Бан Ки Мун, генерален секретар на ООН: ООН би трябвало да стане още по-ефективна

Бан Ки Мун, генерален секретар на ООН

© Красимир Юскеселиев

Бан Ки Мун, генерален секретар на ООН
От Сребреница и Руанда си извадихме поуки да не допускаме повтарянето им по света.


Необходимо е да се преразгледа цялата система за ядрена сигурност


Българите трябва да споделят с други опита си в борбата за демокрация


От Сребреница и Руанда си извадихме поуки да не допускаме повтарянето им по света.


Необходимо е да се преразгледа цялата система за ядрена сигурност


Българите трябва да споделят с други опита си в борбата за демокрация

Казват, че постът генерален секретар на ООН е "най-невъзможната работа на света". Защо се заехте с нея?
- Прекарал съм целия си живот в служба на обществото. След като бях външен министър на Южна Корея, се замислих дали не бих могъл да допринеса повече за мира и сигурността и получих мандат да правя това като генерален секретар на ООН. Благодарен съм на държавите, които ми гласуваха доверие преди 5 години.
Заех се не защото това е "невъзможна работа", а за да я направя "възможна работа", да направя възможен мира, което, разбира се, може да стане само при подкрепата на всички страни членки. Пред всички нас има много и големи предизвикателства като борбата с бедността, проблемите със здравеопазването, климатичните промени.


Знаете, че в момента нито една отделна държава или група държави като Европейския съюз не може да се справи сама. Нуждаем се от съвместни и координирани усилия. Това се опитвам да постигна, като мобилизирам ресурси и като насочвам вниманието на световните лидери към важността на проблемите.


По-силна ли е днес ООН в позицията си, чува ли се по-добре гласът й като световна организация?
- Международната общност и страните по света все по-често се обръщат към ООН. Те настояват да поемем по-силна лидерска позиция в справянето с глобалните предизвикателства, но и в такива събития като случващото се в Северна Африка или Кот д'Ивоар.


Знаете, че в Кот д'Ивоар победителят в изборите не можеше да заеме поста си, защото предишният президент отказваше да го напусне. В този конфликт ние нито веднъж не отстъпихме от принципите на демокрацията и накрая победи волята на демократичния избор на гражданите на тази страна.
В Либия предприехме много бързи и решителни мерки, което не се е случвало често в историята на ООН.


Действахме отговорно, защото от случаи като Руанда и Сребреница научихме много трагични уроци - че никога не бива да допускаме те да се повторят.


Говорите за "демокрация", но често хората искат просто "ред". Случвало ли ви се е да сте в ситуация да избирате между едното и другото?
- Когато световните лидери са предани на демократичните принципи и на фундаменталните принципи на ООН, не ни се налага да правим такъв избор. Но има моменти, когато са потъпкани основни човешки права и ценности, определени от Хартата на ООН, и тогава организацията трябва да действа решително и да бъде силна.


Идвате от държава с авторитарно минало и сте се издигнал до лидер на световна организация, опитваща се да брани принципите на демокрацията. Но вярвате ли, че демокрацията е универсален модел, че е приложима в Северна Африка например?
- Да, вярно е, че родината ми Южна Корея е минала през три десетилетия авторитарно управление и борба на корейците за демокрация. Самият аз като студент съм протестирал на улиците за повече свобода и демокрация.


Много от моите колеги в университета бяха арестувани, наказвани и преминаха през трагични събития. Стотици бяха убити в борбата за демокрация. Днес демокрацията и свободата у нас са напълно развити и с развиването на икономиката корейците се радват да споделят ползите от демокрацията с милиони други хора по света. Българите също са минали през драматична промяна към демокрация и свободен пазар.


Затова казах на студентите в Софийския университет да бъдат подготвени да споделят постигнатото с други. Това е и една от мечтите ми като генерален секретар на ООН - опитвам се да споделям личния си опит, да хвърля мост към много бедни държави, за да могат много хора, включително в арабския свят, да се възползват от демокрацията.


Много хора обаче са разочаровани от липсата на достатъчно справедливост. Може би в момента в Либия се извършват престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Знаем, че с това се занимава независимият Международен наказателен съд, но каква позиция ще заеме ООН по този въпрос?
- ООН категорично защитава справедливостта, хуманността и достойнството, човешките права. С резолюция 1973 Съветът за сигурност отнесе въпроса с нарушаването на човешките права в Либия до Международния наказателен съд.


Главният прокурор Луис Морено Окампо вече започна разследване, представи на Съвета за сигурност първите си разкрития и проверява представители на либийското правителство за престъпления срещу човечеството. Предстои съдът като независима структура да вземе своето решение и каквото и да е то, ние ще го подкрепим напълно.


Но има и критици, обвиняващи ООН в двойни стандарти - например в отношението към случващото се в Дарфур в Судан или към действията на правителството в Шри Ланка срещу етническите тамили? Какво правите срещу хората, стоящи зад това насилие, вместо просто да оставите тези случаи в историята?
- Прилагаме едни и същи стандарти и принципи във всеки един случай. Всяка ситуация е различна. В Дарфур президентът на Судан Башир беше обвинен от МНК, който следва тези принципи и ценности, докато в същото време се опитваме да постигаме политическо споразумение с бунтовническите групировки.


Делегациите се срещат в Доха и целта ни е да постигнем устойчив мир и развитие на този район. По отношение на Шри Ланка създадох комисия от специалисти, която публикува разследващия си доклад за събитията, и призовах правителството в Коломбо да приложи препоръките в този документ.


Да сменим темата - нека поговорим малко за ефекта от инцидента във Фукушима. Вашата родина е близо до японската АЕЦ, колко близо би трябвало да е ООН по този проблем? Вярвате ли, че ядрената енергетика има бъдеще, след като за 25 години се случиха двата най-тежки инцидента в историята й?
- Много държави използват ядрена енергия като важен за тях източник въпреки притесненията си за сигурността. Ядрената енергия може да стане много важен източник специално в контекста на борбата с климатичните промени. Знам, че и България е силно зависима от енергията, произвеждана от АЕЦ.
Важното в този момент е да подсилим стандартите за ядрена безопасност.


Отговорността за прилагането им е в ръцете на всяко отделно правителство. Затова настоявам националните лидери да преразгледат тези стандарти. Ще имаме и координация на международно ниво на този процес. Затова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) свиква международна среща. Аз свиквам през септември на сесията на Общо събрание на ООН специална среща за обсъждане на ядрената безопасност.


Трябва да преразгледаме този въпрос от горе до долу и да подсилим ролята на МААЕ. Трябва да проучим много внимателно връзката между ядрената безопасност и ядрената сигурност, да гарантираме, че ядрени материали и технологии няма да попаднат в ръцете на терористи или бандитски държави.


Нужно е да проучим ефекта от разходите в този сектор и особено да анализираме готовността за справяне с природни бедствия и защита на реакторите от тях.
Това са моите предложения към международната общност за проучване и оценка.


В края на годината изтича мандатът ви като генерален секретар на ООН. Ще се кандидатирате ли за втори?
- Да, това е петата последна година от мандата ми. От началото на тази година работя много активно за справяне с много сложни въпроси и предизвикателства. Когато настъпи подходящият момент, ще научите позицията ми, но това няма да стане сега.


Причината е, че по-голямата част от времето и енергията ми са ангажирани с проблеми, създадени от природни бедствия, с демокрацията - в арабския свят, Либия, Кот д'Ивоар... Опитвам се да дам най-доброто от себе си в този момент за установяване на мир и сигурност.


Значи не сте обсъждали в София евентуалната си кандидатура за втори мандат?
- Не, нямахме време да обсъждаме мои лични въпроси. За това си има подходящо време.


Ако все пак се кандидатирате, какво ще е  посланието ви? Как си представяте бъдещето на ООН?
- Бих искал тази организация да стане по-ефективна. Тя се нуждае от още реформи - на управлението, на структурата, и това е един от приоритетите ми.


Надеждите, възлагани на ООН, както и предизвикателствата пред организацията са големи и многобройни - проблеми с изхранването, достъпа до питейна вода, здравеопазването, климатичните промени, ядрената сигурност... И всичко това на фона на много горящи пожари - в арабския свят, Либия, Сирия, Бахрейн, които изискват първо те да бъдат потушени.


Значи все пак сте оптимист...
- Да, оптимист съм. Вярвам, че ако международната общност и ООН останат сплотени, както в момента, ще успеят да се справят по мирен начин с много от тези проблеми.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "ще успеят да се справят по мирен начин с много от тези проблеми."
  HAHAHAHAHAHA.

 2. 2 Профил на kodjauzun
  kodjauzun
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има прост и лесен начин, ООН да си докаже ефективността. Тия две страни, дето все вето налагат на Щатите, сеир гледат с ръце в джобовете, да се ангажират с някоя международна мисия, та да докажат, че в ООН има още хляб. Руснаците да пратят една мисия в Дарфур, една в Сирия. Е, ще се поохарчат бая, ама нали имат претенции за велика сила и нам ква си икономика.

 3. 3 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От ООН се очаква да обнови дефиницията си за геноцид, както и да предложи програми за ограничаване раждаемостта по света:

  Към чл. 2 от Конвенцията за геноцид на ООН:

  а) убиване на членове на групата;
  б) причиняване на сериозни телесни или душевни повреди на членовете на групата;
  в) умишлено налагане на групата условия за живот, целящи физическото й унищожаване изцяло или отчасти;
  г) мерки за предотвратяване ражданията на групата;
  д) насилствено предаване на деца от групата на друга група.

  трябва да се добави и

  е) относително намаляване броя на членовете на групата чрез по-висока раждаемост или входяща емиграция на други групи.


  Освен това трябва геноцидът да се раздели на два вида - хуманен и нехуманен. Ограничаването на раждаемостта да спада към хуманния геноцид и това да не се третира като сериозен проблем, за разлика от нехуманния геноцид.


  Настоящата дефиниция за геноцид е несправедлива и ощетява огромни групи хора. Ако реалните жертви на геноцид се опитат да се защитят, то точно те попадат под ударите на сегашната дефиниция като извършители на геноцид, а реалните извършители на геноцид - не!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK