Радослав Бимбалов, автор на "Пътеводител на българския гражданин": Имаме нужда от упътване за живеене в собствената си страна

Авторът на "Пътеводител на българския гражданин" Радослав Бимбалов

© Георги Кожухаров

Авторът на "Пътеводител на българския гражданин" Радослав Бимбалов"Днес си по-глупав от вчера - първи принцип на адаптацията" Това послание, приличащо на снимана страница от книга, се появи на 17 ноември, петък, привечер във "Фейсбук". То беше бързо харесано (like) и споделено (share) от приятелите на автора му. Принципът беше придружен от кратък текст: "Напоследък все по-често се чувствам чужденец в тая държава. И съм сигурен, че не съм единствен. Затова реших да стартирам написването на "Пътеводител на българския гражданин". Чувствайте се свободни да поправяте, добавяте, променяте. Накрая ще го оформим и подарим на правителството, за да ни го разпространят."


Часове по-късно в социалната мрежа се появи и страница "Пътеводител на българския гражданин", в която десет дни по-късно вече има над 35 принципа, правила, закони, а над 370 души са я харесали и я следят. Авторът й Радослав Бимбалов е име в рекламните среди, познат като творчески директор, а в момента и партньор в рекламна агенция ("която се справя учудващо добре в тази кретенска криза", казва той), създател на запомнящи се слогани и рекламни герои.


Пътеводителят обаче няма нищо общо с клиент и реклама. Той е реакция на настроенията и притесненията на Бимбалов от това, което се случва в България, и допълнително на опитите му да пише. "В блога си пиша шепоти, а в пътеводителя – крясъци", уточнява той. Някой от кратките заключения звучат познато - сякаш сте ги чували, може би защото сте си мислили нещо подобно.
Последното публикувано от днес е "Истина за пенсионната реформа: Джобът е скъсан, но му слагат цип." Има реакции за пенсионната реформа, раздялата в "Атака", за съдебната система, за премиера-футболист.


Настроението на автора им на моменти звучи "терминално" (наложилото се вече популярно определение за нещо, което те провокира да емигрираш - т.е. кой терминал да избереш - 1 или 2 - бел. ред.). На въпроса дали би заминал сега с еднопосочен билет отговаря: "Мислил съм през 90-те, когато тук ме задържаха по-малко неща. Сега трудно бих спрял един млад човек, който иска."


Ето какво още разказа за пътеводителя Радослав Бимбалов пред "Дневник":


Откъде дойде идеята за "Пътеводител на българския гражданин"?


- От нормалното желание да кажеш това, което мислиш. Не ми харесват някои неща, които се случват с държавата и обществото ми. Управниците например се държат недопустимо по моите разбирания – налагат нов тон на общуване с нас и той е унизителен. Няма смисъл да давам примери. Всички ги знаем. И то ги знаем заради още по-големия проблем – медиите неусетно превръщат този вулгарен стил във вид забавление.


Постепенно простотията се превръща в модел за подражание. Но това май не е случайно. Понятието простолюдие е сътворено по време на диктатури. Тогава някой има сметка от това да сме простовати, нали? Страх ме е, че процесите, които са ни обхванали, ще ни върнат в състояние, в което сме били дълго  – на безлично, овчедушно примирие.


Затова стартирах пътеводителя. Искам да подредя в него основни истини, които всички знаят, но да ги изрека по умен начин. Защото според мен единственото спасение за всички ни в такава ситуация е да предизвикаме разума си.


Сигурно сте чували една популярна аналогия - състоянието, в което се намира обществото ни в момента, много напомня на състоянието от преди 20 години. Аз бих върнал още по-назад... Отношението на управляващите към народа, чувството за хумор, което управлява вместо чувството за отговорност. Някак си наистина се връщат тези неща. Навремето, ако си спомнят по-зрелите читатели - вицовете бяха единственият начин да се изразява недоволство. Властта ги допускаше, защото бяха полезна доза недоволство. В момента едни такива звучащи като вицове откровения са намерили удачния адресат в лицето на хората, които имат нужда от възпитана форма на недоволство.


Галерия: Из "Пътеводител на Българския Гражданин" >


А имаше ли нещо конкретно, което отключи първия принцип "Днес си по-глупав от вчера"?

- Конкретни причини колкото искаш. За съжаление ние, българите, сме много адаптивни. Това често е положителна черта, но в случая – не съвсем. Започваме да свикваме с положението, да го приемаме за по-приемливата ситуация, за по-малкото зло, за неизбежен, независещ от нас процес. С всеки изминал ден адаптацията става все по-сериозна.


Защо избрахте това име?
Защото се чувствам изгубен в родната си държава. Имам нужда от упътване и не мисля, че съм само аз...


А защо избрахте да го споделяте във "Фейсбук"?


- Защото този пътеводител трябва да бъде диалог. Искам да имам реакцията на читателите, да ги провокирам да го допълват, оборват, споделят. Това нямаше да може да се случи извън интернет.


Развива се  бързо имате ли цел докъде да стигне и в какво да се превърне?


- Това му е хубавото на интернет – интерактивността променя всичко. Пътеводителят вече заживя свой собствен живот и неговото бъдеще зависи не само от мен, но и от всички, които го четат, коментират, споделят. В какво ще се превърне ли... Не знам, честно.


Но имам някакви идеи. Ако реша да излезе от интернет в един светъл момент – мога да го разпечатам в луксозно издание и да го изпратя като елегантен подарък на депутати, министри, обществени личности, лидери от всякаква порода. Вместо камъни в прозорците им...


Вече има доста примери за т.нар. виртуални протести - кауза или недоволство, което в интернет събира хиляди последователи, например 20 000, а ако излезе на живо на площада - идват 20 или 200? Какво се печели и губи от подобни онлайн демонстрации?


- Недоволството е във всеки един от нас по един или друг начин. То движи прогреса, аз го обичам. В случая говорим за недоволство към управляваща прослойка и към наложени порядки в обществото. Ако това недоволство се обедини, то може да бъде сила и да инициира промени. За съжаление в момента липсва организирана в обществото, а не само в партиите, опозиция, която да е коректив. Затова хората изразяват своето лично, несподелено недоволство по различен начин. Моят начин е този.


Нямате ли усещането, че тези недоволни и неприемащи хора се свиват като група, сякаш минават в отбрана, минават за сметка на останалите?


- Всяка позиция, различна от управленската, е полезна именно за управляващите. Иначе говорим за диктатура, а това уж вече сме го сърбали...  За съжаление в момента хората, които трябва да формират тази позиция, са в летаргия. Интелектуалците, студентите, къде са? Дали те все още са най-прогресивната част от обществото ни? Страх ме е да си отговоря на този въпрос... Ширещата немотия и заливащата простотия в комбинация са нещо, срещу което трудно можеш да се бориш, колкото и да си личност... 


Има ли политическа позиция зад пътеводителя?

- Зад пътеводителя не стои никой освен мен. А аз не мога да понасям стадните организации.


Гласувахте ли на последните избори?


- Гласувал съм всеки път. Този път не. Защото прецених, че е обидно към мен самия да отивам да гласувам, защото "трябва да се гласува" или защото "иначе някой друг решава вместо теб". Извинете, но не видях реално да имам избор. Какво да избера? По-малкото зло? Тоест по-безопасните, по-безличните кандидати. Дори когато си избирам кола, прилагам малко повече уважение към себе си...

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Хубаво е да има хора, които да отпушват хорското мнение!

 3. 3 Профил на distama
  distama
  Рейтинг: 8 Неутрално

  уважаеми журналисти от вестник "Дневник", моля престанете да правите реклама на всякакви фирми и хора под формата на статии, защото ще престана да ви чета. Не, че ви пука, но на мен ми....

 4. 4 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Що за празен материал?
  Спрете да циклите в монитора за поредната снимка как жената на съучника ви кърми бебето и елате на село да понацепим малко дърва.

 5. 5 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Чувството за загубеност е доста субективно. Но за тези, които искат да се изразяват на български, е реално, защото бг език беше изпразнен от съдържание благодарение на агресивната профанация.
  Чувствайте се свободни или не се колебайте на бг са буквални преводи на feel free to и don't hesitate.
  Чувствайте свободни и не се колебайте да ми слагате минусите )

 6. 6 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 457 Неутрално

  ТЕ ТОЧНО ЗА ТОВА И АЗ НЕ ГЛАСУВАХ !!!!

 7. 7 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  По-добре е да се каже "чувството за изгубеност" или "чувството за загубен смисъл".

  Чувствайте се свободни да се изгубите в чувството на изгубения смисъл.

 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това последното много ми хареса. Колко красив бил българският език, когато е лишен от банализираните клишета на булвалните преводи и когато не описва състояние на люта омраза, злободневна неприязън, вменена вина, маниакална възхита и отчайваща депресия.

 9. 9 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Че то друго за описване остана ли?

 10. 10 Профил на christofor
  christofor
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тоя Бимбалов има ли нещо общо с Бимбалов от "Замунда банана бенд"?

 11. 11 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Любопитно

  "Във време на благоденствие бъди весел, а във време на злополука бъди разсъдлив..."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 12. 12 Профил на k
  k
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Шрифта е страхотен.
  Ретро визия за съвременни послания - май опаковката е в пъти по-стойностна от съдържанието!
  Рекламисти!

  Поздравления!

 13. 13 Профил на ivanoff
  ivanoff
  Рейтинг: 217 Весело

  "Днес си по-глупав от вчера - първи принцип на адаптацията"

  ------------------
  Г-н Бимбалов , никой не е пророк в собствената си страна

  Нито Ботев - "В механата" , нито Чинтулов - "Стани юнак балкански" , нито Дядо Славейков - "Не сме народ а мърша" .......
  да не говорим за Левски и неговото прословуто "Народее , народее"
  --------------
  от съвременните "класици":
  ББ- лош човешки матРял и "говоря ви просто щото сте прости"
  и пр. знайни и незнайни "доктори меркантилис каузи"

  -------------
  иначе не е лошо начинанието Ви.......да се нашоква глупака три пъти дневно

 14. 14 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 489 Любопитно

  И нещо невярно ли е казал интервюирания?!
  С това чуство изгубеност,все едно,че съм чужденец в родната си страна си живея вече над половин век..наистина да бях емигрант,поне нямаше да е парадокс!

  haokarapora
 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2062 Любопитно

  Защо се гневим на вестници, на журналисти, на хора, изпитали потребност да споделят разочарованието, гнева, объркването си от несправедливостите, които търпим ежеминутно? Нека говорим, словото ни прави хора.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на Radoslav Bimbalov
  Radoslav Bimbalov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Благодаря на всички ви за откровените думи. Приемам с еднакъв ентусиазъм и критиката, и похвалите. Защото не съм специален, ама хич. Не съм нито пророк, нито революционер, а по-скоро съвсем обикновен оглупяващ, каквито сме всички в България. Не казвам нищо ново, нито пък се опитвам да поведа някого по път, който съм избрал... Този Пътеводител е просто един опит да укротя и формулирам собствения си гняв. Дали успявам - все още не знам. Но знам, че гневът е полезен, стига да знаеш какво да правиш с него...
  Поздрави,
  Радослав Бимбалов

 17. 17 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До мен не е стигнала вълната на пътеводителя, но знам ли...може някой от приятелите скоро да я сподели
  Начинанието е интересно, но стигаме пак до синдрома, че сме силни само зад маската. Когато трябва да излезем и да заявим открито желанията, негодуванието си, исканията си или да направим нещо в действителнос (да се сборим на ниво парламентарни комисии, министерства, общини)...май не става. До кога? Ако отговорът на автора е да има някой обединител, във вид на опозиция (партия?), то тогава всичко пак е дирижирано.

  Да се издаде луксозна книга като завършек на някаква идея и признаване общите усилия на гоялма група хора. Но никой депутат и властимащ няма да я прочете. Те там са омагьосани от "болестта на властта" и ще бъде само излишно хабене на средства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK