Пламен Захариев, изпълнителен директор на агенцията по рибарство и аквакултури: Санкциите за незаконен риболов ще се увеличат двойно

Пламен Захариев, изпълнителен директор на агенцията по рибарство и аквакултури

© Георги Кожухаров

Пламен Захариев, изпълнителен директор на агенцията по рибарство и аквакултури
- Зад всеки европроект ще стои конкретен човек


- Сивият сектор е около 40%- Зад всеки европроект ще стои конкретен човек


- Сивият сектор е около 40%
Г-н Захариев, как решихте да се заемете с ръководството на Агенцията по рибарство и аквакултури? Професионалният ви опит е в социалния сектор...
- Не съм от тази сфера, но имам много богат и професионален опит в управление на всякакви системи. Образованието ми е магистър по административно управление, имам няколко допълнителни дипломи: от Израел - управление на пенсионни и здравни фондове, както и от Белгия.


Натрупал съм почти 20 години опит, ръководил съм тежка и голяма система, към момента на напускането й числеността на персонала е към 500 човека. По време на криза една от тежките системи на управление са социалните системи, а техниката на управление е една и съща в различните сектори. Натрупал съм огромен опит и смятам, че досега съм бил успешен мениджър.


Кои са най-големите проблеми, които заварихте в агенцията по рибарство?
- Проблемите съпътстват всяка система по време на криза. Разбира се, един от големите проблеми е липсата на достатъчно пари. Това, което е планирано, е получено от държавния бюджет през тази година.


По линия на контрола обаче има какво да се желае. В страната има 209 инспектори, които отговарят за всички водни басейни - морски, речни, вътрешни водни площи. 209 инспектори да отговарят за цяла България и да контролират незаконния риболов, е недостатъчно. Очаква се промяна на Закона за рибарството и аквакултурите, надявам се в промените да се преборим за по-голям персонал.


Колко души допълнително са необходими?
- Според мен са необходими около 600 души в контролния орган. Има и други проблеми. Например нашите инспектори нямат дори униформи и са неразпознаваеми за рибарите освен чрез служебните си карти.  Ще направим всичко възможно в рамките на тази година да се направи поръчка за избор на униформа.


Няма ли начин да се преструктурира бюджетът и да се осигурят необходимите средства за контролните структури?
- За съжаление няма начин. В момента подготвяме бюджета за 2012 г. и се надяваме нашите искания, свързани с инспекторите и други финансови въпроси, да бъдат приети за следващата година.


Какво увеличение на бюджета ще искате?
- Сумарно в момента бюджетът ни е около 5.5 млн. лв., от които 1 млн. лв. отиват за фонд "Работна заплата". За да набавим достатъчно инспектори, е необходимо увеличение от около 1 млн. лв. за фонд "Работна заплата", което не е кой знае колко като средства.


Какви други промени предвиждате в закона за рибарството освен увеличение на персонала?
- Планираме санкциите за незаконен риболов и улов да се завишат значително, почти двойно. Например, ако сега глобата за любителски риболов е 200 лв., тя ще стане 400 лв. За промишления риболов ще растат например от хиляда на 2 хил. лв., от 2 хил. на 4 хил. и така нататък.


Самите браншови организации също искат контролът от наша страна да бъде по-силен, защото има доста хора, които работят в сивата зона, а по този начин дори се нарушава конкурентоспособността. Например 1 килограм уловен и 1 килограм бракониерски калкан излизат с двойна разлика в цената. Така се убиват легално работещите.


По ваша оценка колко е делът на сивия сектор в рибарството?
- Около 40% по информация на браншовите организации, което не е никак малко.


Как върви усвояването на средствата по европейската програма по рибарство?
- Скоро бяха подписани договори с мидени ферми и план сметка за малки инициативни рибарски групи. През последния месец са разплатени 2.3 млн. лв. Проекти се гледат всеки ден, разговаряме активно и с браншовите организации за промяната на наредби, защото искахме да чуем и тяхното мнение. Контролните мерки си остават, но тези, които обслужват бенефициентите, е добре да се променят.


В какъв аспект ще бъдат промените в наредбите?
- Целта им ще бъдат облекчаване на кандидатстването и достъпът до този ресурс.


Какъв е процентът на договореност и разплащане на средствата по програмата?
- Договорени са 46.96 млн. лв. (общият бюджет е 107 млн. евро - бел. авт.). Разплатени са 12.9 млн. лв., като в това чесло не влизат разплатените през последния месец 2 млн. лв.


Преди няколко месеца излезе оценката за усвояването на европейския рибарски фонд във всички държави - членки на ЕС. Данните показаха, че в България разходите за администриране на програмата са твърде високи спрямо усвоените средства. Планирате ли някаква оптимизация?
- Има нещо вярно, но това е въпрос на статистика и стъкмистика. В Гърция например по-малко хора управляват по-голяма програма, но те са аутсорсвали всички дейности и работата на администрацията е малко.


Ние не сме прехвърляли нищо към външни изпълнители, защото нямаме такава възможност и съответно дейностите тук са много повече. Нещо много важно, което планираме, е, че всеки човек, който работи по оперативната програма, ще носи персонална отговорност за проектите.


Каква по-конкретно е идеята ви?
- Целта е зад всеки проект да стои конкретен човек. Всеки ще си води няколко проекта и ако има някакъв проблем - например забавяне или нещо друго, ще си носи персоналната отговорност.


Планирате ли други мерки за оптимизиране на административно ниво?
- Планираме персонални промени в структурата и отговорностите. Освен че всеки ще отговаря за проект, всеки ще има и конкретни отговорности. Сега има четири отдела, които отговарят за европейския фонд по рибарство. Това, което ми прави лошо впечатление, е, че всеки се опитва да прехвърля топката на другия и нямат добра комуникация помежду си, а работят стая до стая. Те ще трябва да започнат да говорят помежду си.


Планирате ли по-активно включване на регионалните дирекции? Често пъти рибарите са се оплаквали, че дори за най-дребните неща трябва да пътуват от Варна или Бургас до София, което за малките фирми си е сериозен разход...
- Идеята ни е ние да слезем при бенефициентите. Още от следващата седмица ще се срещаме с регионалните си структури, с хората, за да видим какви са проблемите. Искаме да раздвижим системата възможно най-много. Това, което е направило впечатление на премиера, трябва да се преодолее и да станем разпознаваеми за общността, а не да седим тук в кабинетите и да решаваме някакви псевдопроблеми.


Каква цел си поставяте, колко процента усвояване от програмата?
- Поставяме си за цел висок процент на усвояемост, но е много трудно да се каже точен процент, защото остават две години и половина. Ще направим всичко възможно наистина да постигнем максимума.


Шапката вече е сформирана, трябва на по-ниско ниво да се направят някои промени, очакваме до Нова година ресурсно да засилим нещата тук в агенцията. Вече има и договор с националния гаранционен фонд и бенефициентите имат възможност да им бъде поети 50% от гаранцията, която плащат, защото самите те имат проблем с обезпечаването на проектите.


При планирането на евросредствата през следващия програмен период така или иначе се взима предвид усвояването в предишния, а в България засега е ниско. Имате ли притеснения, че средствата за рибарство могат да бъдат намалени след 2013 г.?
- Имахме среща в Бургас с депутати от Европарламента, които правят законодателни промени. Прави се нова директива, в което се набляга на увеличаване на рибарството и най-вече на аквакултурите, защото рибният ресурс намалява в световен мащаб.


Почти сме убедени, че няма да има намаление, а дори точно обратното - увеличение. Много важна, българска, задача съвместно с Румъния е научноизследователската дейност - да се видят запасите от риба в Черно море и в Дунав. Всяка година правим научноизследователски изследвания, свързани с това, с което се определят и квотите (за улов - бел. авт.) за калкан и цаца.


Във връзка с намаляващите запаси, а и според закона част от сумите за продаваните риболовни билети трябва да служат за зарибяване на водоемите. Защо това не се прави?
- Действително две години това не е правено. Мнението ми и мисля, че ще бъде подкрепено и от министъра на земеделието и храните, е догодина да го направим. Любителите риболовци са 200 хил. души и ние им го дължим, а финансовият ресурс е набран - той е 25% от сумата за риболовни билети.

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK