Пламен Димитров, президент на КНСБ: Ръстът на доходите ще повиши потреблението

Пламен Димитров, президент на КНСБ

© Георги Кожухаров

Пламен Димитров, президент на КНСБ
Липсата на мерки ще изкара хората на улицата, и то без нас

Г-н Димитров, с какви аргументи синдикатите ще защитят позицията си за увеличаване на минималната заплата и на доходите в частния сектор?
- Смятаме, че като антикризисна мярка би трябвало да започнем да търсим механизми, които да увеличат разполагаемия доход на населението. Не е прав министърът на финансите Симеон Дянков, когато казва, че няма икономически аргументи за увеличението. Само ръстът на производителността на труда през миналата година с 6.6% дава основание за конкретни преговори.


Оставям настрана връзката със социалните измерители. Данните на НСИ показват, че средната заплата расте. Друг е въпросът, че това се дължи на драматичното намаляване на заетостта през последните две години. Съотношението минимална - средна заплата се влошава. Така че дебатът за увеличението на най-ниското възнаграждение не може да бъде сложен под масата.
Повечето държави от ЕС, в които има минимална заплата, я увеличиха през последните 2 години като антикризисна мярка. Вторият въпрос е какво ще става със заплатите в реалния бизнес. В много предприятия вече има условия за увеличение на доходите и някои от тях го правят.


Искаме да се възстановят преговорите с работодателите за договаряне на национален индекс за увеличение на заплатите, стъпвайки върху всички икономически индикатори - производителността на труда, средногодишната инфлация, данъчното и осигурителното натоварване, конюнктурата на пазарите и конкурентоспособността на икономиката.


Работодателите предупредиха, че в най-закъсалите сектори увеличението на заплатите ще доведе до нови съкращения. Ако това се случи, няма ли негативите от повишаването на доходите да са по-големи от ползите?
- Става въпрос за препоръчителен, а не за задължителен индекс. Въпросът е да се покаже, че трябва да има пречупване на тенденцията за замразяване на доходите. Иначе няма как да се стимулира потреблението, което вече всички, в това число и шефовете на двете най-големи работодателски организации КРИБ и БСК, открито заявяват, че е много голям проблем, защото удря производството.


Очевидно трябва да има стимули за потреблението и ние виждаме повишаването на доходите като един от тях. Няма никаква пречка да се предвиди процедура, по която всяка браншова камара или предприятие да каже, че не може да прилага този индекс и да се аргументира. Този индекс е по-скоро политика - да даде ориентир къде е златната среда. Нека се каже през тази година какво увеличение на доходите е нормалното според национално представителния бизнес и синдикати.


Увеличението на минималната заплата, пенсиите и социалните помощи, които КНСБ предлага, ще натовари бюджета допълнително. Смятате ли, че ще успеете да убедите министъра на финансите да приеме тези мерки, като се има предвид, че неговият приоритет е съкращаването на разходите?
- Министър Дянков не е представял разчети, за да ни убеди, че има или няма средства за каквото и да било. Според нас увеличените приходи могат да позволят допълнителни разходи. Никой не оспорва, че ръстът на инфлацията продължава да е по-висок от заложения в бюджета, но това ще вкара допълнителни постъпления.


Ако се изпълнява добре и събираемостта, няма никаква пречка да очакваме повече пари от първоначално заложените. Увеличението на минималната заплата не може да бъде непосилно за бюджета. То ще увеличи разходите с не повече от няколко десетки милиони левове, а не с някакви непоносими числа. В крайна сметка наше общо задължение е да приемем пакет от мерки, който чрез повишаването на доходите да даде възможност на хората да издържат на по-високите цени. Това не е приумица на синдикатите.


Липсата на подобни мерки ще изкара хората на улицата, и то без нас. Видя се какво се случи по улиците преди няколко седмици. Няма никакво съмнение, че хората протестираха срещу високите цени и ниските доходи. Ние даваме предложения и искаме да има придвижване напред, без да създаваме допълнителни усложнения на предприятията, от които да пострада заетостта.


Но трябва да се намерят решения, с които да се запазят работните места, да се даде глътка въздух в доходите и да се подкрепят най-бедните в условията на растящи цени. Ако не успеем да договорим повишаването на ключовите параметри за социална защита, другият ни инструмент винаги е бил протестът. Това сме доказали, че го можем, но няма да допуснем да се случи в услуга на ничии политически интереси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK