Ювал Стейниц, министър на финансите на Израел: Израелският бизнес може да инвестира не само в молове

Ювал Стейниц, министър на финансите на Израел

© Красимир Юскеселиев

Ювал Стейниц, министър на финансите на Израел
- Въведох двугодишен бюджет. Това е двигател на растежа, подобрява планирането, разширява хоризонта - нещо особено важно в криза, когато има паника, несигурност, срив на кредитирането. Успокоява и избирателите


- Вдигнахме данъците, когато всички по света ги сваляха. Но в бъдеще ще можем да ги сваляме и да предлагаме данъчни облекчения, когато другите държави ще трябва да започнат да ги повишават


- Не познавам икономиката в подробности, но като философ знам как се мисли, как да формулирам въпроси и да се съмнявам- Въведох двугодишен бюджет. Това е двигател на растежа, подобрява планирането, разширява хоризонта - нещо особено важно в криза, когато има паника, несигурност, срив на кредитирането. Успокоява и избирателите


- Вдигнахме данъците, когато всички по света ги сваляха. Но в бъдеще ще можем да ги сваляме и да предлагаме данъчни облекчения, когато другите държави ще трябва да започнат да ги повишават


- Не познавам икономиката в подробности, но като философ знам как се мисли, как да формулирам въпроси и да се съмнявам
Голяма израелска правителствена делегация посети България. Защо бяхте включен като финансов министър?
- Наистина делегацията бе само в България, докато в Румъния на посещение бе само премиерът Бенямин Нетаняху. Обяснението за това е очевидно - смятаме, че е дошъл момент да развием на нов етап отношенията си.


Можем да направим много повече, след като през последните 20 години връзките ни са толкова добри, и виждаме възможности в района, особено в България и Гърция, където имаше подобна голяма делегация преди половин година.


Как преминаха срещите ви в София?
- Посещението бе съвсем кратко, но много интересно. С колегата ми Симеон Дянков имахме много приятелска среща, обсъдихме икономическото положение в района и света, двустранните ни отношения и подписахме няколко споразумения. Едно от тях е особено важно - за взаимна защита на инвестициите, което може да привлече нови израелски инвеститори у вас не само в строителството и финансите, но и в аграрните технологии, фармацевтиката...


Отношенията ни са много добри, а не виждаме значителни израелски инвестиции в промишлеността. Още може да се направи в търговията - износът ни за България е около 200 млн. долара, което не е много, така че много може да се направи и от двете страни. Туризмът се развива добре - тази година израелските туристи в България ще надхвърлят 200 хиляди. Сътрудничим си също в областта на отбраната и сигурността.


Споменахте, че сте обсъждали икономическото положение. Как се справяте в Израел?
- Когато поехме управлението в Израел, ситуацията не беше добра и пресата пишеше, че трябва да съм самоубиец да поема поста. Към 2008-2009 г. безработицата нарастваше, изгубихме 33% от износа си...


Но ние подходихме по различен начин от другите страни. Основното ни мото стана, че бъдещето е по-важно от настоящето. Няма нужда да се харчат всички средства сега, за да се излезе от кризата. Фокусът трябва да е средносрочен и върху възстановяването. В известен смисъл приложихме уникален подход.


Първото нещо, което въведох, е да преминем на двугодишен цикъл за държавния бюджет. Годишното съставяне на бюджети, макар и масово разпространено по света, изглежда абсолютно нелогично. В демократична държава процедурата по подготовката на бюджет отнема около 6 месеца, приемането му - още 2, и така правителството остава със само 4 месеца да го приложи и да покаже резултати.


След това въртележката се завърта отново и вниманието е заето с бюджетни процедури и планиране вместо с работа. При двугодишните бюджети ти остават 18 месеца за прилагане на бюджета, което е много по-рационално.


Според моя анализ това е двигател на растежа, подобрява планирането, разширява хоризонта - нещо особено важно в криза, когато има паника, несигурност, срив на кредитирането... Двугодишният бюджет успокоява и избирателите - че правителството гледа напред в бъдещето, че е достатъчно уверено в мисията си.


А как реагира бизнесът на тази идея?
- Обяснихме на израелския бизнес, че няма да изстреляме всичките си патрони веднага. Първата година на управлението ни ще е за удържане на кризата, втората - на възстановяването, и парите ще ни трябват за възстановяването. Другото необичайно е, че вдигнахме данъците в момент, когато всички по света ги сваляха.По този начин в бъдеще можем да започнем да ги сваляме и да предлагаме данъчни облекчения, когато другите държави ще трябва да започнат да повишават данъците.


Ефектът се усети незабавно - само след 3 месеца бизнесът се завъртя отново, след 6 започнаха отново да идват големи чуждестранни инвестиции в реалната икономика, през 2010 г. вече растем по-бързо от Запада (почти 5%).


Създадени са нови 120 000 работни места при обичайни 50-80 хиляди, преди две седмици отчетохме най-добрия показател за безработицата за всички времена (5.8%) и тя вероятно продължава да намалява. Инвестициите, особено във високите технологии, надминаха нивата отпреди кризата - "Интел" например влага 2.7 млрд. долара в предприятията и центровете си в Израел.


Използвахме кризата като възможност и според доклад на МВФ двугодишният бюджет е бил един от факторите за успеха ни.


Говорите за инвестиции, но е наложена една представа, че Израел успява и заради големи дарения от евреи и международни помощи (особено от САЩ) за милиарди долари?
- Това е мит. Може би това е било валидно през 60-те и 70-те години. От САЩ получаваме помощ, но средствата отиват само за отбрана. Разходите ни за отбрана и сигурност са много по-големи от тези в западните държави, така че дори и след тази помощ, ние харчим 300-400% повече от другите западни страни.


Да, вярно е, че за евреите е по-естествено и по-лесно да правят бизнес в Израел. Но, от друга страна, не сме част от ЕС, за да получаваме фондове. Не членуваме в голям икономически блок. Ние сме мъничка изолирана еврейска държава и е истинско чудо, че такава държавица, харчеща толкова много за сигурност, оцелява в може би най-трудната околна среда.


В Израел инвестират чужденци, защото нашите специалисти са едни от най-добрите в света и затова сме вторите след САЩ най-добри във високите технологии. На глава от населението в Израел се откриват най-много нови компании в света, тук се регистрират най-много патенти за интелектуална собственост, най-много са заетите във високи технологии, процентът от БВП, отиващ за разработки и изследвания, е най-големият в света - 5-6% , а ако се включат и тези в отбраната, той е от порядъка на 8%. Канада е втора в света с 2%.


Споменахте трудното обкръжение, в което съществува Израел. Имаше ли отражение от последните събития в арабския свят?
- Ефектът е минимален и пренебрежим. Имаме мир и известни търговски отношения с Йордания и Египет, но икономически ние сме част от развития свят. Повечето от износа ни не са потребителски стоки, ние правим високотехнологични продукти, компоненти, лекарства от висок клас, прецизна апаратура - неща, които тези държави не купуват. Продаваме и много авангардни оръжейни системи, радари, ракети и дори спътници, което пък не бихме им продали.


Икономически ние не сме част от Близкия изток и не зависим от него. Надяваме се, че крайният резултат от събитията ще е появата на демокрации от западен тип, а не тоталитарни или авторитарни режими. Това ще е добре за арабите и за нас, защото демокрациите не воюват често помежду си.
Надявам се, че в бъдеще икономическите ни отношения с арабския свят ще се подобрят, но не знам колко време ни дели от това бъдеще.


А какви биха били икономическите последици от евентуалната поява на палестинска държава?
- Ако такава държава се появи чрез мирни преговори и споразумения, тя ще трябва да следва принципите на демилитаризиране, гарантиране на сигурността, взаимно признаване на правата на двата народа да живеят в свои държави. Това ще е добре за бизнеса - най-вече за техния, защото те са зависими от нас.


Но ако се опитват да обявят независимост без тези елементи, това няма да е реална държава, няма да има сътрудничество с нея, това ще е мираж, илюзия. Затова призоваваме партньорите си в Северна Америка и Европа да се противопоставят на палестинското предложение да се създаде държава, като се погребе мирният процес.


Един личен въпрос - завършили сте и сте преподавали философия, в Кнесета сте ръководил комисии и подкомисии по отбрана, сигурност, антитерорузъм, разузнаване. И с тази биография оглавихте министерството на финансите?
- Същото питаха израелски журналисти преди 7 години, когато ме назначиха за председател на комисията по отбрана и външни отношения. В армията бях сержант в Голанската бригада, но не и офицер, и те се чудеха как може философ да надзирава генерали.


Скоро разбраха, че философията може да е "смъртоносно неконвенционално оръжие" заради умението да се анализира, да се съмняваш, да си скептик, да задаваш нови въпроси... По същия начин не познавам икономиката в подробности, но знам как се мисли, как да формулирам въпроси и да се съмнявам.


Предполагам, че ако не бях философ, нямаше да премина към двугодишни бюджети. В първите дни обявих, че ще сме първите, които ще го направят в света, и че заради кризата имат не 6 месеца, а 30 дни за подготовка. Последва шок. В началото против бяха всички икономисти, включително проф. Стенли Фишер, управителят на Централната банка на Израел.


Един от аргументите им беше: "Ако смятате, че двугодишният бюджет е нещо толкова добро, защо други държави не са го пробвали досега?". Аз им отговорих с приказката "Новите дрехи на краля". Вие сте талантливи икономисти, но аз съм детето в тълпата, което посочва с пръст и обявява "Кралят е гол!". Започнаха да спорят с мен и аз им дадох 24 часа да ме убедят, че наистина греша.


Накрая признаха, че трудно се излиза срещу аргументите на философ. Сега работим по втория двугодишен бюджет 2011-2012 и повечето от тях го подкрепят.


Имате три деца. Какво бъдеще виждате за страната, в която ще живеят?
- Въпреки всички трудности, тероризма, ракетите на "Хамас" и "Хизбула", Ирак и може би в бъдеще Иран, Израел е една хубава страна. Ние сме част от западното общество и ако не беше така, хората щяха да емигрират. Случва се обратното - през 80-те години бяхме 3 милиона евреи, днес сме 6 милиона.


Това е единствената западна държава, удвоила населението си. Тогава имахме слаба икономика, днес сме световен технологичен лидер посред глобалната криза. Преди 30 години бяхме изолирани, включително защото не ни признаваше бившият съветски блок (включително България) Индия, Китай... Днес с тези страни имаме стратегически съюзи и силна търговия. Тази малка еврейска демокрация става все по-силна политически и икономически.


Единият от синовете ми току що завърши 5-годишната си служба като подводничар и излиза от армията, обучен на много от най-високите технологии, обучен как да спори и работи в екип. Другият ми син е първа година в разузнаването и също ми споделя, че учи много неща и усеща, че като излезе, ще е готов да поеме живота си, да прави бизнес.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  Да "инвестира"!!!, интересно с какви пари !?!, това да рискуваш с чужди пари и за сметка на чужди банки, не му ли казваха "спекула" и "измама"...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 2. 2 Профил на arman
  arman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Вдигнахме данъците, когато всички по света ги сваляха. Но в бъдеще ще можем да ги сваляме и да предлагаме данъчни облекчения, когато другите държави ще трябва да започнат да ги повишават"
  Интересно какжо е мнението на бизнеса по въпроса?

 3. 3 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Ювал Стейниц, министър на финансите на Израел: Израелският бизнес може да инвестира не само в молове

  А в авиокомпании не инвестира ли?

 4. 4 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#1] от "appen13":

  Не, да се инвестират чужди пари и да се печели от това се нарича предприемчивост.

  Първо преди, след това - после.
 5. 5 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#4] от "onia_s_konja":
  А според НПК / не еврейския, българския/ на това май му казват измама, и се търси наказателно отговорност...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 6. 6 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#4] от "onia_s_konja":
  Предполагам по системата:
  "Малкото еврейче пита баща си:
  - Тате, какво е това демокрацията?
  - Демокрация, това означава да може да обираме по-лесно парите на хората.
  - А те не се ли сърдят за това?
  - Как да не се сърдят ? Сърдят се, и това наричаме антисемитизъм."
  Така де, те гоите са за това, да бъдат прекарвани и ограбвани...


  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 7. 7 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Философ бил, понятие си нямал от икономика, но го направили министър на финансите, понеже бил обучен да спори /демек да хитрува/.
  Всъщност, за евреите има само един вид умение и това е способността да хитрува, спекулира , подкупва.
  За всичко останало си има гои. Те ще вършат другата работа.

  Нация от зомбита,
  проклятието на планетата ...

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#6] от "appen13":

  До коментар [#7] от "trifon74":


  Слава Богу, че в реалния живот рядко срещам простаци като вас.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#8] от "dodge_ram":
  Ами какво да се прави, ние сме "гои", не сме "богоизбрани", според тебе и съплеменниците ти сме си "простаци", иначе как ще ни прекарвате и ограбвате ежедневно...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 10. 10 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В каквото инвестира все е на полза.

  Yet another blue planet.
 11. 11 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#10] от "uran":
  Евреин да инвестира ???, а стига бе uran-е, слез на земята, нема такова животно като инвеститор-евреин.....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 12. 12 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В България работа се получава, ако си познат на роднина на директора или си в същата партийка. На Запад, вкл. и в Израел, големите компании приемат понякога хора със специализация, която няма нищо общо с профила, за да дават нестандартни идеи и да променят визията за бъдещото развитие. Стейниц е точно такъв човек.
  .
  Цар Давид на психоаналитичната кушетка -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 13. 13 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Израел има сериозни интереси в минното дело у нас,близо 10 000 евреи-миньори чакат отговор от кабинета дали могат да започнат работа в мините "Бобов дол","Маламово" и "Чукурово"...

  Келепир му е майката!
 14. 14 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 545 Любопитно
 15. 15 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#14] от "werginija":

  Правописът ти е доста по-интересен,колежке!

  Келепир му е майката!
 16. 16 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 545 Весело

  До 15-моля за извинение-пи6а на клавиатура е латиница и се опитах да изпи6а йотувано у по най-кратък описателен на4ин. Не е лесно.

 17. 17 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "werginija":

  ПОД това правоъгълниче , в което пишем коментарите си , долу в ляво има едни отметки:
  кирилица PHO -=- фонетика
  кирилица БДС-=- клавиатура по БДС
  кирилица OFF -=- латиница

  Така че без да ти е кирилизирана клавиатурата БИ трябвало да пишеш на кирилица .

  Приятна вечер

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 18. 18 Профил на vladok
  vladok
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ахам, инвестицията им в авиокомпании още я помним. Сега и в индустрия. Да не земат да купят от рапона Кремиковци, да го "съживяват". Верно е, че у нас много боклуци се произвеждат, ма чак от тях да внасяме... На мен лично ми стига босилекът в Метро. Досега четох етикети за да се пазя от гръцко, сега ит от тези...

 19. 19 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#8:"dodge_ram"]Слава Богу, че в реалния живот РЯДКО СРЕЩАМ простаци като вас.[/quote]
  ---------------
  завиждам ти ,ако срещите ти с ТЯХ са рядкост ...макал че мисля че подменяш истината

  Те са толкова много и са толкова силни , обединени са от обща кауза .....мотивацията им е 7 Х 24 "интензив"
  --------
  все едно да ти вярвам,че не намираш ръждясали пирони и найлонови торбички по улиците
  ----------
  в нашия катун сиганите казват- сичко е възможно , така че си оставям 1 % съмнение

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 20. 20 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#19] от "Syuelymancho Assanoff Osmanoff":

  Прав си . Но от друга страна - " Кучетата си лаят , кервана си върви.

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 21. 21 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#20:"nimrod"]Прав си . Но от друга страна - " Кучетата си лаят , кервана си върви. [/quote]
  --------
  за съжаление ти пък си още по-прав/а

  прабаба ми Айше казваше - не се гаси туй що не гасне

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 22. 22 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#13] от "Dante Alighieri":

  Виждам, чувството ти за хумор не е умряло 7 века след смъртта ти
  евреи-миньори, е това вече със сигурност е най-краткият виц, в сравнение с него "Една жена срещнала друга змия" си е направо като книга

 23. 23 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  " Женен е за съдия, с която имат 3 деца."Навремето имах познат,който живееше на съпружески начала с един келнер.Въпреки,че водеха много активен полов живот,нито познатия,нито келнера успяха да забременеят,а в Турция се правят такива опити от векове,но също нищо не се получава.Тук обаче,вероятно са замесени израелските високи технологий...

 24. 24 Профил на ivanush
  ivanush
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Браво! Този човек е достоен потомък на Цар Давид. Делата му са потвърждение на факта, че любовта към мъдростта, способността да се мисли, анализира, ръководи с цел служене, са висши добродетели и са правилният подход. Мъдростта е безвременна и приложима навсякъде.

 25. 25 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#8:"dodge_ram"]Слава Богу, че в реалния живот рядко срещам простаци като вас. [/quote]
  'Ми късметлия си тогава, или се движиш в правилната среда. За сметка на това по форумите 'сяк'ви залупеняци ги има, и си имат и своята публика. Един такъв май нивга няма да забравя: Преди 2-3 дена написа че видял като дете, през 84-5 г, как трактори товарели земя на камиони. И дядо му казал че евреите ги товарели на кораб за Израел. Пича получи към 70 плюсчета за този бисер, и само един минус, от мен

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 26. 26 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#5:"appen13"]А според НПК / не еврейския, българския/ на това (да се инвестират чужди пари и да се печели от това) май му казват измама, и се търси наказателно отговорност...[/quote]
  АМИИИИ?!? Ми тогава всички инвестиционни фондове, без разлика дали печелят или губят, са измамници, и според българския НК трябва да са под съд

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 27. 27 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#10] от "uran":

  Както би казал Уран: "Изключително навременно и откровенно интервю. Министърът добре е извел основните плюсове от сътрудничеството между двете държави. Браво на Дневник за навременната реакция."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 28. 28 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#22] от "iron_cross":

  Сакън,колега,как тъй ще мре хумора?Той ако не оживее след нас,кой?Аз така и с една кокона от моя град навремето си правих майтап,че дори я обезсмъртих в едни стихчета,па людете взеха всичко много насериозно и казват,че съм въздишал по нея до смъртта си...Абе,ахмак свят!

  Келепир му е майката!
 29. 29 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#2:"arman"]

  "Вдигнахме данъците, когато всички по света ги сваляха. Но в бъдеще ще можем да ги сваляме и да предлагаме данъчни облекчения, когато другите държави ще трябва да започнат да ги повишават"
  Интересно какжо е мнението на бизнеса по въпроса? [/quote]
  Което се дигна бяха ДДС с 1% и куп акцизи, от "редовните" (гориво за колите, на цигарите и на спиртните напитки), иначе от години наред ДОД спада, и личния, и корпоративния. Само дет' се почна от много високо (55% личния. той е прогресивен, и 49 корпоративния). Но за големите инвеститори, особено тези от чужбина, се прокарват специални закони за специфични данъчни облекчения.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Напоследък изрелски бизнесмени масово изкопуват земи в северозападния край - Монтанско, Видинско, Врачанско...

 31. 31 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Израелският бизнес може да инвестира не само в молове" - ако поискат, могат да инвестират абсолютно във всичко. Добре е да инвестират в болници, фармация, земеделие и туризъм, и да обучават нашите разузнавачи

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 32. 32 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#30] от "dobrich":

  Няма да си ги носят около Тел Авив, предполагам. За други цели явно.....знаят кога да купят - тогава, когато другите спят.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 33. 33 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#14] от "werginija":
  Бихте ли написали никнейма на кирилица?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 34. 34 Профил на true
  true
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Още може да се направи в търговията - износът ни за България е около 200 млн. долара,..."

  Интересно, а какъв е вносът на Израел от България?

 35. 35 Профил на true
  true
  Рейтинг: 616 Любопитно

  " Другият ми син е първа година в разузнаването и също ми споделя, че учи много неща и усеща, че като излезе, ще е готов да поеме живота си, да прави бизнес."

  Значи за да правиш бизнес, трябва да минеш през „разузнаването“. И в България май е така.

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#35] от "true":

  ...и полицията!

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#32] от "Okoto":

  Не съм казвал такова нещо? В Северозападния триъгълник цари масов мързел и липса на инициатива сред местните. Породени вероятно от комунистическия манталитет, с който преди се "славеше" региона....

 38. 38 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich":

  Шегувам се! Знам ти убежденията.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 39. 39 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#35] от "true":
  Още по интересен е въпроса, какви са израелските инвестиции у нас, а още по-интересно е в какво са ?
  Иначе е много забавно да се четат еврейските масали, успяха да разсмеят много хора....
  Само да припомня, на позабравилите, че етимологията на термина "мошеник", не само в нашия език, идва от едно популярно еврейско име...


  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 40. 40 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Много шеги прочетох до тук за евреите. За всички техни особености освен едно - постиженията им във високите технологии. Нима тази тема не е интересна!
  Срещнах намеци за връзката миньор-евреин. А къде е връзката изследовател - евреин.

  подпис
 41. 41 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 469 Неутрално

  достави ми интелектуална наслада интервюто на тоз човек. удоволствие е да общуваш с хора, които могат да мислят, и не се страхуват да се противопоставят на статуквото.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 42. 42 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#21] от "Syuelymancho Assanoff Osmanoff":


  [quote#21:"Syuelymancho Assanoff Osmanoff"]Айше казваше - не се гаси туй що не гасне [/quote]

  Айшето е най-права ! Само дето " .....туй що не гасне" помага на кервана да върви още по-бързо .....

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 43. 43 Профил на asanj
  asanj
  Рейтинг: 443 Неутрално

  СПОРЕД този евреин най-добър министър на финансиите би бил Ахмед Доган.Нали той е отличен философ.Доказа го като хидроинжинер-някалко милиончета в сметките му,като такъв.Май неговият пример зарази и други.Струва ми се,че евреина говори истината.

 44. 44 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Това с двугодишния бюджет може да зарадва всеки финансов министър. В замяна на израелския опит който е с "поглед в бъдещето", можем да споделим нашия от преди 20 години с петилетните планове /а защо не и петилетни бюджети/ пестящи доста разходи на държавата. Те също бяха ориентирани към бъдещето, дори към светлото бъдеще.
  Що се касае до образованието, ние имаме също политици - философи...като Доган и Желев. Слава богу те не са се изявявали като финансови министри. Дали в Израел политиците са универсални защото повечето са минавали през школата на Мосад? /определено по-добра от ДС/ В БГ формално все още назначените финансови министри имат съответното образование. Това, разбира се не ни прави по-успешни за жалост Фактите от последните 10-15 г. говорят, че нямаме традиции във взаимоизгодни икономическите отношения. Сещам се само за няколко круни афери от които България излизаше губеща.

 45. 45 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#39:"appen13"]Само да припомня, на позабравилите, че етимологията на термина "мошеник", не само в нашия език, идва от едно популярно еврейско име[/quote]
  Явно и в етимологията си пълен невежа, досущ както и в право/финанси (твоя коментар#5 в темата).

  [url]http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BC%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA[/url]

  Нейсе невежа, простено ти е да си такъв в някоя област, ама защо се напъваш да го доказваш time and time again?

  Що не се опиташ да се изказваш за неща които познаваш лично, или от предците си, например. Да те питам нещо което тази заран ме попитаха: За еко' зеленчуците кой естествен тор е най подходящия- птичия, говеждия или човешкия?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 46. 46 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  П.С. Някой да ме светне как се слага активизиран линк в този форум, моля. Или хипер'линк. Опитах с УРЛ в скобките и...нъцки...

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 47. 47 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#44:"vperfanov"]Дали в Израел политиците са универсални защото повечето са минавали през школата на Мосад? [/quote]

  Не е баш така. Повечето от топ' политиците ни обаче са се катерили в друга, бая жестока пирамида, армията. Където нефелните отпадат някъде към капитан, а най свестните минават, в този или онзи стадий, през елитните части. Като Сайерет маткал (Биби, Барак, Айалон от днешните) или морското командо. И всички са командвали и танкови части
  П.С. Малкия син на Щайнмиц сега е на редовна (наборна) служба в т.н. Intelligence Corps, който няма нищо общо с Мосад (освен че от там Мосад си избира най подходящите му). Но там глупци няма, подбират ги

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 48. 48 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#46] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Просто пействаш линка ( без url ) в коментара , като внимаваш
  да не пропуснеш някой знак от адреса . Като изпратиш коментара , линка излиза готов .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 49. 49 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 545 Весело

  До 33-разбира се-Вергиния-не виждам разликата, след като и в документите за само4ност са възприети и двете изписвания.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK