Димитър Иванов, Гражданско сдружение против АЕЦ "Белене": Енергийната стратегия формално е европейска, но реално - руска

Димитър Иванов, Гражданско сдружение против АЕЦ "Белене"

© Анелия Николова

Димитър Иванов, Гражданско сдружение против АЕЦ "Белене"
В стратегията липсва дълбочина и визия


Трябва да се откъснем от руската енергийна хватка


Цената на "Белене" няма да е под 12-13 млрд. евро


Нови ядрени мощности засега не са ни необходими


В стратегията липсва дълбочина и визия


Трябва да се откъснем от руската енергийна хватка


Цената на "Белене" няма да е под 12-13 млрд. евро


Нови ядрени мощности засега не са ни необходими
Г-н Иванов, при последното обсъждане на енергийната стратегия в парламента се изказахте рязко против нейното приемане и поискахте да отпадане изграждането на нови 2000 мегавата ядрени мощности. Какви са съображенията ви?
- Тази стратегия създава впечатление, че е писана, за да легитимира "Белене" като необходим проект за енергетиката. Това абсолютно не е вярно. Въвеждайки възможността за изграждане на нови 2000 мегавата ядрени мощност, се визира именно втората атомна централа. Освен стратегията се подготвя един също доста коварен акт – проектът "Белене" да се гласува в парламента след обсъждане. Очаквам тогава БСП, ГЕРБ и "Атака" да се обединят и да направят квалифицирано мнозинство.


Бих окачествил тогава това като един от най-големите удари срещу България. За хората стратегията изглежда много абстрактна, но трябва да знаят, че тя удря директно в джоба им и утре ще трябва да плащат с 5-10% по-скъпи парно,  горива и ток. Стратегията не трябва да се подценява, затова сме се обединили като граждани. Ако не се откъснем от руската енергийна хватка, ще имаме и политическо и икономическо владичество от Москва.


Защо смятате, че се визират задължително нови блокове в "Белене", а не седми и осми в АЕЦ "Козлодуй" например?
- Такъв проект няма. Това са спекулации. За мен изграждането на седми и осми блок е добрият и разумен вариант, но в момента той не съществува. Въобще по ядрените въпроси в страната не се говори сериозно, пример за това е, че докато светът заявява категорично, че спира развитието на атомните проекти и ще им прави преоценка, ние сме единствената страна заедно със Турция, които енергично започнахме да развиваме ядрените си планове, все едно че няма Фукушима.


Това прави много лошо впечатление на всички освен на руснаците. Дори последната турска АЕЦ всъщност е руска, Анкара само поема задължението да изкупува ток от нея.


Единствено заложените ядрени мощности ли са проблем в стратегията?
- Тази стратегия не развива европейската енергийна политика с дълбочина и визия. Липсват мерки за повишаване на енергийна ефективност, възобновяеми източници, диверсификация на ресурсите и сигурност. В документа всичко това е описано някак си декларативно. Няма срокове за решаване на множеството проблеми, които ни висят на главата, включително "Белене".


Ето това е впечатлението, което остава. Заключението е, че това е една стратегия, която формално е европейска, но основно е руска. Москва държи България енергийно за гушата от времето на социализма. Това не е преставало. Тази стратегия наподобява мисленето и развитието на икономиката от времето на Тодор Живков преди 30-40 година – такъв дял ядрена енергетика, такъв дял въглища. Има записани нови европейски енергийни визии, но нито е ясно те как ще се реализират, нито е ясно, че са приоритет. Това е политическа драма.


Русия ни държи за гушата, шантажира ни с газа и ще трябва да подпишем за "Белене". Продължаването на тези безумни преговори между глухи и неми или Бог знае какви държавни експерти с "Атомстройекспорт" носи вреда на страната ни и ни вкарва в едно политическо приключение. Цената на централата няма да бъде по-ниска от 12-13 млрд. евро, а токът от нея - няма да е под 40 ст. за киловатчас.


Какъв изход предлагате, както казахте вие, на политическия натиск?
- Изходът е да се спре "Белене", защото такива ядрени мощности ще са необходими на нашата система едва след 15-20 години. Ние имаме приоритетна задача да удължим живота на "Козлодуй" поне с 10 години, възможно е и с повече. Разглеждайки товарите и енергийната ни необходимост, не може да направим свръхпроизводство на ядрена енергетика. Хората трябва да си дадат сметка, че става въпрос за десетки милиарди, за промяна на икономически приоритети, за сериозно обвързване и затъване на държавата.


Не може да строим непрекъснато ядрени реактори, а трябва пестеливо да търсим най-ниската цена на тока. Сегашната система балансира и задоволява нуждите ни. Реакторите в "Козлодуй" са нови мощности от второ поколение. В Европа работят и първо поколение реактори. Удължаването на живота на пети и шести блок ще бъде свързано с инвестиции, но те ще са за няколкостотин милиона евро, което е несравнимо по-малко от това, което би било вложено в "Белене".


В момента имаме излишък на електроенергия и ще имаме излишък дори без "Белене". Напълно погрешно е и заключението на "Уорли Парсънс" и "Риск инженеринг", които прогнозираха, че още през 2010 г. ще има недостиг на ток, а вместо това страната постигна един от най-големите си износи. Една от причините, разбира се, е и спадът в индустрията.


А ако сега се спре "Белене", няма ли да се наложи проектът да бъде възстановен след 7-8 години, защото, както и вие казахте, тогава ще имаме нужда от нови ядрени мощности?
- Теоретично всичко е възможно. Нека да видим какво ще кажат технологиите. За мен е абсолютно корупционно поведение да централизираш енергетиката, вместо да я децентрализираш и да я либерализираш. Пример за подобно поведение е и създаването и продължаването на съществуването на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това е една паразитна структура, чиято основна функция е да се впише в проекта "Белене".


От нашия бюджет изтекоха стотици милиони левове, които послужиха за увеличаване на капитала му, а оттам отидоха за площадката на втората ни ядрена централа. Как БЕХ допринесе за ефективността на българската енергетика, за нейното по-прозрачно, по-ефективно, по-правилно и  по-пазарно управление? Отговорът трябва да дойде от енергийния министър Трайчо Трайков. 


От толкова голямо значение ли е да се премахнат тези 2000 мегавата от енергийната стратегия, при положение че сега имаме стратегия, която не се изпълнява? Има ли гаранция, че и тази ще бъде следвана?
- Ако искаме винаги да правим документи с идеята, че няма да ги изпълняваме въобще, ще загубим доверието на хората. По-лошо от този подход не може да измислим. Трябва да направим стратегия, която да бъде максимално вплетена в тенденциите на Европа, защото Русия се явява един енергиен кошмар за България. Утре тя ще бъде енергиен кошмар за Европа. Единствено само България и Турция продължават с ядрените си проекти, докато светът прави преоценка на своите след Фокушима.


Записвайки под диктовка на Москва неща в енергийната стратегия, ние си създаваме много проблеми, свързани с доверието в нас. През 2002 г. (правителството на НДСВ и ДПС - бел. ред.) се направи една безобразна стратегия, с която беше отворен проектът "Белене". Не случайно се казва, че хората ще бъдат съдени по делата им. Смениха стратегията от 1999 г. и въведоха нова. Големият проблем в сегашния проект е "Белене", както и дългосрочните договори с "Газпром".


Министър Трайков по време на последното обсъждане се съгласи задължението за сключване на дългосрочни договори да бъде премахнато от стратегията...
- Тогава защо ги е написал? Обяснението е, защото "Газпром" са искали. Решението трябва да се търси в общ европейски газов доставчик. Идеята не е нова, една голяма компания може да купува газа от Русия. "Набуко" се бави вече пет-шест години. Отделно българското правителство се бави с конекторните връзки, от които най-важните са Гърция и Турция. Румънците имат и норвежка газ, но нямат капацитета да ни я дават на нас, така че пак биха ни прехвърляли руска.


Ще помогне ли на държавата консултантът HSBC, за да вземе правилното решение за "Белене"?
- HSBC не може по никакъв начин да излекува този проект. Банката може единствено да покани инвеститори, да направи оценка на пазарите. Трябва да покажем независимост, изненадан съм защо правителството не каза на "Росатом" - дотук бяхме с проекта.


Неустойките в случая са юридически въпрос. Загубите, които ще търпим, са няколкостотин милиона, а загубите, които ще търпи населението милиарди евро през цената на тока. Всичко се крие, проектът се управлява много лошо, пример беше и хаоса около подписването на анекс 12. Смятам, че тази афера, която продължава от трето правителство, трябва да бъде спряна.-

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Еми да, ама ей на - глупаците ще вземат да го построят.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 725 Разстроено

  България - вечният полигон за руски политически и икономически експерименти ...

 3. 3 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Каквото и да беше записано в стратегията, противниковите лобита щяха да скочат.
  Такива са правилата на играта - като не е на твоята, тръбиш.

 4. 4 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Няма бре. Медведев човека, ще го махне. Това си е демократично. Нема да командва само опонента му Путин. Вероятно е да се намеси, ако е демократичен и отворен към пазара! Не е нахален и би трябвало да се усети, че това е добър ПР ход.

 5. 5 Профил на πA®ΣH
  πA®ΣH
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Димитър Иванов е завършил Медицинския Университет и навярно в енергетиката най-разбира от рентгеновите лъчи.
  Това лице беше "експерт" и "зам.-председател на енергийната комисия към Народното събрание в правителството на Иван Костов". Нека всяко правителство има своя парламентарна енергийна комисия.

 6. 6 Профил на svishtovec
  svishtovec
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От 2000 г. руснаците имат заложена цел в енергийната си стратегия да строят адрени технологии в други страни и да излизат съвместно на пазарите на трети страни. За това и нашата стратегия беше ориентирана в тази посока от ядреното лоби, което доминира в нашата енергетика.

 7. 7 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Логични и верни отговори в интервюто...Горчивата истина е, че руския натиск е безпределен! При това въобще не става дума за бизнес...Става дума за ирационални мотиви, за пресладване на някакъв "стратегически" руски интерес, зад което прозират само болни амбиции на мъже с нисък ръст и трудно детство.
  Болно ми е за това, че ние като общество не дадохме и не даваме никакъв осезаем знак за подкрепа на шепата хора, които ни казват и пишат истините за енергийната стратегия и Белене! С нищо не подкрепихме Трайков и заместника му да отстояват твърдо българския интерес!
  След сключването на тази поредна безумна сделка с бялата мечка тя няма да се нахрани, но нашата малка България, уви ще загуби фатално... Бог да ни е на помощ!

 8. 8 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 734 Весело

  Определено „члена" не разбира от енергетика.
  Определено може да дава заучени отговори на въпроси, удобно зададени,но така и не получили отговор.Нищо и половина,но със снимка..
  Е, все пак е бил в кабинета на Костов,значи е нещо...
  Нещо,но какво?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 9. 9 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Възхитен съм от този човек - милеещ за род , и родина !! И е израстнал много над сивото парламентарно стадо !!
  Чух му разговора по КАНАЛ -3 ПРЕДИ 1 МЕСЕЦ- КАЗА МНОГО ИСТИНИ , НЕУДОБНИ ЗА КРАДЦИТЕ -ДЕПУТАТИ !
  На тях аз им плюя в сурата директно !!
  Боянското магаре на руска ясла да чуе добре !

 10. 10 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Гледах по канал -3 интервю на М. МИХНЕВА с Дим. Иванов - тока ни е скъп , защото български и српски ченгета имат швeйцарска фирма -ЕФТ - и продават нашия ток скъпо навън , а парите , милионите , прибират ни лук яли , ни мирисали !
  Само бой с лопата по врата !
  За всяко зло у нас , търсете зловещите мръсници от ДС !
  За да не стоим на тъмно в къщи , когато гледаме ТВ !

 11. 11 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  http://gikotev.blog.bg/

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 12. 12 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ДимитърИиванов еновият Георги Димитров!Той ще замае неориентираните маси!Новия социален Месия!Членът е отново в гъза на народа,Цезаре!

 13. 13 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#9] от "kyphacah71":

  Той плете своята кошница,която е новото копие в твоя и моя гъз!

 14. 14 Профил на irinayantreva
  irinayantreva
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Никой не подкрепя наистина малцината изправили се срещу Русия, да защитят националния ни интерес. Всички мълчат тъпо. Български народ не съществува, само стадо глухи и тъпи овце, свикнали да ги доят, стрижат и ръгат с остена.

  За малцината останали русофили- яжте руския остен. Ние се спасяваме от вашата безмозъчност. Вие му мислете.

 15. 15 Профил на factcheckbg
  factcheckbg
  Рейтинг: Неутрално
 16. 16 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Май няма сериозна институция, експерт или специалист който да не се е произнесъл против АЕЦ "Белене"
  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/04/blog-post_27.html

  Само енергийната мафия и мошениците настояват за тази централа.
  http://krlkirilov.blogspot.com/2011/04/blog-post_25.html

  Кирил Кирилов
 17. 17 Профил на D.Todorov
  D.Todorov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като чета постове 3,5,8,12 и 13 мисля, че трябва да се повтори пак и пак очевидното.
  1. Европа ще въведе норми, които ще ни накарат да си закрием новия АЕЦ много по-рано от планираното.
  2. С елементарни мерки за енергийна ефективност спестяваме нов АЕЦ.
  3. Дори и да ни трябва нов АЕЦ някога ще е по добре да е в Козлодуй - смисълът е повече от ясен, пестим от инфраструктура, по малка сеизмичност от Белене и т.н.

 18. 18 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Никога няма да разбера как е възможно да няма обективна оценка на този шибан проект.Фактът,обаче,че наетата банка все пак се очаква да направи безпристрастна оценка говори,че наште емоций,интереси и страсти ни замъгляват мозъка.Сигурно има "за" и "против",разумни доводи,но сигурно е,че може да се направи вярния извод.Аз лично,като изхождам от елементарната житейска логика,бих преценил,че към настоящият момент нямаме нужда от нова атомна централа.А похарчените пари да лежат на съвестта на тези,които са ги похарчили преди да има ясно подписан договаряне

 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Мислех да пиша по същество, но ще кажа само, че "който каквото си направи сам, никой не може да му го направи". Нали с гласуването за НДСВ и за Симеон Сакскобурготски започна силното обвързване с Русия в областта на енергетиката? А защо от ДС беше предложен Симеон на т.н. "суверен"? Нали за да прокарва той руските интереси у нас срещу връщането му на земи и гори. И кой гласува за НДСВ? Нали и Димитър Иванов беше царист, тогава? Сега - не знам.

 20. 20 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 725 Весело

  Така е, истина е че от енергетика разбират най-много белите негри с рубашки и сапоги

 21. 21 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#14] от "irinayantreva": Е, може да се сърдим на българския народ или поне на онази част от него, която от известно време всички започнахме да наричаме мат'рял
  Но все пак нека не забравяме колко продължително и упорито, демагогски, популистки е лъган този народ за да се превърне в мат'рял
  Евтино, еФтино, еФтино, всички говорят за еФтино и никой не смее да каже на народа, че тока ще поскъпва със и без Белене, със и без ВЕИ... Но с Белене ще е катастрофа
  Ето и нашият другар Д. Иванов и той говори че тока щял да поскъпне ако направим Белене. Ими и да не направим Белене, пак ще поскъпне - заради значителните разходи, които имаме да правим в Козлодуй. Тези разходи не са правени, не са предвиждани, а трябва да се направят. Просто няма начин да не се направят... и край с евтиния ток от Козлодуй. В следващите няколко години Козлодуй трябва да генерира поне 500 млн. лв за инвестиране в консервиране на старите реактори и за хранилища за ОЯГ и ОЯ. Добрата новина е, че ЕС ще отпусне безвъзмездно 850 млн. евро за 3-4 г. точно за тези дейности, но трябва да има и съфинансиране. Изграждането на нова мощност в Козлодуй също ще изисква по-висока цена на елекроенергията произведена от централата спрямо досегашната. С Беляне обаче нещата стават НЕВЪЗМОЖНИ, УРОДЛИВИ, извън всякаква икономическа логика.
  Даже и Боко да подпише нещо преди да се оттегли на топло на президентския пост, Белене пак ще бъде спрян. Просто хората ще се задължат с още един млрд, който да бъде опоскан дружно от руснаците и техните слуги у нас... И както е тръгнало последният ще опере пешкира - и това ще е Боко картофа, не Р. Овчаров или Гоце те даже ще се подсмихват доволно от страни и ще му гледат сеира
  Ми то това вече се случва: Пешо тъпото се подиграва с гербаджии, че за 2 г. са инвестирали реално повече пари отколкото е инвестирала тройната коалиция.

 22. 22 Профил на weneedrevolution
  weneedrevolution
  Рейтинг: 442 Гневно

  На народен бунт ще се вдигнем всички и този път, за първи път няма да позволим такова ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу българската нация. Не ни трябва правосъдие, не ни трябват закони, ГЛАС НАРОДЕН- ГЛАС БОЖИ!!!

 23. 23
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:37 на 19/05/2011 от неговия автор.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 14:44 на 19/05/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Трябва ли ни АЕЦ Белене?
  Вижте малко данни за размишления:

  Общата инсталирана мощност на електроенергийната система в България в момента е 11200 MW. От тях повече от 30% са изключени и са т.н. "студен резерв, в размер над 3700 MW.
  Потреблението на България в някои дни през лятото пада до 2800 мегавата и излишъкът става проблем, защото реакторите и много от мощностите не могат да се спират и пускат ден за ден.
  Например данните от НЕК показват, че тази година още в средата на март дневното потребление на ток е паднало под 4000 мегавата. През лятото ще падне и под 3000 мегавата. Как ще работят тогава 4 блока на АЕЦ по 1000 мегавата? Плюс още толкова мощности от ВЕЦ, ТЕЦ и т. н.? Кои трябва да спрат? В жертва на новата АЕЦ, която трябва да се изплаща, ще бъдат принесени всички ВЕИ, тецове, вецове и старите блокове в АЕЦ “Козлодуй”. Да, ама старата АЕЦ е държавна и с по-евтин ток, а новата ще бъде наполовина руска и с по-скъп. Кой печели?

  С още нещо плаши премиерът Борисов - че ако не строим АЕЦ “Белене”, “руснаците” няма да ни удължат живота на блоковете в АЕЦ “Козлодуй”. Още една голяма лъжа, независимо дали е от невежество или съзнателна. Защото удължаването на живота на двата реактора в Козлодуй зависи от българската Агенция за ядрено регулиране, а не от “руснаците”. Възможно е т. нар. руснаци да правят въртели с разни доставки, поддръжка и ремонти, но разрешението за удължаване не зависи от тях.

  Нещата седят дори точно наопаки на това, което казва премиерът Борисов. Опасността е, че когато построят АЕЦ “Белене”, “руснаците” ще направят всичко възможно да спре АЕЦ “Козлодуй”, за да може новата централа с по-скъпия ток да работи на пълен капацитет и да се изплаща, а не старата.

  Въпросът тук е
  КОЙ НА КОГО СЛУЖИ?
  И ЗА КОЛКО ГРОША?

 26. 26 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Интересно защо дават непрекъснато трибуна на дейността на американските неправителствени организации у нас и на техните мекерета и гъзолизци?

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#26] от "dakl":
  Ми като няма руски неправителствени организации, какво да правят?

 28. 28 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 898 Неутрално

  За НАТО и ЕС правителството на ОДС поиска национален консенсус - съгласието на всички политически сили.
  За най-скъпият икономически проект ще се поиска съгласието на ченгесарските партии.
  Дори и да дойде момента ченгетата да ги гонят и бият по улиците, ще бъде вече късно.
  Българинът 22 години след промените не разбра, че към урните не се отива пиян и псувайки, а с бистра глава и мислене, а булгаристанките не с влажни вагини, а с мисъл за децата им!

 29. 29 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Абсолютно логични отговори в това интервю! Моля "Дневник" да вземе страна и да дава по-често трибуна на такива аргументи.
  След като сега и в следващите поне 10 години не се нуждаем от нови енергийни мощности, значи "Белене" се спира и на руските партньори просто казваме, че в момента спираме проекта. Но понеже тук е намесена "голямата политика", значи нуждата от смяна на властта или приоритетите на сегашната - повече от наложително! За това както казват по-горе някои, към урните следва да се отиде с бистри умове. Медиите у нас е крайно време да вземат страна в полза на обществения интерес, а не срещу пари да рекламират идеите на политически зависими фактори и корумпирани чиновници в държавата ни!

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Фурнаджийска лопата и царски предател... Много било лошо да има повишен износ на ток! Икономиката, бате, икономиката... Ми то друго нещо у нас собствено произведено за износ почти няма /с изключение на рудни концентрати и цветни метали/. "Промишлеността" произвежда на ишлеме за Европа. Що да не произвеждаме ток с руско гориво за Балканите, Турция и Сирия? С това, което ще се печели, ще можем да се внесат домати и чушки за домашна лютеница! Пак сме на кяр!

 31. 31 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#30] от "venelingeologia":

  "... Що да не произвеждаме ток с руско гориво за Балканите, Турция и Сирия? С това, което ще се печели, ще можем да се внесат домати и чушки за домашна лютеница!..."

  Ние и сега имаме излишък на електроенелгия и постоянно спрени инсталирани мощности от 3700 MW. Износът ни обаче няма как да превиши 1000 MW, щото липсва достатъчно търсене. Ако беше въпрос за износ, най-простото е да се подпалят два ТЕЦ-а и сме готови. Защо трябва да се строи нещо ново и при това чуждо (50%), вместо просто да се продава това, което е налично?
  И защо Русията трябва да прибира парсата, вместо ние, българите да си продаваме собственото производство на ток?
  Това може да го иска само руска подлога, а не българин!

  ----------------------------------------------
  Когато човек е глупав, то е за дълго.

 32. 32 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 714 Весело

  Тоя да си смени името! Димитър Иванов е оня тюфлек от ДС

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK