Валери Жаблянов: БСП е готова и за предсрочни избори

интервю с Валери Жаблянов, политолог и шеф на организационния отдел на БСП

Валери Жаблянов, политолог и шеф на организационния отдел на БСП

© Георги Кожухаров

Валери Жаблянов, политолог и шеф на организационния отдел на БСП
- Първанов в БСП? Абстрактен въпрос, все едно да се върне Търновската конституция


- Стефан Данаилов може да изиграе всяка роля, включително и на Ричард Трети


- Нашият партньор на тези избори е гражданското общество


- Амбицията на БСП е да спечели в общините чрез налагането на нова политика


- Първанов в БСП? Абстрактен въпрос, все едно да се върне Търновската конституция


- Стефан Данаилов може да изиграе всяка роля, включително и на Ричард Трети


- Нашият партньор на тези избори е гражданското общество


- Амбицията на БСП е да спечели в общините чрез налагането на нова политика

Каква е стратегията на БСП за участие в предстоящите избори?
- Тя е продиктувана от това, че настоящото управление на страната замрази развитието на България. В сферата на гражданските права, икономиката и жизнения стандарт правителството отдалечава страната ни от Европа. В своята политика то тръгна по пътя на налагане на авторитарни практики в управлението, на деформиране на публичния характер на институциите, на ограничаване на пазарната инициатива на гражданите.
Сегашното управление не само не отговаря на амбициите и претенциите, заявени, когато беше съставено, но и върши точно обратното. Заради това смятаме, че стратегическата цел на тези избори е да се отстрани ГЕРБ от управлението на страната, като чрез вота на гражданите се ограничи възможността да прокарват своите антидемократични, антисоциални, а често и антипазарни политики.


Какво означава за БСП победа на местните избори?
- Параметрите са ясни. Листите на БСП и кметовете, издигнати или подкрепени от нас, поемат ясния ангажимент да водят политиката на БСП в местната власт.


Тоест вярвате, че ще спечелите кметските места в 264-те общини?
- За вас това ли е победа на местните избори?


Затова ви питам за вас каква е целта минимум, а не в изборната нощ всички партии да излязат победители...
- Момент, аз започнах с параметрите на политиката...


Да махнем ГЕРБ от властта...
- Да. ГЕРБ води най-антиобщинската политика в новата история на България. Общините се намират в невъзможност да предлагат услуги на гражданите. Въпросът за спечелването на местната власт в тези условия не е въпрос само на една партия, защото ГЕРБ поставя под въпрос самото местно самоуправление и се стреми към тотален диктат. БСП разглежда общините като естествено място за демократична изява на гражданите и затова нашият партньор на тези избори е гражданското общество.


И пак ще ви попитам кой е минимумът, към който БСП се стреми?
- Изборите са състезание - на идеи, на кандидати, на партии. Няма как всички да кажат, че са победители на едни местни избори.


Практиката обаче показва, че става точно така.
- Българските избиратели имат ясно усещане за това кой е победителят. Определя го броят на спечелените общински съветници и кметове. Затова амбицията на БСП е да спечели в общините не просто брой места, а чрез налагането на нова политика да промени отношението към централното управление.


Вие сте политолог и прекрасно съзнавате, че у обществото остава усещането, че победителят е този, който вземе кметското място в София и президентския пост.
- София не е България. Трагедията на кметското място в столицата е, че дълго време се възприемаше едва ли не като клон на изпълнителната власт, беше използвано за трамплин на неясни политически проекти, които формират и сегашното управление на страната.


София беше превърната в заложник на политическото противопоставяне и затова сега тя изглежда по този неугледен начин. Управлението на града в момента е безгласна буква, дребна сянка на министър-председателя, по същество нямаме градско управление.


Вашето лично мнение какво е - партиен или надпартиен кандидат на БСП за президент?
- Това не може да бъде казано, преди да приключи процесът по номиниране в партията. БСП засега единствена от партиите се е обърнала към структурите си за издигане на кандидатури. Така че нашият претендент няма да бъде някакво лабораторно упражнение и няма да се основаваме на фундаменталното откритие мъж или жена.


Питам за вашето мнение кой е печелившият вариант за БСП. Вие като член на партийна организация трябва да гласувате също.
- Кандидатът на БСП трябва да бъде фигура, доказала се в българската политика, показала, че може да отстоява ангажименти към България и гражданите й. Той не може да бъде случаен човек в политиката, не може да е получил своя авторитет от телевизионния екран и от чуждестранни препоръки. Не мисля, че ГЕРБ начело със своя водач е доказала, че може да води външна политика, и затова не виждам как може да издигне успешен кандидат за президент.


Меглена Кунева ли е кандидатът на БСП?
- Не съм чул да се е заявила въобще като кандидат. Не е номинарана и не виждам основания този въпрос да се разисква.


Не мислите ли, че нейното поведение напоследък е точно като на кандидат за президент?
- Това са субективни усещания. Тя може да ми изглежда като загрижен за България политик например. Г-жа Кунева, ако прецени, може да се кандидатира. Тя си има партия, която може да я издигне, ако прецени това.


Г-жа Кунева също като вас говори за необходимостта от гражданска инициатива...
- Това означава, че имаме проблем с гражданското съзнание, че имаме общ проблем с демокрацията и спазването на конституцията. И това са проблеми, които не опират до една партия.


Ако погледнем целенасочената политика на ГЕРБ за ограничаване на гражданските права и нарушаване на духа, а често и конституцията, чрез въвеждане на тайни свидетели, специализирани съдилища и пр. - това е опит да се сглоби тоталитарна система на управление. Това е антиевропейско поведение и съм убеден, че ще бъде наказано от избирателите.


Според вас Стефан Данаилов може ли да изиграе ролята на кандидат-президент? Георги Първанов вече коментира, че е "страхотен и става за президент".
- Един актьор като Стефан Данаилов може да изиграе всяка роля, включително и на Ричард Трети.


Каква ще бъде тази роля, ако се изправи срещу Бойко Борисов - трагична, трагикомична или водевил?
- Предпочитам да говоря за реалностите. Дълги години в политиката се занимаваме с мечтаното, въображаемото и обещанията и затова като общество се намираме в това незавидно състояние.


Ако ДПС не успее да озапти електората си и техният кандидат-президент стигне до балотаж заедно с претендента на ГЕРБ, как ще постъпи левицата?
- Предлагате ми хипотези, не можем да коментираме хипотези в момента. Когато имаме кандидати на ГЕРБ и ДПС и те отидат на балотаж, ще говорим тогава.


Няма да ми отговорите как ще постъпите, ако ГЕРБ и ДПС стигнат до втори тур, така ли?
- Ще избират българските граждани. България не може да остане без президент.


Не мислите ли, че една уважаваща себе си партия би следвало да обмисля стратегии, хипотези, да разиграва сценарии?
- Не обсъждаме хипотези, даже и личности не обсъждаме.


Не смятате ли, че закъснявате?
- Най-успешният държавен глава на прехода се кандидатира един месец преди изборите и беше лидер на партията. Така че БСП със самочувствие може да каже, че е излъчила най-успешният президент дотук.


Сега може ли да очакваме лидерът Сергей Станишев да се кандидатира?
- Може да очакваме БСП да излъчи отново най-успешния кандидат за държавен глава, защото и чрез двата предходни мандата доказа, че поставя националните интереси над партийните. Точно обратното на това, което наблюдаваме в управлението в момента, грубо налагане на партийни активисти, роднини и сътрапезници.


Ще има ли отново т.нар. двойни кандидатури за кмет от БСП?
- За разлика от другите партии ние имаме добър кадрови потенциал. За БСП е политически нецелесъобразно в момента да разпилява гражданската подкрепа, защото държим кандидатите ни да защитят местното самоуправление.


БСП при всички случаи ще се мобилизира в посока издигане на общи кандидати не само на структурите на партията, но и на други партии, които държат на изначалните принципи на самоуправлението.


Очаквате ли удари под кръста от АБВ?
- Доколкото съм запознат и с изявленията на държавния глава, а аз други официални дейци на АБВ не познавам, не виждам каквито и да било амбиции за участие в местни избори.


Виждате ли връщане на Георги Първанов в БСП като партиен лидер след края на мандата му?
- Това е толкова абстрактен въпрос все едно да ме попитате дали виждам връщане на Търновската конституция. Това е въпрос на личен избор. Г-н Първанов в момента е държавен глава и това изчерпва абсолютно и изцяло въпроса с неговия политически статут.


Готова ли е БСП за предсрочни парламентарни избори?
- Да. БСП е готова след местните и президентските избори да се яви на предсрочни парламентарни, и то не заради самата себе си, а защото това правителство е вредно за България.


Кои са тези задкулисни кръгове, които имали сценарий да плъзнат БСП по пързалката на една предсрочни избори?
- Става въпрос за подхода към политиката. Ако искаме да имаме модерна и работеща демокрация, трябва да имаме партии с членски състав, с местни структури, с програма. На тази основа гражданите да могат да направят своя избор, за да се предпазим от случващото се. Днес ние имаме непредставително управление, кабинет от министри без политически биографии...


Нямаме правителство, а имаме асоциация от личности, изпратени там от неясни корпоративни и други интереси. Те в никакъв случай не са представители на партия ГЕРБ, защото партията досега трябваше да попита този кабинет от разнопосочни министри зад каква политика застава.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 697 Любопитно

  партията на старческата деменция и на олигархията е готова на всичко, за да осъществи натрапчивия си блян да е във властта и да дои до кръв... това ни е ясно, жаблянов

 2. 2 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Коментарър ми от сегашнот състояние на БСП (компартията)е: нов бардак със стари ку*ви не се прави , особено със стара маман !

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Любопитно

  Кое време е, ейййй...?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  И кво от това!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на teni
  teni
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Готови сте защото другаря борисов изпълни комсомолското поръчение на партията. Повече няма какво да кажа, то е ясно за виждащите.

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Червената мухоморка пак надига мицел с амбицията да ни натрови, все едно никой не е повръщал от нея и преди...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 656 Весело

  Ние помним всичко..
  и то не е във ваша полза.

  На изборите - за риба!

  Шамар за управляващият елит е 25% участие!

  Защото всички партии са пионки на ДС!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  Абсолютно правилно е твърдението, че Гоце абсолютно винаги е поставял националните интереси над партийните.

  Ако има нещо което не може да му се отрече е, че Гоце винаги е следвал правилото : националният интерес над партийния.

  И между другото Гоце е пряк последовател на дълга линия най-успешни държавни глави създали традицията за поставяне на националното над партийното.

  Държавни глави като Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков.

  Нито един от тези, никога по времето на своето най-успешно управление не е поставял партийният интерес на БКП/БСП, над националния интерес на СССР/Русия.

  За тези най-успешни държавни глави винаги националният интерес на СССР/Русия е бил на първо място и чак след това е идвал интереса на партията.

  Та затова казвам - Гоце винаги е защитавал националните интереси...без да уточнявам на коя нация разбира се.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 916 Весело


  Питали Радио "Ереван":
  - Верно ли, БСП купува цигански гласове за изборите?
  Отговорът:
  - Не, не е вярно, те гласуват спонтанно. За циганите БСП е извор на надежда, че от всеки обикновен циганин - неграмотник, дето НИКОГА не е работил, става премиер...... като Станишеф!

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 10. 10 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  БСП е винаги готова - рапорт даден - рапорт приет.

  Както едно време ша знаиш...

 11. 11 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#7] от "07":

  ТОВА НЕ Е шамар, а ГОЛЯМА УСЛУГА - МНОГО ПОГРЕШНО СТАНОВИЩЕ !!!

 12. 12 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  Комунизъм=Феодализъм+Електрификация+Совецка власт

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 13. 13 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Луд умора няма. В село не ги искат, те за поповата къща питат. Само комунисти може да са толкова алчни и нагли. БСП е готова само за бунището. Въпросът е или България и българския народ или бсп!

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 14. 14 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  фронт за борба с олигархията и монополите, за коренна промяна на банковото дело- Долу БСП.

 15. 15 Профил на пиленце
  пиленце
  Рейтинг: 1091 Весело

  Ако има предварителни, е ясно че ще ги спечелим.

  виртуалният бизнесмен ми е пратил ЛС със следния текст: От virakocha днес, 21:59 еби си путката майна, дръвник
 16. 16 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Една година и половина след постъпването си в Министерството на икономиката и енергетиката, Ивет Жаблянова – ръководител на Дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” все още е била управляваща на свои частни фирми. Съпругата на съветника на бившия премиер Сергей Станишев Валери Жаблянов - Ивет Жаблянова, е проверявана от звеното за борба с евроизмамите във Върховната касационна прокуратура за злоупотреба със служебно положение.

 17. 17 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Весело

  .Спор няма... след Великден ГАЛЪП ще излезе със статистическо изследване ,че БСП вече е качила популярността си на 35% и Овч. и Петков пак ще са министри...

 18. 18 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От БСП напоследък само некадърни изявления излизат.
  То изборите са след няколко месеца. Какви предсрочни, какви пет лева?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 19 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 409 Весело

  Толкова долни, толкова нагли, толкова цоциалисти!

  Be smart, don't be a retard!
 20. 20 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Едни предсрочни избори в Сибир много добре ще ви се отразят.

 21. 21 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 656 Весело

  Много уважаеми Ренегат,

  Позволете ми въпреки голямото ми уважение към Вас и становището Ви да застана на противна позиция. Защо?
  Защото в БГ няма партия за която да дам гласа си.
  Защитавам мнението, че образуванията на ДС са наречени за удобно Партии.
  Това не е моментна прищявка, а факт, който наблюдавам вече години.
  Не желая да инициирам дискусия от вида: Кое е първо - яйцето или кокошката или Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла?

  Благодаря Ви.
  (Аз съм зелен патриот).
  Извинявам се на всеки, който смята, че моите думи са го наранили.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 22. 22 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БСП е единствената истинска демократична партия. Какво е България без БСП.?

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:42 на 20/04/2011 от неговия автор.

 24. 24 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 642 Неутрално

  не лоши въпроси, пълна липса на каквито и да е смислени отговори - "ще видим другите какви кандидати ще изкарат и като ги видим, ще пуснем наще и ще ги смачкаме." глупости на търкалета! никаква политика, нищо. утре ще извадят някоя фолк певачка да ни забавлява 4 години.

  докарахме го до там, че изборът на звездите да зависи от сутрешния блок на бтв. цирк!

 25. 25 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 581 Весело

  да те са винаги готови да касират, къде повече, къде по малко, както дойде, това го умеят много добре, венсеремус

 26. 26 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1174 Весело

  Тия,червените са решили, май ,да умират по-рано от очакваното!

 27. 27 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 803 Разстроено

  Пенявиме се тука ,ма Ръпона перфектно си свърши работата
  да досъсипе държавата и да обере негативите за което му бе позволено да граби като башибузук.Отврати достатъчно хора
  от изборите ,като така оставя твърдия електорат да решава съдбата на останалите 70-80% от населението.И второ
  компрометира дясното пишейки се дясна партия.
  Като следвам логиката от предишни избори като нищо БСП ще се
  върнат на бял кон.И тогава за съжаление ,ще се емигрира на стари години .Б.х маа му още един мандат на БСП трудно ще изтърпя.

 28. 28 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Този нещастник Жаблянов беше в Първа Частна Банка по едно време.

  Да се надяваме, че БСП ще свърши като Първа Частна Банка, тоест в клоаката

 29. 29 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 581 Весело

  Горкият Жаблянов, даже май си вярва на глупостите ...

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 30. 30 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#22] от "kos":Без ТОВА бсп,България ще бъде по-близо до истинските демокрации.При тях няма партии,градени върху ограбването и терора над народа си!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 31. 31 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#22] от "kos":...и първият братовчед на комунистите-Хитлер,наричаше своята националСОЦИАЛИСТИЧЕСКА партия-демократична и социална....

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 32. 32 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Аз за комунисти, фашисти, екстремисти, фанатици, диктатори, царски партии не гласувам. Чу ли ме, Валери?

  Дудо ви обича!
 33. 33 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не чета и слишам бесепари, но чета коментари.
  Българи ако искате България да се оправи не гласувайте за БСП и кандидатите подкрепени или издигнати от нея. То се е видяло, че в България закон за лустрацията няма да има нека ние избирателите си го гласуваме сами.

  Sofianec
 34. 34 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "07":

  Има зелени партии в България, можеш поне за някоя от тях да гласуваш, щом си зелен. А понеже си личи, че нямат пари вероятно ДС не ги е създла.

  Sofianec
 35. 35 Профил на българи юнаци
  българи юнаци
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Нахални, нагли, дебелокожи - що е то?
  Червени, крадливи подлоги - що е то ?
  Комунисти разбира се!

 36. 36 Профил на joker
  joker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, к'во я държите тая муцуна вече 3-ти ден тука...Толкова ли е важно какво е казал някой си от БСП...

 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#7] от "07":

  "На изборите - за риба! Шамар за управляващият елит е 25% участие!"

  Ще имаш много здраве. С тоя номер вече са ни клатили. Не им мига окото. 70% участие ще е най-добрият шамар за всички дърти политици на доизживяване в парламента, а също и на Догановата псевдопартия.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 38. 38 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#22] от "kos":

  ..."Какво е България без БСП.?"
  ====================

  Прекрасно място за живеене

 39. 39 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#22] от "kos": БСП е единствената истинска демократична партия. Какво е България без БСП.?

  Питали Радио "Ереван":
  - Коя е най-демократичната партия в България?
  Отговорът:
  - Как коя, БСП?! Единствено те могат да си изберът за лидер пълен неграмотник, който разбира само от униформите на "Съветската армия", но "за сметка на това" пък ....НИКОГА не е работил!  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 40. 40 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 795 Любопитно

  Тези още ли се представят за лява партия? Ако "пакта" на Дянков мине, всички партии в България, претендиращи да водят лява икономическа политика, могат спокойно да се саморазпуснат.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 41. 41 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар,, 31"Синонима на антифашист е комунист,а на антикомунист,фашист.

 42. 42 Профил на Н.Н.
  Н.Н.
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "07":
  Гласувайте за зелените, или за партията на българските мъже ако щете. За тях съм сигурен, че не са издънки на ДС, просто защото са доста неугледни.
  Просто гласувайте. Не оставяйте на пенсионерите и неграмотните да решават кой да ни управлява, защото спечелени избори са спечелени избори - дори и само 25% да са гласували.

  Земята е космическият първенец по брой на идиоти на глава от населението.
 43. 43 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 581 Неутрално

  мошеници !
  децата на бившите кметове и парт.секретари днес се угояват на държавната ясла , и се краде на поразия - затова говорят така самовлюбено и тъпо ! Словесна ерекция !
  Червени балалайки --проклети да сте !!

 44. 44 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#36] от "joker":Нека още го държат.Така всички ще ведят колко тъпи и нагли са червените кхмери.Паникьосани празнодумци пред предстоящият пореден и окончателен разгром!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Много искат БСП и ДПС да се върнат на власт, но няма да стане. Не ставате за нищо и трите ви управления в прехода го доказаха.

  :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK