Антоанета Цонева: Сделката между ГЕРБ и ДЕЛА е като корпоративно поглъщане

Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда

Антоанета Цонева: Сделката между ГЕРБ и ДЕЛА е като корпоративно поглъщане


От 19 април ГЕРБ вече има трима общински съветници в Несебър - общинарите от бизнес партията ДЕЛА, които обявиха, че "припознават политиката на управляващите и вече ще ги представляват". На изборите 2007 г. мандатите в Несебър бяха разпределени между Коалиция МОРЕ, зад която стоят братя Диневи, включваща Зелената партия, НДСВ и БДС-радикали - 5 мандата, следвана от ДЕЛА и Коалиция "Победа" (ССД – Политически клуб "Тракия") – с по 3 мандата, с по 2 мандата останаха "Християнсоциален съюз", Коалиция "Либерално-демократичен съюз – Несебър" (Българска партия либерали – Радикал-демократическа партия в България), Български социалдемократи, АТАКА и РЗС. ГЕРБ и БСП нямат общински съветници.


За това какъв знак е преливането на ДЕЛА в ГЕРБ, може ли да се очаква явлението да се повтори и в други морски общини и каква кампания може да се очаква наесен разговаряме с Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. След местния вот през 2007 г. институтът излезе с два доклада - "Избори за продан, или смъртта на местната демокрация" и "Кметове на лизинг", наблюдаваше и подготовката на Изборния кодекс.


Как си обяснявате преливането в ГЕРБ на бизнес партията ДЕЛА?
- Лидерът на ДЕЛА Атанас Терзиев официално обяви, че на финала на мандата 3-мата съветници вече ще се представят като съветници от ГЕРБ и това стана на пресконференция в бургаския офис на ГЕРБ, в присъствието на общинския координатор на ГЕРБ - Несебър, и зам. областен управител на Бургас Златко Димитров. Атанас Терзиев каза, че макар и това да изглежда шокиращо за симпатизантите и членовете на ДЕЛА - най-добрият ход е този. Изглежда, той ще бъде кандидатът за кмет на ГЕРБ в Несебър.
Какво може да означава такъв ход?
- Постигнатото споразумение не е публично и само можем да гадаем какви са неговите параметри. Както не беше публично и споразумението между първия и втория тур на изборите 2007 г. между екзотичните формации в общинския съвет, в резултат на което бе избран настоящият кмет и общината започна да се управлява от екип със 7 зам.-кметове и 7 постоянни комисии в общинския съвет с огледални ресори.


Основните рискове за изборите продължават да са купуването на гласове и контролирането на вота, използването на мръсни пари в кампанията

 


Приличаше на управление на акционерно дружество с борд от директори в отделните направления на бизнеса и управляващи съдружници, с привидно перфектно постигнат баланс между интересите на различните играчи. Докато 2009 г. двата кръга - МОРЕ и ДЕЛА, не се сблъскаха челно в ресора строителство. След като не се постигна нов баланс, ДЕЛА се превърнаха в ожесточена опозиция на управлeнието на кмета Николай Димитров.


Сега сделката между ГЕРБ и ДЕЛА е като корпоративно поглъщане или сливане на две компании (една голяма и една значително по-малка с локално присъствие) с цел по-добро позициониране, разрастване и експанзия на пазара.


Може ли да прогнозирате нови вливания в ГЕРБ на други подобни формации, популярни най-вече в морските общини?
- Ще анализираме процеса. Може за ДЕЛА да е проблем и представянето на списък с не по-малко от 7000 избиратели за регистрация за участие на партията в изборите, каквито са новите условия на Изборния кодекс. В Несебър има 17 500 избиратели. Това е сериозен дял, като се има предвид, че ДЕЛА се представят за местна партия.


Ако икономически кръгове и мрежи решат да вземат под наем регистрацията на дадена партия, за да участват в изборите, не виждам кой ще ги спре

 


Прави впечатление, че ГЕРБ, които имаха много шумна реторика спрямо т.нар. бизнес партии, сега всмукват ДЕЛА и така се позиционират за участие в предстоящите избори в Несебър. Интересно е, че по предложение на ГЕРБ, за да се ограничи политическото номадство, с Изборния кодекс бе променен Законът за местното самоуправление и местната администрация, според който при напускане на група или изключване от състава й общинският съветник губи мястото си в комисиите като представител на съответната група и други изборни длъжности в общинския съвет и този, който е напуснал или изключен от група, става независим общински съветник и не може да бъде приет за член на друга група.


В Несебър се демонстрира друга форма на политическо номадство - използва се друг непознат досега способ - цяла политическа група се самообявява, че не представлява повече местната партия ДЕЛА, от която е избрана, а ще представлява друга политическа сила - ГЕРБ. Тази конструкция може да започне да изглежда много зловещо, ако се възпроизведе и на други места.


Вътрешният изборен туризъм започна точно от черноморските райони. Виждате ли връзка между това и решението на ДЕЛА да припознае за свои принципите и политиката на ГЕРБ?
- Не мога да установя такава пряка връзка, но е факт, че община Несебър за три месеца набъбна с 1228 регистрации по настоящ адрес. Това, разбира се, е престъпната подготовка за предстоящите избори – опит да се манипулират резултатите, като се контролира и купува вотът на избиратели, които са си сменили адресната регистрация, за да гласуват за кмет и общински съвет на Несебър и за кметове на населени места. Тази динамика сочи, че на изборите пак ще има силно напрежение – изборите ще се "правят", вместо да се провеждат свободно и честно.


На местните избори 2007 г. в община Несебър бяха задържани двама в РПУ - Несебър, за изборна търговия в полза на партия ДЕЛА. Полицейските действия бяха окачествени от партията като компроматна акция срещу техния кандидат за кмет – тогава Атанас Терзиев, защото е обещал да изнесе на светло всички сделки с общинско имущество от 2000 г. досега.


Кой стои зад партия ДЕЛА?
- Твърди се, че основател и идеолог на партията е крупният бизнесмен и милионер Чавдар Александров. На изборите 2007 г. той е втори в листата за общински съветници. След приключването им се оттегля и влиза следващият. ДЕЛА изглежда добре финансово - има хубав и представителен офис в Несебър. Според отчетите пред Сметната палата ДЕЛА няма дарители, константно показва приходи от членски внос за 2008, 2009, 2010 от 97 000 лв. на година.


Размерът на членския внос, сравнен с този на значително по-големи партии, изглежда впечатляващо - например за 2010 г. НДСВ имат 4000 лв. от членски внос, а 2009 г. - 15 000 лв., СДС имат за 2009 г. - 123 000 лв., а за 2010 г. - 126 000 лв.


Каква беше причината според вас управляващата ГЕРБ да не въведе ограничаване за участие в изборите пред бизнес формациите въпреки обещанията им това да стане факт?
- Ако икономически кръгове и мрежи решат да вземат под наем регистрацията на дадена партия, за да участват в изборите, не виждам кой ще ги спре. Ще дам пример пак от Несебър. Общинският съветник Славян Теофилов е крупна фигура в туристическия бизнес в Слънчев бряг и Несебър.


През 2003 г. той става общински съветник в Несебър от листата на Социалдемократическата партия, а от 2007 г. вече е общински съветник от "Атака". През лятото на 2009 г. се обявява за независим. На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат от бургаската листа на РЗС. Това е илюстрация как бизнесмени преминават с лекота от партия в партия, за да осигурят легитимност на участието си в управлението.


Скептична съм за изборните туристи, тъй като правилата трябва да се прилагат от кметовете, а те вече ги нарушиха

 


В началото на 2010 г. "Правен свят" публикува материал на разследващия журналист Иван Рачев, който цитира полицейска справка, съдържаща информация за връзки на Славян Теофилов с бившата силова групировка СИК, с Поли Пантев, Маджо, братята Маргини и др., за участие в контрабандни канали за черна техника от Ливан, контрабанда на цигари, канали за дрога, пране на пари, приватизация на хотели в Слънчев бряг и т.н.


Вие какви избори очаквате? Прогнозите още в началото на годината бяха за "мръсна кампания".
- Прогнозите и за тези избори са мрачни - започналите процеси вещаят много ожесточена и нечиста игра. Основните рискове продължават да са купуването на гласове и контролирането на вота, използването на мръсни пари в кампанията и натрупани от корупционно управление на обществени поръчки и публичен ресурс.


В България се е установилo чувство за безнаказаност. Вижте защо - 192 са сигналите за покупка на гласове, подадени в прокуратурата при последните редовни местни избори. От тях 140 са били прекратени поради липса на достатъчно данни за престъпление. До съда са достигнали 12 дела, девет от нарушителите са глобени с до 1000 лв. Трима са осъдени на обществено порицание. В годишните доклади на прокуратурата и разследващите органи за 2007 г. и 2008 г. няма анализ за работата по сигнали за купуване на гласове.


Думата избори не се споменава. Стои и проблемът с избирателните списъци. Идеите за активна регистрация на избирателите и създаване на реални механизми за поддържане на актуален регистър на избирателите бяха изоставени при подготовката на Изборния кодекс. Наличието на т.нар. фантоми в списъците усилва риска от манипулиране на резултатите от корумпирани избирателни комисии, които могат да използват гласовете на избиратели, които не са упражнили лично правото си на глас.
Много е ниско нивото на отчетност на приходите и разходите в местните кампании.


В доклада на GRECO (групата държави против корупцията, създадена през 1999 г. от Съвета на Европа с членуващи 48 държави), който съдържа анализ и препоръки за осигуряването на прозрачност и отчетност в партийното финансиране и предизборните кампании в България, се посочват примери от местните избори 2007 г., когато 70% от инициативните комитети и кандидатите и 40% от коалициите не са внесли финансови отчети в Сметната палата. Повечето от нарушенията не са санкционирани.


Смятате ли, че подготвяната промяна за пререгистрация на избирателите по настоящ адрес ще има ефект?
- Предстои да видим. Ще направим мониторинг на този процес. Измененията на Закона за гражданската регистрация, които изискват пререгистрация, още не са приети окончателно. По-скоро съм скептично настроена, че такъв вид промяна ще сработи, тъй като правилата трябва да се прилагат от кметовете на общини и населени места, които вече ги нарушиха с извършените регистрации на множество хора на един и същ адрес. Няма кой да упражни контрол над този процес.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ГЕРБ нямат никакви шансове на следващите избори - било от местни, президентски или парламентарни.
  След разрухата която доведоха в страната, не знам с какви очакват от хората да им гласуват пок доверие.
  Нахални като комунисти

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#1] от "Десен":

  Ееее.. Чак пък никакви..

  Милиционерската пасмина ще се пусне с песен на уста в тях. Ще звучи "Бой последен.."
  Почти така: http://www.youtube.com/watch?v=m7PrVtZAG4M

  А какви пари ще се леят... Тези, от контрабандата на цигари стигат. 7 милиарда къса по 0.15 лева. Смятай.

  Ecrasez l’infâme
 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":Имат! Защото ще купуват! Както направиха в циганските махали на общинските избори в София! Както направиха и ДЕЛА на предните общински избори в Несебър!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До 1 Десен
  "Нахални като комунисти"
  Без като!!!

 5. 5 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Някой от Несебър да коментира?

  Никола Йорданов
 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Йорданов":Няма какво да се коментира. Франчайз ))
  Картинката ще е по-ясна, когато се разбере кой стои зад (или над) Чавдар Александров!
  Терзиев е толкова лидер, колкото и аз съм Папа
  Предполагам, че ГЕРБ ще загубят в крайна сметка от тази "врътка"

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 7. 7 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  обединявай се с фронт за борба с монополите,олигархията и измамите на банките. Скоро програма и платформа.Колкото до ГЕРБ,те нямат изход, освен обединение на всичко безпринципно в името на власта,което си е комунизъм и няма нищо общо с демокрацията.

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#7] от "tatkoruso": Отдавна наблюдаваме пълзяща диктатура. България няма да е първата ,в която тарикати са се закрепили надълго , използвайки слабостите на демокрацията. Може ли някой да обясни защо ВАЦ беше принуден да продаде вестниците си ? На другия ден Донев цуна ББ под кръста и уволни Валерия Велева. Един го кръстиха октопод защото си поискал обратно пари, дал на заем, пък този го наклепал за рекет. Купуването на ВАЦ не е ли пример на рекет ?

 9. 9 Профил на Rumyana
  Rumyana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво Тони, прекрасен текст.

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не само в Несебър, а навсякъде ГЕРБ действа по един начин( и това е от преди миналите местни избори). Избират се най-големите отрепки случайна добрали се до общински съветници, които много добре знаят, че или старата им партия няма да ги предложи, или няма да ги изберат. След това им се казва "Който успее да вкара кмета в затвора ще е следващия кмет от ГЕРБ". И оттам се започна един екшън с десетки или стотици сигнали до прокуратурата срещу грешните кметове или хора. Терзиев е една карикатура, но да понесе някакви последствия затова, че топи кой ли не? Всички проверки минават, но той топи ли топи, просто трябва да си заработи кметското място, а в случая с Несебър, поне следващото на общ. съветник.
  Това е без изключение в цялата страна.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK