като вас, България с мен и без мен надали ще успее да получи по-ефективна администрация."

  отвръщате на аргумента, че сте част от бюрокрацията с това какъв бил този "избирател"? Ами, това е ад хоминем аргумент. И освен това, какво означава това обръщение? Коментиращия не е избирател, той е човек. Какво е избрал? Ами ако човека иска да избере да не бъде таксуван и съответно агенцията, която оглавявате да не съществува - може ли да избере това?
  вашите призиви към дискутиране на дейността ви и към даване на идеи и т.н. е използване на аргумента за демократичността на избора. който също е невалиден. може ли да обсъждаме струва ли си въобще да обсъждаме какво да подобрите по дейността си? т.е. да върнем аргументацията на едно логическо ниво по-назад, а именно да дискутираме защо въобще да правите каквото и да е.

  а и Вие вече сте на тази позиция. Вие вече си получавате заплатата от парите на таксуваните индивиди. и сега се предполага, че тези таксувани индивиди, СЛЕД КАТО вече парите им са отнети, имат ДЕМОКРАТИЧНОТО ПРАВО, да обсъждат с вас какво да правите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK