Откривателят на "Титаник": Натъкнах се на кораба при тайна мисия от ПентагонаТази пролет се навършват 100 години от потъването на презокеанския лайнер "Титаник" през 1912 г. - най-големия кораб, създаван дотогава. Двете части на корпуса бяха открити на дъното на Атлантическия океан едва през 1985 г. В интервю за Bloomberg откривателят на кораба разкрива, че когато се натъкнал на историческата находка, повечето хора нямали представа каква мисия е изпълнявал.


"САЩ тъкмо бяха подписали договора SALT със Съветския съюз (Вероятно става дума за споразумението за ограничаване на стратегическото въоръжение от 1979 г., известно като SALT II, бел. ред.) и търсеха място в океана, където да изхвърлят ядрени оръжия", разказва Робърт Балард. "От флота искаха да проверим дали около две потънали ядрени подводници не плуват странно изглеждащи риби. Не искахме руснаците да узнаят за случая и използвахме "Титаник" като прикритие".


Търсенето на "Титаник" било част от сделката, която сключил Балард. Ако успеел да проучи подводниците предсрочно, можел през останалите дни да търси потъналия лайнер.
След епохалната си находка Балард направил и други големи открития – германския крайцер "Бисмарк" (през 1989 г.), американския самолетоносач "Йорктаун" (1998 г.), дори торпедоносеца на Джон Кенеди PT-109 (2002 г.). Без значение дали това му харесва обаче, името му винаги ще бъде свързвано с "Титаник".


В интервюто за Bloomberg Балард проявява чувство за хумор и споделя, че в песента Yellow Submarine на The Beatles не се пее за истинска подводница, а за капсули за хапчета с амфетамини.


Откривателят на "Титаник": Натъкнах се на кораба при тайна мисия от Пентагона

© Associated Press


Какво мислите за 100-годишнината от потъването на "Титаник" на 15 април?


Нямам търпение да премине, макар че се радвам, че Белфаст ще я отбележи. Това място някога беше епицентър на огромните презокеански кораби. Те строяха лайнери за White Star Line (компанията, произвела "Титаник") в продължение на 50 години. След "Титаник" замряха. А няма защо да се срамуват. Потъването е било грешка на капитана, няма нищо общо със самия кораб. Това е все едно самолет да се разбие в планина и хората да кажат, че причината за катастрофата е "некачествен алуминий".


Смятате ли "Титаник" за най-важното си откритие?


Хидротермалните извори в Атлантическия океан и съвършено запазените останки от древни кораби на дъното на Черно море са най-значимите ми открития. За изворите не знаехме, че съществуват, а Черно море е най-изумителният музей на човешката история заради уникално запазените останки в него, благодарение на безкислородната среда.


Как се появи интересът ви към "Титаник"?


Не съм луд фен на "Титаник". Просто той беше един връх Еверест, който не беше покорен. Други екипи бяха използвали сонари, за да сканират дъното за големи обекти, примерно във формата на кораб. Докато проучвахме двете потънали подводници, открихме дълги дири от отломки, тъй като корпусите им бяха имплодирали. Помислих си, че и при "Титаник" вероятно се е получило нещо подобно и е оставил следи. Затова покрих по-широк периметър, като акцентирах върху търсенето на разпръснати дребни отломки.


Носът на "Титаник"

© Associated Press

Носът на "Титаник"


Да се върнем към 1 септември 1985 г.


Не можех да заспя и четях книга. Беше два часа през нощта и не очаквах никой да ме безпокои. Внезапно някой почука на вратата на каютата ми. Беше готвачът. Каза ми: "Момчетата смятат, че трябва да слезеш". Усетих, че нещо се случва и скочих от нара.


В началото колегите са забелязали отломки с камерата. В момента, в който нахлух обаче дистанционно управляваното устройство премина над парното отделение. Имахме изображение на парния котел на "Титаник" на стената. Всички останахме безмълвни за известно време. Точните ми думи бяха: "Копелето наистина съществува!". После някой коментира: "Потъвал е 20 минути", защото "Титаник" е потънал в 2:20 през нощта. Изведнъж ни обзе траурно настроение. Бях раздвоен. Като професионалист си мислех: "Пипнах го!", а като човек: "О, Боже, те са тук!".


След това сте се спуснали с батискаф, за да видите кораба с просто око


Да. На дъното стигнахме до стена от кал и я заобиколихме. В дълбокото море се вижда само до 10 метра. Като завихме зад ъгъла обаче се натъкнахме на 40-метрова стена от стомана. Представете си, докато търсите с фенерче, да откриете стените на Троя. Тръгнахме нагоре и видяхме илюминаторите. Светлините ни изскачаха от тях като очи, които ни гледаха – на хората, които бяха загинали.


Пенсне, извадено от останките на "Титаник"

© Associated Press

Пенсне, извадено от останките на "Титаник"


Сега платените спускания до "Титаник" са нещо обичайно. Компанията Deep Ocean Expeditions взима по $60 000 на спускане. Освен това се вадят сувенири от кораба. Какво мислите за това?


Когато се спуснах за последно през 2004 г., почти се почувствах виновен, че съм го открил. Батискафите, тромави като слонове в стъкларски магазин, бяха нанесли много щети. Личи си, като сравним снимки от 1985 г. с днешните. Корпусът е ръждивокафяв. Когато нещо се удари в него, олющва ръждата и се показва друга повърхност – жълта. По целия кораб сега има жълти резки. Мостикът е превърнат в мавзолей с паметни плочи. Колкото до "спасяването" на предмети от кораба – нямам нищо против хората да посещават кораба, но в Гетисбърг не се ходи с лопата (мястото на най-кървавата битка в Гражданската война в САЩ от 1863 г.). Не е редно да си взимаш катарами от "Аризона" (американски боен кораб тип "дреднаут", потопен при японското нападение над Пърл Харбър през 1941 г.). Аз нямам артефакти от "Титаник" и не искам да имам. Въпрос на уважение е.


Едно от витлата на "Титаник"

© Associated Press

Едно от витлата на "Титаник"


Говори се, че състоянието на "Титаник" се влошава бързо и скоро няма да го има


Открил съм близо 100 кораби, включително такива от Желязната епоха, потънали около 750 г. пр. н. е. Когато металът потъне в океана, започва да ръждясва и около него се образува кора. В началото средата извършва рязка "атака" срещу него, но после се стабилизира. Коментарите, че състоянието на "Титаник" се влошава, противоречат на науката. Джеймс Камерън показа, че голяма част от носа е запазена. Предната половина на кораба се е забила дълбоко в дъното, където средата е безкислородна. Няма циркулация на водата, няма окисляване и затова "Титаник" е чудесно съхранен.


Какво мислите за филма "Титаник", който спечели 11 "Оскара"?


Обичам го. Джим (Камерън) ми показа колко красив е бил "Титаник" при първото си плаване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK