Татяна Буруджиева: Първанов тепърва ще трябва да доказва, че е полезен за БСП

Татяна Буруджиева

© Красимир Юскеселиев

Татяна БуруджиеваСергей Станишев беше преизбран за председател на БСП на 48-ия конгрес на партията, след като основният му опонент - Георги Първанов, се оттегли в последния момент. И в края на форума Станишев отчете, че партията не е консолидирана и трябва да "лекува много рани". Първанов, който беше избран за член на разширеното партийно ръководство, не обяви следващите си планове, разбра се, само че остава в партията. За процесите, които предстоят в БСП и в левицата до следващите парламентарни избори, потърсихме мнението на политолога Татяна Буруджиева. 


Според вас състоя ли се лидерската битка в БСП?


- Състоя се, разбира се. Тези няколко месеца основно на терена на медиите, но и при срещите в организациите на БСП по места имаше битка между Станишев и Първанов. Независимо от финалния отказ на Първанов битката получи и своя край с победата на Станишев. Защото отказът на Първанов не беше от битката, а от нейния резултат.
Казвате, че Първанов не се е отказал от битката, а от резултата й, не мислите ли, че в такъв случай този конгрес беше нещо като "генерална репетиция" за следващ?


- Възможно е Първанов да последва съдбата на Кадиев и на всеки възможен форум да продължи да се кандидатира и да се бие за поредния пост. Струва ми се, че да направиш всичко това – скандалите в медиите, личните нападки, огромния опит да убедиш партията си, но и всички българи, че си политик с бъдеще, стожер на морала и носител на бъдещето на България – това не се прави с цел репетиция за действие след години. Защото следващият конгрес, на който БСП ще избира лидер, е след 4 години.


Разбира се, винаги може да се иска такъв избор – например след провал на изборите. Но нали всички разбираме, че ако има подобна ситуация, то репетиции за нея не са необходими.


Какво се крие зад хода на Първанов с оттеглянето му в последния момент?


- Според мен Първанов като че ли на трибуната, по време на изказването си, осъзна как ще загуби. До този момент убеждението сякаш е било, че дори да е с по-малко гласове, ще се отива на балотаж. Да осъзнаеш факта, че ще загубиш катастрофално, не е леко.


И Първанов не успя да удържи вярната позиция – като си направил всичко, за да въвлечеш партията си в ясна битка, то поне да е ясно състоянието чрез гласуването. Не мога да си представя бъдеще за един политик, който сам предизвиква нелеп конфликт, след което зарязва всички хора, които е подвел, ей така с обяснението, че е добра майка.


Конкретно на въпроса – предполагам, че се крие опит да се запазят възможности за по-нататъшен успех. БСП е жалостива партия – веднага след като демонстрираха позициите си, делегатите взеха да жалят горкия губещ. Поне това като че ли си спомни бившият лидер, че в партията му има такъв инстинкт. Но истината е, че всеки опит да покаже власт, да се направи на ментор, всеки опит да застане с образа, който показваше досега, ще бъде наказван, точно както беше направено това на конгреса.


Мнозина определиха 48-ия конгрес като скучен и апатичен, какво наложи подобно усещане?


- Дискусиите по политиките. Българите престанаха да искат сериозни позиции, медиите не ги търсят – те са скучни на фона на демонстрираното в политиката в последните години. Няма екшън. Особено скучно изглежда един сериозен разговор на фона на очакваните скеч борби.


Ще му бъде ли лесно на Станишев да работи с този Национален съвет?


- Струва ми се, че Станишев за първи път има всички ресурси в БСП, за да покаже какво иска да направи - и следователно възможността да го направи. При това, без необходимостта да се съобразява с една президентска власт, с която не иска да скарва партията.


В същото време с никой Национален съвет на никой лидер на БСП не е особено лесно. Защото да управляваш партия като БСП с подобна структура на управляващи органи изисква от лидера й постоянно усилие да убеждава и да работи с хората.


Защо за пореден път обещаната промяна в БСП някак си не се сбъдва?


- За пореден път не се състоя обещаната, в някакъв смисъл отвън, промяна на лидера. След множеството апели, включително и на ГЕРБ, БСП да си смени лидера, тя не го прави.


Но иначе, ако внимателно се анализират дебатите на конгреса, промяната в БСП е очертана. Остава да се види дали ще бъде проведена на практика.


Мнозина от изказващите се констатираха основният проблем на БСП - организационното състояние. Ако за 11 г. не си направил нищо по въпроса, какво може да ни убеди, че сега ще го направиш?


- Именно демонстрираната обща воля да бъде направено. В БСП нищо, дори полезните промени, не могат да се случат, ако мнозинството не иска и не заяви ясно, че иска те да се случат.


За първи път през тези 11 години имате такава ясна заявка – от всички движения, лобита, групи – както и да ги наречем, но от всички личности в БСП, които изразяват и са носители на позиции. Това според мен е гаранцията. Защото след подобна заявка е реално да се приемат и действия в посока на исканото.


Състоя ли се този откровен разговор на конгреса, за който всички настойчиво призоваваха?


- Да, в голяма степен. Трябва да е ясно, че в БСП не говорят както в другите партии. Така че за хората от БСП разговорът беше повече от откровен. Както и да е изглеждал за останалите, които трябва да направят усилието да четат между редовете и да познават добре конкретната история на случилото се, за да разберат колко важни неща си казаха помежду си делегатите.


Според вас при сегашното разпределение на силите и острите реплики на конгреса между Първанов и Станишев има ли шанс БСП да сработи и да спечели изборите?


- Да, защото делегатите ясно показаха две неща. Първото, че са против всякакви лидерски битки, т.е. битки за постове. Второ, че искат всички да работят заедно за тази победа. Това реално се показа през гласуването – и за лидерския пост, и за членовете на Националния съвет. Очаква се работа, а не вътрешни битки. Сега остава всеки от двамата да е разбрал посланието – особено групата около Първанов.


Очаквате ли разцепление в БСП? Ще спази ли Първанов обещанието си да не цепи партията и да работи за нейната победа на изборите? Всъщност какъв може да е неговият принос?


- Не знам какъв може да е неговият принос, защото през тези месеци нямаше сериозна заявка за политики, дори в изказването му почти не се спомена автентично предложение в тази посока.


Що се отнася до предложенията му по организационните промени в БСП - и там няма нищо съществено, интересните неща отдавна вече са факт в БСП, а идеята за директен избор (на първични избори) на лидера едва ли ще намери сериозна подкрепа с оглед на факта, че мнозинството в БСП държи това да не е лидерска партия.


На практика Първанов тепърва ще трябва да доказва, че е полезен като член на Националния съвет.


На Доган му замириса на предсрочни избори. Вие виждате ли основания за такива? Какви?


- Всяко изказване на Доган поражда определени политически последствия. Особено преди избори. Така че това изказване аз лично го тълкувам като сериозен опит да се предотвратят предсрочни избори.


Кой печели от броженията в левицата и десницата? Случайно ли е съвпадението им?


- По-скоро е случайно, макар че винаги можем да мислим за велики сценарии. Така или иначе тези брожения, както казвате, са резултат от тенденции, работили с години, и все някога щеше да се стигне до някакво решение. В десницата решението беше пагубно от електорална гледна точка. В левицата – обратното, имат шанс след това решение.


Кой печели е въпрос с по-сложен отговор. Защото в рамките на няколкото месеца до изборите отговорът е един. Но след години може да се наложи да даваме друг отговор. Затова бих казала така – партиите правят, каквото правят. Ние, избирателите, трябва понякога също да се заемем с действие. И, ако имаме определени идеи, позиции, ако търсим определени политически решения – трябва да си ги отстояваме.


Затова бих апелирала тези процеси в лявото и в дясното да не се отразяват на нашата активност като избиратели. Понякога партиите, на които симпатизираме, имат нужда от нашата подкрепа и от ясна заявка накъде да вървят. Иначе ще продължим да се люшкаме, както казват хората "от трън та на глог".


Какви са възможните коалиции за следващия управленски мандат? Къде виждате мястото на Меглена Кунева и движението й "България на гражданите"? Тя ли ще бъде новият балансьор?


- Меглена Кунева ще я коментирам по отношение на избори и коалиции само когато си направи партията, която с лицата на лидерите си ще даде възможност и за коментар. Сега какво коментираме – едни добри намерения.


Възможното й място е по-скоро вдясно, защото там се отваря една електорална ниша след разпада в СДС, която може да бъде увлечена в избори и без реални структури и работа по места. Има хора вдясно, които са активни и които искат да гласуват.


Възможните коалиции ще можем да коментираме, когато наближим до изборите и видим горе-долу какви са възможностите на отделните реални участници. Сега е доста рано да се коментира бъдещото управление на България.


Едно обаче може да се каже – то е възможно и в двете посоки: с ГЕРБ или без ГЕРБ. Как ще се случи реално зависи основно от последната година на управлението и от работата, която ще свършат отделните партии за спечелване доверието на избирателите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Първанов вече е доказал, че е вреден за партията, както и за политиката в България. Дано да няма опити от негова страна да се връща обратно по големите етажи.

  bezsmyrten
 2. 2 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 488 Неутрално

  При тези долни действия от страна на Първанов спрямо собствената си партия, за която уж милее, трябва много внимателно да се действа с него. Не знам как ще му имат доверие след всичката помия, която изсипа; след всичките интриги и конфликти...

 3. 3 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Силно се надявам, че исотрикът Гоце направи една голяма крачка към това, самият той да стане история...

 4. 4 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На всички ни стана още по-ясно колко голям нещастник е имала България за „независим“ президент. Червеното и без това много се задържа.

 5. 5 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Весело

  Как да е полезен Първанов,както е бил полезен на България като агент Гоце или като помилва убийци и дава орден Стара планина на Доган? На хората им писна от старите муцуни на прехода,като Първанов,Костов,Доган и искат нови лица,нови идеи и нова политика.

 6. 6 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Първанов вече нищо няма да доказва, дори и да го желае. Той загуби последната си битка и вече е пенсиониран политик. И хората, и медиите, все повече ще губят интерес към него. Ще сподели съдбата на другите експрезиденти - от време на време, във връзка с някоя годишнина ще дава по някое интервю и с това ще се изчерпва участието му в политиката. Единственият му шанс да остане в политиката беше АБВ, но той подходи така нерешително, че начинанието му се провали. Искаше хем да участва, хем да не участва, хем да се откъсне от БСП хем да остане свързан с тях. Сега дори да се опита да стартира някакъв политически проект, към него ще се присъединят много малко хора - никой не залага на бита карта.

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Първанов ще е много полезен за БСП, докато я разцепи, и той, разгеле, няма да се спре
  Венсеремос !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Надявам се повечето от 'писачите' тук да го прочетат добре и да се опитат (доколкото могат) да вникнат в него.

  и най-умният си е малко прост....
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Хайде почна се! Сега ще го ядат Параванов, ще го ядат, докато той не издържи и се изпокарат.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Не че Параванов има какво да даде де! Той ако имаше идеи, щеше да ги извади по времето, когато се опитваше да прокара яловия си проект.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Дразнят ме тези многословни анализи посветени на комунетата. С какво толкова са заслужили внимание? Управлява ли са ни добре или имат някакъв потенциал, че да разчитаме на тях? Най обикновени идеологически задръстени другари и другарки, които отдавна не трябваше да ги има политическата сцена.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 12. 12 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  другарчето на бат Бойко, Първанов, все ще му се намери какво да прави , хич не го мислете

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#11:"Чеша си езика"] С какво толкова са заслужили внимание?[/quote]

  Следващата управляваща партия!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Щом и най-червените от най-червените"анализатои" отписват Гоце-смятайте за какво иде реч-Гоце е отписан даже от Русия.

 15. 15 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Весело

  Точното определение за Първанов е БЕЗполезен, много ясно, че ще се оттегли пред финала-"Гузен, негонен бяга"

 16. 16 Профил на ranger
  ranger
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Надеждите, че Гоце е вече почти "политически труп" са меко казано несериозни. Първо - БСП все още не е европейска левица и моралът в нея е "путино-ленински". В този смисъл едва ли са приложими класическите схеми за "политиканстване", валидни за другите партии! Освен това, както за поведението на самата партия, така и за нейните лидери от най-голямо значение е ...мнението на "кремълските кадровици", а това все още не е съвсем ясно определено! Трето - при един евентуален неуспех на следващите избори, което е много вероятно да се случи, освен "жертвеният овен" ще бъде необходим и "ездач на белият кон". А по стара традиция, в старата партия тези "ездачи" се определят задкулисно и тайно! Е, кой е с най-добър опит в тези игри???

 17. 17 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 570 Неутрално

  На КОМУНОИДИТЕ ще кажа следното - дори във времена на небивал бум и раздуването на безподобен строителен и инвестиционен балон, който НЯМА да се повтори следващите 100 години, вие не направихте нещо съществено за България. Коригирахте с инфлацията пенсиите и заплатите. Толкова. Но КРАЖБИТЕ? Изумителните КРАЖБИ от бюджета, от фондовете, заменките... Не е имало по КРАДЛИВО правителство в историята на България... Когато това го оповестите публично, покаете се, помолите народа за прошка и посочите ГЛАВНИТЕ КРАДЦИ от вашите редици, тогава имате шанс за европейско, ПЕС-бъдеще. Дотогава ще вегетирате, осланяйки се на измиращия си електорат и най-накрая ще последвате съдбата на СДС - с две партии, които се борят да влязат в парламента. По тоя път комай тръгвате, ако егото на ГОЦЭ се окаже по-силно от мафиотската нужда от единство на глутницата. Гледайте СДС и мислете, мислете, ако можете, а можете ли...?

 18. 18 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Гоце, случайно станалият президент, с подкрепата на ДПС , дребният доносник на ДС, граовчето , си ВЪОБРАЗИ, че 'социалната" партия на "справедливостта", ще го допусне да ПОБЕДИ някой от потомствените-'аристократи"..Въобрази си , че без да си от 'сой", чедо на ком. кръволог , ще може да се върне на бял кон , начело...Баш пък в БКП :)
  Разбира се , той си имаше олигарси около него, но ТЕ вече нямат нужда от него -първо не е вече президент , и второ -ТЕ са също ПОТОМСВЕНИ кримита -от бандата на БКП - т.е. уважават потомствените си връзки..Гоце беше посочен от тях - за да бъде жертван и използуван - ТОЙ пък взе да спечели изборите и стана президент ..Но това са временни връзки..
  Почти никой от старите БКП- мафиоти - не застана зад него :) Да не говорим за лильовци и сие ..И руските връзки не му помогнаха..Посредствен слуга, са решили в Масква.
  .Изобщо, свърши си работта и да си знае бъдещото място- в редовете на знатните тъкачки , ударниците на труда , дребните наши хора , среден кадър - от който никой няма нужда вече >>))

  BIG AL
 19. 19 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Любопитно

  На кой му пука за Първанов ,че хабите толкова време за него?! Ако не са добре платените партийни анализатори конгреса на столетницата отдавна щеше да е забравен. А интервюто е празнодумство като всичко свързано с комунистите -социалисти - много говорене, нищо неказване, нищоневършене.

 20. 20 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Леле Гоце, явно яко си го закършил пред съпартийците си, че да се налага тепърва да се доказваш.

 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тук искам да отбележа нещо , което, като че ли никой НЕ вижда в България ..
  В нормалните страни , с демократични традиции, обикновено са "влиза" в политиката, когато си НАД 40-45 години и ТАМ един политик е нормално да е такъв - и до над 70 години..С други думи , най-силните години за един политик са между 50-65- 70 години ..
  У нас , поради известни прични , много станаха "политици" - и под 30 годишни и вече - когато станат на над 50 - се смята ,че са стари , изчерпани , омръзнали ни - което си е и верно ..
  Това , разбира се , не е справедливо , защото над 50 години си наистина човек с опит, професионалист и т.н. - т.е. тогава си най- ценен за държавата си - поне в областта на политиката ..И от тази гледна точка , има известна несправедливост и известен ИНАТ - на някои да останат в политиката -защото са "млади" за отказ от политиката - Костов , Гоце ,Пешо, Филип Димитров - рано се отказа и т.н.
  Тези хора имат право да го искат - защото са прави - по принцип..Това са истинските години за един политик ..И сегашната Меглена - и тя е над 54 години , и Борисов я наближава и т.н. ...Не пиша за стари и млади - пиша за практиката по света - КОГА са най- добрите , силните години - за един политик ..:))
  С две думи - някои в България прекалено РАНО влязоха и прекалено рано -излязоха от политиката ..

  BIG AL
 22. 22 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Първанов подви опашка и се отегли!Много правилно,защото от него просто вече няма полза!

 23. 23 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе Кунева и народно събрание - тия са се побъркали - тая да ход патките на село да гледа - изобщо такива политически лицемери като нея нямат място в управлението на държавата. Буруджиева какво има да гледа кои ще се лидерите на партията - всички, които Кунева открадна от дясното пространство и НДСВ...цветарките.

 24. 24 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  17::::
  КАКВИ КОМУНОИДИ БАЛНУВАШ!
  ТЕЗИ ДЕТО ТИ СЪСИПВАТ ЖИВОТА СЕГА КАКВИ СА?
  ЦВ.ЦВ. Б.Б. ЦВЕТАНКА ОТ ПАРЛАМЕНТА ..... Т.Н. ВСИЧКИ ТЕ СА ОТ ЕШАЛОНА НА БКП.НО ОТ ТРЕТИЯТ НАЙ-НЕКАДЪРНИЯТ.

 25. 25 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Дали някой ден ще узнаем защо наистина се кандидатира Първанов? И какви наистина са отношенията му с Бойко? Тошо Тошев разкри част от истината в последната си книга, но никой не пожела да извърши разследване на написаното от него. Само ако излязат наяве всички тайни споразумения и разговори, само тогава ще имаме ясна картина за случващото се. Докато това не се случи, ще четем и пишем спекулации по темата, но без категоричната убеденост, че знаем какво всъщност се е случило. Нито пък ще знаем кога е започнало да се случва това. Специално за отношенията с Бойко е добре да прочетем и спомените на Николай Слатински, който беше секретар по националната сигурност на Първанов през първия му мандат.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 26. 26 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И 17 :::
  ЗАБРАВИХ! НЕ МИСЛИ ЗА ГОЦЕ, МНОГО БЛИЗКИЯТ МУ ПРИЯТЕЛ БОЙКО,ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ДА МУ НАМЕРИ ТОПЛО МЯСТО.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  ... Особено скучно изглежда един сериозен разговор на фона на очакваните скеч борби ...

  Очакваните скеч борби ...
  Дали случайно изпуснато или нарочно казано - няма значение.
  Напълно съм съгласен.
  И затова Гоце беше промоутиран така от ББ. Идеално му пасваше в сценариото.

  Със скатаването си в последния момент от ясен резултат в гласуването Гоце мошенически си запази възможността да се "меси в играта". Видях в интервюто му по новините с каква ехидна усмивка намекна точно това. Иначе би бил тотално отсвирен с простичкия въпрос " А ти колко гласа получи за да си в позиция да се изказваш ?". Сега този въпрос е невъзможен, защото мошенически "скри" отговора. И те ти го Гоцко още в играта!
  Което, планирано или не, разширява доста възможностите на сценаристите да диплят сюжета "как пак да опаковаме мат'ряла" на идващите поредни "скеч борби".
  Ей ви го, че и Сополя пак изпълзя, Гоце остава в играта ...
  Да видим доколко на мат'рялът му е увряла главата ...

 28. 28 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много бързате да го отписвате от политиката.

 29. 29 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Станишев е много по-удобен противник на Бойко, за това и премиера си го остави, за да се гаври с мекотелото.
  Но Първанов не е за пренебрегване, той има доста компромати среущу Станишев и цялата чета олигофрени, които стоят зад него. От сега до изборите догодина в БСП трябва да стъпват на курабийки и да внимават много. Със сигурност социалистите в срок до година и половина ще си изберат нов лидер. Предстоящата им разгромяваща загуба на парламентарните избори ще наложи преоценка на социалната политика, която трябва да води БСП. А с тези сополиви милионерчета на чело, като Руменовците, Кадиевия енергиен мафиот, Масларовата и останалите от висшия съвет няма как да убедят избирателите, че каузата им е да защитават сиромасите.

 30. 30 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  "Меглена Кунева ще я коментирам по отношение на избори и коалиции само когато си направи партията, която с лицата на лидерите си ще даде възможност и за коментар. Сега какво коментираме – едни добри намерения."


  даже се съмнявам, че кунева има някакви добри намерения! тя не демонстрира такива когато беше министър при ТК, а какво остава, ако вземе че стане премиер?

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 31. 31 Профил на bubana
  bubana
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За съжаление не видях тези дни нито един смислен коментар за поведението на агент Гоце. А това означава само едно - страхът от Първанов продължава да тормози дори интелигентни хора. А истината е проста - Гоце е най-коварният най-подъл, най-алчен, най- отмъстителният жесток политик на прехода. Той преследва до кръв. Сега искаше да уплаши Станишев, че може да загуби избора, или дори да го спечели - но с малко, което ще намали шансовете му за резидент на ПЕС. Оттам - характерният за Сирищника пазарлък - дай ми БСП, пък си гледай ПЕС. За тази цел котерията на Гоце пуса в обръщение Сливенския скандал, плати на някои медии да публикуват дни преди конгреса прогноза, че Първанов е на път да обърне мача в последния момент. Но Станищев не се даде и Гоце подви опашка. Сега ще мъти водата, ще трови атмосферата, ще интриганства, ще подкупва, ще заплашва, но ще продължи да се стреми към власт - защото е ненаситен. Гоце е истинско проклятие за България!

 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Весело

  До коментар [#25] от "Вени Марковски":
  "Дали някой ден ще узнаем защо наистина се кандидатира Първанов? И какви наистина са отношенията му с Бойко?"

  По-добре да се съсредоточим върху по-прозрачни неща, например, кой на кого ще бъде проект (задължително таен, в стила на конспираторите)-Първанов на Пръмова, или Пръмова на Първанов. Или може би някаква симбиоза- Първанов видимо проект, а тайно кукловод на Пръмова? Да не забравяме и Доган-когато замирише на интриги, консултантският му нюх се изостря! Той вече дори подаде знак- прояви признаци на изтрезняване!

 33. 33 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чеша си езика":

  Май вярно само си чишиш езика . Задръстеняци по отношение на ИДЕОЛОГИЯ е целият така називаем електорат , во главе с политиците . Ами идеология е тази наука която определя развитието на всяка държава . Без да знаеш накъде те водят , как ще гласуваш.? А ко едни те водят в блатото , а други искат да те водят в обратна посока , но там пък е пропаст, как да се спасиш. Да си чул досега за тези години някои да ти е казал накъде върви ЦЯЛАТА НАЦИЯ? Защото идеологията е това - да убедиш ВСИЧКИ че трябва да пристигнат заедно на една гара . Друг е въпроса ,че до гарата могат да те докарат по различни пътища и с различни средства . И тогава имаш избор- кои да кара влака . А сега те тътрят към ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ - да ми поизброиш някоя ? Та по-кротко с идеологиите - ,нужни са .

 34. 34 Профил на Фомалхаут
  Фомалхаут
  Рейтинг: 381 Весело

  Казано на северозападен диалект, Първанов е една щета. Само щета донася, и виждам, че дори и в БСП са го разбрали !

 35. 35 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Колкото беше полезен и за България ли?? :))

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 36. 36 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Първанов след два мандата,вече е бита карта!

 37. 37 Профил на Фомалхаут
  Фомалхаут
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "Вени Марковски":

  Както е казал хан Кубрат, един по един сме слаби, но заедно сме силни. Трябва само да се научим да действаме заедно. В малка държава като България всичко ще се разбере. Особено след като стотици хиляди българи живеят извън досега на правителството ѝ ...

 38. 38 Профил на Фомалхаут
  Фомалхаут
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#29] от "4u4o":

  Кадиев държи Интернет секюритис, не е енергиен мафиот. Или се бъркам нещо?

 39. 39 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Двама мошеника се надлъгваха. Това беше, а не борба на някакви принципи, идеи за партийно строителство и прочие . Единият тарикат изпързаля другия.
  Впрочем това винаги е бил стилът на Гоце. Задкулисно да дърпа конците. Такъв политик е вреден за България. Не, че Сергей Дмитриевич е нещо кой знае каквадобра алтернатива.
  Лошото е за България, че ние нямаме реална партия от социалистически или социалземократически тип. Нямаме и реална партия от десен тип, нямаме реална националистическа партия. Единствената партия обединена от идея е ДПС. Само, че не знам етническата идея дали е най доброто.

 40. 40 Профил на dtd
  dtd
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "отказът на Първанов не беше от битката, а от нейния резултат"

  Много точна констатация за действията на Гоце.

  Sofianec
 41. 41 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#33] от "papyre":

  Всички тук си чешем езиците, ама само аз съм си го признал публично.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 42. 42 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Любопитно

  Някой помни ли през последните 10 г. тази дама да е дала някакви сбъднали се прогнози? Признавам, че отдавна не обръщам внимание на социолозите и може би съм пропуснал струя чиста вода в блатото на политическото врачуване?

 43. 43 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#25:"Вени Марковски"]Дали някой ден ще узнаем защо наистина се кандидатира Първанов? И какви наистина са отношенията му с Бойко?[/quote]

  Като теглиш чертата и видиш кой докъде е с материала - от една страна Първанов с мъртвороденото АБВ и след 10г президентстване днес е абсолютно никой дори в БСП, а от друга Борисов с ГЕРБ и цялата власт вкл. президентската, става безпощадно ясно - през всички тези години Борисов води за носа Първанов като панаирджийска мечка.

  За какво са ти подробностите, когато имаш крайния резултат? И да, той е плачевен за Първанов. Първанов все още може да бъде употребен и пак ще бъде качен на шейната.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 44. 44 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#42:"Дон Кихот"]Признавам, че отдавна не обръщам внимание на социолозите и може би съм пропуснал струя чиста вода в блатото на политическото врачуване? [/quote]

  Туй е лайномет, колега, струята хич не е чиста, само ден след конгреса е правилно насочена. Нали знаеш - в БГ бития - бит, е* - е*, но може би не подозираш, че става дума за все същия човек и то в тази последователност.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 45. 45 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Много хубавко стана-първо аг.Гоце наведе смирено главица,после като лъсне на.рания газ на СерГейката за "онези"пари дадени от него на Хохегер,пък той ги върнал на жена му-уж без да иска и ще се окаже най-обикновен крадец на държавна пара.Както всички го обичат ето прокурорът потропал на вратата.Бетоноглавите пенсии от БСП ще запеят като оплаквачки "на кого ни оставиииииии"

 46. 46 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#43:"bibian"]За какво са ти подробностите, когато имаш крайния резултат?[/quote]

  За да разбера защо Първанов, а и ред други политици, бяха толкова лесно изпързаляни от Бойко. Само ако знаем грешките в историята, няма да ги повтаряме.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 47. 47 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ама няма какво да коментираме и Кунева - тя е ясна. Ще заема такава позиция за какво й се плати.

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 48. 48 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#46] от "Вени Марковски":

  Не е трудно, но са 2-3 неща, ето едно. В БГ управлява този, който е добре или с американците или с руснаците. В момента Борисов е добре и с едните и с другите. Това е основното. И знаеш ли защо Борисов е толкова добър в международната политика? Ами много просто - както казват в международните дела великите нации се държат като гангстери,а малките като проститутки, а Борисов много добре познава и едните и другите

  Шегувам се, ама малко.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 49. 49 Профил на L. Marinov
  L. Marinov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "iq146":

  Според мен морала е по скоро путкино-ленински ама нейсе..

 50. 50 Профил на L. Marinov
  L. Marinov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "ranger":

  Сори, до коментар 16

 51. 51 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#6:"teridan"]Първанов вече нищо няма да доказва, дори и да го желае. Той загуби последната си битка и вече е пенсиониран политик. [/quote]

  За първото твърдение съм съгласен. Но второто, е Гоце е загубил битка, не мога да приема. Да, събира армия. Да, достигна до бойното поле. Но кога срещна противника се отказа. Защото бил ЛЮБЯЩА МАЙКА. На бойното поле не отиваш да любиш! Или водиш битка или подвиваш куйрука!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 52. 52 Профил на tatalakya
  tatalakya
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Буроджиева има способността да говори много и нищо да не казва. Най-интересно беше твърдението й, че Първанов все пак няма да се откаже от битката и явно ще пуска дебели корени в партията. Такива болнави мозъци като него вярват, че властта им се полага по наследство и ще воюва за нея с всякакви средства. Все по-правдиво ми звучи и коалиция на БСП с България на гражданите, които засега се водят в дясната лента, но много добре знаем, че лидерката им е с леви убеждения. Те сега стават и все по-актуални в Европа.

 53. 53 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Любопитно

  СМЕРШ Буруджиева потомствен, отстреля ГОЦЭ !
  " Така на 13.02.1943г. еврейката – комунистка Виолета Бохор Якова и Иван Буруджиев убиват генерала в гръб, докато влиза в дома си. Това подло убийство на един достоен български офицер се окачествява от комунистите като голям подвиг."
  http://prosvetise.com/?p=5100
  Цитата не означава че ГОЦЭ е на ниво Луков, а просто начина за отстраняване.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 54. 54 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Приказките на тази червена агитаторка целят да ни убедят, че става въпрос за нормална партия, с нормални, "откровени", разумни и едва ли не почтени хора, които разискват много смислени и полезни неща. Всъщност това е една шайка от алчни мошеници и лицемери.
  Най-доброто, което Гоце може да направи от отмъстителност и злоба, е да разкрие истинския лик на своите съперници и да разпердушини тази клика. Това е напълно по силите му.

 55. 55 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#25] от "Вени Марковски":

  Сладур голям мерак имаш да ни натрапиш своята конспиративна теория за дълбоките връзки на гоце с премиера, като си мислиш че 100 пъти повторени и ще станат факт...по интересни са други въпроси и отговори , а не тази вкиснала боза която искаш да ни сипеш в чашите...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 56. 56 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#16] от "ranger":

  Определено към такъв план се ориентира Гоце, вече дали ще сработи все още не е сигурно за мен. Но точно затова става дума, даже може да се предполага предумисъл в самата загуба днес. За да може по-късно, когато Борисов ги насоли брутално в евентуалната си победна реч, той да яхне недоволството срещу Станишев с 'автентичен' дисидентски имидж един вид

 57. 57 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 434 Весело

  Тая и много журналя са на международната хранилка...
  Останалите сте просто обикновени заблудени наивници...

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 58. 58 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Каква партия ще си прави Кунева? Тя няма партийна идентичност. Това да крадеш кадри от други политически опоненти не е партия, а сбирщина на нелоялни продажни кариеристи, каквато е и тя самата.

 59. 59 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ето един разумен човек - ще коментира Кунева, когато онази си направи партия. А Кунева отсега се видя министър-председател едва ли не. Смешно и жалко, защото е поредната пионка, която, ако влезе, ще покраде малко и ще потъне в забрава!

 60. 60 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1462 Весело

  До коментар [#27] от "xm...":
  "Да видим доколко на мат'рялът му е увряла главата ..."

  Достатъчно, за да отсвири Кунева, заедно с нейните кукловоди, ако това жадуваш да чуеш. А заедно с нея и всички некадърни и продажни политически хамелеони, които се налепиха като мухи на г.вно по разтракания санитарен влак на прехода, с надеждата, че някак си ще осребрят безполезното си (дори за самите тях) пребиваване в посткомунистическото политическо блато.

 61. 61 Профил на kalina_v
  kalina_v
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Първанов няма място вече в БСП, но и сам трудно би могъл да съгради нещо свое, както видяхме нищо не стана с АБВ, така че за мен си е политически труп. Относно Кунева и коалициите, пазаренето ще започне едва след изборите, когато са преброени бюлетините. За сега целта е да се унищожи дясното и там да се намести червената снаха, за която неуморно се трудят редица медии.

 62. 62 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Любопитно

  "Татяна Буруджиева: Първанов тепърва ще трябва да доказва, че е полезен за БСП"

  По-скоро,Първанов тепърва трябва да доказва пред Москва,че е полезен за Русия.
  Човек като него най-добре осъзнава,какво означава да изгубиш височайшето благоволение на Батюшката-Царь.
  Физиономията му на тъжен клоун на Конгреса беше многозначителна и казваше много повече от логорейните му нравоучения от Трибуната.

 63. 63 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#18] от "BIG AL":

  А мощната подкрепа на Драгалевският Мавър ?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 64. 64 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Нелепа тема.
  БСП , отсамото си създаване /както и да се е казвала/, е доказано вредна за България, колкото главатаря е по-полезен за мафията, пърдон, Партията, толкова това е по вредно за нацията ...

 65. 65 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Буруджиева тепърва има да доказва, че е социолог, че е независим социолог и че няма нищо със същата партия - БСП.

 66. 66 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Една борба между Гоце, Станишев и кривоустата само ще е от полза за антикомунистите..

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 67. 67 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Буруджиева е с дефицит на памет!

 68. 68 Профил на mihluzin
  mihluzin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Политически труп като Гоце по никакъв начин не може да бъде полезен, както и този труп: http://www.rodopchani.eu/Sinoptikat-Dogan-i-vliyanieto-na-politicheskata-meteorologiya-v-prognozite-za-politicheskiya-klimat-v-Balgariya

  Когато всички мислят еднакво, значи че никой не мисли достатъчно!
 69. 69 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#65] от "bobop77":

  Изобщо няма нищо общо! Само дето Татяна Буруджиева е дъщеря на комунистическия терорист Иван Буруджиев, един от убийците на ген. Луков.

 70. 70 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Как се сменят нещата-едно време Буруджиев бил обикновен убиец на национален герой.После стана борец срещу монархо-фашизъма както казваше Дедо Тошко ,сега пак си стана обикновен убиец.Истината замазана под комунистическата идеология постепенно си лъсва.

 71. 71 Профил на Инев
  Инев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "Вени Марковски":

  Г-н Марковски, много бих желал да информирам читателите, че вие имате личен интерес от подобно разследване. Защото бяхте съветник на бившия президент и сте приятел с актуалния му "враг" Сергей Станишев, който отгоре на всичко ви е кум.
  Макар и силно користни, вашите коментари тук не са глупави и съм почти учуден, че апелирате към внимание върху нещо, писано от Тошо Тошев - личност, която е почти толкова престъпна, корумпирана и антипатична, колкото Гоце. Само мога да предположа, че отново се крие някаква корист зад този ваш апел.

  Вени Марковски е гласът на Сергей Станишев (http://goo.gl/oKicX)!
 72. 72 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Почна се другарският съд над архароубиеца.

 73. 73 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз съм обикновен човек "от улици и площади" и се срещам с обикновени хора, който се вълнуват от пенсии, цени, докога ще ги скубят топло и други фикации. От Гоце и Станишката се интересуватполитолози, анализатори и други дето си изкарват хляба с масло и хайвер, дрънкайки небивалици.

 74. 74 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Двама набори през соца се пенсионирали и си говорят кой каква пенсия взима.
  Активния борец АБПФК се учудил колко е малка пенсията на набора от ТКЗС-то.
  Моята пенсия е малка, но дано я взимам
  по-на дълго - бил остроумния отговор.
  Та и гоцко така - по-малко, но по-задълго с президентската пенсия.

 75. 75 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Тази не толкова симпатична дама, се изявява като личен ПР на Сергей Станишев и БСП. Всяка нейна дума е опит да се преведе на гражданите, какво е искал да каже автора Станишев и защо не могат да станат нещата, които искат хората. Не може ли да не ни се налага да четем мненията на лично облагодетелствани и обвързани лица, а реални и обективни мнения?
  После защо обществото винаги остава с лошия вкус в устата, че го лъжат.

  www.economistbg.com/
 76. 76 Профил на xari123
  xari123
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Първанов е политически труп...Човек от миналото, с който няма смисъл да ни занимават.

 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Няма какво да доказва полза за БСП, Първанката, просто трябва да е полезен..... ако не може да не си навира гагата в работите на БСП......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Първанов може да докаже че е полезен за БСП само по един-единствен начин - като я напусне. Защото присъствието му там е поредния срам за тази партия. То не бяха Гущеровци, Герговци, Трактори и т.н. олигархични и полукриминални подобия на бизнесмени, та сега им се натресе и поредния резил: президент, който е свързан с подземния свят.
  Пред Първанов имаше две алтернативи - възход в политиката или падение в съда. Първата не се състоя...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 79. 79 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе момичета и момчета, що се занимавате с въпросния господин? Ми той си отиде и вече едва ли ще се върне. Никакъв шанс за завръщане, след като и неговите го отсвириха. Сега го чака съдбата на г-н Стоянов и г-н Желев, демек ще си кара "политическите" старини с разни държавни привилегийки, офисче, пак за държавна сметка, май и някаква охрана му се полагаше, и пей сърце. От време на време ще го поканят тук-таме да изнесе някоя "мъдра" лекция (Горбачов!), и пак парички. А, и пенсийка, дето обикновенния български пенсионер и в най-добрите си сънища не е сънувал. Пък да си "пенсионер" с такава "пенсия" на само 55 години всеки мечтае и то само за 10 години, хм..."трудов" стаж...Не е зле, нали? И за кво му е да се меша у политиката? Там само шамари бият.

 80. 80 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#58:"Cupcake"]Тя няма партийна идентичност. Това да крадеш кадри от други политически опоненти не е партия, а сбирщина на нелоялни продажни кариеристи, каквато е и тя самата.[/quote]
  Това с пълна сила важи и за бат Бойко, нали беше придворен на Негово Величество толкова време? Ама я го виж колчава мафиотска организация спретна, та чак и премиер стана, за срам на всички българи)))

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK