Д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването: Не е нужно във всеки град да има болница

Д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването: Не е нужно във всеки град да има болница

© Анелия Николова
- В по-малките населени места няма проблем със спешната помощ
- Здравната каса разполага с нашите пари и тя трябва да избере най-добрите болници, с които да сключи договор

Д-р Константинов, очаквате ли фалити на общински болници тази година, както обяви наскоро националното сдружение на общините?
- Трудно ми е да преценя дали ще има такива фалити, тъй като в държавата няма по-специална политика спрямо общинските болници. Ние разглеждаме всички лечебни заведения по един и същ начин, тоест ако болницата има пациенти, има апаратура, има лекари, би следвало да работи. Разбира се, в някои общини нещата са доста тежки - населението е намаляло значително и болниците имат големи дългове.


Пак ще се позова на изключително високата наситеност на лечебни заведения за болнична помощ в България, за да успокоя хората, че в никакъв случай няма да останат без болнично лечение, защото това е важното. Човек не се интересува дали болницата е общинска, областна или държавна, а се интересува от това дали ще бъде излекуван.
Какво се случва с хората от Бобов дол например, където болницата вероятно няма да работи от тази година?
- Болницата не функционира отскоро, но не защото някой е решил, че тази болница трябва да бъде затворена. Просто в Бобов дол намаляха хората, значително намаля бизнесът, постепенно и персоналът на болницата я напусна и тя е с големи задължения. Но на 10 км от Бобов дол е Дупница, където има две болници, на 25-30 км е Кюстендил, където има областна болница.


В най-лошия случай хората от Бобов дол могат да стигнат за 30 минути до лечебно заведение. Нищо притеснително не е станало и това е пътят. Не е нужно във всеки град да има болница, това няма как да се случи.


- В по-малките населени места няма проблем със спешната помощ
- Здравната каса разполага с нашите пари и тя трябва да избере най-добрите болници, с които да сключи договор

Хората от по-малките населени места без болници явно ще трябва да разчитат на спешната помощ, която да ги откара до лечебно заведение. Какво се случва с реформата в този сектор?
- Истината е, че в по-малките населени места нямат проблем със спешната помощ. Много от филиалите, особено в периферията на страната, имат много ниска натовареност – едно-две повиквания на денонощие, но не ги закриваме именно заради тези ситуации. Със спешната помощ най-големи са проблемите в София и в големите градове заради високата натовареност и ниските заплати на екипите и задръстванията. Концепцията за реформа в спешната помощ ще я обявя, когато сме готови с нея. Все още се подготвя от работна група. Тя ще се подложи на обсъждане и после ще се правят евентуално промени в наредби и закони, тоест предстои ни много дълъг път.


Какво се случи с идеята общопрактикуващите лекари, обединени в групови практики, да поемат хората с оплаквания след края на работния ден и в почивните дни?
- В големите градове не само общопрактикуващите лекари, но и специалисти работят в центрове, които оказват помощ през нощта и в почивните дни. Не съм имал изключително големи очаквания, имайки предвид финансовия ресурс, с който разполагаме, но анализът от първите три месеца показва, че сме на прав път. Тази практика трябва да се налага особено в големите населени места. Сега се подготвят промени в наредба за малките населени места, защото там броят на общопрактикуващите лекари не позволява създаването на групови практики. Търси се начин и там лекарите да получат тези 11 ст. на записан пациент. Хората трябва да знаят къде могат да намерят лекар през цялото време на денонощието. Колкото по-голям е достъпът на хората до първична медицинска помощ, толкова по-добре за цялата здравна система. Ако системата с груповите практики на общопрактикуващите лекари работи, не виждам проблем догодина средствата да станат 22 или 33 стотинки на пациент, което не са малко пари за лекари с много пациенти.


Обещахте промени в Закона за лечебните заведения, които да задължат НЗОК да сключва договори с определени болници в даден регион, а останалите да се конкурират за работа с касата...
- Първите месеци - скоро ще станат шест, откакто поех този пост - бяха месеци, в които исках да внеса успокоение и малко ред в системата, включително да подредя и структурите на министерството. Много неща се случиха за това време, но умишлено не се заех с промени в закон, който беше променян само преди няколко месеца. Следващите месеци обаче ще бъдат подготвени точно такива промени. Все още нищо не е внесено като проект, но вече обсъждаме различните варианти. Аз многократно съм казвал мнението си, че трябва да кажем във всеки район колко болници ни трябват и да оставим здравната каса да избере най-добрите от тях.


Това означава ли, че т.нар. базисни болници не са ясни, а ще оставите касата да ги избере? Кога всъщност ще се случи дългоочакваната реформа в болничната помощ, която предвижда и оптимизация на броя на лечебните заведения?
- Касата трябва да бъде активна като една институция, която разполага с моите и вашите пари. Тя поръчва медицински услуги от мое и от ваше име и тя трябва да избере кой е най-добрият.
А за реформата - не може да се каже ето на тази дата тя ще се случи и на тази ще приключи. Реформата е един непрекъснат процес, не говорим за революции, за болниците тя ще изисква много години работа. Никой не казва, че днес едни болници ще бъдат закрити и защото сме решили да има 100, утре те ще са толкова. Такава беше идеята при предходния министър (проф. Анна-Мария Борисова – бел.ред.), че чрез пререгистрацията, чрез медицинските стандарти ние изведнъж ще се окажем с много по-малко болници. Това са неизпълними неща, промените в здравеопазването трябва да се случват бавно и постепенно. Виждате как при най-малката промяна с лекарствата веднага започват въпросите дали няма да пострадат пациентите. Какво ще стане, ако кажем, че затваряме половината болници? Ние трябва да имаме политика. Ето политиката за делегираните бюджети на болниците, които бяха толкова мразени, дава първите си резултати – броят на преминалите болни намалява и то не защото на хората е отказано лечение или има някаква листа на чакащите. Просто явно не се вкарват хора, които нямат нужда от болнично лечение.


Има ли конфликт между Министерството на здравеопазването и НЗОК? Говорите ли си, обсъждате ли проблемите?
- Говорим си, дискутираме и няма конфликт. Моята цел е да има по-добро здравеопазване, който ме подкрепя, е добре дошъл, който смята, че не съм прав, нека да изложи възгледите си, както аз казвам своите. Мисля, че в спора се ражда истината.


Ще успеете ли да въведете от 2012 г. диагностично свързаните групи, които трябва да заменят спорните клинични пътеки?
- От 2012 г. може да махнем клиничните пътеки и да събираме информация по диагностично свързаните групи. За съжаление малко закъсняваме с графика, който си бяхме начертали. Клиничните пътеки трябва да останат единствено като инструмент, като алгоритъм за поведение.


Имате ли информация как се справят болниците с търговете за лекарства за онкоболни? Пациентски организации твърдят, че вече има проблеми с осигуряването на медикаменти за пациентите с рак.
- Една част от болниците се справят много добре и са почти на финала, една част леко се бавят, една част са в доста голямо забавяне. Виждам, че еднотипни болници се справят различно – в един случай много добре, а в друг има голяма забавяне и стигнах до извода, че има чисто субективен фактор. При тези, които искат да сътрудничат на новата система, резултатите са добри, а при тези, които не са съгласни, нещата се бавят. Многократно заявих, че министерството поема ангажимента да осигурява лекарствата до провеждането на търговете и това наистина е така – ние поемаме недостига на медикаменти, правим допълнителни търгове, за да ги купуваме. В крайна сметка хората не трябва да страдат от това, че правим реформи. Вероятно обаче у някои от директорите на лечебни заведения е останало погрешното впечатление, че това, което е замислило министерството, няма да се случи и те ще бавят нещата. Искам да кажа, че ако не вземат мерки до края на май, ще прехвърлим средствата към лечебните заведения, които са си направили търговете.


От това няма ли да пострадат пациентите на болниците, които не са се справили с търговете, и кои са те?
- Нека да се замислят за пациентите самите болнични директори, които си позволяват да бавят процедурите. Те са малцинство. Не искам сега да казвам кои са, но нека да се замислят.


Една от фирмите вносители на медицинска апаратура обяви наскоро, че в България се внася предимно стара техника за диагностика и лечение, защото няма стимул за работа с нова. Почти няма и стандарти, а по-старите скенери например облъчват с много по-висока радиация. Ще се промени ли този факт?
- Не съм съгласен, че няма стандарти. Има институт по радиационна защита, има и Агенция за ядрено регулиране. За да бъде използвана апаратура с йонизиращо лъчение, се минава през сериозен режим на проверки. А дали трябва да са втора ръка или нови - ще дам простия пример с това какви са леките коли в България. Примерът е груб, но в крайна сметка показва каква са възможностите да се плаща. Да, обмислят се изисквания за възрастта на апаратурата, но е нереалистично да предполагат купуването само на нова. Ясно е, че производителите и вносителите на нова техника ще натискат за внос на нови апарати. Трябва да се намери баланс и той да е адекватен на джоба ни.


Може ли да се въведе практика да се плаща повече на специалистите, които работят с по-нова апаратура, и така ли е в другите европейски държави?
- Практиката в повечето европейски държави е да се казва, че не може апаратурата да е по-стара от определен брой години, и да има стимули за купуването на нова. Но пак казвам, това зависи и от икономическото състояние на държавата. Само затова, че някой има чисто нова апаратура, да му се плаща повече не ми изглежда разумно решение, но може да се ограничи използването на апарати над определена възраст, на такива, които са вредни.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Многопрофилните болници в малките градове,трябваше да се закрият още 1990 година,защото нямат ресурси-нито пари,нито лекари,нито техника! Това са партийни хранилища за кадри,доито са всичко друго,но не и болници!
  Сега всички преливат от умиление по тях от популизъм,и не им пука,че там умират хора,които иначе можеха да живеят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на πA®ΣH
  πA®ΣH
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Нямам впечатления от професионалното ниво на д-р Стефан Константинов, но той няма никаква подготовка като ръководител.
  Разбира се, с много жертви ( в прекия смисъл ) в здравеопазването можем да изчакаме този игнорант да достигне поне нивото на д-р Б. Борисов.
  Време е да се създаде институция, която да брани здравето на българите от "усилията" на Министерството на здравеопазването.

 3. 3 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  всяко решение за разпределение на капитал, което не е изготвено на база вече съществуваща цена на капитала и капиталовата структура, е произволно решение. то е решение тип "централно планиране". т.нар. здравна система е социалистическа икономика в малък мащаб...

 4. 4 Профил на bro6urka
  bro6urka
  Рейтинг: 118 Весело

  "В най-лошия случай хората от Бобов дол могат да стигнат за 30 минути до лечебно заведение. Нищо притеснително не е станало и това е пътят. Не е нужно във всеки град да има болница, това няма как да се случи." - Нищо притеснително, не е нужно да има хора по приинцип. Стигат само министрите!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  До коментар [#4] от "bro6urka":

  Стига глупости,бе комунист смотан!
  Ако човек се разболее сериозно,в Бобов Дол по дефиниция не могат му помогна и го пращат в окръжна! Ако е леко болен,не му пречи да отиде там с линейка! КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА,ОСВЕН ДА СЕ ХВАЛИМ,ЧЕ ИМАМЕ БОЛНИЦА!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 561 Весело

  Браво бе, гусин министре! Браво!

  Ами то, що направо не вземете да закриете всички градове в България...

  Понеже няма нужда от болници... Няма хора - няма болници...

  Като при онова копеле - мръсният грузинец Сталин...

  "Няма човек - няма проблем..."

  Няма хора - няма болница"...

  Ах, тииии, намахано кюстендилско мекере!

 7. 7 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 561 Весело

  Мръсни тъпанари!

  А къде да се лекува обикновеният, беден българин бе, гусин министре, къде? Къде?

  Как да си плати? Къде да иде? В селското гробище направо ли?

  Нали България била европейска и социална държава бре, кюстендилски ми философе?

  Боже, тия от ГЕРБ почнаха да полудяват...

  Не гласувах за ГЕРБ, но спечелиха... Не гласувах за БСП, за НДСВ... За ДПС - никога...

  Гласувах за ония идиоти от СДС ли бяха , ДСБ ли, не знам и аз вече....

  Но на следващите избори - ЗА ГЕРБ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ...

  Няма да гласувам за ГЕРБ, за НДСВ, за ДПС, за СДС-ДСБ, за Зеленчуци и незнам какво си...

  Всъщност: изобщо няма да гласувам, ама изобщо...

  Майната им на всички...

 8. 8 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Някой ще ми обясни ли защо в университетите има специалност "Здравен мениджмънт" и защо доктори се назначават да я упражняват, след като _ЯВНО_ нямат нужните качества?

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 9. 9 Профил на bro6urka
  bro6urka
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2": Здравей, каква съм не е интересно!
  Интересно е, че министъра не може така да говори, а за тебе е позволено. Казваш, че ако човек се разболее сериозно - да, това вече е някаква диференциация. Т.е. министъра трябва да каже, че медицинската помощ ще е различна според степента, сложността и спешността на заболяването - за сложни и редки болести да 30 минути, за детски болести - 10 минути и т.н.
  Всичко е сложно и трябва да се дефинира, а не САДЕТЕ КАРТОФИ всякакви ......На мойта нива стават само компири...

 10. 10 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  А ви пожелавам да получите инфаркт или инсулт през зимата и да стигнете за 2 часа до подходяща болница. Там ще трябва да ви прехвърлят в ковчег. Лесно ви е да говорите от София. Заради такива заклети демократи сега по пазарите продават френски, белгийски, египетски и немски картофи. Скоро в провинцията няма да остане жив човек. И какво ще ядете? То и фъшкии няма да има.Един мастит професор говореше, че няма страшно че ще изчезнат селата. Щели да се появят кампуси и малки цветни селца с програмисти. И този псевдоучен не се сети, че трябва да яде зеленчуци и пие мляко. Съсипахте селското стопанство, за разлика от Чехия, Словакия и Унгария, където върнаха земята по документи на тези които няма да я обработват. Образуваха се акционерни дружества, които с приложение на науката получават високи добиви. Мой приятел от Унгария ми писа, че житната реколта е горе-долу добра-6 тона от хектар. У нас алчни арендатори изкупиха парченцата земя от бабичките и засаждат само култури които се обработват машинно. Затова няма да има български ягоди, чушки и домати.

 11. 11 Профил на bro6urka
  bro6urka
  Рейтинг: 118 Неутрално

  До коментар [#10] от "stoicho2":
  Къде са те, къде сме ние?
  там хората имат чувство за общност, а не както тук !

 12. 12 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Преди месец мой близък от София постъпи в тежко състояние в "Царица Йоана". След 9 дни диагнозата бе ясна-рак на панкреаса.моментално го изписаха, без никаква интервенция. добре, че имаше спестени пари, а дъщеря му получава прилична заплата. От болницата препоръчаха хоспис. Да пратиха го в хоспис в Княжево за 1000 лв. на месец. При такава диагноза човекът не изкара и 10 дни. Въпросът е: болницата за какво е" Само да постави диагноза ли? Ето отговора на шефката на медицинския одит:


  Във връзка с постъпил от Вас сигнал с наш вх. № МОИ 05-62-11/10.03.2011 г. Ви уведомявам, че болницата е лечебно заведение, в което се извършва диагностика и лечение на лица с остри заболявания, травми, изострени хронични болести, състояния, изискващи оперативно лечение в болнични условия. Според изложеното във Вашия сигнал става въпрос за лице, което се намира в състояние, налагащо продължителни грижи. В такива случаи наблюдението и лечението на пациента се извършва в хоспис.

  ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

  ДОЦ. Д-Р ЗЛАТИЦА ПЕТРОВА

  Мисля че коментариите са излишни. Осигурено лице, го изпращат в скъпо платен частен хоспис. И това е грижа за хората.
  Преди 33 години малкия ми син се роди недоносен. 9 месеца престоя в Окръжната болница и си го взехме жив и здрав без да платим и стотинка. Сега владее 6 езика и работи в Европейската комисия.
  Е, питам аз? Коя система е демократична, сегашната или миналата.

 13. 13 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoicho2":

  Да ти е жив и здрав синът, да си жив и здрав ти, и всички край тебе... И всички българи... Въпреки недомислиците на българските политици!

  Желая ти го от сърце... ( Пожелай ми същото...)

 14. 14 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Помните ли думите на Желю Желев през 1990 г. "Днес в демократична България всички имат еднакъв шанс да успеят и равен старт в живота". Е, имаха ли всички равен старт или някои бяха направили вече няколко обиколки? Първите които бяха направили няколко обиколки бяха тези които работеха във външнотърговските предприятия. Просто си приватизираха тефтерчетата с телефонните указатели.Образуваха си външнотърговски фирми и изнесоха на безценица това, с което са се занимавали преди-сирене кашкавал, олио и др. Помните ли как изчезна всичко от пазара тогава? Който и да се бие сега в гърдите- и сини , червени, пембени-всички са за боклука. Къде са маститите политици като Пушкаров и сие. Налапаха се и сега се подиграват-нали искахте демокрация, ето вия. За нас комунизма дойде. Може ли някой да каже какво спечели от Виденовата и Костовата масова приватизации? Аз нищо. Приватизационните фондове, преименувани два-три пъти се скриха, а и да дават понещо то е по 10-12 стотинки през 5 години и трябва да отидеш от село Забий клечка до София за да си получиш 2 лв. девидент. И как не го е срам Костов да се пъчи като кукумявка. Няма никаква съвест.

 15. 15 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "alejandro...":

  Благодаря и действително пожелавам здраве и кураж на всички доброжелатели

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#12] от "stoicho2":

  За много неща сте прав .
  Само че ако съществуваше "миналата система" синът ви нямаше да знае 6 езика,а най-вероятно български и евентуално руски,нямаше и да знае какво е Европейска комисия ,и ако работеше нещо в което езиците да са му от полза щеше да е най-много учител по руски.
  Иначе здравната ни система е трагедия и най-лошото е ,че за всеки от нас срещата с нея е неизбежна /лично или за някой близък/.
  Дано имаме късмет да попаднем на добър доктор и на добра болница.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#15] от "stoicho2":

  Дай, Боже - всекиму, Стойчо...

 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:08 на 03/04/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на alejandro...
  alejandro...
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "stoicho2":

  Даааа, прав си... Те така "нагласиха" промяната, и "демокрацията", за да я намразят хората в България... Изкривиха я, направиха я да изглежда уродлива, за да се усъмнят хората в смисъла й... Обеднявайки и изсмуквайки обикновеният българин... И когато той се оплаче, както ти казваш, му хвърлят в лицето: "Искахте демокрация - на ви я..."

  Мръсната игра на комунистите... По руски модел... Да се обезсмисли всичко, за да се обезвери човекът, и да не вярва в демокрацията...

  А Костов? Тоя не го разбирам... Някъде между границите на Дявол и Ангел...

  Но по-скоро май е Дявол, не знам и аз вече...

  Но за "Позитано" 20 - там няма съмнение... Гнездо на Дявола, гнездо на змии... Змийското котило...

 20. 20 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ми то не е и нужно във всеки град да има банка щото хората нямат пари

 21. 21 Профил на slow_sink
  slow_sink
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Здравеите! Темата е точна и като опит за отговор за здравеопазния статус на българина и като оценка
  на този отговор. Отговора в повечето постове е гневен .
  Едвали точно сегашния министер има решението на всички
  тревожни резултати в сегашното здравеопазване.Вижда се от всички , че все повече и повече се налага въпроса за организацията на здравеопазването и после нужните пари
  за него. Ако нещата са поставени правилно в подредбата на болниците: голями малки , общински , частни , специализирани и т.н.парите ще си доидат на точното място.Във всяка такава болница следва да се отговори на въпроса какво ще се лекува там .
  Отговора е многозначен и труден и неговата интерпетация от всички министри до сега е бил разглеждан.
  В основни линии той определя - означава -ресурс , а ресурса -пари. Просто е.Разбира се с приложението на стандартите. Как без съвремени стандарти от обикновения общопрактикуващ лекар до утвърдения специялист лечението на болните ще върви без прилагане на общо приетите правила на модерната мед т.е. медицинските стандарти. Естествено с модерна апаратура . Като изключин някои високо технологични , скъпо струващо апарати
  нова модерна апаратура за наблюдение на жизненете функции на болния би следвало да има -рентген , екг и мониторинги , клинична лаборатория и съответните специалисти. Въпроса обаче във всички ли болници трябва да ги има . И да и не . Оснанви апарати задължително.
  В последните години нарастнаброя на частните болници и както се казваше преди години и тяхното значение. И от тук отговор на пост №12. Какво може и какво трябва да стори частната болница. Икономическия механизъм в тези болници е определящ . Въпроса е до кога. А в държавните ниското заплащане на лекарския и сестрински тред ще прокуди наши млади доктори по чужбина , въпреки , че голяма част от тях биха искали да си останат тук.
  Ето защо трябва внимателно , но без разтакаване основната лек. заплата , около 700 лева да нарастне до 3 пъти средната за страната. Може би от тук трябва да се почне.

  Господи дайми смирение и пуслошание
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5818 Гневно

  МИНИСТЪРЧЕТО ДА КАЖЕ ЗА КАКВО СЛУЖИ ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА??? КАКЪВ Й Е БЮДЖЕТА ГОДИШНО ЗА КОЛКО ПАЦИЕНТА ??? И В КОЛКО ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ИМА ПОДОБНИ БОЛНИЦИ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Докторите останаха без медицински сестри поради ниските им(на сестрите) заплати,а сега напират за на "запад" защото в .БГ икономическата криза премина в историческа рецесия.
  В .БГ е центъра на самозвани лекари,народни лечители,врачки,баячки..селски знахари и т.н.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 24. 24 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 498 Гневно

  "Ние разглеждаме всички лечебни заведения по един и същ начин, тоест ако болницата има пациенти, има апаратура, има лекари, би следвало да работи."
  =============

  Драги ми "министре",
  Не се търсят пациенти за болниците, а болници за Пациентите.

  Гражданите са водещи.

  За какъв дявол всеки плаща всеки месец здравни осигуровки?!?!

  Нека се отмени здравното осигуряване и всеки сам да си плаща - така ще го гледат като "Клиент", който плаща в брой, и отношението ще е различно от сегашното...

 25. 25 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Не, не е нужно.Прав сте!
  И полицейски участък не е нуждо да има ... и без това нищо не правят.
  А най-ненужно е това правителство.И държава не е нужно да има тя и без това е фиктивна организация.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 26 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 902 Неутрално

  О,забравих да му предложа нещо.
  Г-н докторе вървете да живеете в населено място без болница или майка си пратете там да живее.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 27. 27 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#6] от "alejandro...":


  До коментар [#10] от "stoicho2":

  Абе вие много въздишате по провинциалните и селски болници, но бих искал да ми отговорите на един прост въпрос: Ако ви се наложи да ви оперират бихте ли се оперирали в болницата в Бобов Дол?
  В нормалния свят гъстотата на болниците е далеч по малка, но там народа не ходи и заради хрема в болница... Все пак има общопрактикуващите лекари които са предостатъчни за повечето проблеми (в Германия например много лекари извършват дори операции в практиките си а). А за спешните случаи има спешна помощ.
  Аз поне никога не бих се оставил да ме колят в някоя провинциална болница...

 28. 28 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Гневно

  Не е нужно във всяка държава да има правителство, мамицата ви мръсна...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 29. 29 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#24] от "solen":

  По-доброто решение е 40 на 60% за всички процедури извън профилактичните - в този случай всеки лекар ще е принуден да покаже всяко постъпление за каквато и да е консултация или процедура, защото ще очаква постъпление от касата в размер на останалите 60%. Тогава лекарите ще те обгрижват с нужното внимание, ще имат пари да си плащат на сестрите и най-важното - няма как да лъжат в броя пациенти преминали през тях и сумите, които са получили, ако не представят квитанции за 40% платена сума от пациента.
  Количеството на болниците ще се редуцира от само себе си - количеството "живи души" е ограничен брой.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 30. 30 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Гневно

  "Ние трябва да имаме политика. Ето политиката за делегираните бюджети на болниците, които бяха толкова мразени, дава първите си резултати – броят на преминалите болни намалява и то не защото на хората е отказано лечение или има някаква листа на чакащите."

  Гусин министре, искам да дам само един пример - сестра от болницата в която някога работех почина от усложнения на артериална тромбоза на крака ДОКАТО ЧАКАШЕ да бъде приета в болница.
  Дано смъртта й тежи на вас и ........ ви политика!
  Заради същата политика, болни с неизяснена диагноза биват отпращани в къщи, вместо да бъдат оставени за наблюдение в отделенията, както се правеше преди.
  Стигнахме дотам деца да умират от апендицит и тонзилектомия!
  Не минавайте с евтиния номер за АЯР. Въпросът е не дали излъчването на старите скенери е под пределно допустимото, а дали е по-голямо от тези на новите.
  Е имам новина за вас - по-голямо е.
  А да говорите за финансовото състояние на една държава, чието правителство явно толерира сенчестия бизнес на олигархията, което пилее пари за глупости, от сорта на проекти за "началника", което само източи резерва на здравната каса, е невероятен цинизъм.
  Надявам се да разберете какво са десет километра по НАШИТЕ пътища в порой или виелица, не с джип а с НАШИТЕ коли втора употреба и НАШИТЕ потрошени линейки!
  Срам ме е от вас, колега!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 31. 31 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#29] от "rayo":

  В същност процентът на плащане пациент - каса, може да зависи от количеството години, през които първият се е осигурявал здравно. При повече години - например над 20 - съотношение 10-90%, над 15 години - 20-80%, над 10 години -30-70%, между 3 и 10 години - съотношение 40-60%

  un buen dia empieza con un solo rayo
 32. 32 Профил на titioni
  titioni
  Рейтинг: 5 Гневно

  до антикомуниста. пожелавам ти да се разболееш,да нямаш пари и да няма кои да те лекува кпеленце гадно.

 33. 33 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Болница трябва да има в град, в който Премиерът реши да отседне.

 34. 34 Профил на latch0
  latch0
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Не е нужно във всеки град да има болница, както не е нужно министър на здравеопазването да е д-р Стефан Константинов.
  Ама е !

 35. 35 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Ами такова, гробища, само в големите градове ли? Или братски могили? Кажи, тиквето ми!

 36. 36 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 672 Весело

  Хайде форумните тарикати пак взеха да се упражняват в остроумие. Сигурно половината се осигуряват я на минимална заплата, я изобщо не се осигуряват (че да има пари за газ за голфа и за цигарки), ама иначе са много в час къде трябва да има болници и как на всяко село с по 20 човека трябва да има по 30 медицински сестри и безплатна ракия за всички. Нали, бе, мамините златни? И какво значение за кого ще гласувате и кой ще ви е министър? Като ви мързи да работите и знаете само да ръсите глупости по форумите, който и да е министър, с такъв електорат ще е все тая.

 37. 37 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#29] от "rayo":

  + + +

  Да, разумно звучи.

  Защо обаче министърът не носи отговорност за случващото се в здравната система, а принципът е:

  Каквото направи - все добре.
  И колкото може - толкова.

  Заплатата е твърда и не зависи от резултатите от работата му.
  Ще си кара до края на мандата и толкоз

 38. 38 Профил на ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ
  Рейтинг: 8 Гневно

  Лесно се говорят глупости. Чошвек , който става министър следва да си прави сметката, че системата е счупена. Трябва здравна реформа. реформа, коята да гарантира живата и здравето на хората. няма значение къде живееш важно е да получиш гарантираната с Конституция здравна грижа.
  Проблема е в ниските доходи. Хората не могат да отидат да града с болницата щото нямат пари. Това е проблема. Многото болници не лекуват а само прахосват пари. Затова и лекарите и леглата по болниците са в излишък. Трябва реална здравна еформа и реални доходи.

 39. 39 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  какво ви пречи министъра и докторите не мога да разбера ,след като не желаете да плащате никакви осигуровки ,държавата не желае да плаща никакви пари за осигурените от нея пенсионери и деца , общините са баталясали ,не желаят да плащат ,докторите са натоварени да поемат веднага и всичко ,само че като обслужат някой пациент ,дето си спестявал ходенето на лекар 10 години и от лекарства още толкова и дошъл в крайно тежко състояние и изисква много пари ,се оказва че парите за неговото обслужване не стигат ,пътеката плаща 1000лв примерно ,а те се изчерпват за 2 дни и какво става ,докторите и сестрите плащат разходите му със собствените си заплати ,не беше ли така с откачената родилка на 62 години ,за която русенската болница изхарчи за децата и над 150 хиляди лева и тяу ги прокле накрая ,и ако случайно не знаете докторите там след това с месеци вземаха по 500-600лв ,,а сестрите по 400,но нямаше ани цолова и журналисти да питат защо ,!!!Защо сте недоволни ,за вноски от по 10 лв на калпак на месец държавата много скоро ще може да ви осигурява една единствена болница в софия и чакаща листа с години ,защото на всичкото си друго нахалство сте и недоволни ,качеството било ниско и докторите били прости ,ами да ,качеството се прави с пари ,а докторите вече се усъвършенстват не безплатно ,а с парички ,не можеш да отидеш и да искаш всичко безплатно , а този на среща ти да харчи 200-300 хиляди ,щото трябвало да знае и да те обслужи веднага и безплатно ,този период в тази държава свърши и дори кастро да дойде или ким ир сен ,забравете за сладките спомени от денонощно и безотказно лизане на задниците на пациентите и да не броите докторите за нищо ,да ще умират и доктори и сестри поради тази причина ,но никой не ни е виновен за това положение ,виновно е обществото ,защото не може да разбере ,че понятие криза в медицината няма ,няма как да кажеш на умиращ ,почакай ,сега това ,което ти трябва го няма ,а в българия това е така и министъра с нищо не е виновен за това,просто пари няма ,или ако има те се открадват пак от червените и техните креатури във всички партии ,просто тука празно нема и не се сърдете на докторите ,защото до тях достига само 2.5% от целия бюджет за здравеопазване , другите пари са другаде при други и не можете да искате от лекарите всичко за тези суми ,защото това е практически по 5 лв на човек годишно средно от глава на населението ,независимо колко са ви личните вноски-това е истината в тази страна .

 40. 40 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Когато животните негодували и искали равни права лъвът ги събрал и обявил:"Конституция:чл.1 и единствен:"Всички животни са равни"-забележка:"По-глемите са по-равни".

  Всички болни са равни,пред болестите,но в големите градове са още по-равни.

 41. 41 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Не е нужно във всеки град да има болница"
  Верно ! Но гробището е абсолютно задължително !
  Тоя малоумник има ли представа как е в малките населени места с медицинското обслужване, транспорт, състояние на пътната мрежа и т.н. ?
  На 30 минути от всяко населено място трябва да има поне спешна помощ бе, кретен !

 42. 42 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И отново нито дума за разделяне на здравните услуги на нива в зависимост от индивидуалните вноски. Как ще стимулирате хората да се осигуряват на по-големи суми, щом като и този, който се осигурява на 250 лв. и този на 2000 лв. ползват едни и същи услуги в едни и същи болници. Не е нормално това. Солидарност - да, но не толкова. Трябва да има разделение иначе събираемостта на вноските ще продължава да пада.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 940 Неутрално

  В България има изключително голям брой, неефективно работещи болници. Преструкторурането и закриването им е абсолютно необходимо за да се освободят и пренасочат средства към по-ефективни начини за здравно обслужване. Съществуването на бюджетно, държавно финансиране (безплатна медицинска помощ), успоредно с осигурителното и свободното, кешово финансиране на медицината е абсолютно необходимо на този етап в България. За да може да решава социални проблеми държавата ни е длъжна да поддържа държавен сектор в икономиката. Крачка напред, две назад! Това е положението!

 44. 44 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 664 Гневно

  Не е нужно и от таква малоумници като горе упоменатия смешник.министър!

  Слава Богу, не пуснах за Рапона=Тиквата=Пунта Мара.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 45. 45 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Откакто снимаха бебето ми на 6 месеца три пъти подред в Пирогов, защото не можаха да му направят една снимка като хората, единственото, за което си мисля, е какво може да е станало и къде мога да разбера? Беше отдавна - някой има ли идея?

 46. 46 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Може би не трябва във всеки град да има болница, но и големите болници не са разпределени равномерно. Университетските болници са 28 или 29. От тях само 4 (14%) са в провинцията - по една в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, останалите са в София. Разбирам в столицата да има 2 или 3, но 24 ми се виждат много. Да не говорим, че там са и болшинството частни болници. За каква равнопоставеност на пациентите може да става въпрос, като някои трябва да пътуват 200 -300 км. за диагностика и лечение.

 47. 47 Профил на gargantua100
  gargantua100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тия чиновници взеха много да си противоречат и човек добива впечатлението, че не са наясно с работата си. След като няколко години повтаряха тезата, че има много малки и излишни болници, че ще правят здравна карта и ще видят къде колко трябва, изведнъж, преди няколко месеца, излязоха с коренно различни факти.
  Че като цяло, броят на леглата, отговарял на населението, демек няма излишни легла. Но били кофти разпределени и в големите градове имало повече от нужното.
  А сега де!
  Излиза точно обратното. Че ония болнички не са излишни.

  Ще каже някой, че леглата са тамам, ама да не бъдат в 3-4 болнички в един окръг, а събрани в една окръжна, с по-добро оборудване и специалисти. Има смисъл.
  Да, но как ще посещават близките болния, някои имат нужда от постоянни грижи, за консумативи пращат близките, вече и храна не дават, всеки сам се оправя. При тоя транспорт, разстояния, цени, ако имаш болен на 60 км, как се ходи всеки ден?

 48. 48 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 576 Неутрално

  какъв град ще е този без болница и защо тогава ще е град ?
  труден въпрос за дискутиране, но Б-я не е като западните страни с осигурен и редовен транспорт до близки болници и лекари като допълнение към нарастващата бюрокрация и намалени осигуровки в здравеопазването.
  живота става все по тежък за тези които избират селото след като се пенсионират или остават в големия град!

 49. 49 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#42] от "The.Teacher":
  Как ще стимулирате хората да се осигуряват на по-големи суми, щом като и този, който се осигурява на 250 лв. и този на 2000 лв. ползват едни и същи услуги в едни и същи болници. Не е нормално това. Солидарност - да, но не толкова.
  --------------------------------------

  А не е и нужно да се осигуряваш върху огромна сума, след като услугите са приблизително на близки цени. В предложената от мен схема 40% пациент-60% каса (или подобна на нея), делът, който всеки един от нас поема относно солидарното осигуряване е само 60%, останалата част се заплаща от самия пациент тогава, когато реално има нужда от лекарска помощ. Този случай първо е по-справедлив спрямо всички, които пълнят касата, защото не поемат цялата тежест и после преките постъпления в медицината дават право на пациентите да имат и по-големи изисквания относно самото им обслужване.
  Няма смисъл да се пълнят джобовете на здравни фондове години наред и да не им хванеш края точно когато ти потрябват сумите..........знаете как действат застрахователите, не си мислете, че ги е грижа точно за Вашето здраве (или Вашата кола), за тях е по-важно парите Ви да останат възможно в по-голямо количество у тях непотърсени.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 50. 50 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В страна със стогодишни пътища и линейки и близо толкова-годишно население е нужно!

 51. 51 Профил на НАТАРА
  НАТАРА
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lord":


  Интересно как хората се обиждат, когато им кажеш истината в очите...

  Единственото безспорно качество на българите е мрънкането.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK