Стефан Константинов: Ако подам оставка, ще призная победата на тези, които източват здравеопазването

Стефан Константинов: Ако подам оставка, ще призная победата на тези, които източват здравеопазването

© Цветелина БелутоваВерсията на здравния министър Стефан Константинов за това защо здравната каса е купувала лекарства в пъти по-скъпи, отколкото здравното министерство година по-рано. Пред Би Ти Ви той обяви, че го атакуват тези, които са свикнали да източват здравеопазването. Заяви още, че бившият му заместник Гергана Павлова и бившият шеф на здравната каса Нели Нешева не са го информирали за проблема с поръчаните от касата лекарства, както са били длъжни.


Разбра се, че едно и също лекарство е купувано от министерството за 25 лева през 2010 г., а на следващата година от касата договорено и купувано за 258 лева. Имаше синхронизирана атака срещу вас и от здравната каса, и от Гергана Павлова, уволнената ваша заместничка, които прехвърлиха вината към вас.
- Да, факт е, че има значително повишаване на определени лекарства. Това е станало от 1 март. Факт е, че някои от тях са в пъти. Факт е, че в рамките на една година поне 6 милиона лева са платени повече от здравната каса. Сега да минем към обясненията кой какво е направил. Наистина точно от две места се каза, че вината е изцяло на здравния министър. Това беше от заместник-министър Гергана Павлова, която каза, че ме е информирала многократно, даже беше показан доклад, с който тя ме информира, част от него, първа страница и част от последната страница. Само че сега ще ви го представя целия доклад. Заповядайте. Ако вътре намерите някъде информация за това, че се алармира за високи цени, какво се случва, колко се плаща...


От кого е писан?
- От Гергана Павлова до министъра на мой въпрос какво се случва с цените на лекарствата. Само че докладът третира болничните търгове, няма нищо общо с проблема с касата и тук се казва даже, че сме реализирали икономии и плащаме по-малко, което донякъде е така. Следващото нещо е твърдението на здравната каса, излезе също във вестника, също с копие от някакъв документ, че министърът е знаел.
Каква е хронологията? Всъщност през май месец получавам питане от народен представител - Евгени Желев, какви позиции плаща НЗОК и на какви цени. Ние изпращаме на касата въпроса и съответно здравната каса ми връща един отговор, който също сега ще ви го дам. Той е с дата 19 май 2011 г., където ако ми покажете къде пише нещо алармиращо да е написано... Там никъде няма алармиращо да се каже, че се плащат милиони, че има огромен преразход или нещо друго.


Тоест те лъжат, че вие сте били информиран за драстичната разлика в цените в пъти?
- Тоест те не казват. Никъде, никъде няма документ, който да казва, и никой не ми е казвал, че това нещо се случва. От тази гледна точка, да, мога да го кажа, че лъжат.


Вие не знаехте ли извън тези кореспонденции, че има лекарство от 25 лева на 258 лв.?
- Значи категорично за такива разлики по никакъв начин няма как да знам.


Умишлено ли е скрита истината от шефа на касата и от Гергана Павлова?
- Значи, хайде ми кажете как да ги тълкуваме днес изявленията, че министърът е знаел и си е мълчал. Може ли, вие представяте ли си, да има такива драстични разлики и знаете, че особено със здравната каса далеч не ни бяха с доктор Нешева толкова добри взаимоотношенията, нямаше ли тя да дойде, да реагира примерно септември месец и да каже - абе, вижте колко много сме платили...


Винаги когато ние сме говорили с Гергана Павлова, че цените са по-високи при касата, отколкото при нас, винаги тя е казвала - има възможност, те ще договарят отстъпки и договорят отстъпки. Защото законът от 1 януари е дал това право.


Тоест тя ви е лъгала, така ли?
- Не, тя не ме е лъгала, но не ми е казвала. В смисъл тя никога не ме е лъгала. Не сме дискутирали числа, разбирате ли какъв е проблемът? Тя не ме е лъгала.... Този доклад аз ви го давам единствено защото тя се позова на него, че този доклад мен ме информира, а вие виждате, че той не информира, той дори не е за тази тема.


Имате ли обяснение?
- Ами простички са нещата, явно има изгода. Става въпрос за едни 6 милиона лева, които са влезли в сметките на компании. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава. 


Какъв мотив може да има един заместник-министър или шеф на касата да купува лекарства в пъти по-скъпи от тези, на които ги е купувал до онзи ден?
- Хората на тези позиции трябва да защитават интереса. Той може да няма мотив, но когато вижда какво се случва, той трябва да алармира. Той трябва да алармира министъра, да каже... Сега като питам касата кой забави нещата, те казват Гергана Павлова. Ако питаме Гергана Павлова, тя ще каже касата и надзора. Но вие понеже питате аз дали имам отговорност. Имам отговорност, да. Моята отговорност е, че съм се предоверил. Аз не си крия отговорността и съм се доверил абсолютно на моя заместник-министър.


Вие ли я избрахте?
- Не, тя беше заварена ситуация.


Кой я предложи за поста, защото, казвате, става дума за едни 600 милиона?
- Аз ви казвам, че аз когато дойдох, тя беше заместник-министър и другата заместник-министърка е Десислава Димитрова. Тоест не съм ги аз избирал.


Вярно ли е, че е назначение на Симеон Дянков?
- Истината е, че двете ми заместнички са в доста близки отношения и винаги е изразявано положителното отношение към тях от вицепремиера.


Преди два дни вицепремиерът Дянков в телевизионно интервю той каза - "как така не е знаел, аз се интересувам от ресора си, от лихвите, от таксите на банките"...
- Изразеното е, че напълно не е възможно здравният министър да не е знаел. Ами аз пък бих казал така - напълно е възможно пък финансовият министър да е знаел много повече неща от здравния министър, защото често информацията стигаше по-рано до финансово министерство, отколкото до здравно. Но какво точно той е знаел, аз не мога да коментирам и няма как.


Да не би да има лобизъм на такова високо ниво, на ниво Симеон Дянков?
- Не, не...Аз казвам, че той има доста информация. И след като продължава да ги говори тези неща, сигурно има информация. Абсолютно нищо повече не казвам и не употребявам такива думи. Но истината е, и това е публична тайна, че те бяха в добри отношения и често получаваше той много бързо информацията. Получавал е информация и доклади преди да са ми дадени и на мен.


Но аз пак ще ви кажа как се развиха нещата. Кога всъщност тази работа излезе наяве - когато беше отстранена Гергана Павлова. Тогава аз казах - искам да направим ревизия. Искам от касата сведения за харчовете. Чак тогава видях какви пари са давани и видях, че от 2 милиона стана на 12 милиона разходът. Чак тогава започнах да привиквам фирмите да разбера точно какво се случва. И първата ми реакция беше не да тръгна по медиите и да бия тъпана, защото изключително важно е да използваме в момента механизма на договарянето. И ги събрахме представителите на фирмите, обясних им, че знам всичко какво се е случвало и казах - бъдете така добри да върнете цените до 2010 година.


Каква може да е целта?
- Аз не съм разследващ орган и когато разбрах за всички тези неща - ето сигналът, който съм подал до главния прокурор. Просто когато намирам нещо, което не е редно, алармирам институциите. То е, за да покажа, че нищо не е скрито и че няма аз от какво да се притеснявам. Защо обаче ви го казвам сега? Защото ми беше много важно да направя договорките с фирмите и да свалят цените, защото тази медийност на тях не им харесва. И в момента те могат да се дръпнат от целия процес и да кажат - ето на, те така или иначе ни показват колко сме лоши, а всъщност те са яли от баницата, която някой друг им я е дал.


Чий подпис стои зад решението лекарството, което дадохме за пример, да се плаща от нашите осигуровки за 258 лева вместо за 25?
- Няма индивидуален подпис тук. Става въпрос за променено законодателство, което се е оказало дефектно. Законодателството се променя от множество хора... Да не гледаме само едната страна, че цената се е вдигнала, но са купени и повече лекарства за повече хора. Тоест минаването от министерство към каса е много добро за пациентите. Но не са сложени ограничителните механизми да не се повишат цените, а текстчето е много просто.... А вие разбирате ли защо мен ме атакуват сега? Виждате ли за какво са всичките атаки и непрекъснато се обяснява, като тръгнем от какви ли не неща и какви ли не хора. Те всъщност от едни и същи места излизат атаките.


Кои се тези места?
- Здравната каса следи разходите. Управителят на здравната каса трябва да има информация колко плаща. Ако види, че някъде плаща, трябва да каже защо са се повишили разходите. Там по веригата си има лекарствена политика. Има надзор на касата, който също следи разходите. Шеф на надзора беше Гергана Павлова. Тя не е прост заместник-министър, това искам да ви кажа.


Смятате ли, че Гергана Павлова заедно с Нели Нешева са лобирали за високите цени, за да облагодетелстват фармацевтични компании, които да върнат жеста по такъв начин?
- Вие ме карате аз да произнеса някаква присъда... Дали е направено от глупост или има лобиране, или нещо друго, резултатът е един и същ. Всички те казваха, и аз дълбоко съм вярвал, че Гергана Павлова е изключителен професионалист, който много добре разбира материята... Явно съм работил с хора, които не са ми казвали цялата истина и не са ме сигнализирали навреме за сериозни проблеми.


Защо, каква може да е логиката, мотивът?
- Мисля, че тя се набива от само себе си, в смисъл логиката в такива действия, когато става въпрос за много пари, става въпрос  винаги за интереси. Наистина тук не става въпрос да се произнасям и да се правя на съдия, това не ми е работата. Трябва да се каже какво се случва, защо това е станало, как може да се предотврати. Това е. И искате публичност. По-голяма публичност от това, след като има отправени към мен обвинения, аз да изляза и да покажа всичките документи.


Разговаряхте ли с Бойко Борисов? Кога последно говорихте по този въпрос?
- Разговарях и неговите директиви винаги са били да се казва цялата истината. Неговият упрек към мен беше, че аз наистина трябва да следя всички тези неща и максимално бързо да предложим мерки. Те изтичат до края на следващата седмица.


Тези документи показахте ли ги?
- Не съм му го обяснявал и не съм му го показвал. Един премиер е страшно зает човек и не може да се обясняваме с тези документи.


Но той може да ви смени, ако не го убедите, че сте бил подведен.
- Когато дойдох на този пост, първото нещо, което чух, е, че ще изкарам три месеца на него. След това, след това ми казаха, че ще изкарам до пролетта, след това, че малко преди изборите ще ме махнат, след това казаха, че малко след изборите ще ме махнат, след това пак Нова година, сега отново ме махат.


Кой ви го каза?
- Това е непрекъснато. Атаките си тръгнаха още от началото. Има две причини това да се случва. Първата причина е, че аз съм човек без политическо минало. Да, бил съм в една обществена организация, изказвал съм си мненията, но не съм припознат, не съм се изкачвал в партийната йерархия, да вървя нагоре с въжделението, че един ден ще стана голям човек - това не ми е било никога целта. Но това е малката част.


Голямата част, поради която винаги бяха атаките, е, че аз не влязох в никакви схеми.Не ходих по работни обеди и вечери, не уреждахме хубави неща... И най-големият пък проблем, който е абсолютно непростим и тотално непростим, за който заслужава да бъда сменен, е, че разбивам едни хубави схеми, където едни 6 милиона, 7 милиона са вървели. Това е непростимо. И атаките ще бъдат силни.


И единствената причина досега да не съм си подал оставката, е фактът, че ако го направя, ще призная победата на всички хора, които от здравеопазването през годините са направили една чудесна мрежичка да се точат пари и да се взимат суми.


Но поемам си отговорността, че съм се доверил и в рамките на девет месеца съм допуснал да не бъда информиран. Това е самата истина, че не съм бил информиран от никого и никъде не съм бил алармиран от хората, които са знаели и са могли да го направят. Приемам отговорността и баналният израз е - нося си оставката в джоба, премиерът нека да реши какво да прави. Това е.


Подкрепя ли ви премиерът или не ви подкрепя?
- Това е негово решение. Аз няма да мога да се променя, тоест да стана такъв хубав, задкулисен играч и да толерирам подобни
неща.


Фармацията има ли троянски коне в администрацията на най-високо ниво?
- Във всяко правителство в последните години винаги е имало по един голям фармацевтичен скандал, при който обикновено са падали някакви глави. Става въпрос наистина за много пари, за много интереси и не винаги хората, които излизат и казват едно нещо и защитават примерно било то дадена политика, го правят от най-добри алтруистични чувства.  Въпросът е дали, когато видим проблем, ние го решаваме.


Разговаряхте ли със Симеон Дянков?
- Аз съм го търсил и съм говорил какво правим... За Гергана Павлова не сме дискутирали с него. Той, ако има нещо, той е ресорен министър, може да дойде и да го попита: абе, ти знаел ли си, не си ли? Той отива в телевизията и казва "той няма начин да не знае". Той произнася присъдата дали знам или не. Той е трябвало да попита: абе, ти знаеш ли, не знаеш? Както ме попита премиерът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Това е новото лафче, с което се обяснява наглоста да си стоиш на поста, при явно доказани нарушения, лобизъм, та дори и потресаваща некадърност. Няма да подам оставка, щото това значело еди кво си.. Браво бе!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Вие не знаехте ли извън тези кореспонденции, че има лекарство от 25 лева на 258 лв.?
  - Значи категорично за такива разлики по никакъв начин няма как да знам."
  ....хехее,айде бе,ти не знаеш ааа.
  Къв министър си тогава бе шушумигооо.
  За затвор си ти,не само за оставка.Боклуци,окрадохте държавата.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 3. 3 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ако подадеш оставка , какво ще работиш ? Ставаш ли за нещо въобще ?

 4. 4 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 798 Неутрално

  "...през май месец получавам питане от народен представител Евгени Желев какви позиции плаща НЗОК и на какви цени. Ние изпращаме на касата въпроса и съответно здравната каса ми връща един отговор, който също сега ще ви го дам. ...."

  Все се чудих каква е функцията и ролята на здравното министерство в България ( в частност на здравния министър) и днес по БТВ разбрах ! - Министърът е пощенска кутия ! Куриер между НЗОК и Парламента Препраща кореспонденция, отговори и доклади - В цялото интервю Константинов вадеше доклади, Входирани отговори и документация ... а кой реално е мислил и отговарял за цените на лекарствата ???? Не и министър Константинов

 5. 5 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 584 Неутрално

  следите водят към Дянков

 6. 6 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И на тоя му се клатят краката

 7. 7 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 418 Неутрално
 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Подай си оставката незабавно....Ти просто не ставаш, понеже си прекалено зависим и некадърен. На твое място требе да се назначи ИКОНОМИСТ!!! Точка!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#5] от "kr":

  Плювалник.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  ЗК се източва от лекарите!Дори и с лекарствата, далаверите стават с тяхна помощ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#9] от "daniel_defoe":

  Що да е плювалник? Вашия човек - здравното министърче така каза. Това са негови думи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Докторе , моментът е да спреш и изчакаш политическата си съдба . Няма като как ...

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Стефан Константинов: Ако подам оставка, ще призная победата на тези, които източват здравеопазването"

  Добре звучи, но трудно хваща дикиш. Преди да станеш министър знаеше много добре да критикуваш, какво им става на всички като станат министри, не знам. То че системата е прогнила и се краде и от доктори и от производители на лекарства е ясно. Явно няма Херкулес способен да изрине Авгиевите обори. Всички са навързани като черва и си знаят дасе договарят по втория начин и да гепят колкото могат. Морала е никакъв.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Ами или излез и кажи цялата истина за това как Софарма и такива като тях са източвали милиони всяка година от Здравната каса от като е създадена,но няма как да кажеш всичко,защото и ти си в кюпа.Та нали същия министър Константинов до оня ден ни рзаправяше,как ако принудим компаниите да свалят цените и те ще спрат да продават лекарствата си в България и ще останем без лекарства,а сега обърна плочата за да си спаси кожата,но няма да каже нищо за хората които правят милиони от нашите пари за здравеопзване!!! Както продължава с цените на лекарствата,бързо ще превърнем собственика на Софарма Огнян Донев от мултимилионер в милиардер! На мен ми писна лобито на фармацевтичните компании да не може да бъде премахнато и да почнем да плащаме нормални цени на лекарствата! Щом може Софарма да продава в Турция или Сърбия същите лекарства на няколко пъти по-ниски цени отколкото у нас,какво пречи и тук цените и да са същите,питам аз? Ами лобито на фармацветичните компании пречи и на всички които печелят от тези високи цени,вкючително и лекарите и които саботират всеки опит за промяна на това положение!!!

 15. 15 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони!":


  Айде пак глупости. "Нашето" министърче не е казвало нищо такова. Въртелив си като циганка, въртиш, сучеш, твоето си знаеш.

  Ти що не станеш министър на здравеопазването? Какъвто си умен и морален и всичко знаеш ще оправиш системата моментално.

  Няма шики-мики.
 16. 16 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Гневно

  ТИЯ НИЩО НЕ РАБОТЯТ ОСВЕН ПО ЦЯЛ ДЕН ДА ПРИКАЗВАТ...
  И ПРЕДИШНИТЕ...
  ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!!!

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#15] от "daniel_defoe":

  Вашето министърче съвсем ясно посочи Дянков като виновник. За теб не знам, ама аз го гледах и слушах.
  А що аз не стана - ми щото нито съм икономист, нито съм лекар, та нямам нужната квалификация. Но дори и да имах, към власта се домогват хора, които нямат шанс за реализация извън нея. Слава богу, при мен случая не е такъв и една държавна позиция би била крачка назад.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на old27530804
  old27530804
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Стефане, кажи си. Хората ще те разберат.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Да ходят с Миро да червят яйца за Великден.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  То Бойко ще ги управи.

 22. 22 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 726 Неутрално


  Никаква оставка...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 23. 23 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Стефчо,
  твоята длъжност е за "мачовци", т.е. еб*** и с яки юмруци!!!

 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Играй жертва, не се офлянквай!

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 601 Неутрално

  По слаб министър от Константинов няма. Имитация на дейност и чакане на да свърши мандата, а здравеопазването е вече дори зад това на афринканските страни.....

 26. 26 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  толкова много думи от устата на министъра, вместо простичкото -не се справих с това,което ми е задача,цените на лекарствата...ама кой какво казал или че не му е казал,така не постъпва интелигентния и отговорния, така постъпва мушморока, на това ми прилича така наречения министър.....

 27. 27 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами тогава, с по-твърда ръка действай! Да принуди Софарма и Огнян Донев да намалят цените на лекарствата,да покаже качества на управленец!

 28. 28 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1291 Весело

  Сега и на "мъченик" ли ще се правим? Казвай каквото имаш да казваш, ако може с имена и цифри, защото след такова "дълго" интервю, следва "къса" процедура, пои приемане на оставката ))

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 29. 29 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 470 Весело

  като няма какво друго да " източват"

  не са виновни "източвачите" виновни са
  законодателите защото си затварят очите днес а утре ще е късно и един ден и те ще бъдат потърпевши пряко или непряко

 30. 30 Профил на mishon
  mishon
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Министърът е прав, че не е виновен който яде зелника, а който му го дава. Ама, в случая го дава здравното министерство, което е допуснало пропуск в нормативите, позволяващ законно цените на лекарствата да нараснат доста.

 31. 31 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 367 Неутрално
 32. 32 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз за 300 лева да си купя нещо пак ще проверя ква му е цената на 5 други места и в поне 2 други държави.
  Тоя пич за 3 МИЛИАРДА лева поръчка го били подвели хахаха
  Не бил знаел цената - набутали го хахахахах
  Аре следващия моля!

  dnevnik са част от статуквото!
 33. 33 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тогава направи нещо,защото до този момент само приказки,дела никакви.Всичко се отлага за някой друг път.Докога! Ще трябва да се пребори министъра,дори и това да му струва главата!

 34. 34 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Г-н Константинов, тогава не подавайте оставка, а действайте здраво и изгребвайте ненужния материал. Ако тогава ви ПРИНУДЯТ, защото да речем сте неудобен, да подадете оставка, тогава поне и хората ще видят, че сте се опитали да направите нещо. Иначе само говорене няма да стане

 35. 35 Профил на Jelio Kerezov
  Jelio Kerezov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За всичко това, което е ставало с цените на лекарствата, е знаел Дянков.Това му личи от всякаде..!!!!

  Един човек
 36. 36 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Колега Константинов,
  Тебе поне не те хванаха на кръстопътя та да те направят министър.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 37. 37 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ти сега ли разбра,че здравеопазването се източва! Къде беше до сега?Огнян Донев за честен човек ли го виждахте,че той е най-големия източвач на здравната каса!Направете нещо,защото това е шанса Ви да помогнете на хилядите излъгани българи!

 38. 38 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":
  Искаш да кажеш че ЗК е създадена за да дава пари? Наистина ли мислиш че в тази страна има дори една институция създадена за да дава пари, а не да "усвоява"?

 39. 39 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не знам кой,как и по какъв начин източва здравеопазването, но като погледна прословутите делегирани бюджети на НЗОК за част от общинските болнични заведения има и такива ,където просто се подиграват с хората и просто са нагласени така преднамерено, че утре да бъдат принудени да фалират. И ако на това му се казва РЕФОРМА по- голяма НАГЛОСТ от това няма накъде.

 40. 40 Профил на todor_dimi
  todor_dimi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чуждите компании са се вкопчили като пиявици в българското здравеопазване. От тях трябва да започнем.

 41. 41 Профил на mak
  mak
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо тогава незнаеш, че то се източва и не се виждаш за виновен след като си ресорния министър. Вие не ходите ли на работа и незнаете ли какво се случва в сектора за който отговаряте. Стига борци за свобода. Трябват резултати.

 42. 42 Профил на autsider
  autsider
  Рейтинг: 213 Весело

  Достатъчно е на средно грамотен човек (като мен) да прочете заглавието-цитат и да разпознае поредният балон.
  Говорите глупости на търкалета г-н Министър!
  Вие, никога не сте започвали да се борите с високите цени и монополите в здравеопазването!
  Как е възможно да обявите финал на борба която не е започвала? Вие просто сте поредната удобна мебел!

 43. 43 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  "....Стефан Константинов: Ако подам оставка, ще призная победата на тези, които източват здравеопазването...."

  Не подавай оставка, а просто можеш да се обесиш на вратовръзката си. Нямаме нужда от министри - мошеници, нито пък от министри - чучела...

 44. 44 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#40:"kavanozov"]Чуждите компании са се вкопчили като пиявици в българското здравеопазване. От тях трябва да започнем. [/quote]

  Хехехехе, не съм се смял така искрено от доста време. Де ги тия чужди компании? А в Минестерството на здравеопазването и НЗОК само дебили и мошеници ли има? Как не могат поне един път да направят нещо в полза не на монополи и картели, а на простия, измъчен и болен български човек?
  Работата мирише на прокурор, но лошото е, че и прокурорът мирише... на гнило...

 45. 45 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА СКАНДАЛНИЯТ ОФИЦИАЛЕН БОНУС НА ГЕРБ КАТО ПАРТИЯ??? ЗА 4 ГОДИНИ ЩЕ ЛАПНАТ 80 МИЛИОНА ЛЕВА! Без да броим бонусите на независимте които лапат! А ДЕЦАТА УМИРАТ И ВЛАСТТА ТВЪРДИ ЧЕ НЯМА ПАРИ ДА ГИ ОПЕРАРИРАТ В ЧУЖБИНА! ПОЗОР И НАГЛОСТ!

  ГЕРБ да върнат бонуса от 20 милиона лева на година! Милиционерският режим така се оплете в популизма си че е на път освен до национална катастрофа да създаде невиждан хаос от простотия и глупост! Най-скандалният и нагъл бонус всъщност не е на отделни лица, а на ПП ГЕРБ! Истинската гавра е бонуса на ГЕРБ! ГЕРБ взема на година по 20 милиона лева бонус от нашите пари - на майките, децата, бедните, безработните ,болните и т.н. 20 милиона лева бонус! В Европа няма такава партия която да получава такъв бонус! В тая мизерия и бедност до която ни докара ГЕРБ - опоска фискалният резерв, взема дълг под формата на ДЦК, разсипа икономиката, докара 12% безработица и замрази пенсии и заплати, не бонус, а заплати не заслужават! За 3 години са вземали 60 милиона лева бонус да го върнат незабавно иначе ще ги гоним с камъни! Ето това е отговорът на тяхната простотия глупост и популизъм! А щетите от управлението им ще са за години напред!

 46. 46 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Гневно

  Ако останеш министър си един обикновен лъжец. Дойде на власт с намерението да правиш реформа????

 47. 47 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Бегай си Стефане...“со кротце, со благо и со малце кютек”...... хайде, да не стигаме до последната фраза в цитата!

  Да не говорим за 5-те милиона бонуси у МЗ!
  За пълната абдикация на държавата в сферата на здравеопазването/никаква държавна политика!/, за убийствените цени на лекарствата, за неразбориите около НЗОК/рефлектиращи върху пациенти и лекари/, за делата срещу държавата за лимита за лечение в чужбина, за, за, за...

  Бегай Стефчо...In vino veritas, in vitro също....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 48. 48 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Г-н Министър, Вие победата сте я признали отдавна. Сега можете да покажете малко разкаяние пред данъкоплатците.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 49. 49 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Стефан Константинов: Ако подам оставка, ще призная победата на тези, които източват здравеопазването"...

  Това иска да ни вмени, че той е единствения гарант за справедливостта, така ли? Каква арогантност.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Телешки Шол
  Телешки Шол
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#49:"ot4eto"]Каква арогантност.[/quote]

  че кво може да бъде арогантно в един бизнес модел отче?

  æ
 52. 52
  registr_cenzura
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 53. 53 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Toва, което казва Константинов се вписва идеално в нашия смотан манталитет и начин на работа и затова му вярвам, че е бил недостатъчно и лошо информиран за завареното положение и уговорки за цени. Защо сега само той да е виновен? Защото е на мушката и защото няма (както и сам казва ) никаква политическа сила зад него ли ?. За мен Константинов се е предоверил, но тези преди него са го набутали с неадекватна информация за най-важното - ц е н и т е ! За мен въпроса е - дали са го набутали от немарливост / непрофесионализъм или са покрили съществени детайли и тъй са обслужили нечии тузлийски интереси за сметка на позициите на Министъра. Всъщност, такъв въпрос в нашите диви условия на работа е риторичен. А и хала на Здравеопазването ни го потвърждава - Константинов и да изгори като бушон, схемите на източване ще останат цели-целинички !

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 54. 54 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ясно е, че този министър трябва да си ходи. При сегашното положение няма поне една смислена причина, за да остане. Но какво става после? Идва нов, кой знае откъде хванат, но предан гербер. Назначават му заместници - подводници. Системата е тотално объркана и забатачена. Без драстични и системни реформи скандалите и провалите само ще се възпроизвеждат с нова дата. А такива реформи никой няма да тръгне да прави (дори и новият министър много да ги иска, той всъщност е с вързани ръце).
  Константинов да си ходи, ама какво от това?

  Who Is John Galt?
 55. 55 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 470 Гневно

  каква оставка, бе???

  "Разбра се, че едно и също лекарство е купувано от министерството за 25 лева през 2010 г., а на следващата година от касата договорено и купувано за 258 лева. "

  За какво му се молите на този корумпиран некадърник - само заради това изречение, стефан константинов, гергана павлова, нели нешева - на съд!!!
  А българската прокуратура имаправо да се самосезира и от форума...
  хайде да видим Донев на колко съдии и прокурори е платил още, за да си продава боклуците на 10торни цени!!!
  Лакейте на Донев на съд, а не да ги молим една година да си подадат оставките

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 56. 56 Профил на Мани
  Мани
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Трябва да изчистим пазара от Актавис. Правят си каквото поискат. Купувам Пирамем от една аптека на 3,55 лв, а от друга на 4,20 лв.

  citrus
 57. 57 Профил на crouchet
  crouchet
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Значи и аптеките спекулират - плачат и те за разследване.

 58. 58 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 718 Неутрално

  "Стефан Константинов: Ако подам оставка, ще призная победата на тези, които източват здравеопазването"

  Аз пък си мисля, че какъвто си информиран, компетентен и както го играеш търговски директор на министерството, с оставанеъто си ще гарантираш източването на здравеопазването.

 59. 59 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 812 Весело

  Иска да каже: "ако подам оставка ще призная победата на тези, които източват здравеопазването, а ако не подам оставка, те пак ще победят, но аз няма да го признавам".

 60. 60 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Вярно ли е това?
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-03-09&article=402606

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 61. 61 Профил на steve_a
  steve_a
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да си кажем честно, ако министъра на здравеопазването напусне поста си, ЩЕ МОЖЕ ЛИ БОРИСОВ ДА НАМЕРИ ТАКЪВ ОТЛИЧЕН БЮРОКРАТ КАТО КОНСТАНТИНОВ,
  - който умело да прехвърля вина на всички, но не и на себе си,
  - който да прави реформа без да реформира,
  - който да знае да говори красиви (харесвани от народа) приказки и да не казва почти нищо,
  - който да е лицеприятен и елегантен (това вдъхва доверие на българина),
  - който да може извършва далавери и да изглежда непорочен ?????

 62. 62 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  И в двата случая трябва да си ходи. Ако не е знаел, значи е шамандура, неспособна да управлява никакви процеси в администрацията за поста на който е поставен. Ако е знаел пък, просто е конюнктурен тип, незаинтересован от това накъде отива държавата и колко плаща данъкоплатеца или още по-лошо просто е в схемата на комисионни с определени фармацевтични фирми. Заблуда е обаче ако някой си мисли ,че с поставянето на някой си друг в МЗ нещата ще потръгнат. Здравната политика е пак в ръцете на поредните другари червенотиквеници и няма как да има напредък в една сфера където правителството харчещо здравните вноски за всичко друго , но не и за здравеопазване. Нежеланието да се намали ДДС на лекарствата също е красноречив знак ,че не ги интересува здравното състояние на нацията. Затова утре ще си завият нов бушон за да не им изгори инсталацийката и всичко по старому...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 63. 63 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  министъра константинов явно не е в час ,но и да падне от власт не му пука ,защото от частната практика като гинеколог винаги ще печели повече отколкото сега и му е през оня дали ще го уволнят или не,за разлика от всички останали участници в шоуто.Решението на нещата според мен е приравняване на цените на лекарствата заплащани по НЗОК с тези на аптеки Марешки ,там голяма част от цените на лекарствата са по ниски дори и след намалението от НЗОК ,което се дава на хората по рецептурни книжки ,това го знаят всички по веригата ,освен това е време да се въведат и лимити по заболявания и тежест на заболяванията ,тоест да се знае ,че хипертония се лекува до 40 лв ,от там нагоре ако някой иска ново и скъпо лекарство си доплаща разликите ,за диабет също и т.н ,време е и пациентите да са наясно ,че не всичко ще им е безплатно,а те ще са недоволни ,а освен това е време заедно със справките за здравни осигуровки да излиза и сумата на всеки един с която е осигурен и колко е изхарчил до тук за лечението си -нали има саит ,на който всеки да си гледал досието с електронен подпис и да хващал докторите ,ако отчитат ненаправена дейност ,е да ,ама ние докторите пък искаме на този сайт да има освен направената дейност ,цената на тази дейност ,кой я е извършил и колко е била осигуровката на пациента ,за да можем и ние да си направим сметката ,не само пациентите и пациента да знае ,че не винаги докторите са му задължени и то безплатно и да подскачат против тях ,а медиите и политиците да правят шоу и политика от това и да обвиняват винаги лошите доктори ,които отгоре на това вземат 10 % от нормалните световни цени на услугите си при едни и същи разходи .Общо взето нещата няма да се оправят ,но трябва да се пресичат всички големи кранове за източване на здравната система ,защото както винаги съм писал в момента настъпва огромен дефицит на най основното звено в системата -лекарите ,а това е така ,защото парите достигащи реално до лекарите в страната са общо взето под 3 % от всички суми в здравеопазването ,за разлика от 30% в другите страни ,все още тук населението подскача да бие доктори или медици в линейки ,защото закъсняли ,ама никой не се интересува ,че заплатата им е на ниво чистачка в средна фирма и няма как да търсиш някаква отговорност от човек ,който се занимава да оцелее ,а не да си работи съвестно работата,така че смяната на министри или политика общо взето няма да има никакво значение за здравеопазването тук ,то ще стане много скъпо и много дефицитно за нормалния българин.

 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Не мога да преценя кой или кои са криви и прави в случая. Може министърът да е по-невиновният в случая, но все пак той не е ли чувал за принципът на ВВС да проверява информацията от три независими източника. То аз правя така за къде, къде по-несъществени неща, а той за милиони се предоверява...

 65. 65 Профил на pvmailbg
  pvmailbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Лицата от списъка не са преки изпълнители по Програмата, а сътрудници, мениджъри, асистенти, супервайзори и консултанти. Сред имената има 48 служители на МЗ и някои негови структури. Същите, според Програмата, следва да осъществяват контрол над изразходването на средствата във фонда, а не да получават пари от него. Конфликтът на интереси(да контролираш сам себе си) е на лице и единственият, който не го е забелязал е министърът на здравеопазването Стефан Константинов. http://www.czpz.org/index.php?option=com_content&view=article&id=970:-2010-2011-&catid=1:-&Itemid=2&lang=bg

  http://www.czpz.org/images/stories/pdf/spisak.pdf

 66. 66 Профил на svoboda1
  svoboda1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  " Какво наблюдавам в момента? Една сгрешена здравна политика. Здравното министерство си даде парите на здравната каса и сега тя дава пари на министерството. Това е аномалия. Ние тогава, здравното министерство, давахме пари на касата. Разбира се, промяната имаше дълбок замисъл и той се прояви. Самите директори на болници се разпореждат с много пари и много от тях не пропускат възможността да си докарват по нещо.
  Трябва да кажа, че хората около министъра са много опитни в това отношение и те го подвеждат.
  Взеха му парите и търговете, това става с умисъл и цел
  Мисля, че и министър-председателят е подведен по същия начин. Има играчи, които знаят тази схема и започнаха да действат. Случайно ли е, че едни фирми натрупаха милиони за кратко време, други - фалираха" - Р. Гайдарски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK