Социолози: Изборите ще покажат има ли място за нова крайно радикална формация

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч"
- Позавехналият рейтинг на "Атака" и Сидеров ще се повлияе положително


- Кандидати за местна власт ще опитат да се възползват от антиромските настроения


- Избирателите на ДПС се сплотяват


- Позавехналият рейтинг на "Атака" и Сидеров ще се повлияе положително


- Кандидати за местна власт ще опитат да се възползват от антиромските настроения


- Избирателите на ДПС се сплотяват
Първите протести след сблъсъците в Катуница се характеризираха с агресивното поведение на участници и расистка реторика. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пусна предизборна брошура "Циганската престъпност - опасност за България". Може ли след случилото се кандидатът за президент Сидеров да разчита на повече гласове?
- Геновева Петрова /Г.П./: По всяка вероятност Волен Сидеров ще успее да мотивира по-силен от измервания в началото на кампанията радикален вот, който има способността да се мобилизира силно за кратък период от време. До каква степен това би повишило резултата му в изборите е трудно да се прогнозира, но за момента нямаме причини да смятаме, че ще е до степен, която би му осигурила място в балотажа на президентския вот.


- Юрий Асланов /Ю.А./: Със сигурност случващото се ще повлияе на подкрепата на Сидеров - от една страна, хем покачва, от друга - има отлив. Много хора се плашат от екстремистко развитие на ситуацията в страната. Затова очаквам Сидеров да качи подкрепата си сред българите в смесените райони, но в другите процентите му ще паднат. В каква пропорция ще бъде движението, зависи дали ще има още събития и дали вълната на напрежението ще се развива възходящо, или ще стихне. Нов инцидент би възпламенил ситуацията допълнително и това ще налее проценти в националистическите формации.


- Кольо Колев /К.К./: Определено завехналият рейтинг на "Атака" и на Волен Сидеров ще бъде положително повлиян. Защото единствено подобни събития могат да прикрият тоталната политическа импотентност на тази партия и лидера й. Крясъкът, ненавистта към всичко и всички е единствената среда, в която те могат да виреят. Количественото измерение е вероятно около 1-2% нагоре – жалка печалба на фона на огъня, с който този "черноризец", неуцелил времето си, си играе.


Възможно ли е от антиромските настроения да се възползват и други кандидати и формации?
Г.П.: Определено ще има опити от други кандидати, най-вече за позиции в местната власт, да се възползват от антиромските настроения. В някои по-малки общини и населени места това дори би могло да бъде успешно. Моите очаквания обаче са, че подобни случаи ще бъдат по-скоро изключения, отколкото тенденция, която ще обхване цялата страна.


Ю.А.: Те вече го правят. Тези политически сили, които са заинтересовани по принцип от такива настроения, са националистическите партии. Косвено дивиденти получава и ДПС, защото неговият електорат реагира на заплахи отвън и се сплотява. Нито една от традиционните партии няма интерес от това - и едните, и другите смятат, че имат предимство от политически дебат. Подмяната на кампанията с националистическа риторика отнема силата на традиционните партии и те губят.


К.К.: Вероятно ще се опитат да се възползват, но в стила "Ние казвахме ли ви, ама ето... Нито ГЕРБ, нито другите преди тях не направиха нищо!". Но определено няма да играят за нагнетяване на напрежението.


Вляво, вдясно... накъде избиват крайните настроения? Може ли да се роди нещо ново, по-радикално от "Атака"?
Г.П.: Тъй като "Атака" - политическият представител на радикализма у нас – е позиционирана вдясно, крайните настроения се проявяват най-вече в тази част на спектъра. Радикални настроения обаче споделят и традиционни леви избиратели. На сцената все още няма политическа формация с тенденция да запълни тази ниша, но ако се появи нещо ново, то може да прояви претенции към нея.


Ю.А.: Национализмът е десен екстремизъм, поне така пише в учебниците. Доколкото нещата са смесени със социални фактори, в момента не може да се каже от кои сектори идва напрежението. По принцип най-вече от крайно дясното. Поначало крайната левица в България е слаба, защото вляво има монопол на БСП, но тя е центристки настроена.


Засега няма условия за нещо ново. Но дали ще се отвори пространство за нов субект на разочарованите от всички, ще видим след изборите. И то по това дали вотът ще е разочароващ или обнадеждаващ. Ако на президентските избори "Атака" отново се върне на водеща позиция както през 2006 г. - втора политическа сила, формацията на Сидеров ще продължи да се развива възходящо, но ако не бъде в тази водеща позиция, избирателите ще търсят сила в нова формация.


К.К.: Няма ляво и дясно при крайните настроения. Има страх, ярост, омраза и пак страх, и пак ярост. Тук се търси не посока, а тояга! И някой, нещо, върху което да я стоварим – роми, евреи, богати, хомосексуални, политици... И ако "тоягата" на властта не бие бързо и безжалостно, ако се остави този мръсен дух на омразата да излезе от бутилката – жална ни майка!


Друг е въпросът какво ще се прави след това – дали пак ще заспим до следващите погроми, или най-после ще почнем да правим нещо смислено! По-радикално от "Атака"? Стига бе! То бива, бива черногледство... Да, възможно е! Само че това няма да бъде политическа партия, а по-скоро структура от рода на "щурмуваците" и "батальоните на смъртта".


Как ще се отразят събитията върху ДПС?
Г.П.: Не само мобилизацията на електората на ДПС е способна да мотивира силен контравот. Обратната хипотеза също е реалистична – силно мобилизираният радикален вот да предизвика още по-висока мобилизация сред гласоподавателите на ДПС.


Изявлението на Местан от понеделник "нито един глас за Плевнелиев" е индикатор за подобна тенденция. Като печеливш от такъв развой на събитията се очертава ДПС, което ще може да стабилизира позициите си (най-вече в местната власт), и ГЕРБ – след такива изявления за тях се очертава шанс да придобият публичен образ на партията, която не се заиграва с ДПС.


Ю.А.: Те вече се отразяват, като сплотяват електората й. В този смисъл събитията утрепаха отцепника Касим Дал и прибраха всичко при Доган.


К.К.: Винаги съм казвал, че силата на ДПС нараства правопропорционално на натиска срещу партията, нейните лидери и ксенофобската антималцинствена реторика като цяло. Усещането за заплаха сплотява тези хора. А персони като Волен Сидеров постигат точно това.


Може ли агресивните демонстрации да уплашат хората и да ги отвърнат от формации с националистически и расистки уклони?
Г.П.: Избирателите, които биват отблъснати от такива събития, отдавна оттеглиха подкрепата си от "Атака". Тя и подобни на нея формации към момента могат да получат по-добри изборни резултати основно чрез етническо противопоставяне и именно затова се опитват да го използват максимално – не само при последния случай в Катуница, но по-рано и чрез провокациите пред джамията в София например.


Ю.А.: Да, част от хората се плашат и се отблъскват от "Атака", но пък други се привличат и още е трудно да се сложат нещата на кантара. До този момент беше под 4%, сега е възвърнала част от разочарованите, но не е ясно с колко.


К.К.: Не! Това предполага разум, възможността да почувстваш друга гледна точка, да си съпричастен – поне донякъде. В "Атака" са останали вече само хората на омразата и простата "истина" – виновни са роми, евреи, богати, хомосексуални, политици, социолози, журналисти... Хора, на които неизменно им трябва враг и не могат да видят врага в себе си!


Ако институциите показват твърдост и се задвижат дела срещу т.нар. Цар Киро, ще има ли електорален бонус за ГЕРБ?
Г.П.: Като имаме предвид, че една от силните нишки на недоволство на хората в Катуница бе държавата и отсъствието на институциите, по-твърда реакция от тяхна страна може да има ефект, ако делата бъдат доведени докрай и се произнесат осъдителни присъди, но не и в рамките на сегашните президентски и местни избори.


Ю.А.: Съмнявам се, защото много хора виждат, че това е конюнктурно действие. Смята се, че се гаси пожар, и никой не вярва, че битката е започнала по-рано.


К.К.: Не, разбира се! И за масовата аудитория, и за по-запознатите е ясно, че в Катуница и другите места наблюдавахме пръсването на един гноен цирей, набирал в продължение на години. И Цар Киро е просто проявление на царкировщината – дерибейщината на позамогналата се простотия, живуркаща си необезпокоявана и ненаказуема под благия поглед на полиция, прокуратура, данъчни. И ГЕРБ, и останалите политически сили са част от този "благ поглед" – каквото и да говорят, каквото и да правят!


Колко сериозни и с какъв политически потенциал са националистически, расистки и ксенофобски настроения в страната? Дали подобни нагласи има сред симпатизантите на различните партии?
Г.П.: Да, подобни нагласи се споделят от симпатизантите на различни партии. Какъв е политическият потенциал на тези настроения обаче е трудно да се определи най-малко по две причини: от една страна, способността на радикалния вот да се мобилизира силно и бързо непросредствено преди избори, а от друга, споделяните от избирателите националистически настроения не са достатъчен повод всеки от тях да оттегли подкрепата си за партията, на която симпатизира.


Ю.А.: Най-вероятно ги има сред всички партии, но се надявам, че европейските партии ще удържат положението и няма да се поддадат на етническа риторика. Този инцидент и напрежението, което избухва, има дълбоки социални корени. Той не е етнически по генезис, но етническата форма на последвалите действия създава опасност от две неща - изостряне на обстановката и скриване на истинските социални причини.


Царкировци има не само сред ромското малцинство, но и в българското етническо мнозинство. Насочването им в етническата плоскост скрива истинските причини. В Симеоновград един пиян младеж помля 6-има души, но беше българин и не се разви тази вълна на недоволство. Във всяко село има по един местен дерибей, за когото мълчим, може би защото не е етнически ром. Хората преценяват, че живеят в социално  несправедливо общество, но този гняв се насочва срещу ромите.


К.К.: Разбира се, че ги има сред всички партии и сред симпатизантите на всички. Само че там те не дават облика на партията – все пак гласът на разума, на умереността, на опита да се търси решение преобладава (дори и ако е само маска). Но това е само докато няма кръв! Докато пожарът не се разгори. След това вече става страшно – ляво и дясно изчезват и под плахото лустро на цивилизованост се появяват озъбените първобитни канибали.


Дали тези настроения все повече заразяват младите, или при тях желанието да се протестира е по-силно от избора на каузата на протеста? Към кои и какви политически сили гравитират млади хора?
Г.П.: В България има партии (като ВМРО например), чиито симпатизанти са предимно млади хора, но няма политическа партия, която може да се похвали, че привлича по-устойчиво симпатиите на младите. Те продължават да бъдат една от най-слабо ангажираните политически социални групи, а доколкото изразяват някакви политически симпатии, обикновено са в полза на актуалния фаворит.


Ю.А.: Логично настроенията за протест са по-разпрострени сред младите - заради възрастта им и енергията, която тази възраст носи. В световен мащаб всички фашистки движения са възникнали на базата на младежки формации. Те нямат политически платформи. Няма политическо осъзнаване за действията си, поради което стават лесна плячка, могат да ги манипулират и използват в своя сила, особено предизборно.


К.К.: Каузата е много важна! Тя дава силата на протеста – "Ние, готините, срещу тях, лошите!". Друг е въпросът, че протестът е иманентна черта на младостта. Тя е форма на себеизява. Младите протестират, че светът не ги забелязва, че готините мадами си падат по заможни "чичковци", че трябва да чакат, докато се докопат до пари, лъскави коли, власт, сила... Че дъртите тъпанари са взели властта и глей какво лайно са направили...


И съответно неизменно търсят форма на протест срещу този ш..ан несправедлив, дърт свят. За съжаление младите хора са много чужди на политическото в политиката – те не разбират нейния смисъл. Те се ловят на шарени примамки – "Тоя е много готин!"; "Този е пич!"; "Тоя е пълен мухльо!". Това ги прави лесна плячка и на мъжкарските стойки на Бойко Борисов, и на пенещия се от ярост Волен Сидеров, а ретроспективно... на Хитлер, Сталин, Че Гевара...


Случаят с Цар Киро като символ на безнаказаността може ли да отблъсне изобщо от традиционните политически партии?
Г.П.: Безнаказаността е проблем, който отдавна притеснява хората. Тя е един от факторите, отблъскващ от години избирателите от традиционните партии и мотивиращ ги да търсят нови формации. И преди този случай политическите партии имат толкова слабо обществено влияние, че доверието към повечето от тях е свито до минимума от най-твърдите им привърженици.


Ю.А.: Може и аз очаквам това като ефект. Отлив на традиционно гласуващи, които ще си останат вкъщи. В същото време ще има прилив на нови гласове, млади бунтари, които досега не са гласували.


К.К.: Ефектът от Цар Киро вече е изконсумиран. Голяма част от хората вече са отблъснати. Това е само пукването на един цирей, но болестта продължава. На много други места – пред очите на хората, набират други циреи. Безнаказаната дерибейщина отдавна е ерозирала доверието в политиката, във властта. Всъщност ГЕРБ дойде на власт именно благодарение на тази ерозия... и сега, изглежда, става част от нея.


Събитията ще качат ли избирателната активност?
Ю.А.: Би трябвало да се качи, защото етническото напрежение винаги покачва активността. Но не очаквам чак такова прекомерно покачване - традиционна за местни избори е активност около 45-50%, сега очаквам да се качи до 60%.


К.К.: Само в резултат на Катуница и нещата около нея - не! Друг е въпросът, че съчетаването на избори 2 в 1 ще повиши избирателната активност. Доколкото тези събития влияят на изборната активност, такова влияние можем да очакваме при крайните националисти и известна мобилизация при българските турци.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  под булото на "Десетилетието на ромското включване" де юре ЕС изиска от държавите -членки да създадат направо работни места, а не просто правни условия за трудова дейност на споменатото малцинство. Т.е. - ЕС поиска държавите -членове да се задължат да създадат работни места / трудова заетост/ специално за едно малцинство и то поради етническия му произход! Моля експертите от ЕС, БХК /поддържани от органи на ЕС/ , социолозите и НПО да ми обяснят защо се дискриминират всички останали етноси на територията на ЕС и не се задължават държавите -членове на ЕС да разкрият и за тях работни места, като заемането им да зависи от принадлежността на лицето към етническа група, а не от образователен ценз, трудов стаж, квалификации и умения? Социализмът не е призрак вече в ЕС, а управляваща политическа доктрина- наред с мултикултурализма! А средната класа на държавите от ЕС- да се оправя, както може и да се състезават на ЕС трудов пазар 500 човека за 1 позиция, така ли? Накрая средната класа да плаща всички видове данъци, които реално би следвало да плащат и работещите от малцинството,на които на всичко отгоре им са осигурени работните места?! Е, няма как да стане- нека ЕС предвиди, че най- търсени от сега ще бъдат експертите счетоводители и то именно с цел законното намаляване на дължимите данъци... Къде остана "свободната стопанска инициатива".???? ЕС върви към "планова икономика" с бързи крачки, а ние, българите, този филм - с "плановата икономика" вече сме го гледали цели 45 години...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Нищо ново.

  и най-умният си е малко прост....
 3. 3 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 564 Неутрално

  За нова крайно радикална формация място няма. Да видим старите радикални формации ще спечелят ли от това напрежение.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 4. 4 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "dqdomart":

  Браво!

 5. 5 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "bobop77":
  Вече е крайно време да спрем да си затваряме очите за реалността!И държавата да не очаква добросъвестните граждани от средната класа да останат такива- ако трябва, ще наема 5 счетоводителки, но няма повече да пълня гушата на други хора и да плащам пълния размер на данъците си. Това е!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Някой от Дневник си е изкривил пръстите да транскрибира интервюта. Браво и мерси за къртовския труд. Открай време твърдя че ви липсва радио и ефирна телевизия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Инак за радикална партия няма място и то стана ясно още като Тренчев днес даде заден ход от предишните си изказвания за циганите и мерките които беше предлагал в сферата на сигурността. Сама партия да са самосформира и самопрокламира ей така от нищото - няма как да стане. СДС и ДСБ доста биват изтласквани в края без да са радикали. Центристите изчезват, други се радикализират, то и самото общество се поляризира вече.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Обичайното бръщолевене.

  И поредното потвърждение, че (да ме прощава редакцията) КК е забележително л**но.

 9. 9 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Дали социолозите накрая няма пак да се окажат изненадани?
  Струва ми се, че да.

 10. 10 Профил на Пламен Василев
  Пламен Василев
  Рейтинг: 627 Весело

  Отчаяни опити на всички медии да се вдигне рейтинга на политически импотентния болен ! Българите,които предаде с обещанията да спре новините на турски не са забравили ! Поклон пред светлата памет на атака !

  Талантът боде бездарниците в очите !!!
 11. 11 Профил на nexstep
  nexstep
  Рейтинг: 8 Неутрално

  от Ситуацията печели най-много ВМРО , на медиите които ГЕРБ са платили за кампанията е забранено да отразяват кампанията на ВМРО във новините , така е агнеция фокус и дарик нюз

 12. 12 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 649 Разстроено

  Гнус и слуз се стича от тия интервюта. Какви дерибеи, какви радикали бе, аланКольо. Народа вече се дави в собсвеното си безсилие срещу циганизацията и циганизма, а тия продажни клакьори продължават да мъчат да насаждат нихилизма.
  Поради това, и особено заради него, отново ще останат крайно изненадани на изборите. 2005 г трябваше да си си сменят професиите и да си дадат оставките за некадърните си прогнози. Пфу, сволоч.

 13. 13 Профил на nexstep
  nexstep
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В стататията Атака е спомената 100пъти , ВМРО само един път.. Това отново е платена статия поръчана от ГЕРБ защото Атака ще бъде единствения съюзник на ГЕРБ за втория тур на президентските избори.
  На Европа и САЩ, Турция и монополите им трябват точно такива негодни националисти , безопасни игли , умрели коне . и те си плащат за това удоволствие на Атака.

 14. 14 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#6:"Десен"]Открай време твърдя че ви липсва радио и ефирна телевизия. [/quote]

  Те закриват и печатните си издания, ти за радио и телевизия говориш...

  Проклета да е Русия!
 15. 15 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#5:"dqdomart"]ако трябва, ще наема 5 счетоводителки[/quote]

  Като им платиш данъците и осигуровките и ще стане танто за кукуриго.

  Така са го направили, че не можеш да мърдаш.

  Проклета да е Русия!
 16. 16 Профил на veseln
  veseln
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Изборите ще покажат" ...
  Ха ха! Нали за туй ручате бел леп - да кажете преди изборите, бе ибрикчии недни!
  И пак замазвате нещата. "Случаят Катуница" съвсем не е криминален и който не си направи изводите ще обрече България на погроми и кръв.
  Страшно ми се иска да не съм прав но нещо отвътре ме гризе.

 17. 17 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 564 Неутрално

  ЕЕЕ. ТОЛКОВА ГЛУПОСТИ НА ЕДНО МЕСТО СКОРО НЕ БЕХ ВИЖДАЛ.

  СВОБОДЕН
 18. 18 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 564 Неутрално

  И КОЙ Е ДОБРИЯТ В СЛУЧАЯ.
  ДОГАН РАЗБИРА СЕ .
  ПАЛИ ФИТИЛА И СИ ТРАЕ.
  БЪЛГАРИТЕ И ЦИГАНИТЕ ВИНОВНИ , А .????????????

  СВОБОДЕН
 19. 19 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 458 Неутрално
 20. 20 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 451 Гневно

  Изборите не решават нищо ...ако решаваха отдавна щяха да ги забранят ." И не е важно кой как гласува , важно е кой как брои "-йОСИФ ВИСАРИОНОВИЧ -СТАЛИН

 21. 21 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#1:"dqdomart"]Социализмът не е призрак вече в ЕС, а управляваща политическа доктрина- наред с мултикултурализма![/quote]

  Много хубав пост, дядомарт.
  Права си.
  Аз ще ти кажа, как мисля, че ще приключи тази доктрина.
  Няма да има кой да плати сметката.

 22. 22 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#5:"dqdomart"]ако трябва, ще наема 5 счетоводителки[/quote]

  Ще си позволя да ти дам съвет, полушега.
  Ако ти трябва повече от един счетоводител-консултант, разкарай всички и продължи да търсиш.

  Имам опит. Вярното число е 1.

 23. 23 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#7:"Десен"]Центристите изчезват, други се радикализират, то и самото общество се поляризира вече.[/quote]

  Съгласен съм с това мнение.

  Има е нещо, което социолозите пропускат да анализират, а е важно.

  Намаляването на благосъстоянието на хората.

  Има си и формули - с колко спада на БВП повишава конверсията към периферията.

 24. 24 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#1:"dqdomart"]Моля ... да ми обяснят защо се дискриминират всички останали етноси на територията на ЕС и не се задължават държавите -членове на ЕС да разкрият и за тях работни места[/quote]
  Не съм от експертите, но ще споделя какво мисля по въпроса.
  Задължават ни, защото опитът с "установяване на върховенство на закона" се провали. Оттам всички проблеми и проблемчета от ежедневието избиват на повърхността, не само циганските.

 25. 25 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  Въпросът е риторичен и доста смешен...
  А отговора е категорично "Да", защото обществото невероятно бързо се радикализира и не иска да припознае досегашните псевдо-политически формации за свои....
  Очакват ни, крайно интересни събития....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Не знам,дали ИМА нужда от нова крайно-дясна партия,но определено НЯМА нужда от старата лява партия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK