Джени Блумфийлд, посланик на Австралия: Искаме да задълбочим връзките с България

Джени Блумфийлд - посланик на Австралия

© Красимир Юскеселиев

Джени Блумфийлд - посланик на АвстралияНейно превъзходителство Джени Блумфийлд е новият посланик на Австралия за България, като седалището ѝ е в Гърция. Тя връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев и разказа за намеренията си да съдейства за засилване на връзките между страната ѝ и България. Повече за това, за икономическото положение на Австралия и за съветите към Европа четете в интервюто.Джени Блумфийлд е дипломат в Министерството на външните работи и търговията в Австралия. Била е посланик в Япония, Иран и Аржентина. Бакалавър по право, политически науки и френски в Мелбърнския университет и магистър по външни отношения и търговия в Университета "Монаш'' в Мелбърн. Родена е в Солун и говори като майчин език гръцки. Освен английски владее испански, френски, италиански, фарси и японски. Омъжена е и има четири деца.

Какви са трудностите при получаването на виза за Австралия и смята ли австралийското правителство да въведе облекчения за българи?
- Не сме наясно да има трудности при получаване на виза от български граждани. Предизвикателството, което отчитаме, е, че сме много далеч едни от други и бихме искали да поощрим по-близки връзки и обмен. Например сега имаме повече от 10 000 австралийски туристи, които идват в България всяка година. Видях данни като 11 и 12 хиляди души, така че България става популярна дестинация, особено за млади австралийци. Това е приятелска, гостоприемна европейска страна със стара, богата култура, така че броят на австралийците, които идват в България, се увеличава.
Но все още българите, които посещават Австралия, са твърде малко. Дори въпреки това, че има общност от около 15 000 българи. Първите българи са пристигнали в Австралия още в началото на миналия век – преди повече от 100 години. Следващата вълна е между двете световни войни, а напоследък след падането на комунизма също пристигнаха повече българи, включително студенти.


Така че ни е трудно да преценим къде са трудностите при получаването на виза. Разбира се, като член на ЕС България има достъп до получаване на онлайн виза (бел.ред. – при посещения до 90 дни). Австралия има изискване всички посетители в страната да имат визи, но все пак работим с универсална система за е-виза за всички страни, което е сравнително опростен модел. Затова и основното предизвикателство е по-скоро да се опознаем по-добре, да научим повече за страните си и да изградим възможности за обмен. Това е и причината да съм тук.


Смятате ли да пътувате често между Атина и София?
- Това е намерението ми. Напоследък имаме увеличаване на контактите, включително между правителствата. Само преди две години бившият президент посети Австралия с голяма делегация. Преди няколко години имахме и австралийска парламентарна делегация, която дойде в България. Всъщност имаме много активна парламентарна група за приятелство с България – тя включва и настоящия председател на парламента, както и бившия такъв и дори председателя на Сената. Така че има много добра воля и приятелство в Австралия за българите.


Бих искала да идвам възможно по-често, защото искаме да изследваме нови пътища и нови области, където можем да работим заедно и да поддържаме контакт – в туризма, в образованието и изследванията, в търговията и инвестициите. Вече имаме австралийски компании в България – в енергетиката и инфраструктурата. И бихме искали да предизвикаме повече интерес за различните възможности. Това са част от отговорностите ми тук.


А има ли интерес български компании да изнасят или да инвестират в Австралия?
- Заради географското разстояние България е фокусирана по-скоро върху работата с европейските си партньори. Това е естествено предпочитание, когато става въпрос за партньори и в търговията, и в сигурността. Същото важи и за Австралия – ние сме в Азиатско-тихоокеанския регион и нашите партньори са в тази част на света. Това обаче не означава, че връзката между България и Австралия не е важна. Зависи от нас да открием възможности и области, където имаме общ интерес. Например в международната политика имаме много общи интереси и споделяме общи ценности – работим заедно срещу тероризма, заедно сме в Афганистан. Между другото Австралия е силата извън НАТО, изпратила най-много военнослужещи в Афганистан – около 1500. Това е десетата най-голяма мисия в страната като цяло. Така че имаме много общи неща и работим съвместно на многостранно ниво, за да се справим с общи предизвикателства Това са само част от областите, в които можем да задълбочим сътрудничеството.


Вече споменахте обмен в образованието. Смятате ли да създадете по-добри възможности за обмен на студенти?
- Австралия е много силна в сектора на образованието. Имаме почти половин милион чуждестранни студенти. Имаме и много силни университети, като пет от тях са в топ 100 на най-добрите университети в света. Поощряваме чуждестранните студенти да идват и да учат в Австралия. Между другото имаме и български студенти.


И искам да спомена един много интересен факт за България. Всяка година в Австралия се провежда математическо състезание и всяка година имаме български победители. Всяка година австралийския посланик идва в България да раздава медали. По-късно тази година аз също ще дойда, ще имаме специална церемония за отличените ученици – трима ще получат медали, а един е постигнал перфектен резултат в математическото състезание. Така че и вие явно имате силна образователна система, особено в областта на математиката и науките, или поне това е, което ние виждаме.


Определено се опитваме да привлечем студенти – да приемат Австралия като добра възможност за следване. В сравнение с Англия например образованието е по-евтино. Освен това благодарение на мултикултурното общество, което е в Австралия, и на различните общности чуждестранните студенти се чувстват като у дома си. Това е много важна индустрия за нас и такава, която подпомагаме и популяризираме много активно. Бих призовала студентите от България да се информират и да проверят възможностите, да проучат университетите, за да дойдат да следват в Австралия.


Джени Блумфийлд, посланик на Австралия: Искаме да задълбочим връзките с България

© Красимир Юскеселиев

Говорихме за туризма, както и за образователния обмен. Как стои въпросът с хората, които искат да работят в Австралия или дори да емигрират?
- Австралия е страна на имиграцията, тя е изградена от имигранти. И продължаваме да приемаме много имигранти всяка година. Тази година само са около 185 000, но огромна част от тях са квалифицирани професионалисти за областите, в които Австралия има недостиг на кадри. Така че системата е много организирана – имаме списък с професии и списък с умения, които изискваме съобразно с пазара ни на труд. Много малък е делът на семействата на имигранти, които пристигат. Част от имигрантите, разбира се, са и бежанци. На година приемаме около 15 000 бежанци – страната обикновено е сред първите три държави в света, които приемат бежанци.


От кои страни са имигрантите?
- При квалифицираните работници миналата година за първи път беше Китай, британците също все още са значителен брой, защото имаме много близки отношения и много компании директно отиват във Великобритания и на място търсят персонал. Индия е на трето място, разбира се, и Нова Зеландия, както и Филипините. Най-вече от нашия регион, тъй като ЕС дава възможности на хората тук, в държавите членки, и няма голям интерес от европейските държави.


При големия брой имигранти в страната как се справят с интеграцията на всички различни култури?
- В Австралия обществото е мултикултурно, което се подкрепя от нашето правителство и е така от много десетилетия. Нашето правителство чрез политиката си и чрез практиките си подкрепя активно езиците на общностите и подпомага хората да запазят традициите си, културата, религията. Част от правителствената ни политика е да подкрепяме активно мултикултурализма.


Приемаме разнообразието като сила и предимство на нашето общество. В Австралия имаме общности от целия свят, които са дошли от различни места, но са се интегрирали успешно, така че да бъдат успешни членове на обществото ни. Българската общност например е представена в няколко части на страната. Това са българи, които вече имат австралийско гражданство, които допринасят по много положителен начин на обществото ни, но в същото време са много привързани към родината си България. Това е добре организирана общност, част от членовете на която имат дребен бизнес – магазини, хотели, или работят за местното правителство.


Това е модел, който Австралия използва от много години и с който много се гордеем. Наистина приемаме разнообразието като сила на страната си. Австралийците говорят много езици – повече от десет общностни езика са активно подкрепяни и се говорят в училищата. В страната има всякакви видове религии и култури. Мисля, че това действително обогатява австралийското общество и затова и сме приели този подход.


А как Австралия успя да запази икономиката си стабилна по време на глобалната икономическата криза? И как се справя правителството в момента?
- Преди 20-30 години Австралия направи много големи реформи в икономиката. Отворихме икономиката си и към глобалната, и към местната конкуренция, намалихме бариерите за търговията, намалихме протекционизма. Като резултат на тези реформи икономиката ни стана много по-конкурентоспособна и продуктивна.


В Австралия не е имало рецесия от 20 години – от 1992 г. Икономиката ни расте с 4-5% годишно, дори сега прогнозата е за повече от 3% ръст. Нивото на безработица в същото време е под 5%. Преди реформите в края на 80-те и 90-те безработицата беше над 12%. Разбира се, от значение е и това, че страната ни премина през бум на ресурсите – има голяма търсене на австралийските минерали, енергия и ресурси. Но това се случва само през последното десетилетие. Доказано е икономически, че ръстът в производителността, конкурентоспособността на икономиката ни се дължи на реформите и на отварянето на пазара.


В Австралия моделът е по-различен, отколкото в някои от страните в Европа. Ние например никога не сме имали голям дълг – дългът ни е много малък, а преди глобалната криза през 2008-2009 г. дори почти нямахме такъв. Взехме заем, за да създадем пакет за фискално стимулиране на икономиката, за да избегнем рецесията. Тази година очакваме отново да имаме излишък след четири години на дефицити, но като цяло през годините нивото на дълга ни е било много ниско. Което веднага създава много голяма разлика, защото основите на нашата икономика са много здрави. Докато други страни не бяха така способни да се справят с глобалната финансова криза, защото имаха високи нива на дълг. Затова и предизвикателствата за тях по време на кризата бяха по-големи, за да избегнат рецесията.


Според нас и фискалната дисциплина, и растежът са важни. Не става въпрос за избор на едното от тях. Поне опитът на Австралия показва, че и двете мерки са нужни – не можеш да имаш едната без другата. На това поне се дължи успехът на нашата икономиката


Но, разбира се, ние сме част от международната икономика и сме свързани с останалите част от света, така че за нас е важно и Европа да бъде стабилна и просперираща.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ..тоест САЩ иска не Австралия

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Иванов,ти си много тъпо парче.
  Австралия си е супер държава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Готов да задълбочим връзките като емигрирам при вас г-жо Посланик. Ще си стиснем ли ръцете за един износ?

 7. 7 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Първанов за пример да даваш......Докторе, пропуснал си хапчетата явно.

 8. 8
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Австралия е хубаво място за живеене, изглежда незасегната от кризата и страни от международни конфликти. С високия си стандарт на живот е доста привлекателна, но визи не се получават лесно и полетите са около 25-30 часа!

 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Показателно е, че въпреки огромните ресурси, е имало дефицити, и те са вземали заеми!

 11. 11 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#1:"др. Иванов"]когато президентът Първанов тръгна на посещение при вас[/quote]Те там достатъчно отровни животни си имат, още едно и то изпълнено с коварство и подлост неприсъща дори за болшинството от човеците, им не требе, др.

  P.S. Упс, щях да кажа друже.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 12. 12 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не нападайте Иванов, не знам дали има опит с тия, но са страшно гадни и арогантни копелета (имам предвид държавните им органи, с които съм имал досег не в самата Австралия, а в Европа). А българите ни имат на черен списък, за разлика от фиромите.

 13. 13 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Дневник, защо няма био-визитка на посланника?

 14. 14 Профил на Жени Колева
  Жени Колева
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#13] от "Finland":

  Благодаря за забележката! Добавена е

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Единствено ще й повярвам, когато осезателно опростят процедурата по изкарване на визи и още по-специално за българи!

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 18. 18 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  """САЩ ще засилят военното си присъствие в азиатско-тихоокеанския регион, като изпратят 2500 военни в бази в Северна Австралия, съобщи американският президент Барак Обама по време на срещата си с австралийския премиер Джулия Гилард в Канбера.
  Гилард обясни, че 250 войници ще пристигнат още следващата година, както и кораби и самолети, а военните обучения ще бъдат увеличени.
  Би Би Си отбелязва, че разполагането на американски военноморски сили е ход срещу нарастващото влияние на Китай. "Основното послание, което отправих не само публично, но и конкретно към Китай, е, че наред с техния възход идва и по-голямата отговорност", каза американският президент. "За тях е важно да играят по правилата", допълни той.
  Австралийският премиер поясни от своя страна, че изпращането на американски военни в Австралия ще започне след шест месеца. Тя изтъкна, че това е най-мащабното дислоцирането на военни, осъществявано в континенталната страна след Втората световна война.""

 19. 19 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ""21 век е тихоокеанския век за Америка, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в речта си преди форума на организацията за азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Хонолулу.
  "Става все по-ясно, че през 21 век световният стратегически и икономически център на гравитация ще бъде азиатско-тихоокеанския регион
  От 2012 г. американските войници и самолети ще действат от базата в тропическия град Дарвин, наричан австралийският Пърл Харбър, тъй като е бил атакуван с повече бомби в изненадващо японско нападение, отколкото истинският Пърл Харбър на Хаваите. Дарвин се намира една на 820 км от Индонезия, което означава, че военноморските сили ще могат да реагират много бързо при извънредна ситуация в Югоизточна Азия – регион с нарастващо напрежение заради разногласията за Южнокитайско море.""""

 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#14] от "Жени Колева":

  Какво е учила?

 21. 21 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Така съм им направени визите че ако не си професор или доцент на 30г. работна виза няма как да пипнеш, а това с емиграцията направо го забравете.

  HIRO
 22. 22 Профил на Жени Колева
  Жени Колева
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#20] от "Finland":

  Бакалавър по право, политически науки и френски в Мелбърнския университет и магистър по външни отношения и търговия в Университета "Монаш'' в Мелбърн.

 23. 23 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Весело

  Бакалавър по право, политически науки и френски в Мелбърнския университет и магистър по външни отношения и търговия в Монаш Юнивърсити. Родена е в Солун и говори като майчин език гръцки. Освен английски владее испански, френски, италиански, фарси и японски. Омъжена е и има четири деца..... Я, ДРАГИ ПРИЯТЕЛИ, Я СРАВНЕТЕ С БИОГРАФИЯТА НА КОМУНОИДНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ !?

 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Весело

  До коментар [#7] от "The_Fly":Той не е доктор,опазил Господ.Той е Другаря Иванов...

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#12] от "Канопус":Много фиромци има там,затова,както изобщо много емигранти от Югославия.Та затова-пуснали са корени,докато за нас имаше "вражеска" емиграция.Какво да се прави-половин век сме пропуснали...

 26. 26 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#21] от "dani_savov":


  [quote#21:"dani_savov"]

  Така съм им направени визите че ако не си професор или доцент на 30г. работна виза няма как да пипнеш, а това с емиграцията направо го забравете.[/quote]Това за тях е добре-виж каква огромна грешка направиха бившите метрополии в Западна Европа като се напълниха с куцо и сакато от бившите колонии.Сега им се качиха на главите.Австралия пуска толкова,колкото може да асимилира...

 27. 27 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#10] от "ban":

  Е, какъв е проблема - американците са още по-богати на ресурси, пък напечатаха 2-3 трилиона долара и се канят за още. Няма страна, която да не взима заеми и принципно докато парите от заемите генерират растеж не е проблем.
  Иначе австралия си е наистина супер страна - някакъв микс между начина на живот в САЩ и Европа, но взимайки добрите страни и от двете места.

 28. 28 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#25] от "yanne":

  да!

 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  За емиграция си имат точкова система. Ако набереш достатъчно, се класираш. Не искат боклук. И са си прави. Но пък са голяма държава. Ако идеш като турист, имаш добра и търсена професия, можеш да се "покриеш" доста добре. Между другото, търсят опитни пчелари. Лошото им е, че навсякъде вони на овча лой, хората са националисти, не обичат много много пришълците дето не са от Великобритания...

 30. 30 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  - Не сме наясно да има трудности при получаване на виза от български граждани.

  We are unaware? We are not aware?
  Не знаем или Не са ни известни трудности.

  Не сме наясно е друго.

 31. 31 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хора, австралийците не ни броят за хора, нямат посолство тук и не издават визи на българи. В това няма нищо лошо, така са решили и така правят, тяхно си право.
  Но тая палцалеса да ни приказва за задълбочаване на отношенията и да я приема лично Плевнелиев, вместо най-младшата секретарка вече е обидно за нас. Ако бяхме мъже на мяст с топки, щяхме да закрием посолството в Австралия и да оставим някакъв консулски отдел който да обслужва само българските граждани там, а на австралийците да набиев едни яки визи и обслужването им да се поеме от посолството ни в Северна Корея.

  икономист - неграмотник с диплома
 32. 32 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK