Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: Политиците се интересуват какво ще се случи с парното, но не и с индустрията

Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: Политиците се интересуват какво ще се случи с парното, но не и с индустрията

© Георги Кожухаров
- Поскъпването на газа би отложило излизането от кризата на фирмите


- "Овергаз" все още не е готов да предложи алтернативна на "Булгаргаз" цена- Поскъпването на газа би отложило излизането от кризата на фирмите


- "Овергаз" все още не е готов да предложи алтернативна на "Булгаргаз" цена
Г-н Стаменов, как ще се отрази на бизнеса поскъпването на природния газ от октомври?
- Това би отложило излизането на предприятията от кризата. Много предприятия са взимали кредити за оборотни средства, за да просъществуват и да изпълняват поръчки. Всяко поскъпване, което е извън пазарната и икономическата логика, какъвто е случаят в момента, ще ни затрудни.


Истината е, че преди години в пика на кризата при нас се получи поскъпване на газа в момент, когато в Европа имаше излишък на газ и цените падаха. Тогава на Запад синьото гориво се продаваше на два пъти по-ниска цена.


Поради причината, че сме затворена икономика и нямаме алтернативни източници на газ, търпим поскъпването, защото няма откъде да договорим нещо различно от руския газ. Цената се определя по остаряла методика - привързана е към цената на петрола и валутния курс.


Как оценявате идеята на "Булгаргаз" цената на синьото гориво да се обвърже с борсовата, но да остане свързана с тази на петрола?
- Големите икономики в Европа се опитват да откачат цената на природния газ от тази на петролните деривати. Причината е, че двата пазара имат различна логика. Пазарът на петрол е под влияние на фактори като изчерпване на количествата на залежите по света.


Докато в последните години газът е обвързан с реалния сектор на икономиката и с други пазарни фактори – например появата на шистов газ. В случай че икономиката не върви, има излишъци на пазара и цената пада. Горивото е доставяно по различни начини в Европа под формата на компресиран или втечнен газ. Това е причината големите държави да преговарят с Русия за откачането на цените на синьото гориво от тази на нефтопродуктите.


Доколкото знам, и в България са правени усилия в тази посока, но за да осъществим тази идея, трябва да имаме алтернативни доставки. Вярно, имаме местен добив, но той е в малки количества и е ограничен за десет години. За мен по-важно е да има междусистемни връзки със съседните държави и, разбира се, дано има повече местен добив.


Какво е необходимо да се случи, за да имаме изградени междусистемни връзки със съседните страни?
- Трябва много силна политическа воля, за да може тези проекти да бъдат осъществени бързо. За съжаление през 2009 г. беше обявявано, че ще станат за две-три години. Вече сме 2011 г. и се оказа, че не са много напреднали. Информацията ни е, че е по-напреднало само изграждането на тръбата с Гърция.


Другият много важен за нас интерконектор е този с Турция, но той за съжаление е доста изостанал във времето. Това, което разбрах, че е имало предложение от турска фирма газопроводът да бъде изграден с помощта на частни инвестиции, но държавата ни не е отговорила на компанията.


Турската връзка е по-перспективна за набавянето на алтернативни горива, там има не само турски, но и азербайджански газ. Не казвам, че ще е по-лесно да си набавяме количества, но може да се договори синьо гориво на по-ниски цени. Може да бъдат сключени суапови сделки, при които се разменят количества руски газ с такъв от Азербайджан и другите прикаспийски републики.


"Овергаз" бяха обявили, че планират да станат пряк конкурент на "Булгаргаз". Преговарят ли компаниите за доставки от дружеството?
- Има 20 фирми, които действително преговарят с "Овергаз", но нито една от тях не е получила конкретна оферта. За съжаление самият доставчик беше спънат по отношение на транспорта и аз лично смятам, че "Овергаз" все още не е готов да предложи цена. И не говоря само за по-ниска, но каквато и да е.


Имат ли проблем компаниите от тежката индустрия, когато купуват газ от различен доставчик, да го придвижват по тръбите на "Булгартрансгаз", както беше допреди година?
- Досега има една фирма - търговец на гориво, която е успяла да договори транспорт. Има нормативна уредба и теоретично не би трябвало да има проблеми. Предстои да разберем дали системата работи и на практика, когато повече фирми успеят да се включат в търговията или договорят директни доставки.


Все пак обаче те трябва да имат и договорени количества газ, иначе за какво им е транспорт. В момента, в който има договор за алтернативни доставки, дори и те да са руски, ще може да се преговаря и за тяхното пренасяне.


Има ли кроссубсидиране чрез цената на газа на топлофикационните дружества?
- Най-големите консуматори в България са топлофикациите. Те не си плащат природния газ и се получава кръстосано субсидиране от индустрията, включително и през цената на електроенергията и т.нар. високоефективни когенерации. Все още има твърде голям страх в политиците от последните 20 години и винаги, когато се определя цената на газа, се гледа какво ще се случи с парното, а не с индустрията.


Това не е правилно, защото това, което се потребява от топлофикациите, отива в канализацията, не произвежда брутен продукт, не създава работни места. Стремежът винаги е бил да се държи евтино парното. А би трябвало резервите да се търсят чрез мерките за енергийна ефективност. Трябва да спрем илюзията, че парното е евтино.


В какви рамки трябва да е приемливото увеличение на природния газ от октомври?
- Не мога да кажа кое е приемливо, защото нямаме пазар. Чакаме цените да бъдат определени административно и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да търси резерви, за да намали увеличението. Липсва и предвидимост на средата. През последните тримесечия цената на газа върви само нагоре, но ние никога не знаем колко точно ще се увеличи тя.


Но през август "Булгаргаз" обяви предварително своята прогноза за поскъпване от 20%...
- Да, но и те не бяха прецизни в прогнозата си. Те обявиха 20% през август, а през септември сведоха увеличението до 14%. За мен тези цифри, които се хвърлят в публичното пространство, не са коректни. Защото, за да определят с колко ще поскъпне газът, те трябва да знаят колко е действителното потребление до края на това тримесечие.


Така ще бъде ясно от кои договори за доставка, какви количества ще могат да купят. Както знаете, първо се купува от по-евтините договори, накрая от по-скъпите. Не знаят и какъв ще бъде валутният курс. В същото време те стъпват на нашите заявки, които са направени миналата година през септември. Така и до този 9 септември представихме в "Булгаргаз" какви количества ще потребим през следващата година по дни и часове.


За мен допълнителна неяснота в ситуацията внася и идеята да се определя цена и на балансиращия газ подобно на балансиращата енергия. Все още не сме уведомени на каква цена ще продаваме излишъците и на каква ще купуваме недостига. Остава неизвестен и балансьорът – или ще бъде "Булгаргаз", или "Булгартрансгаз". Логиката винаги е, че ако си заявил единица, а си потребил половин единица, разликата ще продадеш на неизгодна цена.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Газът е алтернатива на останалите енергоносители и няма как да не се влияе от тяхната цена.
  Интересно е какви са цените на компресираният газ, включвайки транспортните загуби до страната. Ако разликата е достатъчна лесно може да стане алтернатива на руският газ и да се премине на пазарен принцип при определяне на цената. Шистовият газ е интересен, но да се добива извън страната и да се внася, защото има опасности да унищожим единственото си богатство-нашата природа.

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Има ли достъпна информация колко Българие плаща годишно за газ. Нужен ни е анализ какво ще стане с цената на газа и външноплатежния баланс ако имаме шистов добив.

  подпис
 3. 3 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Шистовият газ още още не се е доказал като безопасна и екологична технология.
  А причината за мудното изграждане на връзки с Гърция Турция, Сърбия е от ясна по-ясна.

 4. 4 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Данни за цените на природния газ за индустриални предприятия в страните от ЕС от юни 2011 г. има на следния линк:

  http://www.energy.eu/#Industrial-Gas

  Вижда се, че цените в България са сравнително ниски.

  Но ако се погледне втората колона (за големите промишлени консуматори), по-ниски от нашите цени има в доста страни: Белгия, Естония, Италия, Румъния, Испания и Великобритания.

 5. 5 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Весело

  Хахаххахахахаххахахаааа.....Коя индустрия имаш в предвид, гусин Председател на УС....

  Докато още има малко останали глупаци и наивници на парно....

  Хаххахахаххахахахаххахаааааааааааааааа.....

  Знам, че не е смешно, но вече няма как да реагирам, защото ми ПИСНААА.....

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 6. 6 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 577 Гневно

  Истински "назначен капиталист". Някой да му субсидира производството, а печалбите от реализацията за него да остава. Сигурно е член или симпатизант на СК (Старите Крадци).

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 7. 7 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Идва отоплителният сезон, и проблемите с парното на столичани, и плачещите столични пенсионери, които не можели да си платят сметките за парно.

 8. 8 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ами щом като само се оплаквате от политиците без нищо да правите,
  мога само да ви пожелая:
  "УСПЕШНО ФАЛИРАНЕ!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK