Александър Секулов, писател: Европейските драми са лиготии на невъзпитано, преяло дете

 

© Архив

 Александър Секулов е автор на поезия, проза и драматургия. Има книги със стихове, сборници с есета и фрагменти - "Майсторът и камъните" и "Високите каменни хълмове". През последните години  романите му – изящни и написани с усет към детайла - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите", го превърнаха в автор със собствена читателска аудитория.


През миналата година "Колекционер на любовни изречения" излезе на сръбски език със знака на голямото издателство "Геопоетика". Секулов е автор и на романа "Островът", в който историята на три хлапета е разказана с толкова адекватен език, че и възрастните биха я чели с нарастващо удоволствие. От три години организира срещи с автори и представяне на най-новата българска литература в клубовете "Петното на Роршах" в София и Пловдив . Новата му книга -"Господ слиза в Атина", е изключително овладяна европейска проза, в която трудно ще се разпознае, че авторът е българин.


Всичко се случва в Атина. Там сте бил в лагера на анархистите. Каква е връзката ви с Гърция?
Конкретният ми опит в гръцките протести е най-революционното пиене на бира в полунощ, когато в Атина може да се диша. А сериозно – моята майка е гъркиня. Кръвта говори по осезаем начин. И ако България ми дава усещането за тъмната, дива, мощна енергия на живота и времето, Гърция ме е учила на езика на светлината, на сленга на безвремието. Лукс е усещането вечността да говори на два езика.
Дори сега, на фона на събитията в Гърция?
Явно историята си избира градове, през които да говори на хората. Атина е такъв град. Нека да не забравяме, че докато млади момчета хвърлят коктейли "Молотов", техните мраморни бащи ги гледат от Партенона. И не съм сигурен, че осъждат това, което виждат. Истинските бащи подкрепят бунта на децата си. Трябва да чуваме, когато историята ни говори, а не да злорадстваме или нехаем. Да рухнеш, опазвайки гордостта си, е нещо, което гърците знаят още от Термопилите. Според днешните критерии за разумност защитата на прохода е алогичен, осъдителен акт. Но гордостта е единственото нещо у един народ, което не се търгува на финансовите борси.


Симпатизирате ли на анархистите?
Макар и парадоксално, анархистите виждат победилата анархистка революция чрез глобализацията и комуникациите, довели до отслабването на националните държави в целия свят. С малко поетично вдъхновение би могло да се каже, че в света цари пълна анархия, маскирана като всеобща достъпност до места и информация. И в един момент се питаш дали анархистите не се борят "за" държава, за национална власт.


Как виждате света в момента?
Новото време на европейското общество започва със студентските бунтове през 1968-а. Едно следвоенно поколение се изправя и се чувства като Гъливер сред лилипути. Същият този Гъливер сега лежи, привързан с малките въжета на комуникациите, излишъка, лукса и отегчението. Свободата и мирът ли превърнаха великана в неподвижен истукан? Каква трагична ирония има в тази неспособност да се цени мира и свободата...


Та ако 68-а се е родило едно ново поколение, сега се намираме не във финансова криза, а в банална криза на средната възраст. Европейските драми са лиготии на невъзпитано, преяло дете, което се забавлява да чупи, защото знае, че родителите му ще платят. Усещането за загуба на съзнание в човечеството би могло да се обясни и с рязко нарасналата скорост на движение. Все едно сме в претъпкан асансьор, внезапно ускорил като излитаща космическа ракета. С уточнението, че няма планета, на която да се приземим. Изборът е да се разбием в наличната ни.


Къде дишате спокойно? В Атина, из островите на Егея, в Пловдив?
Обичаме местата, които ни довършват. Които наваксват липсите ни. Които дописват започнатото. Които люлеят сънищата ни. Които ни разказват приказката за възможната вечност и ни карат да вярваме в нея. И трите места, които споменахте, са такива.


Има ли автобиографични моменти в "Господ слиза в Атина"? Човек се изкушава да я чете така…
Не. Една книга е хубава, когато авторът е открил тайна и я е пренесъл, без да я нарани, до читателя. Без да я разпъва на Прокрустовото ложе на първоначалните намерения, без да я превръща в слугиня на писателското му его. Отделно, писателят е по-малък от книгите си или поне би трябвало да бъде. Обратното е комедия.


Как изглежда българската литература отстрани? На фона на балканската?
Няма балканска или българска литература. Дори само в тези определения личи непоносима фрустрация. Категорията, в която трябва да мислим книгите си,  е литературата на цяла Европа. Колкото повече гледаме само себе си, толкова по-лошо ще изглеждаме. А не е така! Не сме по-лоши писатели от Уелбек и Мураками.  В момента литературата ни има изобилие от  жанрове и тематични търсения, има читателско търсене, професионални издатели и книгоразпространители.


Дори медиите вече ни харесват като събеседници. Липсва свързващото звено между тези неща и това е литературната критика.  В повечето случаи тя съществува под формата на литературни сепарета, в които взаимно свързани хора си вършат услуги и това в края на края на краищата придава на българската литература един доморасъл и провинциален характер. Не може едни и същи хора отегчено да се хвалят с години до пълно уеднаквяване на цвета на очите им. 


Губят абсолютно всички, но най-губещи са самите те, защото изчезва легитимността им. Каквото и да напишат, то се схваща през призмата на взаимният им слугинаж. Съществуват  не за да изразяват мнения или да говорят, а да мълчат, премълчават или пощипват. В краен случай.


Затова ли казвате, че не искате да ви сравняват с колеги, които работят тук?
Да търсиш сравнение само с колеги, с които живееш общ живот, е несигурност. Каквото и да ни носи, но ние трябва да търсим други мерки. Ако писането ни е адекватно на всичко онова, което излиза по света, или когато поне се опитва да бъде такова, тогава нещата ще се случат от само себе си. Трябва да имаме кураж да видим книгите си в цялостния контекст на съвременната европейска литература и да приемем с кураж и стоицизъм всяка оценка. Но да се сравняваме само помежду си в този дребен литературен гьол е непоносима провинциалност. Това издава, че сме си важни ние, а не книгите.


Значи не сте готов да жертвате личната си свобода в името на книгите?
В никакъв случай не желая да слугувам на книгите си. Да си автор е трудно извоювана свобода да се променяш – като човек, като естетически търсения, като стил. Мисълта да се събуждам сутрин и да търкам с парцалче оловните обувки на собствения си литературен паметник изобщо не ми е мечта. Единствената ми концентрация е книгите да не са подвластни на времето и времето да не ги руши. Това е нещото, което истински ме занимава.


Може ли и да не се занимавате с писане?
Не бях писал художествена литература дълго време. Седем-осем години. Поддържах само малка вестникарска рубрика. Тя запази рефлекса ми, научи ме на занаят. Бях щастлив да пиша със свободата да изразявам всякакви мнения. А и какво значение има суетата да пишеш и издаваш, когато писател като Борис Христов мълчи? На фона на това мълчание трябва да бъдем доста по-скромни. А и истинското ядро на българската литература винаги е около липсващите, около премълчаните, около забравените. Едно име за пример - Иван Методиев.


Не се ли страхувате, че понякога написаното потъва? Все едно пускате книжни кораби?
И слава Богу, какво по-естествено от това. Но пускането на книжни кораби е прекрасно занимание, докато изтече животът. Всеки от нас намира различни начини да живее. Един прави хвърчила, друг прави книжни кораби, трети се занимава с рисуване. Трябва да сме благодарни. И радостни от това.


Какво ви е достатъчно да бъдете щастлив?
Свободата. Мирът. Здравето. Любовта. Синът ми. Анета. Думите. Приятелството. Разговорите на маса. Морето. Пътуването. Тези малки неща.


Споменахте Гърция, островите, усещането за вечност – мислили ли сте да живеете някъде другаде?
Не. И не искам. Пловдив е космополитен град. Вечен. Не ти позволява да надскачаш сянката си. Малко са такива градове. Пък и въпросът не е къде живееш, а как гледаш на живота. Пловдив – тази висока камбанария, засега ми стига.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gallodoro
  gallodoro
  Рейтинг: 402 Весело

  "Нека да не забравяме, че докато млади момчета хвърлят коктейли Молотов, техните мраморни бащи ги гледат от Партенона."

  Саше, тук си се попресилил в заключенията си.
  Древните елини са толкова бащи на съвременните маляци , колкото Александър Македонски на макетата и Спартак на мат,ряла в БГ.

 2. 2 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 571 Весело

  Драма в Източна Европа е когато няма какво да се яде, драма в Западна Европа е когато няма повече кредити и нещата станат отново нормални.

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 751 Неутрално

  .Европейските драми са лиготии на невъзпитано, преяло дете, което се забавлява да чупи, защото знае, че родителите му ще платят
  Напълно съм съгласен с изречението. Само с дребни корекции:

  ....ГРЪЦКИТЕ драми са лиготии на невъзпитано, преяло дете, което се забавлява да чупи, защото знае, че ЕВРОПЕЙСКИТЕ МУ родителите ще платят....
  Автора е типичен представител на обикновения гръцкия национализъм. Нито дума за извинение на хората от Европа за съсипването на нервите, икономиката и намаляването на спестяванията им.

 4. 4 Профил на khaleesi
  khaleesi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "И ако България ми дава усещането за тъмната, дива, мощна енергия на живота и времето, то Гърция ме е учила на езика на светлината, на сленга на безвремието. Лукс е усещането вечността да говори на два езика."

  ОМГ! По-скоро Гърция може да Ви научи как да мързелувате и да се вживявате в ролята на невъзпитаното дете, дето троши чинии по таверните например, после реве, че някой друг трябва да плаща сметките.
  Моите уважения към писателя, но не всеки писател вижда политическата и икономическата реалност.Точно този писател не може да я види.

 5. 5 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 515 Неутрално
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "gallodoro":

  Да ти кажа, може и да не се е пресилил. Чувал съм за генетични изследвния, според които 40% от гените ни са от траките.
  Ако следиш плитическия живот, преди време от ОКЗНИ предложиха на Доган да доведе представителна група български турци, на които да се направят генетични изследвания, той се уплаши и отказа. Нали ти е ясно защо. Щеше да се окаже, че са българи.

  Има ли живот след демокрацията ?
 8. 8 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  грьцките философи са написали всичко за всичко
  и древногрьцката митологиа е описала всички богове
  сегашната световна младеж не учи нищо от това и учи грешни учениа теории и философии

 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Георги Бербенков, писател

  Цяла Европа негодува и въстава.
  Дреме само робската ни държава!

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Но гордостта е единственото нещо у един народ, което не се търгува на финансовите борси.

  Любов и светлина!
 11. 11 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Гордият не иска заеми. Гордоста е и стоицизъм в известна степен.
  Аз не го виждам в гърците.

 12. 12 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  тези глупости и в панорама ги слушахме.
  инаф.

 13. 13 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#7] от "mediator37":

  Как се разбира че гените са тракийски, като не се знае дори, дали такъв народ изобщо го е имало или е бил събирателно име за племена (хайде, групи хора), нямащи много общо иначе помежду си освен географското си разположение. Може би на гените има букви? T, R K, I?

  Впрочем личи на господина, че по–далеч от Пловдив и Атина не е и мърдал.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 14. 14 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Вчера коментирах впечатленията си от откъса, който публикувахте в "Дневник", и след това интервю мога само да ги потвърдя: претенциозна проза на претенциозен автор, и очевадно желание да е "по-така" на всяка цена.

  Дневник, вие си знаете какво искате да кажете с фразата "изключително овладяна европейска проза, в която трудно ще се разпознае, че авторът е българин", защото за мен той не е такъв. Просто е автор, пишещ на български.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 15. 15 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "gallodoro":

  Не бъдете прекалено строг към автора. Все пак се касае за определен вид психическо отклонение. По-рано имахме "съюз" на писателите с около 3000 члена. Не вярвам да можете да изброите повече от десет заслужаващи внимание. Сега имаме няколко писателски организации с десетки хиляди членове. Нямате си представа какъв процент от тях не са написали и една книга, но са твърдо убедени, че са гении.

 16. 16 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#13] от "Гуано":

  Която и държава да погледнеш (да речем днешна Германия) се състои от области , които имат свой диалект, дори съвсем различен език, за който има преводни речници спрямо литературния, различни изглед на главата, тялото (например рибоглавите- копсфиш), но разликите не са принципни. Самостоятелното съществуване на тракийските племена дали е сериозен аргумент. Ти казваш "да". Аз не се наемам да кажа.
  Спамим темата все пак. Няма да навлизам.

  Има ли живот след демокрацията ?
 17. 17 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "mediator37":

  Въпросът е, че съществуването на "траките" изобщо не е сигурно. Ели пък техните "гени".

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  СЕКУЛАДЕС, иди при корените на майка си, Пловдив е с по-нова история свързана с едно по-друго недостъпно величие за островитянин...

 19. 19 Профил на roland
  roland
  Рейтинг: 402 Весело

  Как веднага почвате да громите.
  Похвално

 20. 20 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Егати високопарния и надут поплювко.

 21. 21 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Сашо, що не се занимаваш с заведенията си и с келепира, а си седнал да се правип на писател интелектуалец

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1512 Весело

  Тука има, тука нема...Ту в "Интервю", ту в "Развлечение"... Как да не го запомни човек този голям автор?
  Браво, Дневник, наистина надминахте най-смелите ми предположения.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4601 Весело
 24. 24 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "С малко поетично вдъхновение би могло да се каже, че в света цари пълна анархия, маскирана като всеобща достъпност до места и информация. И в един момент се питаш дали анархистите не се борят "за" държава, за национална власт."

  В случая с гръцките анархисти това би било наистина логично - защото една от причините за гръцката кризата е точно глобализацията. Може би най-силната страна на гръцкото стопанство е морският транспорт. Наскоро видях една статистика, че около 17% от товарните кораби в света били с гръцки собственици. За голяма част от тази дейност, обаче, не се плащат данъци в Гърция - голямата част от тези кораби плават под някакъв друг флаг. И така нямат достатъчно приходи в националния бюджет.

  Като се замисли човек - това е и криза на националните общности като такива. Ако например един богат французин емигрира в Швейцария за да плаща по-малки данъци, къде е тогава неговото чувство на патриотизъм? Неговата принадлежност към една национална общност?

 25. 25 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Е ,не желая да съм прекалено критична към автора ,има добри попадения ,но понякога мисълта му се заплита във словестните му кълчища..

 26. 26 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Ще ми се да зная как се правят тези интервюта т.е. въпросите за пратени предварително и след това в разговор са отговорени, въпросите са отговорени от прима виста при срещтата на журналистката с интервюирания, или въпросите са пратени и отговорени в писмен вид без среща. Учтиво моля за отговор!

 27. 27 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 946 Весело

  Човека е половин грък, разбираемо, няма да тръгне да плюе роднините си Съгласна съм със сравнението за разглезеното дете. То важи с пълна сила за Гърция.

 28. 28 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 853 Неутрално

  гледах интервюто му в Панорама
  някои неща каза вярно, с други не мога да се съглася изобщо

  например, съмнявам се че в България или останалите гръцки съседи шества някакво ехидно доволство от лошото положение там. Всички сме наясно, че това се отразява негативно и върху нас и се надяваме скоро да се оправят.

  също е глупаво да се твърди, че протестите и палежите са последен жест на гордост от страна на гръцката младеж. Гордост от какво? И по кой начин погромът над имущество на твой съгражданин е проява на каквото и да било гражданско самосъзнание.

  в момента гърците зависят изцяло от чужди инжекции и колкото и да е неприятно трябва да запретнат ръкави и да се издърпат нагоре. Наказания и вина могат да се търсят след това.

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 29. 29 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Да рухнеш, опазвайки гордостта си, е нещо, което гърците знаят още от Термопилите. Според днешните критерии за разумност защитата на прохода е алогичен, осъдителен акт. Но гордостта е единственото нещо у един народ, което не се търгува на финансовите борси."
  Много патетично, но неотговарящо на историческите факти. Битката е била изключително рационална - забавянето на напредването на персийската армия дава възможност цялото население на Атина да се евакуира на о. Саламин и обединената армия на гръцките полиси да се прегрупира. Когато персийците стигат до Атина, градът е празен и така Ксеркс е лишен от стратегически и тактически резултат, вместо топките на гърците, им хваща опинците. Броени дни по-късно пътя му е препречен от обединените гръцки войски, а флотата му е разбита в битката при о-в Саламин.
  Така че, дали пък си нямаме работа с чукча-писател. Или пък става дума точно затова. Всичките пози на свобода, достойнство, чест не са поредните фикции, поредното театро в гръцка традиция. Зад които стоят познатите ни до втръсване византийски номера и тарикатлъци и търгашески ценности и най-изконната гръцка трагедия за антагонизма между материалната лакомия и жажда за охолен живот от една страна и балканския, гръцки мързел от друга.

 30. 30 Профил на stir
  stir
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Самият факт, че има толкова много атаки, показва, че авторът си е свършил работата. Такава е съдбата на истинските творци.

 31. 31 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#13] от "Гуано":

  Подобни съмнения могат да бъдат изказани към всички народи, населявали Европа (за да не се разпростираме по-далече). Аз пък си мисля, че едно от малките неща, свързани с траките, които могат да бъдат доказани, са именно техните гени.

 32. 32 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гуано":

  Дори днес траките живеят в теб!За някои неща ползваме техни думи,все още.Дали са съществували?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  О Боже!
  Що за тъпо заглавие, що за неграмотно мнение?!
  Европейската драма е световната драма уважаеми!
  Това Ибсен, Дикенс, Ибаньес, Молиер, Гьоте, Брехт, Стайнбек, Шекспир, Шели, тия кви са?
  Въшкобери некви викаш а?
  Срамота. Лоша услуга му прави и Дневника на тоя. Уж да го рекламира, па то на някои като им дадеш трибуна и вземат та се окендзат до плешките.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Пълни глупости. Точно Гърция е 'разглезеното дете' и трябва добре да си плати за дългогодишните глезотии.

 35. 35 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#25] от "Irina":

  бравос, Иринке +
  туй е диагнозата, а другото са анасонови пари

 36. 36 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 854 Неутрално

  "Какво ви е достатъчно да бъдете щастлив?
  Свободата. Мирът. Здравето. Любовта. Синът ми. Анета. Думите. Приятелството. Разговорите на маса. Морето. Пътуването."

  Странно, че почти винаги изпускат Истината в подобни поредици от важни неща.

  Иначе като цяло ми се стори интересен като човек и му пожелавам успех!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 37. 37 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Да си призная, опитах се да чета и ми омръзна много бързо. Не познавам въпросния писател, но говори точно като непризнат интелигент ,който дава съвети и говори с неразбираеми нищонезначещи метафори и исторически клишета, които на всичкото отгоре са и неверни. Ако журналистите искат добро интервю за гръцките въпроси съветвам ги да потърсят Ото Рехагел: един от малкото хора, които знаят как от отбор от аутсайдери и посредствени играчи може да се направи европейски шампион. Интервюто няма да е толкова поетично, но мислите ще са точни, ясни, добре изказани и практични.

 38. 38 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По-добър от "назначения" за писател Георги Господинов.

 39. 39 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Много витиевато, с избирателно подбрани аналогии, на които пък придава странни трактовки, авторът се мъчи да докаже една много спорна теза.
  Ама толкова спорна, че като гледам, не е хванала у нигого дикиш.
  Интервюто е полезно, че ни дава инфо, кого да не четем.

 40. 40 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  "Но да се сравняваме само помежду си в този дребен литературен гьол е непоносима провинциалност. Това издава, че сме си важни ние, а не книгите."

  Дори да съм имала някои резерви, тази теза ме печели. Пожелавам победи на Александър Секулов.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 41. 41 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1364 Любопитно

  Сашо Секулов е много интересен и забавен събеседник, автор, творец, продуцент, организатор, музикант и какво ли още не - имал съм удоволствието и честта да бъда на една маса с него в Петното в Пловдив и беше паметно!
  Нека има повече като него и няма да ме е яд накъде отива българската култура!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 42. 42 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#37] от "drake":

  Факт е, че не познаваш човека.
  Жалко.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 43. 43 Профил на gesler
  gesler
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "mdaa":

  Направо ме изкефи с написаното)) Този "автор" е за връзване - по-кратко и ясно от това, не мога да се изразя!

 44. 44 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Няма нужда да сме съгласни с това, което Секулов казва, за да приветстваме неговия талант. Вижда се веднага, че човека има много неща за казване.

  Любомир
 45. 45 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  На мен ми хареса интервюто и въпросите, които поставя - за мащабите, в които се съизмерваме и за реалността в родната литература, където липсва качествена критика.

  Колкото до това съчетание на два народа, вероятно е доста интересно да опитваш от два манталитета, два мирогледа, култури, природа... Чест му прави, че говори с такова възхищение за родния си град.

 46. 46 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#45] от "Читател":

  Да, чест му прави, вярно е. Но родният му град направи доктор хонорис кауза един простак. В град с интелигенция това не може да се случи.

 47. 47 Профил на jj_jj
  jj_jj
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Прочетох книгата вече, мога да кажа - благодаря на Оля. И ще продължавам да следя Секулов, добър е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK