Валери Жаблянов: БСП е готова и за предсрочни избори

интервю с Валери Жаблянов, политолог и шеф на организационния отдел на БСП

Валери Жаблянов, политолог и шеф на организационния отдел на БСП

© Георги Кожухаров

Валери Жаблянов, политолог и шеф на организационния отдел на БСП
- Първанов в БСП? Абстрактен въпрос, все едно да се върне Търновската конституция


- Стефан Данаилов може да изиграе всяка роля, включително и на Ричард Трети


- Нашият партньор на тези избори е гражданското общество


- Амбицията на БСП е да спечели в общините чрез налагането на нова политика


- Първанов в БСП? Абстрактен въпрос, все едно да се върне Търновската конституция


- Стефан Данаилов може да изиграе всяка роля, включително и на Ричард Трети


- Нашият партньор на тези избори е гражданското общество


- Амбицията на БСП е да спечели в общините чрез налагането на нова политика

Каква е стратегията на БСП за участие в предстоящите избори?
- Тя е продиктувана от това, че настоящото управление на страната замрази развитието на България. В сферата на гражданските права, икономиката и жизнения стандарт правителството отдалечава страната ни от Европа. В своята политика то тръгна по пътя на налагане на авторитарни практики в управлението, на деформиране на публичния характер на институциите, на ограничаване на пазарната инициатива на гражданите.
Сегашното управление не само не отговаря на амбициите и претенциите, заявени, когато беше съставено, но и върши точно обратното. Заради това смятаме, че стратегическата цел на тези избори е да се отстрани ГЕРБ от управлението на страната, като чрез вота на гражданите се ограничи възможността да прокарват своите антидемократични, антисоциални, а често и антипазарни политики.


Какво означава за БСП победа на местните избори?
- Параметрите са ясни. Листите на БСП и кметовете, издигнати или подкрепени от нас, поемат ясния ангажимент да водят политиката на БСП в местната власт.


Тоест вярвате, че ще спечелите кметските места в 264-те общини?
- За вас това ли е победа на местните избори?


Затова ви питам за вас каква е целта минимум, а не в изборната нощ всички партии да излязат победители...
- Момент, аз започнах с параметрите на политиката...


Да махнем ГЕРБ от властта...
- Да. ГЕРБ води най-антиобщинската политика в новата история на България. Общините се намират в невъзможност да предлагат услуги на гражданите. Въпросът за спечелването на местната власт в тези условия не е въпрос само на една партия, защото ГЕРБ поставя под въпрос самото местно самоуправление и се стреми към тотален диктат. БСП разглежда общините като естествено място за демократична изява на гражданите и затова нашият партньор на тези избори е гражданското общество.


И пак ще ви попитам кой е минимумът, към който БСП се стреми?
- Изборите са състезание - на идеи, на кандидати, на партии. Няма как всички да кажат, че са победители на едни местни избори.


Практиката обаче показва, че става точно така.
- Българските избиратели имат ясно усещане за това кой е победителят. Определя го броят на спечелените общински съветници и кметове. Затова амбицията на БСП е да спечели в общините не просто брой места, а чрез налагането на нова политика да промени отношението към централното управление.


Вие сте политолог и прекрасно съзнавате, че у обществото остава усещането, че победителят е този, който вземе кметското място в София и президентския пост.
- София не е България. Трагедията на кметското място в столицата е, че дълго време се възприемаше едва ли не като клон на изпълнителната власт, беше използвано за трамплин на неясни политически проекти, които формират и сегашното управление на страната.


София беше превърната в заложник на политическото противопоставяне и затова сега тя изглежда по този неугледен начин. Управлението на града в момента е безгласна буква, дребна сянка на министър-председателя, по същество нямаме градско управление.


Вашето лично мнение какво е - партиен или надпартиен кандидат на БСП за президент?
- Това не може да бъде казано, преди да приключи процесът по номиниране в партията. БСП засега единствена от партиите се е обърнала към структурите си за издигане на кандидатури. Така че нашият претендент няма да бъде някакво лабораторно упражнение и няма да се основаваме на фундаменталното откритие мъж или жена.


Питам за вашето мнение кой е печелившият вариант за БСП. Вие като член на партийна организация трябва да гласувате също.
- Кандидатът на БСП трябва да бъде фигура, доказала се в българската политика, показала, че може да отстоява ангажименти към България и гражданите й. Той не може да бъде случаен човек в политиката, не може да е получил своя авторитет от телевизионния екран и от чуждестранни препоръки. Не мисля, че ГЕРБ начело със своя водач е доказала, че може да води външна политика, и затова не виждам как може да издигне успешен кандидат за президент.


Меглена Кунева ли е кандидатът на БСП?
- Не съм чул да се е заявила въобще като кандидат. Не е номинарана и не виждам основания този въпрос да се разисква.


Не мислите ли, че нейното поведение напоследък е точно като на кандидат за президент?
- Това са субективни усещания. Тя може да ми изглежда като загрижен за България политик например. Г-жа Кунева, ако прецени, може да се кандидатира. Тя си има партия, която може да я издигне, ако прецени това.


Г-жа Кунева също като вас говори за необходимостта от гражданска инициатива...
- Това означава, че имаме проблем с гражданското съзнание, че имаме общ проблем с демокрацията и спазването на конституцията. И това са проблеми, които не опират до една партия.


Ако погледнем целенасочената политика на ГЕРБ за ограничаване на гражданските права и нарушаване на духа, а често и конституцията, чрез въвеждане на тайни свидетели, специализирани съдилища и пр. - това е опит да се сглоби тоталитарна система на управление. Това е антиевропейско поведение и съм убеден, че ще бъде наказано от избирателите.


Според вас Стефан Данаилов може ли да изиграе ролята на кандидат-президент? Георги Първанов вече коментира, че е "страхотен и става за президент".
- Един актьор като Стефан Данаилов може да изиграе всяка роля, включително и на Ричард Трети.


Каква ще бъде тази роля, ако се изправи срещу Бойко Борисов - трагична, трагикомична или водевил?
- Предпочитам да говоря за реалностите. Дълги години в политиката се занимаваме с мечтаното, въображаемото и обещанията и затова като общество се намираме в това незавидно състояние.


Ако ДПС не успее да озапти електората си и техният кандидат-президент стигне до балотаж заедно с претендента на ГЕРБ, как ще постъпи левицата?
- Предлагате ми хипотези, не можем да коментираме хипотези в момента. Когато имаме кандидати на ГЕРБ и ДПС и те отидат на балотаж, ще говорим тогава.


Няма да ми отговорите как ще постъпите, ако ГЕРБ и ДПС стигнат до втори тур, така ли?
- Ще избират българските граждани. България не може да остане без президент.


Не мислите ли, че една уважаваща себе си партия би следвало да обмисля стратегии, хипотези, да разиграва сценарии?
- Не обсъждаме хипотези, даже и личности не обсъждаме.


Не смятате ли, че закъснявате?
- Най-успешният държавен глава на прехода се кандидатира един месец преди изборите и беше лидер на партията. Така че БСП със самочувствие може да каже, че е излъчила най-успешният президент дотук.


Сега може ли да очакваме лидерът Сергей Станишев да се кандидатира?
- Може да очакваме БСП да излъчи отново най-успешния кандидат за държавен глава, защото и чрез двата предходни мандата доказа, че поставя националните интереси над партийните. Точно обратното на това, което наблюдаваме в управлението в момента, грубо налагане на партийни активисти, роднини и сътрапезници.


Ще има ли отново т.нар. двойни кандидатури за кмет от БСП?
- За разлика от другите партии ние имаме добър кадрови потенциал. За БСП е политически нецелесъобразно в момента да разпилява гражданската подкрепа, защото държим кандидатите ни да защитят местното самоуправление.


БСП при всички случаи ще се мобилизира в посока издигане на общи кандидати не само на структурите на партията, но и на други партии, които държат на изначалните принципи на самоуправлението.


Очаквате ли удари под кръста от АБВ?
- Доколкото съм запознат и с изявленията на държавния глава, а аз други официални дейци на АБВ не познавам, не виждам каквито и да било амбиции за участие в местни избори.


Виждате ли връщане на Георги Първанов в БСП като партиен лидер след края на мандата му?
- Това е толкова абстрактен въпрос все едно да ме попитате дали виждам връщане на Търновската конституция. Това е въпрос на личен избор. Г-н Първанов в момента е държавен глава и това изчерпва абсолютно и изцяло въпроса с неговия политически статут.


Готова ли е БСП за предсрочни парламентарни избори?
- Да. БСП е готова след местните и президентските избори да се яви на предсрочни парламентарни, и то не заради самата себе си, а защото това правителство е вредно за България.


Кои са тези задкулисни кръгове, които имали сценарий да плъзнат БСП по пързалката на една предсрочни избори?
- Става въпрос за подхода към политиката. Ако искаме да имаме модерна и работеща демокрация, трябва да имаме партии с членски състав, с местни структури, с програма. На тази основа гражданите да могат да направят своя избор, за да се предпазим от случващото се. Днес ние имаме непредставително управление, кабинет от министри без политически биографии...


Нямаме правителство, а имаме асоциация от личности, изпратени там от неясни корпоративни и други интереси. Те в никакъв случай не са представители на партия ГЕРБ, защото партията досега трябваше да попита този кабинет от разнопосочни министри зад каква политика застава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK