Димитър Кенаров: В Беларус не одобряват Лукашенко, но страхът е огромен

Димитър Кенаров

© Красимир Юскеселиев

Димитър КенаровДимитър Кенаров е журналист на свободна практика. През миналата седмица той бе задържан в Беларус, където е пребивавал с туристическа виза, за да подготви журналистически материал за страната, но по време на престоя е загубил паспорта си. Кенаров престоя шест дни в ареста в град Мозир. До освобождаването му се стигна, след като му беше издаден временен документ за самоличност от Министерството на външните работи на България. Той се завърна във вторник рано сутринта. Димитър Кенаров разказва за престоя си в страната, смятана за една от последните диктатури в Европа.


Защо отидохте точно в Беларус?
- Списанието, за което работя (Virginia Quarterly Review), подготвя за есента издание, посветено на бившите съветски републики. Идеята беше журналисти да отидат в различни републики и да опишат ситуацията там. Аз избрах Беларус. Страната винаги ми е била интересна, защото е затворена и трудно допуска чужденци.


Тя е като забраненият плод.
Исках да направя не остро политическа тема, а да разкажа и за живота в страната през призмата на репортаж за сектора, който тя все още смята за своя национална гордост – машиностроенето и по-специално производството на трактори. Оказва се, че дори днес страната държи 10% от световното производство на такава селскостопанска техника.


Президентът Александър Лукашенко все още се хвали, че все още са запазили и не са приватизирали голямата си индустрия. И така аз реших да посетя Беларус, да направя репортаж за машиностроителната промишленост.


Пратих писмо до голям машиностроителен завод в Минск и те ми отговориха, че няма проблем да ги посетя.


С каква виза влязохте в Беларус?
- С туристическа. Реших, че за статия, която няма да бъде остро политическа, ще мога да използвам туристическа виза, без да привлека някакво особено внимание. Издадоха ми виза със срок две седмици.
С моя приятел и журналист също на свободна практика Джейсън Мотлаг се срещнахме в Минск. Той подготвяше материал за ефекта от чернобилската катастрофа в Беларус 25 години след аварията.


Как изглежда Минск през очите на един журналист?
- Там е невероятен соцреализъм. Човек се качва на станция на метрото "Автозаводская". Слиза на метростанция "Тракторний завод".


Минск, а и въобще Беларус представляват една мумия на Съветския съюз от 70-те години. Всичко е застинало така, както е било през 70-те, най-много 80-те години. Сякаш не е имало перестройка. Във всеки беларуски град на площада има огромна статуя на Ленин, има площад на Ленин, има улица "Комсомолская", "Октябърская"...


Хората сякаш живеят в една паралелна вселена.


В същото време се обличат не по-различно от нас, използват интернет. Представете си едни модерни хора, които са поставени в обстановка от Съветския съюз през 70-те години. Ето това е съвременна Беларус.


Гражданите на страната живеят така, както навремето са живели нашите родители – ако нямат някакви директни конфликти или критика към партията, те могат да си осигурят спокойно съществуване.


Но вече се зараждат сериозни подмолни движения. Много от хората, с които говорих, не само младежи, но и работници, бедни и богати, са недоволни от кризата, но не смеят да го кажат на глас.


По улиците вижда ли се кризата?
- Привидно положението не е чак толкова лошо. Има ограничения в продажбите на определени стоки. Например човек може да си купи пет хляба, не може да си купи 10 хляба. Но на пръв поглед не се  забелязва дълбочината на кризата.


Особено в Минск - там всичко е като за витрина. От летището се минава през една широка магистрала. Всичко привидно е бляскаво. Но свърне ли човек от магистралата, попада буквално на един черен път. Дори не второстепенен.


Как се озовахте в ареста на град Мозир?
- Седмица ни мотаха в Минск, но така и не проведох срещите в машиностроителния завод, които ми бяха обещани. Тогава с моя приятел и колега Джейсън решихме да отидем на юг. По интернет се свързах с един завод в Мозир и ги попитах дали няма да ме допуснат. Те се съгласиха и тръгнахме на юг към град Мозир. Но по пътя ни сполетя низ от неудачи.


Колата, която наехме, се развали още първия ден. В един провинциален град чакахме осем часа, докато ни я сменят.


Когато на следващия ден пристигнахме в Мозир, установих, че ми няма паспорта. Паникьосах се. За първи път в живота си губя паспорт, и то не къде да е, а в Беларус.


На следващия ден бях на интервю в Мозирския машиностроителен завод. Планирах след това незабавно да тръгна към Минск, за да ми издадат от българското посолство пасаван. По план после трябваше да се върнем обратно на юг.


Направи ми впечатление, че ръководството на завода отговаря с половин уста на въпросите ми. Не желаят много-много да говорят. Страхуват се какво ще напиша за тях и по какъв начин ще го напишем. Страхът е огромен. Всеки подслушва всеки.


На излизане от завода ни чакаха служители на тяхното КГБ (в Беларус службите за сигурност все още носят името Комитет за държавна сигурност – бел. ред.). Отведоха ни с моя колега в управление на милицията. Първоначално изглеждаха почти готови да ни пуснат. Още повече че се оказа, че изгубен паспорт не е чак такъв проблем. Те като че ли бяха готови да ми издадат т.нар. разрешение, което ми дава право да пътувам в страната макар и с изгубен паспорта.


Намесиха се обаче хора от по-висши нива. Разбра се, че сме журналисти с туристически визи. Двама агенти на КГБ ни разпитваха мен и моя колега няколко часа в две отделни стаи. Не беше страшно. И двамата запазихме самообладание, но беше ясно, че сме загазили.Димитър Кенаров е роден през 1981 г. в град София. Завършва бакалавърска степен по американска и руска литература в "Мидълбъри колидж", Върмонт, а в момента следва докторантура по английска литература в калифорнийския университет "Бъркли". От 2006 г. насам Кенаров работи като журналист на свободна практика за американски издания като "Ескуайър", "Дъ Нейшън", "Бостън ревю" и др. Автор е на стихосбирките "Пътуване към кухнята" (2001) и "Апокрифни животни" (2010).

Обърнахте ли се към консулствата на САЩ и България?
От американското посолство се обадиха 15 минути след като се им съобщихме, че сме задържани. Джейсън беше буквално изхвърлен от страната още на следващия ден под претекст, че на следващия ден му изтича визата, което не беше така.


В Беларус се опитват да не привличат вниманието към това, че изритват журналисти от страната, и просто любезно уведомяват, че визата изтича предсрочно.


При мен проблемът бе по-сериозен, защото си бях загубил документите.


Вкараха ме в изолатора - турска тоалетна, решетки, сутрешна и вечерна проверка. Първоначално бях задържан за 48 часа. Преди да ме отведат в изолатора, пуснах SMS на моята приятелка да не казва все още на майка ми, но ако на следващия ден не се обадя, да я уведоми и да се свърже незабавно с българското консулство в Беларус. На следващия ден те са се свързали с посолството. Останалото е известно за медиите.


Как се развиха събитията след това?
- През първите 48 часа така и не получих временни документи, издадени от Министерството на външните работи на България. Затова ме уведомиха, че ме задържат безсрочно. Тогава вече се ужасих.


Бях задържан от сряда вечерта. Едва в събота сутринта от българското посолство ми докараха документите (пасавана) с кола в ареста в Мозир, но не ме взеха с тях обратно към Минск, защото "нямали готовност". На следващия ден подписах документите за депортацията ми. Милицията в Мозир бе организирала превоза ми с кола на 350 км до летището на Минск, за да напусна страната. Нямам право да се връщам в страната през следващите три години в интерес на обществената сигурност.


При мен нещата завършиха добре, защото все пак имам някаква публичност в България, макар и минимална. Намесиха се приятели. Майка ми. Вдигна се шум. Но важният въпрос е какво се случва с онези българи, които са в други страни, затворени в някакъв арест, които нямат връзките. Колко време трябва да чакат за една такава стандартна процедура? Вероятно ако не се бе вдигнал шум, можех да престоя в ареста на Мозир още седмица-две*. Оказва се, че други посолства могат да издават на място пасавани, докато българското трябва да изчака документите да бъдат издадени от България. Моето мнение е, че е редно да бъде изградена по-адекватна процедура.


Как се държаха с вас в милицията? Сегашното КГБ толкова ли е страховито като зловещото име, което носи?
- Всъщност милиционерите на място не се държаха лошо с мен. Не са ме измъчвали и малтретирали. Може да се каже, че се отнасяха професионално.


Но съществува един психологически страх. Включително и в редиците на милицията. Никой не смее да каже нищо извън официалната линия. В неформалните разговори се подразбира, че те не одобряват управлението на Лукашенко. Но никой не го казва директно. Има страх и стрес. Има някаква пелена. От една страна, нещата изглеждат нормално, от друга, се говори тихичко, под сурдинка, да не би някой да те следи и подслушва.


Кои са тези хора, които си позволяват по-шумно да изразяват недоволството си?
- Обикновено това са млади хора, на възраст между 18 и 30 години. По-възрастните се страхуват. Пенсионерите на практика са твърдото ядро на Лукашенко.


Разкажете за протестите, които видяхте по улиците на Беларус?
- И те са странни, както почти всичко в страната. Например при протеста на ръкопляскащите всички се движеха непрекъснато като флашмоб. Идеята е никой да не остане на едно място за по-дълго време, за да не може да се каже, че има събиране на хора. Ръкопляскаха, непрекъснато се движеха и блокираха улиците. Много е любопитно.


Готова ли е страната за своята революция?
- Един от хората в протестите ми каза, че в Беларус няма да се случи революция, докато на улиците не излязат 40-годишните, хората от фабриките и заводите. Младите може и да вдигат шум, но само с тяхното недоволство режимът няма да се смени. Те нямат власт и влияние. Но при сегашната икономическа криза в страната, огромната девалвация, големия балон, който се създава, за да се закрепи положението - печатат се пари, дават се субсидии, извършват се финансови трикове, подобни на онези в САЩ, които правеха банкерите преди години. Рано или късно този балон ще се спука.


Смятате ли, че тази революция може да е кървава?
- Възможно е, защото Лукашенко държи армията и милицията и им плаща добре, за да си осигури тяхната вярност и преданост. Те имат огромен капацитет. Добре оборудвани са. Имат най-модерните HD камери, с които записват протестите. С очите си видях как от едната страна записват милиционерите  с HD камерите, а от другата страна записват протестиращите.


И в Египет не се очакваше, че армията ще вземе страната на протестиращите по площадите...
- Така е. Но в Египет армията се финансираше от САЩ, докато в Беларус финансирането идва от Русия. Макар че Русия вече също започва да проявява нетърпимост към Лукашенко и неговото управление.


В момента и Западът, и най-вече Русия искат едно и също от Беларус – да приватизира. Беларус остава голяма пречка за пренос на руския нефт и газ, защото е несигурна. В Москва никога не са сигурни Лукашенко какъв номер ще им извърти. Знае се, че голяма част от беларуската промишленост се субсидира чрез евтиния петрол, който страната получава от Русия и препродава на Запад по пазарни цени. Но руснаците вече не са съгласни с това и я притискат.


Според мен решителната външна сила, която може да допринесе за смяна на режима в Беларус, няма да бъде Западът и ЕС, а именно Русия. Всичко зависи от Русия.


Лукашенко обаче обвинява западните си съседи и най-вече Полша, че инспирират протестите. Каква е нагласата спрямо Полша?
- Вярно е, че голяма част от дисидентското движение е концентрирано в Полша. Полските университети приемат много от студентите, които са готови да избягат от Беларус. Това се обсъжда и в социалните мрежи съвсем открито.


А в Беларус какво е качеството на интернета, който засега е основното средство за мобилизиране на протестите?
- Като цяло е добър с изключение на това, че опозиционните сайтове са много бавни. В страните от бившия СССР е широко разпространена социалната мрежа "В контакте" (вконтакте.ру), местният аналог на "Фейсбук". На практика протестите на младите в Беларус се организират най-вече там. Почти не ползват "Фейсбук" или "Туитър".


Има ли цензура по другите медии?
- Парадоксът е, че в Беларус има много жестока цензура върху печатните медии. Официално се издават, мисля, само два опозиционни вестника. Всичко останало се издава нелегално. От друга страна, интернетът е свободен, което абсолютно обезсмисля цензурата върху печатните медии.


Особено за младите хора, защото те вече се информират през интернет.


Така че и в медийното пространство на Беларус пак съществуват две паралелни вселени - на старата номенклатура и на старата цензура, от една страна, и свободата в интернет, от друга.


Как виждате бъдещето на страната, след като бяхте в нея за две седмици в едни от най-бурните времена от най-новата й история?
- Не съм политолог, нито врачка, но очаквам в страната да се създаде голяма икономическа криза, която да доведе до политическа криза, а впоследствие и до смяна на режима, както се случи в началото на 90-те в другите бивши комунистически държави в Европа. Горе-долу те сега преминават през аналогичен период. Но истината е, че всичко ще зависи от Русия.


* Говорителят на Министерството на външните работи на България госпожа Весела Чернева заяви по време на редовния брифинг на външна във вторник, че министерството е действало много експедитивно по издаване на документите на българския гражданин Димитър Кенаров. Временният документ (пасаванът) е бил издаден в рамките на 48 часа вместо за обичайните в такива случаи 72 часа.

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  В Беларус не одобряват Лукашенко, но страхът е огромен
  ======================================
  Но ти юначе отиде направо на бийста в устата. Браво на теб! Храбър българино.

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Красива страна, добри хора, сатрап ги управлява. Кофти ситуация, от която все ми се струва, че ще се измъкнат беларусите, и така вече повече от двайсет години...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1154 Гневно

  Да им имам експедитивността на Външно! 48 часа може да е добър срок за издаване на пасаван в нормална ситуация. При криза със задържан българин обаче, документът трябва да се издава за час-два. Убеден съм, че е напълно възможно.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на kill_bill
  kill_bill
  Рейтинг: 1441 Гневно

  [quote#5:"be_google"]вярно е, че се водят комунистическа страна, [/quote]

  Не се водят , а са! И освен това са диктатура с репресивна машина, която мачка всичко различно! Ходи ти там да живееш!

  Жертвите не ги броя.......
 8. 8 Профил на kill_bill
  kill_bill
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#6] от "trifon74":

  "Според мен решителната външна сила, която може да допринесе за смяна на режима в Беларус, няма да бъде Западът и ЕС, а именно Русия. Всичко зависи от Русия."

  Ти четеш ли, а?


  Жертвите не ги броя.......
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на pavel1989
  pavel1989
  Рейтинг: 975 Весело

  Този "независим" журналист е тръгнал да изпълни поръчката на Virginia Quarterly Review като обясни сърцераздирателно колко е кофти в Беларус и по всичко личи ,че ще я преизпълни като се изкара жертва на режима там... Що обаче никой не го попита кво се случва с чужд гражданин ,спипан без документи на територията на САЩ??? Със сигурност като пътува за държавата - стожер на демокрасито е с напълно изрядни документи и постоянно си опипва джоба да не ги изгуби....

 11. 11 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavel1989":

  Никой не обвинява белоруските милиционери. Пише, Че са се отнесли професионално.
  ако има обвинения, то те са към българските институции.

  Аман от първосигналници - Четете първо.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 12. 12 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 918 Гневно

  САЩ си измъкват гражданина за няма и 24 часа, България обявяваме 48 часа за нечуван рекорд.

  Кво ми говорите за процедура, бе некадърници, човека можеше и да пострада много по серизно благодарение на вашата "много експедитивна" намеса.

  Всички сте за измитане.

 13. 13 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#5] от "be_google":

  Интересно с какви белоруси си говорил.
  Ако са от слоевете близки до Лукашенко няма да кажат, Че има корупция естествено.
  Според нормалните хора корупция има.
  а ако сте поддръжник на руснаците вижте филма "крестний батюшка"
  Лукашенко в прав текст праща Медведев на майната му, а в предиШното изреЧение нариЧа Барозу идиот.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 14. 14 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#12:"Спеакер"]САЩ си измъкват гражданина за няма и 24 часа, България обявяваме 48 часа за нечуван рекорд. [/quote]

  Американецът е имал документи бил веднага пуснат от полицията след някаква ставка, и не просто е бил пуснат, а направо са го екстрадирали.

 15. 15 Профил на cogito
  cogito
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За кой ли път чухме, че главните по освобождаването му за него не са Консула ни и Министерството на Външните ни работи. То продължава да ни залива от медиите с друго...
  Щом най-важните за освобождаването на "Митенцето" са майка му и приятелката му - значи следващия път няма какво да търси българското "Външно". Препоръчвам на "Външно" да запомнят, какви ги говори това "благодарно главно на майка си" българско момченце-гражданин при подобна ситуация (а такива ще има да преживява неведнъж щом си е дал дупето за такъв род поръчки ...) - то Министерството ни веднага да потърси гаджето му и майка му... или направо да си ги назначи на щат, за да му угодят.

 16. 16 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#5] от "be_google":

  Ти добре ли си бе момче изложил се бил, средната заплата в Беларус е вече 100 долара при цени долу горе колкото в България.

 17. 17 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Весело

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15195689,00.html

  Лукашенко е забавен, а още по забавни са тюфлеците като be_google, които го защитават.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavel1989":

  Без паспорт не е като без документи. В САЩ за форма на идентификация се приема почти всичко. Да не говорим, че някакви милиционери чисто и просто няма просто да дойдат и да те проверят кой си и за какво се бориш, защото си посетил някакъв завод. Как изобщо ви хрумват подобни сравнения...

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 20. 20 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Тайната на беларуската икономика беше елементарна, взимаш суровини на ниски субсидирани цени от Русия и ги продаваш на високи в Европа същевремено си продаваш боклуците на руският пазар и си длъжен да купуваш руските индустриални стоки, които са неефективни всичко това води до създаване на една крайно неефективна икономика, която фалира за няколко месеца, Бай Тошо го правеше това още 70те и резултатите са същите.

 21. 21 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Между другото, понеже имам доста лични впечатления от Беларус от последните години, ще си позволя да коригирам някои неща, казани в това интервю.

  Първо - за названията от съветско време, паметниците на Ленин и т.н. Всичко си е така, но Беларус изобщо не е изключение. Не е нужно да ходиш до средна Азия за подобни примери. В Русия е същото. В центъра на Москва стои непокътнат мавзолеят с мумията на Ленин. Московските метростанции също пазят архаичните си съветски имена. Вестници с имена като "Комсомольская правда" и "Московский ковсомолец" - колкото щеш. И Санкт Петербург е център на "Ленинградска област". Примери - милион.

  Второ - не е съвсем вярно, че страната е "мумия на СССР". Макар че държавната икономика доминира и колхозната миризма си стои, все пак има забележим частен сектор. Нещо напълно немислимо при "соца".

  И още една съществена промяна от съветско време.
  Строят се модерни магистрали.
  Лукашенко много набляга на това. Явно строителството на пътища е слабост на диктатори и кандидат-такива като нашата карикатура ББ...

 22. 22 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#14] от "The Chicago Boys":

  експулсирали, а не екстрадирали.
  Екстрадирането би било по искане на страната приемник, в слуая на САЩ

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 23. 23 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Беларус по този начин постигна стандарт сравним с българският, който всъщност е доста нисък за Европа и модела Лукашенко беше възприеман като много добър и за България от комунистите. Тогава аз им виках, че е само въпрос на време моделът на Лукашенко да рухне.

 24. 24 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Колкото по-нагъл диктатор, толкова по-малко съжаление!

 25. 25 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#22] от "bulgarinvstranstvo":

  Благодаря за забележката, но много добре знам разликата между двете понятия така, че можеше и да си спестиш обяснението. Просто сбърках в бързината.

 26. 26 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "The Chicago Boys":

  ЛукаШенко е твърд последовател на Ленинските писаници.

  Вот Что писал товариш Ленин собственой рукой:

  «Что же касается карательных мер за несоблюдение трудовой дисциплины, то они должны быть строже. Необходима кара вплоть до тюремного заключения. Увольнение с за вода тоже может применяться, но характер его совершенно изменяется. При капиталистическом строе увольнение было нарушением гражданской сделки. Теперь же при нарушении трудовой дисциплины, особенно при введении трудовой повинности, совершается уже уголовное преступление (!), и за это должна быть наложена определенная кара».
  "Виновных в нарушении дисциплины надо уметь находить, отдавать под суд и карать беспощадно».

  ЗнаЧи при капитализма уволнението вследствие на нарушаване на трудовата дисциплина е нарушване на гражданска сделка. При социализма то е наказателно преступление.

  А как се е наказвало - при кронЩадтските матроси, които първи искат социализъм с Човешко лице и без болшевики и само са стаЧкували с тези изисквания - наказанието е било само едно - разстрел на цялото семейство.


  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 27. 27 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#21:"fireball"]Между другото, понеже имам доста лични впечатления от Беларус от последните години, ще си позволя да коригирам някои неща, казани в това интервю. [/quote]

  Добре де кажи ти някои неща от първа ръка за хората и как живеят.

 28. 28 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  According to Russian Vedomosti, between 75-80 percent of Belarus‘ economy remains in state hands. Lukashenka is trying to prove that the command economy is capable of coping with crises. So far he managed to control the situation. According to the statistical data, the country’s economy has been growing annually at 7,3 percent in 2000-2010. Minsk coped with this growth since Belarus profited from importing Russian oil at preferential prices. The oil was processed and oil products exported to Europe at global prices. By doing this Russia subsidized Belarusian economy and these subsidies amounted to 8 percent of GDP.

 29. 29 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#18] от "fireball":

  Приятел българин го бяха задържали в Германия, защото бе без документи.
  В слуЧая не намирам вина на белоруската милиция за това задържане. За разпитите и допълнителни дйствия не знам.
  Но самото задържане ако си без документи си е в реда на нещата.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 30. 30 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "The Chicago Boys":

  "В Русия има производство на много западни компании - електроника, автомобилостроене (БМВ в Кьонигсберг).

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 31. 31 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#21] от "fireball":

  70% от заетите са "бюджетники".

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 32. 32 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Хем е с журналистическа виза, хем не е турист, а прави интервюта и се интересува от революциите там. Освен това няма и документи. Ами ще те арестуват, приятелю демократ. И как само за няколко дни престой разбра настроенията в Беларус ? Всъщност кой ти финансира ходенето в Беларус ? Само ще допълня, че преди време националният ни отбор по футбол гостува в Беларус. И всички наши журналисти бяха ахнали от условията там - стадион, помощни терени, подредено, чисто....Явно бяха чели статии от такива като теб. Ако си свалиш американските очила може и да разбереш защо все пак Лукашенко има сериозна поддръжка сред населението.

 33. 33 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Димитър Кенаров: В Беларус не одобряват Лукашенко, но страхът е огромен
  =================================
  Дива селянка: В България не одобряват Борисов,но страхът е огромен

 34. 34 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#32] от "chiko":

  Какви американски оЧила?
  Погледни какво става в Беларус - икономикта им рухна. Хората се запасяват с всиЧко, което могат да купят с белоруските си рубли. В банките и обменните бюра не може да купиш валута.
  Тия от витебска област ( имам познати в Витебск) изиграха правителството си като си обърнаха парите в рубли - пращат преводи по пощата в Русия в белоруски ружбли, а в Русия ги теглят в руски рубли. Белоруската поща не може да плати на Русия в руски рубли или конвертируема валута, и руските пощи спират изплащанията на белоруски граждани. Но моите познати успяха да си превърнат парите в руски рубли.


  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 35. 35 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#21] от "fireball":

  Доста наивно разсъждение. Нима Хитлер сам е решил да строи магистралите ? Че той е бил една кукла в ръцете на големите капитали в Германия, които са решили да има война и затова е бил строежа на магистралите. Хитлер е само един изпълнител и нищо повече. В т.ч. изпълнител и по отношение строежа на магистралите.
  Лукашенко е една кукла в ръцете на руснаците и нищо повече. Е, те го допускат от време на време да се прави на интересен, но ако прекали ще си замине. И там магистрали не се строят просто така. Тези над Лукашенко са решили това.
  А Борисов никакъв диктатор не е. Нито пък кандидат за такъв. Това че удари разни мутри, които ореваха света не значи че е диктатор. Но въпроса с магистралите - и Борисов всъщност не е взел решението за това. Това по същество е изискване на ЕС, който ни отпуска парите за тях. Инфраструктурата е катастрофа у нас и ЕС ни отпуска пари точно за нея. Друг е въпроса, че по времето на Станишев този процес боксуваше.

 36. 36 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#32] от "chiko":

  Ако искаш да обвиняваш някои за оЧила, то това са руски. Руските телевизии предават от страна на протестиращите. социалната мрежа не е фейсбук, а вконтакте.ру
  Медведев имаще официално обръЩение по телевизията по този повод - не от улицата, а от кабинета си в Кремъл със знамето отзад, като на Нова Година.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 37. 37 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#30] от "bulgarinvstranstvo":

  В понеделник руската статистическа служба публикува репорт за бедността в Русия. Над 22 милиона руснаци живеят под прага на бедността (праг на бедност в Русия е 160 долара, в рубли малко над 6 хилядарки)
  ппА иначе в предуралието и калиниград икономиката им бумти.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 38. 38 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#27] от "The Chicago Boys":

  Е, не мога да правя големи обобщения, защото все пак съм с ограничен брой познанства.
  Цените са горе-долу като в България с изключение на енергоизточниците.
  Страната е доста газифицирана и газта е доста по-евтина отколкото при нас, но не се знае докога ще е така.
  Бензинът е по-евтин, но се твърди че е некачествен. Когато съм бил там с автомобил, ме съветват да зареждам в Полша въпреки по-високите цени - обикновено така и правя.
  Официалните доходи са по-ниски от българските.
  Но и при нас и при тях "официалвите" доходи са недостоверни, поне аз така мисля.
  Хората, които лично познавам, са меко казано опозиционно настроени. Не могат да понасят Лукашенко. Но мисля че като цяло той все още има голяма подкрепа. Това си има просто обяснение - почти пълен информационен монопол. Който няма сателитна чиния, се "информира" от държавната телевизия. Тя пък през голяма част от времето ретранслира руски канали. И, което е впечатляващо - ЦЕНЗУРИРА ГИ! В смисъл, че не излъчва неща, които властите оценяват като неудобни.
  Мисля, че милицията е доста мразена, даже и от подкрепящите режима. За самия Лукашенко съм чул доста вицове, а и самите му изяви по средствата за масово оглупяване, са си доста анекдотични. Това е още една прилика с нашия мутро-премиер, макар че интелигентността на Лукашенко със сигурност е на порядък над тази на ББ.

  И накрая - един анекдот, който беларусите разказват за себе си. И те като нас често се самоупрекват, че са с робска психика и волско търпение. Та вицът е - началството в град "ен" взело решение цялото население на града да бъде избесено. Каква била реакцията на хората? - смирено питали дали трябва да си носят въжета за целта...

 39. 39 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#34] от "bulgarinvstranstvo":

  Хайде да не казваме тамошни хора какви са и какво мислят. Да се седи пред клавиатурата и да се пише е лесно. Да ти припомня ли, че на последните избори Лукашенко спечели с 80 процента. Толкова бе съкрушителен резултата, че разните демократ-специалисти просто решиха, че не си струва да си играят на революция както стана в Украйна. Да ти припомня - през декември 2010 г. Лукашенко получи около 80 процента, а неговия опонент около 2.5 процента. Каквито и нарушения да е имало все пак разликата е огромна. Не може да я обясниш с нарушенията. Не се връзвай на "специалиста" по демокрация, който с туристически виза отишъл да прави интервюта в Беларус.

 40. 40 Профил на pavel1989
  pavel1989
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#18] от "fireball":
  До коментар [#19] от "Пловдивски":
  Абе вие на паднали от небето ли ми се правите бе??? Емиграционните в САЩ имат право да върнат всеки още на летището ,ако нещо не го кефи без да дават никакви обяснения по въпроса и го правят!!!! Баси промитите мозъци дет сте!!!

 41. 41 Профил на cogito
  cogito
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Инициираната игричка на момчето върви идеално. Всички тук сме мишоците... Лек скандалец... Тънко по струната (не, не по бръснача), всички медии, дори и неформалите играят по свирката .... Не знам, кой го измисли и ни въвлече в игричката, но е ммм-муц... като по учебник за централите.

 42. 42 Профил на pavel1989
  pavel1989
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#34] от "bulgarinvstranstvo":
  Що се чувстваш длъжен да плачеш на чужди гробища ??? Ходил ли си в Беларус или всичко коет знаеш е от писанията на такива кат тоз "независим" журналист , изпратен от хамериканска медия там...

 43. 43 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#32] от "chiko":

  Значи, моят шеф беше миналия месец в Минск на среща с банковите асоциация и като се върна ни смхна с инфо, че границата им с Литва е отворена всъщност (напълно безвизово преминаване само с паспорт и за двете страни)
  Та белорусите не са добре, но като идят да видят като как е в Литва и забравят за техните си блоежки. А и европа дава доста денги(към тo 14-15 мил. в евро) на опозицията, ама тя не нараства повече от 1000 души. Така, че съществени данни се губят в репортажите за тази страна и затова не можем да схванем ситуацията в която се намира Беларус. Едно обаче е ясно - и там ще има капитализъм!Принудени са да качват предприятията си на борсата, щото са нерантабилни.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 44. 44 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#29] от "bulgarinvstranstvo":

  Приятел, ако си чел внимателно, вероятно си забелязал че наблягам на задържането в изолатор. Заради липсващ паспорт при положително наличие на други лични документи. Ако обичаш -провери дали в Германия за такова провинение те третират като углавен престъпник.
  А това, че 70% са "бюджетники" не ме изненадва. Дори смятах, че са повече. Но аз не съм твърдял обратното. А 30% частен сектор никак не се връзва с определението "мумия на СССР". В СССР такова нещо нямаше нито на теория, нито на практика.

 45. 45 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#37] от "ad absurdum":

  Имах предвид, Че в Русия има производство на западни компании.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 46. 46 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#44] от "fireball":

  официално колхозите не са били на бюджет. Имало е совхози - те са били държавни.
  както и в България е имало ТКЗС - не са били на бюджет. За АПК след това не знам.
  И е имало и държавни земеделски стопанства - ДЗС май. не съм сигурен в названието. Но те са били държавни, а не колективни.

  За Беларус не знам дали се вклюЧват колхозите в тези 70%.

  И не разбирам защо мислите, Че тези, които ви отговарят непременно ви опонират. светът е шарен - не само наши и врагове. с един коментра може да потвърди едно твърдение, с друг да се опонира.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 47. 47 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#30:"bulgarinvstranstvo"]В Русия има производство на много западни компании - електроника, автомобилостроене (БМВ в Кьонигсберг). [/quote]

  Абе момче ти четеш ли изобщо , ами нали точно това е проблема, че руснаците са много изостанали технологично и да се купува руска техника е твърде неизгодно и неефективно, би трябвало да правиш разлика между руска и произведена в Русия, западните компании в Русия произвеждат само за вътрешният пазар . Поради тази причина БМВ има завод в Русия, а не Лада в Бавария.

 48. 48 Профил на cogito
  cogito
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отсега му честитете докторската степен. На американския му приятел не, но на него му е гарантирано мястото сред познатите ни от филмите "...жжжурналисти".

 49. 49 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално
 50. 50 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#39] от "chiko":

  Ходил съм в Белорус - Минск и Витебск. И сега редовно имаме контакт с близки приятели там. сега Ще ти дам конкретен коментар на моя позната от Витебск

  у нас проблемы большие...экономика полностью развалена....в банках валюту купить не возможно.....короче, МРАК!!!!!  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 51. 51 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#43:"ad absurdum"]Значи, моят шеф беше миналия месец в Минск на среща с банковите асоциация и като се върна ни смхна с инфо, че границата им с Литва е отворена всъщност (напълно безвизово преминаване само с паспорт и за двете страни) [/quote]


  Това е лъжа. Или твоят шеф те излъгал нагло, а ти вярваш или ти тук ни лъжеш и си мислиш, че няма да те хванем. Гражданите на Беларус пътуват само с визи за целият ЕС и изключения не се правят.

 52. 52 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#43] от "ad absurdum":

  Надраскал си доста елементарни лъжи, надали си струва даже да се оспорват.
  Все пак "безвизовият" режим с Литва не е точно такъв. Той се отнася само за живеещите в приграничните райони, на които се издава специално удостоверение което изобщо не е безплатно, особено за беларуския стандарт. При това този режим е въведен съвсем отскоро.
  Аз много добре знам обаче как стояха нещата по беларуско-полската граница преди тя фактически да бъде затворена.
  Сумати беларуси, които се прехранваха с контрабанда на водка и бензин. сега просто бедстват.

 53. 53 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#52:"fireball"]Надраскал си доста елементарни лъжи, надали си струва даже да се оспорват. [/quote]

  Лъжат та се късат.

 54. 54 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#52:"fireball"]Все пак "безвизовият" режим с Литва не е точно такъв.[/quote]

  А какъв е, според твоята идеология?

  ппТова са факти, а мнението ми е, че има доста парадокси за Беларус, и имено поднасянето на изкривена инфо ни обърква.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 55. 55 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#46] от "bulgarinvstranstvo":

  Че аз изобщо нито ви смятам за "враг", нито с нещо съм показал такова отношение.
  Просто ви опонирах и уточних някои неща.
  Или това е "вражеско" действие?

 56. 56 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Весело

  До коментар [#38] от "fireball":

  Благодаря. Моята информация от втора ръка е сходна.

  Между другото мислех да ходя малко на секс туризъм до Беларус, но работата се разсъхна, но нищо с последните събития ще ми излезе още по евтино благодарение на другаря Лукашенко. Само да няма безредици.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#54] от "ad absurdum":

  Лъжеш бе момче. За беларусите няма изключения нуждаят се от виза за да посетят, която и да е държава в ЕС .

  ilnius - Lithuania is calling for the easing of European Union travel restrictions for ordinary citizens of Belarus in the wake of the crackdown on opposition politicians in the former Soviet republic, President Dalia Grybauskaite confirmed Monday.

  The move follows news last week that Poland planned to waive visa fees for Belarusians.

  Grybauskaite said she had sent a letter to European Council President Herman van Rompuy and European Commission President Jose Manuel Barroso asking for visa restrictions to be eased for citizens of Belarus wanting to visit the EU.

 59. 59 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#52:"fireball"]Все пак "безвизовият" режим с Литва не е точно такъв. Той се отнася само за живеещите в приграничните райони, на които се издава специално удостоверение което изобщо не е безплатно, особено за беларуския стандарт[/quote]

  Това пак би трябвало да се води вид виза.

 60. 60 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#54] от "ad absurdum":

  Ами аз не съм бавачка за бавноразвиващи се, та да ти обяснявам цялото мироздание.

  По изключени ще те открехна. Чети и си записвай:
  --------------------------------------
  Безвизов режим е когато на границата показваш само паспорт и никакъв друг документ не ти е нужен за да я преминеш.
  Безвизовият режим предполага отсъствие на всякакви ограничения за лицата от съседната държава - никой не ги пита нито в кой град живеят, нито кой град искат да посетят.

  Режимът между Беларус и Литва е нещо съвсем друго.
  Първо - за да те пуснат в Литва без виза, трябва да покажеш специално удостоверение. Такова се издава само на постоянно живеещите в 40-50 километровата пригранична зона. И те нямат право да ходят където си идсат в Литва - а само в зона от 40-50 километра от другата страна на границата.

  Вдяна ли?
  Е, нищо, няма значение

 61. 61 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Това Гонзо ли е на снимката?

 62. 62 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 924 Весело

  Както написах - поредното малоумие от страна на комунистите - да го бяха изритали за 2 часа , нямаше и спомен да има от него. Зорлем го направиха герой и му осигуриха публичност , която иначе нямаше да получи като журналист в списание за земеделие

  http://www.youtube.com/watch?v=VNl0ThJ8uto&feature=player_embedded
 63. 63 Профил на pavel1989
  pavel1989
  Рейтинг: 975 Любопитно

  До коментар [#48] от "cogito":
  Да и със сигурност ще му провисят портретчето на видно място в университета "Бъркли" - като икона на борбата за свободата на словото.... Просто пича е политически коректен отвсякъде - а това в УСА - то отваря големи врати!!!

 64. 64 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#62] от "Augusto Pinochet":

  Прави си реклама журналистът - нормално

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 65. 65 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  На мен ми е интересно защо в Дневник нямаше и ред за взрива в метрото в Минск - 11 загинали, 126 ранени.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 66. 66 Профил на pavel1989
  pavel1989
  Рейтинг: 975 Неутрално

  И в Египет не се очакваше, че армията ще вземе страната на протестиращите по площадите...
  - Така е. Но в Египет армията се финансираше от САЩ, докато в Беларус финансирането идва от Русия.
  -----------------------------------------------------------------
  Кенаров е готов направо за Фокс нюз!!!

 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Ей, ама много ги е яд некои другари, че момчето се е отървало от мракобесническия режим в Беларус и си е дошло по живо по здраво в България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 70 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#65] от "bulgarinvstranstvo":

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/04/11/1073431_na_jivo_vzriv_v_metroto_v_minsk_11_zaginali_nad_100/

  http://www.dnevnik.bg/search.php?stext=%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%20&p=1

  Защо лъжеш бе, нали видя, че подобни лъжи се хващат веднага, виж колко материала е имало по този повод.

 69. 71 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  "С каква виза влязохте в Беларус?
  - С туристическа."

  Действителен случай от май-юни 2011 г. Български журналист иска туристическа виза за Иран. Получава устен отказ. Два пъти. Номинално заради некоректно попълнен формуляр. Фактически - заради качеството си на журналист.
  Така си е спестил (вероятно) бой, ебане и арест в местни затвори.
  А тоз батко къде е тръгнал като журналист да иска туристическа виза?! Когато си журналист, още повече, работещ за световноизвестни издания, не се правиш на улав и не искаш туристическа виза. Точка.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 70. 72 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално

  до The Chicago Boys" стига дрънка глупости бе.Егати и надъханото комсомолско секретарче си.Белорусия е една от най бързо развиващите се икономики по темп много по висок от всички европейски страни и съизмерима с Китай.В белорусия стандарта на живот е доста висок и са много по добре от ред европейски страни.Белоруската икономика е дадена за пример като ефективни и бързо развиваща се и от западни институции.
  Чети бе човек стига с тая комсомолка надъханост ,може само да завиждаме за стандарта и живота в Белорусия:
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010031900040000801

 71. 73 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#35] от "chiko":
  "Лукашенко е една кукла в ръцете на руснаците и нищо повече"
  --------------------------------------
  Доста самонадеяно коментираш неща, от които си нямаш и най-малко понятие.

  Лукашенко може да е всякакъв - сатрап, кървав диктатор и т.н., но не е ничия кукла, включително на "руснаците". Отношенията му с Путин са ледени. Вярно е, че Беларус получава от Русия енергоизточници под пазарната им стойност, но това е цена, която Москва плаща за да държи Беларус изолирана от Запада.
  Енергийните преференции за Беларус са изтъргувани от Лукашенко, който при всяка по-сериозна засечка на отношенията с Москва почва да прави реверанси на запад. И руснаците веднага омекват.

  Освен това. Опитай се за разнообразие да употребиш сивото си вещество. Кой е тоя "над Лукашенко", дето бил решил в Беларус да се строят магистрали? Ами че това е пълен нонсенс!
  Или смяташ, че това са го решили "руснаците?"
  Глупости! Ами че тогава те първо в Русия щяха да строят магистрали а не в продължение на над 30 години да не могат да свържат с магистрала Москва и Санкт Петербург. Руските пътища са много по-лоши от беларуските, ако не знаеш.

  А високото ти мнение за ББ си е за твоя сметка.
  С поклонници на мутрата не споря.

 72. 74 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално
  • ЕС въвежда общи правила за развод

  • Беларуската икономика удиви Световната банка

  • Гърция поиска официално помощ от ЕС

  • Армения гневна на Турция заради заплахите

  • Обама: Няма криза в отношенията с Израел

  • КНДР екзекутира висш финансист заради парична реформа

  • НАКРАТКО

  • Голямата тайна на цар Иваил

  • Възгледите на Мечо Пух

  • Едни партии крадат от бюджета, а Дянков им свети

  • Унгарският премиер Виктор Орбан разглежда сабята, която получи от полския си колега Доналд Туск по време на церемонията във Варшава, на която Орбан символично предаде председателството на ЕС на Полша. Полша ще ръководи съюза до края на 2011 г. Сред приоритетите на Варшава са разрешаването на гръцката криза, единната европейска отбрана, интегрирането на единния пазар и разширяването на ЕС.

  • Провинцията вече е само нагласа, а не географско понятие

  • България в кошмарна спирала - ръст на безработни и пенсионери

  • Възгледите на Мечо Пух

  • Гърция се отдалечава от фалита


  Преводач

  iTranslate4.eu

  Посещения
  Общо 82938647
  Активни 1502
  Страници 185022
  Днес 69668
  За един ден 111920
  Очаквани 90936
  ЧУЖБИНА
  Беларуската икономика удиви Световната банка
  Вицепрезидент на институцията похвали държавното управление на Минск

  Световната банка (СБ) изненадващо похвали беларуската икономика и смята за целесъобразно светът да се вгледа в опита на Минск за държавно управление и повишаване на производствената енергоефективност, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на вицепрезидента на СБ Филип льо Уеру, който бе на посещение в Беларус.

  Той поздрави премиера Сергей Сикорски за "забележителните успехи в икономическото развитие през последните 10 години". Вицепрезидентът отбеляза и големите успехи, постигнати за благосъстоянието на гражданите. Според него Беларус и СБ много
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010031900040000801

 73. 75 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#68] от "margarita naseva":

  mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 74. 76 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално
  • ЕС въвежда общи правила за развод

  • Беларуската икономика удиви Световната банка

  • Гърция поиска официално помощ от ЕС

  • Армения гневна на Турция заради заплахите

  • Обама: Няма криза в отношенията с Израел

  • КНДР екзекутира висш финансист заради парична реформа

  • НАКРАТКО

  • Голямата тайна на цар Иваил

  • Възгледите на Мечо Пух

  • Едни партии крадат от бюджета, а Дянков им свети

  • Унгарският премиер Виктор Орбан разглежда сабята, която получи от полския си колега Доналд Туск по време на церемонията във Варшава, на която Орбан символично предаде председателството на ЕС на Полша. Полша ще ръководи съюза до края на 2011 г. Сред приоритетите на Варшава са разрешаването на гръцката криза, единната европейска отбрана, интегрирането на единния пазар и разширяването на ЕС.

  • Провинцията вече е само нагласа, а не географско понятие

  • България в кошмарна спирала - ръст на безработни и пенсионери

  • Възгледите на Мечо Пух

  • Гърция се отдалечава от фалита


  Преводач

  iTranslate4.eu

  Посещения
  Общо 82938647
  Активни 1502
  Страници 185022
  Днес 69668
  За един ден 111920
  Очаквани 90936
  ЧУЖБИНА
  Беларуската икономика удиви Световната банка
  Вицепрезидент на институцията похвали държавното управление на Минск

  Световната банка (СБ) изненадващо похвали беларуската икономика и смята за целесъобразно светът да се вгледа в опита на Минск за държавно управление и повишаване на производствената енергоефективност, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на вицепрезидента на СБ Филип льо Уеру, който бе на посещение в Беларус.

  Той поздрави премиера Сергей Сикорски за "забележителните успехи в икономическото развитие през последните 10 години". Вицепрезидентът отбеляза и големите успехи, постигнати за благосъстоянието на гражданите. Според него Беларус и СБ много
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010031900040000801ЧУЖБИНА
  Беларуската икономика удиви Световната банка
  Вицепрезидент на институцията похвали държавното управление на Минск

  Световната банка (СБ) изненадващо похвали беларуската икономика и смята за целесъобразно светът да се вгледа в опита на Минск за държавно управление и повишаване на производствената енергоефективност, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на вицепрезидента на СБ Филип льо Уеру, който бе на посещение в Беларус.

  Той поздрави премиера Сергей Сикорски за "забележителните успехи в икономическото развитие през последните 10 години". Вицепрезидентът отбеляза и големите успехи, постигнати за благосъстоянието на гражданите. Според него Беларус и СБ много
  http://www.segabg.com/online/new/

 75. 77 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#72] от "bolgaroliub":
  "Белорусия е една от най бързо развиващите се икономики "
  "В белорусия стандарта на живот е доста висок и са много по добре от ред европейски страни"
  -------------------------------
  Още един извънземен.

  Само да те открехна.
  Поради постоянното обезценяване на беларуската рубла(зайчики), всеки който може нещо да скъта, го обменя в долари или евро.

  Мои близки в Беларус имали наивността да си държат валутата в Беларусьбанк. И сега, когато "зайчики" се срина, за хора като тях стана невъзможно да си получат парите. Банката не плаща и това е!
  При нас това беше по виденово време.
  Те това ти е "бързоразвиващата се икономика" и "високият стандарт"...

 76. 78 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално

  fireball абе не знам за твойте познати какво са ти казали и не ме интересува аз давам факти не кво казал тоз и оня и пак ще го постна да прочетеш за оценката на световната банка за Белоруската икономека и стандарт не някой мой познат а СБ ве абдал
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010031900040000801

 77. 79 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Беларуската икономика удиви Световната банка
  Вицепрезидент на институцията похвали държавното управление на Минск

  Световната банка (СБ) изненадващо похвали беларуската икономика и смята за целесъобразно светът да се вгледа в опита на Минск за държавно управление и повишаване на производствената енергоефективност, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на вицепрезидента на СБ Филип льо Уеру, който бе на посещение в Беларус.

  Той поздрави премиера Сергей Сикорски за "забележителните успехи в икономическото развитие през последните 10 години". Вицепрезидентът отбеляза и големите успехи, постигнати за благосъстоянието на гражданите. Според него Беларус и СБ много

 78. 80 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално

  fireball ей другарю комсомолски секретар виж тука хубаво на какво се вика "сриване като зайчики" и глад и мизерия:

  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=25754 71

 79. 81 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#79] от "bolgaroliub":

  Ето данни на световната банка

  http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/BELARUSEXTN/0,,menuPK:328441~pagePK:141132~piPK:141107~theSitePK:328431,00.html

  БНП - брутен национален продукт 1590 долара

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 80. 83 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#80] от "bolgaroliub":

  нещо се обърка с тая статия за Иван нейков и горещия телефон?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 81. 84 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Българин в странство:
  Струва ми се че даваш доста стара информация от преди 10години близо
  http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=25754 71

 82. 85 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално

  да последните цифри на линка не излизат и отива на грешен адрес
  http://agronet.bg/agro-news/aktualni-novini/1733-prodovolstveni-problemi-amerika.html

 83. 86 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#78] от "bolgaroliub":

  "аз давам факти не кво казал тоз и оня и"
  --------------------------------
  Всичко е така както казваш.
  Само че наопаки.

  АЗ давам факти. Ти "цитираш" фантасмагории.

  Аз на моите близки трябнаше преди 2 месеца чрез Western Union да им пращам валута, за да могат да пътуват до България.
  При положение че си имат собствена валута - ама в беларуска банка.

  Ти да имаш някакви ЛИЧНИ контакти и впечатления?
  Да си стъпвал някога в Беларус?

 84. 87 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#85] от "bolgaroliub":

  Ето за 2011 - http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/belarus/

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 85. 88 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#85] от "bolgaroliub":

  Темата не е ли Беларус - какво е общото с САЩ тук?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 86. 89 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  След като Беларус са диктатура, нека сега да влезе в Щатите с туристическа виза а след това да тръгне по заводите като журналист. И да си загуби паспорта. Гарантирам му ,че повече няма да го пуснат в Америка. След като си излежи присъдата , естествено.

 87. 90 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  тука нещо ни пързалят с този командос в журналистиката)

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 88. 91 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това е частен случай и по него не може да се съди защото не се знае кое как е при него.Но на институция като СБ може да се вярва а и самото журналестче дето го арестували уж казва че в Белорусия може много хубаво да живееш стига да нямаш конфликт с държавната власт

 89. 92 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavel1989":

  В САЩ никой няма право да ти поиска документи, освен ако не си заподозрян в извършване на престъпление.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 90. 93 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#85] от "bolgaroliub":

  И не се хаби да ми хвърляш "линкове"-пропагандни фишеци.
  Ею сега ще те улесня(ако случайно разбираш руски език):

  "Девальвация белорусского рубля вызвала панику и очереди"-http://www.bbc.co.uk/russian/business/2011/05/110523_belarus_currency_collapse.shtml
  -------------------------
  "Белорусский рубль обвалился на 41% " - http://ru.tsn.ua/groshi/belorusskiy-rubl-obvalilsya-na-41.html
  -------------------------
  "Белорусский рубль пошел ко дну" - http://news.rambler.ru/9863130/

  -------------------------

  Ако не ти стига, имам и още

 91. 94 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 982 Весело

  Минск, а и въобще Беларус представляват една мумия на Съветския съюз от 70-те години. Всичко е застинало така, както е било през 70-те, най-много 80-те години. Сякаш не е имало перестройка. Във всеки беларуски град на площада има огромна статуя на Ленин, има площад на Ленин, има улица "Комсомолская", "Октябърская"...

  Това може да го напише всеки форумец, при това без да троши пари за командировки. Младежът да вземе да обиколи България и ще разбере, че и у нас има много райони, в които времето е спряло.
  Достатъчно е да погледне една карта на България - Благоевград, Димитровград ... А паметниците на СА в София, Пловдив, Русе и още къде ли не ? А паметникът на Тато в Правец ? А паметниците на Димитров къде ли не ? А това че в малките градчета главните улици са с имена "Васил Коларов" , "Георги Димитров" и т.н. ?
  Някой по-горе беше писал с колко процента спечелил Лукашенко ! А с колко процента Боко спечели кметските избори ?
  И ако Беларус е в лапите на руската мечка, ние уж сме натовска страна и член на ЕС, но различията не са кой знае какви. Излезте на улиците да демонстрирате и се надявайте, че нашата полиция ще ви пази, напротив ще действа по същия начин като беларуската милиция.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 92. 95 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#91] от "bolgaroliub":

  На световната банка - добре. НО не и на препеЧатки в други издания.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 93. 96 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И по света не одобряват Обама, обаче страхът от "демократизиране" е сериозен. А "журналистът" да тича бързо в Дъ Стейтс да си получи доларите за пропагандата срещу суверенна страна и след кратка електрошокова терапия за освобождаване от страха, да се върне към "по сериозни" теми - птичия грип, гей прайдовете, легализирането на дрогата и т.н.

 94. 97 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#94] от "БЕЗПАРТИЕН":

  Покажете къде в българия има улица Георги Димитров. В гугъл мапс може да се намери веднага.
  Има улица Георги Димитров в Хале, Германия.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 95. 98 Профил на Дѣдо Ваньо
  Дѣдо Ваньо
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Я някой да ми припомни откъде беше линка и да го постне тук, в който се обясняваше как журналиста си бил изгубил паспорта още в Русия и така влязъл в Беларус. И ако някой тръгва да хейтва - не забравяйте, че между двете няма реална граница

  Колкото до Беларус там правилото е такова - 50 % от печалбата за теб, 50 % за Лукашенко /разбирай държавата/.

  Но всички тези неща там стават, както той каза поради една причина - апетитите на Руснаците за влияние върху икономиката на Беларус. Както говори за машиностроенето, така трябва да се отбележи, че ВСИЧКИ представителства за износ са собственост на руснаци.
  Беларус има потенциал - машиностроене, земеделие. С модернизация ще стане бижу. Много красива страна, страхотни хора.

  Само силни хора познават любовта, само любовта се докосва до красотата, само красотата създава изкуство.
 96. 99 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#96] от "petrakieva":

  Според вас нормално ли е да ви арестуват за 15 дни само защото някой бил ви посоЧил в тълпата и казал, Че сте псували. А дори милиционерите, които ви арестуват казват, Че не сте направили нищо лошо пред съда?

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 97. 100 Профил на Дѣдо Ваньо
  Дѣдо Ваньо
  Рейтинг: 466 Гневно

  До коментар [#92] от "|":

  това сме го чували и преди. не само, че имат право, но и могат да те бият по Закона за защита на Нацията. И това ако им се сториш съмнителен.

  А като толкова защитавате САЩ, я кажете, колко трилиона външен дълг има и защо Гърция я шит-наха, а САЩ изнася демокрация...

  Само силни хора познават любовта, само любовта се докосва до красотата, само красотата създава изкуство.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK