Destructive Creation: Изобразихме българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра

Destructive Creation: Изобразихме българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра

© Дневник
Кой и защо изрисува паметника на Съветската армия 


Може би една от снимките ви от лятото е пред шарените статуи на Паметника на съветската армия и надписът "В крак с времето". Изрисувани анонимно и измити от общината за една нощ, те предизвикаха дебати, спорове и драми и станаха атракция за София и страната, каквато отдавна не се беше случвала. Парите за заличаването на комиксовите герои бяха осигурени от неправителствената организация "Форум България - Русия". От руското външно министерство поискаха наказания за "хулиганите, омърсили паметника", а за кратко на дневен ред отново изскочи дискусията дали монументът да бъде съборен, или да остане.


Малко преди да бъдат почистени графитите, Софийската районна прокуратура реши да образува досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител. Говорителят на обвинителите Руси Алексиев вчера не знаеше какво се е случило с разследването, обеща да провери, но впоследствие не отговаряше на мобилния си телефон.


Няколко месеца след като страстите отшумяха, на паметника отново се събират същите групи, статуите са чисти и хората вече не се снимат пред тях. Останали са само тениските със снимки на комиксовите герои.


Въпреки десетките опити да се разкрие и предположения кой стои зад акцията, авторите й останаха в тайна. И изведнъж в един обикновен есенен ден художниците излязоха от сенките. Списание "Едно" откри и разговаря с хората, които създадоха арт сензацията на годината - те са групата Destructive Creation и държат да останат анонимни, но с охота разказват за мотивите си. Те са деветима, занимават се основно с изкуство и са на възраст между 17 и 21 години.


Разкриването на групата предизвика много полярни реакции в социалните мрежи и форумите. Също като през юни. Мненията варираха от "Много са тъпи мотивите на художниците, които изрисуваха паметника. Май по-добре да не знаех кои са" до "Тези младежи са истинската Опозиция в България! Да им пожелаем да пораснат живи здрави!".


"Дневник" потърси екипа на списание "Едно" с въпроса как са открили авторите на изрисувания паметник, но оттам отказаха да дават повече информация по темата.


Кои сте вие? Колко сте? Разкажете за себе си.
B: Ние сме колектив от 9 души и се наричаме Destructive Creation. Аз примерно уча история, но всички се занимаваме основно с изкуство.
А: В цялото нещо участваха хора, които рисуваха, и такива, които не рисуваха, но помагаха по всякакъв друг начин. За мен – завърших първа година интериорен дизайн в университет в Англия, през втората година ще се насоча към архитектура.


D: В общи линии всеки от нас се занимава с някакъв вид изкуство. Аз заминавам скоро за Холандия, за да уча анимация.


S: Да, и аз уча анимация в Холандия. За самия проект – четирима души рисуваха, а трима наблюдаваха за минувачи и хора, които можеха да ни провалят акцията. Всичко продължи около 30 минути.


I: Аз уча в университет в Западна Европа, тази година завърших фотография, предстои ми да се насоча към медиите и комуникацията. Основно се занимавам с фотография и други форми на изкуство, освен това се интересувам от артистичен вандализъм.


Q: Аз съм ученик, занимавам се с музика и с рисуване. Предстои ми да кандидатствам с илюстрация в университет в Холандия. Вълнувам се от всякакъв вид изкуство.


На по колко години сте?
D: Грубо казано, всички сме на средно 20 години. От 17 до 21.


Какво ви провокира да осъществите този проект?
D: Основното нещо, което ни провокира, беше, че доста хора се обявиха в защита на разрушаването на този паметник. Всички знаем, че оскверняването на паметник е нещо лошо, но според нас това място отдавна е загубило стойността си на паметник…


Q: Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата. Мисля, че резултатът на това, което направихме, е доста по-добър от решението да го бутнат. Много хора казаха "браво" само защото е направено нещо с този паметник, а не е съборен.


B: Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии.


Защо избрахте именно Паметника на Съветската армия – има и други символи на комунизма в София?
Q: Той за нас не е символ на комунизма.


D: Избрахме този паметник, защото той се беше обезценил до голяма степен. Има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това е най-голямата глупост, която може да се направи.


Q: Нали точно това се случи с мавзолея.


Каква беше идеята да замените образите на съветските войници с герои от масовата култура?
D: Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци.


I: Принципно ни провокира точно голямата палитра от мнения, които акцията можеше да предизвика. Освен това този паметник представлява до голяма степен и субкултурата в София, много от младежите от нашето поколение израснаха там, защото прекарват там голяма част от времето си.
А: Част от провокацията да се случи това нещо беше, че този паметник отдавна не символизира това, което предишните поколения свързват с него.


I: Исках да добавя, че този паметник има най-силен символичен заряд. Той е бил построен на най-централното място в града, на което може да се постави подобен монумент. Спряхме се именно на това място, защото допреди 20 и няколко години то е било строго охранявано. Всеки човек, който се е застоявал повече от няколко минути там, е бил възприеман като съмнителен. Ако някой беше направил нашата акция преди 25 години, сигурно щеше да бъде разстрелян. Самите герои, които избрахме, са просто героите на нашето поколение и те са заместителите на героите на предишното поколение.


Имаше ли адреналин по време на акцията? Със сигурност сте осъзнавали, че реализацията носи риск за вас.
А: Честно казано, имаше адреналин до момента, в който не направихме първия щрих по паметника, но по време на самата акция бях доста спокоен и просто съсредоточен  върху работата. Аз даже правех забележки за детайли и отбелязвах какво трябва да се дооправи.


S: В момента, в който отидохме там и започнахме да го правим, целият адреналин изчезна. Но все пак рисувахме върху национален паметник, а и доколкото чух по новините, имало и някакви парични глоби и заплаха за затвор, така че със сигурност си беше свързано с някакъв риск и адреналин.


* Със съкращения. Пълния текст можете да прочетете на edno.bg и в новия брой на списанието, който излиза на 17 септември

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Весело

  По добре нагаждане с умните и кадърните от ЕС и САЩ, отколкото с простаците и пияни малоумници от РъФъ.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на astika
  astika
  Рейтинг: 217 Весело

  Тези пък в САЩ са толкова умни, че не не знаят къде е Европа

 3. 3 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  С две думи искат да кажат че не знаят защо са го направили. Ей така, за да е по-интересно. Детска им работа.
  Щото си е загубил смисъла, ама що па да го бутат, ама нашите герои са супермен а на предишното поколение били руснаците ( а дали?) ....

 4. 4 Профил на v3n0m
  v3n0m
  Рейтинг: 529 Весело

  Браво!

  Без революция сме загубени во веки веков.
 5. 5 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 217 Гневно

  "Рисуването" по стените НЕ Е изкуство, това е вандализъм, посегателство върху чужда собственост и налагане на вкус, който може да не се харесва на всички. Анонимността на авторите допълнително не дава възможност "произведенията" да получат справедлива оценка/присъда.

  ...and justice for all!
 6. 6 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Without deviation from the norm, progress is not possible" Ф. Запа

 7. 7 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Щеше да е добре и на място, ако това интервю бе излязло ден-два след събитието. Сега вече изглежда като: "от после се сетихме какво сме искали да кажем..." или "един PR ни светна, че май сме искали да кажем ..., и ни подготви речта за пред медиите."

  Иначе, за тогава, самото събитие си беше свежо и оригинално.

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тези момчета са по-зрели от повечето от възрастните българи.
  Надскочили са идеологическите предразсъдъци и черно-белия прочит на нещата. За което заслужават похвала и уважение - за разлика от многото коне с капаци /вкл. и тук, във форума/

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Да бяха избрали някой паметник в Западна Европа, където (уж ) учат, пък там да си правят "провокациите". Как така, хем са в Западна Европа, хем се загрижили за България. Значи на запад сме примерни граждани, траем си, а като се върнем в "кочината" си правим каквото си искаме и "провокираме". "Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата.". То и под паметника на Левски не е гроба му, има само барелеф, значи ли това че се е "обезценил".

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 858 Любопитно

  Дори само заради факта че тези млади автори провокираха такава страстна дискусия в иначе дремещотото българско общество те заслужават нашата подкрепа и аплодисменти !

 11. 11 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тия са едни келеши, които се правят на интересни. Нарисуваха паметника и се скриха. Да припомня, че ЯН Палах на 19 години се самозапали в знак на протест срещу окупацията на Чехословакия, че много млади хора в Унгария се биха с руснаците през 1956 г., че млади хора протестираха срещу военното положение в Полша наложено от Ярузелски....А тука какво - България е в НАТО и ЕС, и някакви си играят детските игри като рисуват и се крият. От какво се крият ? Други пък им се възхищават. А трети пък направиха снимки на нарисувания паметник и ги продават за да изкарат някой-друг лев. Пародия.
  Друг е въпроса, че паметникът трябва да бъде махнат.

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#9:"petrakieva"]

  Да бяха избрали някой паметник в Западна Европа, където (уж ) учат, пък там да си правят "провокациите"[/quote]

  Провокации?
  Тебе пък с какво те провокираха?
  Да мислиш?
  Верно тежка провокация ще е била...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "RED MAFYA":

  По-добре е батка, да не се нагаждаме, а да имаме достойнство.
  Който не се уважава сам, не е уважаван от никого!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 14. 14 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "chiko":

  Не съм съгласен. Бъркате. Самоубийството е вид бягство, а не изказно средство, с което да споделите мнение, да не говорим за аргументиране и отстояване на позиция.

  Всъщност, а да не би да искате да препоръчате на всички мислещи пълнолетни (и не само пълнолетни) да споделят мнението си, самозапалвайки се!?

 15. 15 Профил на onia_s_konja
  onia_s_konja
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#9] от "petrakieva":

  Да сравняваш Левски с рашките е меко казано дебилно...

  Първо преди, след това - после.
 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "onia_s_konja":

  Сравнявам паметници и символи, не личности и хора.

 17. 17 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#14] от "zippie":

  Дори да оставим самоубийството. Ами останалите млади в Чехословакия, Полша, Унгария по ония години ? Тук какво - България е в ЕС и НАТО и някакви рисуват върху паметник на армия, която не същестува. Това добре. Решили са да си правят майтап....Но след това се крият ?! Защо ? Толкова са жалки. Явно у нас не само дисидентството и антикомунизмът са пародия, но дори и веселия поглед върху миналото се оказва пародия.Жалкото при тях е, че се крият. И сега решили да говорят. А дали са всъщност и те тези, които са направили това ?

 18. 18 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До "petrakieva"

  Вие откъде знаете, че те не провокират и не рисуват и в други страни?!?! Стига с казионното мислене...

  Освен това всеки паралел между паметника на Левски и този на Съветската Армия е абсолютно нелеп!!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 19. 19 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "petrakieva":

  Това повече звучи, като:
  "Не си изхвърляйте боклука над моята тераса! Ползвайте си другата тераса, така няма да пада у нас!"

  А това:
  [quote#9:"petrakieva"]Значи на запад сме примерни граждани, траем си, а като се върнем...[/quote]си е чисто ваша измишльотина, ей тъй на - видите ли, те младите сега ...

 20. 20 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  ...Лицемерни сме и към графитите. Вижте как е съсипана детската площадка, графитите правят пораженията особено грозни. Лично на мен ми се иска да набия тези художници, за другите не знам. Ама когато същите художници нашарят някой паметник, дето не го харесваме - тогава са добри, тогава им се радваме. Е, кога сме искренни? И не е ли по-добре да си кажем: да се цапа по чужда собственост е срамота и цигания. Тези детски площадки са за да играят деца там, а не разни вциганени подрастващи да упражняват там своите усещания за естетика. ...
  ...това изказване не е мое. авторът / newraven/ го е писал под днешна статия пак в "дневник" за една детска площадка столична. към момента е оценено само с "+" -8 броя...
  дали и сега ще получи само плюсове?

 21. 21 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "chiko":

  Ония години са от едно друго време. Не е коректно да се ползват за отправна точка и сравнения със сегашна дата.

  Не беше майтап, а добро попадение. Просто уцелиха мястото, времето и средствата.
  По друг начин казано:
  Видяли са ниша - използва ли са я.
  Дори и виждането да е станало впоследствие, доброто попадение си остава такова.

 22. 22 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#20] от "marrad":

  я, тук тръгна с минуси...що така се получи?

 23. 23 Профил на Владимир
  Владимир
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пътувайте, гледайте, учете, анализирайте, мислете...

  Още колко поколения трябва да минат за да

  може да излезем от консервата??

  Не мислете еднакво бъдете различни,

  шарени, интересни... това са пожелания,

  не съвети!

 24. 24 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#21] от "zippie":

  Попадението може и да е добро, но тъпото и жалкото в този случай е, че те се скриха. И това криене при положение, че са в НАТО и ЕС особено на фона на това, което техни връстници са правили в условията на режими ги прави още по-жалки.

 25. 25 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#20] и [#22] от "marrad":

  ...Е, кога сме искрени?...

  ...пита човекът и отговор не чака...воистина, кога сме искрени?
  ...и аз няма да дочакам ответ, май...

 26. 26 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  До коментар [#20] от "marrad":

  за това си изказване newraven вече си докара 11 плюсчета...в статията за детската площадка! ...само плюсове! а тук освен един рехав плюс - само минуси?

  Е, КОГА СМЕ ИСКРЕНИ???

 27. 27 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#666:"Публикация"]Всички знаем, че оскверняването на паметник е нещо лошо, но според нас това място отдавна е загубило стойността си на паметник…[/quote]
  По време на соца това беше едно много мрачно място, денонощно охранявано от униформен милиционер и цивилни кадесари, които гледаха мрачно и изпитателно всеки, който се завърташе в района.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 28. 28 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Българска политика?
  о, елей
  барамба барамбей
  ласо ласо бимбо
  лакекирибаби
  муала браалла
  ...

  Yet another blue planet.
 29. 29 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 217 Неутрално

  @ Дестръктив Криейшън

  Пичове, ако искате да го изирисувате пак този памртник, боята ще е от мен (+ всичко каквото ви е необходимо).
  Освен това ако ви хванат прокурорите ще ви осигуря минимум двама адвокати.

  регес@абв.бг

 30. 30 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  тия пичове могат да отидат в което си искат посолство и да поискат убежище, с простия мотив, че са преследвани в България заради политическите си убеждения - заради това че рисуват може да им се повдигне обвинение и цяла една амбасада поиска да бъдат наказани.

  low riders team
 31. 31 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#29] от "reges":

  а ако искат да изрисуват Альошата в Пловдив, както и паметниците на руските солдати във Варна и Русе - боята от мен, и лично ще стоя да пазя (и ще намеря и още хора, които да пазят) някой да не им прекъсне работата. Мейла ми е в профила.

  low riders team
 32. 32 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#22] от "marrad":

  просто се хващаш за графитите и не виждаш смисъла зад тях - а смисъла е, че това грозно сиво бетонно чудовище, наречено паметник на съветската армия, няма нито културна, нито художествена, нито историческа стойност. Рисунките върху него бяха по-ценни от бетонните и чугунени фигурки със винтовки. За съветската армия освободителка чети Суворов - той е написал всичко, аз няма какво да добавя.

  low riders team
 33. 33 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "Comandante Marques":

  еее Альошата в Пловдив няма ли да ти дойде дебело на боя, а и май ще ти трябват от онези алпинисти, които слагат излолации.
  да не забравяме, че в София има още 2 паметника на същата тема - обелиска в Борисовата, малкия на бул. Черни връх (той май е построен първи), а има и един малък с венец срещу малкото НДК на Витошка при 20 СОУ

 34. 34 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всъщност сега като ги преброих с нарисувания в идеалния център на София има 4 паметника на победата на Съветския съюз срещу нацистка Германия, един на император Александър 2ри (този паметник е абсолютно безспорен) и И НИТО ЕДИН ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ!!! Няма Аспарух, няма Симеон Велики, няма Крум, няма Иван Асен.
  ТОВА ПРАВИЛНО ЛИ Е?

 35. 35 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "Comandante Marques":

  чел си коментарите ми , дето се казва, "на вереф".още в първия си такъв изрично споменавам, че цитирам ЧУЖДО мнение.
  за мене по-интересен беше двойния стандарт, който показват пишещите във форума - едно и също изказване първо обира само плюсове, а после минусите са с 6 повече от плюсовете...
  преадресирай си писанието към автора на оригинала - newraven.

 36. 36 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#35] от "marrad":

  а посредника?

  low riders team
 37. 37 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "reges":

  альошата само по муцуната да го намажат малце, и стига
  иначе, да - няма паметник на Българската армия и загиналите във войните, но има на съветската??? WTF? Дори за да се издигне недоразумението НДК, е разрушен паметника на 6-ти пехотен софийски полк.

  low riders team
 38. 38 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#36] от "Comandante Marques":

  и коментар 35 ли прочете на вереф? или не съм избрал подходящ език? някъде да съм изразил ЯВНО И ЕДНОЗНАЧНО отношение към "паметника" или "декораторите" му? айде за вс. случай да ти повторя най - важното:
  "за мене по-интересен беше двойния стандарт, който показват пишещите във форума - едно и също изказване първо обира само плюсове, а после минусите са с 6 повече от плюсовете... "
  желая успешно анализиране на гореписаното и куп още приятни занимания, че требе да се скатавам...за сега...

 39. 39 Профил на Monika
  Monika
  Рейтинг: 217 Неутрално

  цитат на А от Destructive Creation:"..този паметник отдавна не символизира това, което предишните поколения свързват с него."

  Дали е символизирал за предишните поколения нещо друго, освен съветския ботуш, под който безропотно и даже доволно живуркахме?!
  За какво "оскверняване" може да се мисли?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK