Антоанета Цонева: Сделката между ГЕРБ и ДЕЛА е като корпоративно поглъщане

Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда

Антоанета Цонева: Сделката между ГЕРБ и ДЕЛА е като корпоративно поглъщане


От 19 април ГЕРБ вече има трима общински съветници в Несебър - общинарите от бизнес партията ДЕЛА, които обявиха, че "припознават политиката на управляващите и вече ще ги представляват". На изборите 2007 г. мандатите в Несебър бяха разпределени между Коалиция МОРЕ, зад която стоят братя Диневи, включваща Зелената партия, НДСВ и БДС-радикали - 5 мандата, следвана от ДЕЛА и Коалиция "Победа" (ССД – Политически клуб "Тракия") – с по 3 мандата, с по 2 мандата останаха "Християнсоциален съюз", Коалиция "Либерално-демократичен съюз – Несебър" (Българска партия либерали – Радикал-демократическа партия в България), Български социалдемократи, АТАКА и РЗС. ГЕРБ и БСП нямат общински съветници.


За това какъв знак е преливането на ДЕЛА в ГЕРБ, може ли да се очаква явлението да се повтори и в други морски общини и каква кампания може да се очаква наесен разговаряме с Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. След местния вот през 2007 г. институтът излезе с два доклада - "Избори за продан, или смъртта на местната демокрация" и "Кметове на лизинг", наблюдаваше и подготовката на Изборния кодекс.


Как си обяснявате преливането в ГЕРБ на бизнес партията ДЕЛА?
- Лидерът на ДЕЛА Атанас Терзиев официално обяви, че на финала на мандата 3-мата съветници вече ще се представят като съветници от ГЕРБ и това стана на пресконференция в бургаския офис на ГЕРБ, в присъствието на общинския координатор на ГЕРБ - Несебър, и зам. областен управител на Бургас Златко Димитров. Атанас Терзиев каза, че макар и това да изглежда шокиращо за симпатизантите и членовете на ДЕЛА - най-добрият ход е този. Изглежда, той ще бъде кандидатът за кмет на ГЕРБ в Несебър.
Какво може да означава такъв ход?
- Постигнатото споразумение не е публично и само можем да гадаем какви са неговите параметри. Както не беше публично и споразумението между първия и втория тур на изборите 2007 г. между екзотичните формации в общинския съвет, в резултат на което бе избран настоящият кмет и общината започна да се управлява от екип със 7 зам.-кметове и 7 постоянни комисии в общинския съвет с огледални ресори.


Основните рискове за изборите продължават да са купуването на гласове и контролирането на вота, използването на мръсни пари в кампанията

 


Приличаше на управление на акционерно дружество с борд от директори в отделните направления на бизнеса и управляващи съдружници, с привидно перфектно постигнат баланс между интересите на различните играчи. Докато 2009 г. двата кръга - МОРЕ и ДЕЛА, не се сблъскаха челно в ресора строителство. След като не се постигна нов баланс, ДЕЛА се превърнаха в ожесточена опозиция на управлeнието на кмета Николай Димитров.


Сега сделката между ГЕРБ и ДЕЛА е като корпоративно поглъщане или сливане на две компании (една голяма и една значително по-малка с локално присъствие) с цел по-добро позициониране, разрастване и експанзия на пазара.


Може ли да прогнозирате нови вливания в ГЕРБ на други подобни формации, популярни най-вече в морските общини?
- Ще анализираме процеса. Може за ДЕЛА да е проблем и представянето на списък с не по-малко от 7000 избиратели за регистрация за участие на партията в изборите, каквито са новите условия на Изборния кодекс. В Несебър има 17 500 избиратели. Това е сериозен дял, като се има предвид, че ДЕЛА се представят за местна партия.


Ако икономически кръгове и мрежи решат да вземат под наем регистрацията на дадена партия, за да участват в изборите, не виждам кой ще ги спре

 


Прави впечатление, че ГЕРБ, които имаха много шумна реторика спрямо т.нар. бизнес партии, сега всмукват ДЕЛА и така се позиционират за участие в предстоящите избори в Несебър. Интересно е, че по предложение на ГЕРБ, за да се ограничи политическото номадство, с Изборния кодекс бе променен Законът за местното самоуправление и местната администрация, според който при напускане на група или изключване от състава й общинският съветник губи мястото си в комисиите като представител на съответната група и други изборни длъжности в общинския съвет и този, който е напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.


В Несебър се демонстрира друга форма на политическо номадство - използва се друг непознат досега способ - цяла политическа група се самообявява, че не представлява повече местната партия ДЕЛА, от която е избрана, а ще представлява друга политическа сила - ГЕРБ. Тази конструкция може да започне да изглежда много зловещо, ако се възпроизведе и на други места.


Вътрешният изборен туризъм започна точно от черноморските райони. Виждате ли връзка между това и решението на ДЕЛА да припознае за свои принципите и политиката на ГЕРБ?
- Не мога да установя такава пряка връзка, но е факт, че община Несебър за три месеца набъбна с 1228 регистрации по настоящ адрес. Това, разбира се, е престъпната подготовка за предстоящите избори – опит да се манипулират резултатите, като се контролира и купува вотът на избиратели, които са си сменили адресната регистрация, за да гласуват за кмет и общински съвет на Несебър и за кметове на населени места. Тази динамика сочи, че на изборите пак ще има силно напрежение – изборите ще се "правят", вместо да се провеждат свободно и честно.


На местните избори 2007 г. в община Несебър бяха задържани двама в РПУ - Несебър, за изборна търговия в полза на партия ДЕЛА. Полицейските действия бяха окачествени от партията като компроматна акция срещу техния кандидат за кмет – тогава Атанас Терзиев, защото е обещал да изнесе на светло всички сделки с общинско имущество от 2000 г. досега.


Кой стои зад партия ДЕЛА?
- Твърди се, че основател и идеолог на партията е крупният бизнесмен и милионер Чавдар Александров. На изборите 2007 г. той е втори в листата за общински съветници. След приключването им се оттегля и влиза следващият. ДЕЛА изглежда добре финансово - има хубав и представителен офис в Несебър. Според отчетите пред Сметната палата ДЕЛА няма дарители, константно показва приходи от членски внос за 2008, 2009, 2010 от 97 000 лв. на година.


Размерът на членския внос, сравнен с този на значително по-големи партии, изглежда впечатляващо - например за 2010 г. НДСВ имат 4000 лв. от членски внос, а 2009 г. - 15 000 лв., СДС имат за 2009 г. - 123 000 лв., а за 2010 г. - 126 000 лв.


Каква беше причината според вас управляващата ГЕРБ да не въведе ограничаване за участие в изборите пред бизнес формациите въпреки обещанията им това да стане факт?
- Ако икономически кръгове и мрежи решат да вземат под наем регистрацията на дадена партия, за да участват в изборите, не виждам кой ще ги спре. Ще дам пример пак от Несебър. Общинският съветник Славян Теофилов е крупна фигура в туристическия бизнес в Слънчев бряг и Несебър.


През 2003 г. той става общински съветник в Несебър от листата на Социалдемократическата партия, а от 2007 г. вече е общински съветник от "Атака". През лятото на 2009 г. се обявява за независим. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат от бургаската листа на РЗС. Това е илюстрация как бизнесмени преминават с лекота от партия в партия, за да осигурят легитимност на участието си в управлението.


Скептична съм за изборните туристи, тъй като правилата трябва да се прилагат от кметовете, а те вече ги нарушиха

 


В началото на 2010 г. "Правен свят" публикува материал на разследващия журналист Иван Рачев, който цитира полицейска справка, съдържаща информация за връзки на Славян Теофилов с бившата силова групировка СИК, с Поли Пантев, Маджо, братята Маргини и др., за участие в контрабандни канали за черна техника от Ливан, контрабанда на цигари, канали за дрога, пране на пари, приватизация на хотели в Слънчев бряг и т.н.


Вие какви избори очаквате? Прогнозите още в началото на годината бяха за "мръсна кампания".
- Прогнозите и за тези избори са мрачни - започналите процеси вещаят много ожесточена и нечиста игра. Основните рискове продължават да са купуването на гласове и контролирането на вота, използването на мръсни пари в кампанията и натрупани от корупционно управление на обществени поръчки и публичен ресурс.


В България се е установилo чувство за безнаказаност. Вижте защо - 192 са сигналите за покупка на гласове, подадени в прокуратурата при последните редовни местни избори. От тях 140 са били прекратени поради липса на достатъчно данни за престъпление. До съда са достигнали 12 дела, девет от нарушителите са глобени с до 1000 лв. Трима са осъдени на обществено порицание. В годишните доклади на прокуратурата и разследващите органи за 2007 г. и 2008 г. няма анализ за работата по сигнали за купуване на гласове.


Думата избори не се споменава. Стои и проблемът с избирателните списъци. Идеите за активна регистрация на избирателите и създаване на реални механизми за поддържане на актуален регистър на избирателите бяха изоставени при подготовката на Изборния кодекс. Наличието на т.нар. фантоми в списъците усилва риска от манипулиране на резултатите от корумпирани избирателни комисии, които могат да използват гласовете на избиратели, които не са упражнили лично правото си на глас.
Много е ниско нивото на отчетност на приходите и разходите в местните кампании.


В доклада на GRECO (групата държави против корупцията, създадена през 1999 г. от Съвета на Европа с членуващи 48 държави), който съдържа анализ и препоръки за осигуряването на прозрачност и отчетност в партийното финансиране и предизборните кампании в България, се посочват примери от местните избори 2007 г., когато 70% от инициативните комитети и кандидатите и 40% от коалициите не са внесли финансови отчети в Сметната палата. Повечето от нарушенията не са санкционирани.


Смятате ли, че подготвяната промяна за пререгистрация на избирателите по настоящ адрес ще има ефект?
- Предстои да видим. Ще направим мониторинг на този процес. Измененията на Закона за гражданската регистрация, които изискват пререгистрация, още не са приети окончателно. По-скоро съм скептично настроена, че такъв вид промяна ще сработи, тъй като правилата трябва да се прилагат от кметовете на общини и населени места, които вече ги нарушиха с извършените регистрации на множество хора на един и същ адрес. Няма кой да упражни контрол над този процес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK