Даниел Ниърънбърг от института "Уърлдуоч": Екоземеделието може да изхрани света

Даниел Ниърънбърг от института "Уърлдуоч"

© Дневник

Даниел Ниърънбърг от института "Уърлдуоч"
- Около 40% от произведената храна по света се изхвърля, преди да стигне до трапезата


- От Африка могат да бъдат извлечени поуки и ползи за света- Около 40% от произведената храна по света се изхвърля, преди да стигне до трапезата


- От Африка могат да бъдат извлечени поуки и ползи за светаЦените на храните достигнаха рекордни нива последните няколко години. Миналата седмица доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията за прехрана и земеделие към ООН показа, че те ще продължат да нарастват и през следващите десет години. Очаква се до 2020 г. цените на зърното, маслодайните култури и месото ще скочат с до 20% спрямо 2010 г. Тези резултати изненадват ли ви? Какви са някои от решенията на кризата с цените и недостига на храните, които се обсъждат в "Състоянието на планетата 2011".
- Ясно е, че покачването на цените вече не е случаен феномен. Непрекъснато растящите цени ще продължат да бъдат проблем най-вече за хората в развиващите се страни. Това, което се опитваме да направим с публикуването на доклада, е да помогнем на фермерите, политиците, изследователите да намерят начин да направят цените на храните по-устойчиви и независими от външни фактори като поскъпването на горивата и суровините.


В тазгодишното издание ние посочваме редица начини за това. Част от тях включват отглеждане на по-голямо разнообразие от култури във фермите. Вместо земеделските производители да отглеждат една монокултура като царевица или пшеница, ние препоръчваме култивирането на плодове и зеленчуци заедно с основните култури и въвеждането на агролесовъдни практики като засаждането на дървета.


Те могат да започнат да оглеждат и животни, които са не само важен източник на месо и мляко, но произвеждат и естествен тор, който може да замести изцяло прекалено скъпите за повечето фермери в Субсахарска (Централна) Африка изкуствени торове. Според нас политиците, които взимат решения на национално и местно ниво, могат да направят още много неща, за да станат земеделието и цените на продукцията по-независими от външни фактори.


Едно от тях е създаването на повече регионални и местни пазари, където да се разменят стоки от региона, за да не се внасят същите продукти от чужбина. По време на моя престой в Африка посетих над 25 страни и говорих с повече от 350 фермери. Едно от най-тревожните неща, които видях през тези 16 месеца, бе нивото на зависимост от вносни стоки в тази част на континента.


Ако влезеш в магазин в Сенегал или Кот д'Ивоар, ще намериш мляко от Белгия, ориз от Тайланд, въпреки че тези страни могат да произвеждат повече от достатъчно млечни продукти и ориз, за да се изхранват. Хората там разчитат на "милостта" на международните цени на храните и горивата.


Земеделието често е обвинявано за редица проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. Може ли да бъде част от решението и да помогне за опазването й?
- Да, земеделието често е обвинявано за влошаването на качеството на земята, обезлесяването и климатичните промени, и донякъде с право. Това, което осъзнаваме чак сега, е, че то може да бъде и решение за най-сериозните социални и екологични проблеми чрез прилагането на различни агроекологични методи.


То може да помогне за увеличаване на съхранявания в земята въглероден диоксид. Африканските фермери например могат да "уловят" 50 млн. тона СО2 в почвата през следващите 50 години, главно чрез засаждането на дървета между културите и интегрирането на различни агроекологични практики. Това се равнява на неутрализиране на световните парникови емисии за цяла година и може да се окаже съществен принос от страна на този регион за справяне с климатичните промени, въпреки че съвсем малък дял от глобалните емисии идват от Африка.


Земеделците могат да намалят и водния си отпечатък чрез внедряването на различни култури, които задържат водата. Фермерите в Замбия работят също за опазването на дивите животни и растения, като въвеждат консервационни мерки в земеделието. Често те са принудени да гонят слонове, носорози и други животни, които по принцип се считат за вредни, защото унищожават реколтата. Ако обаче на фермерите им се покаже как да опазват природата, като същевременно получават пари за това, те няма да използват подобни мерки.


Може ли тези решения да се приложат и в други страни извън Африка?
- Много от нещата, които видяхме на терен в Африка, могат да бъдат приложени не само в страни от развиващия се свят като Индия или в Латинска Америка, но в някои развити страни като САЩ. По света има много традиционно местно знание, което за съжаление не се цени и прилага. Фермерите в Африка от години са намерили ефективни методи за справяне с екстремни ситуации като продължителни засушавания, болести по растенията и животните.


След 80-те години много от световните инвестиционни програми за чуждестранна помощ на практика елиминираха разнообразието в земеделието и окуражиха правителствата и фермерите да заложат на отглеждането на монокултури, което доведе до загуба на съществена част от това знание. Затова ние се опитваме да възстановим тези решения, които фермерите са съхранили от десетилетия. Преди месеци посетих Индия, където се срещнах с жени фермери. Голяма част от тях показаха интерес към земеделските практики в Африка.


Трябва ли да има единен подход за решаване на проблеми като климатичните промени, продоволствената несигурност, влошаването на екосистемите по света?
- Да, защото тези неща са свързани и трябва да търсим холистичен подход и решения.


Според доклада голяма част от храната, произвеждана по света, се изхвърля. Как може да се намали разхищението?
- Около 40% от произведената храна по света се изхвърля, преди да достигне до трапезата. Затова и премахването на глада по света не зависи само от способността ни да произвеждаме повече храна, а по-скоро да използваме максимално вече произведената. В развитите страни голяма част от продуктите се изхвърлят от домакинствата.


В развиващите се пък проблемът идва главно от това, че реколта се губи още на полето, при транспорта, в резултат на неправилно съхранение, от вредители. В бедните страни трябва да се наблегне на въвеждането на практики и методи за опазване на реколтите, за които обикновено отиват много труд и усилия.


Разглеждате и проблема със "скрития глад". Как хранително бедните култури да се заменят с богати на хранителни вещества?
- Скритият глад е липсата на микроелементи в диетата на голяма част от африканците, което е огромен проблем. Той се дължи на това, че в голяма част от културите, на които те разчитат за изхранването си, като например царевицата, липсват много вещества, необходими за едно пълноценно и балансирано хранене.


Затова трябва да помогнем за разнообразяването на отглежданите от тях култури и включването на повече зеленчуци. Освен че са полезни, те израстват за по-кратко време и изразходват по-малко вода.


Може ли екоземеделието да изхрани планетата? Агроекологичните практики могат ли да се конкурират с монокултурите, високодобивните семена и торове на големите корпорации?
- Да и много световни изследвания потвърждават това. Едно от тях е докладът "Оценка на международното земеделие". Той проучва какви са възможностите на екоземеделието да се справи със световния глад. Резултатите сочат, че годишните добиви от агроекологичните практики са равни на тези от конвенционалното земеделие, а на места дори ги надвишават.


Културите, отглеждани по агроекологични методи, са по-гъвкави и устойчиви на външни фактори като промени в климата. Освен това трябва да се вземе предвид, че екоземеделието може да се окаже по-оправдано икономически, защото голяма част от фермерите не могат да си позволят скъпите изкуствени торове заради високите цени на петрола.


Смятате ли, че сегашната икономическа криза предлага възможност за пренасочване вниманието на света върху храните, селското стопанство и селските райони?
- Да, кризата с храните започна през 2007 г. и все още продължава. Вече има промяна във фокуса на много от донорските организации по света. От 90-те години се наблюдава сериозно намаляване на инвестициите в земеделие.


Много малка част от държавните приходи се отделяха за земеделие, но сега това се променя, защото има все повече гладни хора. Само тази година гладуващите хора са се увеличили с 44 млн. Според мен земеделието е начин африканските страни да стабилизират икономиката и управлението си.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Тъй-тъй, тепърва ще има да се говори за устойчиво земеделие и голямо пенявене ще падне.

 3. 3 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Може да го изхрани, ако света намалее на половина от това, което е сега. Голям експерт - няма що...Сигурно е завършила "Европеистика"....

 4. 4 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Я да заповяда у нас и да изкара месеца с 200 лева. Не еко, ами и биоземеделие няма да я спасят каката.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на yazkata
  yazkata
  Рейтинг: 213 Неутрално

  може но няма.
  един от многото парадокси на едно парадоксално кътче на вселената в едно парадоксално време - планетата Земя по време на властването на хомо сапиенсите

 7. 7 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Любопитно

  Туй послание вече отдавна е прочетено:

  Недей дочаква и зори,
  Върви ори, ори, ори...
  С трънак и плевел се бори,
  весден ори, ори, ори..
  Ручок дохажда и слънце-пламък
  прежуря, пали дърво и камък:
  а в пот възвряла, гори снагата.
  Да караш вече къде ти може?
  И кръст изправиш най-сетне, боже,
  па вземеш гладен завчас торбата.
  И лучец еж,
  водица пий -
  И пак поглеж!
  Дий...
  Дий, воле, дий

 8. 8 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не мога да разбера това чудно наслаждение, с което посягате към клавиатурата да наплюете напълно непознат човек. Ако не ви хареса това което тя казва, опровергайте я ред по ред. Ако ви мързи, тогава що не ви мързи и да плюете, а? От тая злоба остава ли ви време да се радвате на живота изобщо?

 9. 9 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#8] от "Станишко":
  И какво точно да се опровергава, тъпизмите като "Преди месеци посетих Индия, където се срещнах с жени фермери. Голяма част от тях показаха интерес към земеделските практики в Африка.".
  Трябва да си освидетелстван идиот, да приемеш такива абсурдни писания...


  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 10. 10 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#8] от "Станишко":

  Дамата е досадница с ляво-романтични уклони. ПИСНАЛО ми е да бъда занимаван с проблемите на африканците, при положение, че те самите са очевидно неспособни да решат рационално каквото и да е. Айде вземи прочети статията и виж колко пъти се спрягат проблемите на Африката и негрите.

  В Африка имаше една единствена разумна държава, ЮАР, ама това беше преди АНК да пипнат властта. Сега и ЮАР се хлъзга полека лека към кочината, която е останалата част от континента.

  Ние с нищо не сме отговорни за това, че негрите са тъпи, мързеливи и тотално дезорганизирани и нямат културата да съградят смислено общество. Аман от леви оплаквачи и оплаквачки, които ни вменяват вина за мизерията на негрите и ни обясняват ние какво да правим, щото на негрите да им се оправи битието.

 11. 11 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#8] от "Станишко":
  Ти сериозно ли вярваш на това абсурдно твърдение "По време на моя престой в Африка посетих над 25 страни и говорих с повече от 350 фермери. "
  Случайно да си попадал на този континент и да имаш представа, как се пътува в него, и то от страна в страна, с визи, с нередовен и често пъти липсващ транспорт.
  По-нахална и нагла лъжа рядко може да се прочете, интересно това недоразумение, колко години е обикаляла половин Африка, за твое сведение там има 54 държави

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 12. 12 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  не съм казал, че харесвам интервюто, лично смятам, че прекалено общи и отвлечени неща говори таз мацка. Но това не значи да почна злобарската веднага. Като не ви харесва нещо, или не го коментирайте, или недейто толкоз злобно. Ще си прочистите доста ежедневието.

  За проблемите на Африка далеч не са самите негри виновни.
  "тъпи, мързеливи и тотално дезорганизирани и нямат културата да съградят смислено общество", ами, да, такива са, ама първо ми докажете, че българите не сме тъпи, мързеливи, дезорганизирани и със смислено общество, и тогава коментирайте от висотата на положението си.

  Колкото до това, колко страни е обиколила, имам много приятели в юар, и те уверявам, че да обиколиш десетина-двайсет държави там, не се иска кой знае колко време, стига да знаеш къде да ходиш и кой да те води там, хеле пък ако някой друг ти плаща.

  Но пък колко хубаво е да плюеш...

 13. 13 Профил на www
  www
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не знам какво точно е този институт и не схванах с какво се занимава. Също така не мога да проумея освен общите лафове за какво земеделие ни призовава таза жена. Единственото ясно е оплюването на големите компании. Прилича на скрит комунизъм под формата на съвети в земеделието. Ами то точно в Африка левите идеи бяха прилагани няколко десетилетия много активно след деколонизацията, резултатът е че гладът там дойде именно от това. Ако сега антиглобализма е прегърнал и органичното земеделие нищо добро не чака Африка.

 14. 14 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Земеделието все повече ще бъде борба за власт. Под отвлечените приказки на тази мацка се крият апетитите на доста фирми за контрол и сертифициране на био земеделието. Противниците им от гмо земеделието засега са доста по-силни. Просто втората половина на 20и век фирми като гадното Монсанто се усетиха как фермерите са едни чудесни свободни икономически единици и ги хванаха за топките. Сега био земеделието със своите сложни процедури за сертифициране също избутва и намира своята ниша. И в скоро време един фермер за да може да продава, трябва или да сее гмо и да киха здраво пари на монсанто и сие, или да гледа био и да киха здрави пари за да му дадат лепенка за опаковките. Африка няма да прави изключение от този модел.

 15. 15 Профил на Александър Иванов
  Александър Иванов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако съдя по коментарите, никой нищо не е разбрал от тази статия. Много жалко!

 16. 16 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#15] от "sash_mash":

  Я ни разясни проблематА с екоземеделието в Африка! Чекаме, айде сакаме!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 17. 17 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  В случай че ви е убягнало, но фондацийка Кредо Бонум е на Цветинка Бориславова... Предполагам заключенията от този доклад много я устройват, нали и тя си е една настоящая фермерка.
  А пък тролката от снимката както и целият им институт предполагам много разбират от земеделие, защото са изчели всичките тези книжки, с които се е снимала?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 18. 18 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 367 Весело

  Харчат се пари на поразия за заплатки и служебни пътувания на неустойчиви каки, които говорят за устойчиво развитие.

 19. 19 Профил на Александър Иванов
  Александър Иванов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Верни неща:
  - "Вместо земеделските производители да отглеждат една монокултура като царевица или пшеница, ние препоръчваме култивирането на плодове и зеленчуци заедно с основните култури..."
  - "създаването на повече регионални и местни пазари, където да се разменят стоки от региона, за да не се внасят същите продукти от чужбина"
  - "Около 40% от произведената храна по света се изхвърля, преди да достигне до трапезата."
  - "годишните добиви от агроекологичните практики са равни на тези от конвенционалното земеделие, а на места дори ги надвишават"

  Кое точно от тези неща противоречи на вашата представа за "устойчиво развитие"?

  П. С. Проблемът не е само в Африка, той е глобален, а жената не говори наизуст, а само за неща от нейния пряк опит в страните от този континент.

 20. 20 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#19] от "sash_mash":
  Бла-бла-бла.....
  Общи лафове, разтягане на локуми и несвързани цитати от безсмислени чиновнически абракадабри.
  Не само говори наизуст, ами и не схваща какво точно казва

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#18] от "desunka":
  Грешка си. Тия не говорят за "устойчиво развитие". Те са за "устойчив свят", като думичката "развитие" е изпусната (едва ли случайно) от мотото им.
  От отчета им http://www.worldwatch.org/system/files/Annual%20Report%202009-2010.pdf
  се вижда, че харчат около 2-3 милиона годишно за воаяжи, като нито един от тях едва ли някога през живота си е имал пришки от мотика по дланите си.
  Целта им е да запазят света устойчив, в смисъл такъв какъвто е, което си е кауза пердута отсекъде потледнато.
  Считат за успех и броят старателно всяка публикация от тяхни хора на местен език, вкл. и тази дето я коменитраме.
  Малко сектанска история ми се струва.
  Иначе по темата -
  Да, цените на храните ще се качват в бъдеще. Производителите на храни ще спечелят, като цяло. Държавите, в които по-голям дял от населението е заето с производството на храни също ще спечелят. Ще загубят тези които си купуват храни и не могат да си "произведат картофите", както се казва. И понеже без воаяж да Африка може, но без да нахраниш глиста в стомаха не може, със сигурност света няма как да остане "устойчив" за дълго време за всички. Просто не може едни вечно да копат, а други да бръмчат нагоре-надоле за щяло и не щяло.

 22. 22 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Това са само думи , които без да се разхождам по света и аз мога да кажа . Истинските експерти по устойчиво развитие са там под устойчивото слънце и дъжд и се опитват да си изхранят семействата и да си продадат стоката , ако не ги смачкат големите .

 23. 23 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#12] от "Станишко":
  Не си попадал в този континент, но ей така, за обща култура, това недоразумение не може да влезе с американския си паспорт поне в десетина страни в Африка, а в още десетина, може да стъпи само на летището /ако случайно не е затворено/ и то само ако е било превзето, я от Чуждестранния легион, я от миропомазващите сили.
  Мисли преди да графоманстваш, понякога помага

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 24. 24 Профил на Александър Иванов
  Александър Иванов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не ме интересува коя е дамата, колко пари са изхарчили и т.н., темата в момента е друга - има алтернатива на съвременното *синтетично* земеделие.
  Интерено ми е по-щастливи ли щяхте да бъдете, ако говореше че ГМО семената, Раунд-Ъп и американския крупен фермер ще спасят света от глад?
  В статията има много истини, вижте ги, недейте само да хвърляте злоба!

 25. 25 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "appen13":
  Абе приятелче, имам приятели дето с кола са минали през цяла Африка от ЮАР нагоре (вярно, преди петнайсетина години), що ми дрънкаш глупости? Като имаш мозък да пишеш по форуми, що го ползваш и да се заяждаш, и то за безкрайни дребнавости?
  Ама щом ти оправя деня, дрънкай си, ама губиш времето на хората.

 26. 26 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Благодаря " к", много точно казано .

 27. 27 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Изненадва ме наивността, че цените щели да се увеличат само с 20%. Само за 1 година зърното скочи със 100%, а в статията пише за 20%. Когато през 2015 г. доставките на петрол почнат да намаляват (справка www.peakoiltaskforce.net), цените на петрола ще скочат 3-4 пъти и съответно и цените на храните. Който иска да е добре - да си прави ферма.

 28. 28 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 470 Гневно

  Всъщност с био- еко- и т.н. shit- земеделие ще се върнем в 10в. и храната съвсем няма да стига за всички.

  rm -rf /bin/laden
 29. 29 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "sash_mash":

  Не вярвам в добрите им намерения въпреки мазните приказки!!
  Някакви хора, книжни плъхове, седнали да ми правят глобален план за земеделието?!?! Схвана ли?!

  Какво си замрънкал тука!? Я се дръж малко по-мъжки!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 30. 30 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Туй девойче на видима психическа възраст 12 год. - (точно след първия цикъл), кво да му обсъждаме??? А виж умни и точни коментари, като на appen13, заслужават адмирации!

 31. 31 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#20] от "appen13":

  смятам, че грешиш и ще ти кажа защо.
  Наистина са "общи" нещата, но е факт, че никой не ги приема, а те са истина - истина е, че трябва да има повече местни тържища където хората да разменят в натура, истина и за скритият глад, защото ядем всичко друго но не и богати на микроелементи храни, истина е и за отглеждането на видове дървета в Африка, които задържат водата в почвата и отделят в нея естествени торове и по този начин се увеличават добивите и също така е истина, че може и дори повече от 40% от храната която се произвежда се изхвърля, а ние самите преяждаме.
  Не се заяждам с теб, но дори и да са общи нещата трябва да се казват и ПОВТАРЯТ докато на хората им влезе в главите и да почнат да го правят, защото така Кока Кола си продава продуктите чрез ПОВТАРЯНЕ и набиване в главите ни.

  И за да не съм голословен ще ти кажа - аз съм на 31 години, роден съм в София, имам двор в който имам няколко корена с домати и краставици, имам и друг имот около София в който си садим други зеленчуци и от пролетта не сме купували марули, и лук и копър и магданоз, след 2-3 седмици няма да купуваме и домати и краставици и чушки. Не купувам кисело мляко от магазина, съпругата си кваси такова у дома (излиза 3 пъти по-евтино) и е с всичките си полезни свойства и ИМА бактерии в него, също така не купуваме и сирене, сами си го сирим купувайки мляко от същият човек, от който купуваме мляко за киселото мляко, имаме 3 кошера на вилата и мед си произвеждаме и подаряваме на приятели.

  Идеята ми е следната - това което описах не ни отнема цялото време събота и неделя, приятно ни е да се занимаваме с това и не го правим от икономия (аз съм мениджър продажби в голяма компания, а съпругата ми е финансов анализатор - печелим повече отколкото можем да изхарчим). Правим го, защото искаме да ядем чиста храна, богата на тези вещества, които трябва да притежава. И ако се замислиш ти и най-вероятно много българи имат възможност да правят същото, но не искат, защото по-лесно е да си го купиш от магазина, да пиеш бира пред блока с комшиите всяка вечер и да не се работи докато си на работа.
  Мисля, че момичето казва много забравени истини и трябва да си преценим какво би ни струвало да ги последваме - само ще дам за пример, че освен 3 пъти по-евтиното кисело мляко което си правим на съпругата и отнема 10 мин да го свари и подкваси....

 32. 32 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Краят на бедността" на Джефри Сакс също може да бъде прочетена от тези, които се изказват против думите на девойката.

 33. 33 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#21] от "k_":

  малко е "силно" да се изказваш така за мотиката и дланите. Всъщност на Запад, вече и в България такива организации се представляват и работят хора, които имат участие на местно ниво с целта на самата организация и са хора, които са производители и то големи. В България на много места също е така и това, че тя не изглежда като БГ селянка, която работи на нивата, не означава, че не работи или управлява стопанство.

 34. 34 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#31] от "smart":

  Битът, който описвате води до прекалено голяма независимост на индивида. Не мисля, че този институт има точно подобни практики предвид! Те не водят до облагодетелстване на големия бизнес! Кой ще им плаща за анализите иначе?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 35. 35 Профил на Александър Иванов
  Александър Иванов
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Подкрепям на 100% коментар 31!
  Старски разбирам ти тезата, но освен злоба и агресия, в нея не виждам нищо друго. Голям мъжкар, браво на теб!

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Мдам ...
  Взех, че изчетох цялото интервю на туй моме'.
  Ми ... то като във вица за краставицата и нейните % вода.

  Книжката и евентуално би била интересна за специалистите по Африка. И то - Централна.

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#31] от "smart":
  Респект към стила и начина на живот на вашето семейство. Убеден съм, че това ви носи щастие.
  Но, да се обявиш срещу "Consumerism" в името на Устойчивостта (дори и не устойчивото развитие) с фокус върху Африка и развиващите страни ми се струва малко перверзно и нагло.
  Да, знам - като погледне числата и тенденциите на всеки който разбира то числа му се изправят косите. Така повече не може да продължава - това е кристално ясно. Но, това съвсем не означава, че положението трябва да се закрепи такова каквото е (Устойчивост) за вечни времена.
  Напротив - необходими са и ще има промени, включително силно неустойчиви турбуленции (скокообразни). И като резултат сегашните "консуматори" ще трябва да се приспособят към много по-ниски нива на консумация, а тези на които не им достигат протеини да напълнят тумбака ще могат да поотпуснат колана. И аз не виждам нищо ненормално в това.
  Да говориш за "Консумеризъм" и климатични промени на гладни африканци, когато пред очите ти умират хора от глад и болести, и когато имат по една електрическа крушка в колибата и ти искаш да я забраниш и продадеш от твоите (десеткократно по-скъпи) е меко казано перверзно, когато само самолетния ти билет до там е струвал толкова колкото да се засее една нива изхранваща десетки семейства за година.
  Да, западните общества (ние също) имаме проблем с консуматорството. И от там идват тези плачове срещу цените на храните и енергията. А те стават все по-непосилни, защото все по-малко индивиди се занимават с добив на храни и суровини. Високите цени на суровините ще обърнат тенденцията (няма да стане по устойчив начин, защото обществото по дефиниция не е устойчива система) и нащата ще се наместят до следващото залитане.
  Така е било от веки веков и няма нищо ненормално в това.

 38. 38 Профил на ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  ВЕЧЕН ПРЕХОД!
  Рейтинг: 675 Любопитно

  "- Около 40% от произведената храна по света се изхвърля, преди да достигне до трапезата. Затова и премахването на глада по света не зависи само от способността ни да произвеждаме повече храна, а по-скоро да използваме максимално вече произведената. "
  ===============

  Истина е. Храната ще спаси човечеството от глад - това се знае от памтивека.

  Абсурдът има смисъл само тогава, когато не се примиряваме с него.
 39. 39 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#35] от "sash_mash":

  Чак пък злоба и агресия! Може би малко махленско... Това ти казвам само, стига хленчил за глупости! Звучи като от безгръбначните охлюви от БХК! Аз изобщо не съм мъжкар

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Весело

  [quote#39:"Starsky"]Аз изобщо не съм мъжкар[/quote]

  Да не си Хъч и само да му подливаш вода?

 41. 41 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...":

  Без да искам улучих двусмислицата в ник-а. Чак като се разрових за картинки разбрах... Исках да е нещо романтично, то се оказа криминално... Слава на небесата, не приличам нито на единия нито на другия! Може би съм малко Хич!?

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 42. 42 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  До коментар [#37] от "k_":
  Напълно те подкрепям , и концептуално, и като анализ на битово ниво.
  smart-а ни предлага типично българската, откровено конформистка концепция, не, в никакъв случай не уважавам неговия избор, даже го приветствам, но това е решението от 19 в.-да се спасяваме поединично. Няма как да стане в нашето "глобално село".
  А xm..., с алегорията за краставицата / култовия фарс на Мирча Кришан/, най-точно определи писанията на тази псевдо-експертка...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 43. 43 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  И още нещо за "Устойчивостта" на Света в който живеем.
  То е все едно да се каже - Българите живеят и потребяват горе-доле добре с 5000евро на семейство на година. Съседите им гърци по една или друга причина са свикнали с 25000евро на година.
  В името на общия мир и "Устойчивост" нека запазим статуквото нека направим така, че не се променя статуквото и живеем в устойчив и предвидим свят.
  Щеше да е абсурдно, ако не се случваше пред очите ни.

 44. 44 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До #31-smart-Вив какво , колега. И аз няма да се заявдам с теб.
  И аз ще ти говоря с факти. Преди 15 - 20 години , когато ми върнаха земята си взех 2 декара за лични ползване и реших да с правя на селянин. Засадих 1,5 от тях с картофи , останалите с бостан. Започнах да пръска за колкорадски бръмбар с "Карате"- файда йок, защото съседите ми , местни селяни ръсеха с 2% бордолезов разтвор!!! Бръмбарите щели да си счупят зъбите в него!!! Познат агроном ми продаде "Вофатокс", ако правилно си спомням. Спасих си реколтата, а на съседите картофените стебла почерняха , поради липса на листа!!! Ако си мислиш , че бостан става само с поливка - грешка си!!! За листна въшка и ''кубинска мана'' чувал ли си???
  А лозя гледал ли си??? Знаеш ли какво ще изкараш от десертни лозя и европейски винени сортове , ако не пръскаш???
  А може би не знаеш, че и реколтата от обикновено главесто зеле ще ти пропадне , ако не пръскаш с препарат??? За земна бълха , чувал ли си???
  А праскови гледал ли си???
  Знаеш ли , че за да се изкара реколта от тях се ръси , най - много???
  Така , че не на нас , с тези номера.
  Една леха картофи , ще спасиш , като клечиш цял ден край нея да трепеш с ръце бръмбари и ларвите им, ами ако имаш един хектар , какво ще правиш???
  А за тази фантазьорка и манипулаторка се изказах прекалено меко.
  Не виждам , защо модераторите са ми ударили поста.
  Ако аз ви призова да се откажете на мига от хладилниците и фризерите , За да спасите планетата от фреона с който ги зареждат, вие няма ли да ме посъветвате да отида на психиатър???

 45. 45 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  И много правилно се изказаха тук някой колеги, за това че екологично земеделие се прави с ръце, а не с техника! С "кунки" , както казваше баба ми. Защо не ни показват на снимките и "кунките" на тази мома , за да видим , сяла ли е с тях , жънала ли е, копала ли е, колко години се е пехранвала само с екологичночиста продукция произведена със собствените си ръчички , за да 'и повярваме???

 46. 46 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  И отново към колегата "smart'', за самозадоволяването! По време на гладните години и аз по примера на мои съграждани /живея в края на града/, завъдих козичка, За няколко години ги направих четири. За разлика от теб, не си купувах мляко на готово , а си го произвеждах сам и от него си правех кисело млекце и сиренце, а суроватката я давах на прасенцата.
  За саанизирани безроги козички , чувал ли си??? Имах от тях. Даваха ми по 3-4 литра мляко на ден. Срам, не срам , гледах в градският си двор и по 2-3 прасенца.
  Знаеш ли каква воня беше??? А знаеш ли какво чудо беше , като ни налазиха кърлежите??? Виждал ли си как валят кърлежи от лозниците , като дъжд и как пълзят по стените като мравкки???
  Знаеш ли какви болести пренасят кърлежите и с какви препарати фермерите пръскат и помещенията и животните за да те снабдят със същото това мляко, от което си правиш и кашкавал , и сиренце , и кисело мляко???
  Аз знам, и именно заради това се съмнявам, че някога през живота си тази мома англичанка ли е, американка ли е, някога е вадила кърлежи от задниците и виметата на екологично отглеждани кози и крави , преди да ги издои /ако е доила на ръка като мен такива въобще/ .

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#41] от "Starsky":

  По-добре малко Хич отколкото без хич.
  Предполагам естествено руса ...

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#46] от "kimba3":

  Кимба, великият дух на лъва, на който явно си се кръстил, говори в теб!
  Респект!

 49. 49 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Весело

  ВъхТ, доматите с колците ги ядем...само глупости! Кифлата да набучи 5дка арпаджик и да се обади да я разгънем, защото поза зародиш не и мърда. После да говори.

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 50. 50 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#47] от "xm...":

  Това предположение ми звучи като силно подценяване на моя интелект?! Да не се изказвам тъпо?!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2762 Разстроено

  До коментар [#50] от "Starsky":

  Хич не исках да те засягам.
  Ама нали си била имала все пак нещо общо с Хич...
  Пък и даже си беше похвала това за естествения цвят!

  Иначе предаде четата с онова, за "романтичната картинка". И че с ужас си открила, че било ... нещо криминално!
  А историите на Старски и Хич са си доста веселички.

 52. 52 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#51] от "xm...":

  Това беше опит за майтап, ама не ме бива много в хумора. Не съм ги гледала Старски и Хъч, само ми се стори, че ще да са били култови. Може да прегледам някой епизод...

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 53. 53 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  До #49-dalilan-Ама той и арпджикът и чесънът се пръскат с отрова , защото иначе се нападат от червеи.
  Освен , ако не иска да яде накрая червеи , като онзи оцеляващият с подръчни средства , дето го дават по "Дискавъри"!!!

 54. 54 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#53] от "kimba3": ))
  Тя да го насади, после ще я пратим за препарати / не кравешки л***а/

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 55. 55 Профил на Ани К
  Ани К
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Yankee":

  [quote#3:"Yankee"]Голям експерт - няма що...Сигурно е завършила "Европеистика"....[/quote]

  She holds an M.S. in Agriculture, Food, and Environment from Tufts University and a B.A. in Environmental Policy from Monmouth College.

  Завършила е магистър по земеделие, храни и околна среда в Тъфтс, който е много престижен университет. Поздрави.

 56. 56 Профил на Ани К
  Ани К
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#17:"Starsky"]В случай че ви е убягнало, но фондацийка Кредо Бонум е на Цветинка Бориславова... А пък тролката от снимката както и целият им институт предполагам много разбират от земеделие... [/quote]

  Забележи, че книгата се *публикува* тук с помощта на Кредо Бонум, или се популяризира чрез тях, или нещо такова, но те нямат нищо общо с написването й. Така че към съдържанието на интервюто българските връзкарщини нямат никакво отношение.

 57. 57 Профил на Ани К
  Ани К
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#30:"lim"]Туй девойче на видима психическа възраст 12 год. - (точно след първия цикъл), кво да му обсъждаме???[/quote]

  Първо, не можеш да съдиш колко добри и верни са нечии аргументи според това как изглежда човекът. Второ, има ли нещо странно в това, че една млада жена може да е умна и да си разбира от работата? Ако на снимката беше костюмиран едър чичко с вид на бизнесмен и побеляваща коса, по-убедително ли щеше да е интервюто? Сори ама не мога да се сдържа да не кажа думата "сексизъм"

 58. 58 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ух, браво, браво, като казах пенявене, точно това имах предвид - ама конвенционалното земеделие такова, ама "другото" онакова. Хайде сега, да оберем пяната и да видим конфитюра:
  1. Очертават се 3 жанра - конвенционално, устойчиво и биоземеделие. Биоземеделието е фундаменталисткият клон на устойчивото и в интервюто въобще не става въпрос за него. Биоземеделие в (примерно) Африка няма как да стане, това за което се говори тук е
  2. Устойчиво vs конвенционално земеделие. Конвенционалното е на мушката, защото в гоненето на високия добив се прекалява с торовете и пестицидите, които бла-бла, всички вече знаем какво причиняват на околната среда и човешкото здраве. Проблемът тук не е какво се използва, а как се използва. Едно време людете са си пудрели чреслата с ДДТ, сега ДДТ се прилага от зор заман, въпреки че е най-ефективният инсектицид на всички времена. Сега се блъскат химикали на общо основание, но те вече започват да се превръщат в проблем. И това е проблем, който вече предизвиква институционален отговор - ограничения в торенето (в бг до 17 кг азот на дка около чувствителни зони), ограничения за пестицидите (забрани за пръскане от самолет през деня), на пръв поглед незначителни, но показателни за
  3. Въвеждане на принципите на устойчивото земеделие. Тук идеята е не да не се ползват тези неща, те наистина увеличават добива. Тук се търси баланс и регулиране на хаоса, заради който земеделието се превръща в заплаха за себе си. Торовете да се прилагат така, че да бъдат усвоявани, а не двойни и тройни дози за всеки случай, които да изтичат във водата. Да се изчакват карантинните периоди на пестицидите. Да се заместват вредните вещества. Ей такива работи. Защото вече на всяка една индустриална инвестиция се търси не само икономическата, а и т. нар. екологична ефективност, и ако не можеш да я докажеш, няма да си вземеш разрешителните. И със земеделието ще стане така.

 59. 59 Профил на Ани К
  Ани К
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#58] от "marijka":

  евала

 60. 60 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ани К":

  Просто никой нормален човек няма да изтърси подобни глупости като момата . А и тя говори все за Африка и хал хабер си няма от там , нищо , че е била в 25 страни.

 61. 61 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ани К":

  Е и, какво от това. Без да знам нищо за нея, само от интервюто и името ще ти кажа, че е последователка на демократическата партия и е гласувала за Обама, вероятно е израстнала в семейство на интелектуалци в голям град в района на Бостън и Ню Йорк до влизането си в университета единственият и досег с земеделие и земеделец е градинарят Педро, който им е косил ливадата пред къщата.

 62. 62 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До #57 и #58-И вие ли сте от тези , които са виждали кози само по телевизията , а домати само на пазара??? Ако е така , а от теоретичните ви писания по темата си личи че е така, не се ли чувствате малко неудобно да вземате отношение по темата !!!
  Стивън Хоконгс може да си позволи да гради всякакви хипотези, и теории за произхода на света и Вселената и за развитието им след милиони и милиарди години. Ако е сгрешил в нещо, някой бъдещ гений ще го допълни , или опровргае.
  Да се градят и налагат , недоказани и хипотетични теории за науката касаеща ДНЕШНАТА прехрана на човечеството, обаче е престъпление.
  И днес в селските парцелчета на разпокъсаните родни нивички се отглеждат по няколко култури...Например в насочените от север на юг междуредия на прасковите и ябълките е нещо нормално селяните да отглеждат боб, грах, пипер, картофи. И аз съм пробвал. За разлика от #58- марийка и #59 Ани К ,обаче лично.
  Какви са ми изводите...Бобовите приземни култури по-бързо и лесно се заразяваха с листна въшка от прасковите и от тях "пламваше" целият блок. Това изискваше по-ранно и по-често третиране с инсектициди. Същото беше и с пипера - да не говорим за това , че по принцип поради различните видове заболявания на растенията и различните срокове на възникването им, се налагаше и по-честото им третиране с препарати / а когато третираш едното - няма как да не попадне и на другото. Същата работа бе и с картофите. И при тях сроковете за третиране с торове и препарати се разминаваха от тези с овощните насаждения и това водеше не само до преразход , но и до предозиране с препарат.
  Теорията е хубаво нещо , но преди да започнеш да плещиш глупости , особено за земеделие е добре да си си поизцапал първо ръцете с пръст , иначе ставаш за смях...

 63. 63 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  До коментар [#62] от "kimba3":

  Това от любопитство ли си го опитвал.
  Иначе към всички:Напишете в Гугъл "Пърси Шмайзер" и вижте какво казва истински фермер,опарил се от ГМО.
  А, иначе момата какво да я коментираме?Африка и (био)земеделие.Че тя е опитно поле за нови пестициди.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 64. 64 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#62] от "kimba3":
  Не градя никакви хипотетични теории, а посочвам тенденциите в световен мащаб. Има ли директива за устойчива употреба на пестициди - има, ето я http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:309:0071:0086:BG:PDF Има ли програми и проучвания за прилагане на устойчиво земеделие - има, ето ги http://cordis.europa.eu/fp7/kbbe/home_en.html
  И тези неща не се мислят и правят от хора, които са се пробвали на два декара, а от специалисти, на които цялото образование и опит са в сферата на земеделието. И ти не можеш да наричаш тези тенденции погрешни, само защото преценката ти, кои култури да отглеждаш заедно, е била погрешна.

 65. 65 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 572 Весело

  Извинете ако има нещо, но не мога да вярвам на мома, която според мене има налудничав поглед.
  Нищо лично.
  Обаче прави ми впечатление, че Дневник с похвална упоритост ни поднася в тази колонка все интервюта тип "бля-бля" на разни полуидиоти говорещи наукообразно и нищо не казващи или както по горе спомена колега - Вица за краставицата от Мирча Кришан..
  Не зная за Вас , но аз съм подлуден от призивите - Не яжте краставица ! После -Тя не е виновна, а салатата

  ужас под небето

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#64] от "marijka":
  Марче, ти сигурно си млада и няма как да си чувала за революционните постижения на селскостопанската наука като например - "ломски ямки", "квадратно-гнездовия способ" и нищо не знаеш за най-великия аграрен учен Лисенко.
  Нямаш при представа колко неща са публикувани, всичките до едно "строго научни", доказващи възможността да се отглежда царевица зад Полярния кръг.
  Така, че внимавай с "европейските директиви" по темата.
  Ако само си представим, че от утре се спрат всички аграрни субсидии и грантове в Европа, вкл. и на университети и институти, занимаващи се проблеми по мениджмънта, рекламата, фънд райзинг-а в областта на земеделието, още на другия ден ще се събудим с устойчиво и ефективно земеделие, защото то по дефиниция е по-ефективно като дръпнеш чертата, независимо че се нуждае от повече кунки и мотички.

 67. 67 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Разстроено

  Марийке, вместо да ни пълниш главите с глупости, вземи прочети статията побликувана в сектор "любопитно" на вестник "Труд" излязла в 18.06 часа на 22.06.2011 -"Лабораторни пържоли ще борят затоплянето"-това първо.

  Какви ще са тенденциите в световен мащаб утре, не можем да кажем нито аз, нито ти, нито дори другарите "затоплисти", защото и "Гълфстрийм" затихва и Слънчевата активност затихва , вместо да отива към поредният си 11,5 годишен пик, а това вещае една миниледникова епоха с около 100 годишен период , според същите тези астрономи. А както знаеш земеделието е тясно свързано с климата-това второ.
  Кой крупен фермер със земя от примерно 100000 декара ще рискува парите си в неизпитан и недоказан новаторски метод за добив на селскостопанска продукция???
  Какво доверие можете да получите сред форума , след като се позовавате на разни хипотетични директиви и препоръки които се нарушават и в цивилизованите държави???
  Не се ли сещаш защо африканските фермери са се отказали да садят отдавна не само плодни , но и дръвчета с ценна дървесина??? Ами отказали са се , заради бракониерската сеч на местните , която не може да бъде спряна с никакви директиви...

 68. 68 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  Ха сега ни кажи Марийке, знаеш ли що е паламарка и за какво служи??? Защото ще ти е много необходима , ако започнеш да се занимаваш с екологичночисто земеделе...

 69. 69 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До #63- И от любопитство, и с цел да помогна на семейния бюджет. Гледах какво правят местните. Четях специализирана литература от библиотеките и около 20 години го практикувах като хоби.Преди това от малък ме водеха на черешовата градинка-1дка, преди да я унищожат циганите.На хапващите череши мога да кажа , че без червеи са само най-ранните сортове. Всички останали са с червеи-освен ако не са яко пръскани и то със системни , а не с контактни препарати, защото ларвата на черешовата муха зимува в почвата...
  Преди две години се отказах. Гледам си дворчето и декоративните птици.
  След този пост излизам от дискусията , защото явно е безсмисленно да обяснявам на хартиени плъхове, че дали ще гледаш декар,или хиляда декара-технологията за добив на селскостопанска продукция и борба с вредителите е една и съща, само разходите са различни. А именно разходите определят ефективността на производството...

 70. 70 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#37] от "k_":

  отговарям и на теб по долу заедно с Кимба

 71. 71 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#66] от "k_":

  Субсидиите в Европа за земеделие не се дават заради подобряване на ефективността, те играят ролята най вече на социални помощи да не се обезлюдяват селските райони.

 72. 72 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#69] от "kimba3":

  Сега, това с пръскането искам да ви кажа че отдавна го няма, за този който иска да гледа био неща. И градини сме имали (Старческият дом на Дървеница е построен на 5 дка наша земя взета от комунистите).
  Недейте да говорите така сякаш не съществува био земеделие или то е обречено. По дДефилето не се сещам в кое село беше момиче и момче на 25-30 години живеят от няколко години и се занимават с био земеделие. Толкова са известни с практиките си (и двамата завършили агрономи), че непрекъснато им гостуват хора от чужбина за обмяна на опит. И с плевели се борят без препарати и тор естествена ползват, не изкуствена и феромони се слагат по дърветата, за да гонят всякакви гадинки.
  тези хора не са изключение има все повече стопанства, които произвеждат био храни - България е първа по производство на бои краставици в ЕС! Повечето млади пчелари, които започват тепърва да се занимават с това произвеждат био мед спрямо изискванията...а не просто мед.

  Искам едно много фундаментално нещо да ви обърна внимание. Био земеделиеето и устойчивото земеделие са неща, които са несъвместими с масовост. Можеш да гледаш няколко декара и е предимно ръчен труда, както отбелязахте съответно предвижда повече заети хора. Тъй като и в БГ е било така 45-50 година когато всички са ги докарали по градовете и са почнали да строят блоковете да ги набутат в тях работниците от Кремиковци и другите такива комбинати хората губят връзка със земята. До тогава да си земеделец не е било нещо грозно, лошо или срамно....60 години беше срамно сега започва отново да се вижда, че това не е срамна работа, а напротив уважавана. Основният смисъл на био земеделието и устоичивото развитие е локалността - произвеждаш в Софийското поле и продаваш тук от малки производители с по няколко декара или няколко десетки декара, продавани на организирани био пазари - има ги в Ню Йорк има ги в Германия, Франция и Италия, за други места не съм ходил.
  Искам да кажа, че това моето е спасяване по единично единствено и само защото искам да ям чиста храна - био земеделието е отново спасяване по единично поради невъзможността да се произвежда мащабно, но е устоичиво поради технологията, която се използва - не се изтощава земята, не се замърсява и храната не пътува от Нова зеландия, за да стигне до масата ни.

  Недейте да говорите против момичето, защото трябват и такива хора, които да разпространяват идеята и да я рекламират - не виждам нищо лошо в това дали тя копа или не ако говори истина и с думите и се вършат добри неща.

  И последно - мързеливи сме....виждам, че има и други хора като мен които правят нещо, за да ядат чиста храна, но мнозинството мрънкат, имат възможност но нищо не правят, за да облекчат бюджета си, а и стомаха си.

  Ето надявам се спазил съм добрият тон, не искам да се карам с никой не съм роднина на момата, за да я защитавам, но пък и не
  може ида я плюеме само, защото ни разбираме някои основни неща.

 73. 73 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#72] от "smart":

  Егати и био земеделието, в Германия кълновете им разгониха фамилията, но еко,био,здравословно живеещите фанатици се правят на ощипани.

 74. 74 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  [quote#72:"smart"]Недейте да говорите против момичето, защото трябват и такива хора, които да разпространяват идеята и да я рекламират - не виждам нищо лошо в това дали тя копа или не ако говори истина и с думите и се вършат добри неща. [/quote]

  Ти май не си разбрал дамата и глупостите и, тя иска да бори гладът в Африка с устойчиво земеделие, а в Африка са гладни по една проста причина нямат пари и каквото и земеделие да направят ще продължат да са гладни, а то без пари никакво земеделие не се прави след като няма кой да ти купува стоките.

 75. 75 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#73] от "The Chicago Boys":

  говориш пълни глупости - хората умиращи по света с болести свързани с използавните химии в земеделието са милиони, не 50, колкото умряха досега от бактерията. Поинтересувай се колко консерванти има в саламите само и ще видиш с какво е "мариновата" луканката ти или пушеното ти филе....

  То в Африка ако не знаеш са най-големите сделки в момента със земя и земеделие има и то огромно ЮАР само взима под аренда десетки хиляди хектари земя от съседните държави....и устойчивото земеделие и био земеделието отново ти казвам е насочено към това да се щади земята, че има безимотни в Африка има, че има конфликти има, но има и хора, които не знаят за новите технологии в земеделието, като например това, че не трябва да се горят стърнищата и други такива....
  знам, че проблемът там е комплексен, правителства, диктатори, стабилност.....но има и хора със земи и тяхната цел доколкото разбирам е насочена към тях.

  И цените на храните в световен мащаб щяха да са доста по-ниски ако се обратоваше повечко земя - подозирам си от София и имаш спомени като дете колко от масивите около София се обработваха и колко се обработват сега. Същото е и там където имаме вила ние - Гинци - хората едно време са сеели ечемик, картофи и фасул - еми сега всички предпочитат да отидат в града да работят шофьори и строителни работници за по 500 лв. на месец вместо да насее 50 дка с картофи горе и да изкара 1000 лв. заплата на месец.
  Все още е срамно да работиш земеделска работа поне това признайте - това е най-големият грях на комунистите, че откъснаха хората от земята, създадоха усещането за срам ако работиш земеделие, и създадоха армия от мрънкала, които се изтрепват за работни места от по 500-600 лв. и надпреварваха за кредити последните години само и само за да се набутат в Софията.....а ако са на село ще имат и къща ще се хранят по-добре и ще печелят повече вече има достатъчно начини за директни продажби на всякакви животински продукти.

 76. 76 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  До коментар [#72] от "smart":
  Това с феромоните е един от стълбовете на биоземеделието.Простичко казано,представлява следното:както всички видове и насекомите се чифтосват,като женските отделят феромони,по които мъжкият я открива.Само че фермерите пръскат с мъжки феромони и заблуждават мъжкия,че в градината няма женска и той не я посещава,в резултат на което популацията намалява .Или се пръска с женски по рано от оплодителния период,мъжкият отива преди женската да е готова и резултата е подобен.Има и други като заселване на естествени врагове и т.н.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 77. 77 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  да знам, искам да покажа на хората, които смятат, че без "пръскане" нищо не става, че не е така......същото е и с доматите - садят се цветя в началото и края на всеки ред, които с миризмата си прогонват вредителите по тях.....има и още много други саденето на рози покрай лозови масиви "предсказва" от какво ще заболеят лозите след време....

 78. 78 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#66] от "k_":
  До коментар [#67] от "kimba3":
  До коментар [#68] от "kimba3":
  Ех, не мога да знам всичко, пусто да остане. Също така, нямам намерение да се занимавам със селско стопанство. Занимавам се с опазване на околната среда и то с най-миризливите дисциплини - управление на отпадъците и управление на отпадъчните води и мога да ви кажа, че ако не бяха директивите и политиките за устойчиво развитие, щяхме да газим в неописуема смес от л@йна и боклуци. В опазването на околната среда не се инвестира с цел непосредствено генериране на печалби, една пречиствателна станция не генерира печалби и разделянето на боклука по никакъв начин не е на далавера за този, който трябва да го прави. Обаче всички искат да джапат в чисто моренце и да не ги опушват самозапалващи се сметища, нали. Ето това малко хора го разбират, че въпросът не е в кунките и паламарките, а че след като земеделието е идентифицирано като замърсител на околната среда е необходимо да се вземат мерки за контрол на това замърсяване. Това, че си цапаш ръцете с пръст и осигуряваш храната на книжните плъхове, не означава че можеш да седиш, втренчен в пъпа си, докато нитратите ти тровят рибата. И рибарите осигуряват храната, и на тях са им мокри гащите. Ама кой да се сети.


 79. 79 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До #72-smart-А бе колега , ти прочете ли внимателно статията???
  Сам казваш , че биоземеделието и устойчивото земеделие са несъвместими със масовост, а в статията !!!
  Прочети ли с какво ни промива мозъците тази статия??? Там ни казват , че пускат директиви те да се използват масово , защото само по този начин , щял да се изхрани света!!!!
  Прочети поста ми#5 и ми кажи кое е вулгарното , нецензурното, расиското,сексисткото , или религиозното в него , за да са го бамнали???
  Това веднага ме наведе на мисълта , че апологетите на статията се опитват да цензурират неправомерно мнения , опровергаващи манипулацията им.
  Сигурно милиони хора имащи възможност се прехранват със собственоръчно отгледани от тях храни, но МИЛИАРДИ се прехранват от ИНТЕНЗИВНОТО земеделие и да твърди човек обратното трябва да бъде , или абсолютен манипулатор, или абсолютен КУ-КУ.
  Ха сега бамнете ми и този пост!!!

 80. 80 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До #78-марийка- Виж какво , колежке. Ще ти припомня за древногръцкият скулптор който изложил творбата си на площада и застанал зад тълпата зрители , за да чуе мнението 'и. Обадил се обущарят и разкритикувал сандалите на статуята. Скулпторът на мига взел чука и длетото и ги поправил. След малко обущарят направил забележка и за туниката, но скулпторът го скастрил:
  - Аааа, не обущарю,не по-нагоре от сандалите!-казал той.
  Та мисълта ми е, няма как една идея представена без достатъчно аргументи да впечатли читателя. Щом като ние аматьорите се превиваме от смях , представяте ли си как развеселява професионалистите???
  Иначе като лаик аз съм за постояването на поне по един завод за отпадъци във всеки окръжен град у нас. Защо това не е направено ще кажете, Вие като специалист, но това е тема нямаща нищо общо с изхранването на човечеството...

 81. 81 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Проблемът е много сложен. В развитите страни се наблюдават няколко тенденции. Първата: дълбоко отчуждение /вследствие на високата урбанизация и индустриализация, преструктурирането на бита и семейния модел и новите културни навици/ на човека от природата и досега със земята. Със земеделие се занимават професионално като тип подход! Кооперират се големи площи земя с цел по-висока производителност, но се отглеждат преимуществено монокултури, а и земеделието се превръща в отрасъл със строго определени играчи-бизнесмени и капиталово разпределени участъци- земя, която истинно и изконно не е ничия конкретно, но този романтичен оттенък в разбирането на земеделието не се изтъква и взима под внимание. Вече не съществуват със същото внушение понятия като: "стопанин", "господар", "земеделец" ...В обръщение се пускат: "търговец", селскостопански работник", "еко инвеститор". Другата тенденция е някои хора, особено във вече пенсионна възраст, да търсят уединение и по-спокоен живот, като си купуват имот в селски район. Започват да развиват стопанства с малка площ, но и с добро разнообразие на отглеждани култури. Такива хора трябва да бъдат стимулирани да преминат към еко- и биопроизводство!!! По-улеснени са като условия, нямат амбицията на предприемачи, а искат да се хранят с качествена храна. Има и тенденция хора-последователи на нови философски школи, да търсят връзка с природата и да се групират в нещо като комуни. Споделят общи принципи за отглеждане на био продукти, за създваване на малки самодостатъчни и затворени еко-земеделски системи със: собствено езеро за снабдяване с вода, животни и т.н....Има такива общности от хора в Испания, Франция! В Русия пък е много известна теорията на Анастасия за "семейни имения"...Леко крайна и, според мен, имагинерна личност, но даваща добри съвети на масовата четяща публика.

  Smile, smile, a little baby!
 82. 82 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#79] от "kimba3":

  не си прави ще ти кажа защо - под масовост се разбира повече хора да се занимават с био земеделие, а не един човек да обработва 1000 дка в Добруджа.

 83. 83 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До всички защитници на въпросната дама , ако обичате не ми говорете колко злоба изливаме (останалите ), които явно са ходили на село и са хващали мотика или колко и е престижен университета, а малко по реалистично, ама следващите майски празници заедно с мен на село , не в Гърция на моренце , да засадим био- доматки и био чушцици със садилото , на другия ден да усетите болки в кръста и тъжно да констатирате, че без едни малки сини хапченца само за една нощ - поповото прасенце ви е изяло коренцата на доматките и чушчиците .Тогава ще седнем , говорим и обсъдим, но дотогава дървена философия, не благодаря.Баба докато беше жива ми казваше "Учи си в университета , че иначе като мен с мотиката по цял ден".

 84. 84 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Наскоро си говорех с еко активист от Щатите! Той ми предложи да прочета "Силните нищо не казват" на Робърт Фрост за позабравените чувства в неговото общество от това да си "земеделец", да обичаш земята, но и с много труд да си изкарваш насъщния...За мълчаливите някогашни силни мъже и жени които до смъртта си са живеели само с работата си, приличащи толкова много на българите от "старо време"...Ето стихотворението в български превод:

  "Пръстта има вече мека и влажна бразда
  и на троскота бъдещ не обръща внимание.
  Удря мотиката последен печат и така
  запазва леглото за семената избрани.

  В този тъжен покой човекът най- често е сам.
  Различно работят, разделени земята си хората.
  Един ниже семето в отворена вече бразда,
  друг залита след своята бавна кола от умора.

  Покрай черните, прясно изорани квадрати,
  цветовете на сливата са свежи и бели.
  Макар да си мисля, че твърде студено е сякаш
  пчелите да дойдат, за да служат на нейната прелест.

  Скита вятър от ферма на ферма, вълна след вълна,
  но вик не донася за това какво предстои.
  Малко ли, много ли има отвъд гроба в пръстта...
  Силните нищо не казват, додето не видят сами."

  Smile, smile, a little baby!
 85. 85 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#81] от "di^^di":

  много хубаво казано за отчуждаването на хората от земята.....
  единствено ще добавя, че не само възрастни хора го практикуват има и такива млади и най-интересното е, че това са хората от града, а не тези които са дошли от селата (без да влагам нищо обидно).
  И още един пример ще дам. Гинци е село известно със своето овче кисело мляко - за съжаление в минало време, защото вече няма толкова овце и трябва да си роднина на някой за да ядеш истинско такова. Един такъв буркан независимо роднина или не се продава за 4 лв. буркана (от компот - 700 мл.) Това е добива на 2 овци на ден. Едно време всяко семейство е имало 30-40 и повече овце....сами сметнете това е само едно от перата, които може да носи доход на семейство занимаващо се със земеделие - има вече достатъчно магазини в София и не само София, където такъв тип продукти с високо качество и цена се купуват от хора които могат да си позволят - изисква се единствено желание от млади хора да се занимават с животновъдство, дистрибуция и продажби, за да живеят прекрасен живот, НО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ХОДИ НА СЕЛО И ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕ - ТУК ПОД МАСОВОСТ СЕ ИМА В ПРЕДВИД ПОВЕЧЕ ХОРА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПО-МАЛКИ СТОПАНСТВА, А НЕ КАКТО ПРЕКРАСНО Е ОПИСАНО ОТ di^^di С ОГРОМНИ БЛОКОВЕ. Това е идеята - както казваше един приятел - Е, то не може всички в банки да работим, аз бих допълнил то пък и не трябва - трябва някой и трактор да кара.

 86. 86 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#83] от "desunka":

  прочети по-нагоре - хората които я "защитават" са точно такива хора които имат свои малки градинки

 87. 87 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  [quote#81:"di^^di"] Споделят общи принципи за отглеждане на био продукти, за създваване на малки самодостатъчни и затворени еко-земеделски системи със: [/quote]

  Аха кибуците умряха, но пак ще се пробваме.

 88. 88 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#86] от "smart":

  Никой не ви пречи да го правите, но кофтито е, че вие ни натрапвате идеите си.

 89. 89 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#88] от "The Chicago Boys":

  кибуците не са умирали.

  на никой нищо не натрапвам аз го правя за себе си и хора които споделят този начин на мислене.
  и тук под статията просто споделяме нещата такива каквито ги правим, а това кои би искал или не си е негова работа - само да ви кажа, че в Южен Китай опрашват дървета на ръка понеже са големи тарикати в земеделието и ползват цялата менделеева таблица като торове, пестициди и инсектициди.

 90. 90 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#85] от "smart":
  И тези понятия: "село", "град" трябва да се смятат за много размити...Вече хората могат много бързо да стигат от едно място до друго. Да живеят във всеки миг и да опитват да преживяват повече емоции и събития за по-кратко време! Може да си градинарстваш лятото на китната си къщичка-префектно обзаведена, и да си пишеш чрез мобилен Интернет коментари в "Дневник". Напълно изрисуваема картина и всеки може да й е автор! " Аз съм от София и съм млада, но при първа възможност бих се пренесла някъде в "дивата" пустош и самодоволна и самодостатъчна да се слея с природата!

  Smile, smile, a little baby!
 91. 91 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#78] от "marijka":

  Устойчиво земеделие е това, което позволява на ресурсите да се възстановят, а не френетично отричане на новите технологии и препарати, а при някои има бясно отричане на прогреса, защото носел рискове, ако не се поемаха рискове нямаше да слезем от дърветата. Химикалите в земеделието са лекарство и като такова трябва да се използват подходящите съставки и разумно във нужните дози, защото разликата между лекарство и отрова е във дозата. Просто не трябва да се прекалява в нито едната посока, безразборно използване на химикали или пълното им отричане. Истината е по средата.

 92. 92 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  има отричане само на такива химикали които не са на био основа.
  Дадох ти пример с доматите и лозята, ще ти дам и пример и за пчеларството - има един препарат (няма да му пиша името, за да не правя реклама, макар, че трябва да се парви точно за него ...)
  Та този препарат е на база на тимола (мащерка) и има много по-добри показатели при премахването на кърлежа и не се отлага във восъка на питите, поради, което е 100% съвместим с използването му за производство на храни.

 93. 93 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#90] от "di^^di":

  напълно те подкрепям, ние също сме млади, но единственото нещо което ни спира е невъзможността да изпращаме дете на училище - но ако имаше повече хора с деца на село щеше да е по-лесно.

 94. 94 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#93] от "smart":

  Да , разбирам, за детенцето е проблемът. Но ако може повече време да прекарва на чист въздух, сред природата и да има компания на деца... ще израсне съвсем различен човек от своите връстници в градовете, чиито приятели са "imaginary type" и са сред героите във видео игрите.

  Smile, smile, a little baby!
 95. 95 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#94] от "di^^di":

  така е да

 96. 96 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Това екоземеделие е поредния балон. Свят с 9 милиарда може да бъде изхранен единственно с генно-модифицирани храни..

  Марс е изконна Американска територия!
 97. 97 Профил на marijka
  marijka
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#80] от "kimba3":
  Вижте, колега, нито вие, нито аз сме чели доклада и всъщност не знаем какви са аргументите в него. Това интервю е общи приказки - общи въпроси и общи отговори. И не мисля, че професионалистите намират идеята, че устойчивите земеделски практики могат да решат проблемите с изхранването за смешни и глупави. Ето, заповядай http://www.srfood.org/images/stories/pdf/officialreports/20110308_a-hrc-16-49_agroecology_en.pdf числа, проучвания, примери и тн.

 98. 98 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#96] от "michobeizadeto":

  точно обратното - био земеделието поради своя разпокъсан характер няма възможност за създаване на монополи които да определят цените - докато ГМО компаниите и ГМО земеделските производители които обработват големи площи са тези които влияят на пазарите.
  Запитай се защо не закача Бойко ТИМ. И за да не се чудиш ще ти кажа - ТИМ държи Добруджа = цената на хляба = кой е на власт.

 99. 99 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  ОППАААА...Изказа се неподготвен!!! Дано Сорос да не прочете този пост, че ще умре от смях , а наследниците му , ще гонят теб и твоите наследници до 10-то коляно!!!
  Пмниш ли какъв въпрос зададох на мацките с два санта маникюр на пръстите на "кунките"???
  Попитах ги знаят ли какво е ПАЛАМАРКА !!! Ти знаеш ли???

 100. 100 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1137 Весело

  Паламарката е селскостопанско оръдие на труда, поставяно на лвата ръка на жетварката. Предназначението 'и е да предпазва ръката придържаща ръкойката /снопа/ от порязване при рязането на същата тази ръкойка от сърпа държан в дясната ръка!!!! Анадън му???
  Явно на такив манипулатори , като вас , трябва да се пише на два езика , че да вденете!!!
  Та как ще произведеш по- евтино зърно от ТИМ-аджиите??? Със сърп и паламарка???
  Неее, приятелю-с образование!!! С висше икономическо образование!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK