Симеон Дянков: Има голям шанс еврозоната да не съществува до 6 месеца

Симеон Дянков: Има голям шанс еврозоната да не съществува до 6 месеца

© Надежда Чипева, КапиталВицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков говори пред Би Ти Ви за съдбата на еврозоната и ефекта върху България, пенсионната система, протестите на фермерите и стачките в БДЖ.


Основните упреци и призиви към вас са - обещахте ни, използвахте ни предизборно, какво стана? Ето например земеделските производители. Вчера вашият лик красеше техния протест и така не особено лицеприятни думи прочетохме и чухме по ваш адрес.
- Свикнал съм с нелицеприятните думи, така че въобще не ми правят впечатление, но важният въпрос е стана ли нещо в последния месец, което не знаехме преди и във финансовото министерство, и в правителството като цяло, и въобще в Европа? И отговорът е - да, станаха много неща в последния месец, все лоши неща за съжаление в Европа, които предопределят не само нашата фискална позиция, а въобще за години напред какво ще става в Европа. Ако...


Дайте да го обясним просто, за да не кажат хората ето сега с Европа се оправдават. Доскоро се оправдаваха със Станишев и тройната коалиция, сега с Европа се оправдават?
- Ние сме част от Европа и като малка държава, малка икономика зависим много от това, което става в Европа. Какво стана? Наглед почна с нещо малко. Тогавашният премиер на Гърция Папандреу внезапно каза, че ще прави референдум за мерките, предложени от Европейската комисия, които 4-5 месеца финансови министри и премиери ходихме там през седмица да работим. Един вид той постави под въпрос целия спасителен пакет на Гърция.
Знаем тази хронология, да.
- Оттам нататък какво стана? Падна гръцкото правителство, отиде кризата към Италия. Падна италианското правителство. Отиде кризата към Белгия. Там все още няма правителство от година и половина, но на Белгия й намалиха рейтинга, влезе веднага в рецесия, и дори в последните няколко дни, вчера примерно Дойче банк за първи път, първата агенция, която каза, че еврозоната 2012 година, ако я има, това е вече моя добавка, ще бъде в рецесия. Преди само месец, в края на октомври същата банка, Дойче банк, каза 2.3 процента растеж в еврозоната. Само за един месец от 2.3 процента плюс еврозоната по прогнози е на минус 0.5.


Искате ли да разсъждаваме върху хипотезата разпада се еврозоната. . .
- С други думи, за един месец много рязко се промени средата на България. И докато преди месец . . .


Това ви е оправданието за много лоши неща, които и в България ще се случат, като например замръзването на пенсиите?
- Не, замръзване на пенсии няма да има, но те няма как, България е част от Европа, Германия, примерно е най-големият ни пазар. Италия е вторият ни най-голям пазар. При положение че и Германия, и Италия казват, че ще са в рецесия следващата година, ние не можем да казваме: да, при нас нещата ще вървят добре. Ние също трябва да реагираме. Но голямата тема и тема, която тепърва започва да се развива, но се развива мълниеносно, е, че до. .. Преди месец, знаете, аз винаги съм бил оптимист спрямо еврозоната и съм казвал - да, има криза, има някои липсващи институции в еврозоната, но бъдещето е добро.


А сега?
- Последния месец вече съм песимист. Според мен в рамките на следващите 6 месеца има голям шанс еврозоната вече да не съществува. Нещата са толкова лоши. . .


Дайте сега конкретно това как ще се отрази върху нас? Ние сме във валутен борд, вързани сме за еврото. Еврото умира. Какво правим ние? Какво става с нашия лев?
- Никой не знае. Не само ние не знаем какво. ..  Да, оставаме с нашия лев. За радост ние нямаме още еврото като валута, та сравнително лесно можем да реагираме . . .


Трябва да се закачи ли, обяснете го потребителски, какво става с депозитите на хората в евро, какво става с икономиката ни, закачаме ли се за нещо друго, за марка?
- Депозитите веднага, депозитите ще запазим, защото знаете, че до 100 хиляди лева те са гарантирани от държавата. Имаме такива пари. Банковата ни система е една от най-силните в Европа, всъщност в момента е най-силната в Европа, така че от гледна точка на спестяванията на гражданите няма... Нещата ще се развият добре.


Така. Гарантирани са.
- Но голямата тема е, както казах, нашите пазари за износ за всичките главно в Европа. Ако внезапно те спрат да работят, а това ще стане неминуемо, въпросът е ние откъде, откъде можем да имаме производителност . . .


И? Откъде?
- И отговорът е - не знаем. Трябва да се преориентираме към Азия, трябва да се преориентираме към бившите ни пазари - Украйна, Русия, което става. . .


Ама вие говорите за 6 месеца. Как ще се преориентираме за 6 месеца към Азия. . .
- И точно затова, точно затова тази тема е най-болната тема в Европа. Само в последната седмица Ангела Меркел на три пъти се е изказвала по тази тема. И докато преди месец темата, както казах, беше най-после след 2 години работа намерихме спасителен пакет за Гърция, който може да се използва и за други държави, това само с едно непремерено изказване на Папандреу тогава пропадна изведнъж. Защо пропадна? Защото, ако на Гърция примерно й трябват още 200 милиарда евро, това са изчисленията, на Италия й трябва един трилион и половина, хиляда милиарда и половина трябват на Италия. На Франция й трябват около 2 трилиона. Такива пари няма в еврозоната.


Да. Пак ви връщам към нашата реалност. Дайте към конкретика.
- Нашата реалност, да, можем да стигнем до нея, но просто важната тема тук е стана ли нещо в последния месец? Да, в последния месец има драстични промени във външната среда. Ние, ако не реагираме сега бързо на тях, след 3 месеца ще сме в хаоса, който е обхванал половината Европа.


Дайте сега конкретно да обясните тези промени от последния месец как рефлектират върху живота на протестиращите от вчера, след това към живота и на непротестиращите, всички, които ни гледат в момента.
- Те рефлектират по следния начин. Докато ние, като правихме бюджета преди три-четири месеца, знаете, че бюджетната процедура започва май месец, август вече се представя за първи път, и ние тогава правихме консервативен бюджет, сега вече бюджетът е определено оптимистичен. В смисъл всичките сценарии, които ние мислихме, че като най-лоши сценарии могат да се случат, вече са се случили и сигурно предстоят по-лоши сценарии за Европа.


Имаме ли буфери за тези лошите сценарии?
Засега, от това, което знаем днес - да, имаме буфери, защото сме го изчислявали на един процент растеж в България, а не. . .


А може да не е един, а да е отрицателен.
. . . а не както бяха 4 или 3, сега прогнозата е за 2.4. Но, да, казах ви, че само вчера Дойче банк промени прогнозата си от 2.3 за еврозоната на минус 0.5.


И сега това го преведете на езика на земеделските производители, които вчера ви нарекоха лъжец.
- Че колкото и стачки да има, че колкото и стачки да има, каквото и да правят, то няма за какво да се преговаря, понеже парите ги няма. Докато миналата. ..  тази година, и аз след малко ще ви кажа данните с колко повече сме събрали от 2010 година, имаше шанса и казвахме - ако съберем повече, а ние сме събрали близо милиард и половина повече 2011-а спрямо 2010 година в НАП и митниците, ще ви кажа след малко данните, и от тези допълнителни приходи ние можем да помогнем тук и там, за следващата година ние въобще не можем да говорим за по-оптимистичен сценарий. Можем да говорим само за по-негативни засега сценарии.  


Експерти казват, че вашият проект за бюджет за догодина няма да издържи на нова криза в икономиката, а вие твърдите, че такава нова криза вероятно предстои. И има конкретен пример от специалисти, че много ви е оптимистично това, което залагане, да усвоим например 3 милиарда и 800 хиляди от европейски пари, и това е абсолютно неизпълнимо, казват икономисти и дават пример с тази година, където сме заложили 2 милиарда и 100, а пък сме взели само 628 милиона. За да не влизам в цифрите. . . не сте ли с много розови очила, твърдейки, че сте песимист?
- Първо, същите икономисти и за тази година казаха, че бюджетът няма да издържи, а той не само че ще издържи, вече никой не се съмнява в това, а всъщност ще завършим с дефицит по-малък от прогнозирания 2.5 процента.


Говорите за сега.
- Да, за 2011 година. По този показател ние ще сме сигурно или трети, или четвърти в Европа по най-добър, най-нисък дефицит, по най-нисък дълг сме втори след Естония. И не случайно, да се върна за момент на предишна тема, Ангела Меркел като говори сега какво е бъдещето и не след две години, а след два месеца на Европа, тя казва - еврозоната, не казва още ще се разпадне до 6 месеца вероятно, но казва. . .


Но вие го очаквате.
- ...е в голяма опасност и следователно на нас ни трябва друг съюз, засега тя го нарича фискален съюз. В този фискален съюз да влязат държавите от Европейския съюз, които спазват строгите правила маастрихтските критерии.


И ние гордо вдигаме ръка и викаме ние сме от тях.
- Ние не само че вдигаме ръка, а те ни посочват и казват - в момента има осем държави, които, ако този фискален съюз утре се създаде, България ще е сред тях.


И? Какво ни променя ако сме там?
- Шест държави от еврозоната плюс Швеция и ние. Какво ни променя? То показва, че ние сме финансово стабилни. Една от осемте държави в Европа - Австрия, Германия, Люксембург, Финландия,
Холандия, Естония, България, Швеция.
И като го покажем, какви са последствията?
- Че няма да има тези икономически и социални трусове, които вече има в цяла Южна Европа. В смисъл няма да се стига дотам. Гърция само...


Тоест този фискален съюз по някакъв начин ни го гарантира, така ли?
- Този фискален съюз ни гарантира, че в близко бъдеще, ако има такъв голям трус в еврозоната, за да се запази Европа не само икономически, а и политически, трябва да влезе някаква нова система. Тази нова система, поне от последната седмица разговорите на големите политици в Европа, е този фискален съюз. България е готова и ще бъде една от членките на този фискален съюз, защото ние изпълваме критериите.


Пак да ви върна на територията на България и на територията на пътищата, които вчера бяха обходени с тежкотоварни машини. Какво им казвате на тези хора? На техния език?
- Че парите са такива, каквито са, дори вече започва да изглежда, че бюджетът ни от доста консервативен е доста оптимистичен. А понеже вече е в парламента и предстои тази седмица и следващата седмица да се довърши, ние ще се опитаме с всичките си знания във финансовото министерство да изпълним този бюджет за 2012 година. Както го изпълнихме за тази година, убеден съм, че ще го изпълним и за следващата. Но разговори за допълнителни пари просто са безпредметни. Тези пари ги няма. А тук разговорът, а тук разговорът е за парите.


Така е. Да влезем в детайли за пенсиите. Огромно количество хора, които сега получават пенсия, се надяваха, че към 2016 година ще им ги преизчислят така, че да взимат повече и по-справедливо на база на целия им дългогодишен стаж. Това нещо е отпаднало, доколкото разбирам от информация в печата днес, и само. . .
- Това беше само за новите пенсионери. Тези, които от 2017-а започват да се пенсионират, можеше по план да имат по-висока надбавка. Не за пенсионерите, които вече ще са.


И замръзва всичко с темпа на инфлацията. Това не значи ли, че ще бъдат още по-мизерни пенсиите, като отпадне това швейцарско правило, което било, по думите на шефа на НОИ, много щедро.
- Има само две други държави в Европа, които го използват - Швейцария, разбира се, и Австрия. Всички други държави са с темпа на инфлацията, така че ние се присъединяваме към по-смисленото правило.


Какво ще означава това за конкретната пенсия, средната конкретна пенсия в България?
- Че, ако инфлацията за следващата година е примерно 3 процента, каквато е прогнозата - 2,5, и пенсията автоматично ще се увеличи поне с 2,5 процента.


Тоест поне нулирате доходите. Стандартът остава същият.
- Стандартът остава един и същ, но това, разбира се, което вие не казвате, това не променя задачите на правителството като има други възможности, както сега вдигаме ниските пенсии до 145 лева, това да се прави.


Това е с девет лева повече.
- Девет лева повече, но това е 8 процента за ниските пенсии. Това е пак по-високо от ръста на инфлацията в последните две години и половина.


Въпросът е, че това замръзване в България замръзва мизерията, а проблемите в други държави, за които говорите, колкото и да са големи, и пенсиите там са с доста по-голяма покупателна стойност. Замръзването при нас е в мизерия.
- Защото тези държави са били доста по-богати преди 20 години, ние 50 години сме се шляли в комунизма и сме си губили времето, докато другите са ставали богати. И в последните 20 години също сме загубили доста време, така че не може за няколко години. . . Само тази година обаче ниските заплати в съседката ни Гърция са намалели с 60 процента, за една година. Трябва да имаме някаква перспектива. В Румъния с 30 процента са намалели заплатите, в Унгария с 20 процента. Дори и в богати страни като Холандия - с 15 процента.


Аз като абсолютна стойност имах предвид.
- Ама не, ние не можем да сравняваме абсолютните стойности и да кажем нашите пенсии как са на фона на Холандия. Тогава трябва да кажем нашето производство как е на фона на холандското, нашият работник колко произвежда. Той произвежда доста по-малко, отколкото в Холандия, и това трябва да се промени. Ако ние произвеждаме повече, ако това производство в България е по-голямо, оттам ще дойдат и по-големите пенсии. 


На колко години е днес бъдещият български пенсионер, който ще получава толкова, колкото е внасял? Ако е получавал пет хиляди лева заплата, внасял е по-висока естествено като абсолютна стойност осигуровка и след това ще има по-добри старини. Ако е получавал 300 лева заплата или се е осигурявал на толкова, негов проблем, ще получава десет пъти по-малка пенсия от този другия с петте хиляди. Кога, на колко години е този пенсионер днес?
- Не съществува. Все още не се е родил. Дори и с промените, които сега се предлагат в Народното събрание, които до 2040 година са направили сметките в НОИ, до 2040 година поне пенсионерите ще влагат в системата по-малко, отколкото реално ще получават. Ние продължаваме да дотираме.


Повече имате предвид.
- Не, по-малко.


Ще внасят, а ще получават по-малко. Имаше обещание поне 65 процента от средната заплата да можеш да си я вземеш като пенсия, ако сега си добросъвестен с осигуровките си. Примерът, който Ани даде, ако вземаш пет хиляди сега ще можеш ли да вземеш 65 процента от средната или максималната работна заплата в периода, в който си пенсионер, или и това отпадна?
- Това никога не е било и няма как да стане.


Имаше такава идея - 65 процента.
- Това е такъв комунистически блян - да, ние да направим 65 процента. Това може да стане, кога. . . на твоя въпрос, кога можем да получаваме това, което сме внасяли. И отговорът е. . .


Извинете, след консултативния съвет по пенсионна реформа и тези 65 процента там са дадени като блян явно.
- Да, всички искаме това да стане, всички искаме доходите в България да са по-високи от германските доходи, на затова трябва много работа. Вие ми задавате конкретен въпрос кога ще стане. Отговорът е, по счетоводителски начин да ви кажа, когато НОИ е на плюс. В смисъл не е на дефицит, както е бил всъщност от самото си създаване. Защото в момента какво става - държавата постоянно дотира, дава допълнителни пари, за да изплащаме пенсиите. С други думи, всички ние, които внасяме, все още това не е достатъчно.


Ама това пак е проблем на държавата, защото държавата трябва да се пребори със сивата икономика, защото в НОИ не влизат толкова пари, колкото трябва да влизат, защото масово българите се осигуряват на едни минимални работни заплати, получават под масата, отгоре, включително и за една партия, парламентарно представена, изнесоха такива данни наскоро.
- Разбира се, че е проблем на държавата. Така е. Това е единият... Има доста теми и за радост те сега излизат. Аз всъщност съм много доволен, че за пръв път излизат не само няколко теми, а цялостна идея за пенсионната реформа. Едната тема е, която вие казахте, че много хора, които или въобще не плащат социалните си осигуровки, или плащат на минимална работна заплата, а получават нещо друго. Това трябва да изчезне. В България има страшен...


Как ще изчезне?
...страшен бум на инвалидните пенсии. Страшен бум. 1997 година са били около 30 хиляди, сега са близо половин милион.


Четиридесет и пет процента от сегашните пенсионери се явяват с инвалидни пенсии. Това е огромно количество.
- Огромно количество. По този показател сме втори в Европа след Холандия. Няма как. Това какво означава? Означава, че...


Защо не оправите това, а вдигате възрастта?
- И това ще го оправим. Премиерът на срещите си в последните няколко дни точно това каза - сега е моментът да се направи цялостна реформа. Това между другото е задача на социалното министерство, не на финансовото министерство. Всеки министър трябва да си готви реформите и да ги предлага. Ние сме сега в ситуация, в която финансовото министерство предлага реформите, защото казваме това, което досега говорих - Европа и еврозоната са пред голяма опасност. И ние сега, ако не ги направим тези реформи, дори след три месеца може да е твърде късно.


Една от реформите каква е - ТЕЛК да мине към НОИ.
- ТЕЛК да мине към НОИ, така че хората, които плащат, това е много елементарна логика, хората, които плащат, те също да определят дали човекът е инвалид или не, защото виждаме как масово, масово пенсионерите, както ти каза, почти половината пенсии за тази година, нови пенсии, са инвалидни. Това е едната тема. Вдигането на пенсионната възраст. Няма как това да не стане, не само за категория 3, обикновените, а особено в ранното пенсиониране.


Защо има толкова хора, които имат привилегия много рано да се пенсионират и да им плаща и държавата осигуровките, на държавни служители например, а това е за сметка на всички останали, които си остават в тази неизбежна мизерия, както разбираме?
- Защото всички ги е било страх досега да направят тази реформа. Тя е главно в силовите министерства и агенции и т.н. и просто досега статуквото е било такова, че само като споменеш...


Ами и сега е така, няма да се осигуряват сами, нали.
- Само като споменеш... и на тях им вдигаме с една година пенсионната възраст, затова предполагам, че ще искат да...


Но не си плащат сами.
- Само като споменеш темата... Там има няколко теми. Първо, те се пенсионират много рано. Второ, те взимат по 20 заплати, като се пенсионират. Два пъти повече, отколкото другите държавни служители, и три пъти повече, отколкото в частния сектор. В частния сектор вие, ако се пенсионирате, ще получите до 6 заплати. Такъв е законът.


Защо 20, а тук 6?
- Защото винаги тези институции са се смятали за неприкосновени. И по социализма е било така. Те са определяли властта на комунизма и на социализма и досега за съжаление това е останало. Ранното пенсиониране, 20-те заплати, това, че те не си плащат осигуровките, държавните служители също не си плащат осигуровките. Там ние с радост, във финансовото министерство, ще тръгнем на тази стъпка. Но голямата тежест са силовите министерства. Там има много хора, те се пенсионират средно с по 15 години по-рано от другите и си представете 15 години...


Ще ви искат оставката.
...плюс всички тези неща.


Чакайте сега. Как ще се преборите с тази тежест, особено на фона на новините от последния месец? Какво правите с пенсионирането, ранното, в силовите министерства, броя на заплатите, които се вземат при пенсиониране?
- За пръв път има някаква положителна стъпка. Миналата година аз пробвах - не успях. Тази година пробвах, има първа стъпка. Знаете, че 60 милиона взимаме от силовите министерства, знаете, че в ДАНС от 20 на 15... Аз с радост бих тръгнал на реформа, в която те ще си плащат. Засега обаче не виждам политически в парламента това да мине, защото излиза темата... да, те ни пазят. Вярно е, че една част от тях ни пазят. Тези, които са на улицата, тези, които се борят с пожари, за миньорите, разбира се, те са в различна категория, за тях може, летците, за тях можем да мислим. Но всички останали администратори, всички в ДАНС, в разузнаването, които са чиновници, ходят си насам-натам, кой знае каква работа, различна, от всички други чиновници не правят, но просто са облагодетелствани. И всъщност това е темата, сега е дошъл моментът и заради тежкото положение в Европа, и защото политически в момента сме силни. И ако не ги направим тези реформи сега, те определено няма да станат в следващите две години.


Какви ще бъдат точно тези реформи по отношение на силовите структури? Какво точно възнамерявате...
- Такива, каквито парламентът реши.


Вие какво им предлагате?
- Нататък да вървим.


Имате проблем с тази тема ли, със спестяването от силовия сектор?
- Темата е следната: има огромна криза. Минахме вече през три години огромна криза в Европа, тъкмо си мислехме, че всички излизаме и всъщност няколко държави вече бяха излезли. Сега влизаме във втора криза, която може да е не само финансова криза, може да е и политическа криза. В България ние, ако не направим реформите на нереформираните структури сега, след 3 месеца може да е твърде късно. Кои са нереформираните структури? Някои сме ги почнали - пенсионната система не е реформирана никога. 1997 е трябвало да се реформира. Не е била реформирана. Тежи ни много. Четири милиарда от парите на гражданите отиват там на година. Представете си ние, ако имаме плюс 4 милиарда за други неща. БДЖ - нереформирана система. 850 милиона в момента тежат на БДЖ.


Отстъпление там ще направите ли, само в скоба по тази тема, или?
- Не, защото няма накъде. Какво може да се отстъпи?


След десетия ден на стачката какво става?
- Да продължат. Нищо. Ще започне постепенно да се затваря БДЖ,  защото то просто няма как да просъществува по този начин.


И няма да има пътнически и товарни превози, или ще се приватизират?
- Товарните превози, за радост вече има частен бизнес там. Те ще се приватизират, а пътническите превози - ще създадем нова компания без тежестите на старата компания. Просто няма друг начин.


Но това са трите... за зърнопроизводство, това е друга типична монополна система, където с години малка група... знаете ли, че 10 фирми, всъщност 8 фирми в зърнопроизводството вземат половината от държавната субсидия.


Те вчера протестираха ли? Вчера бяха ли тези с бентлитата, както ги нарече Борисов?
- Тези нови трактори откъде смятате, че идват? Тези пари са дошли от държавната...


Казаха от кредити.
- Да, от кредит, който обаче е безлихвен, просто...


Е, това лошо ли е? Необходима възможност да обработва полето с кредит...
- Не е лошо, но това са мултимилионери. Те вече са си направили парите и те не са ги направили просто защото работят добре на пазара, те са ги направили, защото една малка група, едно лоби е успяло в годините да изкара от държавата много повече пари, отколкото всички нас.


Дайте пример. За да не обобщаваме така несправедливо за целия бранш.
- Най-голямата фирма в зърнопроизводството за миналата, 2010, година е взела над 30 милиона лева от държавната субсидия. 30 милиона - една фирма. Това е печалба. Това не е те са на ръба на съществуването си, това е извън всички пари, които те получават от износ. 30 милиона една фирма е спечелила от държавата.


А дали тази фирма беше вчера там, нейни представители на протеста... Знаем ли дали онези с бентлитата...
- Асоциацията на зърнопроизводителите, знаете, има управителен съвет. Призовете ги да си дадат данъчните декларации, просто да ги направят публични, както моята данъчна декларация е публична, може да я видите на интернет страницата на Министерския съвет, управителният съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите да си покажат данъчните декларации за 2010 година, просто да видите за какво става въпрос.


Да не ги нарочваме, те са работили по правилата и правилата са им дали възможност...
- Точно така. Но сега правилата се променят и правилата се променят така -  сега малките производители, дребните производители, които се занимават с животни, които се занимават с мед, които се занимават със зеленчуци, сега ние искаме те да получават тези пари. И всъщност това е темата - парите като цяло в земеделието са с 200 милиона повече за следващия бюджет.


Те поискаха да им се извините поне, някои казаха... 
- Извиняваме им се, ето. Ако темата не е за пари, а е само за извинение, извинявам се на всички зърнопроизводители.


Не сте ли ги подвели предизборно - това е другото обвинение?
- Аз ви казах какво стана след... след изборите. Папандреу каза нещо непремерено, оттам анализаторите казаха "на нас ни писнаха в Европа да не могат да решат една малка тема като Гърция. Ако те не могат да решат Гърция, представете си какво ще стане за Италия". И оттам вече почна тази верижна реакция.


Вчера зададохме въпрос на премиера Бойко Борисов, отговора сега го чакаме от вас - с колко процента са се увеличили приходите в Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", за  сравнение миналата и настоящата година? Има ли увеличение, първо?
- Има увеличение с близо 12 процента в Агенция "Митници", което е 769 милиона лева спрямо 2010 година и с 670 милиона лева в НАП. Общо милиард 450 милиона тази година имаме повече приходи от миналата година. В НАП е 6 процента, 5.8 процента.


Значи не е в пъти, но е в някакви проценти?
- Да, но е 700 милиона от едната страната, близо 800 милиона -  от другата страна, милиард и повече тази година спрямо миналата. За 2012 прогнозираме 900 милиона повече, които обаче вече са раздадени. В смисъл това не са пари, които седят някъде и сме готови да ги раздадем на който стачкува най-много, от които половината между другото  отиват за пенсии, 450 милиона.


Има една такава логика и забравям винаги да ви попитам, това е свързано с увеличаване на възрастта за пенсиониране. Хората казват така - и бездруго имаме безработица, и бездруго хора на възраст 50 и повече години трудно могат да си намерят работа, като им вдигнете възрастта за пенсиониране, не произвеждате ли нови потенциални и фактически след това безработни хора, които ще висят или на социални помощи, или на плащания към бюрата по труда? Тоест не произвеждате ли нови безработни?
- Да, в кратък срок трябва да се мисли как да се създават повече работни места, защото част от тези пенсионери, около 15 хиляди, които иначе биха се пенсионирали, сега ще изчакат една година. Но ние гледаме дългосрочно. И това всъщност е за всички тези нереформирани системи, за които говорихме. Сега, ако се направят реформите, положителният ефект няма да е следващата година, аз няма да спечеля от това, че сега ще вдигнем с една година, като финансов министър, с една година пенсионната възраст. За следващата година от това ще спечелим около 40 милиона спестявания, а ние за вдигането на ниските пенсии до 145 всъщност ще дадем над 60 милиона. Един вид 20 милиона от бюджета допълнително пак ще отидат за тази мярка. Но следващата година 40 милиона ще са спестяванията, 2013 ще са 120 милиона, 2014 ще са 300 милиона и от 2015 вече ще са близо милиард. Така че 2015, който е на власт, аз няма да съм тогава финансов министър, 2015 който е на власт, той вече ще спечели.


Не искате ли да сте финансов министър? Ще загубите изборите сигурно?
- ГЕРБ ще е на власт, но с друг финансов министър.


Защо?
- Защото имаме...


Отказвате се, писна ви?
...други... аз имам други планове.


Какви? Извън България отново?
- Имаме един живот, трябва да направим това, за което сме дошли, и вече да продължим нататък. Но ГЕРБ ще е на власт и в 2015 година по простата причина, че хората виждат, че ние сме една от малкото, всъщност една от 8-те държави в Европа, които, ако има утре фискален съюз, ние ще сме в него, а това е бъдещето на Европа.


Кажете ми само имате ли проблем, смятате ли, че имате проблем с характера си? Защото много от съсловията, с които преговаряте, имат претенция към начина, по който вие се държите по време на преговори - аз съм държавата, аз решавам. Дори предпочитат резкия на пръв поглед Бойко Борисов да им води тристранката и вие сте като някакво плашило, човек, който не може да води едва ли не диалог, и ви посочват с пръст като некомуникативен и рязък. Мислите ли върху това?
- Да, мисля, и съм доволен, че ми е такъв характерът, защото това е работата на финансовия министър - да казва такива са условията. За мен ще ми е много по-лесно да дам пари сега. Но ги няма. След това какво ще стане? Следващият...


Преди популистки, като имаше пари, ги давахте.
- Аз поне никога не съм бил в период, където е имало повече пари. Винаги сме били в тежка ситуация. Мечтая си, но дотам няма аз да стигна, поне като финансов министър, когато имаме големи излишъци, като идват хора при мен, аз да казвам "да, прекрасно, ще даваме повече пари". Не сме в такава ситуация. Работата на финансовия министър е да дисциплинира, моето министерство е такова. Не е въпрос за характера, защото те, хората, идват, но най-накрая казват "дайте да имаме разговор", ето, както зърнопроизводителите, да се извиним. Ето, пак се извинявам на зърнопроизводителите, лоша е ситуацията, не знаех преди месец, че такава ще бъде. Извинявам се, излезте от улиците и си вършете работата. Но те няма да излязат. Знаете ли защо, защото те искат още пари. Получавали са стотици милиони и искат още повече пари те да получат, а не другите.


Като сме на тема протести, това ще е и последният ми въпрос, червения конец на дясната ръка го сложихте по време на ерата на протестите ли или по-рано?
- Бях в Израел преди два-три месеца и просто ми го даде техният финансов министър.


Против уроки или против стачки?
- Аз не съм... нямам такива сантименти, но просто, понеже ми е подарък от техния финансов министър, а го познавам преди още да стане финансов министър, ми е...


На здраве да ви е.
- Да.


Благодарим ви.
- Благодаря.

Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Неутрално
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Неутрално

  Май вече трябва като Полихаев всеки да се запаси с два гумени печата, на които да пише "Нагла лъжа!" и "Нагла манипулация!", да вземе във всяка ръка по един и като барабанисти да удрят поред на всяко изявление на Боко и Моню ту с единия - ту с другия.
  Както и да попадне щемпелът - няма как да сбърка.

 4. 4 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Баси интервюто ! Такъв хаос във въпросите рядко се вижда !

 5. 5 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Заради БДЖ-то ли нема да има Еврозона ?

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  [quote#4:"ямболия"]Баси интервюто ! Такъв хаос във въпросите рядко се вижда ! [/quote]

  Ти мани хаосът във въпросите.
  Отговорите гледай, отговорите.

  Там е такъв хаос под шапката Монюва, че ...

 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ето това е Интервюто. Човекът ясно и разбрано (когато водещите не го прекъсват, разбира се) казва нещата. Защо българите все още искат да хитреят, а не да работят??? Не разбират ли, че така нищо хубаво няма да се случи? Работете, учете, мислете и ще стигнем европеците. Стойте си хитри и мързеливи и ще си останем с московските азиатци.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Да се надяваме, че най-лошите прогнози няма да се сбъднат и ЕС ще успее да се запази, но няма съмнение, че европейските държави преминават през особено труден период, с непредвидими последици.

 10. 10 Профил на Филип Липев
  Филип Липев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Жалко ще бъде, ако е истина. Без Дянков ще видим реформи на куково лято

 11. 11 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Тогава трябва да кажем нашето производство как е на фона на холандското, нашият работник колко произвежда. Той произвежда доста по-малко, отколкото в Холандия,"

  Винаги са ме дразнели такива внушения, от които излиза, че видите ли, проблемът на икономиката е работника, който не произвежда достатъчно и направо си е мързелив. Проблемите са на съвсем друго място. Любопитно ми е, ако хипотетично преместим "мързеливия" български работник в Холандия, а "работливия" холандец го преместим в България, дали нещата няма да придобият коренна промяна и българинът стане работлив, а холандеца го нарочат за мързеливец.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 12. 12 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Не съм му фен,но с повечето неща съм съгласен.От както това правителство е на власт,Дянков е единственият имащ идея за някакви реформи.Непопулярни но необходими.За съжаление популизмът на останалите от правителството,и най-вече на Б.Б. и Ц.Ц, не му позволява да направи нищо.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 13. 13 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#10] от "Филип Липев":
  Така де, колкото видяхме босовете на престъпния свят в затвора и икономически просперитет при дон Боко...мнооого ще има да чакаме...ха-ха-ха....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 14. 14 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 603 Любопитно

  Е как така само до 100 000 лева влоговете да са гарантирани ?

 15. 15 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Май иде буря!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 16. 16 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#12] от "Чичо Ваньо":
  Да-а-а, мазохизма ходи по хората, особено по тези със слугинско-лакейска психология, които вярват, че да си беден и мизерстващ роб е най-доброто, което може да му се случи в живота....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 17. 17 Профил на Aragorn
  Aragorn
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#11] от "The.Teacher":

  Набързо ще станат мързеливи и тарикати, като се сблъскат със заплата от рода на 350 евро max и за нея да трябва да знаят минимум 2 езика, да имат висше образование, компютърна грамотност и поне 2-3 години работа по специалноста.

 18. 18 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#12:"Чичо Ваньо"]имащ идея за някакви реформи[/quote]
  Като тази с акциза на цигарите ...Кога сте виждали по-некадърно изпълнение.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 543 Неутрално

  България е част от Европа, Германия, примерно е най-големият ни пазар. Италия е вторият ни най-голям пазар. При положение че и Германия, и Италия казват, че ще са в рецесия следващата година, ние не можем да казваме: да, при нас нещата ще вървят добре. Ние също трябва да реагираме. Но голямата тема и тема, която тепърва започва да се развива, но се развива мълниеносно, е, че до. .. Преди месец, знаете, аз винаги съм бил оптимист спрямо еврозоната и съм казвал - да, има криза, има някои липсващи институции в еврозоната, но бъдещето е добро.
  =============================
  Сменяй пазара.Не виждаш ли ,4е цяла ЕС ве4е търси пазар на не европейско и не германско ниво,а извън ЕС. Дори самата Германия го прави с БРИКС.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-откровеното интервю, което финансов министър някога е давал!!!
  Този, който иска да го разбере - ще го направи!
  И ще подкрепи реформите сега, за да не бъде България като Гърция утре!
  С останалите просто е безмислено да се спори!
  "- Защото тези държави са били доста по-богати преди 20 години, ние 50 години сме се шляли в комунизма и сме си губили времето, докато другите са ставали богати. И в последните 20 години също сме загубили доста време, така че не може за няколко години. . . Само тази година обаче ниските заплати в съседката ни Гърция са намалели с 60 процента, за една година. Трябва да имаме някаква перспектива. В Румъния с 30 процента са намалели заплатите, в Унгария с 20 процента. Дори и в богати страни като Холандия - с 15 процента."
  А това е един доста добър отговор на честите въпроси защо пенсиите и заплатите у нас са толкова ниски...

 22. 22 Профил на dwd23378666
  dwd23378666
  Рейтинг: 388 Неутрално
 23. 23 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това за кризата и еврото са перманентни приказки с употреба както ни изнася- САЩ бълва пишман икономисти дето на всеки 3 седмици- апокалипсис- как излиза САЩ от кризата- печата, ЕС също печата както и останалите.

  Ако апокалипсиса е утре или 2012 защо продават 30 годишни облигации или 10 годишни съкровищни бонове?

  Ако вътрешните ни проблеми с липсата на индустрия и инвеститори са причина за колапса- ами да си пускаме АЕЦовете и да ги подпомогнем тогава.

 24. 24 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "theanalyser":
  300,000 са останали без работа/ заплати в България за последните 2 години- намалени са им доходите със 100%

  Безработицата е 25-30% - 3 пъти над официалната.

 25. 25 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  До коментар [#21] от "theanalyser":
  Какво друго разбра от хаотичните и несвързани отговори на това объркано човече, освен, че ти казва в прав текст :
  - ще направя всичко възможно, и вие, и децата ви, и внуците ви, да живеете във все по-голяма бедност и мизерия, защото изобщо не ми пука как ще живеят бившите ми сънародници...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 26. 26 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дянков е прав, но всичко това особено в силовите министерства трябваше да се направи 2009. Щедри на предизборни обещания, но после оставят ченгеджийницата непокътната.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 27. 27 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#25] от "appen13":
  "Този, който иска да го разбере - ще го направи!
  И ще подкрепи реформите сега, за да не бъде България като Гърция утре!
  С останалите просто е безмислено да се спори!"
  Интервюто е доста дълго и е добре да се прочете внимателно.
  Кой как ще го разбере и приеме е съвсем друг въпрос...
  А аз вече съм казал в поста си, че нямам намерение да споря с неприемащите, както и каква е причината за това...
  Приятен ден!

 28. 28 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дянков принципно е прав за повечето неща. Протеста у нас се използва единствено за узаконяване на кражбата чрез изземване на доход от тези, които създават. Работещата част от обществото нямаме интерес да даваме 6млрд. за такава здравна система, 1млр. за БДЖ, няколко стотин млн. за държавна телевизия, държавно радио, държавни пощи и т.н. и не на последно място 1млрд. за МВР. Докато така се харчи, няма как нещата да се получат.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#11] от "The.Teacher":

  Проблема не е в работника, а в количеството качествени работници. В България има 2 милиона работещи и 1,7 милиона пенсионери. Това е ниска производителност. Много хора работят, за да може други да взимат пенсии.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 31. 31 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Весело

  "Има голям шанс еврозоната да не съществува до 6 месеца"

  - Е и Аз това казах преди 6 месец , но форумнчета ми поставиха 95 % и се смяха че ЕС не е СССР за да се разпадне .
  Е има ли сега някой смелоста да си признае че е бил неправ и да се извини като Дянков !!?

  "Дайте сега конкретно това как ще се отрази върху нас? Ние сме във валутен борд, вързани сме за еврото. Еврото умира. Какво правим ние? Какво става с нашия лев?
  - Никой не знае. Не само ние не знаем какво. .."

  -Това означава КОЛАПС на еврозоната и ЕС !!!!

  "трябва да се закачи ли, обяснете го потребителски, какво става с депозитите на хората в евро, какво става с икономиката ни, закачаме ли се за нещо друго, за марка?
  - Депозитите веднага, депозитите ще запазим, защото знаете, че до 100 хиляди лева "

  - !!!!!!!!
  /САМИ СЕ СЕТЕТЕ ,че модератора пак ще видим в моят коментар международен заговор против ...../

  "Така. Гарантирани са.
  - Но голямата тема е, както казах, нашите пазари за износ за всичките главно в Европа. Ако внезапно те спрат да работят, а това ще стане неминуемо, въпросът е ние откъде, откъде можем да имаме производителност . . .

  И? Откъде?
  - И отговорът е - не знаем. Трябва да се преориентираме към Азия, трябва да се преориентираме към бившите ни пазари - Украйна, Русия, което става. . ."

  - Май ще излеза права баба Ванга !!/бог да я прости /  И да допълня от мен , какво не Ви доизказва Дянков !
  Италия ирябва да върне през 01.2012 около 600 милиарда евро , а в МВФ има 390 милиарда долара , а не евро !!!!

  Камо грядиш .. ЕС-е ?

  Е щи има ли следващата година субсидии за земеделци , животновътци ...... от ЕС !!!?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 32. 32 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#25] от "appen13":

  А ти какво искаш ? Да вземем много заеми, да вдигнем пенсиите рязко и след три-четири години фалит, хиперинфлация и 1997 година отново. Айде ползвай си главата по предназначение. Тя не е само, за да ти тежи на раменете.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 33. 33 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  "....Симеон Дянков: Има голям шанс еврозоната да не съществува до 6 месеца....."

  Ами само преди няколко месеца Големите Тикви говореха, че за нас е приоритетно да влезем в Еврозоната. Тъпи, късогледи ахмаци бяха тия Големи Тикви, да не виждат по-далече от крадливите си ръчички. Искаха да изпапат и малкото останал фискален резерв, като бутнат борда към Еврозоната. И сега ИЗВЕДНЪЖ! Изведнъж, ама дръжки! Лошо, много лошо е да те управляват Големи Тикви, защото за тях всичко е ИЗВЕДНЪЖ! Аре марш у лево...

 34. 34 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Такива журналисти като списалия горното требва не да ги уволняват, ами да ги одират живи.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 35. 35 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#12:"Чичо Ваньо"]Не съм му фен,но с повечето неща съм съгласен.От както това правителство е на власт,Дянков е единственият имащ идея за някакви реформи.Непопулярни но необходими.За съжаление популизмът на останалите от правителството,и най-вече на Б.Б. и Ц.Ц, не му позволява да направи нищо[/quote]


  ами като е така и не може да надвие над тях при положение че той държи финансите на страната и ги управлява уж да си подаде оставката щото Пожарникаря и Полицая дирижират къде да отиват парите-за спортни зали за футболни отборчета НО Е И ЗА РЕФОРМИ В ДЪРЖАВАТА.

 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "ГЕРБ ще е на власт, но с друг финансов министър.
  - Отказвате се, писна ви?
  ...други... аз имам други планове.

  - Какви? Извън България отново?
  - Имаме един живот"
  ...............
  Да, наистина откровено интервю.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#32] от "Симо":
  Суицидният мазохизъм и желанието да се живее сред непрекъснато обедняващи и мизерстващи хора, явно е отличителната черта на феновете на американския поданик и бивш дребен чиновник от СБ, дори когато този самовлюбен и ограничен човечец, в прав текст им заявява, че не му пука за тяхното физическо и социално оцеляване и че ще наблюдава извън бившата му Родина, тяхната мъчителна агония, за която той се е старал със всички сили..
  Тежък случай сте и си заслужавате житейските драми , които са ви приготвили такива като дянков и себеподобните му...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 38. 38 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 768 Весело

  Ако работата на финансовото министерство е да дисциплинира, тогава да се хване да възпита МВР - има там едни 100 милиона лева за подслушване, плюс едни 50-60 хиляди полицаи, които получават надбавки, 20 заплати при пенсиониране и т.н., от които може доста да се спести... Ама май по-скоро Цецо ще го вкара в дисципа, отколкото да се остави да бъде дисциплиниран от... Дянков

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 40. 40 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  "в рамките на следващите 6 месеца има голям шанс еврозоната вече да не съществува."

  голям шанс ?????????

  Какъв шанс вижда Дянков?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 41. 41 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 551 Гневно

  Няма такъв лъжец... ние сме били в една група с Германия ! Да се смея ли или да се смея, не знам!!! Относно липсата на дефицити и стабилност някой май забрави повечето други източноевропейски държави: Полша, Чехия, Словения, Словакия, Литва... Латвия и Румъния са с положителен напредък. За Великобритания нито дума, а нейните финанси не са зле... Няма такъв прост лъжец като тоя !!!

 42. 42 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#31] от "USSR":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 43. 43 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Италианците днеска са дали 8% при емисия на 3 годишни книжа е те това е началото на края. Лошо!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 45. 45 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#37:"appen13"]Суицидният мазохизъм и желанието да се живее сред непрекъснато обедняващи и мизерстващи хора, явно е отличителната черта на феновете на американския поданик и бивш дребен чиновник от СБ[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 46. 46 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 605 Неутрално

  И тва ми било министър.
  Ти си за психиатрия Дянкооооо....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 47. 47 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#40] от "H2O":
  Споко, до сега нито една, подчертавам дебело, нито една прогноза на това самовлюбено и фрустрирано човече не се е сбъдвала...явно някой от еврейската рода на жена му, е намекнал това-онова, но той понеже все пак е комплексирано нашенче, нищо че има щатски паспорт, не е схванал подтекста ....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 48. 48 Профил на antea
  antea
  Рейтинг: 497 Неутрално

  аз пък се радвам, че имаме за финансов министър този здравомислещ човек - за една негова дума в това интервю не се сещам какво разумно да кажа напреки

  единствено финансов цербер, който не разсъждава с емоции, а вижда по цифрите какво е разполагаемо, може да озапти донякъде ситуацията, такава каквато е последните месеци и ако в повече европейски държави имаше подобно рестриктивно мислене, ама не в продължение на месеци, а на години, нямаше да се докара светът, и в частност Европа с балонния си стандарт, до такива безумности, на каквито сме свидетели сега

 49. 49 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Аз подкрепям Дянков за нуждата от тези реформи и за опазване на финансовата рамка. Против съм държавата да не се разплаща с нашите фирми, пораждайки огромна вътрешна задлъжнялост.Против съм да не се разплаща бързо ДДС и това допълнително да създава вътрешна задлъжнялост.Против съм да не се създават условия за облекчено инвестиране. Освен стабилността, нужно е развитие и ръст, иначе ще си останем стабилно бедни. Ако Дянков си мисли,че първо ще оправи едното и чак след това другото - явно е в голяма заблуда. Нещата трябва да стават паралелно.

 50. 50 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#24] от "customize":

  Хайде стига долни лъжи и манупулации... Ти хубаво ги изкарваш тези цифри, ама не мислиш ли, че и в другите страни не се е увеличила безработицата, та и с повече? В Испания примерно е близо 22% вече. Не че тук цъфтим и връзваме, но много се дразня като излезе някой и каже колко сме зле тука, пък другите само цветя и рози. А пък това за 30-те процента безработица няма да го коментирам - искаш да кажеш, че всеки трети е без работа. Ако си от ромско гето може и да е така, но при другите не е. И не си безработен, ако не търсиш работа. Да не говорим, че винаги можеш да станеш self employed производител на земеделска продукция, стига да не те мързи.

 51. 51 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  - Ангела Меркел като говори сега какво е бъдещето и не след две години, а след два месеца на Европа, тя казва - еврозоната, не казва още ще се разпадне до 6 месеца вероятно, но казва е в голяма опасност и следователно на нас ни трябва друг съюз, засега тя го нарича фискален съюз. В този фискален съюз да влязат държавите от Европейския съюз, които спазват строгите правила маастрихтските критерии.

  И ние гордо вдигаме ръка и викаме ние сме от тях.
  - Ние не само че вдигаме ръка, а те ни посочват и казват - в момента има осем държави, които, ако този фискален съюз утре се създаде, България ще е сред тях.

  И? Какво ни променя ако сме там?
  - Шест държави от еврозоната плюс Швеция и ние. Какво ни променя? То показва, че ние сме финансово стабилни. Една от осемте държави в Европа - Австрия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, България, Швеция."

 52. 52 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#47] от "appen13":

  Демонстрира неадекватност по всички въпроси.
  Така и не се разбира, в случай че няма евро, какво е подготил в качеството си на финансов министър за Б-я.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 53. 53 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1956 Разстроено

  Шанс? За кого?! Най-малко в качеството си на министър в правителство на държава-членка няма право на подобна спекулация. В България наистина сме жертви на най-посредствените и зле възпитани управници в цяла Европа.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 54. 54 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#50] от "ugi":

  Манипулация е при 10% съкращаване на работната ръка безработицата да се вдигне от 9 на 10%, което е очевидна лъжа и замазване.

  Испания 22% (или може би 30%) ние 10,5% нали разбираш че нещо не е наред в системата. Статистиката отчита само тези които в момента са на социални 6 или 9 месеца.

  Няма система, която да пита искаш ли или неискаш да работиш, но пък има система която следи, че на една обява за работа кандидатстват 200- 300 човека. Има система която следи осигурен / неосигурен и тя сочи 44% безработни в България, ако 300,000 - 500,000 са в чужбина- ето реална 30% безработица.

 55. 55 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  До коментар [#52] от "H2O":
  Бъди АБСОЛЮТНО СИГУРЕН, че нищо няма като екшън-план, това ти го гарантирам...пък и защо да прави каквото и да е, като в прав текст заявява, че вече си е свършил работата, осигурил е дългогодишна нарастваща бедност и мизерия на бившите си сънародници и ще си ходи у дома, да си получи бонусите за поредния икономически и социален банкрут, който е уреждал...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 56. 56 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#47] от "appen13":
  до сега нито една, подчертавам дебело, нито една прогноза на това самовлюбено и фрустрирано човече не се е сбъдвала...
  .............
  Който я умее тази наука - да прогнозира, няма да го видиш на държавна работа, а в борсовите зали или по-точно казано зад екрана на малкото му лаптопче на терасата на хотел с изглед към океана на някой от Карибските острови, Полинезия, Норвежките фйорди, Маракеш...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 58. 58 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Франция, Германия и Италия планират да предложат нов базов икономически документ


  Брюксел. Франция, Германия и Италия планират да представят на срещата на ЕС на 9 декември нов базов икономически документ за еврозоната, който да замени Пакта за стабилност и ръст, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на европейски дипломатически източник.
  По време на срещата ще бъдат представени основните положения на новия документ.
  „Новият пакт ще включва реални санкции за неизпълнение на текстовете и няма да важи само за еврозоната, но за всички страни от ЕС”, посочва дипломатът.
  Документът ще трябва да се ратифицира от парламентите на страните-членки и няма да се налага провеждането на референдуми.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 60. 60 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1553 Весело

  До коментар [#57] от "be_google":
  До коментар [#54] от "customize":

  Безработицата се смята от хората, които са се обявили за безработни и активно търсещи работа, а не вашите сметки колко хора били в чужбина и по колко хора кандидатстват по обява в jobs.bg

 61. 61 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  КАКТО ВИНАГИ - Дянков е прав !!!

  Кризата сега ЗА-ПОЧ-ВА
  и няма какво да се д'ебатира.
  Както и досега Дянков работи в правилната насока.

  Обяснение дължат следните Мутри:

  мутра - 1.
  Първанов
  - Откъде бе мутра пернишка видя онези милиарди, които трябваше да налеем при първите симптоми на кризата ??! И да увеличим дефицита ... за да се опра'им ??! Нали сега вече щяхме да сме фалирали преди Маляките.

  мутра - 2.
  серГей-ят
  - Откъде бе мутра бесепарска ти се привидя, че няма криза и трябваше да пръснеш ... ей така ... няколко милиарда ...... предизборно ??! "След серГей-ят - потоп". Ама не стана.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 62. 62 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#51:"Yard"]Една от осемте държави в Европа - Австрия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, България, Швеция." [/quote]

  Хубав списък!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 63. 63 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 823 Неутрално

  С парите от тази година на зърнените милионери вдигнете пенсиите! ДА ВЪРНАТ СУБСИДИИТЕ!

  Не само че не трябва да получават субсидии ами тези 300 милиона лева които са взели за тази година трябва НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ ВЪРНАТИ! С тях спокойно с 5% може да се увеличат пенсиите на 2 милиона пенсионери! Тези трактори бентлита и комбайни не са техни те са мои и на всички данъкоплатци. С нашите пари са купувани и ако не върнат парите да и мконфискуват бентлитат и тракторите! Кирил Рашков го разкатаха за няколко дена тия що ги жалят?!?

  Освен това те трябав да плащат много по-големи данъци за да нямат нашите майки и бащи тия мизерни пенсии! В цяла Европа именно тия с бентлитата им се увеличават данъците!

  Аз съм данъкоплатец и казах - ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ КОИТО СА ВЗЕЛИ!

 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3795 Весело

  [quote#48:"antea"]аз пък се радвам, че имаме за финансов министър този здравомислещ човек - за една негова дума в това интервю не се сещам какво разумно да кажа напреки [/quote]

  Айде размисли над този монюф бисер (цитат):
  ...Защото, ако на Гърция примерно й трябват още 200 милиарда евро, това са изчисленията, на Италия й трябва един трилион и половина, хиляда милиарда и половина трябват на Италия. На Франция й трябват около 2 трилиона...

  Тоя ви ръси шменти-капели, бе!
  Или не знае разликите, или няма възприятия за "цифрите", или нагло лъже!

  Аз, на база доста негови изказвания и дела, съм склонен да мисля, че на Моню има проблем с възприемането на понятията и числата, с които се напъва да оперира.
  И нищо чудно, че все не познава в прогнозите си ...

 65. 65 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#58] от "merkel":
  Ако беше малко по-грамотен, но не си, щеше да знаеш, че конституциите на поне 10-ина страни от ЕС, ЗАБРАНЯВАТ подобни жизненоважни за бъдещето на съответна страна и на гражданите и, въпроси да се решават на ниво парламент и изискват задължително провеждане на общонационален референдум...
  А иначе, поредния безсмислен опит да се отложи неизбежното...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 66. 66 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Аууууу, като се сетя, че и ние се натискахме да влезем вътре!

  ура и да живей!!!
 67. 67 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#37:"appen13"]Суицидният мазохизъм и желанието да се живее сред непрекъснато обедняващи и мизерстващи хора, явно е отличителната черта на феновете на американския поданик и бивш дребен чиновник от СБ, дори когато този самовлюбен и ограничен човечец, в прав текст им заявява, че не му пука за тяхното физическо и социално оцеляване и че ще наблюдава извън бившата му Родина, тяхната мъчителна агония, за която той се е старал със всички сили.. [/quote]

  Абсурдно е Министър от държава от ЕС да приказва подобни неща. Още по-малко - Министър на страна, не от Еврозоната!
  Цялото това интервю е абсолютен гаф, и показва, че този човек няма никакви политически рефлекси, знания, опит.

 68. 68 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "шанс" едва ли е подходящата дума

 69. 69 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#11] от "The.Teacher":
  Донякъде си прав, но донякъде... Българи има всякакви, но тези в Холандия (или другаде) са предимно от мърдащите, работливите, умните и интелегентните... Познавам доста хора които се изнесаха на Запад и не успяха - вънаха се. Видя им се тежко, несправедливо, капиталистическо Много други успяха, при това с лекота...
  В едно съм съгласен с теб. Проблемът не е толкова в българския работник, колкото в българския капиталист И най-вече проблемът е в системата... "Английския съсед"... доста поучително четиво, а и филм направиха

 70. 70 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#55] от "appen13": Дянков може да е всякакъв, но няма отношение към бедноста ни... В едно е прав - за бедноста ни се е работило едно 60-70 г. ...


 71. 71 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#54] от "customize":Има една друга статистика Заетите където и да е на трудов договор се знаят в НСИ - мисля че в момента са вече под 2,5 млн. души, а населението в трудоспособна възраст (без учащи) са около 4,5 млн. души. Излиза, че безработни са около 2 млн. души в трудоспособна възраст...

 72. 72 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 388 Весело

  еврозоната няма да просъществува дори и 6 месеца
  франция започва да става проблематична което ще направи германия още по песимистична да продължи да я подържа ...
  немския народ не иска да работи за други това беше същата причина шведите да не са съгласни да влезнат в нея
  ще се върнете отново към дойче марк но при много по нисък курс отколкото влезнахте на времето при съотношение $/дм

 73. 73 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Една от осемте държави в Европа - Австрия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Естония, България, Швеция."

  Това заявление е умопомрачително! Освен че няма нищо общо с действителността по света и у нас, показва също че си имаме финансов министър, който все още не е научил че сметки не се правят без участието на кръчмаря.

 74. 74 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Разстроено

  До коментар [#70] от "Дамян":
  До коментар [#71] от "Дамян":
  Има и то пряко отношение с неадекватните си решения и безсмислени бюрократични мерки, които, както ти съвсем правилно отбеляза, доведоха до близо 2 млн.безработни !?!...
  А мантрата, всички други са виновни, вкл. социализма, капитализма, международното положение, нивото на р.Дунав и т.н. / допълни по желание/ вече не предизвиква дори иронични усмивки, а нарастващ гняв...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 75. 75 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#71] от "Дамян":

  Това е- има си научен подход: 2/ 4.5 = 44% безработни.

  И точно тука почва политическото бръщолевене- ама то някои не искат да работят, не вярват в осигурителната система, сами са си виновни, овчари много се търсят- е колко да се търсят.

 76. 76 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#60] от "Yard":

  Това кой ти го каза - телевизора ли?

  И как според теб става преброяването на "търсещите" или на "нетърсещите".

  В България има данни за осигурени/ неосигурени, за търсещи- няма, как се стига до 10% безработица от 44% неосигурени е загадка за мен.

 77. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#74] от "appen13": Който и да управляваше в момента, щеше да е същото или по-зле
  Ако ГЕРБ бяха започнали правилните реформи през 2009 г., в момента щеше да е по-зле, но след време, по-добре
  Вероятно ще доживеем друго правителство и пак ще си говорим.

 78. 78 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#74] от "appen13": Ти лично как предлагаш да се съкратят безработните? Бързо, за две години. Предполагам, че ще отнесеш ВИНАТА към предишните и най-вече Костов, дето разбили родната индустрия и селско стопанство...

 79. 79 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#74] от "appen13": Освен това никъде не съм казал, че безработните изведнъж едва ли не от 0 са станали 2 млн. От доста време вече си имаме поне 300 хил. цигани извън пазара на труда и поне 300 хил. "шапкари", които се водят в трудоспособна възраст, но всъщност са пенсионери.
  В този смисъл статистиката за намалелите работни места е добра. А те са намалели с не повече от 200 хил. спрямо 2008 г.

 80. 80 Профил на kilgoretrout
  kilgoretrout
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Симеон Дянков: Има голям шанс еврозоната да не съществува до 6 месеца..

  Па ако вземеш и ти да я управляваш като виден световен експерт - направо я пиши бегала... К`ви шансове, к`ви 5 лева.

 81. 81 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До "USSR" /31/
  Споко, бе пич.Мачът още не е свършил!
  И преди ти казах,и сега ти казвам:ЕС няма да се разпадне.
  В деветдесет и втората Емо ще го "бодне"

 82. 82 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело  - ДЯНКОВ,

  стей @т хоум и дръж здраво юздите !!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 83. 83 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#11] от "The.Teacher":
  [quote#11:"The.Teacher"]Винаги са ме дразнели такива внушения, от които излиза, че видите ли, проблемът на икономиката е работника, който не произвежда достатъчно и направо си е мързелив. [/quote]

  В казаното от Дянков никъде не се споменава мързел. Ако стойността на това което произвеждаш е незначителна, колкото и да си работлив, не произвеждаш много като стойност и няма как да получиш голяма заплата или пенсия. Факт е че производителността в България е много ниска.

  До коментар [#30] от "Симо":
  [quote#30:"Симо"]В България има 2 милиона работещи и 1,7 милиона пенсионери. Това е ниска производителност. [/quote]
  Производителността се измерва като средна стойност на продукта произведен от един работник (или един час труд), а не на глава от населението. Т.е. дела на пенсионерите няма никакво значение 84. 84 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 591 Неутрално

  В споменатия "фискален съюз" не бива да се влиза, дори да ни поканят. Защото е неясен засега и може да изисква данъчно уеднаквяване. Само да споменем, че страни като Швеция имат над 50% данъчно облагане. Ако тръгнем да се съюзяваме не се знае какво ще стане ?!?

 85. 85 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Като социалист никога не бих гласивал за Дянков.

  Като финансист,мнението ми е категорично: имаме добър финансов министър, особено като знаем кой му е премиер !

  ++++++++++++++ Дянков !

  и най-умният си е малко прост....
 86. 86 Профил на i_zapryanov
  i_zapryanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Боже опази тоз глупав човек от празнодумие и глупословие"!!! - Всяка сутрин Бурисов трябва да започва денят си с тази молитва по адрес на Дянков!!!!

  ако някой се сети за прогноза на дянков която да се е сбъднала.... НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО нали .... тоя идиот си няма хал хабер колко би струвало срива на Еврозоната!!!! десетки трилиони евро най малкото заради банковите експозиции в евро, та кое е по добре, да похарчат 1-2 трилиона и да се стабилизират с переспектива след 20-30 години да си ги върнат с лихвите или да изгубят 10-пъти повече!!!

 87. 87 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Дянков и сега е прав. Който разбрал, разбрал. При останалите си е за тяхна сметка.

 88. 88 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"The.Teacher"]Любопитно ми е, ако хипотетично преместим "мързеливия" български работник в Холандия, а "работливия" холандец го преместим в България, дали нещата няма да придобият коренна промяна и българинът стане работлив, а холандеца го нарочат за мързеливец.[/quote]
  Абсолютно вярно. Проблемът не е в отделното болтче, а в системата като цяло. Но една система се изгражда за десетилетия упорит труд, няма как с въвеждаденото на демокрацията изведнъж да забогатеем.

  Мразя да мразя!
 89. 89 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  ше доидат рублите иоаните доларите рупиите бразилскиа реал
  лева вече е конвертируем

 90. 90 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#83] от "nikolaaay":

  аз една вечер като записвах 1000 сидита на записвачка ми дадоха 20 лева
  а в китаи кьдето произвеждат за един ден 20 000 хардиска с неколко терабаита получават за тиах 2 000 000 долара
  разни производители на софтуер за едно сиди дават центове и стотинки а го продават с информациа за стотици левове и долари

 91. 91 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Крайно време е някой да почне да прави релани реформи в сферите на БДЖ, полицията, армията и цялата държавна администрация. Най-добре е това правителство да си излуша социалните партнъори, но да се правят правилните неща, въпреки, че синдикатите и/или работодатели може и да не са съгласни.
  Все пак да не забравяме, че един от най-спорните въпроси в икономиката е дали синдикатите оказват наистина някакъв макар и малък положителен ефект в икономиката. Със сигурност в България синдикатите ПРЕЧАТ да се случат реални реформи под глупавия предтекст, че "защитават интересите на работещите".
  Напротив, българските синдикати само техният личен интерес гледат, подтиквани (не)официално от левите партии в България.

 92. 92 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  В ЕС липсват лидери. За нов тип съюз те са необходими, а засега ги няма.

 93. 93 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Защо не е на ЕКОФИН, като е толкова драматично положението? Там да го поканят лично във фискалния съюз? А пак праща заместничката си, която там мислят за реалния министър?

 94. 94 Профил на totilas
  totilas
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Правилната дума май би требело да бъде "риск" , а не "шанс" ...

 95. 95 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  европа трябва да направи това което правиха сащ след воината
  даваха заеми и продаваха американски стоки
  европа прави грешка като строи заводи в трети страни които стават независими от стоките на европа понеже си ги произвеждат сами и не им трябва евро и както е сега европеиците гледат да вземат колкото се може повече евро от ЕЦБ в самата европа използваики правителствата на отделните дьржави печатащи дьржавни облигации дето за нищо не стават

 96. 96 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Правете обратното на това което каже Дянков и няма да сбъркате.Досега за 2 години и половина не е казал нещо и то да стане така както го е казал,винаги става обратното.Каза няколко пъти ,че излизаме от кризата(ние още повече затъваме),каза ,че ще свърже Нап с митниците и ще събира 1милиард повече(стана обратното),каза че ще влезем в еврозоната(сега вече я отписа) и т.н и т.н.

 97. 97 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Като смята Дянков, че до 6 месеца еврозоната може да се разпадне какъв му е плана? Докато Меркел и сие се наумуват около поредната погрешна стъпка - фискалният съюз, валутния борд ще ни потопи и ще се окажем в ситуацията от 97-ма или дори по-зле. Всъщност, Дянков няма план! Вместо влизането в тъпи съюзи заради някакъв измислен и смешен престиж трябва да имаме подготвен нов закон за БНБ който премахва валутният борд. Нещо повече, дори да няма крайна необходимост от премахването на борда, проблемите на еврото могат да се изплзват като повод и причина. Защото борда е този който вкарва еврокризата у нас.
  А за преориентирането към Русия и Китай какво да кажа, отдавна го повтарям. Но все едно, Дянков и това би направил по погрешен начин.
  Оставка!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 98. 98 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#92:"forumer"]В ЕС липсват лидери. За нов тип съюз те са необходими, а засега ги няма. [/quote]

  Няма и да ги има. За да станеш политик се иска вярност към догмата. Догмата в момента е толкова елементарна лъжлива и погрешна, че никой умен и осведомен човек не би я приел. Следователно, в политиката се издигат само конформисти, мекотели и демагози.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 99. 99 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Любопитен текст, този Дянков е особняк, но никак не е глупав или смотан, както го изкарват, и е съвсем наясно със ситуацията, мисля че неговото присъствие в правителството е само от полза, поне за момента, и ако поне половината министри бяха на неговото ниво, нещата щяха да са далеч по-добри...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 100. 100 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 864 Неутрално

  [quote#86:"i_zapryanov"]ако някой се сети за прогноза на дянков която да се е сбъднала.... НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО [/quote]
  Е, все пак трябва реално и трезво да гледаме на нещата. Живеем във времена, в които няма прогнозист по света, който да е познал какво ще се случи скоро. Всичките неприятности дето се развиват сега са кошмарни неприятни изненади за всички. Защо ли пък трябва да пишем нашия министър, че е по-долу от останалите?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK