Живко Георгиев, социолог: И следващият национален лидер ще е от филма, който още не сме гледали

Живко Георгиев, социолог

© Анелия Николова

Живко Георгиев, социологДве седмици след президентските и местните избори и дни след заявката на държавния глава Георги Първанов да се върне в БСП след края на мандата потърсихме мнението на социолога от "Галъп" Живко Георгиев за процесите в левицата. Живко Георгиев беше в щаба на Първанов, когато той се бореше за втория мандат, а заедно със Зорка Първанова е в сдружението "Академия за лидерство".


Какво показва резултатът на БСП на тези избори? Чий анализ е верен - на Първанов, че опозицията не се е доказала като алтернатива, или на Станишев - че БСП е позната като алтернативен субект?


- Ако БСП загуби дори пет месеца в дилемата "Станишев или Първанов", не я чака нищо добро на следващите избори
- Борисов подценява Станишев, който въпреки всичко успя да извади партията от изолацията
- Най-голямо бъдеще има за нова дясноцентристка формация, тя е заплахата за ГЕРБ

- Истината е някъде по средата. Има и добри новини за БСП, има и не дотам добри индикации. Социалистите до голяма степен успяха да консолидират твърдия електорат и върнаха позициите си в някои тежко загубени през 2009 г. райони - в селата, както и сред заетите хора, част от средния и дребния бизнес.
Има симптоми, че се е върнала чуваемостта към част от посланията, идеите и диагнозите, които предлагат. Оттук нататък зависи какво ще кажеш, става критично важно има ли нещо да казва БСП, какво казва - нещо различно за онези прослойки, които още не са неин електорат.


В случаите, в които успя да излъчи нови лица, необременени от партийни кариери, а реализирали се в друга област и след това номинирани за кметове, резултатите бяха по-добри от очакваното. Имаше подозрения през 2009 г., че каквато и репутация да извади, самата тя смъква и неутрализира този имидж. Сега там, където имаше попадения откъм качества на хората, те успяха да дръпнат партията напред, а не тя да ги повлече към електорално дъно. Това е и индикация какви са печелившите й ходове, ако иска да отвоюва още пространство.


БСП обаче не успя да превърне в свой позитив всички негативи на управляващите и да пробие в поколението под 30 години - там, където са перспективните електорални групи.
Според вас е важно какво казва левицата, има ли значение кой го казва?


- Местните избори го показаха. Това има значение не само за тази партия, а и за цялата политика. Авторитетът е част от комуникацията и предпоставка за нейния успех или неуспех.


Изчерпан ли е авторитетът на Станишев като председател на БСП?


- Не е проблемът само в Станишев, но и в стотици лица, които персонифицират политиката на БСП като цяло. Проблемът е кои са говорителите на тази партия. В Стара Загора очевидно Бойчо Биволарски не е припознат като алтернатива на ГЕРБ, в Благоевград - също. В някои области пък бяха намерени попадения, като Видин и Враца.


Нужни са нови говорители, за да бъде припозната БСП от представителите на дребния и средния бизнес, които не са резистентни към лявата политика и лявото говорене. Същото важи и за селското стопанство, интелигенцията, младите, студентите и пр. Това са смислените персонални решения.


От време на време се случва да се появи феномен тип "Бойко Борисов", който се харесва от достатъчно много хора от всички социални групи, но обикновено не много интересуващи се от политика. На ГЕРБ му предстои тепърва да разбере кое му е твърдото ядро и печели с други техники подкрепа, като корпоративен, контролиран вот, платени техники, с много PR, който е по силите на управляващата партия.


На дневен ред ли е лидерският въпрос в БСП и може ли тя да се разцепи?


- Не. Двадесет години съм слушал за разцепвания, но там това не се случва.


Лидерският въпрос винаги стои на дневен ред, няма партия по света, която да не изпада в подобни ситуации. Лошото е, когато има лидерски претенции, но няма убедителни лидери.


Първанов и Станишев лидерите на БСП ли са?


- Могат да бъдат част от политическия елит, а кой ще е лидер, се решава от гласоподавателите и доверието, което са готови да дадат на един или друг. Лидерският ресурс винаги се мери с доверието на хората, което може да генерираш.


В момента има симптоми, че се търси нов лидерски модел, алтернатива на Бойко Борисов. Не случайно той беше изпреварен по рейтинг и от Цветан Цветанов - котка, която лови мишки, и от Росен Плевнелиев - работещият, прагматичен не свръхполитизирания технократ, и от Кристалина Георгиева - европеидният женски модел на лидерство, "след бащицата и майчицата на обществото", в чиято парадигма се вписа до известна степен и Меглена Кунева.


Това са различни типове лидерски модели. БСП засега не е предложила своя вариант, в това търсене тя не участва.


Очаквате ли на следващия конгрес на БСП един срещу друг като кандидати за председател на партията да се изправят Станишев и Първанов?


- Съществува като вариант. Подозирам обаче, че ще има много кандидати. Сред тях несъмнено Станишев ще бъде един от сериозните. Не съм сигурен обаче дали Първанов би бил сред тях, той все пак знае примера Петър Стоянов.


Адски зависи каква ще бъде атмосферата непосредствено преди конгреса, как ще се осмислят в местните структури изборите, които приключиха, как ще се променят регионалният актив и елит по време на отчетно-изборните конференции. Това ще създаде средата, която ще излъчи следващия лидер на БСП.


На отминалото заседание в събота неуспелият кандидат за вицепрезидент Стефан Данаилов призна, че перспективата за средния ешелон в БСП е "кого да избера - Първанов или Станишев"...


- Нищо изненадващо. Нямаше да е БСП, ако го нямаше това говорене, щеше да е ГЕРБ. Това е част от нейната идентичност. Сигурно ще има хора, които отново ще се вълнуват кой ще е шефът на корпорацията, но не по-малко важните са въпроси какво може да се промени в БСП откъм лица, идеи, стил на поведение с оглед предстоящите избори. Ако загубят енергия дори и пет месеца в дилемата "Станишев или Първанов", не ги чака нищо добро на следващите избори.


Вашият анализ какъв е - желае ли наистина Първанов да оглави БСП?


- Не е въпрос на анализ. Изведнъж доста хора са се заели с трудоустройването на Първанов. Ако той беше частно лице, което представлява себе си и тесен кръг от хора, може собственоръчно да прави жизнените си и политическите си планове. По всяка вероятност Първанов е говорител на някаква тенденция, около която има хора и от БСП, и извън нея. Те се надяват той нещо да направи. Докато не е наясно как ще се развиват и техните идеи, той не е чак толкова автономен да поема твърди ангажименти. Още повече в политиката не винаги има смисъл да си прекалено конкретен.


Затова ли казва, че проектът АБВ е актуален?


- Така, както е обявен, а не както се тълкуваше, може да създаде някаква партньорска, иновативна, разширяваща стратегия за левицата, без да прераства в партийно строителство. Очевидно хипотезата за начеване на партия с АБВ не е подходяща в момента, тя може би беше належаща октомври 2009 г., когато БСП беше на 8% и всеки месец падаше доверието и имаше риск да се превърне в маргинална политическа сила. Тенденцията в момента не е такава.


Очевидно според Първанов е полезно да се поддържа този нерв, не казвам заплаха за БСП, което да бъде и стимулатор за адекватни поведение, идеи и персонални решения. Конкурентната среда ражда по-творческа атмосфера, отколкото самодоволството и монополното господстване на някакъв политически сектор.


Друг е въпросът, че в лявото ще има развитие и то няма да е само около ляво-консервативната електорална база на БСП. Рано или късно ще се филтрират левичарски настроения от модела, който набира енергия по света. Всички социални движения, които виждаме в цяла Европа, са доста извън руслото на окултурената от ценностите на пазарната икономика левица, която очевидно не може да печели младите.


Затова ли Първанов избра да се срещне с младите в БСП?


- Не знам дали младите в БСП са млади в този смисъл и аналози на този тип леко анархистично левичарство, който набира сили. Това е сериозно предизвикателство пред левицата в целия цивилизован свят, която в ситуация на криза се оказа достатъчно неразличима от десницата. Това размиване на ляво и дясно особено в ситуация на криза не вещае прекрасно бъдеще пред леко одеснялата левица.


Станишев и Първанов изчерпани ли са като политици на прехода?


- И Бойко Борисов е политик на прехода. Никой от двамата не е изчерпан, нищо в политическия живот не ни дава основание да виждаме там симптоми на изчерпаност, това са политици с достатъчно високо влияние в левия сектор.


След тези избори изчерпаност може да констатираме сред някои лидери на традиционната десница. И Софиянски го разбра, и Бакърджиев, и Иван Костов го разбра. Покрай тях и Мартин Димитров го разбра, който е млад и можеше да има бъдеще.


Подозирам, че в ляво ще има място и за политици, които като че ли носят в себе си прекалено много от прехода. Те ще имат потенциал, докато има значими социални групи, с които безпроблемно водят диалог. Местните избори доказаха, че много ефективни са някои политици от БСП от втория ешелон и като че ли от близкото минало.


Например?


- Много добра работа свърши Михаил Миков във Видин, също и Димитър Дъбов в Шумен. Те са в елита на БСП от десетилетия, но това не им пречи. В ГЕРБ няма такива аналози, защото го има от твърде скоро - всички изглеждат млади, пресни, но и там има тенденции към поява на конкуренция между парадигми и поколения.


И няма как да не е така, ГЕРБ полека-лека става партия и спира да е частен проект на Бойко Борисов. Появяват се лица, които не е лесно да пришием към имиджа на ГЕРБ. Плевнелиев, Фандъкова, Димитър Николов не са типични персони, които лесно можеш да пришиеш към имиджа, който израства около фигурите на Борисов и Цветан Цветанов.


Как ще коментирате изявлението на премиера Борисов, в което определи за свои противници Първанов и Ахмед Доган?


- Дори резултатите от тези избори не дават на Борисов прекалено много основания да си мисли, че може да назначава опозицията. Може да му е мечта, кой управляващ не мечтае да си назначи опозицията. Но не е в тази позиция, има да си решава достатъчно важни проблеми с управлението през следващите година-две. Няма да му се сбъдне и друга мечта да завърши мандата си в ситуация на икономически подем и отминала криза.


Той проявява склонност да подценява Станишев, само че поколението на Станишев в БСП преживя тежък удар и показа, че въпреки всичко успява да извади партията от изолацията, от низходящи тенденции, от тежка идейна и кадрова криза и проявява склонност да се учи. Историята учи, че и победените политици понякога успяват да обърнат играта. Борисов нищо не печели от това, че подценява Станишев. Няма да постигне целта си, ако смята, че по този начин отслабва позициите му в БСП.


Как разбирате предупреждението на Първанов за правителство на националното спасение?


- До правителство на националното единство може да се стигне при рязко изостряне на кризата в България, което може да се случи при неадекватни действия на сегашното правителство. Това е аналог на въвеждане на валутния борд навремето - някакъв тип политически борд, но постигнат чрез вътрешно споразумение, а не чрез диктат от ЕС. Вероятно това е и оценката на Първанов накъде върви обществото. Не ми се иска да вървим в тази посока, но пък доста по-развити държави от нас прибегнаха до такъв вариант.


Резултатът на Меглена Кунева, която остана трета на президентските избори, какво показва?


- Той е индикатор, че се трупа, акумулира потенциал за протестен и наказателен вот - протест срещу управляващите, протест срещу партии, доминиращи политическата сцена.


Този вот може ли да бъде обединен в движение, партия?


- Не е лесно. Аргументите, комуникацията, които формираха успеха на Кунева, не са лесни за трансформация в партийно строителство. Резултатът показа, че има пространство за десни алтернативи на ГЕРБ, защото Меглена Кунева спечели нещо с граждански каузи и европейски модел на лидерство, но тя даде заявка за десен проект.


ГЕРБ явно не е достатъчно убедителен за десните избиратели. Той не е автентично дясно, а традиционните десни престанаха да генерират каквото и да било упование, че може да се противопоставят на популистката версия на ГЕРБ.


Поведението на балотажа на голяма част от електората показа, че има място за по-широка платформа за единодействие - демокрация срещу авторитаризъм. Особено ако някои авторитарни тенденции не се потиснат и се развиват в следващата година до предизборната ситуация през 2013 г.


Би ли имал успех един центристки проект, за какъвто НДСВ покани ДПС и Меглена Кунева?


- Когато двете доминиращи партии държат по 30% от имащите право на глас, очевидно страшно много хора намират себе си политически непредставени. Такава действителност е бременна с възможности за нови проекти. Една бременност може да роди много близнаци, може и да роди един голям проект. Ако иска да ражда голям проект, то по необходимост ще е някъде в центристкото пространство, леко изместено надясно. Там ще има повече енергия, защото ГЕРБ, който сега доминира дясното пространство със своите действия или бездействия, генерира разочаровани, неудовлетворени. Там е изворът на потенциал.


Най-голямо бъдеще има за нова дясноцентристка формация с по-голям афинитет към гражданското общество, демокрацията. Там е уязвима ГЕРБ. И точно такъв проект е най-голямата заплаха за управляващите, ако съм Бойко Борисов, точно това ще ме тревожи. БСП може да разширява влиянието си, но то не застрашава ГЕРБ.


От кои среди виждате следващия премиер - ляво, дясно, център?


- Няма сериозни аргументи, които да ме карат да мисля, че ще бъде от познати среди. Може пак да се окаже, че печелившата стратегия е наистина нов тип лидерство, непроиграван досега през тези 20 години - може да е по-технократски, неполитизиран, по-европейски модел, да заложи на женското начало срещу мъжкото, поне такова е търсенето.


При всички случаи потенциалът на магията на новото, на филма, който не сме гледали, продължава да има бъдеще в България. Амортизацията на личните репутации е достатъчно бърза.


Сдружението "Академия за лидерство", в чийто управителен съвет сте вие, а председател е Зорка Първанова, с какво ще се занимава след края на мандата на президента?


- Навярно ще се опита да развива модели за лидерство, които са по-адекватни на една визия за бъдещето на страната. Не че ще назначава лидерите - тази епоха свърши.


То ще се опита да изследва реално случващото се лидерство не само в политиката, но и в гражданската сфера и бизнеса, да се опита да разбере кои са успешните модели в българския контекст и да създава среда за формиране на нови лидерски модели. Очевидно и партиите би трябвало да имат такава функция и се опитват да го правят, но пък тогава се превръщат в партийни функционери.


Какво ще бъде мястото на Първанов с тази фондация?


- По-скоро интелектуално присъствие в мисленето по тази тема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  да върнаха си гласовете на пенсионерите

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Ами на такива "поданици" като теб - такъв лидер. Случайни неща няма - всичко си е закономерно

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#3] от "niakoi_si":

  И ква е разликата м/у мен и теб ?

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Колкото по-зле за комунистите, толкова по-добре за хората. Колкото по-добре за комунистите, толкова по-зле за хората. Конфликтът на интереси между homo sapiens и homo bolchevicus е фундаментален и неразрешим - няма вариант в който и ние сме щастливи, и гадовете са щастливи.

  Поради това им желая от все сърце пълен срив. Още 3 мандата за съсела!

 7. 7 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тенденцията през последните десет години е всеки следващ премиер да е по-абсурден от предшественика си. Та в този ред на мисли що да не е Цветелин Кънчев? Или Средния Маргин? С тази неуправляема чалгаро-селска тълпа всичко може да се очаква...

 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#6] от "the_sceptic":

  И аз им го желая, ама към ден днешен не са се сринали, напротив - притежават цялата власт, къде пряко, къде чрез собствените си творения. Иначе си прав напълно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Mustafa Byalkov
  Mustafa Byalkov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Непонятно е за мен как може хора уж сериозни да мислят, че някой е важно "какво казва", а не "какво прави", "какво е направил", "какво може да направи"?
  Няма нужда да се припомня приказката, общовалидна в тази ситуация, но по подобен начин да се държат сериозни хора е глупаво.
  Хората докарали на България няколко сериозни депресий пак тъкмят нещо да накопат кокъла, доказани некадърници. Но явно хората в страната, които слушат какво се говори, а не гледат какво се прави, са достатъчно много за да си пускат гласа тази "корпорация"...

 11. 11 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Не знам дали младите в БСП са млади "

  Единственото верно наблюдение в тая стена от букви.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 12. 12 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Кой ще е следващия обожаван, се познава по подготовката. ДС инвестира в някой, почва масовото му налагане в медиите, така няколко години не можеш да си отвориш консерва, без нароченият да се покаже от нея.
  След 8 г преекспониране, пожарникарят доби популятност. В началото, господарите му очакваха бързо да се издъни и почнаха да натрапват следващия. Да няма вакуум. Наблягаха половин година на Даниел Вълчев и прокурора. После поотложиха работата, щото пожарникарят задържа рейтинга.
  Но когато му падне, бъдете сигурни, следващият месия ще е вече подготвен.

 13. 13 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Я-социолога на Гоце се изказва пак!Oще си спомням как лееше оди за АБВ,а сега май е забравил какви ги плещеше тогава.А сега е толкова прав,колкото беше прав и тогава.

 14. 14 Профил на deamel
  deamel
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако някой мисли, че народът ще припознае новия "месия" в лицето на Първанов или Кунева- мисля че се заблуждава.
  В условията на световна икономическа криза, това което прави партия ГЕРБ, на този етап и ако продължи да го прави няма да има особено разместване в йерархията.

 15. 15 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 627 Весело

  Червен - по-червен - най-червен - Живко Георгиев.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#14] от "deamel":То това е плана на Гоце и Доган-да възродят Тройната коалиция,само,че НДСВ да се замести с Куневата евентуална партия.Не смятам,че Борисов ще е толкова глупав,че да влезе някога в коалиция с ДПС или БСП-това ще е неговия край и той го знае.

 18. 18 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Като чета интервюто на Живко Георгиев, се питам дали всичко е толкова просто социологически, или е само просто?
  Но и той какво да каже, като шефа му е самата Зорка?

 19. 19 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#10] от "bono":
  [quote#10:"bono"]Непонятно е за мен как може хора уж сериозни да мислят, че някой е важно "какво казва", а не "какво прави", "какво е направил", "какво може да направи"? [/quote]
  --------------------
  Не знам дали сте обърнал/а внимание, но от 2 години и нещо тази страна се управлява по телевизията с помощта на магията на словото.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 20. 20 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  През т.н. преход огромен процент от българите бяха докарани до състояние на оцеляване.
  Такива хора започват да вярват само в чудеса.
  А чудесата най-лесно се обещават от политици- мошенници.
  На което сми свидетели.
  Затова шансовете на честни политици да ръководят държавата ни клонят към нула.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 21. 21 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1005 Весело

  Г-н Георгиев, така ли казаха от Кънчовия Галъп?

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Весело

  Такава действителност е бременна с възможности за нови проекти. Една бременност може да роди много близнаци, може и да роди един голям проект.
  ...............
  Доган каза: ноща е бременна. Сега пък този господин твърди, че не само ноща , ами целокупната действителност българска е бременна...
  А, кой е баща й знаем, ДС. Пък майка й на действителноста е БКП.
  Близнаците , за които говори са ДПС и Атака, и какво остана?
  Кунева заиграва с Доган, ГЕРБ с Атака и РЗС, сините се стопяват, червените зачервяват бузки и стават по- силни...
  Нещо тази картина не ми пасва на реалността. Май този господин обслужва нечии интереси и говори това, което партията е обсъждала на събранието в местният изпълком.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на dwd23378666
  dwd23378666
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ББ е велик,да но къде ,за какво

 24. 24 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 740 Неутрално

  БСП е единствената неетническа партия, която поддържа устойчиво развитие.
  Всички останали, отидоха в небитието.
  Дори онези, които се отъждествяваха с промяната /"Времето е наше"/ отекоха в канала.
  Това, че електоратът на БСП е съставен предимно от възрастни или от ниската и средна класа не е проблем. Логично е за лява партия да е така. Но само, ако говорим за нормална партия, в нормална политикоикономическа среда.
  Проблемът на БСП е нейната двулична същност.
  Разминаването между генезис и развитие, между интереси, които обслужва и електорално говорене и подкрепа.
  БСП е едното от разклоненията на олигархичната хидра, която трансформира политическата власт на компартийните велможи в икономическа на новите олигарси.
  Чрез криминална приватизация, чрез заменки, чрез монополни структури, силови групировки и политически мутанти.
  Извървявайки този път на първоначално натрупване на капитала, олигархичната върхушка съдава нова , дясно говореща "прозападна" партия от лидерски тип - Герб.
  Така, овладявайки и двата фланга на обществото и създавайки вътрешнофирмена конкуренция помежду им, олигархията може да бъде спокойна, че ще запази контрола при всякакво развитие на процесите вътре и извън страната.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#24] от "trifon74":

  По-просто казано последното управление на лявата БСП беше най дясното управление досега.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Георгиев, колко ти плащат от "Позитано"?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 27. 27 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#14] от "deamel": Тоест, ГЕРБ нищо да не прави, както сега ли? Еми, то много хубаво така - идваш на власт, мотаеш по цял ден, режеш лентички, а че държавата се е сринала в буквалния смисъл на думата под твоето НЕръководене да е проблем на тези, които си "удавил"! Машалла Накрая пак ли Костов ще викат, а? Уж бил вече ненужен? Даже Орешарски ги направи за "две стотинки" снощи гербавите - "грях" ме беше да ги гледам, горките - неадекватни, незнаещи, смутени и.. яко изпотени

 28. 28 Профил на bubana
  bubana
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Цялата му душа, цялата му същност тръпне от любовни импулси към агент Гоце Седефчов Сирищника. Георгиев е на софрата на Кънчовците, а Кънчовците са софрата на Гоце. Гоце пък ена софрата на олигархичния елит, който държи парите. Олигарсите отпускат на бандита Гоце, бандита Гоце пуска на бандитите Кънчовците, а Кънчовците прецеждат през шепи трохи за този Живко. Живко ще лъже със социологически прогнози в полза на Гоце, Кънчовците ще направят още някое голф игрище, олигарсите ще бъдат закриляни от мекеретата Борис Велчев и Лазар Груев, които също зобат от Гоце, а българите ще пием една студена вода в държавата Гоцания!

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А пък следващия самозван социолог с нисък аналитичен потенциал като се изхвърли като ... , като се изкаже в стил котарака Леополд докато точи сабя (разбирай ценоразпис за следващите избори) зад гърба си и направо ще взема да го прочета.
  Към авторката - направила инак това алогично но инак интригуващо интервю - госпожо Биляна Рилска, може ли да споделите причините да направите интервюто с политически въпроси с този господин който доколкото разбирам е социолог? Не мислите ли че повече подхожда тия въпроси да ги задавате не на социолог, а на политолог, примерно Иван Кръстев?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  "При всички случаи потенциалът на магията на новото, на филма, който не сме гледали, продължава да има бъдеще в България. "
  Пак ще чакаме някой месия да ни "оправи". Не се ли научихме вече?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "...Оттук нататък зависи какво ще кажеш, ..."
  ----------------------------------------------------------------
  Еееех, Живко, Живко, нищо не си научил нито от университета, нито от живота...Не е важно какво ще кажеш, а какво правиш. Това, което правиш сега, е сигурна гаранция за това, какво ще правиш в бъдеще. А това, което ще обещаеш сега(като говорене) нищо не значи. Особено ако си се провалил, докато си бил на власт и си правил глупости. Защото народа захитря и на празно дърдорене вече не вярва.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 33. 33 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Мечтая кога и Живко, и Томов и Андрей, и Кънчо и Кальо няма вече да ме открехват.

 34. 34 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Споделям оценката , че най-остър дефицит у нас има в дясноцентриското пространство.Изтърканинит и износени политически лидери на т.нар. десни партии израснали на вълната на антикомунизма , проамериканизма и антибългаризма вече отдавна са загубили своята политическа лигитимност и трябва да да дът път на прагматични и национално отговорни политици консерватори!

 35. 35 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#33] от "evkalipt":Това е емблематичната петорка червенотиквеничковченца,кйто станаха милионери чрез нонстоп лъжи и маниплации.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 36. 36 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Провалът на десницата на последните избори е безспорен,а това,че лидерите й не го признават е потресаващ.Огромен брой хора с десни убеждения остават без политическо предстовителство.Мисля,че дълг на десницата е да предложи нов проект,който да обещава преодоляване на ценностната криза,освен икономическата,да възроди исконните десни ценности/в основата си християнските/да помогне да се възроди духа на нацията.Тоталното опростачване,отпадането на всякакви правила,задръжки и норми в човешките отношения е не по малко опасно от материалното обедняване.Трябва да се сменят публичните личности или те да си променят досегашния репертоар.Много неща трябва да се променят за да се промени и манталитете на българина.Трябва просвещение!!!

 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Какво толкова обсъждат "върнатите" позиции на БСП. Има си една прослойка хора които посмъртно си гласуват за тях. Така ще е докато си отидат от този свят и то няма нищо общо с посланията, намеренията, лицата, и.т.н. Това са си хората от оная 1/3 от българския народ които под една или друга форма си бяха галеници на социализЪма. За кого да гласуват хората които живяха в откраднатите градски имоти или пък некадърниците които покрай социализма бяха станали селски и заводски партийни секретари та се виждаха и те като част от прослойката облагодетелствана с нещо. Като добавим и всички ония "безпартийни мошеници" които лапат народната цица всеки път когато БСП са на власт и които предпочитат малко но завинаги. Като добавим и всички мързеливци и лентяи за които неработенето е любима професия и ето ви го "успехът" на БСП.

  Успехът на БСП никога не се е състоял в това дали са накарали техните си 1/3 хора да гласуват за тях, а се е състоял в това дали са успявали да разединят и обезкуражат останалите 2/3!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK