Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

© ДневникПремиерът Бойко Борисов за промените в правителството, мотивите за отстраняването на Трайчо Трайков и Стефан Константинов, проекта АЕЦ "Белене" и лобисткия скандал "Хохегер" в "Денят започва" на БНТ.


Защо си отиде министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков?
- Много неща започнахме да правим с него, може би най-тежкото министерство – енергетика, икономика и туризъм. Но вече три години сме все още само започнали. И ако трябва да сравните енергетиката от предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми, особено в икономиката, изостанахме много.


Нима през тези три години енергетиката ни не стана по-независима от тази на Москва?
- Не, тя по нищо не стана по-независима. Тепърва тази година ще правим първи копки за интерконекторните връзки. Темпото, с което работим, е такова, че за един мандат трябва да направим повече неща отколкото другите са правили за два или за три мандата.
Има, разбира се, и винаги капчица, която прелива и това беше едно брилянтно организирано от външно министерство посещение в Катар. За всички, които знаят устройството на Катар и знаят с какво разполага като бюджет и финанси... Още тази седмица пристигат специалисти за метрото, специалисти в земеделието, специалисти в инфраструктурата, така че да приготвят за края на май посещение на техния премиер тук, с което финализираме инвестициите над 100 млн. евро. 


Капката, за която говорите, е фалстартът на бизнес форума в Катар, на който се оказа, че няма нито един катарски бизнесмен?
- То няма как да има. Бизнесът е структуриран така, че премиерът на Катар е собственик на почти всички големи компании, като се започне от "Катар Еъруейз", енергийната им компания, в хотелите, в инфраструктурата. Емирът пък на "Ал Джазира" като медия.. Тя така е конструирана системата там, че вечерта на форума дойдоха всичките, защото тогава идва началникът.


Тоест, какво излиза – конфуз не е имало на този форум?
- Първо, защото трябваше да има такова откриване в 10.00 часа и кой ще накара арабите да станат толкова рано, за да дойдат, когато началникът им го няма там.


Защо министър Трайков да е виновен за това, организацията е на външно министерство?
- А кой е виновен за икономически форум? Ники Младенов направи абсолютно всичко, което трябваше да бъде направено. В дипломацията той се справи прекрасно. И когато тече икономически форум не отиде никой, те вчера започнаха фирмите да подписват на място договори вече с Катар, българските, които са там.


В същото това време, в което Ники Младенов се печеше на бавен огън, защото започнаха да ми се обаждат от София, а аз 45 минути след този икономически форум, който в кавички бяха започнали в 10.00 часа, при положение, че след 45 минути ми започва срещата с емира. Изключителна глупост. Не трябваше да има сутринта обявен такъв форум. И цял ден медиите в България се упражняваха върху нас. Защо?


Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

© Красимир Юскеселиев


И най-вече като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа. В това време Ники Младенов идва и казва "няма хора, не е организирано, не става". Тази капчица ми преля чашата. Сутринта, докато пътувах натам, чух какви ли не глупости от типа, че Трайчо бил спрял строежа на АЕЦ "Белене". Що за идиотско твърдение?


Като мотив за оставката?
- Да. Ама те просто се упражняват сега, сини, зелени, които се опитват.. Аз изпратих Трайков преди един месец, лично, заедно с Дянков в Москва. Да каже на руснаците, че няма да строим "Белене" и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй". Аз лично.


Сега чувам, че щяла да става смяната, защото сме искали "Белене", пък Трайчо не бил искал. Ама това са такива измишльотини просто и приписване. Той бил инакомислещ, чувам аз. На кое? На кое е бил? Че Дянков по мое разпореждане взе лиценза на "Лукойл" и месеци наред нямаха лиценз, докато не си сложат за 30-40 милиона долара апаратура, която да следи входа и изхода на завода. Кой го е правил друг това? Така че благодаря му за добрата работа, благодаря му за желанието да свърши добра работа.


Но?
- Но сега Делян Добрев ще се справи много по-бързо и по-добре с всички тези проекти. Ние се бавим с конкурса за компресорите, забавихме се с "Южен поток", забавихме се с интерконектора с Турция. Аз лично, те понеже са много инертни в това министерство, много трудно поемат, пращах Дянков в Турция да подготвя съвместното съвещание на Министерския съвет на 20 март в Турция, да натискам да можем да подпишем за интерконекторна връзка с Турция. Моите уважения. Просто благодаря за усилията, но считам, че с новите кадрови промени по-бързо и по-точно ще работи това министерство.


Стана ясно, че Делян Добрев е наследникът на Трайчо Трайков. Но за "Белене" казахте, че вие сте взел изключително важното решение България да не строи "Белене", да не участва в този проект. Изпратили сте...
- Ако си спомняте, в това студио аз ви казах, че до десет дни искам да знам какви са решенията.


Казахте три седмици тогава. Три седмици минаха.
- Да, две-три седмици. През това време уведомихме всички тези страни.


Сега HSBC, понеже пък чух, че една партийка поискала аз да оглася секретен доклад. Той, първо, не е готов, не ми е предаден този доклад. И когато стане готов, в сферата на разрешеното в договора ще намеря начин да кажа на хората какво пише в този договор.


Сега можете ли да кажете нещо?
- Не, понеже то не е на бюрото ми. Как да оглася нещо, което не е бюрото ми? Те излезли онзи ден - обикновено като ме няма гледат да се изказват - и казали "Борисов да излезе и даде какво са му казали HSBC". Те нищо не са ми казали, нищо официално написано не са оставили пред мен за финансово-икономическа обосновка. Затова се обръщам към тези, които говореха глупости сутринта при едни ваши колеги в телевизия, че едва ли не аз съм бил "за", а Трайков бил "против" нещо. Няма нито един проект, нито едно нещо, в което той да е бил против това, което сме разговаряли. Но искам да ви напомня, тук бях в "Панорама", когато взех папките на "Белене" и ги сложих на земята и казах няма ги. Сега обаче да помислим и да кажем какво ще кажем на народа.


До този момент в т.нар. проект "Белене" са похарчени 1,380 млрд. живи български левчета. На българския данъкоплатец. Тази централа има лиценз, може да се строи от утре. Какво й липсваше на нея? Финансово-икономическа обосновка, да се знае каква е цената, да се знае какво й е бъдещето след 15-20-30 години и най-важното - да бъде диверсифициран проектът. Сиреч да не сме зависими от руснаците само. До този момент ние не можем да отговорим на нито един въпрос и се надявам до края на месеца да знаем точно.


След като сме дали толкова пари за този реактор, аз възложих на Дянков и на Трайков да отидат в Москва и да кажат: "Така или иначе ние този реактор трябва да го платим, платили сме две-трети от него, похарчили сме толкова пари, ами дайте, ще си го вземем, ще си го платим целия, защото така или иначе сме свършили всичко, електрониката и всичко, което управлява процеса, е на "Сименс" и на "Арева", на Германия и на Франция компании, ще го вземем и ще се мъчим да си го направим". И без това пети и шести са руски в "Козлодуй" и седми реактор да стане в "Козлодуй". Това аз съм го възложил, това не е никога било идея на Трайков. Не, просто се дразня на някакви политолози, които сутринта се опитваха да ми правят анализ на действията.


Г-н премиер, не се дразнете. Ето, вие говорите, слушат ви хората.
- Не, омръзна ми от платени политолози, които отиват и говорят неща, които изобщо не са истина.


Всеки може да говори, каквото си иска. При положение, че толкова важно решение сте взели по толкова важен въпрос, защо едва сега казвате. Преди месец сте дали мандат и на Дянков, и на Трайков, да направят "cancel" на такова важно...
- "Cancel" не знам какво означава, може би е "край" на английски...


Да спрат.
- Но той не е спрян по простата причина, че да кажеш "не" на нещо, в което държавата е вложила 1,380 млрд. лева, по което държавата до шести май трябва да върне кредит за половин милиард лева, взети за "Белене"... И когато някой си казва "сложи му кръст на този проект", трябва да знае какви пари са изхарчени. И затова ние се мъчим. Но това със съответно точни, ясни финансово-икономически обосновки. За да мога, като отида в парламента, да кажа: "уважаеми господа отляво, отдясно, от центъра, ето така стоят нещата – похарчени толкова народни пари, такъв риск, такива перспективи, такива възможности". Можем да диверсифицираме проекта "Белене". По какъв начин? Ако се взима гориво примерно от трета страна. Или не можем?


Всичко това в момента консултанта HSBC го изписва. И най-вероятно Мартин Димитров от някой шпионин е разбрал някоя страница какво пише и излезе и казва "Борисов да го гласи". То не е дошло при мен на масата. Когато дойде при мен, могат да знаят колегите от СДС, ако, разбира се, са сериозни. Ще поискам или на секретно заседание в парламента, ще поканим комисията по енергетика и ще им представим това, което сме написали.


Това решение за подобен проект, за толкова похарчени пари може да се вземе и от нас, разбира се, но след обществен дебат. И аз ще предложа и на президента Певнелиев да обмисли каква е възможността да се направи референдум – и за "Белене" и за шистовия газ. Референдум, ако има възможност, разбира се, такава в закона.


Чакайте да уточним. Преди малко вие казахте, че преди месец сте изпратили вицепремиера Дянков и министър Трайков, за да сложат кръст на "Белене", за да кажат на руснаците, че не искаме да строим "Белене", нали така?
- Да, защото в нашето разбиране.. Пак ще го конструирам отговора, за да не извадите част от него. Когато за първи път се срещнахме с премиера Путин, аз му казах "ние искаме проектът "Белене" де бъде диверсифициран". Българо-руска компания не искаме само да стои. Искаме да имаме диверсификация – дали в доставката, дали в собствеността, няма значение. Ако не го намерим, ако не дойде такъв и не стане такъв, аз няма да застана зад този проект. Това бяха откровените ми думи с него. Мисля, че той ме разбра. До този момент ние не сме намерили три години подобен. Тогава какво се случва – руснаците казват реакторът ви е готов, какво да го правим, да го закараме в Турция, да го продаваме, ще си го взимате ли?. Вече се съдим с руснаците в Париж. Съдим се с тях в Женева в момента.


Те казват - Трайков бил "против", Борисов "за" или обратното. Как ще бъде "против" или "за". След като по тези въпроси се знае, че винаги в края на краищата цялата контра ще отиде в мен. И решението ще бъде взето, то е политическо решение.


Последно, този реактор ще го платим?
- Ние сме го платили две трети, той е две трети български.


Защо тогава ни е референдум, иницииран от президента?
- Защото хората от Северна България, където строежът на АЕЦ "Белене" ще доведе поне 10 000 места и ще цъфне този регион, това е важно за тях.


Ако хората на референдум хипотетично кажат "да", обаче вие като премиер на тази държава сте ужасно скептичен към резултатите на този проект, кое ще натежи - управленското решение на министър-председателя или мнението на хората?
- Искам да не си загубим цялото време, защото като гледам ще отиде там да говорим за АЕЦ "Белене". АЕЦ "Белене" е за това, защото субективното мнение на който и да е премиер, депутат, партиен лидер, е субективно мнение. За това ние чакаме доклад на най-добрия консултант в света в стоежа и управлението на ядрени мощности, английската, тя е англо-американска - и аз не знам точно - HSBC, която вече няколко месеца работи. И когато стане готов докладът, ние ще имаме от специалисти написано това, което в момента ни мъчи – дали ще е финансово-икономическа изгода, дали ще има къде да се продава ток, дали нейната физическа надежност като опасност за, не дай Боже, авария, е гарантирана.


Делян Добрев. Знаете ли на колко години е Делян Добрев?
- Нали ние сме го издигали, така че...


Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

© Красимир Юскеселиев


На Христова възраст – 33. Ще се справи ли толкова млад човек с толкова сериозен ресор?
- За това време, в което е в Министерството на икономиката и енергетиката, той се справя отлично.


Структурни промени в самото министерство ще правите ли? Ще отделите ли туризма?
- Прекалено голямо министерство. Но сега нямаме време да правим структурни промени.


Защо си отиде здравният министър Стефан Константинов? На 13 март той е подал оставка. Лесно или трудно ли я приехте?
- Трудно я приех оставката на Константинов, защото той е честен човек. Но, за съжаление, неговите идеи, които имат много добри идеи, той не можа да разбере, че всъщност в България институциите са тези, които превръщат едни идеи в реалност. Той успя да се скара с абсолютно всички. Накрая стана ясно, че само аз съм му фен, казано простичко. Парламентарната група не иска да го чуе, в Здравната каса се изпокараха, със заместниците си се изпокара, с половината министри се изпокара. А в същото време година и половина само идеи.


А като сте му фен, защо не му помогнахте да се справи?
- Зададох му същия въпрос. Защо сега, когато ти пари, образно казано, под краката, за милиони - над 38 вида хапчета - вече са с намалени цени. Защо сега го направи, а не преди една година? И ме излагаш мене вече на натиска от парламента, не само от нашите, от всички опозиционни партии да обяснявам аз за лекарствата. Откъде да знам колко струва, да речем, аналгинът или хининът и колко, какви конкурси са минали. Нали за това има министър, зам.-министри, здравната каса, бордове, съвети, хиляди хора, които получават заплати за това. Вижте, не съм съгласен с хората, които казват, че министрите се наемат, за да свършат дадена работа. Като не я свършат, във всяка една телевизия, фирма, компания - сменяш, докато попаднеш на правилния човек. Това е, за съжаление, в тази сфера е изключително трудно.


Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

© Анелия Николова


Парадоксално е, че приехте оставката на здравния министър точно в деня, в който бяха договорени отстъпки на част от лекарствата, които ще плаща НЗОК.
- Ама защо сега ги договори? Ние вече като партия и като кабинет изядохме всички негативи. Защо сега, а не преди пет месеца, защо след скандала, а не преди него?


Бяхте зад гърба му на срещата с фармацевтичните компании преди дни. С колко ще поевтинеят лекарствата, плащани от НЗОК?
- Вижте, ние не сме регулативен орган. Факт е, видяхте, че компаниите имат желание да свалят цените на лекарствата. И пак тогава го попитах - защо вие сте изпуснали този тайминг, това златно време, защо не сте го направили?


Е - не знаете какво е "cancel", знаете какво е тайминг.
- Тайминг го има и в каратето, трябва да хванеш между двата удара да атакуваш тогава. Знам и кенсъл какво е, но просто ми се видя и аз да се заяда с вас. Приемете го като шега.


Добре, радвам се, че се заяждате само за "cancel". Наследникът на Стефан Константинов се нарича?
- Имам два варианта, ще ги обсъдя днеска до обед и ще ви кажа.


Менда Стоянова и Десислава Атанасова.
- И двете са много добри.


Колебаете се коя от двете.
- Просто искам къде по-малко вакуум ще се създаде, ако преместя една от двете.


Обяснете защо поста на здравния министър е толкова проветриво място?
- Защото искам да се случват реформи там, искам да започват реформи. Това трябва да го прави човекът, който е на място. Така, както захванахме да строим магистрали, пречиствателни станции, инфраструктура. Електронното правителство в момента много активно работи, министерството на транспорта със зам.-министър Борисов. Просто трябва душа и сърце, за да се случи нещо. Натиск, натиск, с желание, амбиция, ежедневие, труд къртовски и то накрая почва да се вижда. Смелост.


Да поговорим за скандала с лобиста Петер Хохегер, който тресе цяла Австрия, който има и разклонения тук в България. Смятате ли, че самото име на България, замесено в този скандал, в момента е опетнено по някакъв начин?
- Винаги, когато името на България е замесено в негативен списък или в негативен план, това е лошо. И понеже пак се връщам на форума в Катар, между другото през вас изпращам поздрави на бившия президент Първанов от емира...


Защо не се обадите лично на президента Първанов да му предадете?
- Чрез вас му предаваме. Когато има надбавяне в една сфера и продължаване на отношенията, това е хубаво за страната. Така че аз също ще му се обадя да му предам. Но става дума, че с ръководството на тази държава, а тя е в момента ключова, най-богатата може би в този регион или една от най-богатите, които изнасят пари навън, инвестират... И аз много се надявам за българския туризъм, особено летището в Балчик, ако могат да вземат да го направят. Всичко си зависи от нас колко бързо и как ще ги посрещнем.


С една дума, седейки така, на вечерята, ми разказаха как навремето 1986-1987 г. някъде са били в България да започнат да купуват, понеже България има много добро месо, да купуват вместо от Австралия, Нова Зеландия, от България. И тогава още били млади търговци, слезли в хотела долу и тогава е бил курсът, черният курс, знаете - един долар се продаваше за четири-пет лева, слизат да си направят такъв чейндж. Първият, който слязъл, го излъгали с кукла, вътре с хартия. Той обаче го хванало срам да каже на другите и казал, абе, долу много хубав курс има. Отива следващият. И него го врътват, отива третият, там му изиграват полиция, полиция, или там милиция, взимат му 500 долара, дават му 5 лева.


Разбирате ли, ние трябва сега, говорите за лъскане на имидж, нали. И аз на тези хора им казвам, елате, оставете милиарди в България, ние ще ви ги пазим, като ги инвестирате. Представяте ли си колко е трудно? Да ви разкажат как са били излъгани някъде.


Съотнесено това към сегашния скандал с Петер Хохегер, какво се оказва - че ние сме "Магурата" на ЕС ли?
- Били сме.


А сега?
- Сега вече имаме фиксиран курс, така че това вече не се прави. Но, повтарям, когато стартираш в подобна ситуация, е много, много трудно да обясниш как си се променил, как държавата е различна, как хората сега са различни. Така че този скандал в никакъв случай не ни е хубав.


Оставам с впечатлението, обаче, че леко бягате от него. Споделяте ли мнението, че БСП е използвала по мръсен начин лобизма тогава, 2006-2008 г.?
- Тук много ясно трябва да се разграничи, да се разделят нещата. Частните компании, които участват в този процес, те си гонят своя интерес.


Като тази на Моника Йосифова например.
- Да, разбира се, и факт е, че ние не делим компаниите на свои и чужди, дали е спътницата на г-н Станишев или който и да било. Защото разбирам, че тя е спечелила конкурс и работи и с нашите министерства, в смисъл и по времето на нашето управление. Значи тя умее, знае и може да работи. Тук нашият въпрос е защо колегата Станишев е предпочел тази компания, има ли конкурс, няма ли конкурс. Какво след това се е случило, ок, приемам, дори и това е нормално да се платят, разбира се през конкурс, пари за по-добро име на България. Защото първо те са ни спрели всички еврофондове. Това е една имагинерна величина, никой не може да я измери с колко ни е лъснат имиджът.


Сега вие сключвате ли такива договори, имиджови, да се чисти образът на България?
- Не. Но не казвам, че не би било правилно. И ако ние разполагаме с подобен инструмент и можем законно да го направим, не виждам нищо лошо. Но в случая госпожата се държи много по-мъжки и се опитва да се отбранява, без да има абсолютно никакъв смисъл. Нея никой не я закача, тя вина няма. Виновен е кой е дал баницата. И той трябва да отговаря, а не госпожа Моника Йосифова. Това, че тя сега живее със Станишев, за мен няма никакво значение.


Ще ги посъветвате ли и Цветан Цветанов, и Мирослав Найденов, малко по-кротко да я карат по отношение на Моника Йосифова, която между впрочем се закани, че ще ги съди за тия квалификации.
- Това ще й е пък най-голямата грешка, защото тогава сигурно ще възникнат истинските й проблеми с начина на всичките тези неща.. но това е нейно право. Аз не искам да изземвам нейните права. Повтарям, животът на хората, личният, е толкова многолик, солен, пиперлив, хубав, това го прави интересен. Затова аз никога не се интересувам какъв й е бил статусът, социалният тогава, сега. Имат си детенце, да им е живо и здраво. И не бих го атакувал никога в тази посока. Но когато тече такъв скандал в Австрия, няма как в България да няма въпрос на тази тема. И те успяха да го парират много умело, виждате, излизат в защита пиар агенции, какво ли не, ние нямаме тези възможности и аз подобни скандали съм си ги търпял, с месеци се въртят, с месеци и не са ме оставяли.


Скандалът обаче от вчера се обърна срещу вас. Вашият съветник - Юлиана Николова, е работила за лобиста Петер Хохегер. Ивайло Георгиев, съветник на Дянков...
Е, и какво?


Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

© Анелия Николова


... сега шеф на НДК. Росица Велкова, експерт в комисията по информационни технологии към партия ГЕРБ, също определен период от своя живот, от жизнената си кариера...
- Ама чувате ли се какво говорите?


Моля?
- Чувате ли се какво говорите?


Споменавам три имена.
- Чувате ли се какво говорите?


Да, разбира се.
- Това е все едно днес националната телевизия да направи някоя глупост в лицето на нейния директор и утре да кажат "Жени работела по това време в националната телевизия и носи вина за него". Вие говорите за някакви хора, служители там. И виждали, това е адската манипулация – обърнал се е скандалът срещу вас.


Г-н премиер, нима вие не носите отговорност за хората, които са под вас?
- Вие не казвате, че бившият премиер ходел на частни вечери.


Е, не, чакайте малко.
- Давал пари без конкурси или еди какво си. А едва ли не, че ние, някакви хорица, които сега са се заврели някъде и работят в канцелариите, дали тогава са писали на машините или на компютрите или са пращали имейли, защото така им е наредено. Сега единият бил съветник, другият бил... Хората имат минало. Те са работили някъде и ще работят. На тях им е казано "имаме договор с еди кой си, идете, пишете и ми го предоставете за подпис". Това им е ролята. Вие виждате каква... "скандалът от вчера се обърна срещу вас". Тези, които изяли парите...


Много сте докачлив тази сутрин.
- Докачлив съм... Защото начинът, по който се задава въпросът, той предопределя отговора. Как, с кое се обърна срещу ГЕРБ този скандал? Айде кажете.


Не, хайде да прецизирам, за да...
- Не, хайде да прецизираме, с кое се обърна срещу ГЕРБ, кажете ми?


Справедливо е, ако...
- Или че ГЕРБ върна бонусите... Тези за милиони, милиони не искат да ги върнат, ама все едно страницата е затворена, така ли?


Справедливо е, когато се търси цялата истина на този скандал. Не ме интересува – ГЕРБ, СДС, БСП, който и да е. Като търсим корените на самия корупционен скандал...
- Корените са там. На тези вечеря, където са се разбрали как да си разпределят парите. Там са корените.


Така. Австрийският премиер на вътрешните работи... Хубаво е там да се почопли и да се види – кой с кого е вечерял.
- Чоплете. То е ясно. Той самият е казал с кого е вечерял. Какво да се чопли?


Въпросът е какво се е случило на този разговор, защото аз от него разбрах, че се е говорило за реформата в МВР. Въпросът е какви са били договорките между бившия вече австрийския вътрешен министър...
- Като дойде Станишев, да каже.


Тогавашният премиер трябва да отговори.
- Аз не искам да се занимавам с на Станишев жена му или спътницата му в живота.


Като се казва, че Юлиана Николова и Ивайло Георгиев, двамата познавам лично...
- Искам Сметната палата или прокуратурата да разследва този процес. Аз не искам абсолютно нищо друго.


Защо прокуратурата трябва да го разследва?
- Ако няма конкурс или връщанката на пари. Какво искате да кажете – тези хора, които са работили там на някаква си длъжност, какво трябва да направя – да ги изгоня?


Не.
- А какво?


Нищо подобно не искам да кажа.
- А какво?


Искам да кажа, че ако има анкетна комисия, каквато е волята на управляващото мнозинство...
- Ще ги извикат и ще питат какво са правили.


Това имам предвид.
- Разбира се. Да бъдат попитани, аз не участвам в анкетната комисия. Да ги извикат и да ги попитат. Защо скандалът да се е обърнал срещу нас?


Защо се ядосахте?
- Защото питате ме "защо скандалът се е обърнал". Аз не виждам с кое се е обърнал, че някакви хорица са работили като технически лица там. Тогава са били тези хора на власт, те са разпределяли постовете. Утре, като ме няма мен, тези хора ще кажат "били работили за Борисов". Но това няма никакво значение. Министрите се сменят, кабинетите се сменят. Работещите хора си търсят хляба. Къде е проблемът аз не мога да разбера? ОК. Приемам. Такава е манипулацията, те я контролират. Видяхте с какви методи си служат, за да запушат цялото медийно пространство. Може да пуснете да върви "скандалът вече от Австрия се обърна към ГЕРБ", защото там работели няколко хора като технически лица. И вече виновните за тези похарчени пари и върнати в България са ГЕРБ.


Не иронизирайте сега.
- Пуснете го, поне да знам не съм...


Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

© Красимир Юскеселиев


Не иронизирайте, моля ви. Време ли е ГЕРБ да напише закон за лобизма, нещо което беше залегнало във вашата предизборна програма през 2009 година?
- В този мандат няма да пишем такъв закон.


Защо?
- Защото имаме по-важни закони. Например ние думичка не обелихме за закона за хазарта, който вчера беше приет, който няколко пъти в две поредни правителства не бива приеман. Онлайн залаганията се облагат с данъци. Очакваме между 70 и 100 милиона да влязат и да ги дадем за детско-юношеския футбол, за баскетбол, за волейбол. Да развием децата. Но това е по-важно - че Юлиана Николова, която сега е съветничка на моя началник на политически кабинет, някога била работила с това...


Г-н премиер, всяко нещо с времето си. Моля ви да приключим с това.
- Чудесно като решение.


Разбрах какво искате да кажете. Мисля, че на всички, които ни гледат, разбраха.
- Приемам цялата вина. Нито Моника, нито Станишев са виновни. ГЕРБ е виновният за скандала в Австрия. Съжалявам.


Добре. Щом вие започнахте да иронизирате, край няма просто.
- То е за ирония - това, което казахте.


Добре, разбрах ви.
- Скандалът се обърнал срещу вас. Няма как да го приема.


Разбрах. Готови ли са анализите на хранителните стоки, какво показват?
- Готови са. За това изрично съм забранил каквито и медии да има, ще мина днес да ги погледна...


Ще отидете в магазините, но без камерите, без фотографи, без репортери и без журналисти?
- Да. Точно така, защото някой пак се опитва да каже "имало пазарна икономика и ние се опитваме да натискаме или да регулираме". Сутринта слушах този политолог, как му ражда...


Кой е този политолог, кажете му името да приключим с него?
- Не искам да му казвам името, защото ще го направя известен. Но, милият, той се прави на икономист. Ако един собственик на кокошки или на агнета, или на риба, не получава дотация от държавата, може да определя цените такива, каквито иска. Но когато правителството е решило да даде от парите на данъкоплатеца и да дотира производството и говорим за над 1 млрд. и 200-300 млн... Вместо тези пари да ги преразпределим за образование или за спорт, или за култура, или за иновации, сме ги дали в селското стопанство, където е хлябът, сиренето, кашкавалът, яйцата, место на българина. Затова можем да питаме тези производители "това ли е вашата благодарност?". Че 1 млрд. в края на предишната година за един ден изплатихме на зънопроизводителите, дотации. Е, заслужават ли българите да им вдигнете хляба? Или сега за първи път дадохме 50 млн. на животновъдите. Заслужавате ли за Великден, най-светлия ни християнски празник, да вдигнете цената на агнешкото и яйцата? Ако продължат тази спекула, като дойде догодина новия бюджет и като дойде земеделският министър и каже "искам да дотираме тези и тези области в земеделието", от сега могат да знаят, че отговорът ще бъде "не".


В този доклад, който сте получил, пише ли къде има спекула в храните?
- В момента искам да проверя дали има повече морал. Дали тези, които дотираме тяхната дейност с парите на българите, вместо да намалят цените за Великден, ги увеличават. Това искам да им кажа. Жестът на народа, защото правителството е част от него, да им дадем възможност да има повече хляб, повече зърно, повече месо. Това, след като излезе на сергията и му слага по-висока цена, това няма да продължава.


Г-н премиер, пак ви питам има ли в тези анализи конкретни данни за спекула при някои храни?
- Аз направих среща и с големите вериги и с малките. И днес, като отиде и си запиша от четири-пет места цените, след това ще ги събера при мен и ще кажа "дай ми фактурата на производителя да видя на каква цена си дал яйцата. Ето във вашите магазини колко е цената. Разликата между едното и другото е толкова процента, защо?".


Имате десетки агенции, които се занимават с това, а тези агенции имат стотици служители. Да вземат да си свършат работата. Защо му е на премиера да обикаля магазините с листче в ръка и да пише колко струват яйцата и колко струва агнешкото, защо?
- Защото при мен идват и поставят проблемите си всички. Големи вериги дойдоха в куп, след това дойдоха малкият и среден бизнес, има ли проблем. Първата новина по телевизиите е скок на цените на яйцата. След като хората днес го усещат, ние затова сме правителство, веднага да реагираме на този процес.


Нали знаете какво ще се случи сега като отидете в няколко произволно избрани от вас магазин? Ще изкарате акъла на хората като ви видят, първо, ще си запишете цените какви са, те ще спаднат със стотинки за ден, два, три, и като си се приберете в Министерски съвет, те пак ще вдигнат цените.
- Ами ето затова са медиите. Като минат 10 дни и като вдигнат пак цените, пак ще ги видим и ще се върнем на същия разговор. 


И така до безкрай. Това ли е начинът да се свалят цените?
- Ами явно в България това е начинът. Аз не си обяснявам поведението на тези хора. Само преди два месеца сме изсипали милиарди в земеделието, плюс европейските дотации, плюс доплащанията и националните съфинансирания, плюс какви ли не фондове – "Земеделие" и какво ли не. Пари, пари, пари. Всъщност защо го правим това? Правим го за резултата, заради хората, които отиват да си напазаруват вечер. Давате графики – потребителската кошница с по-малко продукти, пък повече пари. И затова ние сме длъжни да реагираме днес, веднага. Иначе какво? Да кажем ОК, цените да си растат нагоре, ние няма да се занимаваме нито с горива, нито с храни, защото е пазарна икономика. Между другото, това е правилното обяснение. Има пазарна икономика, има конкуренция, търсенето и предлагането определят цената, както стане.


Цената на горивата най-много вълнува хората. Имате ли въобще полезни ходове, с които да озаптите ръста на тези цени?
- За съжаление формирането на цената на горивата в огромния им обем е свързана с международния пазар. И непрекъснато, като се шуми за военни действия по Иран или в региона, цената на барела всеки ден я давате как скача. Това прави много богати такива като нашите приятели от Катар и други. Много пари изкарват от всички останали, които нямаме такива залежи. Или, както в шистовия газ, дори не искаме да проучим дали имаме залежи. Не искаме.


Е, вие се съобразихте тук с волята на хората, нали така?
- Със страховете на хората. Но, в края на краищата, и в Катар или в Саудитска Арабия сигурно има екоорганизация, които казват: "Ами като дупчим и изкарваме петрола, дали след време няма да стане нещо, да се замърси".


Не отговорихте на въпроса. Имате ли някакви полезни пазарни механизми, по които тези цени на горивата биха могли да бъдат озаптени?
- Ами 250 фирми в момента внасят горива. Така че пазарен механизъм по-голям от този не виждам. Конкуренцията.


Месеци наред Мартин Димитров и Иван Костов искат оставката на председателя на Комисията за защита на конкуренцията, които така и не представя доклада има ли картел при горивата или не. Ще спешите ли малко председателя на комисията?
- Тя е независима комисия, аз не мога да я спешавам. Но истински се надявам днес, утре или понеделник да пуснат своя доклад или своите констатации и да го обявяват. Няма от какво да се плаша.


Ще се превърнете ли в арбитър в спора между вицепремиера Симеон Дянков и шефа на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев за това как да бъдат управлявани парите от Сребърния фон?
- Аз не съм арбитър, аз съм участник.


Бойко Борисов: Чашата преля, когато видях Трайков да се пече на плажа в Катар

© Юлия Лазарова


На коя страна участвате?
- Вижте, то трябва да влезе закон. То ще се говори в парламента, ще се изказват експерти. Това е една идея на Дянков, която той пусна в публичното пространство, за да могат експертите да си кажат имената. България в момента има към 650 млн. евра кредитите, за което плащаме лихви от порядъка на 9, 10, 12%. А за Сребърния фонд лихвите са под 2%. И какво излиза сега? Имаш пари, за които като ликвидност е почти колкото инфлацията, сиреч нула печалба. В същото време вземаш други пари, на които им плащаш 100 млн. на година лихва. Тези 100 млн. могат да отидат за пенсионери, могат да отидат за какво ли не... Има и друга теза - че когато се пипат тези пари, това създава проблем на пазарите. Нека да кажат финансистите и икономистите кое е най-добро.


Разбирам, че позицията ви е по-близка до тази на вицепремиера, отколкото до тази на Мавродиев?
- И в двете има много логика. И двамата изразяват двете различни мнения в обществото. Радвам се, че и двамата имат свои тези и можем да чуем и да изберем накрая най-доброто.


БОРКОР - какво се случва с това звено за противодействие на корупцията? Нищо не чувам като резултати.
- Поканете го Румен Миланов да дойде и да обясни защо... Мисля, че беше преди две седмици, го срещнах в коридора и му казах да ми подготви един доклад. Просто не съм имал време да видя какво са написали, какво са направили и ако няма смисъл от това, ако не са достатъчно убедителни, просто ще говорим тогава на тази тема.


Прочетох вчера, че не е ясно какво върши БОРКОР, но е ясно, че получавали големи заплати и големи бонуси. За 2011г. си били написали общо 101 хил. лв., към тях хонорари за 103 хил. лв.
- Ако са си написали, ще ги върнат. Просто аз не съм пъдар и всъщност, ако са направили подобно нещо, ще видя какво са отчели като работа, ще постъпят като всички останали.


Виждате ли колко съпротива срещат промените в Закона за държавния служител и от страна на синдикатите, и от част от засегнатите?
- Ама срещат съпротива, защото никой не иска да има правила. Ето ги и моите хора. Понеже по 52 закона можеш да получиш бонус законен, и всеки си задава въпроса Хамлетов: "Аз работих ли добре?". Замисля се, "Ама аз работих най-добре. Ами аз заслужавам ли? Ами аз ако не заслужавам, кой друг заслужава? Я си напиши 2 хил. лв.!". Идват подчинените му, които ще вземат бонуси, викат: "Господин началник, ама вие толкова работите, ама вие се скъсвате от работа, ама вие сън нямате. Дайте, ама вземете си и вие!". И той вика: "Ама толкова ли пък да заслужавам?", вика: "Много заслужавате". "Хайде напиши му." Изведнъж идва Борисов и казва: "Добър ден. Хайде сега ще ги върнете". Съпротивата и в партията и в това... Никак не е приятно да връщаш пари.


Задавате ли си самият вие този Хамлетовски въпрос – "Аз работя ли добре като премиер или не?".
- Задавам си го непрекъснато.


И?
- И като установя, че нещо не е добре, сменям министри, сменям заместник-министри. Днес ще приема и оставката, която е депозирана и на заместник-председателя на ДАНС Драшков.


Защо?
- Така че темпото е такова, че ние трябва да се справим много, много бързо с много, много наследени, а и ние, създавайки си нови проблеми, за да можем да кажем на хората "за четири години сме свършили това. Ако ни харесвате, гласувайте пак за нас!".


Моля само продуцента на предаването за минута отсрочка. Защо си отива Драшков?
- Всичко добро. Приключихме.


Защо си отива Драшков?
- Загубихме много време да обясняваме как ГЕРБ е всъщност виновен за взетите пари от предишното правителство за лъскане на имидж.


Не сте справедлив и добре е...
- Когато дойдем следващия път, ще ви кажем за следващата оставка.


... и добре знаете, че не сте справедлив. Защо си отива Драшков не разбрах. Сам ли си подаде оставката?
- Влизаме във времето на новините и все пак е национална телевизия, след това ще кажат: "Той Борисов ги задържа в ефир и има медийно влияние".


Нищо подобно. Току-що поисках разрешение от продуцента на предаването и го получих.
- Е той, и аз чух, каза: "Не, не може, защото колежката ви чака за новините".


Напротив, вие не чувате добре с ушите си. Или вие чувате това, което ви изнася да чувате. Но добре. Благодаря ви за това интервю. Надявам се, че сме били полезни на хората, които са били с нас. Благодаря ви, че дойдохте тук. Това беше премиерът на страната ни Бойко Борисов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK