Георги Латев, астроном: Земята има втори спътник, освен Луната

Георги Латев

© Юлия Лазарова

Георги ЛатевГеорги Латев е докторант към Института по астрономия на Българската академия на науките (БАН). Член е на Астрономическа асоциация - София. Първият допир с астрономията бил в  4. клас в часовете по физика. Малко по-късно получава от семейството си като подарък телескоп. На първото събиране на махалата за наблюдение на небето съседка възкликнала към друга: "Василке, ела да видиш, месечината има дупки", спомня си през смях сега Георги. Сега той превръща детската си страст в професия. Завършил е бакалавърската и магистърската степен на висшето си образование във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В момента работи по сръбски проект за двойни системи - звезди, или просто казано - за черните дупки. "Дневник" го потърси, за да разкаже повече за случващото се на небето през тази година.


Неотдавна наблюдавахме танца на планетите. Поясни астрономическите явления, които досега се случиха от началото на годината?
- По време на танца на планетите близо бяха най-ярките планети на небето Венера и Юпитер в близост до Луната. При своя видим ход на небето те са доближиха една до друга. Това поражда удивление и когато човек не знае какво се случва, може да си помисли, че идват някакви нашественици. Така се случи през 1998 г., когато Венера и Юпитер бяха още по-близо и тогава си спомням, че телефонът на колегите от варненската обсерватория наистина бил прегрял. Хората се обаждали да питат какво всъщност се наблюдава.


През март тази година отново планетите бяха близо. Тогава бях в Амстердам. На фона на архитектурата в града явлението беше възхитително, дори за нас, астрономите, които сме свикнали. В момента двете планети вече се раздалечават. Такова явление ще има пак през 2014 г., като тогава планетите ще бъдат още по-близо.
От 27 април до края на месеца ще могат да бъдат наблюдавани четири планети през 20-30 градуса от Източния до Западния хоризонт. Венера ще е малко над хоризонта, Юпитер ще залязва, на небето ще свети и Марс, който е в съзвездие Лъв, а на източния хоризонт изгрява Сатурн. Това са най-ярките планети, които могат да бъдат наблюдавани с просто око. Рано сутрин пък ще се вижда и Меркурий.


Танцът на планетите през март тази година

© Associated Press

Танцът на планетите през март тази година


Колко често се случва толкова много планети да са едновременно на небето?
- Доста рядко се случва. Планетите се движат с различни скорости по небето. Всяка една от тях се придвижва  определени градуси. Понякога се случва планетите да се виждат наобратно. Затова думата планета в превод от гръцки означава блуждаещ. Те се движат на фона на съзвездията и променят своите положения по небето - като скитници. Понякога обръщат своя ход на движение и се приближават една към друга, понякога се раздалечават доста.


Случва се да се съберат и на едно място. Така беше и на 6 май 2000 г. На Западния хоризонт бяха Сатурн, Марс, Венера, Меркурий и Луната, а Юпитер беше малко встрани. Това беше парад на планетите, защото бяха се събрали в една част на небето.


Има ли нещо необичайно при такава подредба?
- Не. Това не бива да плаши хората. Не трябва да се вярва на твърденията, че при събиране на планетите заедно, те ще изсмучат атмосферата на Земята. Физиката е доказала, че ако тези планети се наредят на една линия, ефектът им ще бъде много малък. Човекът дори няма да го усети.


Какво предстои на небето през оставащата част от годината?
- Предстои едно събитие, което рядко се случва. Венера ще мине по диска на Слънцето, погледнато от Земята. Ако човек си сложи една най-обикновена маска на електрожен или опуши някакво стъкло, ще види Венера като точица на фона на Слънцето. Това явление се нарича пасаж.


То ще се случи на 6 юни, като предишното беше преди 8 години. Следващият пък обаче ще е чак през 2117 г. Определя се като рядко събитие, защото не се случва през равноделни интервали - веднъж през 8 години, после 120 години, пак 8, а накрая - 115. Първото наблюдение на явлението с телескопи се е провело през 1876 г.


А други явления?
- Ще има четири затъмнения. Само едно от тях, което е в края на годината, ще може да се наблюдава. Но то няма да е толкова атрактивно. На 28 ноември ще има лунно затъмнение от сянката на Земята. Луната обаче ще влезе само в полусянката на Земята и ще се затъмни леко. С просто око няма да се вижда, но може да се наблюдава с телескоп.


Помните, че в България последното пълно слънчево затъмнение беше през лятото на 1999 г.  Същото явление ще се повтори през 2017 г., но на друго място. В България следващото пълно затъмнение ще е през 2132 г.


Има теории и за приближаването, и за отдалечаването на Луната от Земята. Има ли истина в тях от научна гледна точка?
- Има теория, че Луната се приближава. Всъщност всяка година разстоянието между Земята и Луната обаче се увеличава с един сантиметър. Това действие обаче не е еднопосочно, т.е. Луната никога няма да ни напусне. След доста голям период от време, който изисква изчисление, ще започне обратен ход. С отдалечаването дискът на Луната ще става по-малък и така при няма да може да закрива изцяло Слънцето при затъмнения. Така няма да се наблюдават пълни слъчеви затъмнения, но лунните затъмнения няма как да се повлияят.


Лунно затъмнение

© Живко Ангелов

Лунно затъмнение


Малко известен факт е, че през 2010 г. се откри втори спътник на Земята. Казва се 2010TK7. Той обикаля близо до една от лагранжови точки на системата Земя-Луна. На 60 градуса пред Земята има такава точка, където в момента е това тяло.


Този спътник не е много голям. Движи се в много интересна траектория. Не обикаля около Земята, а се е установил в една точка и почти не мърда. Трудно се наблюдава дори с телескоп, защото е близо до Слънцето. Много пъти съм се опитвал. Той още се нарича първият троянец на Земята.


Името идва от откритите на Юпитер астероиди, които са сходни - на 60 градуса преди и след планетата. Едните се казват троянци, а другите гърци. 2010TK7 съответства на троянците, а Луната е гръцка.


Какви метеоритни потоци ще могат да се видят от България през следващите месеци?
- Както всяка година през месец август се очаква потокът от персеиди, който е изключително активен. На 14-15 декември ще преминат джеминидите. Те са още по-активен поток - 110 метеора на час. Изключително атрактивни са леонидите, които ще се преминат през ноември. Потокът е съставен от бързи метеори със синкавозелен цвят. Той е най-бързият поток. Естествено трябват условия, за да се наблюдават - ясно време и колкото се може по-голяма тъмнина.


Не трябва да се плашим от падащите частици. Всеки ден на планетата пада метеоритно вещество с обща маса 1 тон. Това са малки частици, рядко падат по-големи, но не са опасни.


Частично слънчево затъмнение

© Красимир Юскеселиев

Частично слънчево затъмнение


Къде в България има подходящи условия да се наблюдават тези явления?
- Голяма част от явленията не изискват специални условия. Пасажът на Венера може да се наблюдава на морето - на 6 юни, сутринта в 5.50 ч. Слънцето ще се види с една черна точица, която е Венера, и с течение на времето тя ще напусне диска. За метеорните потоци не е необходим нито телескоп, нито бинокъл. Просто едно достатъчно сухо място, спален чувал и намалено до минимум осветление. Слънчевите и лунните затъмнения също.


При преминаването на някакво тяло - комета, планета... могат да се наблюдават в детайли с телескопи. Регулярно Астрономическа асоциация - София провежда безплатни наблюдения за жителите и гостите на столицата. Има традиция до НДК всеки понеделник след залез слънце да се провеждат демонстрационни наблюдения изцяло безвъзмездно. Хората се учудват и се наложи да сложим табела, че не се плаща. Небето трябва да е достъпно за всеки. Стига само луната да се погледне, особено този, който не я е поглеждал през телескоп. Усилието, което трябва да се положи, е просто да си вдигнеш главата към небето.


В парка към Софийския университет "Св. Климент Охридски" също има дни на отворените врати. Там може да се види и най-старият телескоп в България, който вече е реставриран. Има демонстрации и лекции. Друго място е националната обсерватория в Рожен, където със заявка може да се остава за вечерни наблюдения.


Подходящи места са и селата, които са изключително ценни. В тях осветлението се гаси в полунощ или изобщо няма и после става наистина тъмно. Тогава небето грее с цялата си възхитителност.


Какво е да си докторант по астрономия към БАН?
- БАН беше дискрeдитирана през последните години. Бюджетът за нищо не стига. Оскъдно е, заради икономическата ситуация. Опитваме се да се съобразяваме. Не можем много да изискваме. Всеки здравомислещ човек съзнава каква е ситуацията в момента. Като докторант се радвам, че имам прекрасни преподаватели и колеги, които са изключително подготвени в областта. Малка колегия сме - около 50 човека, което включва всички. Институтът ни се опитва да лавира чрез проекти. Затова се включваме се в доста.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Интересно интервю! На мен ми хареса.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 4. 4 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1249 Весело

  Цитат: "Този спътник не е много голям. Движи се в много интересна траектория. Не обикаля около Земята, а се е установил в една точка и почти не мърда. Трудно се наблюдава дори с телескоп, защото е близо до Слънцето. Много пъти съм се опитвал. Той още се нарича първият троянец на Земята."

  Тц! Не позна! Македонец е!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 5. 5 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#4] от "the_flea":

  От гледна точка на това чий крак е стъпил там преди 15,000 години е македонец, ама орбитално-траекторно си е точно троянец

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 820 Весело

  На този учен Георги Латев още като му видях физиономията разбрах, че изведеното в заглавието съобщение за втори спътник на земята няма как да не е вярно! Честита сензация, драги сънародници! Българинът винаги е бил, е и ще пребъде в челото на фундаменталните научни открития!!!

  Да е жив и здрав Георги Латев и още през тази 2012 година да открие още някой и друг естествен спътник на земята!

 7. 7 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Абсолютно верно! А земята не само се върти, но се и клати.

  Проклета да е Русия!
 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#4:"the_flea"]Трудно се наблюдава дори с телескоп, защото е близо до Слънцето[/quote]

  Така е, този спътник дето е близо до слънцето го лови само земната гравитация, но се е панирал от слънцето зад гърба си и не смее да мръдне, че малко мръдне, маймун 'злезе

 9. 9 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Весело

  ПРЕДЛАГАМ ДА ИЗПРАТИМ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ТАМ КАТО ЗАСЕЛНИЦИ...САМО ЧЕ БЕЗ СКАФАНДРИ

  saseff
 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1420 Весело

  Този спътник не е много голям. Движи се в много интересна траектория.
  ..........
  Това е базата на извънземните, с които проф. Филипов от БАН си комуникира, когато има съмнения , на кой мач да си заложи заплатата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#6:"Митев"]Българинът винаги е бил, е и ще пребъде в челото на фундаменталните научни открития!!! [/quote]

  За съжаление, откритието е на империалистите от НАСА, по-точно на техния македонски взвод:

  https://mk.wikipedia.org/wiki/2010_TK7

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 12. 12 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  Интересно интервю и интересен интервюиран - млад човек, посветен на науката. В България! И не мрънка!

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  "Не трябва да се плашим от падащите частици. Всеки ден на планетата пада метеоритно вещество с обща маса 1 тон"

  Трябва ,трябва - като почнат да ни се изтърсват на кратуните остарелите орбитални станции,шпионски спътници и другия космически боклук ,който ще става все повече ...

 14. 14 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#9] от "saseff":

  Могат и да оцелеят гадините! И на атомна бомба не се надявам- казват, че само хлебарките остават живи.

 15. 15 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Пресилено е да се каже, че Земята има втори естествен спътник. Под спътник се разбира тяло обикалящо по орбита около Земята. Случаят с т. нар. "втори спътник" е различен. Това е тяло, обикалящо Слънцето по орбита, съвпадаща със земната. То се придържа близо до Земята и преминава в различни участъци от орбитата си пред и зад нея, но не е спътник в истинския смисъл на думата.

 16. 16 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Весело

  "Малко известен факт е, че през 2010 г. се откри втори спътник на Земята. Казва се 2010NT7. Той обикаля близо до една от лагранжови точки на системата Земя-Луна. На 60 градуса пред Земята има такава точка, където в момента е това тяло".

  Вхх, завалиите! Ами това топката, която отлетя след юнашкия шут на "Тайгъра" от Бистрица, бре!

 17. 17 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Хубаво, че има все още МЛАДИ учени в България!!!

 18. 18 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 402 Весело

  Интересно интервю. Само някой да ми каже кога ще открием зелените човечета. Има теория, че те се крият от нас, защото ги е срам да се запознаят с човешката раса.....

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#11] от "jubal harshaw":

  А забелязваш ли ,че тази статия я няма на чист български, само на развален български т.е. македонски както му викат

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Втория "спътник" на земята е всъщност астероид с орбита близка до земната и е 2010 ТК7

  http://www.youtube.com/watch?v=VGmdSbtkFS0&feature=related

 21. 21 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  [quote#17:"Вели"]Хубаво, че има все още МЛАДИ учени в България!!! [/quote]

  -Хубаво е,че изобщо все още има учени и научни институти в България.Ако ги нямаше тях,нямаше да ги има и младите учени.

 22. 22 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 458 Весело

  Вторият спътник на земята всъщност бе открит през 60-те години на миналия век в ГеДеРето и назован:

  "Трабант 600" !


  (Трабант нем. = спътник бълг.)

 23. 23 Профил на phenix
  phenix
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Леонидите не се наблюдават през Декември, а в периода 14 ноември-21 ноември, като максимума е на 17 ноември!
  Да се надяваме, че е печатна грешка!

  Само най-доброто е достатъчно добро и нищо освен най-доброто не е достатъчно!
 24. 24 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  "2010NT7 съответства на троянците, а Луната е гръцка."

  Въпросния ко-орбитален астероид се казва 2010 TK7 и местонахождението му понастоящем е близо до четвъртата точка на Лагранж (L4), на 60 градуса пред Земята по нейната орбита. Изчисленията показват че периодично той би трябвало да се мести между L4 и третата точка на Лагранж (L3), която е се намира зад Слънцето на мислената линия, която свързва Земята и Слънцето (на 180 градуса спрямо Земята по нейната орбита). Прехода на 2010 TK7 между L4 и L3 би трябвало да трае около 400 години. "Троянци" наистина е прието да се наричат обекти, които се намират в L4, а "гърци" -- обекти в L5 (тази точка се намира на 60 градуса след Земята по нейната орбита за системата Слънце-Земя-трето тяло). Разбира се -- Луната няма нищо общо с L5, противно на твърдението от статията. Естеството на допуснатите толкова много грешки в цитираното по-горе изречение ме карат да мисля че авторът на статията Георги Марчев не разбира много от астрономия и/или твърде разсеяно си е водил записките, когато е взимал интервю от Георги Латев и не си е направил труда да провери фактите в някой публичен източник. Все пак -- поздравления и на двамата за интересната тема

 25. 25 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#18:"gfn_666"]Само някой да ми каже кога ще открием зелените човечета.[/quote]
  Всъщност ние може би вече сме ги открили през 1976 г., когато един от 3-те биологични експерименти на сондите Викинг 1&2 (Labeled Release experiment) е дал положителен резултат. Научните спорове продължават и до днес (например интересна е тази статия от онзи ден: http://ijass.org/On_line/admin/files/2)(014-026)11-030.pdf), като привържениците на тезата че наблюдаваните реакции са имали биологичен произход напоследък печелят терен, отчасти и заради откритата неотдавна вода близо до повърхността на Марс. Така или иначе обаче в случая става дума по-скоро за "зелени" микроби, а не човечета

 26. 26 Профил на alterity
  alterity
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Браво на момчето, че при подобни условия се опитва да учи и да води някаква изследователска дейност, въпреки "елитите" на нацията. Само една забележка. Да се опушват стъкла, за да се гледа обект преминаващ през слъчнчевия диск е изключително опасно и може да има необратими последици за ретината ... инак поздравления!

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Нещо ме смущава в редакционния увод. Равенството между двойните звезди и черните дупки. Моля спецовете да обяснят.

 28. 28 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Весело

  [quote#27:"ahasver"]Равенството между двойните звезди и черните дупки. Моля спецовете да обяснят.[/quote]
  И спецовете не могат да обяснят това равенство.

 29. 29 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  даа, ето как едно хубаво момче след не много време ще стане емигрант щото се занимава с много скъпа наука, за която не получва помощ, а стипендия от 450 жалки лева.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 30. 30 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#27] от "ahasver":

  Нема равенство, но засега единственият възможен начин за преко наблюдение на черна дупка е ако тя е по случайност в двойна система.

  Тука го има обяснено и шаренко:

  http://chandra.harvard.edu/photo/2011/cygx1/animations.html

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 31. 31 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  [quote#16:"aron25"]Той обикаля близо до една от лагранжови точки на системата Земя-Луна. На 60 градуса пред Земята има такава точка, [/quote]
  Точките на Лагранж, или L-точките, са позициите в дадена орбитална конфигурация, при които даден малък обект, подчинен само на гравитацията, има относително постоянна, неизменна пэозиция спрямо два големи обекта. Точно такъв е случаят с изкуствените спътници спрямо Земята и Луната.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 32. 32 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  [quote#24:"Vedrin Jeliazkov"]авторът на статията Георги Марчев не разбира много от астрономия и/или твърде разсеяно си е водил записките, когато е взимал интервю от Георги Латев и не си е направил труда да провери фактите в някой публичен източник.[/quote]

  Такова отношение към новините не е изключение, а правило за бг журналистите. За съжаление, и хората от Дневник го прихванаха - а бяха от малкото, които не преписваха сляпо новини

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1956 Весело

  [quote#11:"jubal harshaw"]
  https://mk.wikipedia.org/wiki/2010_TK7[/quote]
  Патеката на движење му осцилира околу L4 Сонце-Земја, shuttling between this and Лагранжовата точка L3 со период од околу 400 години.

  Македонскиот язик is fucking cool

 34. 34 Профил на batipetio
  batipetio
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "saseff":

  Ама то там какво е свинарник, краварник или и двете. Някой или някоя може да се почуства неоютно

  Надявам се да доживея деня в който на митинг някой политик ще спрегне глагол в минало свършено време. Различен от еб.хме ви мамата разбира се.
 35. 35 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#7:"КДС"]Абсолютно верно! А земята не само се върти, но се и клати.[/quote]

  хахахаахахахах

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 36. 36 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#31] от "Вени Г.":
  [quote#31:"Вени Г."]Точките на Лагранж, или L-точките, са позициите в дадена орбитална конфигурация, при които даден малък обект, подчинен само на гравитацията, има относително постоянна, неизменна пэозиция спрямо два големи обекта. Точно такъв е случаят с изкуствените спътници спрямо Земята и Луната.[/quote]Колко компетентно звучаща грешка!

  В момента няма нито един изкуствен спътник, които да се намира в някоя от точките ла Лагранж!
  Имало е проекти но до сега не е осъществен нито един. Вие се бъркате със комуникационните спътници на геостационарна орбита, обикалящи Земята точно за 24 часа и с кръгова орбита на 35786км от земята. Астероида за които говори астронома не е спътник на земята защото не обикаля около нея.

 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#7] от "КДС":
  До коментар [#35] от "lonely_ninja":
  [quote#7:"КДС"]Абсолютно верно! А земята не само се върти, но се и клати.[/quote]Земята като планета наистина се клати!

  Клати се, защото оста на въртене на земята променя положението си спрямо звездите и описва кръг за 26000 години поради така наречената прецесия. Вижте тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Axial_precession

  Като резултат от това след 13000 години зодиакалните съзвездия, през които преминава Слънцето през годината , ще са съвсем други. Много ми е интересно какво ще казват тогава астролозите.

 38. 38 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#36] от "BlueWater":

  Геостационарните комуникационни спътници да не би да не са изкуствени? Признавам, че имайки тях предвид, сбърках като упоменах всички спътници. Извинявам се. Сбърках - само комуникационните спътници са в точките на Лагранж.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 39. 39 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#38] от "Вени Г.":
  [quote#38:"Вени Г."] само комуникационните спътници са в точките на Лагранж.[/quote]Продължвате да неразбирате, че в точките на Лагранж няма изкуствени спътници. Ако в някоя от тях имаше спътник, то той НЯМАШЕ да обикаля около Земята както го правят всички изкуствени спътници включително и тези на геостационарна кръгова орбита, а щеше непрекъснато да е на едно и също място спрямо Земята и Слънчето, или спрямо Земята и Луната. Прочетете поне малко. http://en.wikipedia.org/wiki/Lagrangian_point

  Точки на Лагранж има за всяка ДВОЙКА тела които си вазимидействат гравитационно. Пример Слънце и Земя или Земя и луна.

 40. 40 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  Поправка:
  [quote#39:"BlueWater"]Точки на Лагранж има за всяка ДВОЙКА тела които си вазимидействат гравитационно. Пример Слънце и Земя или Земя и луна. [/quote]Да се чете: "Точки на Лагранж има за всяка ДВОЙКА тела които си ВЗАИМОДЕЙСТВАТ гравитационно. Пример Слънце и Земя или Земя и Луна.

 41. 41 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#30] от "jubal harshaw":
  [quote#30:"jubal harshaw"]Нема равенство, но засега единственият възможен начин за преко наблюдение на черна дупка е ако тя е по случайност в двойна система.[/quote]Това разбира се не е вярно!

  Ето начините за откриване и доказване на черна дупка:
  1. Привличане на много материя "засмукване".
  2. Звездни двойки излъчващи ренгенови лъчи.
  3. Квази-периодично излъчване на ренгенови лъчи.
  4. Гравитация на Галактични ядра.
  5. Гравитационни лещи.

 42. 42 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#39:"BlueWater"]в точките на Лагранж няма изкуствени спътници[/quote]
  В някои от (или в близост до) точките на Лагранж e имало, продължава да има и/или се планира изпращането на нови космически апарати, например:
  -- L1: International Sun Earth Explorer 3, Solar and Heliospheric Observatory, Advanced Composition Explorer, WIND (тази орбита е подходяща за наблюдаване на системата Земя-Слънце, тъй като никога не се засенчва от Луната или Земята; тя би била полезна също като междинен пункт при полети между Земята и Луната, тъй като изисква относително по-малки промени в скоростта за навлизане в земна или лунна орбита (т.е. по-малко гориво);
  -- L2: Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, Herschel Space Observatory, Planck space observatory, Chang'e 2; предстои да бъдат разположени там също Gaia probe, както и James Webb Space Telescope (тази орбита е подходяща за инструменти за наблюдаване на дълбокия космос, тъй като апарати около нея остават в постоянно относително положение спрямо Земята и Слънцето и поради това е по-лесно да бъдат екранирани техните въздействия и да бъдат калибрирани; би била подходяща също за комуникационни спътници, покриващи обратната страна на Луната).

 43. 43 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#42] от "Vedrin Jeliazkov":
  [quote#42:"Vedrin Jeliazkov"]В някои от (или в близост до) точките на Лагранж e имало, продължава да има[/quote]Моля, бихте ли дали конкретно име на космически апарат, кога е изведен и от кога до кога е бил в коя точно точка на Лагранж?!

  Проекти е имало и има много, но все още нищо не е осъществено!

 44. 44 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#43:"BlueWater"]Моля, бихте ли дали конкретно име на космически апарат, кога е изведен и от кога до кога е бил в коя точно точка на Лагранж?![/quote]
  Ами... дал съм вече имената -- тривиално е да си намерите останалата информация, можете ако искате да я споделите тук след това

 45. 45 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#44] от "Vedrin Jeliazkov":
  [quote#44:"Vedrin Jeliazkov"]Ами... дал съм вече имената -- тривиално е да си намерите останалата информация, можете ако искате да я споделите тук след това[/quote]Добре ето още първият ви пример обикаля по "Хало" орбита около ТРИ точки ла Лагранж но НЕ СТОИ в никоя от тях:
  [quote#42:"Vedrin Jeliazkov"]-- L1: International Sun Earth Explorer 3[/quote] ISEE-3 was launched on 12 August 1978. It was inserted into a "halo" orbit about the libration point some 240 Earth radii upstream between the Earth and Sun.

  A halo orbit is a periodic, three-dimensional orbit near the L1, L2, or L3 Lagrange points in the three-body problem of orbital mechanics. A spacecraft in a halo orbit does not technically orbit the Lagrange point itself (which is just an equilibrium point with no mass), but travels in a closed, repeating path near the Lagrange point.

 46. 46 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#45:"BlueWater"]Добре ето още първият ви пример обикаля по "Хало" орбита около ТРИ точки ла Лагранж но НЕ СТОИ в никоя от тях:[/quote]Поправка:Добре ето още първият ви пример обикаля по "Хало" орбита около една от Л1,Л2 или Л3 точки на Лагранж но НЕ СТОИ в никоя от тях:"

 47. 47 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#45:"BlueWater"]обикаля по "Хало" орбита около ТРИ точки ла Лагранж но НЕ СТОИ в никоя от тях[/quote]
  Няма такова нещо като "Хало" орбита около три точки на Лагранж (едновременно). Има Хало орбити в близост до някоя от точките на Лагранж (по-конкретно L1, L2 или L3). Ако прочетете още веднъж малко по-внимателно какво съм написал по-горе, в него точно такова твърдение каквото ми приписвате не се и съдържа. Между другото, прочетете и за останалите спътници и след това помислете отново доколко вашето твърдение че "в точките на Лагранж няма изкуствени спътници" е неточно (не се пояснява за точките на Лагранж на коя система говорите) и подвеждащо (например що се отнася до Halo или Lissajous орбитите на няколко апарата, които и в момента се намират там в системата Земя/Слънце).

 48. 48 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#47] от "Vedrin Jeliazkov":
  [quote#47:"Vedrin Jeliazkov"]Ако прочетете още веднъж малко по-внимателно какво съм написал по-горе, в него точно такова твърдение каквото ми приписвате не се и съдържа. [/quote]ОК! Четем пак написаното от Вас!
  [quote#42:"Vedrin Jeliazkov"]В някои от[/quote]
  [quote#42:"Vedrin Jeliazkov"]точките на Лагранж e имало, продължава да има[/quote]А Аз твърдя, че:
  [quote#39:"BlueWater"]Продължвате да неразбирате, че в точките на Лагранж няма изкуствени спътници. [/quote]Това се отнася за всички точки на двете двойки Слънце-Земя и Земя-Луна. Нещо неясно?

 49. 49 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#47:"Vedrin Jeliazkov"]например що се отнася до Halo или Lissajous орбитите на няколко апарата, които и в момента се намират там в системата Земя/Слънце[/quote]При движение и по двата вида орбити, апаратите са на значителни и различни разстояния от точките на Лагранж и НИКОГА дори и не преминават през тях.

 50. 50 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#49:"BlueWater"]При движение и по двата вида орбити, апаратите са на значителни и различни разстояния от точките на Лагранж и НИКОГА дори и не преминават през тях.[/quote]
  В професионалния жаргон е прието да се казва че даден апарат се намира в такава точка когато всъщност той се движи по орбита в близост до нея и се възползва от интересните свойства на гравитационното поле там. Както вече стана ясно, примери за такива апарати в L1 и L2 на системата Земя/Слънце има множество. Що се отнася до системата Земя/Луна задачката е за домашно

 51. 51 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1022 Весело

  "Този спътник не е много голям. Движи се в много интересна траектория. Не обикаля около Земята, а се е установил в една точка и почти не мърда. Трудно се наблюдава дори с телескоп, защото е близо до Слънцето."

  Е т'ва е! Спътник на Земята е близо до слънцето! Революционно!!!
  Този учèн май е кандидат за руската академия на нàуките

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 52. 52 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#50] от "Vedrin Jeliazkov":
  [quote#50:"Vedrin Jeliazkov"]В професионалния жаргон е прието да се казва че даден апарат се намира в такава точка когато всъщност той се движи по орбита в близост до нея[/quote]Тоест никой апарат не стои в такава точка, а обикаля около нея и то на значителни разстояния като 700 000 км
  The Herschel spacecraft was eventually placed in a large "halo" orbit around L2 (halo orbits are special cases of Lissajous orbits around Lagrange points where the in-plane and out-of-plane frequencies are the same), with an amplitude of about 700 000-km and a period of approximately 178 days. The distance from the Earth ranges from 1.2 to 1.8 million km.

  Домашното си го напишете Вие, защото жаргон е едно а действителността друго.

 53. 53 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#52:"BlueWater"]Домашното си го напишете Вие, защото жаргон е едно а действителността друго.[/quote]
  С удоволствие ще споделя правилния отговор. Американския апарат ARTEMIS-P1 достига L2 (Земя/Луна) на 25 август 2010 г. Няколко месеца по-късно, на 22 октомври 2010 г., вторият апарат от мисията (ARTEMIS-P2) достига L1 (Земя/Луна). По този начин те влизат в историята като първите апарати успешно достигнали такива орбити (за разлика от по-посетените и населени L1 и L2 на системата Земя/Слънце). По-нататък, на 9 януари 2011 г. ARTEMIS-P2 се премества от L2 в L1, откъдето впоследствие двата апарата се отправят към орбити около Луната, съответно на 27 юни 2011 г. и 17 юли 2011 г. [Източник: http://www.nasa.gov/mission_pages/artemis/news/lunar-orbit.html]

 54. 54 Профил на ralitsa_s
  ralitsa_s
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "...проект за двойни системи - звезди, или просто казано - за черните дупки."
  Толкова "просто" казано, че чак невярно.....
  Дано не го прочете някой астроном.

 55. 55 Профил на ralitsa_s
  ralitsa_s
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "БАН беше дискрИдитирана през последните години."
  ??????
  Дали все пак да не замените "И"-то с Е? )))

 56. 56 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "BlueWater":

  дай по един пример за тия точки, дето си ги изредил, че ние, по-простите селяндури не разбираме толкоз много купешки приказки. дискавъри и н. географик са ни ного над нивото, а и сме бедни, та четем само неделните весници в кенефа на раб. место.

  не забравяй Ословията на зъдачката - да не е двойна сизтема, а наблудението да е преко; )

  Айде, Шисти, ти си наред. Иначе еваллата, че от сичко 'разбираш'.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 57. 57 Профил на ralitsa_s
  ralitsa_s
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Това поражда удивление и когато човек не знае какво се случва, може да си помисли, че идват някакви нашественици."

  Повечето средно интелигентни хора (предполагам читателите на Дневник са такива), дори и да "не знаят какво се случва" не биха си помислили, че "идват някакви нашественици". Да, биха се поинтересували какво астрономическо явление се наблюдава, но да си помислят за идването на нашественици ми се струва леееко пресилено ....и обиждащо интелекта на аудиторията Въобще целият материал е с точно такъв тон - внушаващ, че читателите му са слабо интелигентни, необразовани хора, които нямат елементарна обща култура.

 58. 58 Профил на ralitsa_s
  ralitsa_s
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Понякога се случва планетите да се виждат наобратно."

  И как точно планетите се "виждат наобратно"? ))

  Или, може би, се опитвате да кажете нещо за ретроградното движение на планетите? (Което всъщност само изглежда ретроградно за наблюдаващите от Земята т.е. при геоцентрична система. При хелиоцентрична система т.е. ако се наблюдава от Слънцето движението на планетите не е ретроградно)

 59. 59 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#24:"Vedrin Jeliazkov"]Изчисленията показват че периодично той би трябвало да се мести между L4 и третата точка на Лагранж (L3), която е се намира зад Слънцето на мислената линия, която свързва Земята и Слънцето (на 180 градуса спрямо Земята по нейната орбита).[/quote]

  Това няма как да е вярно, тъй като L3 (както и L1 и L2) са експоненциално нестабилни точки. За L3 от системата Земя - Слънце периодът на "сгъване" е 150 дни, а за L1 и L2 - 23 дни. Това означава, че ако изкуствен спътник се постави на това място, то трябва регулярно и постоянно да се правят корекции в орбитата му, за да остане на това място. Иначе ще "избяга" оттам. И все пак са относително добри точки - именно затова слънчевата обсерватория SOHO е поставена в L1 - точката между Земята и Слънцето, в която резултантната гравитация между двете тела е нула. В L2 най-вероятно ще бъде наследникът на телескопа "Хъбъл". Докато L3 е доста удобна за струпване на сили за бъдеща вражеска инвазия срещу Земята, още повече, че тази точка е перманентно невидима от Земята.

  За разлика от тях, L4 и L5 са напълно стабилни, тъй като е изпълнено второто условие диференциалното уравнение на Лагрнаж да няма реални корени, а само имагинерни, и то е масата на едното тяло да е повече от 25 пъти (приблизително) по-голяма от масата на другото. Това е изпълнено както за системата Земя - Луна (масата на Земята е 81 пъти по-голяма от тази на Луната), така и за системата Слънце - Земя (масата на Слънцето е 333 000 пъти по-голямата от тази на Земята).

 60. 60 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#59:"Sioux"]Това няма как да е вярно, тъй като L3 (както и L1 и L2) са експоненциално нестабилни точки.[/quote] Наистина L1, L2 и L3 са нестабилни, за разлика от L4 и L5. Все пак Земята, Слънцето и астероида 2010 TK7 не са изолирана система съставена само от 3 движещи се тела и това доста усложнява нещата. По-конкретно в случая с 2010 TK7 моделите показват че той ще изпреварва все повече Земята по нейната орбита около Слънцето, достигайки най-отдалечената точка през 2209 г. Тази точка е близо до L3 Земя/Слънце. След това 2010 TK7 ще започне да "изостава" и Земята постепенно ще го "настигне", така че през 2400 г. разстоянието помежду им ще бъде съпоставимо с това, което е било през 2011 г., т.е. периода на този цикъл на раздалечаване и сближаване е около 390 г. според това което казват моделите, които се стремят да отчитат всички фактори с някакво непренебрежимо малко влияние. Разходката на 2010 TK7 между L4 и L3 Земя/Слънце вероятно няма да претърпи съществени промени през следващите няколко хиляди години, а за по-нататък е по-неясно [Източник: http://neo.jpl.nasa.gov/news/news173.html]

 61. 61 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Правилно човека се опитва да обяснява с прости думи разни неща, понеже е наясно, че от възхода на димукрациътъ насам матряла много изпростя и ходи на врачки наедно с упрафляващите. Затова малко глупаво се получава като разказва как планетите се доближавали или се движели наобратно.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 62. 62 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#60] от "Vedrin Jeliazkov":

  Наистина и Юпитер и Марс и Венера са в играта, но такава дългосрочна стабилност изглежда просто невероятно, без да искам да оспорвам авторитета на NASA. Едно е сигурно - няма да сме живи, за да разберем.

 63. 63 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#62:"Sioux"]Наистина и Юпитер и Марс и Венера са в играта, но такава дългосрочна стабилност изглежда просто невероятно, без да искам да оспорвам авторитета на NASA. Едно е сигурно - няма да сме живи, за да разберем.[/quote]
  Интересно е да се прочете статията от миналата година на Martin Connors и колегите му (които първи са класифицирали астероида като троянски) в Nature (http://www.nature.com/nature/journal/v475/n7357/full/nature10233.html). Свободно достъпeн pre-print има тук: http://www.astro.uwo.ca/~wiegert/2010TK7/2010TK7.pdf
  Според един пасаж от статията: "Interaction with Earth at the near-Earth end of the tadpole results in rapid decrease in a, making the object increase its angular speed (Kepler’s third law), and outpace Earth. This is currently taking place. Slow resonant interaction on the other parts of the tadpole increases a, making the object slow gradually so that it again approaches Earth." Интересно е да се отбележи също че според изчисленията на тези господа, астероида бързо е преминал от L5 към L4 преди около 1511 години и в бъдеще е възможно да направи обратния преход, но наистина няма да сме живи да видим това. Други изречения, които хвърлят известна допълнителна светлина са следните: "We expect a special sensitivity to effects from Jupiter, which are 80 times stronger than those of Earth when Jupiter is at the same celestial longitude as the L3 point. The overall Trojan behaviour is dictated by 1:1 orbital resonance with Earth, but large nonresonant effects such as those of Jupiter are important in influencing the asteroid's chaotic behaviour." Интересно е също да се замисли човек колко ограничени са всъщност способностите ни да описваме и предвиждаме поведението на по-сложни системи, в които има непренебрежими хаотични явления. Както авторите пишат "Chaos limits our ability to predict the asteroid's position with high accuracy over time scales greater than about 250 years.", а по-нататък казват "Knowledge of the orbit will improve as it is observed over the years, but its chaotic nature dictates that dynamics-based discussions of the origin, fate, and genetic relationships of 2010 TK7 will necessarily remain statistical in nature."

 64. 64 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#53] от "Vedrin Jeliazkov":
  [quote#53:"Vedrin Jeliazkov"]С удоволствие ще споделя правилния отговор. Американския апарат ARTEMIS-P1 достига L2 (Земя/Луна) на 25 август 2010 г. [/quote]Моля, прочетете пак по-внимателно домашното си.
  the ARTEMIS spacecraft entered into orbit around the moon's Lagrangian points in the winter of 2010.

  Ако се затруднявате, разгледайте голямата картинка в началото на цитираната от вас статия.
  [quote#53:"Vedrin Jeliazkov"]http://www.nasa.gov/mission_pages/artemis/news/lunar-orbit.html][/quote]

 65. 65 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ''всяка година разстоянието между Земята и Луната обаче се увеличава с един сантиметър. Това действие обаче не е еднопосочно, т.е. Луната никога няма да ни напусне. След доста голям период от време, който изисква изчисление, ще започне обратен ход"

  Много искам да видя тези изчисления.

 66. 66 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#56] от "jubal harshaw":
  [quote#56:"jubal harshaw"]дай по един пример за тия точки, дето си ги изредил, [/quote]Ето заповядайте! Не отказвам да споделям знания с хора, които искат да научат нещо ново за тях.
  [quote#41:"BlueWater"]1. Привличане на много материя "засмукване". [/quote]http://www.damtp.cam.ac.uk/research/gr/public/bh_obsv.html
  [quote#41:"BlueWater"]2. Звездни двойки излъчващи ренгенови лъчи. [/quote]http://www.universetoday.com/13773/light-echo-from-x-ray-flare-reveals-existence-of-a-molecular-torus-surrounding-a-supermassive-black-hole/
  [quote#41:"BlueWater"]3. Квази-периодично излъчване на ренгенови лъчи. [/quote]http://adsabs.harvard.edu/abs/2011MNRAS.412.1011R
  [quote#41:"BlueWater"]4. Гравитация на Галактични ядра. [/quote]http://www-spof.gsfc.nasa.gov/stargaze/Sblkhole.htm
  [quote#41:"BlueWater"]5. Гравитационни лещи. [/quote]http://news.discovery.com/space/hunting-black-holes-with-gravitational-lenses-120210.html

 67. 67 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#65] от "BohrMottelson":
  [quote#65:"BohrMottelson"]Много искам да видя тези изчисления. [/quote]Ето четете.

  http://ipho2009.smf.mx/downloads/exams/Theo1_Question_Final.pdf

 68. 68 Профил на romanzz
  romanzz
  Рейтинг: 233 Весело

  Как да го кажа възможно най-тактично - авторът на това е, хм, сериозно ограничен от природата и образованието си. Не мога да коментирам астронома Латев, поне докато "Дневник" не въведе задължителната за България практика да пуска и аудиозаписи от интервютата си - да видим какво е казал човекът всъщност

 69. 69 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 571 Весело

  http://www.stellarium.org/ е далеч по-интересно някак си.

 70. 70 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Щом има специализирани телескопи за наблюдение на самото Слънце, вкл. на Рожен, какъв е проблема да се наблюдава тяло на 60 градуса на верев, та астрономът казва, че трудно се вижда? Предполагам заради филтрите ще да е.

  Що не казват калко е голямо тялото все пак? Че е малко, разбрахме. По-голямо ли е от главата на брадатия скулптор?

 71. 71 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#66] от "BlueWater":

  Не знаеш да четеш добре, затва не разбираш ни българския ми, ни английския в статиите, що ги четеш:

  1 е оценка за маса, затворена в обема на целия прашен диск, не директно наблюдение.

  2 "Similarities of SDSSJ0952+2143 with some extreme supernovae suggest the explosion of a supernova of Type IIn. However, an extreme accretion event in a low-luminosity AGN or inactive galaxy, especially stellar tidal disruption, remain possibilities"

  http://arxiv.org/abs/0902.3248

  На български, вероятно иде реч за свръхнова, звезда, която пада в черна дупка е по-малко вероятното обяснение

  В №3 си дал пример за директно наблюдение на ефекта на черна дупка върху акреционен диск. В двойна звезда. Браво, добро попадение, което единствено потвърждава това, което казвам и аз.

  4 и 5 директно казват, че има теоретична предпоставка за такива ефекти, но не могат да се наблюдават.

  Поздрави, и както винаги, наблегни на осмислянето на четеното, а не на търсенето на цитати.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 72. 72 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 458 Весело

  Малеййй, що математик, що чудо се извъди тука! Ма найш колко им пука на Лагранжовите точки от това, че доморасли "математици" се опитват да "докажат" вече доказаното. Те, точките де, ще са си там докато тези тела са си все още на мястото си и не са си изменили масата. Нищата стават много по-трудни когато се опитваме да изчислим точките на равновесие на три движещи се тела с огромна разлика в масите и отстоянията, щото кат' се вгледате в уравненията, основен аргумент е масата. Това май никой до сега не е успял да направи. Е кат' успеете да го сметнете, тогаз ми се обадете та да пратим един спътник точно там.

 73. 73 Профил на Георги Марчев
  Георги Марчев
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Интервюто е свалено от аудио запис. Не съм водил записки А фактите в него са проверени, доколкото ми позволява същността на "ограничен от природата и образованието си".

  Езикът на интервюто е "прост", както някой нагоре е написал, защото "Дневник" не е специализирано научно издание.

  Затова напишете вашата истина в "Новини от Вас". Ако искате, задайте въпроси и на Георги Латев. Ще му предам.

 74. 74 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#71] от "jubal harshaw":
  [quote#71:"jubal harshaw"]1 е оценка за маса, затворена в обема на целия прашен диск, не директно наблюдение. [/quote]Може ли да обясните кой и как според вас е наблюдавал ДИРЕКТНО черна дупка от която дори светлината не може да излезе?!

  Другото, което сте написал, е безсмислено да го коментирам, защото не разбирате най-важните неща, а се опитвате да спорите!

 75. 75 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#74] от "BlueWater":

  Еми като не разбираш какво значи "директно", обърни се към речник, умньо.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 76. 76 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#64] от "BlueWater":
  Next step: make the jump from Earth orbit to the tricky kidney-shaped "Lissajous" orbit, circling what's known as a Lagrangian point on each side of the moon. These points are the places where the forces of gravity between Earth and the moon balance each other – the point does not actually offer a physical entity to circle around. ARTEMIS P1 made the leap – in a beautiful arc under and around the moon -- to the Lagrangian point on the far side of the moon on August 25, 2010. The second craft made the jump to the near side of the moon on October 22. This transfer required a complex series of maneuvers including lunar gravity assists, Earth gravity assists, and deep space maneuvers. The combination of these maneuvers was needed not only to arrive at the correct spot near the moon but also at the correct time and speed. [Източник: http://www.nasa.gov/mission_pages/artemis/news/lunar-orbit.html]

  Между другото, в правилния отговор на домашното имаше допусната съвсем друга печатна грешка, която ще ви извади очите, но не забелязахте

 77. 77 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#73:"Георги Марчев"]Интервюто е свалено от аудио запис.[/quote]
  Бихте ли публикували този запис?

 78. 78 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#76] от "Vedrin Jeliazkov":
  [quote#76:"Vedrin Jeliazkov"]Next step: make the jump from Earth orbit to the tricky kidney-shaped "Lissajous" orbit, circling what's known as a Lagrangian point on each side of the moon. [/quote]Това го давате вие и то пак доказва моята теза, че в точките на Лагранж НЯМА космически апарати. Има такива които ги обикалят от голямо разстояние.

  Вие не го разбирате, защото се занимавате с картография, а не астрономия. Един въпрос. Научихте ли какво е BGP и проблемите в GEANT?

 79. 79 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Свалям шапка на такива хора, дето ВСЕ ОЩЕ работят за чистата наука. Щото при сегашните условия да работиш това, което не може да изхрани семейството ти, си е чист героизъм. Вчера четох някъде, че сме давали малко пари за армията, щото другите били похарчили много милиарди за тоз дет' духа . Не е трагедията в това, че харчим малко за армията, трагедията е в това, че харчим доста повече пари за полицията, доста по- малко за здравето на българския граданин (тук май стигнаме до прословутия плакат "Делото по спасявене е дело на самите давещи се!) много, ама наистина много по-малко за развитие на науката. Стигнахме до там, че едно недоучено пичлеме нарече малкото останалите умни хора в България "феодални старци", без да има понятие какво е това наука и без да знае с какво се занимават те. Направи един плах опит да приложи някакъв американски модел, който и през микроскоп се виждаше, че няма да работи просто щото системата е различна. И баба може с много пари да направи от лапад супа топчета. Обидното в случая беше една обява от същата тая обсерватория, дето искаха астроном с маса изисквания като компютърна грамотност и то не каква да е, а на степен програмиране на два програмни езика, знанието на поне два езика, освен родния му, справящ се с комуникациите и маса други неща и всичко това срещу "огромната" заплата от 350 левчета. Даже имаха безочието заплатата да я пуснат и в евра - беше 180. Ама що безочие, толкоз онова недоразумение, което в момента се кичи с титлата "фаянсов" министър отпусна . Вижте, аз нямам кой знае какви понятия от чиста наука, икономика и доста нещица от реалния живот, но искам мойте парички да отиват за смислени цели

 80. 80 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#78:"BlueWater"]Това го давате вие и то пак доказва моята теза, че в точките на Лагранж НЯМА космически апарати. Има такива които ги обикалят от голямо разстояние.[/quote]
  Да кажем че постигаме известен мъничък напредък. Сега остава да уточните кое разстояние и в какъв контекст е голямо и кое не, както и евентуално да съпоставите мнението си с това на професионалните астрономи.

  [quote#78:"BlueWater"]Вие не го разбирате, защото се занимавате с картография, а не астрономия.[/quote] Заниманията ми с картография са от непрофесионално естество, както впрочем и тези с астрономия, тъй че аргумента ви е формално невалиден. Със сигурност има много неща които не знам или не разбирам, но причината за това определено не е тази която сочите.

  [quote#78:"BlueWater"]Един въпрос. Научихте ли какво е BGP и проблемите в GEANT?[/quote] Този въпрос няма общо с това, което разискваме тук и поради това ще се въздържа от отговор, както и от по-нататъшни дискусии. Бих ви препоръчал по-често да четете и осмисляте думите, които сте цитирал в подписа си. А също може да е разумно да потърсите и други източници на вдъхновение

 81. 81 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Любопитно

  2010NT7 или 2010 TK7 последно?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 82. 82 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#15] от "teridan":

  Точно това е, не се върти около земята, за това не е земен спътник а астероид от типа на троянците. Тук е първата грешка. Втората грешка е че Луната не е астероид който да обикаля синхронизиран със земята но с по-голяма орбита, Луната обикаля около замята, и следователно е спътник. Не вярвам много младежа да е направил тези грешки, по скоро са се "загубили в превода" от журналиста. Повече информация има ето тук: httpс://en.wikipedia.org/wiki/2010_TK7

 83. 83 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#67] от "BlueWater":

  Сириъсли?

  Аз не видях изчисления, а само задачи без решение от файнъл.

  Задачи 3 и 4 са свързани с отдалечаването на Луната и загуба на енергия, дължаща се на приливите, индуцирани от гравитационното поле на Луната.

  Авторът твърди, обаче, че "След доста голям период от време, който изисква изчисление, ще започне обратен ход"

  Е именно тези изчисления изкам да видя.
 84. 84 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 676 Неутрално

  сори, искам, а не "изкам"

 85. 85 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Дневник" вие сте неграмотни и/или вашият журналист е неграмотен- няма небе/ на небето живее дедо боже/ има космос или космическо пространство и не може спътник на Земята да е "съвсем близо" до слънцето.

 86. 86 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#83] от "BohrMottelson":
  [quote#83:"BohrMottelson"]Авторът твърди, обаче, че "След доста голям период от време, който изисква изчисление, ще започне обратен ход"

  Е именно тези изчисления изкам да видя. [/quote]Не е нужно да ви давам изчисления. Процесът на отдалечаване на Луната е в следствие на приливите които тя предизвиква на Земята. Като резултат енергията от забавяне въртенето на Земята се предава на Луната и тя постепенно се отдалечава. Този процес не е безкраен. Той ще спре когато след стотици милиони и милиарди години скороростта на въртене на Земята стане равна на времето за което Луната обикаля около Земята. Тоест не само Луната ще е обърната с една и съща страна към Земята, а и Земята непрекъснато ще е обърната към Луната с една и съща страна. Тогава други фактори като гравитацията на Слънцето ще продължат да забавят въртенето на Земята и от там въртенето на Луната, а това ще доведе до обратен процес на приближаване на Луната. Всичко това е много вероятно не се случи, защото Слънцето ще е станало червен гигант и ще е погълнало Луната и Земята.

 87. 87 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Изчисленията, моля! Най-интерсено ми е какви допускания правите.

  Останалото са хенд-уейвинг аргументи. 88. 88 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нема да ми закачате родното място !!!

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 89. 89 Профил на bizdelnik
  bizdelnik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Евала, Латев, чуден си!

 90. 90 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  По-добре да бяха написали квази-спътник, защото тоя камък не гравитира около земята, нито движението му се обуславя предимно от системата Земя-Луна.

  Жизнь или Life - избор има.
 91. 91 Профил на romanzz
  romanzz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Уважаеми Георги Марчев,
  опасявам се, че интервюто ви е не в предаването на научни факти на разговорен език, както твърдите, а предаване на нелепости чрез несвързан брътвеж ("По време на танца на планетите близо бяха най-ярките планети на небето Венера и Юпитер в близост до Луната", "Той обикаля близо до една от лагранжови точки на системата Земя-Луна. На 60 градуса пред Земята има такава точка, където в момента е това тяло", "Не обикаля около Земята, а се е установил в една точка и почти не мърда", "Затова се включваме се в доста". В повечето от тези случаи проблемът е, че може би не сте си прочел текста, преди да го публикувате.
  Освен това в интервюто има десетина груби фактически неточности, които не могат да се извинят с опростяване на езика – примерно "Първото наблюдение на явлението с телескопи се е провело през 1876". Първото наблюдение на транзита на Венера с телескоп е на Джеремая Хоръкс от 1639 година. През 1876 дори не е имало преминаване – или Латев, или вие бъркате датата с 1874.
  Заради това изразих съмнение в достоверността на цитирането. Ако цитатите ви са коректни, както твърдите, значи просто сте подбрали отчетливо некомпетентен събеседник – може би на базата на лично познанство?
  Тези забележки не целят да ви обидят, а просто да защитят един елементарен стандарт в журналистиката – авторът поне малко да разбира за какво пише.
  Най-добри пожелания

 92. 92 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#91] от "romanzz":

  В началото беше и 2010NT7, а сега гледам са го оправили все пак на 2010 TK7.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 93. 93 Профил на aristomen_ivanov
  aristomen_ivanov
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Много интересна статия... на мен страшно много ми допадна!

 94. 94 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#15] от "teridan":

  Точката на Лагранж е място, където дадено тяло е в механично равновесие, като уравновесени са гравитационното притегляне на Земята, Слънцето и инерчните сили. В този смисъл, този астероид не просто обикаля около Слънцето на същата орбита като Земята, той е в специално положение спрямо Земята, а тъй като не е и *точно* в точката на Лагранж, той обикаля около тази точка (което нямаше как да стане, ако Земята отсъстваше и той просто обикаляше около Слънцето), т.е. Земята също в много голяма степен определя динамиката му. Де факто, по твоята логика, и Луната обикаля около Слънцето

  Всъщност, аз не съм сигурен дали трябва да се използва понятието спътник - нали затова си има термин Троянец - но пък хем е, хем не е

 95. 95 Профил на Blagomira Blagoeva
  Blagomira Blagoeva
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Хей г-н Латев Поздрав! Както винаги по интересен и достъпен начин поднасяш фактите, много радва. Ще се радвам, ако имаш пак някоя лекция по астрономия за неастрономи .

  Успехи на теб и на БАН, дано се намери сред Вас и добър мениджър да се справи с проблемите с финансирането, че не искаме обсерваторията на Рожен да бъде закрита.

 96. 96 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#94] от "Петър42":

  По моята логика Луната обикаля около Земята. Т. нар. втори естествен спътник - не.

 97. 97 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#94:"Петър42"]Луната обикаля около Слънцето[/quote]

  Е па обикаля около слънцето, да не би Слънцето да обикаля около Луната?

  Впрочем "спътник" означава нещо като равнопоставеност, заедност; придружител, а не зависимост. Виж, сателит е друго нещо. В този смисъл астероидът 2010 TK7 е спътник, но не сателит.

  Но пък може би тази разлика е само в българския, не знам.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 98. 98 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Както казва колегата 97, с птичия ник, нагледно това изглежда така: Вие си седите на масата и консумирате. Айде да е прясно мляко. Келнерът ви обикаля, той е сателит. Човекът на съседната маса, с бира и мастика, се явява спътник. Тримцата вкупом се въртим около солея. От ясно, по-ясно.
  До коментар [#97] от "Гуано":

 99. 99 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#98] от "onufrij":

  Всичко е точно, колега, само никът ми не е птичи.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 100. 100 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#87] от "BohrMottelson":

  Тук http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=124 може да прочетете над 10 въпроса и отговора за луната дадени от университета Корнуел. В един от отговорите се казва:

  The moon will never go away though. After billions of years (the precise number is hard to estimate), the moon will get to its final end state where it orbits more slowly and the Earth spins exactly as fast as the moon orbits. One side of the Earth will see the moon fully up in the sky while the other side of the Earth will never see the moon. This state is called tidally locked. By this time, the sun may have already become a red giant and disrupted or destroyed the Earth and moon entirely, though.

  Има възможност да задавате въпроси. Като се съмнявате в това което съм ви написал, питайте ги за доказателства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK