Нели Куцкова: Ще продължим да отстояваме независимостта на съда

Нели Куцкова

© надежда чипева

Нели КуцковаРазговорът с Нели Куцкова - говорител на Съюза на съдиите, в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия е по повод обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов към председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Той я обвинява, че е забавила над 50 дела, едно от които срещу Маникатов - наркотрафикант, и по този повод говори за "Октопод" в съдебната система.
Съдия Тодорова обяви днес, че ще реши до седмица дали да съди за клевета министър Цветанов, а трите предишни ръководства на Съюза на съдиите поискаха главният прокурор Борис Велчев да направи проверка по повод твърденията и действията на вътрешния министър, които според тях са "извън рамките на неговата компетентност, засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия". 
В началото на разговора Нели Куцкова обяснява, че съдия Тодорова е осъдила Маникатов на осем години лишаване от свобода за престъпление, което той е извършил в затвора. "Характерното в случая е, казва Нели Куцкова, че тя го е осъдила за престъпление, което той е извършил в затвора. Бидейки осъден за друго престъпление, излежавайки наказанието си в затвора, по телефона, така поне се твърди в нейните мотиви, които са много обстоятелствени и изключително прецизни, той в затвора, използвайки мобилни телефони, е контролирал и ръководел продажба  на наркотици. И затова тя го осъжда 8 години. В период, в който  той е в затвора, и като му се присъединят наказанията, не знам колко би излязло общо, защото то има едни формули, по които се изчислява. Въпросът е, че дори и да са толкова годините, колкото  се твърди, че е забавила тя мотивите си, този човек не е имало
как да излезе на свобода заради нейното забавяне. Сега, това е друга тема, че...  доколко това забавяне е оправдано и на какво се дължи - дали на претовареност или на други причини."


Има ли забавяне на съдия Тодорова, знаете ли?
- Има забавяне, което не е 3 години в никакъв случай, не мога да ви кажа точно колко е, защото лятото  инспекторатът на Висшия съдебен съвет прави проверка в наказателното отделение...


 И вероятно сега тази дисциплинарна проверка, която тече, ще го установи?
-  Да, да...  Висшият съдебен съвет й наложи наказание на Мирослава за забавените дела, а пък какво ще продължи по-нататък, тъй като това решение подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, но това е съвсем друга процедура. Това е дисциплинарно нарушение.
Да уточним, в крайна сметка лъже ли министърът на вътрешните работи...
- За това, че има забавяне на мотивите повече от обичайното, не лъже. Но това, че това забавяне обслужва организираната престъпност, е пълен абсурд. Значи, ти да осъдиш някого на 8 години и да се твърди, че си го обслужил, е направо не само от юридическа, ами от всяка една гледна точка пълен абсурд.


Само че министърът казва: тя обслужва, дали тя не обслужва съдебния октопод. Впоследствие разбрахме нейното становище и отговорът му - аз съм сигурен, че тя от юридическа гледна точка няма проблем, защото тя не е глупава, за да направи  това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи. Сега, по народному - вързала си е гащите...    
- Няма да ме карате да коментирам синтаксиса на това изречение, но...


Но същината разбрахте ли?
 -  Мисля, че се догаждам...  Един вид, че тя е достатъчно умна, за да. .. ама не, не мога  да го разбера.


Достатъчно умна е, така че, ако има някаква връзка със съдебния октопод, да не е допуснала да остави доказателства, ето например едно възможно тълкувание.
 -   Вие така го тълкувате. .. Това, това е пълен абсурд. И понеже това наистина, ако не беше толкова сериозна работата, щеше да е направо смешно, като виц щяхме да го разказваме. Ние затова се обърнахме, тримата бивши председатели на Съюза на съдиите, се обърнахме към главния прокурор.


Ние не се разправяме с министър Цветанов. Правихме опити в началото с добро да му обясняваме, с по-остри декларации. Дори и делегация на Европейската асоциация на съдиите дойде, лично и с него се срещна, и след това излезе със становище, нали, трима европейски  съдии, хайде, на нас не ни вярват, трима европейски съдии, че в  България е застрашена независимостта на съда. Той има пълно основание да се дразни на Съюза на съдиите и затова сега много е удобно да се използва, че срещу Мирослава Тодорова има някакво дисциплинарно производство, за да я обвинят във всички
съществуващи грехове.


Ние няма да спорим с него, просто не сме на едно ниво да спорим и много отдавна сме казали, че очевидно ние не можахме да го научим на културно демократично говорене. И затова се обръщаме към главния прокурор. Първото ни искане е да се провери  защо това лице Маникатов, след като е бил осъден на толкова дълго наказание лишаване от свобода, в един момент се оказва, че  той е на свобода, навън, извън затвора.


    Той сега е на свобода?
    -  Не, в много по-предишен момент. В някакъв момент, който е...


А сега в затвора ли е?
   -  Не мога да ви кажа. Не зная, не си контактувам с тези хора. Достатъчно съм умна, както би казал... или не, по-точно не съм глупава, за да си контактувам, както би казал министър Цветанов. Ние искаме да се провери, защото тук на нас ни се вижда нещо нелогично - съдията знае, че лицето е в затвора, изтърпява предишно наказание, прокуратурата е тази, която има централната база данни кой къде се намира, какви наказания изтърпява, и в един момент се оказва, че този човек е навън, и съдията бива обвинен за виновен. Ако наистина това е вярно, което твърди министър Цветанов, макар и, така, доста уклончиво, но той... уклончиво беше в интервюто в "24 часа", вчера вече имам чувството, че си изпуска нервите и в прав текст говори, което не е добре за него, той директно я обвини, че тя е извършила престъпление.
  Ако тя е извършила престъпление, тя трябва да бъде разследвана и осъдена, не само уволнена, а осъдена. Но ако той твърди, че тя е извършила престъпление, а в това няма нищо вярно, тогава ние ще замолим още по-настоятелно главния прокурор  да прецени пък какво престъпление е извършил вътрешният министър.


Добре. Ако съдия Тодорова е извършила престъпление и тя обслужва организираната престъпност, трябва да влезе там, при Маникатов.
   -   Да...


...трябва да влезе в  затвора. Със сигурност ефективна присъда за нея.
   -  Е, не, не, не можем предварително да казваме... Абсурд.  Аз не съм вътрешен министър, за да чета присъди по телевизията, моля ви се.


    Но пък, ако вътрешният министър по този начин ви обвини вас в нещо, за което вие смятате, че не е вярно, как бихте реагирали?
   -  Има начин да се защитя по законен ред, но нека засега да изчакаме какво ще каже прокуратурата. Разчитаме на една сериозна проверка.


Т.е. прокуратурата е сезирана за това дали вътрешният министър клевети?
    - По два въпроса е сезирана прокуратурата. Първият е за лицето Маникатов, защо, след като се счита, че той е в затвора, той не е бил в затвора, и вторият ни въпрос е в случая с оглед изнесеното от министър Цветанов кой е извършил престъпление. Но аз ще спра дотук, защото искам да ви кажа нещо друго. Колегите наказателни съдии всеки ден в ежедневната си работа се сблъскват  с изключително много грешки на МВР. И те, ако си отворят устата  да кажат какво виждат по делата, ще стане страшно. Но те, колегите, не го правят.


Колегите наказателни съдии виждат и много сериозната работа, която вършат полицаите, която не се вижда, защото ръководството на МВР се хвали с показни акции, а тежката, системна и интелигентна работа някак си не се вижда

Първо, защото МВР не е Цветанов, а е една институция, която е на държавата, и институциите трябва да бъдат уважавани. Второ, защото особено първоинстанционните наказателни съдии работят почти ежедневно по някакъв начин с МВР  за такива бързи оперативни неща и в никакъв случай не искат да се влошават отношенията между институциите. И трето, защото
колегите наказателни съдии, освен че виждат много сериозните понякога пропуски, които водят до оправдателни присъди, и никога  не са казали дали пък МВР нарочно не го е направило, за да обслужва организираната престъпност... Колегите наказателни съдии виждат и много сериозната работа, която вършат полицаите, която не се вижда, защото ръководството на МВР се хвали с показни акции, а тежката, системна и интелигентна работа някак си не се вижда.


 Но вижте, крайният резултат е този: имаме акции, имаме кадри с разни хора с белезници, които биват арестувани, и същите тези хора са освободени часове, дни или известно време по-късно. Министър Цветанов казва това е заради съдиите, онези съдии, които нещо си затварят очите или по-скоро ги отварят в посока на  организираната престъпност.
  -    От две години съдиите казват искаме да бъдем разследвани...


А вие какво казвате? В досъдебната фаза куца.
  -   Има случаи на много грешки. Това съвсем не означава, че МВР изцяло върши грешки или е изцяло калпаво.


Да де, ама така ли е? Ако не са сбъркали едните в досъдебната фаза, то ще сбъркат другите, за да може крайният резултат да е, че никой не е в затвора.
  -    Не, не е вярно, че никой не е в затвора...


От  показните, т.нар. знакови дела...
-  Вижте сега, наказателното правораздаване е една верига от отделни брънки, а всяка една от тези брънки може в един момент да се скъса и това ще наруши цялата верига.


Не мога да разбера защо толкова години не се направи единна информационна система за противодействие на престъпността

Така че много е важно да се прави анализ на оправдателните присъди, а и на осъдителните, и това го казват включително и хора, които са кадри на МВР и които са... навремето са имали успехи в разкриване на престъпления...  че те са анализирали всяка оправдателна присъда. От години се говори за единна информационна система за противодействие на престъпността, още от 1997 година се прави опит да се изгради тази единна информационна система, за да се знае във всеки един момент кой човек какви висящи дела има, какво наказание изтърпява, какво има срещу него и така нататък. Аз не мога да разбера защо толкова години тази информационна система не се направи, защото това ще е от голямо значение, ще могат да се правят и анализи.
Но у нас не се прави анализ, когато се е стигнало до неуспешно осъждане, нали, някой е бил оправдан - дали човекът е бил изначално невинен, дали когато са събирани доказателства, те са калпаво събрани, дали...  доказателствата може да са добре събрани, но е внесен неправилен обвинителен акт, дали пред съда свидетелите са се отказали, дали съдията е бил некомпетентен,
дали...


Дали, както е по случая "Наглите", поемните лица не са заинтересовани, пък е онова, което прочетохме вчера.
        -Аз, аз не зная какво е за случая "Наглите", освен това по висящо дело дума няма да кажа, но мога...


От съда стана ясно, че поемните лица са служители  на ГДБОП. Най-накрая се е появил един човек електротехник, който тъкмо щяло да се окаже, че не е заинтересован, и го питали  къде сте електротехник - в ГДБОП.
    -  Ами знаете ли, понякога има много бомби със закъснител, които на досъдебното производство не се виждат, и то аз не говоря, че са виновни полицаите. Всеки един по веригата може...


Кой? Защото те казват, че сте виновни вие.
   -  Вижте сега, колко полицаи сте чули да кажат, че ние сме виновни. Казва го министър Цветанов, който дори никога не е бил през живота си разследващ полицай, защото е работил в личен състав на Министерството на вътрешните работи.


 Лицето и политиката на МВР е той.
   - Той може да е лицето по стечение на политическите обстоятелства, за мен който и да било министър не е министерството и мога да ви кажа пресен пример от вчера - моя млада, от младите колеги съдия, на която й се наложи да бъде  разпитвана като свидетел в МВР два пъти, защото... това между  другото не е единствен случай, само в нашия съд се случва два пъти. Използват се имена на съдии, съставят се фалшиви решения, подписват се, уж че го е подписал съдията, и хората ходят и го разнасят като доказателство, включително се представят по дела. И когато се окаже, че това не е от този съдия, нали, естествено е съдията да бъде разпитан за...Който и да било министър не е министерството

    А това кой го прави?
  - Ами, някакви страни по дела, за имоти примерно, такива неща.


Фалшификации вътре в съда. Това е особено нагло.
    - Всеки може на една бланка за решение... да се вложи някакъв текст, да му се сложат някакви подписи...   Колежката, която два пъти беше разпитвана, първо, като отиде  в РДВР-то, а вчера дойде при нея дознателят, за да довършат разпита, и каза - какви умни, интелигентни момчета, мотивирани, стегнати, в кошмарни условия работят. По четири души в стая. За да ме разпита единият, другите излизат. И тя беше много впечатлена от грамотността на този млад дознател, който си дойде
 с флашката, с подготвената бланка и за нула време приключи разпита. И всички си мислим: горките момчета, те носят позора заради грешките на някои други, най-вече заради изхвърлянията на техните началници.


  Има ли обаче разделение във вашата гилдия по отношение на министър Цветанов? Има ли съдии, които са про-Цветанов, и други,  както виждаме, като вас, които сте анти-? Защо ви питам? Отново  заради изказване на министъра, в което той благодари на онези съдии, които в крайна сметка всеки ден вдигат телефона и обсъждат с него делата, които се водят. Има ли такова разделение?
  - Категорично аз такива съдии не познавам. Второ, много  сериозно се съмнявам колко са тези съдии, ако изобщо ги има. И трето, ако има колеги, които му се обаждат, дали това е за да се  обсъждат дела, или примерно защото трябва някой да бъде, някоя служба да бъде задвижена да свърши по-бързо работа, да издири някого, защото понякога на нас ни се налага примерно свидетел, когото не можем да открием, да се обърнем към МВР по-бързо да ни  го открият... такива нормални, рутинни неща. Но, пази Боже, общество и, пази Боже, държава от съдии, които ще се консултират как да си решават делата с вътрешния министър.


  А има ли такива случаи?
    -  Аз ви казвам - аз такива колеги не познавам. Сега, ако той има лични приятели, с които си контактува, това е друга тема.


Решението какво е според вас? Министър Цветанов вероятно ще изкара мандата си...
   -  Аз политически решения не предлагам.


Не, не исках от вас това. Не е политическо решение. Решението какво е, така че да можете в крайна сметка тази една година и, колко остава до изборите, да работите по-добре?
    - Вижте, ние си работим. Нашата работа си я вършим - кой по-добре, кой по-зле. По места...  между местни съдилища и местни РДВР-та няма такива проблеми. Единственото, което ние правим, ще продължаваме да правим и сме правили и в миналото - да отстояваме независимостта на съда. И може би е банално, но независимост не означава безотчетност. Независимост е съдията само закона да прилага и да не се влияе кой в момента е на власт. И да не слуша този, който в момента е на власт и който го  заплашва и се опитва да го смачка, използвайки средствата за масово осведомяване. Правили сме го и ще продължим да го правим,  независимо кой е министър на вътрешните работи, кой е главен секретар на МВР, кой е министър-председател. Идват млади колеги, които са закърмени с...  те са расли по времето на демокрация, закърмени са с независимост и дори ние, дето сме вече в
ариергарда, няма да се оставим.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Бе той съдът нека да си е независим, ама морал и кураж на съдиите кой да даде. И като оплескат кълките със забавени дела, оправдани убийци и имото за социално слаби, да носят по-голяма отговорност от заплашване с пръст. То да са един или два случая да минат в графата "редки грешки", ама като постоянно оправдавате престъпници или издавате условни присъди (стеашно наказание шъ знайш) и от друга страна сте се набичкали с коли и имоти, работата силно вони. И като не се чистите сами, а се криете зад независимостта си, как да се оправят нещата в съда???

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  В съда работят само щрауси, страхливци и корумпета, така излиза като чета гусжа Куцкова. "Имазабавяне, не е три години ама не знам колко е". Като не знаеш колко е откъде знаеш, че не е три години? Или на изречението, че съдията си е опекла работата за да не могат да я барнат се засулва към синтаксиса, а когато ачик-ачик и обясняват за какво иде реч казва "вие така го тълкувате". Отврат е нашия съд.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Нямало съдии про-Цветанов, но съда бил на ГЕРБ, разправят червените мушмороци. Яка метла трябва в тая червена кочина, наречена съд.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Г-жо Куцкова, кое наричате независимо, оправданието на Урумова, връщането на Пенгезов, оправданието на Доган или на Ковачки...? Впрочем какво стана със случая, в който Великов от НДСВ уби човек при катастрофа? Защо независимия независимо го пусна на свобода. Знам много хора, с подобни случаи, които си излежаха присъдите. Стига сте баламосвали. Защо не се обадихте нито веднъж та се налага Цветанов да се обажда. Всичко е ясно.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Самата Куцкова е проблем за съда, и много други като нея ... и не защото е лош човек, или не знае правото, а защото, видно и от това интервю, е от една школа, безпомощна, и даже вредна в момента ...
  Колко пъти, и кой от всичките съюзи на съдии и прокурори стана да каже:
  ДА, ИМА ПРОБЛЕМИ ПРИ НАС, ИМА КОРУМПИРАНИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ, ОСНОВНАТА НИ БОРБА Е С ТЯХ, СЛЕД ТОВА Е ЛЕСНО, ОБЩЕСТВОТО ЩЕ НИ ПОВЯРВА !!!
  А ЦЦ, той ще си отиде, рано или късно ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Пред Цв. Цв. това няма да стане,
  освен ако гората не хване!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 7. 7 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това се нарича "независима" но гьонсуратска...

 8. 8 Профил на petromaks
  petromaks
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Каква независима съдебна система имаме,като всички съдии и прокурори се назначават.За да има независима съдебна система трябва да се избират от народа като депутатите.Така е в демократичните страни.А кога ще стане и у нас!

 9. 9 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Това което Цветанов е отстоявал в публичното пространство е съда да си изчисти къщичката така както той го прави. При хилядите парадокси в съда никой не поема отговорност, за това говори Цветанов. Това че думите му се изопачават е друга тема, но всеки зрител си има глава на раменете с която да мисли.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 10. 10 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 515 Гневно

  Отворковци ,същата тая нищо- неразбираща съдийка ,осъди Цветелин Кънчев и го прати на топло за ,има няма пет години!Айде имайте малко уважение към авторитета на хората и спрете да джафкате, като тоя кюнец ли е ,печка лие!Съда във всяка страна е свято нещо и трябва да се уважава!

 11. 11 Профил на Demetra
  Demetra
  Рейтинг: 539 Любопитно

  Днес съдът е опрадал турчинът ,познат ни с фалшивото име Доган.
  По рано ,друг съд оправда помакът Асан,познат ни с името Алексей Петров-Трактора.
  Оправдаха Митъо Очите,Златко Баретата,Маргините,,,братя''Галеви и подобни тям престъпни боклуци,които Цветанов храбро вкара в арестите.
  Този овчи народ трябва да се вдигне и да щурмува съдилищата и да линчува продажните магистрати,гаврещи се с човешкото достойнството на българските граждани.

 12. 12 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално
 13. 13 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "evkalipt":

  Списъка е дълъг но ще напомня два случая. Какво стана с "независимата" бивша вече шефка на варненския Административен съд която беше хваната с 10 хил. лева подкуп и необяснимо големи суми и бижута в касата й? Какво стана с пияната пернишка съдийка която преди около две години прегази човек? Има ли движение по тези два случая и до къде са стигнали нещата. Един от големите проблеми ,според мен ,в съдебната ни система е ,че на възловите места са назначени ( от бившата тройна коалиция и президента Гоце) ,корумпирани, алчни, с нисък професионален морал и чувство за безнаказаност съдии ,които влияят на делата с висок обществен интерес ,така че и по делото "Октопод" Алексей Петров от сега мога да кажа ,че няма да бъде осъден, и това го знаят всички здравомислещи хора в България.

 14. 14 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#10] от "agenciagruh":

  Е.Танчев,шеф на КС, е син на Петър Танчев,който беше шеф на БЗНС преди 10-и ноември 1989 г. и зам.председател на Държавния съвет от 1979 г. до 1989 г.Синът пък е дружка с Първанов от времето,когато Гоше беше председател на БСП. Б.Велчев е внук на Б.Велчев,член на ЦК,една от многото десни ръце на Тато. Внукът беше юриди чески съветник на президента на два пъти. Една от дългите ръце на ГП. Лазар Груев е шеф на ВКС,т.е. главният кадровик на съдиите на РБ.Той предлага шефовете на съдилищата в страната, а ВСС ги утвърждава.Бил е юридически съветник и шеф на юридически те съветници на ГП. Ана Караиванова е шеф на Инспектората към ВСС.Бивш депутат от БСП,върло червена юристка от Ямбол.Увол нена поради некадърност от Ив.Костов, назначена на отговорна длъжност по време на Тройната коалиция. Ген.Пенгезов - дължи генералските си пагони на президента,шеф на САС. И после гово рим,че съдиите са безпартийни,далеч от политиката и бдят за спазването на закона.Над закона са - да,но са маши на политици те и икономическите кръгове.Та нали съдът на генерала-съдия пусна от ареста Ал.Петров в подходящия момент и сега бившият служител на ДАНС хвърля посредством Янето компромат след компромат.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 15. 15 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Милиционерите са се развихрили Момчета, предполагам знаете, че мотивите на съда са публичтни. прочетете ги, вижте къде са проблемите и тогава коментирайте.
  За сметка на това работата на прокуратурата и полицията е много тайна. не може да се разгласява, не може да се коментира, не може да се обсъжда.
  Съдиите се съобразяват с нормите в НК и НПК и трябва да се аргументират в своите мотиви. И ако НК или НПК са сбъркани, то защо Цецо и Бойко се драпаха по дъната три години и не го направиха по-добър!?
  не защитавам съдиите, защото съм потърпевш от техни решения, но прочитайки мотивите е видно, че им е бил оказан натиск. Това е страшно! Означава, че не са независими! И Цецо много добре го знае... Затова лае само срещу "неправилните" съдии...

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4770 Гневно

  и Куцкова доста услуги прави в противоречие на закона !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "demonoid":

  Те мотивите са публични... ама като ги публикуват

 18. 18 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "demonoid":

  Те мотивите са публични... ама като ги публикуват... ако не са много претоварени с работа

 19. 19 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "redrock":

  Да...А Нели Куцкова се изправила пред цялата аудитория и отстоява гордо и дори с превъзходство пред по-простите "независимостта" на независимата и самонаграждаваща се за добра работа. Изглеждаше свестна жена, а се оказа на страната на...

 20. 20 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не може ли да ви стигне до главите: НЕ ИСКАМЕ И НЕ МОЖЕМ ПОВЕЧЕ ТАКА

 21. 21 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Семейството от Мировяне щяло да иска оставката на Цветанов!!! Те да гледат ние да не поискаме....

 22. 22 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Последният червен бастион се срутва. Комунетата яко са се окопали във властта. Първа падна Президентската ГОЦЭ следва Съдебната до пълна победа над червеният РФ бандитизъм.
  Нещем РФ колония.
  Свобода и Независимост! Чиста и Свята Република България !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 23. 23 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#5] от "deepdp":
  До коментар [#9] от "Раз печки, раз кюнци":

  Хубавци гербави, осъзнавате ли изобщо какви глупости пишете? Да почнат всички професионални сълсловия, в които има корупция и проблеми, да си посипват главата с пепел и да викат: "Ей, да бе, вярно много боклук има сред нас."

  Точно на нивото на Цветанов сте. Ние, вика, си чистим къщичката, що и другите не го правят? Ами щото работата вие да чистите не само вашата къщичка, а и другите къщички. Лекарите трябва да започнат собствено разследване за случаите на престъпна небрежност може би?

  Разбирам да се обвиняват съдии, че не съдействат на разследване на полицията срещу техни колеги, заподозрени в корупция. Ама такива разследвания просто няма. Има изхвърляния по сутрешните на много неграмотни хора и това е.

  Аман от глупави хора с мнение по всички въпроси в тая държава...


 24. 24 Профил на yosuf
  yosuf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Точно ти ли бе хаххахахах смях в залата

 25. 25 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Раз печки, раз кюнци":

  Тия дето си ги написал са ясни и са верни !Това не топли обаче, когато имаш спор и трябва да го разрешиш!Като ти опре ножа до кокъла съда е тоя дето ще те спаси, ако правото е на твоя страна !В това трябва да вярваш !Другото е история дето си го написал ,която не трябва да се забравя !Вече и до стразбург се стига ,ако не си доволен от присъдата !Моя апел е ,като се говори за съда и съдиите по внимателно ,щото това е най важната власт в една държава!

 26. 26 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#8] от "petromaks":

  Е те депутатите като се избират от народа, са много независими. Представи си Чуколов прокурор и Яне Янев съдия.

  Това е все едно да почнем да избираме инженери и програмисти за държавните учреждения на избори. Избират се политически длъжности от народа, не професионални.

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#23] от "Коки":


  [quote#23:"Коки"]Аман от глупави хора с мнение по всички въпроси в тая държава... [/quote]

  Доста точно си си поставил диагнозата ...
  Работата на съюзите на съдии и прокурори не е само да заемат кръгова отбрана, може да се прочете в уставите им, при целите, задачите и средствата за постигането им, но ... цитирах те достатъчно ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 685 Весело

  [quote#16:"КМЕТ В СЯНКА"]и Куцкова доста услуги прави в противоречие на закона !!![/quote]

  Цецкооо, познах тееее...

 29. 29 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Престанете г-жо Куцкова да пригласята на съдебната мафия ! Ако беше читава, да браните независимостта на Съдебната система ! Но след като за целокупния български народ и за цяла Европа тя се е превърнала в СИМВОЛ на корупция, несправедливост и неефективност, нейното дизенфикциране и хигиенизиране е необходимо и оздравително! Или Вие си въобразяване, че подобно на барон Мюнхаузен сте в състояние сами да се извадите за косите от блатото ! Не виждате ли, че сте затънали до шия в съдебни лайна ?

 30. 30 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Aliena vitia quisque reprehendi mavult

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Вместо сто неперсонифицирани обвинения за някакъв ефимерен "съдебен октопод", нека прокуратурата и МВР да хванат пет съдии с подкуп. Но това се прави тихо и със системна работа, а не с ПиАр и леене на помия по медиите. Както във всяко стадо, така и сред съдии, прокурори, дознатели, МВР и адвокати, си има мърша. Няма съвършена система, не може и да има. Още повече, че съдебната такава /пък и навсякъде по света/ е устроена със закон - ЗСВ, води процесите, както е заложено в закон - НПК, ГПК, и прилага правото такова, каквото е - НК, ЗЗД, ТЗ и т.н. И Какъвто ВСС се избере - такива ще са ни съдиите; какъвто НПК се приеме - такъв ще ни е наказателният процес.

  Именно затова е абсурдно да се говори на ангро: "Нашият отбор сме готините; другите са октопод". Това, което не може да достигне до ушите на м-р Цветанов е, че един министър най-малкото може да си позволява да се държи като агитка на футболен мач: "Говеда" и "Айде наште"; да припомняме ли знаменитото "Ние ги хващаме - те ги пускат".

 32. 32 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Бе вие хубаво, отстоявайте, ама вземете осъдете някой най-накрая! Не е нужно и недосегаемостта на престъпниците да отстоявате така както вашата!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 33. 33 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Неутрално
 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Независимостта на кой Съд , Госпожо Съдия Куцкова ??? ...

 35. 35 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ти да не падаш от Марс ма ?
  За каква независимост изобщо говориш ?
  Тая дето ти ги съдиш, а Марин ги пуска ?
  Че кой можеше да стане съдия и преди и сега ако няма протекции и по наследство с родител член на Народния съд.
  Вместо за независимост да беше се изказала за ефективност.
  Ти защо беше кандидат за вице на Петър Стоянов, за да се фръцкаш и мрънкаш или за да правиш реформи ?
  Че то дакато ви минат делата я камилата я камиларя.
  Жал ми е Нели, че и ти се осра !

 36. 36 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Това, което отстояват, е независимостта си от справедливостта, морала, закона и обществото. Затънали са до гуша в блатото на корупцията и измамите. Сякаш тяхната работа е да подпомагат престъпниците и да препятстват всякаква възможност за справедливост. Надяват се така да осигурят и собствената си ненаказаност.

 37. 37 Профил на gertrude.bosch
  gertrude.bosch
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#34:"dimko"]Независимостта на кой Съд[/quote]

  полицията?

 38. 38 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Гневно

  [quote#1:"daniel_defoe"] И като не се чистите сами, а се криете зад независимостта си, как да се оправят нещата в съда???[/quote]

  Кучкова си е направо пенсионерка, ама стиска зъби да съдийство още няколко години! Ходи в пенсия, ма!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 39. 39 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#11:"Demetra"]Днес съдът е опрадал турчинът ,познат ни с фалшивото име Доган.
  По рано ,друг съд оправда помакът Асан,познат ни с името Алексей Петров-Трактора.
  Оправдаха Митъо Очите,Златко Баретата,Маргините,,,братя''Галеви и подобни тям престъпни боклуци,които Цветанов храбро вкара в арестите. [/quote]

  Да ама тук много не вярват, че тези са престъпници!

  Коца Маца българския много "независим" съд го оправда, а немците в Аугсбург си го осъдиха по същите доказателства!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  ЯСНО Е ЧЕ РЕФОРМАТА В КОМУНИСТИЧЕСКИЯ СЪД ЗАПОЧВА ,ВЯРНО Е ,ЧЕ ИМА МНОГО ЧЕСТНИ СЪДИИ И Е ВЯРНО ,ЧЕ ТОЧНО ВСИЧКИ ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ ПОДЛОГИ МНОГО СКОРО НЯМА ДА ГИ ИМА ТАМ ,Е ЗАТОВА НЯКОИ МНОГО ПОДСКАЧАТ ,НО Е ВРЕМЕ И БЪЛГАРСКИЯ СЪД ДА ВЛЕЗЕ В ЕС ,КУЦКОВА Е ПРАВА ,САМО ЧЕ НИКОЙ ДОСЕГА НЕ Е ИЗГРАДИЛ СИСТЕМА ЗА ОТЧИТАНЕ НА ДЕЛАТА ,ЗА ДАННИ ЗА ВСЯКО ЛИЦЕ ,КОЙ КЪДЕ Е НА КАКВО НИВО И КАКВИ ДЕЛА И ДОЗНАНИЯ ИМА СРЕЩУ НЕГО ,АКО ВСИЧКО ТОВА ГО ИМА И СЕ ВЪВЕДЕ ОТЧЕТНОСТ ,ЩЕ ЦЪФНАТ МНОГО ГНИЛИ КРУШИ ,ТАКА КАКТО С КЕФ СЕГА МЕДИИТЕ РАЗЛАЙВАТ ДОКТОРИТЕ ,ПРОСТО ЗАЩОТО ЗДРАВНАТА КАСА ОТЧИТА ВСИЧКО ,ВСЯКА ТОЧКА И ЗАПЕТАЙКА И ПРОВЕЖДА 22000 КОНТРОЛИ НА ВСЕКИ ОТЧЕТ НА ВСЯКА БОЛНИЦА ИЛИ ЛЕКАР И СЕ ВИЖДА КОЙ И КАКВО РАБОТИ ,Е ТОВА ЛИПСВА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА,АМА СКОРО ЩЕ СТАНЕ ,НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Нели Куцкова: "Ще продължим да отстояваме независимостта на съда."
  Да се разбира като - " Ще продължим да обслужваме интересите на БСП, а най-вече тези на червените олигарси."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Заради тромавото правораздаване в България, Министерството на вътрешните работи се бори с организираната престъпност, като подава информация на партньорски служби в други държави, за да хванат и осъдят българските престъпници. Това заяви пред ТВ7 министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

  http://fakti.bg/bulgaria/25811-zaradi-bavnoto-pravorazdavane-mvr-bori-prestapnostta-chrez-drugi-darjavi

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 45. 45 Профил на liolio
  liolio
  Рейтинг: 515 Неутрално

  баси мамата , можи ли чак толкова много населението да е изперкало и неграмотно , съдия Нели Куцкова ви казва една истина разбираема и за децата в детската градина , за нарушение на правата ви , за изцепките на един неграмотен лумпен , който по стечение на обстоятелствата е станал министър , за постепенно превръщане на държавата в полицейска и т.н.т. и т.н.т. , а кухите лейки пишат небивалици и простотии , желая ви от сърце утре тези които възхвалявате да ви проснат на земята , да ви теглят един кютек и да ви съди съдия , който в момента желаете - да си говори ежедневно с министъра , как може да има в България толкова много прост и неграмотен матрял

 46. 46 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  В България съдия не се става току-така. Историята познава множество /не всички може би/ нагласени конкурси за съдии. Печелят хора, които дори само на външен вид предизвикват съжаление и смях, а като си отворят устата още повече. Картинката е жалка, тъй като става дума за партийни назначения от всякакъв цвят, същото е положението в прокуратурата /26 годишна прокурорка, годеница на местен бизнесмен с политически чадър - ще спестя областния град/.
  Не разбирам защо г-жа Нели Куцкова става защитник на подобен тип хора. На нейно място не бих заел такава твърда позиция, макар вътрешния министър да действа силово и без много мозък.
  Въобще един спор, който НЯМА да реши, а само ще задълбочи проблемите. Съдиите ще останат също толкова "независими", а Цветанов в един прекрасен момент ще си отиде, а съдебната система ще я кара по старо му.

  agent
 47. 47 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 676 Разстроено

  До коментар [#46] от "кЬрава пчеличка":Куцкова се олива.Защитава най-рушветчийската пасмина прояждаща България като държава.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 48. 48 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Любопитно

  [quote#13:"redrock"]Списъка е дълъг но ще напомня два случая. [/quote]

  Не разбрах в какъв контекст ги напомняте? Че не са осъдени, защото МВР и прокуратурата калпаво са си свършили работата ли? Съдията от Перник, ако не се лъжа, бе осъдена, вероятно защото нямаше как МВР да обърка нещата. Във Варна, както се оказа, МВР така ги е свършило - като лисицата с опашката, че няма годни доказателства, извън свидетелските показания на един от адвокатите. Т.е. можем да предположим как ще свърши делото...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 49. 49 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Весело

  Г-жа Куцкова в права, че не говори, но според мен не е права, че мълчи, когато би трябвало да изнесе простите факти: по делото "А", в което лицето "У" е оправдано, МВР - в нарушение на законите - не е направило това и това. По делото "Б" лицето "Ц" е получило условна присъда, защото доказателствата, събрани от МВР са били недостатъчни, прокуратурата е била съгласна и не е протестирала присъдата. По делото "В" и т.н, и т.н. На това недоразумение, което е министър, трябва да му се дават само факти, защото то няма да ги коментира, а както обикновено ще се насочи към персонални атаки срещу съдиите, но поне ние, хората, ще знаем че е сгазил лука. Защото сега само малцината юристи и форумците в "Дневник" и "Сега" са наясно що за физкултурник ръководи министерството...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 50. 50 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "- Няма да ме карате да коментирам синтаксиса на това изречение, но..."

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 51. 51 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Ние няма да спорим с него, просто не сме на едно ниво да спорим и много отдавна сме казали, че очевидно ние не можахме да го научим на културно демократично говорене."

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 52. 52 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нелииии, Нели едно време такива като тебе висяха седмици по дърветата за назидание на останалите!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 53. 53 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Кой съд точно е независим?

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 54. 54 Профил на yosuf
  yosuf
  Рейтинг: 458 Весело

  В шоуто на Слави ли се базикаха с Кучкова? От къде първо излезе това

 55. 55 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#29] от "objective":

  А ти какво предлагаш? Да е зависим? и от кого в такъв случай?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 56. 56 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Че съда трябва да се изчисти е безспорно. Безспорно е, че това трябва да стане и в прокоратура и в МВР. Аз Досега не съм видял Цветанов да чисти МВР. Дори обратното. Държи хора, които искат да върнат милицията. А ако има изисквания към съда и прокоратурата, задължително трябва да е започнал при себе си. И все пак нека критиките да не са в стил в-к Уикенд. Нека да направи поне едно разследване срещу съдия.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK