Ивайло Дичев, културолог: Онлайн поколението няма търпение да отлага каквото й да било

Ивайло Дичев

© Цветелина Белутова, Капитал

Ивайло Дичев
Истинската битка за власт започва и свършва офлайн


Интернет няма да роди социални движения. Може да ускори действието им


Новите млади са готови да си тръгнат, не защото чак толкова им харесва другаде, а защото нямат търпение да променят света тук


За 21 години демократичният режим не създаде никакви публични пространстваИстинската битка за власт започва и свършва офлайн


Интернет няма да роди социални движения. Може да ускори действието им


Новите млади са готови да си тръгнат, не защото чак толкова им харесва другаде, а защото нямат търпение да променят света тук


За 21 години демократичният режим не създаде никакви публични пространства
Прави впечатление роенето на каузи в социалните мрежи, които са подкрепени от хиляди хора. Когато се стигне до участие на живо обаче, не се появяват и половината подкрепящи. Как може да се обясни тази пасивност?
- Новите медии усилват процеси, които се зараждат другаде. В Тунис например глобалната мрежа изигра огромна роля, но в основата на събитията беше едно съвсем реално събитие - самозапалването на Мохамед Боазизи, което взриви целия арабски свят. Без мрежата то нямаше да има такъв ефект, но, от друга страна, ако това беше просто страница във "Фейсбук" или смайлита (иконките за усмивки - бел. ред.), натрупани върху някакъв площад, всичко щеше да си остане виртуално.


Все пак не може да се отрече ролята на интернет за реакции на гражданското общество.
- Не надценявайте интернет, той няма да роди социални движения - това, което може да направи, е да ускори неимоверно действието им. Дигиталното общуване окуражава гражданите, разбираш, че има хора като теб. Все по-важна роля ще играе разкриването на информация, която властта крие. Това, което прави "Уикилийкс".


Но истинската битка за властта започва и свършва офлайн. Проблемът в България е или доскоро беше, че мрежата беше колонизирана от младите. Те имат възможността да си отидат по всяко време, което ги прави много лоши граждански борци. Т.е. те се хващат с някакви битки, но бързо се отказват, организациите им се разпадат, доскучава им. Главното е, че светът им е много по-отворен, отколкото този на родителите, но на всяко нещо реагират със заплахата "Ами тогава си отиваме!".


Само когато опреш гръб до стената (което става на определена възраст), гражданските борби стават неизбежни. В последните години този монопол на младостта в мрежата започна да изчезва, мрежата остаря, така че това ще се променя.


Но само, повтарям, ако възникват достатъчно важни каузи офлайн, които интернет да усилва. До кризата, през 2008 г., най-големите страсти онлайн се бунеха около теми като мис "България", "Евровизия", разни расистки обиди и умиления пред дюната от детството. Вижте колко се промени сега работата - протести срещу поскъпването и битки срещу подслушването, защита на министър Трайков и граждански контрол върху обещанията на управляващите.


Кои са новите млади? Може ли да бъде очертан обобщен образ на поколението, което израства и живее изцяло с интернет?
- Онлайн поколението, т.е. онова, което е социализирано предимно в мрежата, хора на около 20-30 години, можем да дефинираме най-лесно негативно: те нямат търпение, всякакво отлагане на каквото и да било - информация, удоволствие, контакт, придобивка, се смята за лошо. Тези хора пиратстват, не защото нямат пари да свалят легално филми и музика, а защото искат да ги имат веднага. Те са готови да си тръгнат, не защото чак толкова им харесва другаде, а защото нямат търпение да променят света тук.


Забелязвам при работата с моите студенти, че те не само нямат търпението да прочетат една книга от начало до края, без да кликват върху нещо с мишка или да си проверяват "Фейсбука", те вече не могат да изгледат един филм от час и половина, стоейки неподвижно на едно място. Естественият период на задържане на вниманието е паднал докъм 10 минути, колкото е един клип в youtube.


Дори такъв детайл - емотиконите, с които изразяват емоциите си, показват, че нямат време да напишат сложна фраза и да потърсят конотации на думите, а предпочитат да вземат полуфабриката на символчето. Сигурно в това развитие се крие някаква нова възможност, забързване на времето, способност за разпределяне на вниманието между различни екрани… Сега се виждат повече негативните му страни: подвластност, неспособност да си извоюват място под слънцето, да отстояват позиции.


Може ли да се каже, че има интернет гражданско общество? Може ли да има общество, което да не съществува в реалността?
- Не. Това е поредната утопия. Такива се повяват около всяко средство за комуникация. Например през 1921 г. руснакът Хлебников пише възторжено за радиото като еманация на общочовешката душа. Всеки път се мисли, че новото средство ще преодолее проблемите на досегашния свят, после идва уплахата, антиутопиите, после някак свикваме и забравяме.


За интернет се мисли като решение на всичко – ще качи например министерството информация онлайн и управлението ще стане прозрачно. Това е точно толкова наивно, колкото мислите на Хлебников за радиото.


В изследването "Новите млади и новите медии" споменавате, че активността в социалните мрежи преформулира идентичностите. Каква опасност крие това?
- Колкото е по-широко културното пространство, в което живеем, толкова повече енергия отделят отделните индивиди и групи за идентифицирането си. Глобалното ражда локалното. Дигиталният свят без граници ражда нови форми на затваряне, обособяване, противопоставяне. Битките, които се водят в мрежата, са невероятно ожесточени, мрежата е генератор на омрази, обиди, митове, сексизъм, расизъм.


Защо? Вероятно хората се чувстват застрашени поради това, че са попаднали в един твърде голям свят, борят се да оцелеят, в смисъл да не потънат в големите абстрактни числа. Проблемът е, че мрежата създава илюзията, още една утопия - че всеки може, всеки е равен на всеки, всичко е открито и достъпно или в краен случай може да се купи.


Равенството създава условия за състезание и жестоки битки, това знаем от историята. Надявам се, че постепенно в мрежата ще възникнат йерархии, авторитети, пространства, в които се влиза по-трудно, както е в офлайн живота. И нещата ще се успокоят.


Хейтърството е и несъзнавана стратегия за удържане на идентичностите в процеса на изключително бърза промяна на света, фрагментиране на възприятията и групите, необозримата комплексност, в която сме се озовали. Мразя, следователно съществувам, би казал Декарт днес. Колкото и да е объркано и флуидно всичко, сигурен съм, че мразя ЦСКА, турците, правителството, леопардови шарки… ерго съм.


В изследването си твърдите, че младите харесват идеологизираните пространства като паметника на Съветската армия. Какво се крие зад това?
- Тези пространства са първо публични, а чак след това знак за една позабравена идеология. От 21 години демократичният режим не създаде практически никакви публични пространства, напротив, приватизира паркове, кина, детски градини. Няма да е лошо да се говори първо за това, а после за разрушаването на паметниците, което е едно лесно упражнение.


Дайте да видим едно публично място в София, направено така, както се прави в демократичните столици от векове, да го харесаме, да го обживеем, да помислим по какъв начин трябва да е естетизирано. Не знам дали абсурдният 6-метров паметник на хан Крум на кон и с меч - палач на християните в София и Пловдив, се различава особено като ментална нагласа от паметника на Съветската армия.


Много ще е трудно да се променят тези нагласи, мисля, че положението с времето става по-лошо, не по-добро, а преместването на комунизма в музея и слагането му в кавички изисква култура и минимален консенсус. Дайте засега да мислим къде децата могат да карат скейтовете си и да се борим срещу настъплението на шопинг моловете.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  " Онлайн поколението, т.е. онова, което е социализирано предимно в мрежата, хора на около 20-30 години, можем да дефинираме най-лесно негативно: те нямат търпение, всякакво отлагане на каквото и да било - информация, удоволствие, контакт, придобивка, се смята за лошо. Те са готови да си тръгнат, не защото чак толкова им харесва другаде, а защото нямат търпение да променят света тук.....Естественият период на задържане на вниманието е паднал докъм 10 минути, колкото е един клип в youtube." Ето това е поколението Игрек - нямат способност за концентрация на вниманието и мисълта повече от 10 минути, хиперактивни...е, как ще учат в унитата?!?! Ужас и безумие

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:05 на 27/04/2011 от неговия автор.

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:06 на 27/04/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "За интернет се мисли като решение на всичко – ще качи например министерството информация онлайн и управлението ще стане прозрачно. Това е точно толкова наивно, колкото мислите на Хлебников за радиото."
  Абсолютно вярно!!!! Само че, за да се обясни това на младите хора, е необходимо някакъв минимум от "база данни" в техния централен софтуер, който обикновено липсва и е най-лесно да бъде заместен с Уикито, или статии, графики или таблици...Осезаемо липсва оформен интердисциплинарен подход при възприемане ,изясняване и осмисляне на дадена информация. Нека не забравят, че те не са алфата и омегата на една промяна и простото й иницииране в социалните мрежи не произвежда като моментален ефект осъществяване на идеята в реалността.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 466 Неутрално

  добро интервю - адски логично ми звучат повече неща.

 6. 6 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не съм съгласен; поколението ни е цар на отлагането - пробвай да накараш някой да измие чиниите след вечеря.

  gradinko.bg
 7. 7 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много смислен коментар за публичните пространства и паметниците!

 8. 8 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Поколението е такова каквото сме го създали и ако само го оценяваме и не го разбираме отново ще трябва да прескачаме цели етапи от развитието на останалия свят.
  По старите знаем как за една петилетка изпълняваха и преизпълняваха разни планове, а още не успяваме да стигнем поне съседите.
  Сега поне това поколение има възможността да не се съобразява с измислячите на планове...

 9. 9 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 803 Любопитно

  Автоматик френд файндър... я пробвай да поискаш от тия приятели пет лева на живо...

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Тези хора пиратстват, не защото нямат пари да свалят легално филми и музика, а защото искат да ги имат веднага."

  Тъй ли? Я се опитай да намериш легално свестен филм от 70-те години, например, или да речем диск на малкоизвестна западногерманска група от същото време. Плюс това се предполага, че имаш магазин за такива работи наблизо. А ако живееш на 150 км. от най-близкия такъв?

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Интервюто (което би могло още да се разгърне, има интересни тези г-н Дичев), както и коментарите след него са доста любопитни.

  Вероятно има разфокусиране на вниманието поради многообразието от медии и изкушения, ала това е личностно приоритизиране, а не определящо за едно поколение. Трябва да се съчетае с друг факт - колкото по-напред отиваме в историята, толкова повече времето се забързва. И това се отразява на представите и очакванията на хората как се случват нещата. Все пак, търпението е установено златно социално правило, освен ако не е съчетано с химера, както се получава с нашия съчинен преход (ако погледнем в политически план).

  dqdomart, аналитичното и критично мислене е резултат от влияние на семейната среда, познание, любопитство, търсене на материали за усъвършенстване. Тоест, проблемът не е поколенчески, а социален, образователен.

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":
  "Тоест, проблемът не е поколенчески, а социален, образователен."
  Интересно ми е как млад човек от поколението игрек чете за семестриален изпит например. Как успява да се концентрира повече от 10тина минути....Всяко университетско образование предполага полагане на интелектуален труд, съчетан с осмисляне и запаметяване на факти доста повече от 10тина минути...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  "каквото й да било"

  >>> да забелязвате правописна грешка?

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 14. 14 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Утре ще прочета статията. Днес реагирам на първите срещнати думи - не били си задържали вниманието повече от ... някакво време!

  И какво от това? Да не би времето за осмисляне да е пълният критерий??? А кач4еството? По-маловажно ли е? Или някои хора си мислят, че като дълго стоят върху едни въпрос го разбират по-добре??? Ами, аз с годините забелязвам, че точно тази способност губя. Само преди 10-15 години го правех почти преди да се усетя! И при това тогавашните ми решения са все още валидни! И подкрепени вече с дълговременно осмисляне и... вербализиране. Просто сега мога да ги обясня, а тогава - в по-младите ми години - обяснението не ми беше толкова важно и интересно. Беше по-важно да направя нещата. Сегашните млади имат много по-бързи средстава за комуникации и съответно за правене и получаване на ефект. Това е тяхното време! Само можем да се радваме. Всеки от тях ще го използва по неговия си начин - и какво от това? Да не би ние да сме били по-различни?

  Утре ще си кажа сериозното мнение за интервюто... Днес, по това време, ме е ударила емоцията и се отпускам на нея

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Прочетох, но набързо. Избрах това:

  "Надявам се, че постепенно в мрежата ще възникнат йерархии, авторитети, пространства, в които се влиза по-трудно, както е в офлайн живота. И нещата ще се успокоят."

  Аз пък се надявам да не стане!

  Авторът има тези, които са доста повърхностно представени и не са добре подкрепени с истории (не факти, тук масовката на статистиката не е определяща). Например тезата, че за 21 годни няма създадено публично пространство. Вярно е, няма създадено, но нима публичните простраства се създават централизирано? Ще опонирам, че има такива пространства, но те бяха унищожавани - дали умишлено по политически причини или квази умишлено - заради мафийотски интереси - няма значение. Проблемът е точно обратният - не желанието за публичност, а желанието за укриване от публичност е ръководно в този 21-годишен период.

  В горният контекст поведението на младите, не само у нас, е повече защитна реакция. Ами какво е "Флаш моб"??? Точно антитеза на предварително обяваните митинги, които могат да се осъществят само след санкция на официалната власт. Е, хванете, моля, флаш-моба на младите! Не можете! Не те задържат мисленето си за кратко, а на нас, по-възрастните, ни е необходимо повече време за осъзнаване дори на елементарни неща. Вечният спор между млади и стари...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Весело

  спрех да четем още на заглавйето - не мой да се правят бомбастйчнй йзявленйя без да се е научйл човек да пйше даже.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на hristototev
  hristototev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...всъщност не са лоши тезите, които иска да защити автора, но сякаш и той иска нещо да засили в нашето съзнание.....звучи някакси проповеднически...

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#12] от "dqdomart":

  Нормално. Аз съм на 28 и всички изпити съм си ги взел само с четене (работата с "пищови" не е за всеки). Концентрирането на вниманието зависи от интереса и от важността, които имат за съответната личност. Било образование, било лично развитие и обогатяване на общата култура, или социални връзки - навсякъде нещо за да се развие и покълне, изисква време и отдаденост. И търпение.

  Темпът на развитие на технологиите, които ни улесняват живота, налагат съкращаване на сроковете за много процеси, ала засега няма как да се прескочат времеви интервали, за да постигнем нещо.

 19. 19 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  Този човек тук ли живее?

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#19] от "Петър Иванов":

  Можеш ли да подкрепиш питането си с аргументи?

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dehumanizer":

  ти на колко години си? ако имаш интернет откъдето да го свалиш нелегално имаш и онлайн магазини, за да го купиш (в твоя случай мама и тате да ти го купят)

 22. 22 Профил на Margon
  Margon
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#18] от "Читател":
  Да, но по-младите от вас с 10 години, или по-малко, са наистина неграмотни. Те дори не могат да намират информация в интернет - миналата седмица баща ми, който е на 55 и не знае английски, намери с много търсене нещо доста специфично по тема, която е далеч от неговите компетенции, точно за да помогне на такова човече. Дори и хора на Вашите години предават много странни „курсови“ работи в университета. Това не означава, че трябва да ги зачеркнем. По-скоро като че ли се смята, че едно нещо ще замени радикално друго - това е проблем на цялото общество. Както се казва - нищо не расте на голо поле.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#22] от "Margon":

  Това е отговорност първо на родителите - да дадат разграничение кое е съществено, кое - второстепенно, как детето или децата им да анализират и мислят критично. Тези навици впоследствие младия човек ги мултиплицира в живота си. Ако всичко е оставено на самотек, и се счита, че Мрежата ще запълни празноти в общата култура, може да работи до един момент. В професионална или интимна атмосфера всичко си проличава.

  В случай, че човек не може да подбира информацията, то при непрекъснатия огромен поток на такава в наше време и още повече - в бъдеще, може буквално да се удави и до никъде да не стигне. Важно социално умение, така както и емоционалната интелигентност.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:35 на 28/04/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "Читател":
  До коментар [#23] от "Читател":
  ++++++++++++++++++++++++
  Отново стигаме до търпението като качество , което се възпитава и развива от родителите и се доразвива от самия млад човек. Аз например не съм учила никога английски език - просто не ми харесва, ползвам немски език. Като операционна система съм се спряла на Хром , който пък си има гугъл преводач. Така не ми е необходимо да владея английски език, за да разбирам статиите на английски, но и работата ми не е свързана първостепенно и основно с владеенето на чужд език.
  Интернет е чудесно средство за комуникация, когато хората трябва да си предават кратки съобщения или да провеждат лични разговори по скайп, но от него не се придобиват основни социални умения за общуване в реалния живот с живи хора , емоционална интелигентност, знания и познания. Мисля, че позицията Ви е много правилна.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Дичев е либерал и не споделям неговите убеждения, но интервюто е много точно. Като университетски преподавател мога да потвърдя, че идва лавина на такава всеобща неграмотност, пред която бледнее Средновековието. Не можем без Интернет, но той ще унищожи дискурсивното мислене на хората и ще ги върне към полуживотинско състояние.

  Може би най-фрапиращият цитат в интервюто е този: "Не знам дали абсурдният 6-метров паметник на хан Крум на кон и с меч - палач на християните в София и Пловдив, се различава особено като ментална нагласа от паметника на Съветската армия." Сигурен съм, че повечето читатели ще изреват, че избитите са византийци, за които е било добре да пукнат, но същото могат да кажат и циганите днес за нас.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 27. 27 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#12] от "dqdomart":

  Как четат за изпит ли: 5-10% четат сериозно (много повече от 10 мин.), а останалите ги не само не четат, ами ги мързи и пищови да направят.

  До коментар [#6] от "gradinko":
  Нормално е за повечето - работата да се отлага, но удоволствията или някакви придобивки да се изживяват/придобиват, ако може - незабавно.

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#27] от "_dan_":
  "5-10% четат сериозно (много повече от 10 мин.)"
  Добре че, ги има тези 5-10 %! Да са живи и здрави, да постигнат мечтите си и дано се увеличат процентите им! Иначе- в чии ръце поверяваме живота, здравето и имуществото си?! За един изпит по физиология се иска здраво учене, за изпит по трудово и осигурително право- също...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#25] от "dqdomart":

  Мрежата предлага някаква информация, то тя е много фрагментирана, и най-ценната и съдържателна, а не общи приказки, е платена. По същия начин по-задълбочени познания по която и да е обществена тема могат да се намерят в книгите - има достатъчно много интересни и полезни заглавия, и непрекъснато излизат нови. Ако всичко ставаше на мига, то цялото ни съществуване и удължаването на живота би било доста скучновато занимание, защото сравнително бързо ще се получи пренасищане. Същината е в това да творим, да се развиваме - всеки ден.

  Благодаря за добрите думи.

 30. 30 Профил на silidimi
  silidimi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  аз съм млад човек, ама издържах някъде първите 10 мин. от статията - не можах да се концентрирам до края...

  Ваньо
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  До коментар [#28] от "dqdomart":

  ...Добре че, ги има тези 5-10 %! Да са живи и здрави, да постигнат мечтите си и дано се увеличат процентите им!...

  Тц!
  Там някъде винаги са си били. И ще си бъдат.
  Това е нормалният процент за всяко общество. Вие тук бъркате съотнасяйки средното ниво на тези спрямо средното ниво на същите в по-напредналите общества.

  Колкото до окайването на идващото поколение - винаги си помня и преповтарям какво казал един ритор от времето на Перикъл: "С това, днешното поколение, светът няма да изкара още сто години дори!" (тук слагам съвсем целенасочено "символче-полуфабрикат" )

 32. 32 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 810 Гневно

  До коментар [#26] от "о. Павел":

  лавината от неграмотност идва, защото свестните и ставащите младежи отдавна се изнасят към унитата в ЕС. и така ще бъде, докато родната действителност се "твори" от мутри и ченгета, а "дискурсира" от левичари майстори на "сложните думи" и многословното нищонеказване.
  е как ще им се задържи вниманието за повече от 10 минути - като си представям какви текстове им се предлагат за четене - от собствения си опит като студент в СУ.
  и защо да не реагират с "готовност да напуснат, вместо с желание да поправят реалността тук", която - именно като го докараш до "възраст, в която си с гръб в стената" - осъзнаваш, че всъщност няма поправяне?

  Поколението Игрек вижда нас и докъде ни е докарала цялата тая реалност, вижда колко сме жалки и пропиляни, "с гръб в стената". и няма лошо, че не иска да стои тук. Нека накрая тук останат само левите многоговорещинищонеказващи дискурсисти, вносителите на петрол и мирен атом, ченгетата и техните мутри и пенсии...

  последният дето става за нещо ще затвори вратата. и тогава тези, които останат, нека се радват на воля на любимия им паметник на съветската армия

 33. 33 Профил на screenager
  screenager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Една цяла страница с въпроси за млади, зададени на...Дичев.
  Що така игнорирате въпросното поколение, Дневник ?!

  Има си хора, дали отговор на въпроса:
  http://www.amazon.co.uk/Faster-Our-Race-Against-Time/dp/0349112924/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1303988753&sr=1-1

  http://www.amazon.co.uk/BrandChild-Remarkable-Insights-Relationship-Relationships/dp/0749438673/ref=sr_1_12?s=books&ie=UTF8&qid=1303988780&;sr=1-12

  http://mortenbay.com/dk/?page_id=5

  И преди да се преподава, тряя си се чете. Ужасно много думи, за да се повтарят неща дето отдавна знаем. Учебните зали са проектирани за друго поколение, светлина, мебелировка, вътрешен климат не отговаря на новите цифрови материали, които гарантират модерно преподаване..да не отварям дума за познанията за боравене с ел дъски на преподаващите и творчеството им при използване на соц мрежи. После що бг бизнес бил отзад ? Е, кой да го активира, че да е отпред.

 34. 34 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#28] от "dqdomart":

  Важното е процентите да не падат. Нагоре едва ли ще тръгнат, пък и не е много нужно. Нищо ново под слънцето - преди време 10 % грамотни са управлявали 90 % неграмотни, сега е същото. Само дето вместо "Джони не може да чете" имаме "Джони не иска да чете". Резултатът обаче е същият.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 35. 35 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#32] от "Lemmy Kilmister":

  Може да си завършил СУ, но си личи че си нямал взимане-даване с университет в ЕС. Наистина там образованието е прагматично, но и това си има минусите. Да не говорим, че и там има същите тапири като у нас. Накратко - хората не се делят на ЕС и не-ЕС, а на умни и глупави.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 36. 36 Профил на Lemmy Kilmister
  Lemmy Kilmister
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#35] от "Master of puppets":

  уф, идеята ми изобщо не беше, че там са само умни, а тук само тъпи

  всъщност основнати идея на казаното от мен бе: никой няма право да иска от това поколение да стои, дискурсира, блъска с гръб стената, жертвайки най-ценното което човек има - живота си. днешните деца разбират това по-бързо от нас - и благодарение на нас и нашия пример. и който от тях има достатъчно ум в главата си - .....
  който не - радва се на МОЛ-а, или на паметника на съветската армия, или оркестъра на червената армия....

  ок?

 37. 37 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Човека може да е противник на онлайн хейтърството, но доста активно практикува офлайн такова.
  Това е просто един от двата инвестиционни синдрома:
  1. Страх от дългосрочен риск (губене на време), защото съдържа неясни фактори и може да е недооценен
  2. Страх от краткосрочен риск (негативен резултат), защото факторите му са прекалено видими и емоционално го карат да изглежда по-голям

  Автора критикува първия синдром, но самия той очевидно страда от втория.

 38. 38 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#36] от "Lemmy Kilmister":

  ОК

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 39. 39 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#37] от "Skydiver":

  Ами написаното от теб е доста тъпо поради следната причина - ако не страдаш от единия синдром, трябва да страдаш от другия, т.е. според теб все си хейтър. А според мен ако страдаш и от двата си страхливец, а ако не страдаш и от двата си дебил.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 40. 40 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 700 Весело

  Хайде бе,, не можели и не искали да отлагат "каквото и да е"?!? Всяка по-тежка и отговорна работа отлагат по примера на бащи и майки...Някой да се е рзбързал да пристигне сутрин по-рано на работа? Едва ли инякой "нов" млад сън не спи за да стане в почивен ден, за да стане рано, да си почисти стаята, изпере, простре и т. н. Бързат и дори се задъхват САМО И ЕДИНСТВЕНО когато има удоволствия и консумация, това е!))

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 41. 41 Профил на -
  -
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще си призная - зачитах статията на четири пъти докато стигна края.
  А за изпит сега се учи, както се е учило винаги. На който му се чете - чете, на който не му се чете - не чете.
  Вярно е, че сега покрай торент тракерите и youtube, сега освен да чете, човек може да слуша и да гледа. Не се изненадвайте, че студент не проявява интерес към учебник от преди 20 години, преиздаден преди 2.

 42. 42 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Една госпожица днес по ТВ се похвали, че се върнала от бригада в Америка (6 месеца) и за 3 седмици трябвало да вземе 9 изпита за да се признае годината и. Справила се, сигурно и тя е от бързаците, бързо чете, учи, усвоява,.., защо ли си мисля, че от такива специалисти полза няма. И де да беше само тя.

 43. 43 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 938 Любопитно

  доста збъркан анализ за така нареченето @-поколение където преобладават тлъстите и мързеливи задници които пропиляват живота си заковани пред компютъра правейки НИщО !

 44. 44
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:15 на 29/04/2011 от неговия автор.

 45. 45 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 638 Неутрално

  хейтър, който заклеймява хейтърите. явно късно е започнал с интернета

 46. 46 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  http://www.facebook.com/pages/Искаме-да-гледаме-TED-по-българската-теевизия/213804831980841

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 47. 47 Профил на torbrowser
  torbrowser
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Респект към Г-н Дичев, но за съжаление сме принудени да гледаме на света с отворени очи.
  Дали наистина висшето образование не е балон, който вече се пука ?
  http://techcrunch.com/2011/04/10/peter-thiel-were-in-a-bubble-and-its-not-the-internet-its-higher-education/

 48. 48 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Търпение не знам, или по-скоро време няма. Онлайн могат да се случат толкова много неща, а човешкото внимание има склонност да се отклонява постоянно и в различни посоки, и най-вече да не пропуска това, което се случва. Разликата не е в поколенията, а в навика за получаване на информация и в начина на социализиране. Виртуално нещата могат да се случат много по-бързо, затова в реалния живот се загубва търпението, а вниманието е дефицитно, тъй като се разпределя върху все повече неща.... Както сега - има 50-тина коментара, едва ли има някой, който ще ги прочете всичките и ще запази внимание върху темата - все пак има още доста статии и доста други сайтове... Ключът е в абстрахиране и бързо извличане само на полезната информация...

 49. 49 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Онлайн поколението, за щастие, има огромен избор пред себе си и не се налага да открива топлата вода. Да, когато съм с гръб до стената просто ще си изляза от стаята, защото има още много стаи и много апартаменти. Natural selection at its finest. България е прекрасен пример. Всички годни за живот индивиди се изнасят и остава само мършата. Постепенно всичко запада, в даден момент ще се стигне до естествен разпад и ще се роди нещо ново и различно (първа циганска държава, обикновено гето, площадка за радиоактивни отпадъци...).
  Какво ще променя и за кога? Кога ще си карам колата по гладки пътища? Кога ще се разхождам в чисти паркове и градинки? Кога сервитьорката ще чака мен, а не аз нея? Кога ще спра да разнасям ножове и пистолети със себе си, все едно съм на война? Кога ще имам за колега образован и възпитан циганин? Не в тоя живот. Нямам нито време, нито нерви, нито желание да оправям кривите или да уча разни помяри (метафорично), че като осират собствената си среда, само на тях ще им е мръсно.

  Is there no standard anymore?
 50. 50 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Разбира се г-н Дичев не открива топлата вода, но е казал нещата много добре. Колкото и да сме индивидуално различни, то все пак по отношение на интернет нещата са доста общи. Аз не бих се причислил точно към поколението интернет, защото почти цялото ми детство е минало без дори и да подозирам за глобалната мрежа, а първите ми досеги с нея са били в днешната отживелица "интернет-кафета" или чрез онези уникални звуци на "дайъл-ъп-а". Нима някой днес може да си представи да очакваме от сегашните тинейджъри търпението с което съм се свървал от шестия път? Или отварянето на сайт за минута, минута и половина? Интересното е, че макар и да съм отрасъл по друг начин, днес и на мен ми се струва че нямам време за нищо. Хем отварям страници и статии, хем нямам търпение да ги чета. Прехвърлям отгоре-отгоре, и хайде следващия сайт. Свалям филми, а после не намирам време да ги гледам. Изграждам ферма или мафия, но скоро я зарязвам. И това постоянно чувство, че не ми стига времето, особено по уикенди и празници! Направо отврат! Какво ли ни би се сторило ежедневието на хората преди 60-ина години, когато е нямало нито интернет, нито телевизия? За къде бързаме толкова всъщност, когато накрая не ни чака нищо друго, освен фатален завършек?

 51. 51 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Да се замислим над следното, колко време средно е било необходимо да се запознаеш и да свалиш момиче преди 50 години и днес? Днес не е необходимо дори да излизаш от вкъщи, за два часа чат сте си разказали всичко, на третия вече сте си разменили номерата, а на четвъртия сте правили виртуален секс или ви е писнало един от друг..На някои хора в бъдеще това може дори и да им е достатъчно, т.е почти само виртуално общуване. И после да се учудваме, че са готови да се убият на улицата заради паркомясто или засичане и защо дълготрайните връзки все повече са на изчезване?

 52. 52 Профил на F.O. Fairfax
  F.O. Fairfax
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#16] от "jubal harshaw": Спокойно можеш да го прочетеш - Ивайло Дичев е грамотен, идиотската правописна грешка в заглавието най-вероятно е на госпоицата, която е сваляла интервюто.

  - What are they saying, Fairfax? - I've no idea - it's all in French.
 53. 53 Профил на luckanova
  luckanova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":

  Абсолютно точно!
  Вярвам,че младите хора ще се справят.Били неграмотми,били с ниска степен на концентриране на вниманието,били....Айде,моля ви!Младите живеят по нови правила,правят нови грешки, постигат нови победи.Нека да са различни,нека да са и по-успешни.

 54. 54 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Аз бих оспорил маса тези в статията, като започна от негативизма към интернет, който е в основата и.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Когато влизам в Интернет зали винаги е пълно с млади хора.И единственото,което правят е да играят компютърни игри или да чатят по скайпа.Никой не го интересува огромната информация ,която има в мрежата.Честно казано това ми е напълно непонятно.В моето детство през 8 0-те години помня как с нетърпение чаках списание"Космос" и "Паралели"за да прочета нещо ново.Защото тогава алтернативата беше"Овчарчето Калитко" и тем подобни глупости.

 56. 56 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Специално разяснение за културни антрополози, които вярват на византийските хроники 1:1 - канасюбиги Крум е посякъл гарнизона на София и главите на най - видните фамилии в града, за да го овладее. Всички те по стечение на обстоятелствата са били християни, но той не е клал християни. В България през езическото време са процъфтявали всички религии, дори будизъм!

  Истината е висша ценност
 57. 57 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Изключително неграмотно се четат историческите хроники в България!

  Истината е висша ценност
 58. 58 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Един въпрос: Никифор Геник, който е клал бебета в Плиска според византийските хроники, повече Християнин ли е от Крум Страшни?

  Истината е висша ценност
 59. 59 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Бих желала да отправя едно запитване...Не е ли крайно време щом видимо образователната система не отговаря вече на нуждите на т.нар. "нови млади" тя да бъде променена!?
  Ясно е, че проблемите с концентрацията не са причинени само и единствено от интернет, социалните мрежи и т.н. Проблемът е доста по-сериозен и е свързан с възпитанието и образованието на децата още от ранна детска възраст. Съвсем логично е за мен, като студент, изучаващ специалността "Педагогика на масовата и художествената комуникация", че е нужно в настоящия момент образованието да се ориентира към нуждите на децата и спрямо техните интереси, а не обратното, както е било до сега.
  За проблеми в концентрацията американците говорят отдавна (съвсем измислената според мен диагноза ADHD) и причините за съществуването изобщо на такова понятие е, че децата от ранна детска възраст биват затрупвани с информация (до голяма степен излишна).
  Г-н Дичев е успял да обхване част от темата, която за мен е много важна, от една страна, защото и аз спадам към "новите млади", а от друга, защото се разграничавам до някаква степен от тях...
  http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U - тук всичко, което написах е обяснено много по-добре!

 60. 60 Профил на chefo_vefa
  chefo_vefa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В кой журнал може да бъде намерено цялото изследване?

 61. 61 Профил на teodorak
  teodorak
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Благодаря за това интервю!

 62. 62 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател":

  "...аналитичното и критично мислене е резултат от влияние на семейната среда, познание, любопитство, търсене на материали за усъвършенстване. Тоест, проблемът не е поколенчески, а социален, образователен..."
  Далече съм от идеята да акъля когото и да е. Само ще споделя, че все повече не мога без Интернет и с неудоволствие забелязвам в себе си промяна. Както проф. Дичев отбелязва ставам фрагментарен, нетърпелив и апатичен към художествените произведения. Това е данакът, които плащаме за облегчения достъп до информация.

 63. 63 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И пак истината ще се окаже някъде по средата - обстоятелствата от една страна, и смисъла, който всеки вкарва в живота. А на подрастващите им е нужен някакъв начален старт, по отношението на "влагането на смисъл". Да, има доста припряни по характер млади, но има и улегнали за възрастта си подрастващи, които имат ясна цел в живота.

  Както беше писано по-горе - всяко поколение с идеите си, грешките си, изводите си и т.н. Няма смисъл да слагаме универсални норми на човечеството - то се менят постоянно.

 64. 64 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Добре са казани нещата, браво на автора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK