Акад. Стефан Додунеков: Ще отворя БАН към обществото, знае се твърде малко за научните постижения

Акад. Стефан Додунеков, председател на БАН

© Красимир Юскеселиев

Акад. Стефан Додунеков, председател на БАНМатематикът академик Стефан Додунеков е новият председател на Българската академия на науките (БАН). Той беше избран от общото събрание на академията след тайно гласуване в понеделник. От общо 104 души в подкрепа на Додунеков гласуваха 68.


В интервю за "Дневник" акад. Додунеков очерта основните си приоритети и стил на управление, които смята да следва през предстоящия му мандат.


Академик Додунеков, бихте ли очертали посоката, в която смятате да поведете БАН?
- В правилната посока. В тази, в която аз съм убеден, че ще изведе академията като статут и ще даде възможност за много по-добри условия за работа на колегите. Това е преди всичко насочване на академията към работа за изпълнение на държавните приоритети. На тези приоритети, които бяха вече формулирани в стратегията "България 2020", на приоритетите за развитие на научните изследвания. Особено важно е участието на БАН в подготовката за работа по "Хоризонт 2020" - рамковата програма за наука на Европейската комисия. Това са възможности за широко отваряне на врати за участие на БАН в приоритетни научни изследвания.


Това, което няколко пъти подчертавам, е, че популизъм от мен няма да чуете, няма и да видите. Тази политика на ходене "с шапката напред" за търсене на подаяния за академията няма да я има. Разбира се, при нас финансовото състояние е изключително сериозно, защото основен проблем е недостигът за заплати. В момента академията не може да си плаща договорираните заплати.


Аз нямам нито капка съмнение, че научните изследвания и приложенията, които се правят от нашите колеги, са много важни и би трябвало в близко време да има по-качествен мениджмънт и по-агресивно участие на академията в проекти, свързани с развитието на икономиката на знанието. Не мога да си представя как у нас ще се развие такава икономика без активно участие както във фундаментални научно изследвания, така и в конкретни приложения, насочени към реализирането на икономиката на знанието. Например – участие в планираното създаване на големи технопаркове. БАН би могла да спомогне тези технопаркове да се напълнят със съдържание.Бигорафия
Ученият e директор на Института по математика и информатика към БАН и председател на управителния съвет (УС) на Съюза на математиците в България.


Става професор през 1990 г. Избран е за член-кореспондент на БАН през 2004 г., а от 2008 е академик. Преподавал в Софийския университет, Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, Югозападния университет в Благоевград. Има преподавателски стаж и в Линчьопинг, Гьотеборг, Улм, Делфт.


Президент е на Math Society of South-Eastern Europe. Додунеков е автор на 124 научни труда, 3 книги, 12 учебника, цитиран е над 6йокширски 00 пъти, съобщават от БАН.

Смятам да отворя академията към публичното пространство. В БАН има страшно много постижения, но българското общество знае за твърде малко от тях. В тази връзка аз виждам сериозно партньорство с медиите, които биха си направили труда да се запознаят с работа на учените ни. Академията е едно голямо постижение на българската нация и определено може допринесе за страната, ако се използва по-добър начин. Но, за да се правят сериозни научни изследвания, трябва да има спокойствие в научните среди. За това спокойствие ние ще се борим.


Как смятате да се справите с недостига на средства? Откъде ще дойдат парите?


- Разбира се, от максималното използване на възможностите за акумулиране на собствени приходи. Както и активно участие по проектни програми – на национално и международно ниво. От друга страна, аз се надявам, че със сериозни аргументи за важността на редица изследвания, които академията прави и може да прави в полза на държавните приоритети, ще се стигне до освежаване на бюджетната субсидия.


Ако погледнем не само ситуацията в БАН, а въобще на академичната общност в страната, проблемът с финансирането е много сериозен и се нуждае от внимателен анализ. Не можем да разчитаме на светло бъдеще, ако тази политика не се промени. Стандартът на България в това отношение трябва да се доближи до европейските нива. Ако сме членове на Европейския съюз (ЕС), значи би трябвало да се стремим към политиките му в това отношение. Засега това е проблем.


Колко според вас трябва да стане държавната субсидия, за да покрие нуждите на науката и учените в БАН?


- Наскоро постоянният секретар на френската академия на науките при посещението си в България припомни някои от приоритетите в Лисабонската стратегия. Според нея Европа трябва да върви към 3% от БВП финансиране на научните изследвания. В много страни това вече е факт. В България нещата са далече под средното ниво. В тези 3% влизат 1% от държавния бюджет и останалите 2% са от публично частни партньорства и фондове за научни изследвания.


Имаме индикация, че Фондът за научни изследвания (ФНИ) ще получи по-голямо доверие и по-голям ресурс за разпределение. Той е един много сериозен партньор на БАН. Но дори от този 1% сме много далече. Пред последните години статистиката показва, че за наука в България се отделят 0,2% от БВП. А 1 лев инвестиции в наука много скоро се възвръща поне 6 пъти. За някои типове изследвания дори повече.


Тази политика за финансиране е обвързана с възпроизводството на кадри за научни изследвания. По- възрастните хора, образно казано, са яли какви ли не манджи и по-леко понасят тази ситуация. Но проблемът с това академичната кариера да стане атрактивна за младите е най-вече финансов. Грубо казано, причината е ниското ниво на заплащане на техния труд.


Вземете например аспирантската стипендия - тя изключва възможността от вътрешността на страната някой да дойде да се обучава като докторант в София, защото неговата стипендия е 450 лева месечно. По редица допълнителни възможности ние се опитваме да ги включваме още от началото на обучението им в проекти, в които могат да получават доплащане. Но един млад човек идва първо да се учи и навлизането му в една научна област отнема поне две години.


Как планирате да развиете регионалните звена на БАН, кактйокширски о обещавате в програмата си за управление?


- БАН е национална научна институция, не столична. Проблемите, които вълнуват регионите на страната, определено носят в себе си възможности за сериозни научни изследвания в целия спектър на научни области в академията.


Започната е кампания за създаване на регионални академични центрове. Засега има три такива – в Пловдив, Бургас и Варна. Предстои създаването на още няколко в близките месеци във Велико Търново, Русе, Ловеч. Получаваме сериозно разбиране от големите общини и мисля, че в рамките на мандата ще имаме една стабилна мрежа от регионални академични центрове.


Защо според вас имиджът на академията в последните години спадна, а учените се превърнаха във "феодални старчета"? Как бихте променили това?


- Това е субективна история, защото много често академията се идентифицира със събранието на академиците и член-кореспондентите, които са съществена част от академията, но са около 130 души. А БАН е един голям работодател и в нея работят на щат над 6000 души и в данните от 2011 година от тях само 200 души са академиците на щат. Така че "старците" в академията са една шепа хора. Вярно е, че средната възраст на работещите в академията се повишава, но това далеч не са старци, а са хора в активна творческа възраст. Независимо от проблемите стотици млади хора постъпиха на работа в последните години.

Акад. Стефан Додунеков, председател на БАН

© Красимир Юскеселиев

Акад. Стефан Додунеков, председател на БАН


Как виждате бъдещето на изследователския университет, който академията обяви, че ще отвори врати в близкото бъдеще?


- Понеже аз идвам от институт, в който участието в образованието на страната е основен приоритет, имам силни надежди, че изследователският университет ще бъде едно много полезно начинание не само за БАН, но и за взаимодействието с висшите училища. В момента и в академията, и във висшите училища има глад за млади хора. И то за хора, които са подготвени да се включат в научни изследвания. Аз го виждам като една люпилня за кадри за академичните институции в страната, за млади учени.


Поддръжник ли сте на идеята финансирането на институтите да става според техните реални постижения и резултати?


- Да. Нещо повече, аз имам мечта – в академията договарянето на работните заплати да бъде на индивидуална основа. Бил съм в много страни и сродни академии и центрове, в които няма двама учени на една и съща позиция, които да имат една и съща заплата. Възнагражденията се договарят на индивидуален принцип. В ситуацията, в която ние се намираме, академията направи една добра стъпка да разпредели бюджета по институти съобразно резултатите им. Това беше внимателно претеглена стъпка.


Следващият ход обаче в самите институти да се върви към диференцирано заплащане би бил по-сериозен проблем. В момента ние работим за гарантиране на един социален минимум. Средната работна заплата в академията е някъде от порядъка на 550 лева месечно, като имате предвид, че 1000 души са хабилитираните в академията, а хабилитиран не се става никак лесно. Всеки опит за диференциране би бил изключително рискована операция.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 697 Весело
 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Патенти, патенти трябват а не приказване на врели некипели!
  Ако изобретявахте иновации патентите им щяха да носят достатъчно средства за издържането Ви!

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хубаво, че е прочел съветите ми от вчера, да видим как ще ги изпълни.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "KEFBOOK":

  За прокарването и поддържането на патент се плащат суми каквито нито БАН нито университетите имат нито са имали последните 20 години. Така че засега това е кауза пердута.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 5. 5 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Абе тоя ще тури края на БАН.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 6. 6 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 695 Весело

  До коментар [#1] от "zidane":

  Ама какво е похвалното бре? Първо трябва да се премахнат руско-архаичните звания за наука, като се започне със званието "Академик". След това умопомрачителните остатъците от соц. реализма - "член кореспондент" и "доцент". После и други работи. За първите неща - пари не трябват!

 7. 7 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#2] от "KEFBOOK":

  Не само патенти! Нека държавата направи така, че резултатите от научните изследвания веднага да отидат в производството, защото иначе е безсмислено да се правят изследвания само заради самите изследвания. Знаете ли че има академик по течните кристали. Доколкото знам това е академик Державин. И кво от това? Устройства от течни кристали (китайски) се продават по сергиите, а български няма. моя състудент акад. Съботинов е академик заради лазерите. И кво от това? Къде са българските нивометри, най-различни други прибори използващи лазерите. Има Институт по физика на твърдото тяло. Това включва и микроелектроника. А къде е микроелектрониката? Точно заради този ИФТТ българската микроелектроника не можа да бъде в крак със световните постижения и загина. Има ли големи постижения? Да, в участие на международни конференции, където никой не ни обръща внимание. Знаете ли, че американски учен от български произход-д-р Емил Близнаков бе наречен от научните среди в САЩ пионер в изследване на едно жизненоважно вещество, "автомобилната свещ" на всяка клетка и най-продавано в света. Д-р Близнаков не е имал академични титли. Но е пионера в изследване на коензим Q10. Представете си, че това вещество е катализатора във всяка клетка при "изгаряне" на храната за да се отдели енергия. И представете си че това вещество се добива по биохимичен път от...отпадъци от тютюна. Къде са нашите учени да спасят тютюнопроизводството. Страхотно вещество с десетки хиляди научни статии за полезността му, особено когато човек остарява.

 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#6] от "m_style":

  похвално. айде!

 9. 9 Профил на efg
  efg
  Рейтинг: 225 Весело

  Не съм фен на печатните грешки но тази е добра!
  "Фондът за научни изследвания (ФНИ) ще получи по-голямо доверие и по-голям ресурс за разпределение. Той е един много сериойокширски зен партньор на БАН"

 10. 10 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 582 Любопитно

  А за какво ни е БАН, след като си имаме ИПИ - институт за пазарна икономика? Също така имаме и БХК - български хелзински комитет, център за либерални стратегии и т.н. соросоидни организации.

 11. 11 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#10] от "_dan_":

  Икономиката, както и журналистиката са подвидове на художествената литература.

  БАН е, поне на теория, и за нАука.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "Десен":

  Само така, една бърза културна революция под твоето мъдро ръководство и да ходят да берат домати.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 14. 14 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  Що за европейска държава сме, щом държавата дава стотици милиони да храни едни аборигени, а подхвърля трошици на науката си?

  Отговор: Такава която заслужава съдбата си.

 15. 15 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#13] от "jubal harshaw":

  +++++++

  Моралът не е порок!
 16. 16 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "stoicho2":
  [quote#7:"stoicho2"]Знаете ли че има академик по течните кристали. Доколкото знам това е академик Державин.[/quote]

  Не е Державин, а е Держански.

  The best way out is always through Robert Frost
 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Любопитно

  Полуобразовани дават съвети:

  -Какво да се прави?

  Отсяването на зърното от плявата не е толкова проста работа!
  Шуробаджанащината по нашите земи е отглеждана старателно.
  И не само това е причината- как да определиш от коя научна зона ще излезе откритие, след като там се работи с години за получаване на резултат, не всякога положителен.

 18. 18 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Новият председател на БАН ще има ли смелостта да премахне с нищо неоправданата доживотна привилегия на академиците и член-кореспондентите (2000 и 700 лева месечно съответно), което ще бъде първата стъпка за отваряне на Академията към българското общество?

  The best way out is always through Robert Frost
 19. 19 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexander97":

  Както и в други области и тук стремежът е - разходите държавни, печалбите - частни.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  Всъщност знаеш ли какъв е проблемът? БАН е зле наистина, ама извън БАН нещата са направо ела ме ритни...Така че, май се налага да се мъчим от БАН да поизлезне нещо, защото алтернативата е пълен леш...

  Mутри, вън!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":
  [quote#22:"Цецо"]Това е решение на правителдтвото. И е от компетенцията на Тиквьов и Дебилов. А и трудно можеш да очакваш академика да предложи баш това. [/quote]
  Знам, че е с решение или на правителството или на парламента, но то е станало по предложение на самата Академия.
  Така че редно е сега Академията да се откаже от тези средства, които са от данъците на българския данъкоплатец като предложи обезсилването на това постановление.
  Аз също не вярвам в това, защото те освен да реват за пари друго не съм чула.
  Какно знаете нищо не се помръдва там. Даже и Лъчезар Филипов, дето си говори с извънземни, все още е зам.директор на Института за космически изследвания при БАН, което е абсолютен срам.

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 24 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#18] от "Realistka":

  Доколкото знам това не е в неговата власт. Определено е и гласувано от народното събрание.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#4] от "kihano":

  Какви са сумите за заявяване на патент в България? Хайде кажи!

  Mутри, вън!
 26. 26 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "kihano":

  Да! Прав сте. Вече писах по-горе.

  The best way out is always through Robert Frost
 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#12:"Десен"]Отговор


  Спрете им парите на тия вампири. Да заплащат наем за целия сграден фонд който ползват безвъзмездно от държавата без дори да му плащат данъка. [/quote]

  И къде да се прави наука ? Или по неолиберастки няма нужда, по-добре да има охранителчета, гювендии и слуги.

  Мантрата на Пицко науката в университетите хваща дикиш само пред невежите, голямата наука се прави в центрове. А нивото на университетската наука в Бг с изкл. на СУ, МА, МЕИ и ХТЕИ е на учебно кръжочна дейност.

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Десен, злобата ти е патологична. Омразата към науката е типична за простаците.

 29. 29 Профил на mz/x
  mz/x
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "цитиран е над 6йокширски 00 пъти", "кактйокширски о обещавате".

  Какво значи "йокширски?" Да не е нещо неприлично, моля ви се? Не вярвам да е грешка, защото не е възможно в Дневник чак пък толкова да не виждат какво пишат.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  имам важно предложение - взимат се всякакви държавни пари и имоти от УНСС и се дават на БАН. ония от коптора за национално и световно стопанство (как звучи само?!) да ходят да обработват тревните площи зад кабинетите си - те и без това за друго не стават.

 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Този Додунеков има вид на едновремешен професор по научен комунизъм - дано външността лъже.

 33. 33 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1569 Весело

  Да му мисли Дянкофф

  Предразсъдъците са за ограничените.
 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  да се разберат с новия тек център за взаимна разработка на патенти и нови технологии! Време е за чушкопек 2.0!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#27] от "olimpipanov":


  "Мантрата на Пицко науката в университетите хваща дикиш само пред невежите, голямата наука се прави в центрове"

  Я разкажи, че ми стана интересно.

 36. 36 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 473 Гневно

  Навсякъде в развития свят науката е в Топ-3 на ценностната им система - наред с демокрацията и конкуренцията. Само в България - страната на победилата МУТРОКРАЦИЯ (висша форма на милиционерския комунизъм), науката е непотребен товар, изхвърлян на боклука от години... Когато се сетим, че това е огромна грешка, вече и с много пари не можем да я поправим. Всеки може да стане наркодилър или проститутка, но един учен се шлайфа минимум 10 години преди да започне да дава зрели плодове...

 37. 37 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":

  За в България не знам, но за европатент са 30 хил. евро. Българския патент не знам въобще брои ли се за нещо освен за бройка.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#16:"Realistka"]Не е Державин, а е Держански.[/quote]


  Нищо, човекът сигурно е чел наскоро Пушкин, та затова му се привижда Державин.

  /не се чете/
 39. 39 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Когато науката се съсредоточи само върху днешните проблеми, тя неминуемо ще се окаже изостанала и неадекватна пред бъдещите проблеми. Науката не е сервитьор, на който като му свирнеш за две бири, ще изтърчи и ще ти ги донесе веднага. И както генералите винаги се готвят за "миналата война", така и разни ентусиасти надавай вой за патенти, пазарна възвращаемост и икономическа ефективност, без да са наясно за какво иде реч. Мястото на приложната наука е в университетите, а фундаменталните научни изследваня - в БАН.

  /не се чете/
 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#35:"BohrMottelson"]Я разкажи, че ми стана интересно. [/quote]

  Големите национални лаборатории в САЩ, ЦЕРН, Кадараш, Трансураниума в Карлсруе, ОИЯЕ Дубна стига ли ?

 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#37] от "kihano":

  Точно така е и ти сложих плюса, сумата е ако подкараш всичките държави една по една. Хайде да почнат от български патент. Като им се разрасне работата, на база на българския патент да заявят приоритет в Германия, после Франция и Англия. Другите пазари са малки.

  Mутри, вън!
 42. 42 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#41] от "cinik":

  Толкова подробно не съм запознат. Наявам се пътя който предлагаш да е правилен. Аз лично бих се интересувал още колко от всички еропейски или американски патенти някога се използват и носят доход.
  Другият въпрос е, че като напишеш патент само даваш на китайците описание на това какво да правят. Затова много западни компании предпочитат просто да крият технологията доколкото може.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2206 Весело

  Бай Додунеков да не дудне разни баналности ами да се вземе в ръце и плътно да следва челния опит археологическата банда. С няколко мощи, вампири и върколаци зашеметиха Тиквата и оня им изля рога на бюджетното изобилие. Ако в БАН наистина искат да живнат, задължително трябва да влязат под кожата на Тиквоча отчитайки примитивните му вкусове. Изобретяването на вечен двигател, на еликсир за вечна младост, превръщането на водата в асфалт и други екзотики със сигурност ще пленят въображението на Мутрата и парите за феодалните старци ще потекат изобилно, а кубето на БАН ще бъде позлатено. Айде, наслука!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#13:"jubal harshaw"]да ходят да берат домати.[/quote]
  Те много от чантаджиите с памперси и за това не стават дори.
  [quote#20:"cinik"]май се налага да се мъчим от БАН да поизлезне нещо, защото алтернативата е пълен леш...[/quote]
  Май да, ама май не. БАН го мъчат 60 години нещо да поизлезне. Няколко поколения са това. Пропиляна възможност за наука и доказал се като неефективен начин на организация на научната дейност. Който иска да прави наука, но не с пари от бюджета.
  [quote#21:"Цецо"]Нема ли да спреш с постоянното повтаряне на молумната си теза идваща от колхозното ти ниво?[/quote]
  Тезата ми не е малоумна, а фактологически обоснована. За 5 години сме дали над 400 млн за БАН. Това без субсидията за университетите. Къде е възвращаемостта от тия пари? Айде, ти не си с колхозно ниво, ти можеш да анализираш. Анализирай това.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 46. 46 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "AzDebil":
  Ах, как те чаках да се покажеш. Партиен гаулайтер тръбящ за цензура с мнението на единствено правилна и заслужаваща аудитория позиция. Разбира се на държавна сметка и с държавна заплатка. От парите на всички нас - тия които всъщностпроизвеждаме някакъв продукт в тая държава от който после кърлежи като теб и тия за които иде реч цоцате.
  Сега какво - и партийно членство ли ще ми забраниш освен аватара? Ето колко пари чините - ти и шайката крадливи мързеливи тунеядци като теб - едно голямо нищо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 47. 47 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В страна, където издръжката на един затворник е над 800 лева на месец, а издръжката на един учен е 550 лева, няма какво добро да се случи.

 48. 48 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "Като припомни високата международна оценка за българската наука и за стартиралата реформа, министър Игнатов благодари на председателя на БАН акад. Никола Съботинов и неговия екип с думите „Подписването на споразумението е блестящ завършек на един блестящ мандат”...

  http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0079&n=001148&g=


  цирк...

 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#47] от "Mai Tai":

  Да де, само че задължение на държавата е да изхрани тези които лишава от права за да изкарават сами издръжката си. Учените може и да се реализират сами и щом са кадърни - да намерят спонсори от работещия пазар който да ги изхрани.
  Така е по света. Няма държавни академиии дето лапат по милиони чрез некви самопровъзгласили се академици и член кореспонденти в области напълно непонятни от академична гледна точка - като тракология и сугестология примерно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50 Профил на stefanos
  stefanos
  Рейтинг: 225 Неутрално

  а дано това се получи.

 51. 51 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 605 Разстроено

  В държава, която дава в пъти повече за примитивно производство на тютюн отколкото за наука години на ред, няма какво да се случи!
  2010 г. - 116 млн. лв. изплатени за отглеждане на тютюн
  4 млн. лв. за научни изследвания (НИФ)
  2011 г - 70 млн.лв за тютюн
  няма данни за суми за научни изследвания (НИФ)
  2012 г - 73 млн.лв за тютюн
  няма данни за суми за научни изследвания (НИФ)
  2013 г - правителството готви искане до Брюксел за последен път и по изключение да разрешат субсидирането на тютюна!
  За наука - НИЩО!
  България е единствена от новоприсъединените страни членки на ЕС без заявени средства по ОП "Наука". Останалите разпределят 18 млрд евро за периода 2007-2013 г!
  ОчевАдно държавата има други приоритети и те са далеч от науката!

 52. 52 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Разстроено

  новия паразит явно ще са "технопарковете".

 53. 53 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Додунеков, не се излагай.
  не отваря БАН към обществеността, а затваряй БАН завинаги.
  не ме интересуват вашите постижения... като 10-инчов таблет с Убунту, дебел 3 сантиметра и тежащ килограм и половина...

  за чието производство са нужни 40-50 хиляди евро за инженер от БАН...

  РЕФОРМИ !
 54. 54 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#40] от "olimpipanov":

  Пич, не си наясно. Работил съм в такава лаборатория в САЩ. 90 на 100 от физиците, които работеха там не бяха на "щат", а бяха университетски професори. Провери как стоят нещата в ЦЕРН.

 55. 55 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1418494

  Катрин Брешиняк, постоянен секретар на Френската академия на науките

  "... Как във Франция се прави оценка на икономическата рентабилност на отделните институти и трябва ли да бъдат закривани онези, които не носят приходи?

  - Това е като при патентите. Не може да се иска от всички институти да са ефикасни. Нужна е критична маса, за да има ефикасност. В CNRS има 10-20 на сто фундамантални изследвания, които не са рентабилни краткосрочно, но ще станат след 20 или 30 г., а може и никога да не станат. И освен това има една по-голяма маса от по-тясно ориентирани, специализирани изследвания, която е рентабилна краткосрочно. Така че, ако нямате критична маса на цялостта, не можете да направите това разделение. Не можете да искате от всеки институт, от всяка малка единица да бъде рентабилна. Центърът функционира добре, защото има критична маса, която позволява да се работи по двата типа изследвания.

  - Възможно ли е да се прави наука единствено в университетите?

  - Не. Във Франция моделът е на сътрудничество между Националния център и университетите - 90% от лабораториите са съвместни. Така студентите отрано се интегрират в изследователските единици. Има и съвместни екипи между учени от CNRS и преподаватели изследователи, така че винаги има приемственост. Тези смесени звена, които при нас същестуват отдавна, според мен са най-добрата система.
  Структурата във Фанция сега е тройна - има Националната агенция за изследвания, която финансира научни проекти, Център за изследвания и университети. Това е нещо като табуретка на три крака, която е много стабилна...."

 56. 56 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Успех и от мен.
  Радвам се, че господина е математик - това е силен показател за наличието на здрав разум.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 57. 57 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#49] от "Десен":

  Ти нещо си по-благосклонно настроен към затворниците, отколкото към учените. Да не си бивш пандизчия, a?

 58. 58 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#54:"BohrMottelson"]Пич, не си наясно. Работил съм в такава лаборатория в САЩ. [/quote]

  Посмали малце самочуствието, не ми харесва обръщението. Познава ме ли се ?

  В ЦЕРН съм работил, на другите места съм специализирал и работил без САЩ, така че съм наясно. Въпросът беше не за щатните, а къде се прави наука.

 59. 59 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":
  в света има над 100000 патента за изделието "чук"!
  И може пак да се направят още доста за това изделие!
  Да не сте решили да давате заявка за патент?

 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#57:"Mai Tai"]Да не си бивш пандизчия, a? [/quote]
  Така ли звуча?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#60] от "Десен":
  "влезе в затвора и стана човек"

 62. 62 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#51] от "chara":
  Явно че тютюно производителите са по рентабилни за обществото отколкото БАНаджии!


 63. 63 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#59] от "Марин Мидилев":

  Твоята логика гласи Джак изкормвача дишал въздух. Всички, които дишат въздух, са изкормвачи. Разбирам ти намека, че може да настане писане на безсмислени патенти за 1 млн и първия чук. Затова трябва да се следят и други показатели - колко от патентите са на етап откупуване, внедряване....И ако след 3 години има 100 заявки, но нула приход от тях, работата ще лъсне.

  Mутри, вън!
 64. 64 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 638 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK