Орхан Памук: Не пиша, за да проповядвам. Пиша просто заради красотата

Орхан Памук

© Юлия Лазарова

Орхан Памук
На срещите в София


Орхан Памук: Гневът и въстанието на всички трябва да се почитат


Какво мислите за въстанията в арабския свят?
- Разбирането, че изповядващите исляма са покорни, че не могат да възстават срещу диктаторите си, че не могат да постигнат демокрация и не я заслужават, е лош западен предразсъдък, който тези събития обориха.


Гневът и въстанието на всички трябва да се почитат – все едно дали идват от средната класа, от ислямистки организации или от анархисти. Най-важното е, че хората в арабския свят вече не могат да понасят ужаса на диктатурите.


Ще продължите ли да се борите за приемането на Турция в ЕС?
- За съжаление преговорите на Турция с ЕС, както бяха и българските, са основани на много компромиси... Турция не е в ЕС, съжалявам за това, но няма да плача за това. Думата боря е за нещо, за което се плаче.


Свободата, свободата на словото, демокрацията, социалното равенство, сигурността – това са ценностите, които ме вълнуват. Някои от тях се създават и развиват най-добре в Европа. От позицията ми ще се стремя Турция да бъде част от Европа.


Стремите ли се да проповядвате толерантност с романите си?
- Аз не пиша, за да проповядвам нещо. Пиша романите си просто заради красотата.
Пиша, защото животът е твърде кратък и искам да завърша всички книги, които съм намислил.
Романите са сцена, на която всеки говори сериозно.


Почти накрая на Европа, много близо до Истанбул, в препълнена и тиха зала Орхан Памук разказва. За арабската пролет, за усещането да си в провинция на света и да ти се струва, че останалите не те познават достатъчно, за книгите, хората в тях и извън тях, за опознаването на другите в опит да ги разбереш. Носителят на Нобелова награда за литература за 2006 г. и един от най-известните съвременни писатели беше в София за пръв път по покана на фондация "Елизабет Костова".
Той самият определи посещението си като закъсняло. Памук говори малко за политика и повече за хората. Разказа, че пише нов роман – за амбулантните търговци от 60-те и 70-те години на миналия век, за една по-бедна част на обществото, но отново в родния Истанбул. Преразказваме ви неговите думи, казани по време на разговора му в Софийския университет в сряда с литературоведа Бойко Пенчев и на пресконференцията му в четвъртък.


За периферията на света


Хората на Балканите смятат, че тук не се случва нищо интересно, че те се намират на ръба, в периферията на Европа, затова тук няма нищо, а останалата част от света не ги разбира - започва Орхан Памук. Мислим си, че останалият свят не познава добре географията ни, спомените ни, живота ни, културата ни, всички тези неща не са представени добре. А дори и да са представени, Балканите остават провинция, остават в периферията на Стария континент.


Да, да се намираш в периферията на живота дава предимства. Но първо трябва да оцелееш.
Казваш си, че никой не го е грижа за българите или за турците, но щом преодолееш тази провинциалност, щом излезеш от рамките й, откриваш, че си станал интересен и по-желан и светът започва да се интересува от теб. Така е и с литературата – отначало изглежда, че останалата част от света няма да се заинтересува от турски писател, няма да чете книги от периферията на света.


Но оставяш настрани мисълта, че хората са еднакви навсякъде, и започваш да виждаш различното у тях, но различност, която може да покаже всеки човек, независимо дали е турчин, българин, американец, виетнамец.


Наистина, хората по света не знаят много за исляма, не знаят много за Турция, за България. Но половината от проблема е и наш, казва писателят. Никой не знае достатъчно за чуждата култура.


Арабската пролет


Толкова е впечатляващо, че всички хора по света, независимо на какъв език говорят и на каква нация принадлежат, могат да видят и да усетят щастието на арабските въстания, могат да гледат как диктаторите падат един по един. "Какво по-обещаващо за всички нас?"


Тези събития, разказва белетристът, извикват сълзи в очите ми. Разбирането, че мюсюлманите не могат да постигнат демокрация, че не могат да възстават и да се бият, е само предразсъдък, който тези събития обориха. "Надявам се хората от този регион да получат демокрацията, която заслужават."
Гневът и въстанието на всички трябва да се почитат – все едно дали идват от средната класа, от ислямистки организации или от анархисти. Най-важното е, че хората в арабския свят вече не могат да понасят ужаса на диктатурите.


За Европейския съюз и Турция


Орхан Памук избягва политическите въпроси, дори не иска да отговори какво мисли за идеите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за промени в Истанбул с извинението, че това е свързано с предизборна кампания. Но говори за Турция и за ЕС – не с настояването, че това ще цивилизова страната и трябва да се случи, а с думите, че това не е нещо, за което да се бориш, както би го направил за неща като свободата, свободното слово, демокрацията, социалното равенство, сигурността.


"Това са ценностите, които ме вълнуват." Светът се бори срещу тежки престъпления, а понякога забравя тези неща.


Дали би се борил за приемането в ЕС? "Турция не е в ЕС, съжалявам за това, но няма да плача за това. Думата боря е за нещо, за което се плаче."


Но Памук казва, че ще продължи да се стреми Турция да бъде част от Европа заедно със свободното слово, равенството, демокрацията – защото някои от тези ценности се развиват най-добре в Европа.


Новият роман


Животът на хората от улиците на Истанбул, на амбулантните търговци, на хората, които идват в града, заселват се в него, строят домовете си – това е основата за новия роман, който Памук пише. В него ще говори за личната история на уличен търговец, изповядващ ценности от 70-те, 80-те години на миналия век, как живее и решава проблемите си. Времето в книгата ще обхваща периода от 60-те години на миналия век до днес.


За книгите и хората


Памук казва, че не пише книгите си, за да представя нещо, за да изповядва някакви определени ценности, а просто за да достави удоволствие на читателите си.
"Романите могат да проповядват толерантност, но аз не пиша, за да проповядвам нещо. Пиша романите си просто заради красотата."


И все пак стремежът към толерантност се усеща в думите му – но не като клиширано налагане и настояване, а просто като разбиране на другите. Когато човек види култура, радикално различна от неговата, той може да започне да я разбира, смята Памук. Една част от него винаги ще принадлежи на средата, от която идва – на турската и османската култура, оформена между Европа и Азия.


Нобеловата награда го е направила по-отговорен, с повече тежест на раменете, казва Памук и добавя, че планира толкова много книги. "Пиша, защото животът е твърде кратък и искам да завърша всички книги, които съм намислил", казва писателят, въпреки че: "Една част от мен казва: Орхан, животът е кратък, излез навън, прекрасен пролетен ден е."

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  един интелигентен човек да се изкаже, никой няма да коментира, но ако някой от бг тъпунгерите пусне платено интервю, ще има 200 коментара.

  много хубаво интервю, радвам се, че и подобни статии могат да се четат в бг печата.

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 838 Неутрално

  А колко много хора не го познават и не са го чели вообще! Особено в САЩ...

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Чудесно интервю. Благодаря ви че го публикувате тук. Страхотен човек е, велик писател

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Силно препоръчвам романа му "Сняг". Тежко се чете в началото, но е разтъсващ.

 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  Във вилает Ъспарта, на заседание е било решено да се изземат неговите книги от библиотеки и книжарници и да се подпалят.
  Но не намерили нито една.
  След това инициаторът на мероприятието - общинарят Mustafa Altınpınar бил уволнен.
  Ама кел файда, като Памук получава поне по една заплаха за живота си на месец, понеже турците му са много обидени, че казал:
  "Турците са избили на тази земя 30 милиона кюрди и 1 милион арменци", а това според турските закони :
  Article 301 (Turkish Penal Code)
  е строго наказуемо.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Article_301_%28Turkish_Penal_Code%29

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#2] от "charlesdegaulle":

  Това пък откъде го измисли?

 7. 7 Профил на xdd77
  xdd77
  Рейтинг: 221 Неутрално

  най сетне интервю с интелигентен човек...

 8. 8 Профил на masay
  masay
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Невероятен човек. Писател, чиито книги се четат ( и препрочитат) с невероятно удоволствие.

 9. 9 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 488 Весело

  Памук е достоен човек. Най-впечатляващото е, че дколокото знам има произнесена присъда от турски съд срещу него точно заради изказването му за арменския геноцид. В същото време, в цитираните тук негови думи се усеща една особена обич и симпатия към родината му - Турция и региона въобще. Браво. Не може да бъде голям човек и писател някой, който плюе срещу Родината си. Не може да бъде голям писател някой, който се срамува, мрази, нарича я "кенеф"....което е абсолютен маниер на говорене за много от нас българите по отношение на Родината ни. Това образно казано, е все едно да плюеш срещу майка си.
  В крайна сметка България е каквито сме ние. Никой не избира родителите си и Родината си.

 10. 10 Профил на yyya
  yyya
  Рейтинг: 381 Неутрално

  umberta -поздравявам те за написаното. Дано хората тук от Балканите разберат какво казва О. Памук. Ти си го разбрал много правилно...

 11. 11 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Където Господ е дал много,наистина го е направил щедро!Орхан Памук ми е подарил десетки часове на истинска наслада!И е първия турчин признал в своя книга геноцидът над арменците!

 12. 12 Профил на Iv
  Iv
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Наистина невероятен човек. Радвам се, че имах възможността да го слушам на живо тази вечер в Червената къща. Представянето се получи някак си доста контрастно - повечето от зададените въпроси към него ми се сториха повърхностни и някак глуповати, но тук беше именно интересното, в отговорите на Памук присъстващите определено се докоснаха до този творец и неговата чувствителност.

 13. 13 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Орхан Памук е сред любимите ми писатели. Няма негов роман, който да не ми харесва. Есета и анализи са ми попадали също и винаги са ме вдъхновявали. Изключителен автор! Безспорно, красотата се шири из всичките му творения; винаги ме завладява усещане за особена нежност и съвършена, изчистена простота, когато го чета. Не знам дали проповядва, но омагьосва изцяло с естетическата си нагласа, с отношението си към всичко и всички. Има една особена плътност в написаното от него и някак, когато приключа поредната му книга, изпитвам чувство на умерено, овладяно и осъзнато щастие.

  Затова е меко казано възмутително, че пропуснах срещата с него в Университета, а я пропуснах, защото никъде не прочетох, че човекът ще е там. И сега ми е много мъчно.

 14. 14 Профил на Dave
  Dave
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Честно казано - нищо не съм чел от него, но като гледам как сте се захласнали по него - май ще пробвам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на dudo
  dudo
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#1] от "Щурмовак":

  Много умен човек и много добър писател! Добре, че дойде в България!

  Дудо ви обича!
 17. 17 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Памук има силен фен клуб в България, което е хубаво. Вярно е също, че повече жени са в него, което не говори добре за мъжете, които май по-малко четат и то предимно книги с много действие. А памуковите книги не са точно книги на задъханата динамика. Само един съвет за начинаещите в пътуването в света на неговите романи - не започвайте с романа "Истанбул". Като за начало може да тръгнете с "Името ми е Червен". Ако имате търпението на изследовател на човешката душевност и ежедневен бит, давайте смело после и с "Музей на невинността".

  malart.blog.bg
 18. 18 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1111 Весело

  До коментар [#12] от "Iv":

  Аз, никога не съм завиждал на някой за нещо, но на теб за тази вечер, определено ти завиждам!

  Машини прости, народ неук.
 19. 19 Профил на armada
  armada
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От издадените му на български книги харесвам най-много "Бялата крепост". Майстор на словото,може би малко обстоятелствен за моя вкус.Допадат ми идеите му и е ясно защо е като бяла врана в родната си страна.Правя си експеримент като съм в Истамбул да им правя комплимент с каква любов е описан градът от Памук. Лицата им се променят на секундата и стават като каменни.Да не говорим за гордост от успеха му. За тях той е враг, с цялата си наглост се месят и във вътрешните ни работи защо говорим за арменския геноцид.
  А ние българите?Прадядо ми е заточен в Диарбекир, само защото е бил учител и е създавал училища.
  Колкото и да иска човек да се помири с миналото, може да го направи само със светли личности като Памук, а не с народ,който още практикува убийство на момичета заради семейна чест.

 20. 20 Профил на yasen_2404
  yasen_2404
  Рейтинг: 434 Неутрално

  доживях,да видя толкова коментари от хубави по-хубави,писани за турчин,но дали защото е нобелист,дали защото признава арменския геноцид и защото го мразят в Турция-незнам?Ако повечето българи надживеят своите"робски предразсъдъци",то тогава всичко би било по-добре не само за БЪЛГАРИЯ.А иначе семейната чест не е лошо нещо,зависи кой как я разбира.

 21. 21 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "yasen_2404":

  Ами може би просто защото той е Човек...

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 22. 22 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Че Орхан Памук е безспорен талант, в това няма съмнение. Той е гордост не само за турците, но и за всички балканци. Не вярвам някой на Запад, увлечен от негов роман, да не е отворил карта или завъртял глобус, за да провери къде аджеба се намират тези прекрасно описани Балкани. Но има и друго, тревожно в този феномен. Това е пълният наш провал да извадим на световната литературна сцена талант, поне близък или даже надхвърлящ този на Памук. Дали сме генетично увредени или просто интелектуално оскотяли?

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И грамотност липсва, аркадаш. Не се пише "атмосВера", а атмосФера.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 25. 25 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Орхан Памук е голяма личност и страхотен писател - може би един от най-изтъкнатите съвременни писатели. За съжаление в България няма интелектуалци от такъв калибър като него.
  Чел съм с голямо удоволствие "Сняг", "Името ми е Червен" и "Истанбул".....

 26. 26 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dave":

  "Името ми е червен" е едно много добро начало. "Сняг" е второ ниво А "Бялата кула" аз така и не успях да харесам.

  Хубаво е да се канят повече турски творци в България, така се рушат изграждани с години стени от предразсъдъци и невежество.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 27. 27 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "о. Павел":

  Българите просто трудно забелязваме хубавото, когато то се намира у някой друг българин.

  И рядко подаваме ръка на талантливите, за да ги им помогнем да се качат по-високо от мястото, където се намираме самите ние.

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK