Йорданка Кандулкова: Сега не действат схеми и групи при строителството около културни паметници, може би затова ме уволниха

Йорданка Кандулкова

© Анелия Николова

Йорданка КандулковаАрхитект Йорданка Кандулкова беше уволнена дисциплинарно миналата седмица като директор на Националния институт за недвижимото културно наследство. В заповедта тя е критикувана заради свои изявления в медиите, несъгласувани с Министерството на културата (МК), както и заради забавянето в даване на становища от страна на института, който съгласува строителствата и реконструкциите в обекти-паметници на културата и археологически паметници. От следващия ден след отстраняването на Кандулкова, архитекти - както студенти, млади специалисти, наскоро завършили строителния университет, където тя преподава, така и по-старото поколение експерти в тази сфера, изпратиха редица писма и декларации в нейна подкрепа.


- Към културното наследство потичат средства, те трябва да бъдат "успешно" управлявани


- Много остро в министерството реагираха на отрицателното ни становище по проекта за реставрация и консервация на гробницата край село Александрово


- Имам съмнения, че отстраняването ми е свързано и с плана за Несебър


- Надявам се "бръмбарите" в кабинета ми да са с трайни записи, за да ги изслушат и да видят, че съм отказала да влизам в корупционни схеми

Формалните мотиви за уволнението ви са известни, това ли са причините за отстраняването ви или има други реални основания?


- В действителност това са само мотиви. И за мен, и за всеки здравомислещ човек, това не могат да бъдат причини и то за дисциплинарно уволнение. До момента никой пред мен не е изтъкнал причините. Продължавам да разсъждавам над този въпрос, мислейки на кого и как съм попречила като дирeктор на института.
Търся причини в промяната на политиката на института - имаше някои колеги, които преди аз да стана директор изглежда са имали предимство пред останалите при съгласуването на проектите им. Някои проекти са били съгласувани еднолично от директора, без или въпреки становището на съответния ресорен експерт. Това е практика, която не е изключена от Закона или от Правилника на института, но според мен тя буди съмнение за субективност на решението.


Когато поех поста, за мен беше от първостепенно значение да поставя като основен критерий професионализма на проектите - спазването на международните критерии и добрите европейски практики. Предполагам, че групата от хора, които останаха ощетени от този подход, сигурно е реагирала негативно и стои зад идеята за уволнението ми. Дори колеги ми подсказваха за наличието на подобно брожение.


Едно от основните неща, с които института за културно наследство стана известен в периода преди вас, бяха схемите - връзки между ръководството на института, архитекти, изпълнители на проекти и съответно облекченото съгласуване на проектите на някои хора. Дори срещу предишния директор Георги Угринов има дела по този въпрос. Вас вкарваха ли ви в подобни схеми?


- Към момента няма никакви схеми и може би това е една от причините да ме уволняват - че не допуснах каквито и да било кръгове. Опити е имало - хората бяха свикнали, че "верният" проектант трябваше да им се препоръча от института. И ми се е случвало многократно - идват хора, обясняваме проблемите по проекта им, те се съгласяват и след това подпитват: "Явно вие знаете как трябва да се направи, нашите проектанти не знаят, кажете кого да привлечем, за да се случат нещата". Категорично съм отказвала. Надявам се "бръмбарите" в кабинета ми да са с трайни записи, за да ги изслушат и да видят, че съм отказала.


Кои ваши решения, според вас, най-вече са се оказали в основата на това някой да е недоволен?


- Много остро в министерството реагираха на отрицателното ни становище по проекта за реставрация и консервация на гробницата край село Александрово (Хасковско) - един много ценен обект, равностоен на Казанлъшката гробница. Водила съм много разговори, обяснявах, дали сме експертни становища по различните части на проекта, свикахме разширен експертен съвет - с външни специалисти, вещи по темата, дори имаме аудио запис на експертния съвет. Давахме си сметка колко е необходим подобен проект и го разгледахме много задълбочено. За съжаление всички отзиви по проекта бяха негативни и това го спря.


Това е осигурена европейска инвестиция с бенефициент министерството и сигурно ударът от отхвърлянето му не е нелек, но проектът не можеше да се коригира, трябваше да се направи нов. Казахме го ясно и бързо, за да не се бавят нещата. Мисля, че досега в министерството не са убедени, че нашата реакция е била в защита на ведомството, а не във вреда. Ако такъв проект се беше реализирал, аз трябваше да си тръгна, но и не само аз. Това щеше да бъде провал на национално ниво - трябваше да си тръгне и министърът.


Какви други инвеститорски намерения сте спирали?


- През нас минават всички проекти по оперативна програма "Регионално развитие" за подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура. Това са проекти за десетки милиони. Разбирате, че когато спреш проект за около 6 млн. лв. на една община, това провокира негативна реакция. Но не сме си позволили да спираме без категорична обоснована необходимост от това.  Спирали сме проекти само когато те биха били във вреда за опазване на културните ценности. В голямата част от случаите търсихме възможности да направим забележки, да изискаме поправка в следваща фаза и проектът да върви. Давали сме и указания в каква посока да се развие инициативата, така че да стане приемлива.


Защото за нас в института беше важно средствата да дойдат за опазване на културното наследство. Мисля, че общините разбраха, че нашето отношение е по-скоро грижа, отколкото желание да спрем проектите. И когато през май върнахме проекти, след това съдействахме, давахме консултации и през есента те минаха успешно. Така че не виждам причина да има недоволство сред общините.


А как стои въпросът с бизнеса, неговите проекти? Сигурно той не е особено доволен от почти готовия ваш план за Несебър, който ще ограничи силно строителството в града.


- С плана за опазване и управление на Несебър ще бъдат създадени онези ясни правила, които липсваха и поради които се случиха всички незаконни строителства. Това са правила, които ще ограничат своеволията на бизнеса, а не самия бизнес. Аз съм убедена, че бизнесът има нужда от правила. Наличието на предизвестени правила е условие за неговото спокойно и устойчиво развитие.


За мен обаче е странно поведението на министерството по отношение на плана за Несебър. Институтът пое изготвянето на този пилотен проект по молба на министерството. Това беше и периодът, в който от Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО сигнализираха за големия проблем. Това ни постави във фокуса на общественото внимание като страна, която не може да опази един световен паметник. И трябваше да се тръгне много бързо към изготвянето на този проект, към мониторинг за състояние на обектите в Несебър. Всичко това пое институтът, макар и в съкратен състав.


В първоначалните разговори се предвиждаше изготвянето на Плана за опазване и управление на Старинен Несебър да се финансира както от местната власт, така и от министерството. В процеса на работата се оказа, че централната власт нищо няма да даде и общината финансира целия проект. Работа стартира с ясната подкрепа на министерството. Те участваха на най-високо политическо и експертно ниво във всички срещи и дискусии по проблема "Несебър". В средата на ноември направихме работно гледане на проекта до нивото, до което беше стигнал, което презентирахме пред представители на МК.


Десет дни след тази среща получихме странно писмо от министерството, което събуди у мен и останалите колеги от екипа недоумение. От нас се искаше да предадем на МК всички материали и всички изходни данни, на които се базираме, и то в хода на работата. Естествено, че отказахме. Мотивите ни бяха много: Задължението да предоставим проекта най-напред на възложителя, действието на закона за авторското право, и най-вече - разглеждането на проекта в незавършен вид можеше да доведе до погрешни преценки и неверни заключения, да се формира предварително некоректно мнение за разработката.


Мислите ли, че сте настъпили и сериозни инвеститорски интереси в Несебър и затова да се е стигнало до това да бъдете уволнена?


- Всички знаем, че в Несебър са концентрирани много инвеститорски интереси. Вероятно е незаконните покриви на гражданите да се окажат най-малкият проблем. Но другите проблеми аз не познавам -  нито знам групировките, нито лицата, които имат там интереси, нито тяхната връзка с властта. И като се връщам на Несебър - последва второ действие от страна на министерството - в отговор на първото им искане, ние им предложихме непрекъснато да участват в разработката на плана, да идват на срещите и дискусиите. Никой не дойде на последващите срещи - нито на експертните обсъждания, нито на срещата с хората от града. Несебър напълни залата, създаде се чудесен диалог, но държавата я нямаше.


И това е, което ме притеснява и ме кара да си мисля дали пък отстраняването ми не е свързано именно с плана. Към това ме наведе и друг факт - в средата на ноември се срещнах със зам.-министър Георги Стоев и с главния секретар на ведомството Стоян Стоянов. На нея ме информираха, че няма да се промени щатът на института, нито ще има промяна на фонд работна заплата, че институтът трябва да се съсредоточи в административните си задължения и да не се ангажира с проекти.


Отговорих, че тези условия ме карат да се замисля за своята позиция, защото аз спечелих конкурса с концепция за друг институт, който да разгърне експертните си възможности. Но допълних, че няма да бързам, защото имам нещо много важно, което трябва да довърша, с което е свързан международния имидж на България - Плана за опазване и управление на Старинен Несебър. За съжаление те не ми позволиха да довърша този проект и дни преди да го завършим, ме уволниха.


А от проблемите около Несебър ли започнаха явните атаки срещу вас и работата на института?


- Мисля, че малко по-рано. Атакуваха ни с  писма с невероятни кратки срокове за отговор - от 1 до 3 дни и то по същностни въпроси. Имаше и преписка, с която се изискваше нашето становище по проект, свързан с инфраструктурните обекти, който дори не беше внесен в института. При това писмото дойде с копие до Министерството на финансите, за да се види навсякъде, че едва ли не ние не си вършим работата.


Връщаха ни се становища по абсурдни причини - например, че становището е представено с протокол от  експертния съвет на института, а не с писмо на директора. Е ако експертният съвет на този институт, председателстван от директора, не може да изведе становището на института, то кой може. Нима едноличното решение на директора е по-силно?


С какво свързвате началото на това отношение към вас? Дали с освобождаването на зам.-министъра Тодор Чобанов?


- Нямам основания да кажа, че е заради смяната на Чобанов, но ако проследя периода, действително това е времето, в което вече беше сменен Чобанов.


Защо според вас сега се появи желанието друг да овладее този пост на директор на института? Какво е толкова важно?


- Правителството, вицепремиерът Симеон Дянков, обявиха за приоритет културното наследство и грижата за него. Това насочва и европейските средства в тази посока. Така че към наследството потичат средства. Тези средства трябва да бъдат "успешно" управлявани, явно са решили, че аз не съм човекът, който управлява парите успешно.


Под "успешно" какво имате предвид?

- На този въпрос трябва да даде отговор министерството - според мен аз съм си свършила работата професионално и както трябва. Защото с едни средства можеш да възстановиш наследството, но можеш и да го унищожиш, да го обезцениш, има опасност с парите да направим от наследството си кич, да го фолклоризираме елементарно, дори да го вулгаризираме. За мен беше важно тези фондове да отидат във вярната посока.


Според вас какво ще се случи с този план за Несебър, ще бъде ли реализиран?


- Този проект ще се завърши, ще бъде предаден на общината и тя ще го внесе за разглеждане в Министерството на културата. То – МК, след становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, трябва да го представи за одобрение от правителството.


Това е задача на наднационално ниво, затова си мисля, че страната ни ще намери сили да я изведе успешно. Трябва да си дадем сметка, че обектите на културното наследство са като "скачени съдове" Невъзможно е да развием културен туризъм където и да е, ако не спасим Несебър. Сега Несебър е мерило за цивилизационните възможности на България и българите да опазят своето културно наследство. Светът ни наблюдава зорко и, надявам се, очаква успехът ни.


Ще съдите ли министерството заради уволнението си?


- Да, дала съм документите, адвокат движи нещата. Искам не възстановяване или обезщетение, а почистване на петното, възстановяване на моралната чистота и премахване на грозното в жеста.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 527 Любопитно

  ами за къщата на яблански?за розовата къща в казанлък превърната на паркинг и прочие?ени къментс?

  харпун
 2. 2 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тази статия (интервю) напълно се "връзва" с проблемите "от археолозите" за магистралките!

  Интервюто е много добро и разкрива доста задкулисни игри на правителствените мутри. Все пак предполагам, че основният повод е точно написаното като причина за уволнението "уронване престижа на работодателя". Разбира се, въпросният "работодател" е мултак, чиято единствена гънка е в долния край на гръбнака му. Та за мен това е най-важният повод. Нищо, че въпросният мултак в никакъв случай не е "работодател" на г-жа Кандулкова. За престижа му и дума няма да отварям..., че трябва да местим форума в кръчмата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 3. 3 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  От колко време тази жена е заемала този пост?

 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Активната група в подкрепа на арх. Кандулкова във Фейсбук:
  https://www.facebook.com/groups/343860578964866/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Всеки един чиновник трябва да живее с мисълта, че може да изхвърчи по всяко време. Това е положението.

 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  А ето и подписката: http://www.citizenspeak.eu/node/76

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  Както и с мисълта, че обществото има право да оспори всяко негово необосновано действие. Разбира се аз визирам Вежди Мултака, не арх. Кандулкова.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Всички съществени разговори за днешния ден сега са затлачени от г-жа Кандулкова.
  Сякаш всичко друго е ОК.
  Сиреч, на управляващите в България е осигурен комфорт от типа "всичко е перфектно, само един проблем има и той се казва г-жа Кандулкова."
  Няма по-важни и по-интересни теми за страната ни, така ли?
  Няма негодно управление,
  няма корумпирана бюрокрация,
  няма олигархически монополизъм,
  няма неконкурентност и изостаналост на икономиката ни,
  няма мизерия и безработица на цели региони,
  мислите, че не сме в енергийно средновековие,
  че няма почти пълна енергийна зависимост от Русия,
  че няма проблеми с малцинствата,
  няма провалящо се образование,
  няма едвам кретащо здравеопазване,
  няма престъпност и ненаказуемост,
  - има обаче г-жа Кандулкова и нейното уволнение като единствено проблемче на властта.
  Млади хора, научете се да виждате голямото и същественото.
  Заемете се със стойностните неща.
  Г-жа Кандулкова не е от тях.
  Г-жа Кандулкова е част от статуквото,
  при това от непоправимо лошата част на статуквото.
  Само заради това тя трябваше да се разкара,
  но не само от там, а и от преподаването в ущърб на образователното ниво на бъдещите архитекти.
  Защото такива като Кандулкова отглеждат провинциализъм и малокултурие и ежедневно ги присаждат на елитната ни младеж.
  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Без да вземам страна, но от интервюто става ясно само какво е спирано. На езика на мениджмънта такова управление, което акцентира единствено върху контрола и още повече - пречи на реалното изпълнение на дейността, вместо да се осигурява развитие - това е слаб мениджмънт. Точка. Ако някой е пречил - да е станало ясно и да се е аргументирала където трябва. Ако не е получила подкрепа - оставка и толкова. Но да се приказва как се е спирала работа поради съмнения е смешен плач. Дано следващият директор да разбира повече от мениджмънт.

 10. 10 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 458 Весело

  за тези които цъкат минуси на горните две мнения - поздрав с стефка берова - поморие и подарък от мен - пакетче тиквени семки и годишен абонамент за вестник "трета възраст";

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#3] от "yanne":

  Споко, от екипа на мутретата е, ама нещо не са се сработили. По-точно, не е разбрала принципа на работа в казармата:
  Зам. Министър Стоев:
  "Но при това си благородно намерение тя пренебрегна някои основни принципи, които следва да се спазват в държавната администрация - като съществуването на йерархия, субординация, дисциплина и лоялност към работодателя."

  Уволнили я, защото..
  Бе я си четете тази уникална заповед, дето се появява, защото жената решила че може да се покаже по тИлИвизоро, без да пита мултака как да мучи и да блее там, та белким влезе в дискурса му:
  http://kab-sofia.bg/novini/547-uvolniha-arh-kandulkova-ot-ninkn

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 657 Неутрално

  от това интервю просто се набива на очи до каква степен в българия "инвеститорски" и "бандитски" интереси се препокриват !!!

  г-жа кандулкова е осъзнала и един друг много голям проблем - как европейските средства могат не просто да бъдат прахосани или откраднати, но могат да нанесат и значителни вреди в различни сфери при управление от некомпетентни хора...

 13. 13 Профил на flaneur
  flaneur
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Знае се че Обществената поръчка за проект за реставрация на гробницата край с. Александрово беше обявявана три пъти преди да спечели от "точния" човек. (обявления на 16.12.2010, 30.09.2010, 10.06.2010)

  Срокът за проектиране беше фиксиран от МК на един месец!!!
  (за 1м трудно се проектира къща... )

  Отговорите на Възложителя - МК на въпроси по процедурата зададени от кандидат-проектантите бяха крайно повърхностни, недостатъчни и препращащи към НИНКН.

  Ето как отговаря МК на важни въпроси:

  Въпроси от 27.10.2010г.

  4. Въпрос: Каква е концепцията на НИПК за опазване на гробницата от 2001 год.?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  5. Въпрос: Какви са изводите от проекта на доц.Анастасов за обходната галерия за изсушаване на гробницата-реализиран 2008-2009 год.Какво е становището на Министерството спрямо проекта и препоръки които да залегнат в новото проектиране?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  6. Въпрос: Какви са данните от микробиологичният мониторинг през 2003 г. и от 2005 год. до днес?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  7. Въпрос: Какво представя цифровата фотодокументация за аварийна консервационна интервенция по стенописите от 2004 год?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  8. Въпрос: Какви са изводите от минералого-петрографските и физически анализи на характеристиките на скалите, от които е изградена гробницата - анализи от 2005 г?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  9. Въпрос: Какви са изводите от изследванията на мазилковите грундове, пигменти, свързващи вещества и техника на изпълнение - от 2005 г?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  10. Въпрос: Какви са данните от Фотограметрията на интериора - 2006-2007 г.?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  11. Въпрос: Какви са данните от геодезията на могилния насип - 2006-2007 г.?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  12. Въпрос: Какви са данните от изследванията на живописния слой от 2007 г. ?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  13. Въпрос: Каква концепция е приложена за реставрационни работи за укрепване на люпежи и разпрашаване на мазилката от 2007-2008 г?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  14. Въпрос: Какви са изводите, становища и предложени мерки от международната експертиза по опазване на гробницата.- от 2009 г, по направления: -живописен слой и мазилки ? камък? -микроклимат? -микробиология?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  15. Въпрос: На кое място, кой ден и час са определени за запознаване с изходна документация. За колко време ще бъде на разположение на участниците изискваната документация?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН, след предварително писмено искане.

  16. Въпрос: Съзнавайки обема на изискваната минимално необходима информация за сформиране на интердисциплинарен колектив и изработване от него на адекватна оферта, Бихме желали да направим оглед на обекта. Кои е определения ден и час за оглед на обекта ?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН, след предварително писмено искане и получаване на разрешение от НИНКН.

  17. Въпрос: В техническото задание обхват на проекта с записано. "Да обхваща цялата интердисциплинарна специфика на опазването на такъв тип култови гробни съоръжения.. Реставраторските действия да се предприемат след научна и консерваторска мултидисциплинарна дискусия и оценка и след санкциониране от съответните държавни органи по ЗКН.»:
  - Моля отговорете: Научната дискусия и оценка на кой момент с планирано да се
  проведат, чий ангажимент са и какво е мястото и ролята на проектантския колектив в тях?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.


  Въпроси от 29.10.2010г.

  23. Въпрос: В какъв времеви диапазон се изследва изотермичното поведение на различните видове туфи в гробницата?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  24. Въпрос: Колко време изисква изследването на изотермичното поведение на различните видове мазилки и живопис в гробницата?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  25. Въпрос: В качеството на Възлагащ орган по настоящата поръчка, моля да представите на всички заинтересовани участници възможност да се запознаят с изходната информация за обекта на поръчката?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН, след предварително искане.

  26. Въпрос: Какъв е административният ред, който заинтересован участник в поръчката трябва да следва, за да се запознае с изходната документация ?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН, след предварително искане.

  27. Въпрос: Моля да посочите дата, час, кабинет и лице отговорно в НИНКН за запознаване с документацията?
  Отговор на Министерство на културата:
  За контакти с НИНКН: гр. София бул. „Княз Александър Дондуков” № 16
  тел. 987 48 01, 988 57 82, 988 57 84 факс: 987 48 01
  директор – доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова

  28. Въпрос: В какъв времеви диапазон се определят оптималните граници на влагосъдържанието на градежа ?
  Отговор на Министерство на културата: Отговор може да получите от НИНКН.

  29. Въпрос: В обявлението е записан максимален срок за предаване - един месец, в Приложение 1 - срок по предложение на участника. Бихте ли изяснили тази неяснота?
  Отговор на Министерство на културата: Максималният срок за предаване е един месец, участникът следва да предложи срок за изпълнение, съобразен с изискването в обявлението.

  30. Въпрос: Приемлив ли е срок от една седмица за предаване на проектната документация?
  Отговор на Министерство на културата: Срокът за предаване на проектната документация е решение на участника.

  31. Въпрос: Как да бъдат спазени изискванията на ЗУТ при изискване документацията да е одобрена в рамките на един месец?
  Отговор на Министерство на културата: Срокът за одобряване на документацията не се третира в настоящата тръжна процедура.

  33. Въпрос: Допуска ли се възможност за излизане от фиксираните срокове за кандидатстване по споменатото ОПРР?
  Отговор: Срокът за предаване на проектни предложения от страна на МК се определя от УО на ОПРР.

  34. Въпрос: Съгласно документацията проектирането включва следните дейности: «проучване, консервация и реставрация, експониране и опазване на обект първа категория. Проектъттрябва да включва текстови и графичен материал, съгласно изискванията на НАРЕДБА №4/21.05.2001 г. на МРРБ за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти фаза:„Технически проект" На основата на каква методика за изработване и съгласуване на проект за «Тракийска гробница край с. Александрово - най-значимото археологическо откритие през последното десетилетие» е фиксиран срок от един месец?
  Отговор: Срокът се определя от страна на Възложителя, съобразно сроковете определени от УО на ОПРР.

  35. Въпрос: Колко време изисквате за определяне на оптималните граници на температурата в гробницата?
  Отговор: Отговор може да получите от НИНКН.

  36. Въпрос: Кой носи отговорност за фиксирания срок от един месец?
  Отговор: Срокът се определя от страна на Възложителя, съобразно сроковете определени от УО на ОПРР .

  37. Въпрос: Колко време изисквате за определяне на оптималните граници на относителната влажност на въздуха?
  Отговор: Отговор може да получите от НИНКН

  40. Въпрос: За колко време се определя ролята на водоразтворимите соли в разрушителния процес и възможностите за отстраняването им в гробницата?
  Отговор: Отговор може да получите от НИНКН.

  41. Въпрос: Моля посочете обема и съдържанието на изследването за технологичните и художествените похвати при изграждането на живописта в гробницата?
  Отговор: Отговор може да получите от НИНКН.

  42. Въпрос: За колко време се определят технологичните и художествените похвати при изграждането полировъчните техники в гробницата.?
  Отговор: Отговор може да получите от НИНКН.

  43. Въпрос: Моля посочете обема и съдържанието на изследването на технологичните и художествените похвати при, използваните материали и свързватели?
  Отговор: Отговор може да получите от НИНКН.

  44. Въпрос: Колко време изисква проектирането на довършителните мерки по стабилизацията на връзката на мазилката с градежа и по укрепване на нестабилните участъци от живописния слой?
  Отговор: Отговор може да получите от НИНКН.

  .......

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Госпожо Кандулкова едва ли четете във форума на Дневник- и все пак!? Един мултак, какъвто е вашият бивш работодател, една мутра, какъвто е вашият най "свиш" работодател, едва ли могат да направят каквото и да било за вас, или на вас!? Лошото е че там са, една престъпна, лобистка- в най лошият смисъл на тази дума организация, която вреди и съсипва България! Бъдете жива и здрава! А за субординацията, ще ви кажа една кратка смешка- поради липса на руски шрифт ще пиша с грешки Ти начальник, я дурак- я начальник ти дурак... Тези мутри просто трябва да бъдат отсвирени! Не че другите са по добри, но тези работят като един синдикат от мафиотски кланове. А най вероятно са!?!!!!

 15. 15 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ясно е защо мутрата уволни Тодор Чобанов, а сега и Кандулкова културно-историческото наследство е основен поминък за лично облагодетелстване на мутрите. ДС специализира в контрабанда на археологически ценности много отдавна. Отрочето на БКП - Боко Тиквата е от ясен по-ясен, всеки който е повярвъл в наглия му блъф и се опитва да промени нещо, всеки идеалист, всеки некорумпиран бива незабавно отстраняван.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
 16. 16 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сегашното ни управление вниква, в това какво казват експертите само ако те са от ГЕРБ, но тъй никой не вярва в ГЕРБ, ГЕРБ си мислят, че по време на криза народа ще ги търпи безкарай.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK