Проф. Асен Гудев, председател на дружеството на кардиолозите в България: В здравеопазването печалбата се приватизира, а загубата се национализира

Проф. Асен Гудев, председател на дружеството на кардиолозите в България

© Анелия Николова

Проф. Асен Гудев, председател на дружеството на кардиолозите в България
- Няма лекар юпи


- Застаряването на населението води до увеличаване на разходите


- Няма лекар юпи


- Застаряването на населението води до увеличаване на разходите
Проф. Гудев, защо България е страната с най-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз?
- За съжаление нямаме надеждно отчитане на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Те по принцип са най-честата причина за смъртност в целия свят. Не случайно последната сесия на ООН беше посветена на хроничните незаразните болести, сред които са сърдечно-съдовите, диабетът и белодробните.


Това е световна епидемия, която се дължи на лошите навици на живот, разпространението на тютюнопушенето, неправилното хранене, стреса, замърсяването на околната среда. Положителното е, че в последните години има тенденция за намаляване на тези заболявания. Целта на дружеството на кардиолозите в България е да се намали преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Науката смята всяка смърт от тези заболявания преди 65 години за преждевременна.


Въведеният от здравното министерство електронен регистър, който ще следи операциите на сърце, ще помогне ли за по-добра статистика за заболеваемостта и смъртността? Дружеството на кардиолозите одобрява ли регистърът и ще предотврати ли той злоупотребите, които установи Медицинският одит в клиниките по инвазивна кардиология?
- На този етап регистърът покрива сравнително тясна област от крадиологията. Това е една първа крачка в правилната посока. Неговото създаване е заслуга на колегите от интервенционалното кардиологично дружество.


Проблемът в областта на инвазивната кардиология беше много наболял и създаването на регистър беше належащо. Надявам се той да реши проблема и да се види доколко адекватно се покриват нуждите на пациентите да бъдат лекувани навреме. Истината е, че ние все още имаме много пациенти, чието лечение закъснява по много причини. Една от тях е, че постъпват много късно в болница.


При сърдечно-съдовите заболявания всяко забавяне води до инвалидизация, ако не доведе до смърт. Най-високата смъртност е в първите два часа на инфаркта. Голяма част от пациентите - това е световен проблем, въобще не стигат до болниците. За съжаление ранните симптоми на инфаркта не се разпознават от много хора и не са редки случаите, в които и медицински лица не ги разпознават. Лечението на инфаркта може да е много ефективно, ако то се направи в ранните часове.


Тогава той не оставя тежки последици, не води до инвалидизация. И една от ролите на инфарктния регистър е да покаже не само броя на лекуваните пациенти, но и качеството на лечението, дали то е извършено на време. Предстои създаването на други такива регистри, но този на сърдечно-съдовата смъртност е съвсем друго нещо.


Почти всеки смъртен акт в момента завършва с констатацията, че човекът е умрял от сърдечно-съдова недостатъчност, и в статистиката излиза като умрял от сърце. Крайната цел е да се създаде общ регистър на сърдечно-съдовите заболявания, който ще даде ясна картина на смъртността в обществото.


Кои са симптомите, които трябва да подскажат на болния, че е получил инфаркт?
- Това са остра стягаща болка в гърдите, тежест, гадене, особено ако са съпроводени с изпотяване. Болката може да е остра, но и по-притъпена, може да отива към гърба, към ръцете, към челюстта. Това особено важи за пациенти, които са рискови – пушачи, предимно мъже, но не само, над 45-годишна възраст, хора, които са имали стягане в гърдите при физическо усилие.


Това трябва да подскаже на човека и неговите близки, че става въпрос за заболяване с много висок риск. Разбира се, подобна клинична картина имат и други заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система, които също са опасни.


Дали е инфаркт или не, подобни симптоми, изискват бърза реакция от страна на болния, от страна на близките и да се позвъни на тел. 112. Кардиологичното дружество е един от инициаторите на кампанията "Стент за живот", която има за цел да обучи пациентите и техните близки да разпознават симптомите на инфаркта.


Намаляването на цената на клиничната пътека за инвазивна кардиология от началото на годината като мярка срещу злоупотребите доведе ли до повече смъртни случаи, както плашеха кардиолози?
- Мисля, че не е имало пациент, на когото да е отказано лечение. Разбира се, първичната ангиопластика е дейност, която изисква сложна логистика с участието на много хора и няма как да е евтино. Целта на ранното лечение, както казах вече, не е само намаляване на смъртността, но и намаляване на инвалидността.


По-добре е да има данъкоплатци и хора, които се осигуряват, вместо такива, за които социалната система трябва да се грижи. В крайна сметка нетният ефект за обществото би трябвало да е позитивен. Разбира се, има го и проблемът със злоупотребите с излишни процедури. Смятам, че регистърът ще оптимизира работата на лабораториите по инвазивна кардиология и ще насочи пациентите към тези, които поддържат най-висок стандарт и осигуряват оптимално лечение.


Какво мислите за идеята на здравния министър д-р Стефан Константинов за промяна на системата на финансиране на болниците - клиничните пътеки постепенно да бъдат заменени от диагностично свързани групи?
- В световен мащаб няма ясен отговор на въпроса какво да бъде заплащането на медицинските услуги. Застаряването на населението води до увеличаване на разходите за здравеопазване в цял свят и до въпроса кой е най-удачният модел за заплащане на медицинските услуги. Има два основни принципа – заплащане на услугата и услугата плюс качеството, тоест не само какво е направено, а и резултатът.


Моето мнение е, че духът на нашия закон за лечебните заведения е твърде комерсиализиран, което опорочава някои практики. Стигна се дотам, че се приватизира печалбата и се национализира загубата. Това е проблем на цялата ни икономика, на цялото ни общество. Системата в момента позволява на частните лечебни заведения да лекуват лесните диагнози, а за държавните болници да остават трудните случаи.


От тази гледна точка смятам, че сега съществуващият модел на заплащане по клинични пътеки не стимулира лечението на тежко болни пациенти, а трябва да е точно обратното. За съжаление и някои високи технологии, които спасяват човешки животи, не са адекватно заплащани. Много липсва медицинската наука в България и трябва да й се обърне по-сериозно внимание.


Здравният министър обеща, че въвеждането на новия модел ще увеличи заплащането на лекарите и това ще помогне за решаването на проблема със заминаващите в чужбина кадри. Смятате ли, че тази мярка наистина ще помогне?
- Проблемът не е само в заплащането. Истината е, че ние имаме чудесни студенти, чудесни специализанти, но голяма част от тях търсят житейска и професионална реализация в други страни заради липсата на адекватна система за специализация у нас. Все още срещаме много бюрократични трудности не само с малката бройка специализации, но и с факта, че тя се определя по абсолютно субективен начин и не е базирана на това каква ще е заболеваемостта и на обективните нужди на обществото.


Никога не е анализирано точно от какъв вид специалисти ще има нужда България след 10 години. Дружеството на кардиолозите иска да бъда активна страна в този процес, но досега никога не са търсели мнението ни. За съжаление се сблъскваме с парадкоси като това, че на наши млади колеги в България много трудно се признава специализацията във водещи европейски болници.


В момента един млад лекар може да придобие специалност само за четири години, което според мен е крайно недостатъчно. В специализацията по кардиология липсва модулът "вътрешни болести", тоест тези хора ще бъдат безкрайно осакатени научно и аз не искам да бъда лекуван от лекари, които нямат адекватна подготовка. Това е проблем, който в момента се подценява. Не е въпросът само в заплащането, а и в качеството на специализациите.


Млад лекар никъде по света на взима много пари. Изграждането на един лекар, неговото утвърждаване и издигането му до позиции да печели много е дълъг процес. Няма лекар юпи. На 30-годишна възраст като лекар не може да имаш яхта и ферари, но естествено трябва да имаш адекватно заплащане. Друг проблем в образованието на българските лекари е, че ние не даваме на тези хора усещането и чувството на дълг.


Лекарската професия е преди всички призвание, трябва да бъде призвание. Ние като гилдия, като преподаватели, като лекари, които са полагали Хипократова клетва, трябва да възпитаваме младите лекари в чувство на отговорност, на жертвоготовност. Лекарската професия изисква особена нагласа и усещане за мисия и докато го няма това нещо, ще има оплаквания от пациенти.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Колко хибаво го е казал още в заглавието!
  ..."в България: ... печалбата се приватизира, а загубата се национализира" ... -
  А здравеопазването е частен случай нещата в държавата

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Така-затова говорим за "лекарска мафия" ,не защото мразим лекарите по принцип

 3. 3 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Кардиолозите си пеят една и съща песен. Как спешно да се направи операция или да се вкара стент и т.н., а не казват каква трябва да бъде превенцията - само общи приказки. Истинската наука се бори човек да не достигне до операционната маса. но както кардиохирурзите, така и фармацевтичните компании има интерес човек да се разболее, а пък те да го лекуват. В американските хуманитарни сайтове има безброй доказателства за това колко струва байпас операция, колко подаръци дава БигФарма на докторите.

 4. 4 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Знаете ли че една от причините за атеросклерозата и хипертонията е втвърдяването на артериите от натрупването на калций? Той се натрупва и по сърдечните клапи защото има недостиг на витамин К2, който е доказано, че "насочва" къде да се отлага калция-върху правилните места, които са костите и зъбите, или там където не трябва-меките тъкани и артериите.Някой да вие го казал това? Този витамин се съдържа в местните продукти и в ферментиралите храни, като сирене, извара, кисело зеле и най-вече в японската храна от ферментирала соя-НАТТО. Затова японците, които ядат тази храна значително по-малко страдат от сърдечносъдови болести. Вече има апарат, голям колкото GSM който определя втвърдеността на артериите и показва на колко години са те. Т.е тестването показва, че човек може да е на 60 години, но артериите му са като на 25-30 годишен човек и обратно.И не струва особено скъпо-около 1000 долара. Дали някой наш лекар го има. И друго. Рисковите фактори известни до сега са около 17. Само 2-3 се тестват у нас.

 5. 5 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  При подобно интервю, би следвало журналистът да е много подготвен и да съсредоточи разговора върху проблемите. Професорът явно има какво да каже, но само го нахвърля.
  Липсват:
  - Идеи как да се оформят смъртните актове, за да се получи вярна картинка(само споменато).
  - Идеи как да се заплаща болничното здравеопазване(само се споменават кусурите, решение йок).
  - Как да се извършва специализацията(само споменати кусурите, решение йок).

 6. 6 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Този професор,с исказването си,че печалбата се приватизира,а загубата се национализира,и то в цялата икономика и общество,е достоен за министър и то не само на здравеопазването.

 7. 7 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "...че тя се определя по абсолютно субективен начин и не е базирана на това каква ще е заболеваемостта и на обективните нужди на обществото."
  В никоя страна специализацията не се базира на "нуждите на обществото", а на свободният избор на всеки достоен човешки индивид.

  Бг медицина е полу-умряла. Изостанала, безкрайно остаряла и като манталитет , и като практики, и като отношение към болния и пациента. 80-90% от сегашно практикуващите лекари в Бг са дребни и озлобени човешки същества без капка състрадание и чисто човешки качества.


  Особено трагично е положението на Бг Педиатрия, където ниската квалификация и огромната емиграция на наистина способни лекари, остави системата с по двама-трима кадърни на областен град.


  "...Млад лекар никъде по света на взима много пари. "
  Това не отговаря на истината. Там, където заплащането е по-ниско, има своебразни "компенсации"- като добре уредени общежития за специализанти, достъпен стол за хранене, достъп до всичко най-съвременно като литература и библиотеки. Тези липси обаче се компенсират с извънредно добро заплащане след завършване на специализацията, възможности за развитие и напредък в кариерата.
  В други старни просто се плащат добре и специализанти, и със специалност.

  Бг специализанти и млади лекари в Бг са на волята и произвола на всякакви "фирми" като въпросният Господин. Които не само че се отнасят робски с тях, не само че нищо не научават, но и се възпитават от "малки" на блюдолизничество и робски манталитет. За ниската квалификация- не говорим- в Бг съвременна Медицина НЯМА.

 8. 8 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#1:"~"]"в България: ... печалбата се приватизира, а загубата се национализира" ... - [/quote]
  Имайки пред вид себе си, вероятно.
  Попитайте го как от "ръководител в Плевен" се става началник в София. Попитайте го също, колко блюдолизници от кохортата на Проф.Томов заеха топли местенца тук и там.
  Запитайте го, как се отнася със специализантите от "провинцията", идващи на изпити в София ( което е нечувана световна практика на блюдолизничество и робско поведение) и на кого и как "разпределят" дисертациите.

  И тогава- картината Ви ще бъде пълна.

 9. 9 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "...За съжаление се сблъскваме с парадкоси като това, че на наши млади колеги в България много трудно се признава специализацията във водещи европейски болници."

  Е, как така? уж образованието ни било на "световно ниво", имали сме много умни и кадърни специализанти, пък после >> "...не се признавало".

  Истината е простичка- квалификацията, подготовката и нивото на специализация в Бг НЕ отговаря на накакво световно ниво. Още повече- ако искаш да се обучиш свястно, когато вече си в чужбина, трябва да забравиш всичко, което си научил в Бг, и да започнеш буквално от нулата.

  Бг имаше Медицина с главна буква до 1944. След това, всичко свястно и кадърно в Бг Медицина бе тъпкано, унищожавано, убивано системно и методично. И единствените "светли" моменти на Бг Медицина след 1944 се дължаха на единиците свестни и способни, които работеха без оглед на препятствията и спънките.
  За съжаление и тъга... .

 10. 10 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До panzerino

  Може би умишлено се поддържа беден българският лекар...

 11. 11 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Едва ли. Макар че, знаейки манталитета на Бг управляващи- изобщо не е изключено.
  Просто всичко кадърно се изнесе навън.
  От нищо "нещо" не става.

 12. 12 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Макарон, като няма медицина у нас, как си намират работа в чужбина по 400 лекари годишно?
  И то от 2007 насам. Щото преди имаше законови ограничения, това е държавно-регулирана професия и желанието на работодателя, не вършеше работа, ако не е потвърдено от техния ЛС.
  Аре сега си представи, че тия ограничения ги нямаше от 1990, както за източногерманските лекари. Колко щяха да останат тука? Сегашните, направили гуша, щяха да са с 20 г по-млади и да се издухат. Причината да са още тук, е , че и тука има хляб за опитните, а на 50-55, човек не му се мести. Но тогава са били на по 30-35!
  Ако тая професия не беше*по света и у нас) държавно-регулирана, сега щеше да има по един лекар в град.

 13. 13 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Лобизъм и липса на правила...

 14. 14 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Струва ми се, че известните кардиолози имат Чирковият произход!

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoicho2":

  Превенцията, злато е кристално проста и ти я знаеш не по-зле от мен, но никой не ще да я провежда:

  1.Никакви цигари и системно преяждане
  2. Много плодове и зеленчуци
  3. Нискохоестеролни меса - предимно пилешко и риба.
  4. Храни приготвени без тежки запръжки
  5. Избягване на мазнини от сорта на палмово масло
  6. Малко сол
  5. Малко тестени и захарни изделия
  6. Спорт минимум 3 пъти седмично.
  7. Избягване на храни с много 'Е' -та.
  8. Редовни профилактични прегледи.
  9. Спазване на назначеното лечение
  10. Никакво самолечение или лечение от аптекарите по типа - дай ми нещо за гнойна ангина.

  Това е то.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoicho2":

  Атеросклерозата се дължи преди всичко на повишен холестерол, а той е такъв поради генетични фактори (заради което е редно да се ходи на профилактични прегледи) и лошо хранене, комбинирано със застоял живот.
  Витамин К се съдържа в най-големи количества в зеления чай, а соята след като се появиха ГМО аз лично я изключих изцяло от менюто си.
  Калцият се отлага в костите с помощта на витамин Д поради което е особено важно човек да се пече на слънце,но без да си сваля кожата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#9:"panzerino"]Истината е простичка- квалификацията, подготовката и нивото на специализация в Бг НЕ отговаря на накакво световно ниво. Още повече- ако искаш да се обучиш свястно, когато вече си в чужбина, трябва да забравиш всичко, което си научил в Бг, и да започнеш буквално от нулата. [/quote]

  Абсолютно невярно. През 87 година имах щастието да видя прословутата американска медицина в действие. Добре че баща ми беше взел лекарства от България, та спаси близък наш роднина от действията на личния му лекар.
  След няколко години същият човек купи и подари на баща ми компютър за да може да се консултира с него през интернет.
  В крайна сметка никой не пречи на нашите студенти и специализанти в неоперативните специалности да четат последната излязла медицинска литература от нет-а.
  Нужно е само да знаят английски.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Живей си с митовете... .
  Ама, аз за Американската масова Медицина не ти говоря.
  За елитната Американска и Европейска става въпрос, за общото ниво на науката там, за начините по които се работи и следва Медицина там.

  Всеки втори ден в Бг умират деца поради небрежност, грешки.
  Това ли наричаш "добро ниво на Бг медицина"? В Германия да си чул дете да умира след операция на сливици? ( освен че вече почти никой и никъде не маха слививици при деца, освен по много специални показания)
  Или тази отвратителна "дж.п" система, на която Ви "закачиха", за да не мислите за свястна първична помощ?

  "Медицина" ли наричаш "заплащане за екип"? това не е "заплщане"- това си е жива корупция, а ля Булгаристан.

 19. 19 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#12:"onufrij"]Макарон, като няма медицина у нас, как си намират работа в чужбина по 400 лекари годишно? [/quote]
  От "работа" до работа има разлика.
  Да се назначиш на дребно място в провинциална болница, или в първичната помощ, и да получаваш добра заплата, е лесно.
  Да си "фактор" в чужда Медицинска школа, с Бг си Медицинско "образование", е почти изключено.
  Освен ако не се преучиш из основи. Ако ти стига възрастта за това.

 20. 20 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#16] от "rapidfire":

  Малеее... Ти направо си изнесъл цяла лекция По-скоро алгоритъм на рисковите фактори за атеросклерозата.

  Сериозно: Напълно съм съгласен и споделям написаното! Точно така е.
  Ама дано повече хора го разберат и се опитат да го правят.
  Иначе си идваме на израза: "Като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша."
  И после се чудим, че сме на първо място в Европа по ССЗ и че инвазивната кардиология, "гълта" толкова средства.  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 21. 21 Профил на TTS
  TTS
  Рейтинг: 631 Неутрално

  пи4ове като лекар ви съветвам- яжте пиите и си носете новите дрехи, защото хора умират всеки ден от най-неочаквани неща.... а повярваите ми много е куцо да умираш гладен. БТВ Гудев е "еталон" за "БГ хабилитирано лице"..

  TTS
 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#18] от "panzerino":

  Не, това е масовата медицина в Бг. И ще става все по-лоша, защото при спрените специализации, всеки що-годе кадърен студент заминава накъде слънце залязва още от пети курс, а тук ще остават само тези, които просто са избутали "някво вишу" и не могат да отлепят една дума на език, различен от диалекта на родното им село.
  И в Америка умират хора от лекарски грешки и не по-малко отколкото тук. Но лекарите са богати и могат да си позволят най-добрите адвокати, пък и никой не думка барабана за това. Вестниците им си имат по интересни теми за раздуване.
  Системата с G.P. -тата е американска, именно.
  Като не вадят сливици, ще върнат един куп забравени заболявания. Сърдечните пороци в това число.
  Няма избор на екип, защото не знам западна конституция, в която да пише, че гражданите by default имат право на безплатна лекарска помощ, па било и без да са плащали осигуровки.
  Там просто заплащането е регламентирано и е по истинските пера.
  Освен това, когато на запад лекарите протестират, не им вадят компромати от сорта горнооряховския, защото там полицията се занимава с това да лови престъпниците, а не да подслушва напосоки разговорите на хората.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#21] от "TTS":

  Абе не е по-малко куцо и да се разлагаш бавно от диабет или цироза, които сам си си докарал с неумерено плюскане и поркане.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добро утро!
  Та не е ли така в цялата ни икономика.
  Кремиковци, Булгартабак, БДЖ.
  И то не от днес, а от началото на т.нар. "преход".
  Въведено още от такива корифеи като Луканов и Дойнов по руски образец.
  ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ДЕЙСТВА БЕЗОТКАЗНО. ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ.

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  медиците в страната с нищо не отстъпват в подготовката си на западните колеги друг е въпроса ,че обществото е свикнало ,че лекарите трябва да им работят безплатно и денонощно ,тук няма никаква здравна култура ,дори и след интелигенцията ,няма да забравя как Кеворкян оплюваше най добрите лекари в ВМИ и ИСУл ако се не лъжа ,че жена му починала там и те били виновни ,ама дума не продума ,че жена му никога не е била на профилактичен преглед навреме ,за да не стигне в болницата в последен стадии на заболяването ,когато е безнадеждна ,много е лесно да се плюят лекарите и да се обвиняват ,но всеки един от вас пишещите по тези форуми трябва да каже 1 КОлко са му осигуровките на него и семейството му и с колко десетки пъти те са по малки от нормалния свят ,за който всички се прехласват 2колко човешки живота той е спасил ,за да дава заключение за лекарите ,които в100%от практикуващите с пациенти са спасявали десетки хора .3 в коя страна лекарите са на ниво заплащане чистачка в просперираща западна фирма и в коя страна циганин гасарбайтер на най ниско ниво взема 3 пъти повече от практикуващ лекар в интензивно отделение и то с години и циганина кара по добра кола от лекаря и му дава акъл и не го брои за човек.Това е страната България и няма друга такава в света ,затова колкото да ви е неприятно ,фъндъците за обществото свършиха 1,лекарското съсловие чака 11 години справедливост ,но такава няма ,яхнаха го такива тарикати -червени професори като този ,които са с 100-300000 заплати за половина работен ден -останалите пари допълнително и абсолютно пречат на всякакви млади и останали лекари да пробият или да добият по някакъв начин знания ,защото им пречат на бизнеса ,и да не пропусна работещия лекар срещу който е голямата омраза и офанзива по медиите е със заплата до 1000 лв месечно -ей този точно лекар се очаква в следващите 2 -3 години да напусне тотално ,което е трагично ,щото професора и да взема 300000 не може да лекува всички ,а и всички недоволни тогава ,просто няма да има срещу кого да са недоволни ,просто ще трябва да се обръщат към журналистите ,към БТВ към Ани Цолова ,те ще ги преглеждат качествено и безвъзмездно ,,защото са учили много и знаят много повече от лекарите ,а и са работили повече ,защото лекарите на стават и отдавна няма да работят тук а навън,където ги търсят и изведнъж почват да стават и хората да са доволни от тях ,защо ли .

 26. 26 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#9:"panzerino"]Бг имаше Медицина с главна буква до 1944. [/quote]

  Разбира се, благодарение на това, че повечето лекари беха завършили в Германия.

  Проклета да е Русия!
 27. 27 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1575 Разстроено

  печалбата се приватизира, а загубата се национализира...

  Ама моля, това се е национален спорт, за това има толкова много "необяснимо" богати, както и една огромна маса много бедни хора & огрухана територия.

  Иначе човекът говори разумно, ама какво от това...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 28 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 473 Неутрално

  panzerino,не си разбрал професорската мисъл!Става въпрос за това,че на наши лекари,специализирали в европейски болници не им се признава това,когато се опитат по някаква причина да се върнат в Родината.Броят ги за шерпи,не за специалисти,каквито са и те отново си бият камшика закъм там,където ги уважават и ценят.А пък твоят начин на мислене-да търсиш и виждаш само лошото в БГ здравеопазването няма да го коментирам.

 29. 29 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Медицина трябва да се изучава на английски, а дипломата за лекар трябва да отговаря на американските стандарти, за да бъде световно признавана. Здравеопазването е социална дейност, затова трябва да е една основните функции на държавата. То трябва да бъде безплатно, финансирано от бюджета. Частната медицина- кешова и осигурителна,трябва да бъде напълно отделена от държавната-безплатната. У нас е пълен хаос. Рушветите (не регламентираните плащания) в държавните болници са колосални. Точно на тази база съществува огромния брой държани болници. Иначе не би било възможно срещу заплащане от няколкостотин лева да задържиш лекар в такива болници. Нормално е в частните болници да се извършва сравнително евтината диагностична работа и поемането на случаи със сравнително евтино струваща лечебна програма. Струващото понякога милиони дългогодишно лечение на раково болни, неврохирургичните интервенции и др. трябва да бъде безплатно, за сметка на бюджета. Ако нямаше такова уродливо смесване на държавно и частно здравеопазване, ако държавата поддържаше по-малък брой болници, със сигурност щеше да има повече свободни бюджетни средства за хронично болните.

 30. 30 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  В едно изречение го е казал, защо няма да построим и капитализма в България...

 31. 31 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Както е тръгнало, след има-няма 5 години, в болниците ще ни лекуват санитарите.
  В болницата в Силистра например има двама уролози, а трябват трима, за да покрие стандарта. Значи, ако силистренци се нуждаят от урологична операция трябва да ходят другаде.
  Съгласна съм, че парите не са всичко и че има хора, които си обичат професията и стоят тук. В тези условия. Познавам неколцина такива. Но живота им и работата им ежедневно се подлагат на изпитание от купища бюрократични глупости, отчети и прочие. И ако някак се справят с недостатъчните заплати, бумащината и бюрокрацията направо ги унищожава.

 32. 32 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#19] от "panzerino":

  Изключено казваш... Да си на високо ново с БГ мед. образование, взето у нас.
  А 20 хил паунда месечно, как ти се струват? Иди в Лийдс и питай един българин, завършил тук.

 33. 33 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  допълнение: неоперативна специалност. Ното е пластичен, нито лицево-челюстен, нито неврохирург, нито очен - обичайните скъпоплатени. Интернист си е човекът.

 34. 34 Профил на zkk
  zkk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Живеем в система, в която социализираме загубите и приватизираме печалбите, а това не е капитализъм, коментира Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц

 35. 35 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#32:"onufrij"]Изключено казваш... Да си на високо ново с БГ мед. образование, взето у нас.
  А 20 хил паунда месечно, как ти се струват? Иди в Лийдс и питай един българин, завършил тук.[/quote]
  Можеш да работиш навън с Бг си образование. Можеш да вземаш и добри пари.

  Не можеш да постигнеш почти нищо повече от това с Бг си Медицинско образование. А и вероятно човека, за когото пишеш, вече се е преучил.
  Писах вече за това... .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK