Иван Петрински, археолог: Държава, която не може да плаща на специалистите в музеите, не е нормална държава

Иван Петрински

© Красимир Юскеселиев

Иван ПетринскиИван Петрински е специалист по история и археология от времето на Второто българско царство. Главен уредник е в Националния исторически музей.  Правил е археологически разкопки в село Крамолин, Габровско, във Велико Търново, на остров Свети Иван край Созопол, в Битоля в Македония, по поречията на реките Струма и Места.  Пише книги, а една от най-популярните е "Истинската история на България. Началото". Редовно публикува във вестник "Сега". Сценарист е на документални телевизионни филми.  Най-новото предложение към него е за сценарий на игрален филм със сюжет от 14 век. Смята Вера Мутафчиева за автор от световна величина. Не спестява мнението си, дори когато е неудобно на висшестоящите, и затова е наказван. Първото наказание е след като публично заявява, че колекцията на Боян Радев, изложена в Националния музей, е придобита незаконно.


Разговаряме с Иван Петрински по повод "вампира" от Созопол.


Уникален ли е "вампирът от Созопол"? Колко ценна е тази находка? 
- Безспорно е ценен. Всичко, което намират археолозите, е от изключителна важност. Но около половината от погребенията през Средновековието са с мерки срещу овампиряване. Казвам овампиряване, защото съм привърженик на чистотата на българския език. Не всички ритуали могат да се "хванат" археологически, но има проучени некрополи, където при една трета от погребенията явно си личи, че хората са взели подобни мерки. Понякога това се е правело и при погребения дори на деца, смятани за зли. Но в никакъв случай не може да се говори, че за потенциални вампири са били приемани интелектуалци, както чухме. Да не би в едно село половината да са напредничави, а другата - не?
Явлението е често, защото страхът на средновековния човек е огромен, той се бои от всичко - може да излезе вражеска войска зад хълма, или да измрат децата от глад, защото реколтата е била слаба. На средновековния човек не му пречи, ще забие един гвоздей в сърцето на мъртвеца и ще му мине. Ще му е спокойно. 


Средновековните българи масово използват ритуали срещу овампиряване, защото има своеобразен дуализъм във вярванията им. То Християнството е прието спешно и насила. Това личи и от археологическия материал. Ето защо са толкова много езическите преживелици в празнично-обредната система на българския народ.


При разкопките в село Надарево, Търговищко намерих малка колекция от 6-7 амулета, които са свидетелство за спешността. Това са оловни матрици и отливки, изпълнени с езически символи и в тях на празните места се появява един несръчно и набързо изчукан кръстен знак, който трябва да отговори на новопоявила се нужда. Т.е. не е имало даже време да се изработи нов калъп или матрица за нагръден амулет с християнския символ.


Християнската култура в Северна и Централна България изчезва най-късно в края на VІ в. - началото на VІІ век. Навсякъде в археологическите обекти. Има ясно изразен хиатус, прекъсване. Християнската култура по българските земи – църковни сгради, некрополи с християнски погребения изчезва за повече от два века и половина, няма я до княз Борис-Михаил, до втората половина на ІХ в. Християнството е централно налагана религия. Моето усещане е, че средновековният българин се опитва да избяга от новите вярвания, правят го и богомилите. Затова и около половината от религиозните погребения са с ритуал срещу овампиряването, а църквата и в България, и във Византия се е борила срещу суеверието – срещу ритуалите срещу овампиряване, но и срещу всички останали езически преживелици в погребалните обичаи в средновековна България.


Все пак шумът около някоя находка може да бъде полезен, сензацията привлича посетители в музеите... Музеите у нас може да имат много находки, но пък експозициите са демоде, не са интересни. Мислили ли сте как могат да станат по-атрактивни?  
- Много лош въпрос! Имаме идеи, разбира се, но вижте музеите ще станат интересни, когато там работят хора с ентусиазъм, умни специалисти, но и добре платени, а не хора, които едва дишат от мизерия. Имаме случай на припадък от глад в музея, и то не един. 


Никъде в света хората в музеите не взимат много пари. Но в Атина в музеите имам приятели колеги, които се оплакват от 2000 евро заплата, а средната заплата в наш музей е по-малка от доходите на атински клошар, при това мързелив. 


Да, държавата е бедна, но може да се работи по европейски проекти...
- На мен ми е обидно, смятам го за просия. Ако държавата има нужда от моите способности като археолог – да, но държавата изглежда няма нужда от моите знания. Тя харесва хора, които копаят и не говорят. Аз се занимавам с много неща, пиша книги, сценарии и благодарение на това мога да пътувам, да чета в чуждестранни библиотеки. От шест години не правя разкопки, но няма да пиша нито проекти, нито ще се отдавам на просия. 


Какво пишете сега?
- Водя страница във вестник "Сега" и работя над дисертация на тема "Средновековните селища по Струма и Места". 


Да се работи селищна археология е много скъпо – да се разкрият селищата, да се датират, това означава да си на място. Слава Богу в едни по-богати времена съм имал възможност да копая. Имам 3 обекта, така че има на какво да стъпя.


Ако се върнем на музеите, там трябва да работят хора, които не мислят как да оцелеят финансово. Обикновено във всеки музеи има прослойка, добре задоволена, а основната част води едно полугладно съществуване. Ние вършим държавна работа, ако държавата не желае да се възползва от нашите умения... Отпускат се пари, при това огромни суми, на 16-17 души от колегията, а ние сме 300.


Има ли облагодетелстван музей?
- Ако някой от държавата се сети, че има нужда от археология, звъни първо в Археологическия институт с музей на БАН, но заплатите там пак не са високи. Навремето те се хвалеха, че са направили експозицията без художник. Археолозите си правят всичко сами, така са свикнали по разкопки, където няма на кого да разчиташ освен на себе си.


Сещам се по този повод: Вървя към обект и отдалеч виждам нещо червено в зелената ливада. Приближавам се - колежка в червен панталон чопли нещо с шпаклата и замита с четка. Работниците отишли да обядват в 11 ч. и до 15 ч. още ги няма и тя си работи сама ...


Нали има богати българи, не се ли намират меценати?
- Има, но винаги след безкрайното унижение да отидеш при него, после да ти прати журналисти и ти да им кажеш кой е финансирал разкопките... Меценат в истинския смисъл на думата в България няма.


Да не би да забравяте "приноса" на големите колекционери за опазване на културното наследство...
- Всички тези колекционери са престъпили закона. Няма частна колекция в България, която да не е добита по престъпен начин. Откъде са находките? Всички имаме баби, но колко от тях са ни оставили археологически ценности по мазетата . . .


...златни тракийски венци? 
- Колко често намирате златни монети, докато вървите по улицата? 


Ситуацията с колекциите е изпусната окончателно. Археологията се мутризира изцяло. Писал съм такъв текст - бях бесен. Имаше решение на Конститууционния съд и след него в общи линии частните колекции станаха редовни. Няма значение откъде са археологическите ценности, след като си регистрирал вече колекция.


Твърдят, че купували от търгове в чужбина?
- Знам само един случай, в който колекционер е купил 3 предмета на търг, а колекцията му е от 30 000. Останалите 29 997 са придобити по престъпен начин. Няма как иначе. Съжалявам, ако ви разбивам илюзиите, че колекционерите са добри хора. Държава, която не може да плаща справедливо на специалистите в музеите, които се грижат за изучаването и опазването на миналото на България, не е нормална държава.


За разкопките при ларгото, покрай строителството на метрото, властта каза, че като се експонира всичко това, Рим ще ни завиди?
- В Рим няма да занемеят. А и държава, която гради икономиката си на счупени зидове и пране на мръсно бельо от курортисти не е видяла бял ден ... Ето я на юг от нас Гърция, виждаме докъде стигна със стопанство, основано на прислужването. Трябвало било да се работят археологическите обекти, защото щели да идват туристи. Нищо подобно! Ние искаме да развиваме българската археология, за да изучим все по-пълно нашето минало. А дали ще дойдат туристи или не - това не ми е работа.


Иманярите продължават ли да създават проблеми?
- Срещал съм се, работил съм с иманяри. Опитват се да ни замесят в контрола над тях, но това не е моя работа също, има си полиция. Иманярите идват с тайната мисъл да им се датира предметът, който са придобили по незаконен начин. Имат си някаква история за онова, което носят, послъгват. Аз обаче се опитвам да получа колкото може повече информация. 


Истината е, че иманярите работят за хора от властта. Ловно-рибарският съюз да бяха наели с шишанетата, и те биха се справили с охраната на археологическите обекти. Иманярството не може да съществува без подкрепа на хора, които са във властта. Затова не се пресичат каналите вече повече от две десетилетия.


Знам за два канала през 90- те години. Имаше и в Македония. В Скопие се чу за великолепно блюдо с дарителски надпис на Павун от Битоля, от самия край на ХІІІ в. После се появи в Англия, там не разчетоха надписа даже. Понеже съм правил разкопки в Битоля, знам горе-долу дори къде е намерено. Открито е с металоотърсач и е изнесено през България, за да се появи на търга на "Сотбис".


Обадиха ми се от министерството, да видя снимките като експерт, разтреперих се. Това е находка – точно датирана, с дарителски надпис, с точно място на изработка – в Битоля, с името на майстора – Павун, който обдарил с този меден дискос прочутата Битолска обител, която е дала и името на днешния град. До търга оставаха 4 дни и държавата не можа да се раздвижи за да намери 180 паунда и да го купи за да бъде изложен в някой български музей. А вие ме питате за разследвания...


Картината, която рисувате е много мрачна.
- Мрачна? Даже не извадих черните краски, а има много черно в картината на опазването на българското културно-историческо наследство в наши дни. Има и престъпност и пари... Ситуацията според мен е трагична. Надеждата ни е само в младото поколение, което идва след нас.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Държава, която плаща за музеи не е нормална държава!

 2. 2 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 521 Любопитно

  А държава която не може да осигури образованието и нормалните медицински грижи за гражданите си???

 3. 3 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Така излиза, че музеите са по-важни от образованието, здравеопазването и т.н. То че държавата ни не е нормална е ясно, но не виждам защо само музеите трябва да са критерий.

 4. 4 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Имам смесени чувства към това интервю, т.е. в изказаните в него мисли. Най-много ме озадачава фактът, че интервюираният смята парите по европейски проекти за просия... Както и да е.

  Иначе е факт, че държавата почти тотално е загърбила културата, науката и образованието.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 5. 5 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#3] от "Politemoose":

  Ами защото не виждаш, затова сме на това дередже.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 6. 6 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аре кажете за к'во държавата трябва да дава пари за музеи с нулева посещаемост!

 7. 7 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Politemoose":

  Приятелю, той говори за това, което познава. Ако беше диригент на симфоничен оркестър, сигурно щеше да обърне нещата в тази посока. Всичко е важно. Особено важни са тези сфери, в които така или иначе вече губим позиции - култура, образование, наука. Музеите са част от всичко това.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 8. 8 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Всичко живо само иска от държавата.
  Вчера няколко спортни федерации плачеха, че нямат пари...
  Не ми е удобно да цитирам Джон Кенеди какво е казал по въпроса.
  Балкански табиети.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4119 Неутрално

  Че,кой е казал ,че ние сме нормална държава?Трябва да минат още поне 20-30 години ,за да заприличаме поне малко от малко на нормална държава!

 10. 10 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 996 Весело

  В държава, в която премиерът вкарва 4 гола на шампиона по футбол толкова...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 11. 11 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#8:"Captain Shakespeare"]Всичко живо само иска от държавата.[/quote]

  Да, всичко живо иска, но именно тези сфери, които споменах по-горе, са нещата, които движат една нация, която и да е нация, напред. И тъй като по презумпция те не докарват нетна печалба, не и веднага, дърнжавата трябва да полага особени грижи за тях. Пряко или косвено, но трябва. За сметка на това в момента те са последната дупка на кавала.

  Изпълнението на макрорамката на бюджета няма да ни дръпне напред, повярвай ми.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 12. 12 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Кажете,де! Стига слагали минуси! Музеите, които нямат посещаемост- да се закриват, а тези, които имат- да се издържат сами! Кое е толкова сложното?

 13. 13 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#5] от "Rhapsody of Fire":

  Няма нужда от лични нападки. Човекът е прав, но съм против всеки да смята, че това с което той се занимава е на-важното.

 14. 14 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Още един недоволен хрантутник на държавната ясла.
  Искал справедливо заплащане. В Атина взимали 2000 евро, той взимал по-малко.
  Абе, мръньо, тези, които създаваме добавената стойност, т.е. "изкарваме" парите и плащаме данъците, от които вие смучете, също вземаме в пъти по-малко от колегите си в чужбина.
  Що сте решили, че вие, наредените на държавната ясла, сте по-ценни от нас?

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Държава която плаща за музеи а народа и живее и тъне в мизерия....продължава да е тоталитарна !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  .."средната заплата в наш музей е по-малка от доходите на атински клошар"....За всичко има пари! Но и излишната бюрокрация е голяма..

 17. 17 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#12:"anzug"]Музеите, които нямат посещаемост- да се закриват, а тези, които имат- да се издържат сами! Кое е толкова сложното?[/quote]

  Ами да закрием тогава Лувъра, Британския музей и Ермитажа. Какво му е толкова сложното? Нали половината от парите, които харчат годишно, са дотации, при все че имат бая скъпи билети?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 18. 18 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "EREBUS":

  Друже, парите, отделяни за музеи са милимунда то целия поток, който отива я в нечии корупционни джобове, я не по предназначение. До спирането на издръжката на музеите ли опряхме, че да оправим мизерията?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 19. 19 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гилгамеш":

  Така е. Прав си.

 20. 20 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#17:"Гилгамеш"]Бритаския музей [/quote]

  Британският музей е безплатен, за другите не знам.

 21. 21 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#13] от "Politemoose":

  Разбира се, че всеки ще се вълнува и ще поставя акцент върху собствената си сфера на дейност.
  Само обсъждащите във форумите разбират от всичко и са компетентни да коментират всеки един въпрос.

 22. 22 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#20:"normandy"]Британскит музей е безплатен, за другите не знам.[/quote]

  Дори и безплатен, едим музей си има собствени приходи. Въпросът е, че без външно финансиране, тези приходи няма да стигнат доникъде. И поради липса на заинтересувани, или изобщо на каквито и да е меценати, в тази роля трябва да влезе държавата.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 23. 23 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гилгамеш":

  Прав си за корупцията.
  Просто забелязвам,че умишлено се насочва вниманието на гражданите в определена посока.Музеи,стадиони и др.
  Основни проблеми като условията за труд,образованието и др. са на трета глуха.Основния проблем на страната....демографската гибел на България ?
  Не трябва ли да има българчета които да ходят по музеи и стадиони след 30-40 години ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гилгамеш":

  Ама като каже некой,че видите ли до тея ли "дребни" пари опряхме...
  Има музеи,които могат да се затворят до идването на по-добри времена. В Перник Мината си затвори музея по минно дело,въпреки че печалбата от въглища не е лоша.

 25. 25 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "EREBUS":

  Не бих ги противопоставял нещата. Има си дискусии и за музеите, и за условията на труд. Едното не трябва да е за сметка на другото, това са доста раздалечени сфери. Друг е въпросът, че рядко държавата върши нещо смислено в която и да е от тях.

  Но това противопоставяне - музеи vs производство, е твърде неуместно. Все едно някой футболен запалянко да каже - откъде накъде ще има пари за 1888-то училище, а няма да има за ФК "ТДК"-Синедолец.

  Но в така повдигнатия въпрос има, разбира се и резон. Безмислено и нерационално раздутият щат на МВР, например, ако се свие до нормалните си размери, само той колко ли дупки в бюджетите би запълнил?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 26. 26 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гилгамеш":

  Много си прав. В Бг обаче такива музеи не може да има, защото сме нямали изкуство в истори1ески план. Евентуално музей на модерното изкуство би бил смислен и то пак казвам- не с държавни пари.

 27. 27 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Виж, аз ти говоря за истински музеи. Мога да си представя, колко са ценни и уникални експонатите в цитирания от теб музей. Практически, това не е музей, а изложба. И ако някой антрацит от него изчезне, лесно може да бъде заместен с друг, но ако една антична фреска плесеняса, изгние и се разпадне - уви, загубата е невъзвратима.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 28. 28 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  [quote#26:"anzug"]защото сме нямали изкуство в истори1ески план[/quote]
  Каква част от експонатите в Британския музей и Лувъра са съответно от Британските острови и Франция?

  п.с. използвай думата "съвременно", а не "модерно"

 29. 29 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "anzug":

  Т.е как да сме нямали изкуство в исторически план? Ти чуваш ли се? Всичките фрески, икони, ръкописи, ювелирни изделия и т.н., какво са? Да не говорим, че става дума не само за изкуство на българите, а за всичко, което е попаднало в музеите. Това е културата на траки, гърци, римляни, османци и т.н. Панагюрското съкровище да не би "ние" да сме го правили? Ама е намерено тук.

  Хайде, то е златно, не се нуждае от особена поддръжка. Но когато става дума за текстил, дърво, хартия? За органични лакове? Аре бе, не ме разсмивай.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гилгамеш":

  [quote#25:"Гилгамеш"]Безмилено и нерационално раздутият щат на МВР, например, ако се свие до нормалните си размери, само той колко ли дупки в бюджетите би запълнил?[/quote]

  Това няма да стане никога.Мисля,че знаеш по-добре от мене някои неща.
  България от Освобождението си е една полицейска държава....какъвто и да е режима.Прословутия "вътрешен враг"....българския народ,трябва винаги да под око,наведен и унизен.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#23:"EREBUS"]Не трябва ли да има българчета които да ходят по музеи и стадиони след 30-40 години ?[/quote]

  Дотогава трябва да са останали стадиони и музеи. Ти одеве говори за мизерията. Ами част от мизерията, според мен е, вместо таткото да заведе отрочето на музей, да му пусне някое детско по кабелната. Ей това е истинската мизерия. В един момент можеш да стигнеш дотам, че да ядеш само трюфели и чер хайвер, да пиеш само "Дом периньон", но това пак ще е мизерия. Разбираш ли ме?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 32. 32 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "Гилгамеш":

  Фреските, иконите и ръкописите не могат да се сравняват с картините и замъците, но иначе отново си прав.

 33. 33 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "EREBUS":

  България твърде често е била полицейска държава. Но не винаги, тук не си прав. А и полицейщината в мисленето още по-рядко е съществувала. Дори сега я няма - погледни какво става в годините наоколо днес?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#33] от "Гилгамеш":

  Хубав спор но трябва да се стягам за стадиона.Надявам се да го продължим при първа възможност.
  Само споменавам,че българската литература от периода 1890-1930 е достатъчно богата и описателна.За периода 1945-1990 всички знаем.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#32:"anzug"]Фреските, иконите и ръкописите не могат да се сравняват с картините и замъците, но иначе отново си прав.[/quote]

  Това че основният туристически пътникопоток отдава предпочитание на едното, не означава, че не могат да се сравняват. Всъщност от научна гледна точка те винаги се сравняват, а някои неща са просто несравними от естетическа. Но това както и да е. Въпросът е, че тъкмо музеите са тези институции, които са призвани да ги запазят, за да могат някои да ги сравняват, или обратно, да не ги сравняват-

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 36. 36 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#34] от "EREBUS":

  Приятно, то и аз ще се чупя след малко.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 37. 37 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Откъде го изкопаха този смешник да дава определения за нормална държава-има нормални и ненормални хора, държавата това сме ние, тои, аз всички. Всеки некадърник бърза да се оправдае че държавата че му е виновна. Ако е такъв специалист за какъвто се пише винаги ще може да си продаде знанията.

 38. 38 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#37:"prokopi"] Ако е такъв специалист за какъвто се пише винаги ще може да си продаде знанията[/quote]

  Драги Прокопий, преди да се отделя от тази дискусия ще ти отговоря и на теб - той винаги може да си продаде знанията и уменията. Проблемът е, че държавата България не купува такава стока. Затова и той се обръща по този начин към нея.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#25] от "Гилгамеш":

  Тази антична фреска ще се сложи във фризера,образно казано. Не е нужно цял музей с персонал за да я съхранява.
  От 2009г. до сега МВР е съкратило 7000 служители,това е официално. А музеите колко? Всеки трябва да жертва нещо по-малко.

 40. 40 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#35] от "Гилгамеш":

  Браво, колега, много ми харесва как мислите и се радвам отново и отново да откривам интелигентни хора като Вас във форума!

 41. 41 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Петрински е верен на леко повърхностния си стил от "Сега". Християнството навсякъде в Европа е "приемано" по такъв начин, че след официалните актове на християнизация на държавите и/или племената векове наред е съжителствало с нехристиянски вярвания, култове и обреди. Впрочем самото християнство такова, каквото е оформено от Вселенските събори, Светите отци и католическата или православната традиция, също има синкретична природа и би било нелепо да се говори за него като за система от "чист" вид.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 42. 42 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  anzug, ти в музей влизал ли се?
  Държава, която не поддържа духовното е загубена. В този смисъл ние сме близо до ръба на окончателната загуба. Надеждата е, че младото поколение ще превъзмогне чалгата в културата, а по- късно и в политиката.

 43. 43 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Неутрално

  П. п. А това са вече откровени глупости:

  "А и държава, която гради икономиката си на счупени зидове и пране на мръсно бельо от курортисти не е видяла бял ден ... Ето я на юг от нас Гърция, виждаме докъде стигна със стопанство, основано на прислужването."

  Е, с такива археолози заплатите май са повече от достатъчни.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 44. 44 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "prokopi":

  Прав си Прокопии, държавата това сме ние и понеже повечето са като теб, затова и пълното и разложение!

 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#42] от "stedim":

  Музеите съхраняват миналото,Историята,но тя е нож с две остриета. В моменти на криза трябва да се гледа напред,а не да се тъпчем с наркотиците на Историята.

 46. 46 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Любопитно

  До коментар [#45] от "deaf":

  Може ли да попитам ти в частност с колко точно наркотик си се натъпкал/а. Колко академични публикации на историческа тема си прочел/а през последната година? Нула или по-малко?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 47. 47 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "reakzioner": А моля моля. Държавата е на този хал заради такива като тебе. Не разбираш ли че докато търсиш кои ти е виновен, аз или държавата, забравяш основното, ти трябва да се грижиш за себе си.

 48. 48 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#38] от "Гилгамеш": Драги ми Гилгамеш, това колко струва и дали струва го решава купувача, не продавача. Накак си не се вързва да си все недооценен, неплатен -ами толкова струваш.Това че е архелог, геолог или генеколог не значи автоматично че е добър и някои,държавата, трябва да му дава колкото тои си мисли че му е кеф. Ми чи аз утре ще направя магарешка подгова и ще искам държавата да ми я оцени на милион поне.

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#46] от "Югозомби":

  Последно,"Черният орден.Какво не знаем за преторианската гвардия на Третия Райх."от Сергей Кормилицин. Не е академик.
  Виж,прочети поне малко от "За ползите и вредите от Историята" на Ницше и ще разбереш какво имам предвид. И ще спрем да се заяждаме,може би. История да,но в малки дози.

 50. 50 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "prokopi":

  Аз за мене си много добре съм се погрижил, но затова има държава, че да се грижи за неща, за които ние с теб няма да се погрижим.

 51. 51 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":

  Извини ме за острия комевтар, моля. Според мен проблемът не е в "историята", а в злоупотребите с разни неща, етикирани като "история". Кога от скука, кога от нещастие. Във всеки случай в момента в България историята едва ли е ключова обществена тема. За разлика от онези комшии със скулптурите на Александър и Филип например.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  До коментар [#51] от "Югозомби":

  ОК.

 53. 53 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#50] от "reakzioner":А така, и аз съм се погрижил за себе си, остава този господин и тои ако може да се погрижи за себе си. Но от оплакване и мрънкане по каква ни е държавата не му остава време.

 54. 54 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Много добра статия, личи си че на човека му е болно за археологичните предмети в БГ.

 55. 55 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":
  Проблемът ни е , че сме в дефицит на История и се налага да я попълваме с Археология . Петрински е емблематичен пример на старание в тази посока ...

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#8] от "Captain Shakespeare":Е, а данъците да какъв х... плащаме ? Това , което събира , после да отива дето трябва. Не може от всичко да се печели. Държавата си има и разходи , а музеите са точно такива. Вземи един Париж , Милано -който ще да е град , колко музеи има. Да не мислиш ,че там е навалица ? Музеите са за интелигентни хора , любознателни. Държавата пък трябва да има с какво да се похвали.

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#9] от "bat_plamen":Тцъ! Посоката е сбъркана. Ако караме все така, след 20-30 години няма да има България.

 58. 58 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А археолог, който говори глупости, не е нормален археолог.

 59. 59 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 642 Гневно

  Аман от недостойни българи рожба на байтошовското време ,га дремеха по кабинети и взимаха грешни пари.Тя тая баница отдавна е изядена,такива навлеци ако не разберат че трябва да си заработят брашното ,ще продължават да мрънкат в медиите.Жалко е за тези медии дето им дават гласност.

  Ръй! Ръй!
 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Тоа па откри топлата вода. Ние какво говорим вече 3 мандата бе?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 61. 61 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#30] от "EREBUS":

  Нещо бъркаш периодите.... Такава държава България е станала едва след като Червената сган (армия) я е прегазила, без да е гръмнала пушка тук против нея. Оттогава със сила се налага всякакава простотия против българските държавни интереси

 62. 62 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Батето очевидно е симпатяга, но -

  "Да, държавата е бедна, но може да се работи по европейски проекти...
  - На мен ми е обидно, смятам го за просия. Ако държавата има нужда от моите способности като археолог – да, но държавата изглежда няма нужда от моите знания..."

  - показва, че седи на края на държавната трапеза с желание за по-вътрешно място и дори присядане в скута на домакина

  и

  "Какво пишете сега?
  - ....работя над дисертация на тема "Средновековните селища по Струма и Места".

  - при положение, че явно е чукнал 50-те, за каква дисертация тепърва мрънка?! Такъв специалист трябваше отдавна да се е изградил и чрез авторитета си да няма проблем с "европейските фондове".

  CONTADOR GRATUITO!
 63. 63 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1249 Весело


  [quote#20:"normandy"]Британскит музей е безплатен[/quote]

  Ама има една голяма плексигласова кутия на стълбите пред входа и човек като добър гост на Кралството се чувства същински мерзавец, ако не остави нещо (и то не звонково) вътре.

  CONTADOR GRATUITO!
 64. 64 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Колкото по-малко пари за археология и музеи дава България, толкова по-често ще се чува от Скопие, че българите са татари. Толкова е просто.....

 65. 65 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Абе идиоти, какво сте взели да обсъждате чповека? Не ми е симпатичен с тези полуистини за християнство и вампири, но явно е с отношение към работата си.
  Тук сте 28 човека. По 10 лв. да давате месечно за някой манастир, библиотека или музей, пак ще е нещо.
  Хем знаете, че комунистите за култура няма да дават пари, защото не я контролират, и пак не се сещате сами да се организирате да направите нещо.

 66. 66 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 572 Весело

  “Иван Петрински, археолог: Държава, която не може да плаща на специалистите в музеите, не е нормална държава..“

  НАРЕДИ СЕ НА ОПАШКАТА ИВАНЕЕЕ....МНОГО СТАНАХТЕ ЗАПЛАТАДЖИЙТЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА...

  saseff
 67. 67 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Е затова пич гладни докато ви уври акъла ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Явно ,че за култура няма място в тази държава. После се чудите кой финансира чалгата .

 69. 69 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Добро е интервюто. Истини е казал човека,НО!!!
  Много други области от социалния живот са на това дередже. Трябва да ви е ясно, че културата и изкуството са НАДСТРОЙКА на обществото. Те са възможни когато имаме БАЗА! Та ние имаме къде по-големи проблеми. Над 50% от децата са застрашени от бедност. Даваме средно над 40% от заплатите за храна ,а остатъка за сметките.
  Та нека държавата да направи необходимото в тази писока, а после българите сами ще се обърнат към надстрийката. До тогава - слабообразовани, болни, слаба посещаемост на музеи и концерти. Бедността не е порок, но ражда пороци

 70. 70 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Битието определя съзнанието!

  По-лошо е когато държава забравя да се издължава с производителите на материални блага!

  Да разлая троловете!!
 71. 71 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  След робството-"присъствие";, сега пък езическо християнство? Че какво е тръгнал тогава да дири от такава държава? Грижа към музеите?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 72. 72 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Гневно

  Като го четох този материал, и аз се разтреперих - от яд - защото ситуацията е наистина трагична, както казва Петрински.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 73. 73 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 624 Весело

  Мани ги тия археология, култура и образования, важното е да правиме зали, магистрали и да садиме картофи,
  а ИТ специалистите да пасат овците.
  Евала на холдинга.
  Градим България !

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 74. 74 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  До коментар [#3] от "Politemoose":

  Музеите може да ги разгледаш като част от образованието например. Ние нямаме кой знае какви материални богатства. Обаче имаме история и природа. И за двете пет пари не даваме.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 75. 75 Профил на svetlajd2
  svetlajd2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "anzug":

  Ако пък успееш да изобретиш в движение и някой аргумент за това твърдение, няма да имаш равен в словесната еквилибристика и желанието да се правиш на оригинален.

  Свободата, Санчо, ...
 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#69] от "sushi":Не си дочел читанката до края. Не само културата и изкуството са надстройка . Базата е икономиката. Надстройка е всичко останало , включително и политиката. Комунистите се провалиха защото и те не бяха разбрали какво е казал Маркс. Помъчиха се чрез политиката да управляват икономиката , както сегашните. Резултатът ще е същият. Язък за държавата управлявана от малограмотни хора.

 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#73] от "Пустиняк":Требе да се пишеш " Пущиняк" да съответства на Родината.
  Имало едно време един Гьобелс. Той казвал :" Като чуя "култура" и се хващам за пистолета ". Не че е бил храбър войник. Най-много да е застрелял някой вързан евреин. Обаче...Пукна като куче. Сам се отрови, а Културата остана. Това за поука на прочелите една книга , па дори Винету.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK