Ген. Стоян Тонев, началник на Военоомедицинска академия: Във ВМА няма да влязат финансови квестори

Ген. Стоян Тонев, началник на Военоомедицинска академия: Във ВМА няма да влязат финансови квестори

© Анелия Николова
Създава се нова длъжност - финансови квестори, и те ще контролират дружествата с държавно участие, обяви на 13 октомври министърът на финансите Симеон Дянков. Целта е те да действат превантивно срещу злоупотреби. Дянков обяви, че първите квестори ще влязат в БДЖ и във Военномедицинска академия (ВМА). Ден по-късно началникът на ВМА ген. Стоян Тонев обяви, че "когато Дянков не иска да дава пари, праща квестори". През пролетта в Министерския съвет беше обявена идеята ВМА да "погълне" болницата на МВР и тогава имаше упреци, че военното здравно заведение има големи дългове и чрез сливането се опитва да се спаси. Дълговете на ВМА са около 16 млн. лв. Потърсихме ген. Тонев за коментар защо се налага във ВМА да влизат финансови квестори.

Ген. Тонев, как ще коментирате факта, че финансовият министър Симеон Дянков нареди Воноомедицинска академия сред държавните структури, в които има съмнения за финансови злоупотреби? Той дори обяви, че ще сте първите заедно с БДЖ, в които ще влязат новите финансови квестори?
- Дянков не е говорил за финансови злоупотреби и, второ, не е говорил за две структури, а за 120. А на заседанието на Министерския съвет на 13 октомври на искането на Дянков да има квестори в енергетиката министър Трайков реагира и премиерът заяви, че квестори няма да има. Задавате неправилно въпроса.


Дянков все пак обяви, че ще вкара квестори в БДЖ и при вас.
- Той го дава като пример, като точните му думи са "в БДЖ, ВМА и някои други големи болници". Вие задавате на мен въпроса, защото само аз реагирах, че от юридическа гледна точка това е невъзможно. Моята болница не е към Министерството на здравеопазването, а към Министерството на отбраната и аз съм второстепенен разпоредител с бюджетни средства и имам 11 квестори, тоест нямам нужда от подобна проверка. Няма как такива проверители да бъдат назначени. Още повече и премиерът заяви, че няма да има квестори в енергетиката, в БДЖ и в болниците.
Значи според вас премиерът Бойко Борисов е против новата длъжност "финансов квестор", както беше представена от Дянков?
- Това не е нещо ново. Министерството на финансите има два лоста - единият е Агенцията за държавна финансова инспекция, а другият е Сметната палата и те най-редовно правят проверки. Квесторите, за които говори финансовият министър, са аналог на т.нар. вътрешен и външен одит. Нищо ново, просто използва думата квестор.


В края на миналата седмица казахте, че Дянков изпраща квестори, когато не иска да дава пари.
- То не е нежелание да дава пари, а един негов стремеж да поддържа добра фискална политика, но тук въпросът не опира до желание и нежелание. Той е длъжен да ги даде според закона за бюджета и решенията на програмните съвети на Министерството на отбраната и Министерството на финансите.


Проблемът е в друго - в много случаи забавянето на средствата, които са необходими, създава проблеми не толкова на работата на Военномедицинска академия, а на фирмите, които работят с болницата. Има и друг момент - финансовото министерство слага лимит на всички министерства за размера на дълговете.


Ние сме в рамките на разрешения лимит за дълг, даже сме под него. Освен това приоритет на
финансовото министерство е фискалната политика, а приоритет на здравното министерство е решаването на проблемите, свързани със здравната политика. Понякога тези два приоритета се разминават. И именно затова се водят разговори и се търсят взаимни компромиси. Това, че министър Дянков не обича да дава пари, е част от неговия образ. Няма държава, в която министърът на финансите охотно да дава пари.


Вие твърдите, че финансовото положение на болницата е добро. През пролетта, когато беше представена идеята за сливане на ВМА с болницата на МВР, оттам ви обвиниха, че имате големи дългове и искате да ги прехвърлите "на здравата глава".
- ВМА има дългове, които са по-малко от 10% от бюджета й. България като държава има 14% дългове, които се контролират от финансовия министър. Това означава, че ние водим по-добра фискална политика от Дянков.


Дълговете основно са за медикаменти и консумативи. Искам да подчертая, че за десет години нямаме нито едно трудово дело. Нито опит от която и да било фирма да поставя въпроса за лихви или пък нотариална покана. Няма друга такава болница.


Искате да кажете, че вашата болница е в най-добро финансово състояние и е от най-добре управляваните?
- Да, от големите болници. Не може да се прави сравнение между една малка болница и една голяма, защото в малката има много по-малко разходи заради по-малкото дейности, които извършва. Но пък към малките лечебни заведения фирмите доставчици са много по-жестоки, те спират доставките веднага, ако не се плаща. За големите болници доставките могат да спрат само по изключение.


А докъде стигна процесът на сливане между МВР болница и Военномедицинска академия?
- Би трябвало от 1 януари 2012 г. да се случи с оглед на новата бюджетна година. Все още се обсъждат нещата, защото, колкото и невероятно да звучи, служителите на МВР имат по-големи права и са по-добре платени, отколкото военните.


Също така поради факта, че повечето болници са търговски дружества, заплатите във ВМА са по-ниски, отколкото в други лечебни заведения. В момента моите сестри получава горе-долу между 80 и 150 лв. по-малко основна заплата, отколкото в другите болници.


И това е нещо, което трябва да се коригира. Това са основните въпроси, които бавят сливането. Тук не става въпрос хората да станат по-зле, а да се оформят нещата, така че да няма разлика. Не може двама служители, които изпълняват една и съща работа, да получават различно заплащане.


Когато се обсъждаше сливането, казахте, че трябва да делите болните на военни и цивилни граждани и да ги храните на различна цена, което е недопустимо и затова болницата трупа дългове. Как ще решите този проблем?
- Към 1 октомври 9.5% от пациентите са контингент по Закона за отбраната и въоръжените сили. Имаме и един друг, т.нар. правоимащ контингент – военната прокуратура, Националната служба "Сигурност", ДАНС, които са около 4.6% от всички. Над 85% от пациентите ни са извън Министерството на отбраната (МО).


В момента се получава така, че Министерството на отбраната финансира цивилното здравеопазване. МО доплаща разликата в порциона и много други неща. Всеизвестен факт е, че условията в нашата болница са много по-добри, отколкото в други. Разходите за медикаменти при нас са по-високи, защото са по-качествени и лекуваме по-тежки случаи.


Освен това в момента Министерството на здравеопазването не ни плаща доста голяма сума, която дава на всички останали болници, използвайки факта, че ние сме подчинени на друго ведомство. Става въпрос за 24 млн. лв. на година.


Не получаваме пари за спешна помощ, не получаваме пари за реанимация, макар че нашата реанимация е най-голямата в страната, не ни плащат за психично болните и за инфекциозно болните. Ако в момента решим да закрием Военна болница, на държавата ще й излезе по-скъпо, защото тези хора, които се лекуват при нас, ще трябва да бъдат лекувани някъде и за тях ще трябва да се плаща.


Какво мислите за идеята на здравния министър д-р Стефан Константинов да смени системата на разплащане с болниците, като премахне клиничните пътеки и ги замени с диагностично свързани групи?
- Диагностично свързаните групи са степени по-добри от клиничните пътеки и въобще няма база за сравнение. Въпросът е обаче министърът да осигури това чрез бюджета, защото те са по-скъпи от клиничните пътеки. Даже в една бедна Македония клиничните пътеки в момента са около 40% по-скъпи, отколкото в България.


Това е причината български частни болници да се ориентират към Македония. Диагностично свързаните групи не може да бъдат въведени в пълния си обем за по-малко от три години. Това е един постепенен процес, който обикновено продължава седем-осем години, но той трябва да бъде започнат. Различните страни са го направили по различен начин, всеки от тях има и предимства, и недостатъци.


Ние просто трябва да вземем един модел, независимо дали ще бъде австралийският, холандският или френският, но модел, който работи. Между тях няма големи разлики. Въвеждането на групите у нас може да започне по отделни специалности, в пилотни болници. Въвеждането им няма алтернатива, въпросът е за колко време и колко пари, защото, преди да бутнеш къщата, която не ти харесва, трябва да имаш не само идеята и парите да направиш нова, но и къде да настаниш хората.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Нямало да влезнат квестори ! Защо ??? Има много неща, които ще излязат, и шефа ще трябва да отговаря. Генерала скоро ще бъде сменен, доста се задържа. И какви неща ще излязат ..... майко мила.

 2. 2 Профил на it
  it
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Над 85% от пациентите ни са извън Министерството на отбраната (МО)." Интересно защо тогава болницата се нарича "военна".

 3. 3 Профил на ceco72
  ceco72
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На 38 съм. Преди 2 години тия хора от ВМА ме изправиха на крака. ОГРОМНО благодаря - и по специално на доц Шамов.....

 4. 4 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "it":

  Скоро бях на екскурзия в Турция и местният екскурзовод ни каза, че в тяхните военни болници вече се лекуват цивилни по линията на тяхната Здравна каса. Явно това е тенденция в световен мащаб.

 5. 5 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "drago62":

  Ти пък си намерил един образец за подражание.Още малко и пример от Бангладеш ще ни дадеш.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 6. 6 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Директорът на ВМА дава най-правилните въможни отговори в интервюто, аргументацията му е желязна. Друг е въпроса, какво има зад кулисите, но това масовата аудитория едва ли ще го научи някога.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 7. 7 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До Дневник- оправете заглавието на интервюто! Какво е това Воноомедицинска?

 8. 8 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 581 Весело

  Тоя има прегрешения за поне 10 доживотни присъди...
  Що средства е отклонил!!!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#2] от "it":

  Това е някакъв остатък от миналото, ако човек се задълбочи дори може да търсим остатък от феодализма когато всяка обществена група си е била независима и си е имала свой закони, свой институции и само донякъде е била зависима от държавната власт.
  И нашите военни са така - имат си прокуратура, доскоро си имаха съд, имат си свой закони (устав) и си имат и болници.
  По света е много по-смислено. Военните си имат здравен фонд който да им покрива по-високия риск, имат си и застраховки за трайна нетрудоспособност или смърт. И си се лекуват на общо основание където си искат в държавата.
  Е разбира се, за военни действия си военно-полеви болници и военни доктори.

 10. 10 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "Black Dragon":

  Ти фактурите ли си виждал? Или касовите бележки за голф и уиски?

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " ВМА има дългове, които са по-малко от 10% от бюджета й. България като държава има 14% дългове, които се контролират от финансовия министър. Това означава, че ние водим по-добра фискална политика от Дянков".

  Все пак 16 млн. лв. задължения си е една доста сериозна сума.
  Да се надяваме, че с разблокираните средства от резерва на Здравната каса ще започне разплащане на старите задължения - иначе за доставчиците става доста трудно.

 12. 12 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Не знам дали сте имали досег до военните учреждения, но Аз съм имал. Интересното при тях е, че всяка информация се квалифицира по лично усмотрение или по устав, но както и да бъде погледната тя може да бъде засекретена всеки един момент, което означава че не може да стане публично достояние и не е за всеки, защото ако някой реши да я изнесе или оповести на друго ниво или я получи(ей така), автоматично попада под ударите на закона, ако тя се окаже ''секретна''и публична - а там специално(при военните), мърдане няма!
  Давам пример: Военно предприятие или учреждение, Директор-Бохем начело и усвоени разюздани договори за реклама по фатмашки, без засечка - изводът много заделени пари за черни дни, естествено не за войската, а за другата България...
  Вариантите са много и все порочни, като там всяка информация, която се изисква може да бъде бавена, отказвана или пресявана по угоден на началството начин, което естествено винаги има извинение с гриф"Секретно"!
  Няма семейство, което да не искало да се домогне до апаратурата и специалистите на Военно-медицинска академия и да не знае как стоят нещата в нея: човек на човек, на определени хора, които сякаш отговарят на профила на политическите офицери отпреди известно време, когато случайни нямаше - а всички стар(ей)шини са давали Хипократовата клетва над партийната си книжка или при Кадафи-то...
  С една дума прав е Дянков, ама да заграждаш кацата на военните, да ме извините, ама си е страшно занимание - тази мафия е по-голяма от милиционерската, независимо, че са се срастнали, кой ли ще го играе "опушения" квестор(гърмяното зайче)!
  ...всъщност всяка операция носи риск от неуспех, особено ако противостоиш на интересите на институцията - бактериите са навсякъде...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 13. 13 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#11] от "theanalyser":
  Интересното е за какво е вложена тази сума - с каква апаратура разполага Военно-медицинска и кой може да я ползва - свободен ли е достъпът до нея и как е регламентиран!
  ВМА разполага от не много отдавна с най-модерната апаратура на Балканите със сигурност, за за Източна Европа зависи за какво, но пак е впечатляващо!
  Успех на всички качествени хирурзи, лекари и диагностици със сърце - пожелавам Ви достоен и богат живот, изпълнен със здраве!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  И ТИЯ НЕ СА МНОГО ЧИСТИ!НАЛИ И ТЕ СА КОМУНИСТИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Тези са от най-злокачествените - комунисти със зелени чорапи.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK