Елизабет Пелсез: Връзки с престъпници и необяснимо охолен живот са основания за конфискация във Франция

Елизабет Пелсез, директор на френската Агенция за конфискация и управление на отнетите активи

Елизабет Пелсез, директор на френската Агенция за конфискация и управление на отнетите активи
Необяснимото богатство е темата, която събира представители на 60 държави в София. Те ще се срещнат на годишната конференция КАРИН (CARIN) - международната неформална мрежа на експерти от правоохранителните и  правоприлагащите органи, чиято дейност е насочена към установяването, обезпечаването и отнемането на престъпни активи. На срещата, която е закрита за медиите, ще присъстват и представители на Европол, Евроджъст, Световната банка и други международни организации. Срещата е в София, тъй като българската Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, председателства мрежата КАРИН през тази година. За конференцията пристигна и директорът на френската Агенция за конфискация и управление на отнетите активи Елизабет Пелсез. Това е нова институция за Франция, държава с правна система, близка до българската. Специално за "Дневник" тя се съгласи да разкаже за борбата с необяснимото богатство във Франция.


Каква е стойността на запорираното и конфискуваното имущество имоти от съдебните власти във Франция през 2010/2011 г.?
- Да създаде база данни за конфискуваните имоти е една от задачите на Агенцията за конфискация и управление на отнетите активи, създадена със закона от 9 юли 2010 г. Ние сме единствените, които имат право да конфискуват пари в брой, в банкови сметки и вземания, да извършваме предварителни продажби (във Франция още преди присъдата за престъпление да е влязла в сила, имуществото се продава и държавата пази сумата 10 години и я връща, ако човекът бъде оправдан – бел. ред,) и на продажби на вече конфискувано имущество. Ще разполагаме с точни суми, след като съдилищата ни изпратят окончателните решения за конфискация и те ще влязат в първия доклад на агенцията. Но вече можем да кажем, че имаме образувани 4000 случая, съответстващи на 7285 имущества, провели сме 183 предварителни продажби на 690 имущества и над сто конфискувани имота след присъди по наказателни дела.
Каква се случва с конфискуваното имущество?
- След конфискацията имотите стават собственост на държавата. Постъпленията от продажбата им влизат или в общия държавен бюджет, или в Междуведомствената комисия за борба с наркоманията и наркотиците, подчинена на министър-председателя. Идеята е с парите, които се отнемат от наркотрафикантите, да се финансира подобряването на работата на органите, които се борят с трафика на наркотици. С парите се субсидират министерствата на вътрешните работи и на правосъдието, митниците. Те ги използват, за да си набавят материали за всекидневна си работа. Около 90% от сумата се разпределят между полицията, жандармерията, митниците и съдебната власт.
Освен това законът предвижда, че отделни звена или разследващи екипи могат да получат някои от конфискуваните предмети или имоти, с изключение, разбира се, на наркотиците и само при условие че присъдата на собствениците им е окончателна.
Важно е да се каже, че гражданските ищци в наказателните дела (жертвите на престъпленията или техни близки, които водят дела за обезщетение – бел. ред.) имат право да получат приоритетно отнетото от човека, когото са осъдили.


Според френското право за престъпление се приема всеки случай, при който някой не може да докаже, че разполага със законни средства, достатъчни, за да води определен начин на живот. Това е предвидено в Наказателния кодекс. Можете ли да ни разкажете повече за това престъпление? Какво трябва да се случи, за да започне разследване за "необяснимо богатство"? Какви са санкциите? Законът предвижда ли конфискация на имуществото, за придобиването на което собственикът не разполага с достатъчно средства?
- Текстът от Наказателния кодекс предвижда, че "всеки, който не може да докаже, че разполага със средства, достатъчни за начина му на живот, или не може да докаже произхода на притежаван от него имот и в същото време е в обичайни връзки с лица, извършващи престъпна дейност, наказуема с над 5 години затвор, и предоставя на тези лица пряка или косвена облага, се наказва с 3 години затвор и 75 000 евро глоба. Същото наказание се налага и на този, който осигурява фиктивни приходи на лицата, занимаващи се с престъпна дейност, наказуема с поне 5 години затвор, и им осигурява пряка или косвена облага.
Елементите на това престъпление са: първо - обичайни взаимоотношения на разследвания с хора, които извършават правонарушения. И второ - невъзможността му да докаже произхода на средствата, които осигуряват начина му на живот или произхода на дадено имущество.
На отнемане подлежи и имуществото на извършителите на други престъпления, които генерират незаконни доходи, свързани с тероризма, проституцията. Още по-тежко е наказанието, ако насилникът е принудил да проституират или да просят малолетни, на които е настойник.
Разследването може да започне по два начина. Първият е, ако бъде констатирано несъответствие между законните приходи на лице, което е заподозряно за връзки с престъпния свят. Вторият е, след като вече е установено, че някой е извършил тежко престъпление (наказуемо с над 5 години затвор), да започне разследване на неговите близки (семейство, приятели) дали не са замесени, или не са се обогатили от престъпната му дейност.
Законът предвижда, че част или цялото имущество на всеки необяснимо богат се отнема без значение дали са движими или недвижими вещи, дали делими или не, стига той да не може да докаже произхода им.


Кога и защо престъплението "неоснователно обогатяване" беше записано във френския Наказателния кодекс? Откакто има такова престъпление във Франция, това повлия ли на разследванията за други престъпления като пране на пари и корупция?
- Това престъпление беше записано в Наказателния кодекс като мярка в борбата със сивата икономика. Това стана със закон от 13 май 1996 г. и беше истинско нововъведение за магистратите и разследващите. Отначало основания за конфискация бяха най-вече осъжданията за трафик на наркотици, а през 2006 г. беше създадено това общо престъпление за незаконното обогатяване и беше увеличен броят на престъпленията, присъдата за които води до отнемане на имуществото.
Що се отнася до ефекта на конфискацията върху разследванията на други престъпления - да, имаше такъв и най-вече за делата за наркотици и сводничество. Разследващите такива престъпления знаят, че винаги трябва да проверяват доходите на близките на преследваните от тях престъпници.


Как реагира общественото мнение във Франция на въвеждането на това ново престъпление?
- Общественото мнение не е благосклонно към хора, които със законни доходи на ръба на социалния минимум водят доста различен начин на живот, и одобрява тяхното разследване и осъждане. Медиите редовно съобщават за скъпите придобивки, които могат да си позволят някои трафиканти, а на честните хора са им нужни години работа, за да придобият и една стотна от това, с което те разполагат. Та общественото мнение е напълно "за" такива репресивни мерки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK