Росен Плевнелиев: Чувствам се изключително подготвен, полезен и мотивиран

 

© Анелия Николова

 
Кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев даде интервю пред Би Ти Ви тази сутрин. Въпросите са зададени от водещите Ани Цолова и Виктор Николаев. Публикуваме интервюто с незначителни съкращения.


Как се чувствате?
Много добре. мотивиран, спокоен. Вчера беше един по-различен ден, но днес вече всичко е нормално. 
Кажете ни, наистина ли решението е взето в последния момент? 
Премиерът беше много категоричен – до последния ден ще се работи здраво. Всичко останало е подробност. Така че ние до последния ден работихме. В малкото време, което намерихме два дни преди този прословут неделен ден, ние снимахме за около половин час на едното и на второто място...


Очевидно премиерът е имал колебание до последно, така ли да разбираме? 
Вижте, ние спазваме една много елементарна технология, която всяка една партия прави, когато става въпрос за избори. Ние не можем да излезем в деня на изборите и да кажем: "Ето това сме ние и тепърва започваме да стартираме." Ние се подготвихме добре. Ние имаме платформа, имаме програма, знаем какво правим, продължаваме и разширяваме хоризонта на всичко това, което сме правили. 


Премиерът не е харесал вашия предизборен клип. Вчера е казал: "По-приляга такъв клип на БСП." Каква е интригата сега с този клип?
Премиерът го видя за пръв път в минутите преди той да бъде показан. И съвсем нормално е като човек, който има друг поглед, да си каже открито мнението. Разбира се, то е малко като с, бих казал, с жените и много други неща около нас. Колкото пъти повече ги гледате, гледате, гледате, вие в крайна сметка си ги харесвате. 


Ама ще се излъчва ли този клип, за да приключим темата с клипа, и да минем към по-личните въпроси? 
Ние не сме хората, които движат техниката, както и начина, по който се правят изборите. От нас се очакват други неща. Ние искаме да заговорим с регионите, с градовете, да ги обиколим, да ни видят хората. Ние няма да се занимаваме с тази подробност. Каквото реши щабът, каквото решат хората, които се занимават с това нещо, ще го направя. 


Кажете ни какво се случи в месеците между вашия отговор на въпроса "Вие ли сте кандидат-президентът на ГЕРБ" и отговорът беше: "Аз съм експерт. Не се занимавам с партия ГЕРБ. Дори не съм член на партия ГЕРБ. Искам да си работя в експертна посока в Министерство на регионалното развитие и благоустройството", до момента, в който вече сте тук като кандидат-президент? Убеждаваха ли ви или вие ние заблуждавахте няколко месеца? Или и двете? 
Нито едното, нито другото. Аз имах разговор с премиера преди два месеца в колата, когато пътувахме да пускаме един път за Перник. Това, което ние си говорихме с него е, че всеки един от нас трябва да даде всичко от себе си и всеки еди от нас може да бъде полезен по един или друг начин, защото държавата има нужда в момента от друг тип политици – политици, които не харчат, а инвестират, политици, които не вземат, а дават. Аз много мислих върху този разговор, защото той визираше няколко различни алтернативи тогава. 


Какво точно ви каза премиерът? 
Премиерът беше много ясен и категоричен - идват избори, ние трябва да направим така, че всичко, което е започнато, да бъде продължено и разширено. Ти свърши много работа, ти си много полезен, но помисли, можеш още повече. 


И? Думата президент не я ли спомена? 
В този разговор ние имахме различни варианти. Имаше вариант кмет, имаше вариант премиер, имаше вариант президент. Самият премиер знаете, че умуваше много на тази тема. 


Може ли да ги уточните тези варианти? Какво значи "Имаше вариант премиер"?
Не, не. Никога по никакъв начин ние не сме дискутирали в подробности. Но просто към този момент – преди два месеца, разбира се, премиерът, партията и всички, които носят отговорност, в демокрацията все пак партиите са водещи. Те носят отговорността. 


И нека да кажа много ясно и категорично, че всъщност най-честен и най-почтен към вас е и самият премиер, който винаги ви разказва тези варианти – до последния момент мислех това, мислех онова. В крайна сметка това, което е важно, е, че самите ние с Маргарита Попова не само че се чувстваме много добре подготвени, но и дълбоко вярваме, че това, което ще правим оттук нататък, е това, което вече правихме. За нас няма изненади. 


Много хора говорят за политика - голямата политика, високопарните думи. Истинската политика за нас е тази, в която ние можем да бъдем максимално полезни на хората и обществото. Това правихме досега, ще продължим да го правим. 


Само да изчистим темата с оферирането. Стана ли дума за господин Цветанов? Многократно, особено преди да възникнат скандалите около него, той беше посочван за логичен вариант за кандидат-президент. Стана ли дума, вие попитахте ли: "Добре, ако аз приема, какво ще кажете на колегата ми Цветанов"? Как се изчисти, за да сте един отбор? 
Партията има силен лидер и много ясни механизми за вземане на решение. Има изпълнителна комисия, има председател на щаба, има лидер. Знаете, че аз никога не съм бил част и няма да бъда част от тези механизми на вземане на решение. Бях поканен като надпартиен, бях поканен като експерт. Това, което се случва в момента, е, че аз получавам заедно с Маргарита Попова доверието на партията, на нейните органи, на всички нейни членове, на всички нейни симпатизанти. 


Ще станете ли член на ГЕРБ? 
Категорично не. 


Защо?
Аз досега не станах член на нито една партия толкова много години, нямам никакво намерение да ставам член и на ГЕРБ. Но аз се ползвам с подкрепата на всички, които са членове на ГЕРБ, и всички, които подкрепят каузата ГЕРБ. А това е каузата за модернизацията на България. 


Кажете ни, след като дойде тази оферта там, някъде на път за Перник, в която става ясно, че премиерът има намерение да променя позицията ви, и то все нагоре и нагоре, какво каза съпругата ви, която в момента е в сянка? Ние не сме я виждали, не сме я чували, не сме виждали децата ви. Много въпроси натрупах, включително и този дали по време на кампанията ще ги видим и ще допуснете публиката до личния си живот. Но какво каза съпругата ви? Това означава край на бизнеса ви и основно занимание с политика. 
Моят личен живот ще остане настрани, така както в последните две години успях, и съм благодарен на медиите за това. Моите деца трябва да продължават да тичат боси по тревата, а не да бъдат обградени от бодигардове. 


Обаче е стрес за всяко едно семейство, когато някой се впуска в такава надпревара. Това е факт. Затова Ани като съпруга ви пита за вашата съпруга. Тя беше ли против, колебаеше ли се дали няма да си счупите главата, образно казано, да имате време за семейството, да имате време свободно някакво? 
Така е. Стресът е голям. Но все пак ние минахме вече две години през това нещо. Работата за държавата поставя хората по един различен начин, разбира се, под светлината на прожекторите. Съпругата ми ми гласува доверие досега поне три пъти. Тя ми роди три прекрасни деца. Надявам се да ми го гласува и за четвърти път. 


Едно разминаване. Маргарита Попова вчера е казала, че няма да подава оставка в сряда заедно с вас, както обяви Бойко Борисов...
При нея нещата са по-различни и тя ще спази закона. Докато при мен е много важно да си подам оставката не защото някой ми я е поискал, а защото аз инициирах тази идея. И смисълът на подаването на оставката в моя случай е, че министерството гони срокове, графици и там трябва да има активен министър, който да продължава да контролира тези процеси. 


Правосъдието нямат ли нужда от активен министър, който веднага да влезе в час?
Разликата е много голяма. Има специфика в съдебната система, има специфика в правилата, по които тя оперира. При нас е по-различно. 


Защото премиерът каза: "Ще подадат оставки?" Да не би да се еманципирате веднага двойката? 
Няма никаква еманципация. Това, че Маргарита Попова няма да подава оставката и ще спазва правилата в съдебната система, беше ясно много отдавна. Просто премиерът покрай това, че коментирахме моята оставка, това, че в сряда тя ще стане публична, това, че от ден първи никакви служебни коли, шофьори, чудесии, а просто един нормален кандидат-президент, разбира се, доведе до това неразбирателство. 


Но ще ходите ли да откривате обекти? 
Както чухте вече, оттук нататък аз съм кандидат-президент, а не човек, който ще ходи да открива обекти. Аз свърших много по тези обекти, които тепърва ще се откриват. На 14 – Южната дъга, на 1 октомври идва, разбира се, и магистрала "Струма", по която ние работихме интензивно две години. Но аз съм екипен човек. Оттук нататък екипът и хората продължават. 


Да преминем към вашата идея за това как трябва да изглежда президентската институция накратко. Трябва ли да се увеличават правомощията? 
Президентската институция трябва да бъде стратегически национален център за визия и приоритети. Нищо повече от това. Президентската институция трябва да задава посоката, трябва да постига консенсус.


С какво ще сте по-различен от Първанов? 
Вижте какво направихме в някои сектори в последните две години. Нека да говорим за прословутите магистрали само с едно изречение. Ние визирахме до 2020 какво трябва да стане, за да имаме качествен пътен сектор. И не три магистрали до 2013, а 7 магистрали, 7 скоростни пътя. Промяната в подхода, че това, което е национален приоритет, ние го съгласувахме с всички партии, с всички депутати, с всички региони. Където и да отида, в най-малкото кътче на България, хората казват: "Да, ние знаем – 7 магистрали до 2020 година."


И другото, след като зададохме националния приоритет и визия, ние изградихме институции, които да могат да ги изпълнят. И хоризонтът не е 2013 – 3, а 2017, дори не и 2020 – 2017, всичките. Това правихме ние – изграждахме институции, задавахме дългосрочни приоритети и дефинирахме конкретни приоритети във времето така, че хората да виждат, че има прогрес. 


Да де, ама президентът на строи магистрали. 
Точно това е голямата разлика – че и аз не съм ги строил досега. Погрешното разбиране, че аз полагам асфалта, е абсолютно невярно. Министрите задават посоката в разстояние на четири години. Президентът – още по-дългосрочно. 


Българите не трябва винаги да рестартират на всеки четири години, не трябва да почваме от нулата. Всяка добра идея на предишното правителство трябва да бъде увеличена, разширена. И, разбира се, лошото да бъде подобрено. Президентът е гарант, че ще има последователност в действията. И всъщност аз като президент ще бъдат този гарант, че не 3, а 7 магистрали ще станат до 2020 година. 


Референдум за нещо ще насрочите ли? Тема, която се свързва често – референдума, с президентските правомощия. Да речем за какво? За АЕЦ "Белене" примерно. 
Проектът АЕЦ "Белене" няма нужда от референдум. Проектът АЕЦ "Белене" има нужда от коректно отношение към българските граждани, а то е всички факти на масата и прагматичен подход. Нищо по-сложно от това и нищо по-просто от това. Защото когато са постигани едни креативни уговорки в далечната 2006 година, не е имало договор – нещо, което вие да кажете, да излезете пред всички български граждани: "Това ще струва толкова пари, ще се направи в такъв срок, ще отговаря на еди-какви си международни критерии за сигурност и, разбира се, ние знаем точно какво получаваме". Изпълнителната власт, преди да бъде назначен референдум за каквото и да било, трябва да предостави всички данни, за да имаме коректен избор. Така че по АЕЦ "Белене" всъщност упражнението е много елементарно – всички факти на масата и смисълът на този проект като такъв, ако го има, ОК. 


Срещу Калфин ще се явите ли на диспут по БИ ТИ ВИ? 
Разбира се. Ще има диспути. И това го правим не защото някой го иска, а просто защото българските граждани го заслужават. 


Темата за имотите да я изчистим отсега, защото може би знаете, че българите въобще не са завистливи, много обичат успелите и богати хора. Особено богатите. Как ще преодолеете тази обич? 
Преди две години беше доста смела постъпка от мен от тази гледна точка. Но аз нямам какво да крия. 


Колко? 7 имота, 12 млн. пише. 
Още тогава стана ясно, моите декларации станаха публични, какво имам, защо го имам. Моите доходи, моите къщи са обложени и публични в две държави. И все пак в Германия специално от 20 години подавам данъчна декларация и в България също. Минал съм толкова много проверки, спя спокойно. 


Кажете какво имате за тези, които не са чели и нямат намерение да четат декларации. 
Аз съм собственик на 5 къщи и тези къщи са отдавна час от моята декларация и те са публични. Подавани са към всички компетентни органи, които се занимават с това какво притежават политиците и то да бъде по правилата и прозрачно. Пет къщи – две в София, една в Черноморец, една в Баня, една в Гърция. 


Готов ли сте, пак да се върна аз към момента, в който сте в предизборна кампания вече, макар същността й да не е започнала месец преди 23 октомври, да разкажете в детайли, да покажете семейството си? Това ще се очаква. Една президентска кампания по американски модел предполага това. Как ще успеете да си опазите семейството? 
Това ще бъде моята президентска кампания, в която аз още от самото начало съм честен към медиите, към гражданите и казвам, че моето семейство държи да останат едни нормални и обикновени хора. И аз ще ги пазя от славата и от тази чисто, бих казал, човешка и медийна нагласа, че когато имаш възможност, защо да не се покажеш под прожекторите, защо да не те преследват с фотоапаратите, със снимките. Искам моите деца да бъдат обикновени хора, искам преди всичко те да бъдат добри хора. 


Кажете за случката в метрото, понеже ни я споделихте. Осмелил сте се да се качите просто така или?
В последните две години, винаги когато е имало лични мероприятия , аз не съм ползвал служебната кола. Качвам се на личната си кола, ходя в отпуска, обикалям напред-назад с нея. Преди два дни отидохме на мач с моя син Филип и, разбира се, за нас е най-удобно от "Резиденшъл парк", където живеем, до "Младост" с колата и след това с метрото, защото градът се задръства страхотно, когато има мач, още повече България-Англия. Така че се качихме на метрото. На отиване беше празно, на връщане беше тъпкано с хора, които вадиха фотоапарати, телефони, снимаха един министър, който се беше здраво наблъскал в тълпата. 


Кажете ни какво имахте предвид, когато преди няколко месеца тук, в студиото ни, казахте едно изречение, което звучеше като "Всякакви компромати и опити да бъда злепоставен няма да проработят, защото няма с какво да ме ударят, защото съм чист пред съвестта си". Правилно ли цитирам смисъла на това, което казахте? 
Абсолютно правилно. 


Към днешна дата имате ли повече притеснения по този въпрос?
Сега вече разбирате, че този разговор, който проведохме тогава, със сигурност беше след прословутото пътуване за Перник с премиера. Но аз съм сигурен, че сега ще видите конкретните доказателства на тези действия. 


В България има хора, които мислят, че политиката се прави по тоя начин. И аз съм един политик, който вярва, че не с компромати и не с плюене, а с обединение около ценности можем да дадем заявка как ще президентстваме. 


Формулирайте личния си мотив. Успял предприемач, имате средства за достатъчно имоти, придобити, преди да влезете в политиката. Какъв ви е личният мотив действително? Искате да останете в историята, искате да опитате – има адреналин в това, състезанието ви привлича? Защо го правите? 
Вие дадохте част от отговора. Вярвам в смисъла на човешкия живот, вярвам, че докато живеем, можем да опитаме и да постигнем повече. Като малък аз съм закърмен именно в тези неща, които бяха около нас – геройството, дългът. Спомняте си като малки какви бяха учебниците, за какво си говорехме. Не вярвам, че хората в 21 век трябва да бъдат само търговци, бизнесмени. Вярвам, че трябва да даваме и вярвам, че трябва да имаме и обществена отговорност. Това ме мотивира страшно много. 


Вярващ ли сте? 
Аз вярвам в доброто. Разбира се, аз съм християнин, но вярвам в доброто. Каквото и да правя, аз трябва всяка вечер да спя спокойно с това, което съм направил. Или спя спокойно, или имам голям проблем. Имам своите собствени критерии кое е добро и кое лошо. 


Не съм ударил никой, не съм набил никой, не съм написал донос срещу никой, не съм бил агресивен, което не означава, че не съм бил силен и изискващ, когато трябва. 


Кога сте били лош? 
Бил съм лош тогава, когато ме лъжат, и тогава, когато ми подменят ценностите. Тогава, когато с интриги и с всякакви дребни заигравания не се фокусират върху смисъла. 


Притесняват ли ви репликите от ДПС например, че сте осма цигулка, а и репликите от миналата седмица, че всички кандидат-президенти са храстчета в сянката на големите дървета, които ръководят партиите, които са ги издигнали, или по някаква друга причина храстчета? 
Трудно разбираемо сравнение. Аз ще продължавам да правя това, което съм правил и последните две години. Работихме много. Аз бях лидер не на една, а на няколко индустрии и преди това. 


Но откакто станах министър, наистина поех много по-големи ангажименти. Познавам регионите, познавам градовете, познавам техните приоритети, проекти, техните проблеми. Познавам икономиката, познавам вече администрацията, знам тя как работи, как не работи. Знам колко е важно да подобрим бизнес средата, имиджа, репутацията на държавата. Имам конкретни решения за това. Чувствам се изключително подготвен и полезен и мотивиран. 


Обаче ще има и ситуации, при които ще искате, да речем, да наложите вето върху някакъв закон, който от ГЕРБ са изработили, а трябва да сте лоялен и благодарен, че те са ви издигнали. Как ще се еманципирате? Не знам дали това е точната дума. 
Много пъти съм казвал "не" на премиера. Сигурен съм, че съм казал повече пъти "не" на премиера, отколкото примерно Калфин на Първанов. 


Последното "не"? Кажете ни едно категорично "не", казано пред премиера. 
От друга гледна точка, само да си допълня мисълта, съм му много благодарен за подхода и на него и на партията. Винаги аргументите на масата. Търсим най-доброто решение за хората и за обществото. Това сме правили в последните две години. Спорили сме за много неща. И не само за техника – колко да е широка "Струма", откъде да минава, със сроковете. 


Знаете много добре, той иска нещата да се случват от днес за утре. Той е поставил срокове, отиваме на "Тракия" и казва: "Да, по договор еди-кога си, обаче три месеца по-рано." Като немски възпитан човек, който дълбоко вярва, че трябва да се спазват преди всичко договорите и ангажиментите, аз се опитвал много пъти да обясня на премиера, че, да, прекрасно е да имаш идеята нещата да се случват от днес за утре, волята, желанието да решаваш веднага, но от друга гледна точка все пак има правила и има договори, които също трябва да се спазват. Хубавото е, че фирмите, специално по отношение на магистрала "Тракия", както и много инфраструктурни проекти, проявяват разбиране към желанието на премиера нещата да се случват колкото се може по-бързо. 


За какво казахте последно "не"
Последното "не" беше буквално преди няколко дни, когато имахме един казус с шеф на областно пътно управление, който беше си позволил да попита областен координатор на ГЕРБ във Велико Търново за това как да се приватизират малки пътни отсечки на територията на Великотърновска област за 2011 година. 


В момента, в който премиерът разбра за това нещо, ние бяхме заедно, той каза шефът на областното пътно управление на секундата да се уволни, шефът на пътната агенция на секундата да се уволни. Аз обясних на премиера, че шефът на пътната агенция няма вина, защото пътната агенция промени тотално подхода. 


Всъщност пътната агенция това, което направи, е много демократично – да попита областните управители – повтарям, областните управители, кои са приоритетите на регионите, за да бъдем максимално полезни. Не едни хора в София да седят и да решават кой път не територията на страната да се прави, а тези, които са най-полезни за областите. 


Така че пътната агенция има страхотната в момента практика не сама да решава, а да пита регионите които са техните приоритети. Междувременно това, че някой във Велико Търново си е позволил да попита някого, който не трябва да се пита и правилата не позволяват той да се пита... Между другото, пътната агенция дори не беше и разбрала за този скандал. 


Аз искам да питам за германските паркинги. 
Германските паркинги са много уютни. Доста време съм спал в тях, доста години поред. Там имаше, разбира се, понеже бяха и за тираджии, имаше хубави тоалетни, имаше душове за по една марка къпането. 


Аз тръгнах 1990 година, 1991 година вече работех в Германия с 24 работника. Взех един кредит, който буквално го похарчих първата нощ. Никога не бях виждал толкова пари накуп – 12 хил. марки тогава. И буквално първата нощ те заминаха. 


Трябваше да платя квартирите на работниците, трябваше да им купя инструментите, трябваше да платя т.нар. гаранция за квартирите. И толкова много пари накуп, невидени през живота си, в моята лада се изпариха за една нощ. Така че оттам нататък упражнението беше да дадем всичко от себе си, да работим, да изкараме някой лев.


Аз първо плащах заплатите на работниците, разбира се. Каквото остане - за мен, спях по паркингите, цяла зима изкарах в Хамбург по едни паркинги. 


Обектите бяха на територията на цялата държава. Предпочитах дори да пътувам по нощите, отколкото да спя, просто защото беше ужасно некомфортно. Но вижте, българинът може. Важни са правилата, важна е средата. Аз успях в Германия, защото бях много постоянен.


В цялото това спане в паркингите цяла година аз не се предадох. Бях решил, че ще успея в Германия, и успях като българин в Германия. Седем години след като спах по тия паркинги, аз строих сградата на канцлера Меркел, участвахме в строителството на Райхстага в Берлин. 


Имате ли несбъдната мечта?
Моите мечти стават все по-банални, бих казал донякъде. Отдавна не си мисля за пари. Аз си мисля за свобода. Отдавна не си мисля за слава. Мисля за това как да остана добър и нормален човек. 


Няма ли да сте по-несвободен, ако станете президент?
Зависи как разбираме свободата. За мен свободата е да имаш възможността да реализираш себе си, да бъдеш колкото може по-полезен. Познавам много богати хора на тая планета. Правил съм големи сделки, малки сделки, средни сделки. Вярвам, че да бъдеш успешен президент, ще бъде не отново да говориш високопарните думи, големите лозунги, а може би всеки ден да постигаш малките победи. 


Кои са вашите приятели? Имате ли приятели?
Разбира се, имам много приятели. Моите приятели в последните две години дори не посмяха да ми вдигнат телефона. Това са хора, които са мои съученици още от Гоце Делчев, от Благоевград. 


От този период ли са ви най-близките приятели? Приятелският кръг на президента винаги е интересен. 
От този период имам страхотни приятелства, но тези хора отдавна вече, след като заминах за Германия, имам страхотното усещане за тази положителна енергия, която имахме в математическата гимназия. Като студент беше друго, оттам нататък вече много. Имам приятели в "Резиденшъл парк", имам приятели от фирмите, в които съм работил, има приятели включително и в институциите, в които съм работил. 


Нима не са ви търсили за услуга? 
Категорично не. Това е истинското приятелство. Най-добрите ми приятели буквално две години не могат да ми вдигнат и телефона. 


Кажете за балотажа. От кого ви е страх повече – от Меглена Кунева или от Ивайло Калфин?
Не става дума за страх. 


Добре, с кого предпочитате да сте на балотаж? 
Ние знаем, че основният противник на политическа партия ГЕРБ е и ще бъде БСП. Така че ние основно ще се борим за това хората да разберат голямата разлика между това, което ние предлагаме, и това, което БСП предлага. 


Замисляте ли се и обсъждате ли в политическа партия ГЕРБ, вече след като сте кандидат на тази партия, без да сте член, къде ще отидат гласовете на ДПС? И на първия тур, пък и на един балотаж, ще бъде особено важно. 
Не се замислям. Трябва да стане ясно и на вас и на всички българи, че от нас не се очаква това и ние няма да правим това. Ние не влизаме в политиката като президент и кандидат-президент заедно с Марги Попова, за да броим гласове, за да преговаряме с този и онзи и да искаме услуги. 


Вие сте прагматични хора и би трябвало да сте наясно. 
От нас се очаква и ние ще правим нещо много елементарно. В голямата политика всъщност толкова много в момента хора говорят за това. Ние считаме, че тя е сравнително лесна и много прогнозируема. 


А именно, всеки, който може да добави стойност към националните приоритети, всеки, който може да даде решение, всеки, който иска да добави смисъл, работа, е добре дошъл. Но когато дойдат в президентството, ако ние бъдем избрани, интересите настрани, интригите настрани, чисто партийните заигравки настрани, парите настрани. Нас ни интересуват решения. 


Кажете все пак, господин Плевнелиев, дали предпочитате и прогнозата ли ви е, след като очертахте, че Калфин ви е основният опонент като БСП? Това ли ви е прогнозата за балотажа? 
Отново казвам, че за мен не стои на дневен ред да коментирам хипотези. Ние считаме, че основният противник на ГЕРБ е БСП. 


Имате ли представа кой ще е човекът, който ще ви замести на поста министър на регионалното развитие и благоустройството? Дали ще е друг министър или ваш заместник?
Премиерът ще вземе решението, защото той носи отговорността като министър-председател. 


Вашият съвет обаче какъв е? 
Моята дума е чута отдавна, моите аргументи също. Ще има пълна приемственост. Това ви го гарантирам. 


Приемственост значи заместник. 
Не, не можете да гарантирате и не можем да коментираме по този начин, защото дори и да бъде друг член от правителството, дори и да бъде някой от заместник-министрите, дори и да бъде външен човек, основното е, че ще има пълна приемственост. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK