Лиляна Павлова: Нали домът е нашата крепост, трябва да се грижим за него

Лиляна Павлова: Нали домът е нашата крепост, трябва да се грижим за него

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова гостува в предаването на "Дарик радио" "Седмицата", където коментира мерките на правителството за преодоляване на щетите след земетресението от 22 май и нуждата от законво уреждане на застраховането на недвижимо имущество. Павлова припомни още за необходимостта и законовите срокове за изготвяне на технически паспорти на сградите. Публикуваме съкратено интервюто с нея.


Имате ли обобщени данни за щетите от земетресението, общо от всички трусове досега - брой сгради, пострадали, колко частни, колко държавни? Всъщност някой занимава ли се с това да обобщи всичко?
Това, което мога да кажа към днешна дата буквално, тъй като вчера късно вечерта получих част от информацията, ние имаме около обществени 43 сгради на територията на община Перник, за които кметът е предоставил своите искания за финансиране, и 13 сгради в община Радомир. Това е информацията, която има вече в междуведомствената комисия.


А за частните, за личната собственост?
За частните сгради тази информация все още не е депозирана, тъй като не са приключили конструктивните обследвания от екипите. Но тук е много важно да кажем, че независимо от информацията, която е постъпила и за обществените сгради, моето притеснение от всичко, което видях снощи, гледайки документите, е, че не е достатъчна информацията. Аз трябва да анализирам тази информация и за целта, независимо че това не е мой ангажимент, но с оглед на съчувствието, което имаме, и ангажираността към хората в региона, които са пострадали, аз съм разпоредила и екипи от ДНСК ще направят оглед на това какво е отстранено - дали е отстранено и най-вече на документите.
Съмнявате се в надписване ли?
Аз не се съмнявам в нищо, аз обичам да работя обаче с факти, защото смятам, че ние сме професионалисти, и смятам, че по законосъобразност трябва да се изгледат документите - документите за собственост, застраховките, кой е правил опис на щетите, направени ли са конструктивни огледи на тези сгради, лицензирани конструктори казали ли са точно какви са щетите и точно какви са мерките, които трябва да бъдат приложени.


Частните сгради, ако човек бе слушал властта в първите дни след земетресението, щеше да остане с впечатлението, че вие ще направите къщите на всички, които нещо им се е случило. Сега всъщност последно на някого ще му се прави ли къщата, ако не си я е застраховал?
Сега тук отново трябва да разграничим и частните къщи в няколко категории. Първо, частната собственост, всеки човек трябва да си се грижи за своята частна собственост - първо, да я поддържа в добро експлоатационно състояние и, второ, да я застрахова срещу пожари, бедствия, включително и земетресение. Това е безспорен факт. Разбира се, в условия на криза, в условия, когато имаме едно такова сериозно бедствие и една такава трагедия, която се случи с хората, имаме няколко семейства, които безспорно останаха без покрив над главата си. На тях къщите буквално им се разпаднаха. За тях държавата ще помогне. Там говорим, че няма как къщата да се укрепва, да се възстановява - тя трябва да се премахне и да се изгради наново. На тези хора ще им бъде помогнато от държавата. Законовият ред позволява по данъчна оценка да бъдат изплатени средства, за да им се помогне да им се възстанови къщата.


Това не е ли в противоречие изобщо със световната идея за застраховането?
Вие знаете и в Бисер. Това става възможно и с дарения на материали, дарения на финансови. . .


Понеже едновременно с това говоренето на всички от властта - от премиера до вас, е, че хората трябва да се застраховат. Но ако създават непрекъснато прецеденти, с които застрахован-незастрахован, проблемът ти се решава, тогава?
Не, тук говорим държавата като една социална функция. Хора, останали без покрив над главите си първо ги, разбира се, временно, осигуряваме им възможност и съдействаме в процеса в максимална степен те да получат едно финансиране, не задължително от държавата. Както в Бисер стана чрез дарения, дарителска кампания чрез БЧК, и да бъде направено всичко необходимо да им се помогне да се изградят къщите, говорим за тези къщи, които паднаха, и тези къщи, които са основно жилища.


Трябва ли да се въведе задължително застраховане на домовете?
Според мене да. Моето лично мнение е да, тъй като законът и в момента казва, но за съжаление само за държавната собственост и общинската собственост - това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, и независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължително застраховка. За колата правим и задължителната гражданска, правим си и каско, а за жилището, нали домът е нашата крепост, трябва да се грижим за него.


А възраженията - хората са бедни, нямат пари, как сега да се застраховат.
Именно тук идва и голямата тема - освен застраховката сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт.


Сега техническите паспорти и програмата за санирането според мен ще бъдат още една страхотна възможност за хората да си подпомогнат в този процес. Защо? Първото, което казахме, ще санираме и ще направим обновяване "Енергийна ефективност" само на сгради, които са конструктивно устойчиви. Но за целта всяка една сграда, която се включи в тази програма, а ние говорим за сгради на минимум три етажа, минимум шест апартамента, всяка една сграда ще й направим конструктивно обследване, детайлно, ще й дадем технически паспорт и дори тя да не продължи по една или друга причина занапред в програмата, ние ще подарим на собствениците на тази сграда техническия паспорт и конструктивното обследване, защото така те ще знаят дали сградата е конструктивно устойчива и до каква степен на земетресение.


Правилният конструктивен начин това означава, че трябва да се бръкне зад библиотеките и бойлерите?
Една сграда, която я укрепват конструктивно, те изнасят всички живущи от сградата настаняват ги и заточват тогава конструктивното укрепване. В самия конструктивен анализ няма нужда хората да си излязат нито от къщите нито да се драматизира. Нека да не подценяваме професионалистите в тази област. Това са проектанти с пълна проектантска правоспособност, лицензирани експерти, които знаят как да го направят.


Обаче един ще пусне проектантите, друг няма да ги пусне.
Първата изходна позиция - решение на етажната собственост, всички собственици да са съгласни, че тръгват по този път. Така или иначе те по закон трябва да го направят. Нека да кажем, 2014 г. е срокът за категорията на обектите, включително
жилищни сгради над 15 м, до 2014 г., до 15 м до 2016 г. и до 10 м жилищни сгради е до 2018 г.


Тоест тези, които са взели решение да санират, ще им излезе безплатно, защото са взели това решение?
Да. А другите така или иначе, рано или късно, трябва да си го платят. Около 3 лв. е на кв.м, 3 лв. на кв.м е това конструктивно обследване и технически паспорт. Ще ти струва спокойствието да знаеш в каква сграда живееш, на коя степен на устойчивост. Така че много е важно, то е и задължително по закон, рано или късно всеки трябва да го направи. И това е много важно.


Според вас реални ли са тези срокове?
Разбира се, че е са реални тези срокове.


Колко сгради са с технически паспорти в момента в България?
Почти няма. Освен строените през последните 10 години, сградите ново строителство, те всички имат книжа. Те всички имат своите документи и технически паспорти.


Вашето министерство на "Св. Кирил и Методий" има ли технически паспорт?
Нашето има технически паспорт. Имам направено детайлно конструктивно обследване, включително и детайлно енергийно обследване. И включително съм кандидатствала за финансиране по линия на фонд "Козлодуй" да се отпуснат средства да укрепим сградата и да направим мерки за енергийна ефективност.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Отдавна,застраховката на жилищата,срещу природни бедствия трябваше да стане задължителна,но не към някой алчен застраховател,а към специален държавен фонд.Застрахователите ги видяхме с "Гражданската отговорност",колко пари чинят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 991 Весело

  Редакторе, как си с пунктуацията, ако авторът има нужда от уроци, ти нямаш, нали, нали?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 3. 3
  moshe_nick_18
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3124 Любопитно

  Това със застраховането-добре.Ама кой ще принуди застрахователите да платят?Колко платени щети има досега на застраховани?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 627 Гневно

  Тази ме дразни

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2618 Любопитно

  "Трябва ли да се въведе задължително застраховане на домовете?
  Според мене да. Моето лично мнение е да, "


  Сключих гражданска преди 2 месеца и платих към 150 лв.Колко ще трябва да платя за къщата 600-800-1000 лв.?!Аз ще ги извадя да речем,ами баба Пена?!Ще и спрат от пенсията?!
  Това е глупост!
  Но все пак за едно е права - нашият дом е нашата крепост и трябва да се грижим за него.Но със задължително застраховане на този етап,няма да стане.

 8. 8 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Тя и държавата е наш общ дом, ама вие как се грижите за него? Не ща да ям асфалт, при цени от 3 лв за литър гориво няма да мога да ползвам новопостроените пътища!!!!

 9. 9 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Брей колко "десни" хора се захласват по "задължителното".

  Аз каско не правя , та и някак си някой друг да се "грижи" за моята собственост ми се вижда неприемливо. особено като иска да ми бръкне в джоба и да окраде (подари на застрахователи) едни пари.

 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Моя дом е моята крепост означава, че никой няма да дойде да ми се разпорежда с него (ако му се живее дълго и здравословно). Това е точно обратното на онова което прокламира каката.

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Както в предишна тема някой много подходящо изтъкна, ако застраховането стане задължително, при едно природно бедствие, застрахователят ще фалира и няма да може да изплати застраховките.
  И после и да го съдим и да не го съдим ще е все таз.
  По скоро трябва да се създадат фондове, предназначени за такива цели, от които да се отпускат пари на пострадалите според щетите.
  Така поне ще знаем за какво ни отиват данъците.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на omg_lucker
  omg_lucker
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хващам бас, че Лилиту не си е застраховала имуществата/имотите! Но иначе е лесно да се дава акъл. Особено когато трябва да се натегнеш пред Вожда.

 13. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Още малко остана да я гледаме тая и зейналата ѝ уста, която вика само: "Дай!".

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 14. 14 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако държавата абдикира от помогане при бедствия и аварии и трябва да дирим помощ от застрахователи, то за какъв чеп ни е тая държава и защо трябва да плащаме заплата на тая кака.

  икономист - неграмотник с диплома
 15. 15 Профил на traicho
  traicho
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не знам застрахователна компания да покрива щети от земетресения,свлачища и т.н..За земетресение се покриват 2% от щетите.Така че пак ни будалкат

 16. 16 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Българинът е тотален тарикат. Оправдава се с уж ниските си доходи и се отказва да бъде част от обществото, а като закъса се сеща за него и иска държавата да му помага и покрива разходите по собственото му имущество. Супер нагло и болшевишко.

 17. 17 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#3] от "moshe_nick_18":

  Няма да е лошо да пуснеш една твоя снимка, за да видим личното ти тегло.

 18. 18 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 497 Неутрално

  - МОМИЧЕТО СИГУРНО Е ИСКРЕНО, НО МНОГО БЪРЗО ЩЕ И СФИЯТ СЪРМИТЕ.
  Жалко, че много млади хора се раздават и тарикатите които са ги поставили на тези постове само използват ентосиазма им и ги използват за БУШОНИ !!!

 19. 19 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 823 Гневно

  застрахователите са баси измамниците, как ще стане?

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  Другарко Павлова,
  когато една услуга стане качествена - хората сами я търсят.
  Иначе за застраховането - на запад е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Само че там като има злополука, няма 6-5. Затова и
  -ставките са високи
  -данъчните оценки и данъците са високи
  -идват регулярно на проверка и няма 6-5.

  Същото трябва да стане и у нас, ако искаме да имаме качествено застраховане.
  И това означава и вдигане на вноските.
  Ама тъй като сме бедни, и както каза колегата по-горе - на баба Пена няма отде да и вземат тия пари, затова и не може да стане за момента.
  Ще трябва време и пари да се въведат принципите.
  Може би едно поколение.
  Или поне 10 години.
  Дотогава мор.

 21. 21 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "toniarisa":

  Глупав човек и ентусиазъм са доста опасна комбинация. Това с думичката "задължително" много ми намирисва на комунизъм, лобизъм.... а аз мразя всичко което завършва на ...изъм

 22. 22 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Абе,вместо първо да се чудите откъде и как да ни ошушкате,какви задължения и забрани да ни натресете,що първо не се постараете да изпълните обещанията си ... така ли браните крепостта,като я отслабвате отвътре ...

  Liberate Your Mind!
 23. 23 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Марш от моята крепост, трътло!!!

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Само англичаните казват "моят дом е моята крепост". Истината обаче е, че за англичанина "моят дом е моята ипотека" и ако си загуби работата, може бързо да си загуби и крепостта. Англичанинът живее в постоянна несигурност, че може да си загуби дома и няма къде да се прибере. Майка му си има свой живот, а баба му е в старчески дом. Българинът има още по - голям проблем. Той винаги е бил убеден, че живее зле и че ще става по-зле. Ако става по-зле, тогава нещата вървят според очакванията. Особено ако нямаш доверие на държавата и на Лиляна Павлова.
  http://fakti.bg/imoti/11403--dylgyt-po-ipotekata-se-pogasiava-ot-naslednicite
  http://www.capital.bg/biznes/finansi/2011/04/08/1072390_moiata_ipoteka_e_moiata_krepost/

 25. 25 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Тази патка не е наред. Имало задължителна застраховка "гражданска отговорност". Да, ама не! застраховката гражданска отговорност и застраховка на жилището са съвсем различни неща. Просто са несравними.

 26. 26 Профил на toniarisa
  toniarisa
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#21] от "4e":
  Първо, да си кажа - че АМА ХИЧ не я защитавам, НО :
  - Няма как да е глупава, млада е и е пробивна щом е на този пост !
  - А ако е комунистка, няма нищо лошо в това. Предполагам обаче, че бъркаш ТОТАЛИТАРИЗМА С КОМУНИЗМА, а да е била от тоталитарния режим пак няма как да стане защото е прекалено млада!
  И НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, само исказвам становището си .

 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4722 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  На едно мнение сме.+++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Нема лошо всичко да е застраховано ,ама като се стигне лапачите от ЗК да плащат щети винаги получават запек.
  Ами питайте застраховани колко кинти ще получат да речем за 5-6 пропукани стени ,2 паднали комина ,потрошени 30-40 керемиди и 5-10 кв.м. паднала мазилка даже да са застраховали жилището за 100000.
  Точно хич!
  Защото всички ЗК вмъкват в договора ти 4-5-8 % самоучастие .Вземете 5% което е равно на 5000 лв от теб и и за горните щети застрахователя ти казва ДГД.Щото щетата е да речем 1000-2000 лв и се покрива от самоучастието ти .Честито!
  Да не говорим ,че на един приятел му мериха пукнатините по този начин -тухлите са се раздалечили в цепнатина 2,5 см дължината и 4 метра.Обща площ за замазване 0,1 кв.м.Като ми го каза щях да падна.И му казвам що не взе едно дърво и бой надолу по стълбите .
  То требе дърво и за бая хора по-нависоко ,ама народ от позиналци.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 29. 29 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  След като моят дом е моята крепост, от къде на къде някой друг ще ми казва какво да правя с него.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 30. 30 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#29] от "Чеша си езика":

  Сети се за хората по селата в пернишко, които реват за помощи и искат държавата да им помага. За техните домове и крепости.

 31. 31 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Трябва ли да се въведе задължително застраховане на домовете?
  Според мене да. Моето лично мнение е да... Аз смятам, че всички сгради, и независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължително застраховка.
  Държавата да си застрахова задължително нейните имоти, а в частните дела да не се бърка. Толкова ли не могат да разберат управляващите, че думички като тотално, задължително и демокрация не вървят заедно. Това правителство явно вече е достигнало нивото си на некомпетентност.
  Понеже едновременно с това говоренето на всички от властта - от премиера до вас, е, че хората трябва да се застраховат. Но ако създават непрекъснато прецеденти, с които застрахован-незастрахован, проблемът ти се решава, тогава?
  Не, тук говорим държавата като една социална функция. Хора, останали без покрив над главите си първо ги, разбира се, временно, осигуряваме им възможност и съдействаме в процеса в максимална степен те да получат едно финансиране, не задължително от държавата. Както в Бисер стана чрез дарения, дарителска кампания чрез БЧК, и да бъде направено всичко необходимо да им се помогне да се изградят къщите, говорим за тези къщи, които паднаха, и тези къщи, които са основно жилища.
  Тази Лиляна Павлова изцяло е в противоречие с прогласеното в преамбюла на Конституцията, че България е социална държава.

 32. 32 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Другарко Павлова, за съжаление няма как да вземем личното Ви мнение просто защото не Ви вярваме.А не Ви вярваме защото не сте доказали, че можете да мислите адекватно в полза на гражданите.Дали ще се научите не ясно.
  Един малък жокер във връзка с обследването на сградите е добре планирана и организирана кампания - уеб страница с разяснение права-задължения, кое колко ще струва и как точно ще се изчислява, конкретни примерни бланки, списък на компетентни лица и т.н.
  П.С. личното Ви мнение е за роднини и приятели.

 33. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Създаването на демократична, правова и социална държава, каквото е прогласено в преамбюла от Конституцията, не задължава и българите да ви плащат разноските, които прави всяка партия.

 34. 34 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#21] от "4e":
  [quote#21:"4e"]Глупав човек и ентусиазъм са доста опасна комбинация. Това с думичката "задължително" много ми намирисва на комунизъм, лобизъм.... а аз мразя всичко което завършва на ...изъм [/quote]

  Ами на какво друго освен на комунизъм да ти намирисва от изявленията на партизанската внучка!И от управляващо резервно котило на БКП в което има повече бивши комунисти /дали само бивши/ отколкото в титулярното на Позитано.
  Колкото до първото ти изречение Айнщайн е казал:
  "Ако си търсиш помощник, гледай той да е умен и работлив. Ако не намериш такъв, търси си умен и мързелив.Все ще имаш полза.
  Ако и такъв не намериш - нека бъде глупав, но мързелив.Няма да имаш полза ,но няма да ти навреди от мързел.
  Никога не си вземай глупав и работлив - такъв ще направи толкова поразии ,че цял живот ще съжаляваш."
  В това правителство почти всички са от последната група во главе със Слънчо.Като че ли са правени по него калъп от него.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 35. 35 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#5] от "Големите Тикви":

  Ти явно си си голяма тиква,щом не проумяваш,че застраховката е в интерес на гражданите!Но ти е простено.Тиква си си.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 36. 36 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#29] от "Чеша си езика":Напълно си прав.Но не търси държавата да ти купува счупените цигли от градушка,съсипаната покъщнина от наводнение вследствие проливни дъждове и преливащи реки/не от изпуснати язовири-там държавата е виновна и да заплати за щетите/.Не търси общината,прокуратурата,МВР да задължават съседа ти от горе да ти възстановява щетите от изпуснатата от него вода.Но нямаш право да преустройваш апартамента си по твой вкус,бутайки на своя глава носещи преградни стени,независимо,че твоят дом е твоята крепост.Надявам се,че и ти ще се съгласиш с мен.

 37. 37 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Гражданската отговорност е застраховка, която защитава чуждия интерес! Презумпцията е, че причинилия застрахователно събитие няма възможност да покрие щетите със собственото имущество, и за да не остане необезщетен пострадалия или наследниците му се изплаща застраховка, заради което е задължителна!
  Естествено гербаджийската патка няма как да ги знае тези неща!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#35] от "lz2":
  Принципно застраховането е банкоподобна организация, която набира финанси с цел натрупване и с изтичане на срока на договора или при настъпване на застрахователно събитие изплащане на сума в предварително определен размер.

 39. 39 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да се въведе задължително застраховане срещу некадърно управление и срещу управление от хайдуци.
  Всички да се застраховат от риск срещу лошото управление.

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И тая тлъс.а скумр.я е от дългата скамейка на Мутрата! Какво очаквате да говори по различно от тиквослънцето?!?

 41. 41 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "toniarisa":

  Те и калинките бяха все млади и все на отговорни постове и все наши хора. А тая мома дето мяза на икона е от знатен тоталитаро-комуно-партизански род. Идеално се вписва в ДС милиционерската клика, дет се вика закърмена е с идеята, вярна на партията и най-правилния човек, нищо, че е млага и тъпа, като гъбено семе.

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Имаше преди десетина години един филм с Джулия Робъртс - та там нейната героина осъди една компания, тровила в продължение на години жителите на едно малко градче. А тук, моля ви се ,след като "неизвестно" чия собственост язовир се скъса и издави сума ти народ(Бог да ги прости) и разруши много домове - мин. председателят- негово снизходителство Боко мутрата раздаде лично на хората едни пари!?! Но ако тука имаше едни хора, като Ерин Брокович- мисля, че така се казваше героинята, щеше да му се стъжни живота на мутрата! А тази, ще ми говори за задължителни застраховки, при доказано най некоректните застрахователи в България! А болшинството уж са западни и уж голямата работа!? цирк!

 43. 43 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  Лилянче, май повече те интересуват нашите мангизи,а?

  И сега който иска може да сключи застраховка, ама да става задължително е прекомерно! Надявам се Боко да отсвири, все пак догодина са избори, а ти само му мътиш водата!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 44. 44 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#43] от "Курт Деликуртев":

  така е, само като й видя дебелата и проста физиономия и ми се отщява да гласувам, дори и не прочетох интервюто

 45. 45 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Фонда за бедствия и аварии къде го денахте и него ли в МВР го вкарахте за да може като резервен резервоар да го ползват милиционерите.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 46. 46 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  До коментар [#44] от "bette":
  Може би защото ненавиждаш "войнствуващата посредственост"? Но пък това е характерно за доста от правителствените чиновници. Хората май взеха да го приемат за "нормално", което пък е недопустимо

 47. 47 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Повтарям се, но наистина толкова глупости накуп отдавна не бях чувала.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 48. 48 Профил на fonzauer
  fonzauer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Другарко наша, явно си пропускала хронично часовете по политпросвета! "Моят дом е моята крепост" за англичаните, за които частната собственост е неприкосновена и всеки човек има стойност. За българите тази девиза звучи малко по-иначе - "Моят Г..З е моята крепост" , защото в милата Татковина Г....ЪТ има по-голяма стойност от човека. Което вече е тема сама по себе си. Но с вас немаме шанса да я коментираме. Не спа?

 49. 49 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 746 Неутрално

  По-дебелокожо същество не съм виждал, но поне чете форумите ни!
  Жалка история - Аз парите си на такива не ги давам!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  "Нашият дом - нашата крепост"...
  Заради тази комунистическа патица и др. комияри, дома-крепост на доста наши сънародници е извън родината.
  Задължителна да е била застраховка земетресение - а не може ли и държавата да я плати тази застраховка, то не може да се плащат данъци само за заплати на чиновници и прочие.

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Добре де просто се чудя какво толкова е страшното държавата да помогне за няколко пропукани от земетресението жилища чиито собственици не могат да си позволят даже и застраховка ?
  Щом за целия сграден фонд на държавата се плаща данък сгради каккви са постъпленията ? Като прибавим и данък смет постъпленията са колкосални...
  Е тази "убавица " ако толкова иска да става застрахователен брокер поне да напусне държавната служба преди това !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#46] от "aron25":

  това не е само посредственост, това е министър. и не е лелката от някое гише, колкото и да прилича на точно такава. не може връзкарските истории да достигат до ниво министър чак, защото е смешно. видяхме с калина какво стана

 53. 53 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Никой не вярва на алчните застрахователи. Много по разумно би било да не се пречи на хората да защитават частната си собственост така както намерят за добре. Аз имам една хубава идея с ток но няма да ви я кажа Така ще се решат автоматично кражбите и набезите на мангалите по селата и евентуално може държавата ни да се оправи най-сетне след като дадем ход отново на семейното стопанство.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на захарин
  захарин
  Рейтинг: 8 Гневно

  За пореден пър се убеждавам че гербери са болни хора!Аз работя за 300лв тая ще ме принуждава -я марш от тука ма!!!Оня ден я слушам по радиото как казва"Ние имаме волята Целтъ,Областтъ-тая дори не говори правилно български език.Да идват тияя избори че тия не мога вече да ги дишам.Съсипаха народа и страната

 56. 56 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 551 Неутрално

  домовете са в градове крепости
  а в бьлгариа градовете са разградени крепости затова и лудугорец от разград стана шампион на бьлгариа с уговорени мачове както правителството уговариа далаверата в градовете

 57. 57 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт"

  Еми не всички са осъзнали. Какво точно ще пише в този паспорт, което да е различно от архитектурните и строителни книжа? Какво има де се "обследва"??? Във всеки един проект в конструктивната част е описано какви колони с каква арматура и т.н., което изпълнение е гарантирано от надзорна фирма. Какво повече?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 58. 58 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  [quote#57:"The.Teacher"]Какво повече? [/quote]

  Е как какво - комиярите челяд имат - тя сака да руча - ще им създадат една нова институция, ще им дадат офис, бюро, достъп до депутатски кюфтета и др. екстри - мислят за децата си - уреждат ги на държавна хранилка. Същата история като с гражданската отговорност - насила ти взимат парите и ги дават на техни хора.

 59. 59 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Уникална некомпетентност - да сравняваш гражданската (застрахователна) безОтговорност и някаква евентуална задължителна за жилища. Единственото общо ще е да се вземат задължително пари.

  Преди поне 10 години във Франция разказваха как имали застраховки на жилищата - не били евтини, но пък като изтекат 5-10 години редовно плащане се стигало до изплащане на суми с които да се пооправи сградата с парите събрани от застраховката ако не е имало събития. Хубава идея... А тука ми говорят за САМОУЧАСТИЕ ??? Поредната може би добра идея (но трябва да е доброволно и на пазарен принцип), която БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ще осере само и само да напълни гушите на някои свои кукловоди...

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 60. 60 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Това със самоучастието при събитие - не знам дали го има навън - но си е пълен абсурд. И докато застрахователите безконтролно вкарват какви ли не безумия за клаузи, до тогава трябва да се бяга от нещо задължително да се застрахова. Ако са толкова добри офертите им и услугата, хората сами ще ходят при тях, а не под строй и с принуда.

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 61. 61 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Обществен фонд - да, застраховки - не. Щото на застрахователите ще плащаме яхтите всяка година, цял живот...
  А Бисер е много неуместен пример, защото държавата трябваше да бъде осъдена за всичките жертви и щети. Но лъжльото Бойко раздаде парите от данъци, правейки се на Майка Тереза и запуши устата на наплашените.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Това може да стане чрез /примерно/ удвояване на Данък сгради и отделяне със Закон на надвзетото в Държавно-обществен фонд . Все пак , няма да го имаме за след края на Света ...

 64. 64 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Лиляна Павлова да прочете "Параграф 22" тогава може би ще разбере ,че никакъв документ(застрахователна полица,паспорт и т.н.) не помага при земетресение.За ниско-етажно строителство изводите отдавна са направени ,просто да си отвори архивите на министерството за "Земетресението в Стражица" и да чете.Л.Павлова явно не прави разлика между задълженията на министър и на застрахователен брокер.Извода който се налага ,че тя е просто "брокер под прикритие".

 65. 65 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1367 Весело

  Нали домът е нашата крепост, трябва да се грижим за него:)
  ........................
  Вашата "крепост" , уважаема , е дедо ви - комуноида , после КРИМИТАТА от ТИМ и ..
  накрая -слънцето Боко , който се грижи за подобни недоразумения ...))
  Благодрение на ТЕЗИ "крепости" - сте на тази позиция, която НИКОГА не бихте заели , предвид "качествата" ви - в една нормална страна ...))

  BIG AL
 66. 66 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Хайде стига с тоя гербаджийски лобизъм, оляхте се!

 67. 67 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Стига лицемерие! Грижим се за интересите на застрахователни и други компании. Когато държавата се меси в който и да е вид бизнес и прави някоя услуга задължителна това си има име - лобизъм. Веднъж направена задължителна една услуга се превръща в рекет. Изчезва свободния пазар и на клиента могат да се поставят произволни условия. Както става със задължителното отопление на клиентите от Топлофикация. Ако клиентът види интереса си в една услуга той със сигурност ще я ползва и без да е задължителна. А задължителното застраховане ще превърне застраховането във вид данък и е много съмнително какво ще получат застрахованите при настъпване на застрахователно събитие. Най-вероятно - нищо. Получаването на застраховката вероятно ще бъде обвързана с куп условия, които го правят невъзможно - например ще ви кажат, че къщата ви е рухнала не заради самото земетресение, а защото не е налице необходимата поддръжка или, защото не е спазена еди-коя си антисеизмична норма.

 68. 68 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 840 Весело

  [quote#8:"Вели"]Тя и държавата е наш общ дом[/quote]
  В този случай "моят дом е тяхната (на ГЕРБ) крепост".

 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Трябва да се направи следното:
  1.Да се учреди Сребърен застрахователен фонд./щом е сребърен, до 3 години ще го национализират/
  2.Да се претвори в живо дело заветът на Партията и Правителството - Вашите добри пари - в нашите добри ръце.
  3.Да се доверим на изпитаните наши партийни кадри. За целта застраховането ще се провежда в ЗК"Армеец"/в краен случай Лев-инс/, като парите ще се превеждат по сметка на ЦКБ......
  ДА, АМА ПУСТО ВЕЧЕ Е 2012 Г.И ПЪРВИЧНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПО МЕСТА НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 70. 70 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Внучката на активния борец и партизанин продължава да лобира за разни мутренски групировки и задължителни застраховки , тип "елате вие , да не дойдем ние"
  Тия от ГЕРБ явно всички са прихванали от мутренския манталитет на техния вожд.

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 71. 71 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 714 Весело

  Да има някой резервни части, стрОшИ се глупомера, пак ?

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 606 Гневно

  Застрахователите си питат ушите да плащат.Застраховах си веднъж апартамента. Няма да го направя повече. Точка.
  Държавата да си гледа задълженията, а не да кара хората да плащат на всеки срещнат обирджия.

 74. 74 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Парламентът ще определи кой ще ремонтира "спешно", Парламентът ще определи "спешно" застраховането коя компания ще направи на имота

  Трябва задължителна застраховка срещу некачествени чиновници !

  Лиленце-Леленце кога ще видим предложените от мен:

  1.ПУБЛИЧЕН ИНТЕРНЕТ РЕГИСТЪР на всички проблемни мостове в цяла България.

  2.ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА ВСИЧКИ НЕЗАКОННИ И БЕЗ АКТ 16 държавни/общински обекти и инфраструктура?

  3.Кога ще се реши проблемът с незаконните остъклени балкони на хората? Колко години ще чакаме експертната група към МРРБ да реши този проблем? Решението ни го обеща още Роско Боско наш Президент до 1.1.2011

  Разходите и задълженията на хората и фирмите растат, а приходите и подобряване на бизнес климата надолу ! Докога такова разминаване между приходи и Рекет? Докога държавата ще бъде в ролята на първа мутра в живота на хората и фирмите от малкия бизнес?

  Вечна памет на загиналите герои за свободата на България!
  Колко ни липсвате сега!

 75. 75 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се грижим за имотите си не означава да пълним бездънните джобове на мутри и политици.
  Поне аз не виждам нищо общо между грижата за дома и българските застрахователи.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 76. 76 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Правилно, домът е нашата крепост. Затова е моя работа да се грижа за него, не на държавата. Държавата да ги гледа нейната работа, а не да ми слага още един данък.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 77. 77 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Задължително - не! На който му е по-важна колата от апартамента - нека си прави сметката. Това трябва да е по желание.
  Нормалните хора, които знаят, че недвижимото имущество е по-ценно от движимото, отдавна са го направили.

  Но като гледам пред блока колко е задръстено, разбирам, че българина спокойно може да живее в колата си ...

 78. 78 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Много ми е антипатична тази жена, не знам защо ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK