Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България: Сивата икономика и нелоялната конкуренция в България са сериозен проблем за австрийските фирми

Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България

© Дневник

Герхард Райвегер, посланик на Австрия в България
- Важни предпоставки за нови инвестиции в България са стабилните и предвидими регулиращи рамкови условия, подобряването на правната сигурност


- Интересът към енергийния сектор и телекомуникациите продължава


- България може да привлече повече австрийски летовници - с културен, еко- и приключенски туризъм- Важни предпоставки за нови инвестиции в България са стабилните и предвидими регулиращи рамкови условия, подобряването на правната сигурност


- Интересът към енергийния сектор и телекомуникациите продължава


- България може да привлече повече австрийски летовници - с културен, еко- и приключенски туризъмВие поехте поста си в България преди повече от година. Кои са личните ви приоритети като посланик на Австрия у нас?
- Задачите на един посланик са изключително многообразни, тъй като включват поддържането на отношения във всички области – политика, икономика и култура. За отношенията между Австрия и България особено важно за мен е да обогатяваме знанията си едни за други и чрез по-добро взаимно разбиране да допринасяме за създаването на общо европейско съзнание. Особено важна в тази връзка е ролята на сътрудничеството в областта на образованието.


Друга важна за мен цел е да се подкрепят контактите между неправителствени организации и така да се допринася за по-нататъшното развитие на гражданското общество в България и Австрия.


Едно трето предизвикателство, което от страна на посолството бихме искали да поемем, е да се започне интензивна дискусия за социалната отговорност на фирмите и аз съм много радостен, че можахме да поставим успешно начало в тази насока с организирането на голяма конференция, посветена на темата за корпоративната социална отговорност. Конференцията се проведе по повод на посещението на федералния канцлер Вернер Файман в София през февруари тази година.


Какви са тенденциите, които вашите анализи отчитат, в интереса на австрийските инвеститори към България?
- Австрийските фирми играят важна роля като инвеститори в българската икономика. В България има около 400 австрийски фирми, като 30 от тях имат собствена производствена база тук. Бяха направени големи австрийски инвестиции в такива сфери, които са от стратегическо значение за икономическото развитие, като енергийния сектор и телекомуникациите.


Австрийски инвеститори проявяват интерес да продължат да инвестират в тези сфери, с което могат да имат сериозен принос за постигането на икономическите цели, които ЕС си поставя в "Адженда 2020".


Австрийски инвестиции има освен това във финансовия сектор, текстилната промишленост, както и в сферата на търговията. Важни предпоставки за нови инвестиции са стабилните и предвидими регулиращи рамкови условия, подобряването на правната сигурност и борбата с нелоялната конкуренция.


Кои са проблемите, с които австрийските бизнесмени се сблъскват най-често у нас?
- Австрийските фирми често се оплакват от тежката бюрокрация и от това, че понякога уреждането на даден въпрос отнема много време. Възможно решение на този проблем е контактът с институциите да се осъществява по електронен път.


Затова се радвам, че през април между Австрия и България беше подписана спогодба за сътрудничество в областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление (е-правителство), която съдържа и конкретна работна програма.


Сериозен проблем за всички австрийски фирми е големият дял на сивата икономика и свързаната с това нелоялна конкуренция в България.


Фирмите посрещнаха положително законовите промени, с които се отменят някои ненужни административни пречки при възлагането на обществени поръчки. Продължава обаче да съществува проблемът с оценката на офертите. Така търгове печелят фирми, предложили толкова ниска цена, която кара завършването на поръчката да изглежда нереалистично.


Неотдавна със заключителен концерт във Варна приключи програмата на традиционните Австрийски музикални седмици. Тази година разшириха територията си. Как оценявате интереса към австрийската култура в България?
- Големият интерес на българската публика към австрийската култура е все още изненадващ за мен. Особено осезаем е този интерес при класическата музика, но австрийската литература, архитектура, модерният дизайн и новите музикални форми също се радват на голямо внимание.


Културният обмен се улеснява от широкото разпространение на немския език в страната, който много българи владеят на изключително високо ниво. Езиковите гимназии в България, на които се дължи това ниво на владеене на чужди езици, според мен са достоен за подражание модел за чуждоезиково обучение.


Австрия е сред страните, които поставят културата като авангард на международните си отношения. Какво предвижда културният календар на посолството на Австрия до края на тази година?
- Тъй като през пролетта основният акцент беше поставен върху музиката – в рамките на Австрийските музикални седмици се състояха 16 концерта в осем големи града в България – до края на годината в центъра на културната дейност на посолството ще стоят други жанрове, така че да можем да представим многообразието на културните постижения в Австрия и на отношенията между двете страни в областта на културата.


Посолството участва например във фестивала Sites and Subject в Пловдив през юни. В рамките на Sofia Design Week от 10 до 24 юни в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София ще бъде представена изложбата Fresh Air from Pure Austrian Design. През същия месец посолството подкрепя участието на австрийски творци в международния фестивал за съвременно изкуство в София "Водна кула арт фест".


През лятото ще се осъществи и симпозиумът Fluid Groundsтворци, куратори и научни дейци ще пътуват на кораб по Черно море от Варна до Поти, Грузия. В рамките на Джаз фестивала във Варна в края на юли ще участва известният австрийски музикант Кристиан Мутшпийл (тромбон и пиано).


По повод на 20-годишнината на австрийска библиотека "Волфганг Краус" в София на 13 октомври в Софийския университет ще се проведе конференция, посветена на влиянието на хората на изкуството и науката върху развитието на гражданското общество, а в края на октомври в София ще бъде представена част от художествената колекция на Ерсте банк. За откриването на изложбата сме поканили световно известната представителка на пърформънса Вали Експорт.


Виждате ли възможност страната ни да привлича повече туристи от Австрия?
- Според мен България има много голям потенциал да привлече туристи от Австрия. Фактът, че за много австрийски граждани България е малко позната, може да бъде използван с туристическа цел. Трябва да бъде провокирано любопитство – културният туризъм, екотуризмът и приключенският туризъм са форми, които биха могли да се развиват успешно.


Предпоставка за това, разбира се, са атрактивни предложения за пътуване и съответната инфраструктура. Чрез сътрудничество с австрийски фирми би могло да се използва и приложи успешното ноу-хау от Австрия. В Австрия има отлични училища по туризъм, с които също могат да се намерят форми за сътрудничество.


Туризмът живее от желанието ни за почивка, но също така и от стремежа ни към разнообразие и приключения. Успешната формула е да се включат всички тези елементи в туристическите оферти. България има прекрасни условия за това с красивата си природа и богата култура.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Щрабаг не беше ли австрийска фирма? такива като тях са по-голям проблем от всички сиви сектори в България накуп

  low riders team
 2. 2 Профил на Анди
  Анди
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Не е ли малко "крадеца вика дръжте крадеца" понеже в Австрия финансовия контрол не е много затегнат.
  Даже е прекалено халабав след като спокойно можеш да откриеш АД със държатели на акции - компании в офшорна зона, нещо което у нас подлежи на задължително деклариране по закона за мерките срещу изпиране на пари?
  Някои от най-знаковите а и полукриминални инвестиции дойдоха именно от червените куфарчета от австрийски и унгарски фирми, т.нар. дойновки.

 3. 3 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1169 Весело

  Като се сетя за австрийци и ми настръхва косата. Само кажете Мтел, собственост на Аустрия телеком и повече не ми говорете.
  Поне към работниците си са лоялни, нещо за което БГ работодателите изобщо не са чували.

 4. 4 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#1] от "Comandante Marques":

  да бе, точно, Щрабаг са виновни да сме на това дередже. наще управляващи са просто паднали ангели, подведени от Дявола.

  по министерствата, като подушат за чужд инвеститор отварят "Искра" и вадят коняче "Слънчев бряг". хич никой и не го е еня за контрол, важно е държавния служител да се облажи.

 5. 5 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 727 Любопитно

  До коментари ### 1,2,3

  Е-е, австрийстиците са професионалисти. Даже малко повече. Нямат много скруполи и ако правят бизнес в "Содом и Гомора"*, се адаптират към местните обичаи. А за сивата икономика и нелолялната конкуренция е прав. Но тя не е проблем само за австрийските инвеститори. Най-птърпевщи са българските граждани. Какво ли ще стане, ако някога го разберат?
  ____________
  *силно корумпирана среда

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 6. 6 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Варненски":
  ако не си лоялен към работниците си и
  те няма да са лоялни към теб
  преди всичко лоялоноста и доверието трябва да дойде първо от господаря

 7. 7 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 508 Весело


  Крадецът вика "Дръжте крадеца !"


  Толкоз по въпроса. Gute nacht, Herr Reiveger.


  Да, българите сме велик народ !!!
 8. 8 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Инвестират в търговията, верно е, дерат по няколко кожи. Обичат да препродават с яка надценка.
  Как виждат сътрудничеството в образованието? БГ студенти да цакат яки такси в техни университети. Доколкото знам техните туристи не са се затичали насам. Те си гледат демодираните алпийски хотелчета и се кефят на германските скиори. Свирят на рогове и друсат диви селски танци. И аз настръхвам като чуя за австрийски бизнес.

 9. 9 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Весело

  До коментар [#7] от "lubomir1": ??? Що за коментар? Австрийците като вносители на корупция и бюрокрация в България? А ако ще демонстрираме познания по немски език, тогава се пише: Gute Nacht, Herr Reiweger! Entschuldigung, Herr lubomir1!

  heruvim
 10. 10 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#1] от "Comandante Marques": А какво са направили Strabag в България? Аз не съм май в час, моля за информация!

  heruvim
 11. 11 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#9] от "херувим":

  Австрийците като вносители на корупция и бюрокрация в България?

  Що, примера Hypo Alpe Adria не е ли достатъчно алармиращ?

  Winora forever
 12. 12 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#2] от "Анди":

  Колко си прав приятелю, защо австрийския посланик не каже нещо за Фьоселпине? Офшорката собственик на Асарел Медет и да каже какъв концесионен дял дава на държавата? Аз ще ви кажа, че той надали: 0,5% от добитите метали е благородно предоставено на държавата, а всичко останало за собственика..... Такова крадене не са позволявали и в третия свят.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 13. 14 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Любопитно

  До коментар [#12] от "Константин Дичев": От кога VOEST-Alpine е офшорка? Питам се дали не е по-добре за българите, ако няма такива хищни австрийски инвеститори, а предимно коректни руски, украински, гръцки или китайски.

  heruvim
 14. 15 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#11] от "_plamen_": Че туй на засяга България, а Хърватия.

  heruvim
 15. 16 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#13] от "_plamen_": Нормален оръжеен бизнес! Иран не е воюваща страна, издават чист сертификат за крайна употреба, плащат и получават стоката. Австрия не нарушава никакви търговски правила, нито ембаргови ограничения.

  heruvim
 16. 17 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#15] от "херувим":

  "Че туй на засяга България, а Хърватия. "

  Да, но е, както казах, алармиращо. Ако се повтори в БГ не ми се мисли за последствията. След като говори за корупция и сива икономика, г-н посланикът е редно най-малко да спомене и опасностите, които идват от Австрия, а и да увери, че такова няма да се повтори!

  Winora forever
 17. 18 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Австрия е най- хубавата и добре уредена държава в Европа. Не напразно Стамболов след дълга обиколка из Европа, ни е довел цар от там. Прав е австрийският посланик. Сивата икономика у нас пречи не само на австрийските бизнесмени, но и на родните. Например, нашите лекари в държавните и общински болници, не само че няма да напуснат работа заради малки заплати, но са готови да плащат за работните си места. Нали могат да практикуват частно, без инвестиции и регистрация. Необходим им е само стол и кушетка. Всъщност у нас, цените в системата на здравеопазването се формират от цената на рушвета в общественото здравеопазване.

 18. 19 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#16] от "херувим":

  "издават чист сертификат за крайна употреба"

  Говорим за брутална фашистка теокрация където икономиката се държи от мафиозни структури на косматите маймуни! "чист" във всеки контекст с Иран е оксиморон.

  Който прави сделки с Иран в такъв мащаб въобще да не почва да назидава за сива икономика и корупция.

  Преди сделката със снайперите многократно са молени от САЩ да не я правят.

  Winora forever
 19. 20 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Австрийският посланник брани АВСТРИЙСКИТЕ интереси, и както виждаме тук, понякога го прави нахално и безочливо лъже.

  Той не е пратен тук за ни казва истини.

  Да, българите сме велик народ !!!
 20. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Ако се разнищи цялата работа по "Цанков камък", ще има оставки и в Австрия. Защото един проект се прави без търг и конкурс, под маскировката на "строеж по междудържавна спогодба". А как Австрия номинира точно Алпине за строежа, ами по формулата "те са си дали рушветите на аборигенските вождове, те заслужават!". Да не говорим за т.нар. "Австрийска болница" - нарицателно за корупция, която трябваше да има 40 легла, а по стойност беше по-скъпа от Токуда, която има 1000 легла

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 21. 22 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Посланика е ... Абсолютно ... прав , ...... така ще е докато ги има милионерите олигарси поставени лица на ДС - мафията които градът капитализъм във България по комунистически ... затова сме и най бедни във Европа ... ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ИМА ..... ЛУСТРАЦИЯ .... както е във Полша , Чехия , Унгария и Румъния ..

 22. 23 Профил на PANAYOTOV
  PANAYOTOV
  Рейтинг: 8 Неутрално

  СВОВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСВО,
  БЛАГОДАРЯ ЗА ЗА ЗАГРИЖЕНОСТТА И СЪВЕТИТЕ, НО !
  В АСТРИЯ СИВАТА ИКОНОМИКА, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕЗНАМ КОЛКО Е, СЪЩО СЪЩЕСВУВА И ДОРИ Е ОСНОВА НА ЧУЖДЕСТРАННАТА !!
  СТОТИЦИ СА НАШИТЕ ФИРМИ И БИЗНЕСМЕНИ ПЕРАТ ПАРИ И ВРЪЗКИ В ПРИ ВАС И СЕ ПОЛЗВАТ ТАМ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ, АВТОРИТЕТНИ КРЪГОВЕ !!
  СЛЕДСВИЕ НА ТОВА В БЪЛГАРИЯ, ОСВЕН СИВА ИКОНОМИКА ДРУГА НЯМА, ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ОТЕНЪЦИ - - ОТ ПРОЗРАЧНО ЧЕРНО (ГЕРБЕР-ко), ПРЕЗ ТЪМНО СИВОТО (БЛАГРОДНО СИВО - НА ЮНАЦИТЕ) ДО ВСЕОБЩОТО МИШО СИВО ( НА ЦЕЛОКУПНИЯТ ОСТАНАЛ НАРОД) !!!

 23. 24 Профил на georgi2025
  georgi2025
  Рейтинг: 450 Гневно

  Заплашван съм чрез конвергентни технологии (безжична комуникация съзнание-съзнание) (бързо съвременно развите във военните технологии в което и австрииците имат разработки (вкл. инфраструктура в БГ ТЕТРА) и прилагат в големия бизнес) с рязане на пръсти и рак, за да участвам в картел или да премина в КРС и да правя услуги.


  --------------------------------------------------------------------------------

 24. 25 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Мтел затова на издаваше фактури 3-4 месеца да се натрупат задьлжения на гражданите над 100-200 лева и да източат спестяванията на хората 1 млн абонати по 100 лева са 100млн лева задьлжения кьм М тел собственост на телеком австрия

 25. 26 Профил на erez11
  erez11
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#19] от "_plamen_":
  и боклуците от ОМВ доста пари наринаха там въпреки забраните за инвестиции. тоя австриец е много гадно копеле, водеше лекции в дипломатише академие във виена и после беше лектор в дипломатическия институт към външно. невероятно мразещ не-германци, истинско наци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK