Еврокомисарят Кони Хедегор: Заблуда е, че ядрената енергия е много евтина, а от ВЕИ - много скъпа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 756 Весело

  Добре,но много „ако" има в статията!
  Ние не сме Дания,нито сме Гърция!
  Иначе много приятна статийка,но трудно ще повярвам в безгрижното бъдеще на перки и солари.
  Няма начин!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 2. 2 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "Белия Негър":

  А защо да не сме като Гърция?!
  Щото Гърция е цъфнала и вързала?! Така ли?!
  Но ако ти и твоите приятели можете да заплатите за хранилището за отработено гориво и за радиоактивните отпадъци - нямам нищо против!
  Аз не желая да участвам в такива проекти...Без мен, драги! Мисля, че българите поне в това отношение поумняхме.

  Една подробност: преди да стигнем до перки и солари България има още достатъчно резерви в енергийната ефективност! Там има поле за действие. Да не говорим, че и сега изнасяме ел. енергия. Значи имаме достатъчно резерви!

  The best way out is always through Robert Frost
 3. 3 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Браво Кони. Браво Хедегор.
  Така е. Колкото повече се повишава дела на ВЕИ, толкова по-евтина е ВЕИ-енергията. При 100 % става най-евтина, защото няма база за сравнение. Въпроса е с каква енергия да произведем ВЕИ съоръженията и комуникациите. С ВЕИ-енергия ли?
  Или по-скоро се предполага, че страните богати на суровини и енергии ще продължат, или ще бъдат заставени да продават по "удобни цени" за САЩ и ЕС. И докога.
  Ами ако сметката с "революциите" е направена без кръчмаря и "новите демокрации" поемат по свой път и поискат срещу суровините и енергията си технологии, а не "резервните валути"?
  Разбира се изхода може да се потърси и във военното противопоставяне, но увеличаването на броя на членовете на ядрения клуб е закономерност. След това на къде? На майната си.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 842 Неутрално

  ТЕЦ и АЕЦ имат грамадански Negative Externalities,:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Externality#Negative

  които не влизат в цената на тока произведен от тях. Затова изглеждат евтини. ВЕИ нямат и затова изглеждат скъпи.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 842 Неутрално

  А да не говорим, че такова нещо, като "застраховка на АЕЦ" не съществува. Оценката за максималната щета от авария на АЕЦ (която застрахователя трябва да може да изплати винаги) се оценява на около 600 млрд евро.

  Няма такива застрахователи на тази планета.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 6. 6 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А как ще пазят птичките от перките !? Фотоволтаиците и ветрогенераторите не са стабилен източник на енергия, защото има безветрие и лошо време, нужда от мощности, които да акумулират добитата енергия, скъпо присъединяване на тези малки мощности към енергийната мрежа на страната и т.н. Цената на ел.енергията е в пъти по-висока, а и тези системи се произвеждат извън България, т.е. пак сме зависими от части за ремонт и поддръжка.

 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamitus":

  Безветрието е най- малкия проблем.Спре ли вятъра, пускаш вентилатора и готово.И още нещо - в мого глави вее вятър.Проблема е да се насочи накъде да духа.

 8. 8 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Фото клетките вече са на цена около 300$ на киловат. След следващото поскъпване на тока вече ще по - изгодно да си го произвеждаш сам, отколкото да го купуваш от ЧЕЗ или ЕОН. Заложената цена от 80 ст. е силно надута, щото е само за "наши" хора.

  икономист - неграмотник с диплома
 9. 9 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  АЕЦ няма алтернатива и е най-екологичната и евтина енергия, да не би някой да очаква цунами и къде? видя се че АЕЦ-ите земетресение не ги плаши, всичко останало са простотии които хитри бизнесмени ползват за да източват нашите пари продавайки ни скъпата си "еко"-енергия

  twitter.com/voxybg
 10. 10 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ясно е че госпожата си продава датските перки- не разбирам обаче тия дето и се хващат Ако е толкова загрижена за екологията да си продават перките 10 пъти по-ефтино да са конкурни на другите енергоизточници Или да каже колко перки заместват АЕЦ да не се окаже че планетата е недостатъчна

 11. 11 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#9] от "voxy":

  "...АЕЦ няма алтернатива и е най-екологичната и евтина енергия, да не би някой да очаква цунами и къде?..."

  Ето един типичен пример защо прости, неуки и необразовани хора не трябва да имат глас при решаване на важни общонародни въпроси. Чул човекът и дори запомнил думата "цунами" и готово. А че причината за експлозиите и катастрофата във Фукушима не е цунамито, това няма никакво значение.
  Всяка АЕЦ, оставена без външно елзахранване повече от определен срок става нова Фукушима. За най-съвременните АЕЦ максималният срок е 3 (ТРИ) дни. След което...
  Едно просто разпадане на електросистемата и проблемите започват. Последното се случи съвсем скоро с АЕЦ в САЩ заради торнадо. Може да се случи и заради крупна авария. Може да се случи и при силна магнитна буря. В Канада през 1989г. Квебек е останал 9 часа без ток от скромна по интензивност магнитна буря.
  През 2012 година се очаква много засилена слънчева активност, с изхвърляне на големи количества плазма към Земята. Подобна активност е имало преди 150 години. Това ще причини много на брой силни магнитни бури, които могат да доведат до буквално разгромяване на електропреносните мрежи на много страни, които ще попаднат под въздействието на това явление. Резултатът може да е оставане без електроенергия за много месеци. Темата е много обширна, няма да я задълбавам. Само ще напомня за опасните АЕЦ без външно електрозахранване. Вероятно повече от една АЕЦ ще пострадат и ще се стигне до нови няколко инцидента, подобни на Фукушима.
  Колкото до екологичността - това са глупости на търкалета. Отработеното ядрено гориво е силно радиоактивно, съдържа силно токсичния плутоний и трябва да се съхранява 240 ХИЛЯДИ ГОДИНИ. Наистина екологично! И МНОГО ЕВТИНО! Идните поколения да му мислят!
  За сведение - 1 грам плутоний може да наесе сериозни поражения на 40 милиона души. В Трети реактор на Фукушима плутоният е 3 тона.
  Та, невежеството винаги е било бич Божи за човечеството. Няма причина да се очаква, че то ще стане източник на благодат...

 12. 12 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 939 Любопитно

  "...АЕЦ няма алтернатива и е най-екологичната и евтина енергия, да не би някой да очаква цунами и къде?..."

  В САЩ само три щата са достатъчни да осигуряват електроенергия за цялата страна за близките сто години от вятърничавата енергия. В момента цената е 5-6 цента на киловатчас и инсталираната "вятърничава" мощност е 40 GW, колкото 20 АЕЦ Белене.

 13. 13 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  @aldy, тази глупост която си написала за 2012 година ми е достатъчна да не ти обърна внимание, хохохо
  Когато в България почнат да се образуват торнадота, тогава да си говорим за вятъра и ефективността му предлагам

  twitter.com/voxybg
 14. 14 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#9] от "voxy":

  "АЕЦ няма алтернатива и е най-екологичната и евтина енергия"

  Палячо, знаеш ли колко трилиони струва адекватното съхранение на ядрените отпадъци само за първите 10000 години?

  Иначе едно разливане на Дунав да откачи захранването и да намокри агрегатите и ето ситуация Фукушима 1 към 1.

  А на игноранти като тебе просто трябва да им бъде отнета клавиатурата, това е.

 15. 15 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  до iazdakaja и aldy,- не искам да подценявам итнелектуалните ви способности но какво правим когато няма вятър Кои от Вас и колко дълго е съгласен да седи без ток заради прекрасната идея

 16. 16 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Така е, АЕЦ има много скрити разходи и рискове. Да не говорим за зависимостите в които ни вкарва.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 17. 17 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 476 Неутрално

  За Бойко Дания не е добър пример. Датчаните, като истински европейци с европейски приоритети и начин на мислене, развиха някаква си там високотехнологична индустрия в областта на ВЕИ - сигурно защото са по-глупави от нас българите. А Бойковите очи са вперени в Турция, които ще строят не една, а цели четири руски АЕЦ. Това изглежда е аргумент и ние, барабар Бойко с мъжете, да не останем по-назад. Но за мен вбесяващото е, че дебата за безкрайно важни решения за бъдещто на държавата се води на изключително ниско ниво - обикновено някакви глупости прехвърчат като искри в публичното пространство и толкова.

 18. 18 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Заблуда е, че ядрената енергия е много евтина, а от ВЕИ - много скъпа."

  Точно така е. Само че заблудата е много силна и много хора я подкрепят!

  [#3] Фотосолар със сегашната евтина технология и ниска ефективност (15%) сам си изработва енергията за собственото производство за 1 година.

  Бъдещето е на новите нано-технологии.
  Всъщност бъдещето е на нациите инвестиращи в изследвания и внедряване на нови технологии. Бъдещето определено не е за тези които разчитат на парна турбина с уранова печка.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 19. 19 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "Има два проблема: как да го постигнем по финансово най-ефективния начин и как да го постигнем без някакви нови технологии. Имам предвид не без технологично развитие, а без да разчитаме, че към 2047 г. например ще разполагаме с някаква чудотворна технология."

  Доста мъдро. Ще планираме с каквото знаем и ще изследваме за нови технологии ...

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 20. 20 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Весело

  "Дания премиерът Бойко Борисов се ангажира със скромния принос от 20 000 евро годишно във фонда до 2012 г. - б.а.). След 2013 г. обаче богатите страни обещаха по 100 милиарда долара годишно във фонда."

  Без Думи ))))

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 21. 21 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gerasi":

  Абсолютно прав си, но тези смешни перчици които се пробутват изобщо не са висока технология

  twitter.com/voxybg
 22. 22 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#21] от "voxy":

  да, не са висока технология. имаше реклама някъде колко "зелени" били датчаните - направили си вятърен генератор в ткзс-то (направили кооператив, което е същото), като от стар опел взели скоростната кутия и тн

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 23. 23 Профил на 1978
  1978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Госпожата очевидно трябва да е наясно, че тези 2 "типа" енергии не може да се сравняват директно, в смисъл такъв, че едната без другата не може, но обратното не е вярно. Всъщност може и да не е, няма как човек на такава измислена позиция (комисар по действията спрямо климатичните промени) да е наясно. Действия спрямо климатичните промени = "пазарна търговия с т.нар. парникови газове". Пфу! Измислени проблеми, измислени комисари, бизнес за много (пари).
  Също така може да не й е известно (а трябва), че всяка присъединена т.нар. ВЕИ-централа (без ВЕЦ) изисква дублираща мощност от истински енергиен източник (ВЕЦ/АЕЦ). Засега е добре, че все още имаме дублиращи мощности в излишък. Предполагам, също така не й е известно, че ВЕЦ също са в списъка на ВЕИ, т.е. тези 20% за 2020г. ги имаме и без да хвърлим нито лев на вятъра и/или слънцето.
  А по отношение на изграждането на нови ядрени мощности - те са също така в интерес на всички "добре облечени бизнесмени", "инвестиращи" във ВЕИ по простотата причина, че абсолютната стойност на изискуемата по директиви мощност от ВЕИ се покачва, тъй като процентът остава същият или се покачва, а и този процент ще е нужен при спирането на големите ТЕЦове.
  Та, да обобщя - ВЕИ-бизнесът е голям, балонът продължава да се надува, ще го ядем всички дружно.
  п.с. #8 - я кажи откъде си пазаруваш киловат-пика за 300 долара, че когато проверявах последно цените бяха около 800 евра за панел към квадрат и малко, 220Wp.

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#23] от "1978": Какво значи да се надува този балон? Как точно ще ни засегне? Ако след 5 или 10 г. имаме три пъти повече мощности отколкото ни трябват, какво би трябвало да стане с цената на тока и с тези мощности?

 25. 25 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Кучетата си лаят, кервана си върви...
  През последните месеци се случват неща, които са в разрез с публичното говорене на Боко.
  1. Новият закон за ВЕИ, ако го прочетете внимателно, силно ограничи преференциите за ВЕИ с едно изключение - биогаз и електроенергия от биоотбадъци. Ако се продължи в тази посока, нещата ще си дойдат на мястото. Наример идеята да се правят фотоволтаични паркове, които да продават ток на системата (все още НЕК) ще заглъхне. Силата на фотоволтаиците е в локалното им използване, так където това е изгидно - например в туристическите комплекси. Има огромна СЕЗОННА и дневна неравномерност и особено благоприятното е, че периода на върхово потребление почти съвпада с периода на максимална производителност на ВЕИ. Има множество ниши за индивидуално потребление на фотоволтаици. Времето на големите стимули отмина. Занапред стимула трябва да е само в рамките на икономията на емисии.
  2. Тръгна процедура за избор на пороектант (или консултат, може и да бъркам) за решаване на проблемите с ОЯГ и ОЯ и демонтиране на 3 и 4 блокове на Козлодуй...
  3. Заговори се за пазарен проект за нови мощност към Марица Изток 2.
  4. Вървят проектинте работи по Горна Арда.
  Всичко това говори, че икономиката, бизнеса не се интересува от АЕЦ Белене

 26. 26 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Истината е, че у нас никой не разбира от енергетика на бъдещето. Има една клика която от 30 години са специалисти в крадене от енергетиката. И това е всичко.

  Вярно е, че ВЕИ е скъпа. Но също така е вярно, че след 20-30 години това ще са единствените енергийни източници. Богатите държави ще са га изградили, а ние все ще мрънкаме отстрани. И ще се правим на селски тарикати.

  Както казва Шишо Бакшишо "Българина все го е страх и все му е скъпо"

 27. 27 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Момичета и момчета, защо винаги забравяте биогаза???

  Път без препятствия не води до никъде.
 28. 28 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 939 Любопитно

  До коментар [#12] от "aldy":

  "...В САЩ само три щата са достатъчни да осигуряват електроенергия за цялата страна за близките сто години от вятърничавата енергия. В момента цената е 5-6 цента на киловатчас и инсталираната "вятърничава" мощност е 40 GW, колкото 20 АЕЦ Белене..."

  А сега, който може, да смята колко гориво им трябва на хамерикосите за тези централи, колко дълго трябва да съхраняват "отработения" вятър и колко души трябва да духат, когато враговете им спрат вятъра.
  Американците са хора, които знаят как да си правят сметките. Ние само можем да се учим от тях.

 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1763 Любопитно

  Да се направи едно обоб6тене:
  1) Ако обаче добавите в сметката всички разходи около сигурността, които се налагат за ядрените електроцентрали, вярвам, ще осъзнаете, че е грешно атомната енергия да се смята за много евтино решение. Тя е скъпа - трябва да платите всички тези мерки за сигурност. Сега след аварията във Фукушима фокусът върху сигурността е дори още по-силен.
  2) Да добавим и (не)ясните разходи за съхраняването на отпадъците, проблем който е огромен и не е ре6ен...

  = балончето ЙОФТИНА ядрена енергия се спуква.
  Хайде сега по барикадите, ама ако може с аргументи, а не пяна на устата...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на prascho
  prascho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Датската другарка си защитава тезата и датската индустрия. А българите какво си защитаваме? Какво ще продаваме в обозримо бъдеще? дори български картофи няма на пазара въпреки насърчаването

 31. 31 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нито ядрената енергия ще бъде захвърлена ей тъй от хората, нито пък ще спре развитието и усъвършенстването на ВЕИ. Просто АЕЦ трябва да станат много по-надеждни. Като как го виждате САЩ, Русия, Китай, Индия, Франция да се откажат от АЕЦ? - никак. Но вече трябва супер защита от аварии. А за ВЕИ - това е естествения път на човечеството - към използване на възможно най-щадящите околната среда технологии, възможно най-използаващи практически безкрайната слънчева енергия, вятър, вода и пр. Всяка съпротива срещу ВЕИ и въобще всичко ново е ретроградна и безмислена. А ще чакаме от науката и съвсем нови източници на енергия и технологии.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 32. 32 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#15] от "prokopi":

  Аз не съм казал да няма АЕЦ, аз казах, че АЕЦ НЕ е най-екологичната и НЕ е най-евтината енергия, а точно обратното - най-мръсната и най-скъпата е!
  Иначе ако си крадец и задигнеш стока от магазина, прескачайки касата и ти излезе безплатно, не значи, че стоката е евтина. Нито пък, че децата ти няма да плащат тлъстите лихви за греховете ти.

 33. 33 Профил на zetxx
  zetxx
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "voxy":

  ако не знаеш само да ти кажа че слънцето има цикли на засилване и заслабване (пулсации) и човека които ти го е обяснил това не ти е представил някакъв апокалипсис просто ти е показал слаби страни.
  утре като стане няква авария пръв ти ше забиеш тъпаните ама аре.

 34. 34 Профил на Vv
  Vv
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#29] от "B52":

  Ама да... евтина е ядрената енергия, нали премиера каза, а щом той е казал значи е така. Интересно как нито един от поддръжниците на пожарникарчето не се замисля как нарциса знае колко пари ще е електроенергията без наличието на Белене, но не може да каже колко ще и е цената с нея
  240 000 години за радиоактивните отпадъци... това е много време, а са минали няма и 50 години - значи остават някакви си 239 950... до тогава колко ли централи ще направим, колко ли такива ще изведем от експлоатация и колко още места ще забатачим за вечни времена.

 35. 35 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#30] от "prascho": Имаме завод за производство на соларни системи. Предлагам да го защитаваме
  А датчаните си промоцират перките без да ни се натрисат с комисионни и политическа пета колона, както правят руснаците за да си прокарат АЕЦ Белене.
  Защо да говорим лошо за датчаните, че си правели реклама на перкита, а да се радваме на рекламата на АЕЦа?

 36. 36 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  АЕЦ имат още един огромен кусур - много са тромави - трудно се нагаждат към сезонна и особено дневна неравномертност. АЕЦа е ефективен ако работи непрекъснато с години на оптимална мощност. Наложи ли ми се да спре ефективността му спада, а рискът от аварии се увеличава (даже при допустимо намаляване на мощността на един реактор вероятността от авария се увеличава)
  Затова АЕЦ са подходящи за големите икономики с огромна консумация, при които един 1000 МВтов реактор е капка в морето. А за нас 1000 МВ са около една трета от минималната дневна консумация. Ама сме умнииии... Може ди по-правилно за България е да разполага с реактори с по-малка мощност - като Словения - там работи само един реактор с до 700 Мвт мощност.

 37. 37 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  А на тези дето реват ко ше праим като няма вятър да им кажа. Това са си сметки. Знае се къде и колко вятър духа. Например в севрно море Освен това всяка система работи с буфери, запаси, резерви с които да компенсира определени отклонения в баланса между производство и потребление. И точно перките в Севрно море са по-адаптивни в това отношение отколкото един АЕЦ или ТЕЦ
  В България подходящи места за перки има и затова и вече има перки. Не е само стимулът. При фотоволтаиците естествено отстъпваме на Сахара, или на Гърция, Италия, Изпания, но сме доста по добре като климатични дадености от Германия, Полша, Чехия, Словакия... да не говорим за по на север. Не става въпрос за температури, а за часове слънчево греене

 38. 38 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Еееееех, що не сме Китай С новия петгодишен план на ККП съотношението ВЕИ АЕЦ се променя в полза на ВЕИ

 39. 39 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#33] от "zetxx":

  това ако не са апокалиптични простотии...
  "Резултатът може да е оставане без електроенергия за много месеци. "

  как смяташ дали @aldy е готова да се застреля ако в ни най-малка степен не се засегне електросистемата?

  twitter.com/voxybg
 40. 40 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#39] от "voxy":

  "...това ако не са апокалиптични простотии...
  "Резултатът може да е оставане без електроенергия за много месеци. "..."

  Като всички невежи и ти смяташ, че всичко, което не знаеш и не разбираш, не съществува.
  Нямам намерение да те ограмотявам. Това е мисия невъзможна.
  Аре бегай у лево!

 41. 41 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#40] от "aldy":

  ходи да плашиш и ограмотяваш гаргите! хохо

  twitter.com/voxybg
 42. 42 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Малее, тая не трябва да стъпва в София, че руската ни пета колоно направо ще я изяде с обувките.

 43. 43 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamitus":

  Виж Германците как смятат да си организират енергетиката, около "непостоянния ток от ВЕИ". Това е от германски правителствен сайт, писано от CDU - най-антизелената партия в Германия (анти-зелена в малко условен смисъл, защото там по принвип всички са природоотговорни, но CDU най-малко от всички):

  http://www.bmu.de/files/english/pdf/application/pdf/energiekonzept_bundesregierung_en.pdf

  Това е писано ПРЕДИ ФУКУШИМА, затова на дяла за АЕЦите има още останало "удължавеме живота на АЕЦите със средно 12 години", което след Фукушима отпадна, защото Меркел се съобрази с желанието на народа.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 44. 44 Профил на 1978
  1978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дамян"
  Под "балон" имам предвид 2 неща:
  - първо - делът на вятърната и слънчевата енергия в общия микс не може да нараства неограничено, понеже тя не може да се балансира сама - при нея принципът е "ползваш, когато има и колкото има".
  - второ - от нея крайният потребител не печели абсолютно нищо по никакъв начин. Печелят единствено т.нар. "инвеститори", и то след време, което в нормални държави изиква стабилна законова рамка за дълъг период от време, а в нашата мила мутровина - е, всички знаем, законите се правят не на принципна основа, а за някои точно определени. В момента тази енергия се изкупува от електроразпределителните дружества на цена, пъти по-висока от тази на истинските източници на енергия - ВЕЦ/ТЕЦ/АЕЦ. Ако въпросните дружества не бяха задължени да пазаруват тази енергия на тези цени, мислиш ли, че въобще щяха? А и знаем, че ДКВЕР е инструмент, но не и на потребителите.
  И след като ТЕЦ-овете спрат след известно време като най-големи замърсители, а и след фалита на няколко топлофикации - какво правим? Строим вятърни и слънчеви централки ли?
  Друг момент - статистически погледнато никога потреблението на електроенергия не е спадало (освен в много кратки периоди от време), а винаги се е покачвало. Наивно е да се твърди, че сме били имали много инсталирана мощност, особено след като скоро предстои спирането на голяма част от нея. Статистиката я има на страницата на НЕК, който го интересува, може да провери точните числа.
  Колкото до твърдението, че "след време" цялата енергия щяла да е от възобновяемите източници, които се подразбират от общата маса (слънце и вятър) - това е смехотворно. Както вече споменах по-горе, тази енергия не може да се балансира и се налага изграждането на балансиращи източници - основно (па)ВЕЦ, ако има достъчно дебит на водна маса. По най-лаишки начин обяснено, балансирането на енергия се състои в това, че във всеки един момент от време произвежданата енергия трябва да е равна на консумираната, в противен случай мрежата се разпада.
  Няма сценарий, при който цената на електроенергията да започне да спада, въпросът е скоковете да са по-малки и контролирани, и колкото е по-голям делът на субсидираната енергия, толкова ще са по-големи и скоковете.
  Има и много други проблеми, които тепърва предстоят, ама за тях - по-натам, след някоя и друга година.

 45. 45 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#44] от "1978": Имаш ли представа колко ток от ВЕИ купуват ЕРП и НЕК към днешна дата? И стига с това закриване на ТЕЦ. КОГА? Кога ще закрием някой ТЕЦ от мариците? В сайта на НЕК има само срокове в които изтичат ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ цени. Тепърва се канят да правят нови мощности в Марица Изток 2. И то на пазарен принцип. Хората си правят сметка да купуват въглеродни емисии. Защо никой западняк не иска да инвестира в Белене, а в Мариците се натискат? Каква ще е съдбата на Козлодуй!? Нали и него закривате? Е каква ще е цената на тока за бита, ако няма Козлодуй? Даже и да не направим пукнат ВЕИ в повече?
  Само философствате едно към гьотере...
  Горна Арда тръгва. Перки се правят искате или не искате.


 46. 46 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#44] от "1978":

  Прочети линкът от коментар [#43] от "abadobata". Там всичко е описано в детайли. И пак обърни внимание, че е писан от CDU ПРЕДИ ФУКУШИМА, в момента настроенията още още по-амбициозни.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Тия сега, герберите се чудят как да мърдат и те... Цената на електроенергията в България е относително ниска, което е донякъде в унисон с ниската покупателна способност и е възможна само заради наличието на Козлодуй и Мариците.
  Електоенергията предстои да поскъпва и БЕЗ Беляне и БЕЗ ВЕИ. Ще поскъпва иманно заради акумулирането на средства за дейности по съхраняване на ОЯГ и ЯО. Има да се демонтират системите на реактори 3 и 4... Ако ще закривате 5 и 6 това също са разходи и то ГОЛЕМИ!!! А вие сте се вторачили във ВЕИ и искате Белене.
  И няма кой да каже на хората, че тока тепърва ще поскъпва заради Козлодуй... искат да прикрият всичко под шапката на ВЕИ.
  И ако се докараме до там, че да имаме 4000 Мвт инсталирана мощност в АЕЦ, 3-4000 Мвт в ТЕЦ (в т.ч. когенерации и малки централи на газ) и още толкова във ВЕИ някой ИНВЕСТИТОР ще духа супата. Няма кой да плати за толкова ток в България, а вероятно и в региона. Цената на българския потребител няма как да надвиши тази на съседите в региона в т.ч. Украйна.

 48. 48 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#44] от "1978": Давате смехотворни примери как щяло да е ако имаме само ВЕИ източници. А хайде да погледнем обратния случай? САМО АЕЦ? А? Що да не е само АЕЦ? Представяш ли си България да се задоволява с 5000 Мвт. само на АЕЦ и все хилядници. А? Изкажи се по този въпрос!
  ТОва е забранено по дефиниция - имаш ли 1000 Мвт в АЕЦ по проект!!! трябва да имаш определена заместваща мощност и отделно ДОПЪЛВАЩА мощност.
  Щото като потреблението е 3000 Мвт какво правим с 5000 Мвт мощности в АЕЦ? Ако са в перки - спираме част от тях, даже да духа вятър а АЕЦа?
  Вие не знаете, щото не се говори много... в началото на 90-те след влизането на 6-ти блок на Козлодуй големите индустриални консуматори на моменти работеха на празен ход само и само да комсунират тока от Козлодуй! И днес по закон голям консуматор НЕ МОЖЕ да се изключи от потребелние уведомяване на ЕСО и бе разрешение. А една сериозна авария в индустриялен потребител води до маса проблеми в електропреносната ни система. Това е да имаш 2000 Мвт в АЕЦ.

 49. 49 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Абе от статията се разбра поне едно нещо:

  Милен Енчев(интервюиращият) е на заплата в СОЛАРПРО

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 50. 50 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Боже опази ни от подобни "пазарно" ориентирани еврокомисари!

 51. 51 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Пост [#48] e много важен обърнете внимание на написаното.

  "големите индустриални консуматори на моменти работеха на празен ход само и само да комсунират тока от Козлодуй!"

  Без товар (Консуматор) закачен за парната турбина, всичко ще прегрее. Както знаете при всяка топлинна машина количество топлина от нагрятото тяло (в случая ядрена печка на уран 235) преминава през турбината извършвайки механична работа и съответно НАМАЛЯВА, след което остатъка отива при охладителя.

  Като махнете товара (Консуматора) тогава количеството топлина от печката НЯМА как да се редуцира защото не се извършва достатъчно механична работа, да не говорим и за далеч по-сериозните проблеми по турбините които биха настъпили ако те започнат да се въртят по-бързо от предвиденото което неминуемо става ако нямаш товар, а доколкото разбирам на ядрената печка неможеш просто да и кажеш "спри да грееш".

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 52. 52 Профил на Gerasi
  Gerasi
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Непостоянството на ВЕИ също си има своите високо-технологични начини да се регулира само ще загатна за някои новости - суперкондензатори базирани на нано-тръби все пак сме 21 век. А АЕЦ-а е технология от 1943 година.

  Изгони ГЕРБ преди да отровят Добружда заради шистовия газ, тогава освен бедни ще бъдем и гладни... Петиция http://citizenspeak.eu/node/45
 53. 53 Профил на Alexbg
  Alexbg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Еврокомисарката по екологията от Дания ..говори общо и най-елегантно отбягва ,директния отговор,но и дипломатично показва ..каква трябва да бъде нашата енергийна политика. Тя по недвусмислен начин ни обявява ,че енергийната ни независимост ...би довела при всеки случай и до политическа и гео-стратегичесдка независимост. Ние всички трябва да кажем категорично "ДА" ..на технологиите за обновяема енергия.НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ УЧИМ ОТ ДЕМОКРАТИЧНИ И ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ,КАТО ДАНИЯ И ПРИ ТОВА..ДУРЖАВА С НАШИТЕ РАЗМЕРИ. В никакув случай ,обаче не бива да се "поддаваме " на все по-нарастващият руски натиск въху политката и икономиката на нашата страна! Да Руската империя има много голяма " пета коплона" у нас и много голяма политическа и разузнавателна агентура тук,особенно в лицето на хората от БСП/БКП и бившите спец-служби на стария комунистически режим.Това ,обаче не бива да бъде,повод и "пречка" ..за нашето национално развитие и напредък,по пътя към издграждане на демократично и благоденстващо общество. НИЕ ТРЯБВА ...ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА БЪДЕМ ЕНЕРГИЙНО И ПОЛИТИЧЕСКИ НЕЗАВИСИМИ....ОСОБЕННО ОТ ТАКАВА НЕ-ДЕМОКРАТИЧНА И С ИМПЕРСКИ АМБИЦИИ ДЪРЖАВА ,КАТО РУСИЯ!! Оттук идва и належащата необходимост от нови енергийни технологии ,като тези за ползване на вятърната сила,слънчевата енергия ,биомаса ,малки локални хидро-централи. Още нужна ни е и инвестиционна разнообразност!! Ако Русия направи един проект у нас ,ние като държава от ЕС, трябва да имаме поне 2 други проекта, от западни и американски фирми.С това ще осигурим ,както енергирен ..така и политкио-стратегически баланс за нашата България и за сигурността ,на Балканите!

 54. 54 Профил на Alexbg
  Alexbg
  Рейтинг: 395 Неутрално

  НЕ бива да се поддаваме ..на пропагандните трикове на ,българските социалисти -зле прикрити комунисти и про-руско-имперски настроени агенти ...за развитието на нашата "зелена" енергийна система! Те "тръбят" че:..."много е скъпа"....."опасна е за еко-ситемите и био - света ,около вятърните централи.Създавало се поле на "ултра-звук ",които убивал птиците"...." заемат голяма обраборваема площ ,земедеска земя." И ощо куп не верни ,фалшиви и много активно ...пропагандирани лъжи..! Целта им е ние в България ..да бъдем "вечно" зависими от руските енерго-носители..да бъдем "вечно" подчинени на Кремъл ,откъдето идват за хората от БСП/БКП ,както инструкции ,така имного финансови блага и подкрепа! Но....времето е не-умолимо...и няма да се осъществят думите на руския външен министър...че "България е руският троянски кон в ЕС"!ТОВА НЯМА ДА СТАСНЕ,ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е ПРЕОДОЛЯВАЛА ,МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ И Е ПРЕЖИВЯВАЛА ,ТЕЖКИ ВРЕМЕНА ...НО Е ПРО-СЪЩЕСТВУВАЛА,ОЦЕЛЯВАЛА Е И СЕ Е РАЗВИВАЛА!НИЕ ВСИЧКИ ,ТРЯБВА ДА ЗАЩИТИМ ,НАЦИОНАЛНАТА НИ НЕЗАВИСИМОСТ..А ЕНЕРГЕТИКАТА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ КОМПОНЕНТИ В ТАЗИ ЗАДАЧА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK