Петър Диков, главен архитект на София: Без данъчни облекчения, ако стопанисваш градинката и тротоара

Главният архитект на София Петър Диков

© Мария Съботинова, Строителство градът

Главният архитект на София Петър Диков"Дневник" потърси главния архитект на София Петър Диков по повод подготвяната от него наредба, с която тротоарите и градинките в непосредствена близост до блоковете в жилищните комплекси, ще могат да бъдат стопанисвани от етажните собственици. Общината ще продължи да се грижи за междублоковите пространства. Все още не са установени границите между двата вида пространства. Те ще се определят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


В проекта за наредба е записано, че етажните собственици ще могат да поставят беседки,  огради не по-високи от половин метър, да правят декоративни градинки и изобщо да благоустрояват около блока си. Нямат право на рекламна дейност, както и да преотстъпват площта на трети лица. Включват се и задължения като ремонт на тротоарите или други настилки.  За поемането на грижите за прилежащите площи засега няма да има данъчни облекчения. 


Може ли да дадете повече разяснения за предложената от вас Наредба за предоставяне на прилежаща земя - частна собственост на Столична община, към сгради етажна собственост в квартали с комплексно застрояване?
- Промените са доброволни, което означава, че ще стават само с изрично искане от етажните собственици. Наредбата беше тълкувана превратно, че едва ли не общината иска да изсипе задължения на собствениците. В проекта пише, че това става само с изрично искане  с предоставяне право на ползване на тези терени. Трябва да има и регистрирана етажна собственост.
Докъде е стигнала регистрацията на етажна собственост в столицата?
- Не отговарям за това, но доколкото съм запознат дори 50% не е стигнала.


Има ли предвидени облекчения, след като разходите за поддръжка на прилежащите площи ще се прехвърлят върху гражданите?
- Няма прехвърляне на разходи от общината към етажната собственост. Търси се по-добро качество на средата, което, разбира се, е по желание на собствениците. Те не го правят за други хора - те го правят за себе си. Що се отнася до облекчения, на този етап няма предвидени, но оставям въпроса отворен. Искам да видя как ще премине обсъждането, до каква степен това ще подобри средата... Смятам, че ако има едно видимо и осезаемо подобрение на средата, би могло да се мисли за облекчения.


Ще имат ли възможност гражданите да кандидатстват по проекти, след като се разпореждат с прилежащите площи?
- Според мен това е другият положителен момент. Когато хората имат права за разпореждане с тази собственост, те ще могат да кандидатстват по линия на подобряване на средата или на екологията. Включително вероятно ще може и пред общината. Имаме ресурс за възлагане на такива проекти и ще търсим подкрепа.


За миналата година Столичната община беше отделила 3,5 млн. лв. за междублоковите пространства. През тази година по-малко ли ще бъдат?
- По плановете, които са разработени обстойно, и по тези, които тепърва ще разработваме, междублоковите пространства са определени като зелени публични площи. Специално за тях общината продължава да има ангажимент както за благоустрояване, изграждане на нови детски площадки, така и за поддръжка.


Докъде ще се простират границите на прилежащите площи, с които гражданите ще могат да се разпореждат?
- Тези граници са в непосредствена близост до самите блокове. Ако отворите плана на жк. Младост, който е готов вече, може да видите как са оформени поземлени имоти за блокове. По подобна схема ще бъдат направени и тези пространства.


Тези промени ще важат ли за административни и бизнес сгради?
- Не, няма да важи за тях. Само за жилища в режим на комплексно строителство. Например в центъра открай време тези части са частна собственост. За тях също не става дума. Говорим за жилищните комплекси като Младост, Люлин. Тези, на които земята е общинска, а жилищата са частни.


Кога да очакваме да бъдат приети промените и да започнат да действат?
- Като гледам няма особен ентусиазъм. Ще видим, след като се приеме, как ще се движат нещата.

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Как ще стопанисваш нещо ако не си му собственик и не може да разполагаш с него както намериш за добре?
  Поредната идиотщина на Столична община.

 2. 2 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 615 Гневно

  ОСТАВКА, DICKофф, ОСТАВКА! НАЙ–ВРЕДНО ЧУДОВИЩЕ ЗА СОФИЯ! Мижетурка долна!

 3. 3 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 746 Гневно

  Оставка!

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...- Промените са доброволни, което означава, че ще стават само с изрично искане от етажните собственици..." Ха направете ги задължителни и обнародвайте Наредбата в ДВ, за да можем да я оспорим и да поискаме от съдът да я обяви за нищожна! Впрочем, НАШИЯТ ВХОД НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ НЕЯ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Ей така, ще го стопанисваш просто, за да ти е по-красиво и приятно около теб. Ама съдейки по коментара ти няма да срещне много желаещи предложението сред целокупното свинско българско население. Хората, които искат и сега го правят това в някаква степен и си поддържат около блоковете.

 6. 6 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"lordcris"]Как ще стопанисваш нещо ако не си му собственик и не може да разполагаш с него както намериш за добре?[/quote]
  Достойни ученици на своя учител Тодор Живков и на БКП. В годините преди 1989 на машините в заводите поставяха табели "Машината е на социалистическо стопанисване от ..." или нещо подобно.

 7. 7 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Както е тръгнало следващата наредба ще задължи етажните собственици да закупят валяци и асфалтополагащи машини, за да асфалтират улиците пред блоковете.
  Нагли малоумници

 8. 8 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Голям плюс за снимката - субектът извършва действието събиране/прибиране

 9. 9 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 497 Весело

  Петър Диков: "Има ли предвидени облекчения, след като разходите за поддръжка на прилежащите площи ще се прехвърлят върху гражданите?
  - Няма прехвърляне на разходи от общината към етажната собственост. Търси се по-добро качество на средата, което, разбира се, е по желание на собствениците. Те не го правят за други хора - те го правят за себе си. Що се отнася до облекчения, на този етап няма предвидени, но оставям въпроса отворен. Искам да видя как ще премине обсъждането, до каква степен това ще подобри средата... Смятам, че ако има едно видимо и осезаемо подобрение на средата, би могло да се мисли за облекчения."

  С други думи: " Абе вие работете, а за парите, като му дойде времето ще видим"

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Te гражданите (или по-скоро батьовците) и в момента си ги "стопанисват" - в 99% от случаите са ги обърнали на безплатни паркинги и се кефят, че не плащат за гараж, а спестените от това пари могат да ги пренасоча за 3-те жизненоважни разхда: цигари, ракия и бензин. Никой не чака, Диков да му каже нещо....

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#2] от "Софиянец":

  Сами си избрахме Данчето, според която Петръ Диков е най-подходящият за гл.архитект. Никой не ни е виновен!

 12. 12 Профил на V.Gatev
  V.Gatev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че снимката е адски красноречива

 13. 13 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  "Общината ще продължи да се грижи за междублоковите пространства."

  Сигурно става въпрос за Берлинската община?

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Петър Диков трябва да бъде изхвърлен от заеманата длъжност на главен архитект на София! Той нееднократно е доказвал както незаинтересоваността си за града, така и не малка зависимост от мафиотски и полукриминални елементи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  1.арх.Диков кога ще прехвърлите земята под блоковете на собствениците от етажната собственост?
  2.арх.Диков кога ще имате решение за "незаконните" остъклени балкони? Без такова решение не може да се продължи нито със съниране нито със Технически паспорти,крайно време е това да бъде направено!
  3.Кога ще прехвърлите прилежащите площи на собствениците от етажната собстевонст?
  4. Кога ще свалите незаконните климатици от фасадите на районните кметства?
  5.Кога ще изготвите Публичния регистър на всички незаконни общински сгради?
  6. Кога ще бъде променена методиката на такса смет във функция от данъчната оценка?

  Първо погледнете във вашата къщичка и институция и после се правете,че нещо ви интересуват кварталите!

  Прилагайте законите с еднаква сила и към общинските сгради и обекти!

 16. 16 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Този малоумник защо не си даде личните данни и да му зачисля и аз на него издръжката на личния ми автомобил. Ще му плаща данък, застраховки, ремонт, бензин и всички други възникнали по време на експлоатацията му задължения. Срещу това той ще получи уникалната възможност да гледа и през двете си очи автомобила, но без да се докосва до него, да го кара или да извършва каквото и да било с него. Честно, нали?

 17. 17 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  Ще закачат ли табелка "ОБАЗЦОВ ДОМ"?

 18. 18 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Има ли такива, които са пожела да вземат "за стопанисване"?

  Да ги видим кои са, а пък може и да разберем смисъла и тази безумна наредба.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 19. 19 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "че етажните собственици ще могат да поставят беседки, огради не по-високи от половин метър, да правят декоративни градинки и изобщо да благоустрояват около блока си"

  Аз само да попитам - имало ли е случай такова нещо да е извършено от Общината??? Щото аз не знам. Нещо повече - има си едни метри около всеки блок, които се поддържат от собствениците (дори на въздуха между панелките, не на земята) и сега. Пък и откога конструкции от типа на беседки са проблем на архитектите? И последно, по дяволите - до това ли опряхте, бре михлюзи! До цветната градинка и пейката пред входа???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 20. 20 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Няма да се учудя следващата гениална мисъл родена от титаничния мозъчен тандем Фандупкова-ДикОфф да е всеки апартамент да си построи минизавод за преработка на отпадъци - кой на балкона, кой в мазето., като за това си удоволствие да се плаща ежемесечна такса "минизавод" и годишна концесионна такса.
  Това ще се наложи, ако все още не сте разбрали бойковото недоразумение Мария Бояджийска провали финансирането за завода за преработка на отпадъци в София и сега столичани ще трябва да се бръкнем с над 220 милиона Е, то провалът беше ясен - в пъти по-лесно се крадат общински отколкото европейски средства. Да им имам "Европейското" развитие.

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "bgkurshum":

  Аз виждам една голяяяма измама. За да се кандидатства за европарите за саниране (не баш саниране, но така беше рекламирано) на жилищни сгради, Е задължително да има Сдуржение на собствениците. Не знам колко хора са се хванали на тази въдица с евро-финансирането (кампанията тръгна с такова закъснение, че само хора с предварителна информация биха се добрали до тези средства), но вероятно има създадени Сдружения на собствениците. Е, те сега им е хак! Няма да има пари по евро-проектите, но пък ще им окачат на шиите един куп задължения.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ха, ха, ха Столична Община иска да стриже мат'ряла два пъти.
  Първо се отървава от поддръжката на тези площи хем после онази стрина от инспектората по почистването ще мине с кочана за глоби защо не са почистени.
  Умно така се пълни общинската каца.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2984 Любопитно

  "...с изрично искане с предоставяне право на ползване на тези терени..." - а, ако няма искане, общината какво прави?! Явно някакви тънки сметки се правят, да има обвързване по някакъв начин, да се "споделя" отговорност - апаратни игри.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Изпълнителното бюро та ГЕРБ щели да се събират заради Андрей Иванов. Ами така и така ще се събират да помислят и за махането на Диков.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 25. 25 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1742 Любопитно

  Не знам дали този пост да не го оцветя в гневен тон.
  На държавно и на общинско равнище става все по-очевидна управленската стерилност на тези, които би трябвало да ни служат. Също толкова очевиден е и рецидивът на отказ от изпълнение на задължения.
  Но НЯМА ДА ВИДИМ И ЧУЕМ ЗА ОСТАВКИ!!!
  Напротив всякакви подобни субекти се идентифицират като безалтернативни. Още по-фрапантно - те смятат собствените си личности за ИНСТИТУЦИЯ. Те говорят така:
  - "НИЕ/Аз/ ОБЩИНАТА" ...;
  - "НИЕ/Аз/ ДЪРЖАВАТА" ...
  Но те не са нито държавата, нито общината. Държавата или Общината сме НИЕ ГРАЖДАНИТЕ. "ТЕ" са само наши служители. А се оказва, че ние служим на тях!
  Но докато се подчиняваме на тяхното "ние-общината" те ще прехвърлят техните задължения върху нас, А ЩЕ КОНСУМИРАТ НАШИТЕ ПРАВА ЗА СВОЯ СМЕТКА!
  Като в случая.Градинките и тротоарите са на ОБЩИНАТА, в смисъл на НАС. А чантаджийската номенклатура сме я назначили да управлява нашата собственост. Но получаваме много особена услуга - заплащаме им, за да ни "ПРЕХВЪРЛЯТ ВЕЛИКОДУШНО" техните задължения.
  ЗАЩО ОЩЕ ГИ ДЪРЖИМ НА РАБОТА ПРИ НАС?!?!?!
  ДА ГИ УВОЛНИМ!!!

 26. 26 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тоя не само че все още не е увиснал на някое дърво, ами и интервюта дава.

 27. 27 Профил на Philotimo
  Philotimo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дикооов, ти маймуноо долнаа

 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Както се изрази Вежди Рашидов, макар и малко грубичко:"Българинът страшно обича да цица от кравата, но не иска да я пасе..."

  Дет се вика, Диков - не му е дошло още времето за подобни мероприятия - след още 20-30 години пак пробвайте...

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво Жорка, Браво Марчев!
  Супер яко интервю, евалата!
  В моя блок хората са правили запитване дали може да си изградим със собствени средства неизградения ни по ОУП и ПРЗ паркинг, и дали може да ограничим паркирането на него.
  Не може каза местния кмет. Питат го - а може ли да определиш прилежащия терен - не може, не е по зут.
  Еми сега е истина че ДАГ или НАГ както е в момента не прави нщо друго освен лека по лека да бъде засипвана от работа по преписки които са минали през съдебна фаза и да отлага всичко останало което не е минало през съда.
  Пълен хаос!
  И вместо тоя чешит да си върши работата, като например да даде възможност жувущите да закупят земята под блока си, което в момента не е позволено, оя седнал да мисли за глупости.
  Абе дай им на хората земята бе. За какво и е на тая община?
  Ами свърши си поне работата с тия със сервитутите дето те съдят кой както се сети да си защити интереса! Вместо това тоя пише проекти за катерушки във факултето.
  Айде узакони поне жилищата на тия във факулетото, айдее вземи едно решение като мъж а не като ....

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 30. 30 Профил на shlosera71
  shlosera71
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А на тези които им върнаха (реститутите или измамниците на които Диков разписа) градинките между блоковете, ще започнат ли да се грижат за тях?!

 31. 31 Профил на shlosera71
  shlosera71
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да, на снимката прибира честитките на моловете и бизнесградите на които разписа строежите и брат му направи проектите! Много ясно , че няма да се грижат после за инфраструктората около тях, направена безвазмезно с наши пари!

 32. 32 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 608 Любопитно

  оо, да - гражданите ще се погрижат за екологията като ще могат да поставят блока си в стъклена похлупак и по този начин се предпазят от свръхзамърсения въздух за който общината и държавните институции не си мърдат пръста....

 33. 33 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 608 Неутрално

  между другото: страхотна снимка - дясна ръка в ляв джоб ...

 34. 34 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тоя още ли не са го "заключили''. След Андрей Иванов да си заминава и този мошеник.

 35. 35 Профил на shlosera71
  shlosera71
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До 16 коментар:

  Ако знаеш само какъв Мерцедес СЛ караше жена му още преди 3-4 години, черен с 2 врати и си пазарува всеки месец в Солун! А ти каква кола можеш да му предложиш?!

 36. 36 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 605 Гневно

  Смешник, малоумник, идиот!

  Уво!!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 37. 37 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тоя е голям. Гледайте го как се е разположил като пет пари в кесия. А като гледам снимката се питам - прибира плик в джоба или го вади?

 38. 38 Профил на lybitel
  lybitel
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Страхотно интервю, няма що. Много "провокативни" въпроси и детайлни отговори. Пише ли се някъде - на журналиста или само ние имаме рейтинги?

 39. 39 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Между другото,при нас вече има изградена една беседка.Тя си е на един от входовете.Обаче блока ни е с 6 входа.Трябва ли да правим еднакви беседките или всеки със стила си.
  Ако тръгнем да се съревноваваме няма ли да се получи шарения - като топлоизолацията например.
  Инструкции в тази насока ще има ли?

 40. 40 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Гневно
 41. 41 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#5] от "ugi":

  Многото минуси , които са ти натракали показват манталитета на обществото ни.За съжаление такава е реалноста на българската популация.
  Не може без сами да се включим да искаме наоколо ни да е чисто и подредено. Няма по света такова животно - или сам поддържаш тротоара пред дома си или плащаш на други да ти го поддържат.

 42. 42 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "shlosera71":Тези не се грижат за тях.Те ги продават,там се правят изкопи и се строи нещо,от което се наднича в спалнята ти.

 43. 43 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тоа шапшал е добре да му свалят вратовръзката, или да му я стегнат до край и ще си каже всичко!
  После пред блока и да реди плочки без пари!
  Аде бъра от тука!

 44. 44 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Диков какво става със заменките и имат ли почва у нас и къде си ти в цялата схема. Къде е прокурора, що не те разследва.

 45. 45 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "drago62":

  ти от кой животинки си. Инициативата му е добра. Аз лично не харесвам заменикете, които са извършени от столична община и затова не му симпатизирам на този човек, както и не сипатизирам на хора, които обижзат обещество от което са част. кат не ти харесва знаеш на къде е границата. Кат не ти харесва това пред блока, звънеш на съседи те ти и чистите.

 46. 46 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#45] от "joan12":
  Ти нещо главен портиер на републиката ли се бараш та посочваш на хора границата, а? Всеки с български паспорт има право да се намира в страната и да настоява институциите ѝ да спазват закона.
  Аз не му одобрявам мнението - да поддържаш нещо което не притежаваш, понеже противоречи на поне 5 български основни нормативни акта, да не говорим за ЕС законодателството което за ерудицията на Диков не съществува, ама не съм си позволил лукса да посочвам на хора вратата. Не те ли е срам бе?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 47. 47 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Да, бе, прилича на мафиот! Наистина!

 48. 48 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Смятам, че щом стопанисвам тротоара, съответно и таксите "тротоарно право", които се плащат от барчета да ги събирам аз, а не общината.

 49. 49 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе софиянци!
  Що го търпите още тоя! По-голям мафиот, мутра и мошеник, 3:1 не съм виждал!

  Някой по горе бе написал:"Страхотна снимка!" Да така е. Какво чакате!?
  Почнете да ги "чистите" тези корумпирани индивиди, за да почне и в други градове...

  Иначе ще почне пак от Катуница, и тогава, не обърнати коли ще има, ами обърнато гражданско общество!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 50. 50 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 829 Гневно

  До коментар [#41] от "drago62":

  Да дадат на хората с панелките земята под блоковете и да задължат СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯТА да се грижат за прилежащата територия пропорционално на височината на сградата (радиус 1, 3, 5, 10 метра)!!!
  Сега го измислих - подлежи на доусъвършенстване и допълване, но ми се струва справедливо и красиво. Да, но няма далавераааа ... и "законотворците" не ги е*е, аман от "загриженост", алчна политическа паплач.

 51. 51 Профил на croah
  croah
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#41] от "drago62":
  Съгласна съм за отговорното поведение, но то е в областта на етиката. В случая става въпрос за наредба предлагаща задължения без права. Не става въпрос за право стопанисваната площ да бъде застроена с кафене или паркинг и т.н., а да се предлага някакво данъчно облекчение за етажните собственици, които са спрели на този вариант, защото ако ще си асфалтираш тротоара за твоя сметка, къде по дяволите отива част от данъците ти и какви са задълженията и отговорностите на общината тук? А за петър диков мога само да кажа, че е едно изключително нечистоплътно същество, което съсипва града от години с благословията на всеки текущ кмет/общински съвет. Алчността и безочието трябва да имат някакви граници (все още вярвам в това)!

 52. 52 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В Китай този господин, отдавна щеше да е разстрелян публично за корупция, безсрамник, дори и на снимката горе слага някакъв рушвет в джоба на сакото си.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 53. 53 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 605 Неутрално

  добро и навреме дадено интервю по темата

  plamenhristov5
 54. 54 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако аз бях гл.архитект след всичко прочетено до тук веднага бих си подал оставката.

 55. 55 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#54:"drachan"]Ако аз бях гл.архитект след всичко прочетено до тук веднага бих си подал оставката.[/quote]

  На теб ти е лесно, но човекът на снимката е отговорен. Мутрата му е гласувал доверие и няма заради писанията на някакъв матрял да зареже високоотговорната си дейност на главен рушветчия в СО.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 56. 56 Профил на dinev83
  dinev83
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не е и нужно да има данъчни облекчения. Все пак тези пространства са пред нашите домове и трябва да ги поддържаме.

 57. 57 Профил на zaharievaa
  zaharievaa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прекрасно е, че ни дават свобода да декорираме! Много се радвам!

 58. 58 Профил на katerinaangelova
  katerinaangelova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дават възможност да направим околоблоковото пространство едно много по- приятно място! За какви данъчни облекчения въобще да говорим...

 59. 59 Профил на evgeny66
  evgeny66
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ние отдавна се опитваме да поддържаме градинката зад нашия блок за да могат да играят децата ни там. Дори си монтирахме пейки и поправихме люлката. Редовно чистехме 4-5 години.
  Подрязахме храсталаците, окосихме тревата....
  С нулев успех.
  Между блоковете точно до площадката има една къща, в която заради изборите се настаниха около 20-на клошари от провинцията. С тях се навъдиха и 4-5 кучета. Наоколо стана нерегламентирано сметище, а кучетата разнасят боклуците и се хвърлят срещу децата...
  Отделно са наркоманите от квартала.
  Въпреки няколкото жалби до общината, помощ не видяхме.
  Полицаите помагат при обаждане за разгонване на наркоманите, но, само дотук.
  Накрая се видяхме принудени да демонтираме пейките, които сами монтирахме и да се предадем....

 60. 60 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сложил съм ви джобчето , ни казва диков.

 61. 61 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Здравейте Диков на "мушка",а
  ако си стопанисваме между блоковото пространство естественото,е че ще ги оградим.Това означава кучешките мръсотии да са по тротоарите.Не че сега липсват ама ще станат главно в ИНТЕРИОРА.А нали си водите отчет за домашните кучета в София са 1:10, в полза на кучетата.

 62. 62 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  И лирично отклонение
  Градът отдавна е потънал в бензинови пари,а аз все още чувствам призива за чистота.Наваляло е сняг,но рано сутринта са ни преварили и са оставили стъпки в снега и жълто по бялото,като петна.А там където тротоара е в неравности жълти в охра езерца .Не че мирише не че сме гнусливи а и,Монополиста на кучешка храна се е погрижил,чудно как още няма есенция.А дърветата трябва да се Лакират,според мен.

 63. 63 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 442 Весело

  Мой приятел от Бърно, след визита в София ми зададе искрен въпрос.

  "София има ли главен архитект?"

  Не знаех как да му отговоря, просто въпроса бе искрен..

 64. 64 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Боже пази... сега главните улици в София и други градове ще се нашарят с различна настилка като Люлинска панелка с различна топлоизолация.

  Ще заприличаме на Индия, част тророара на Витошка ще е в жълти павета, част в звездички а след 3 метра ще се разпадащ се асфалт..

  Гениално!

 65. 65 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Ми тогава си е*и ма*ката ве Дикуф.

 66. 66 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#5] от "ugi":

  Като си толкова отворен ела чисти пред нашият блок и на всяка сутрин разни пишлемета кандидат алкохолици да са осрали труда ти. Говори ми.....

 67. 67 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  И този корумпиран трябва да си ходи заедно с Андрей Иванов

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 68. 68 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Споко тоя Диков трябва да напише три противоречащи си наредби. Едната за панелните комплекси, втората за центъра на София, третата за циганските гета. Така ,че това е само за отклоняване на вниманието на матряла да не си задава въпроса : "защо града не е почистен от снега и ще има ли връщане на пари от фирмите отговарящи за това?".

  Packo
 69. 69 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#45] от "joan12":

  Хубаво е като пишеше първо внимателно да вникнеш в коментара на другия. Давам ти цитат от моя коментар -"Не може без сами да се включим да искаме наоколо ни да е чисто и подредено"

 70. 70 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#51] от "croah":


  До коментар [#50] от "tademan":

  Живея в квартал на средно голям град - тротоарът не е мой, не е на никого от живеещите, но всеки го чисти пред своята къща. Улицата ни е доста приятна.
  Знам от баба ми и дядо ми /на 50 г. съм/ , че едно време всеки е поддържал площта пред къщата си. Говоря за неща от преди 1944 г- а сега виждате какво е. И не защитавам въпросния тюфлек архитект. За мене на ниво местна власт в градовете всички главни архитекти са малко или много корумпирани.

 71. 71 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#70] от "drago62":

  Ние също си почистваме пред блока,пролет и есен и околоблоковите пространства,но виж кое е дразнещото:

  "Включват се и задължения като ремонт на тротоарите или други настилки. За поемането на грижите за прилежащите площи засега няма да има данъчни облекчения."

 72. 72 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "Десен":

  Не пич не ме е срам, а и няма за какво и от какво ти си най- малко човека от които ще ме срам. Срамни неща на правя. На теб мога да кажа ЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО. Барем вярвам, че това го умееш. Явно не си юрист, но и аз не съм. Както казах по-горе не съм фен на Диков даж напротив. Но човека иска хората, които не искат да чакат на държавата да им разкраси малко пред блока, чисто законово да могат да го направят. ТОВА НА КОЕ ПРАВО ПРОТИВОРЕЧИ. Виж на човекшката глупост може и да противоречи, кат те гледам какви си ги писал.
  Подразних се на човека от коментара които съм цитирал и кат те гледам тебе ОТЯВЛЕНО Е ПРАВ, ЗА КОЕТО МУ СЕ ИЗВИНЯВАМ ЩОТО ЯВНО ИМА ХОРА КАТО ТЕБЕ. ОСТАНИ СИ СЪС ЗДРАВЕ ЯВНО КРИВОРАЗБРАНАТА Е НАВСЯДЪДЕ. Надявам се да живея в общество, където личността да има право на избор, а не да е мрънкало като тебе което постоянно мърмори.

 73. 73 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "drago62":
  Грешката е моя. Сори.

 74. 74 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#28:"theanalyser"]...не му е дошло още времето за подобни мероприятия - след още 20-30 години пак пробвайте[/quote]

  Що бре, да не се надяваш дотогава да се върнат и ленинските съботници?

 75. 75 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#72] от "joan12":

  Аз едно не разбрах - сега без наредба какво ти пречи да слезнеш долу и да си облагородиш градинката и площта пред блока?
  Какво, общината ли ще те глоби, НСБОП ли ще те арестува, КГБ ли с чадър ще те стреля? Слизай и оправяй. Ама ти щом чакаш некой с наредба, бъклица и дрян да те покани, май мрънкалото си ти и пак некои ще слизат долу и ще чистят, а ти ще киризиш отгоре ни лук ял ни лук мирисал.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 76. 76 Профил на joan12
  joan12
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Хе хе за думите ти си прав в първата им част. На никой не му пречи да слезне долу да оплеви и да посъбере бутилките. В допълнение ще кажа, че за да е законово да правиш това по твоя инициатива, в не твоя земя може би нямаш право. А нали се стремим към правовите държави. Да е мирна съвеста на тези, които се безпокоят все пак дали имат право да засадят роза например. Колкото до мрънкалото моя милост преди време съм садил дравчета в южния парк. Уверявам те, че самоволно не е законово да го правиш. Питая някой юрист например какво е нужно, да направиш и защо, за да засъдиш дърво пред блока. Без лоши мисли приятелю и двамата играем за един отбор България. Хубава вечер.

 77. 77 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Този Диков няма ли да ни освободи от присъствието си?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 78. 78 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#5:"ugi"]Ама съдейки по коментара ти няма да срещне много желаещи предложението сред целокупното свинско българско население. [/quote]
  Задаваш ли си въпроса, защо българското население е деградирало?
  Човекът е логично същество, и би искало да му се вменяват спазването на логични правила. Част от тази логика е желанието на човек да живее в облагородена среда, срещу задължението да си плаща данъците, и да не руши тази среда. Нито германецът, нито французинът са по-добри от нас, но недоразумения като Данчето Фандъкова и Кирчо Йорданов (Варна) при тях не може. Законът там няма да го позволи, а при тях законът стои над кмета (и над главния архитект)!

 79. 79 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Прехвърляне на отговорност, или както му казват по модерно му "аутсорсинг". Подобен закон има в Германия, където пространството около жилищните сгради е собственост на собствениците на сградата. По този начин не може да се застрояват площите и да се здрависвате със съседа, без разбира се да има изричното съгласие на собствениците на сградата и кмета на общината /там е Сенат/. Проблемът е, как ще бъде решен въпросът, ако някой корумпиран кмет реши да строи например Мол пред блокат ти, а ти същевременно си се грижил за зелените площи усърдно до този момент. Ще настъпи един правен нон сенс, който ако бъде решен в съда, ще се стигне до там, че съдът да пита страните, Кой все пак по дяволите е собственик на тази площ. Не можеш да си задължен да се грижиш за нещо, без то да е твое. Относно замърсяванията, си има отделна наредба, в която е записано, че този, който мърси, си понася последствията. Явно обаче Общината не може да се организира и да налага глоби на онези собственици, които цапат.

 80. 80 Профил на croah
  croah
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#58] от "katerinaangelova":
  Пиша за данъчни облекчения, защото местната власт в случая прехвърля на гражданите задължения, които трябва да са нейни и за които хората си плащат. Естествено, че е добре и самите ние да се грижим за заобикалящото ни пространство доколкото можем (и преди тази наредба никой не е бил спиран да го прави, стига да има желание), но в този случай общината се освобождава от функции за сметка на гражданите и дори го представя като жест. Ето това не ми харесва!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK