Доц. Николай Младенов, анестезиолог: Лекарите отсрамиха България при атентата в Бургас

Доц. Николай Младенов, ВМА

© Георги Кожухаров

Доц. Николай Младенов, ВМАДоц.  Николай Младенов е анестезиолог във Военно-медицинска академия (ВМА) и един от първите повикани лекари от столицата, които заминават по спешност за летището в Бургас два часа след взривяването на пълния с израелски туристи автобус. Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия. Разработва и възможностите за прогнозиране на броя жертви в зависимост от ударната вълна.


Попитахме го какви са впечатленията му от действията на българските лекари, изненада ли беше експлозията на паркинга пред летището в Сарафово, какво е състоянието на тежко пострадалите и как би трябвало да се реагира при атентати?


Доц. Младенов, Вие бяхте сред лекарите, изпратени на бургаското летище. Каква е оценката Ви за реакцията на създавала се кризисна ситуация?
- В колкото и гадни условия да работи българското здравеопазване, ако не беше медицината и лекарите от Бургас, то за тези хората нямаше да има никакъв шанс. Медицината отсрами България. Беше направено невъзможното тези хора да оживеят.


Силно впечатление направи солидарността между лекарите. Ние бяхме медици от ВМА, от Бургас, от Варна – тази солидарност и съпричастност на лекарите, когато става дума за болните, беше нещо много положително. Ние иначе в други условия сме като слонове в стъкларски магазин, но когато се отнася за човешки живот и да дадем от нас нещо, даваме максималното, за да бъде спасен животът.


Колкото и да плюем българския лекар, този път беше перфектно.


Как по принцип действат медиците при масов инцидент?


- При масов инцидент имаме 4 групи потърпевши – загинали на място, ходещи хора с леки травми, спешни случаи и отложени спешни. Спешната помощ се грижи за последните два вида ранени. Първото нещо, което се прави, е да се определят тези групи. Болните трябва да бъдат етикирани, да се обозначат от коя група са, така че като дойде бързата помощ да вземе тези, които са в тежко състояние, да бъдат максимално бързо транспортирани до болницата, където се подлагат на вторична оценка и се взимат решения за медицинското поведение.


Оттам-нататък се получава принципът на ветрилото – някои могат да бъдат поставени директно в реанимацията или в операционната, други могат да бъдат подложени на някаква образна диагностика или да бъдат третирани в шоковата зала, ако има такава. В България шокови зали няма.


Оттук започва медицинското поведение. Има също четири времеви интервала, които са много важни за хората. Първите десет минути са така наречените платинени десет минути – ако пациентът е понесъл тежко нараняване и е в критично състояние, от тези десет минути зависи накъде ще наклонят везните – към живота или към смъртта. Най-често това състояние се свързва с невъзможност на пациента да диша или запушване на дихателните пътища.


Следва т. нар. златен един час. Примерно, човекът може да е с ампутиран крайник и да има силно кървене – действията, свързани с кръвоспирането и трансферирането му до болницата са много важни за неговото оцеляване. След това са следващите четири часа – болният може да е вече в сравнително стабилно състояние, но да се наложат оперативни интервенции. Накрая са критичните 24 часа, в които може да има доуточняване на състоянието.


Много е важна адекватността на поведението на спешната помощ в тези времеви интервали.


Има ли значение къде е извършен атентатът?


- Да, възможните места са ултразатворени помещения, каквито са автобусите и колите, затворени помещения или отворени пространства.


Има допълнителни фактори, които влошават състоянието на пациента. Например, екранирането на ударната вълна – в момента, в който гръмне в метрото бомба, ударната вълна се отразява от бетона и може да нанесе много сериозни вторични поражения.

Снимки разпространени от МВР на взривените автобуси при атентата в Бургас

Снимки разпространени от МВР на взривените автобуси при атентата в Бургас


При взривните наранявания има четири основни вида травми. Първите са от ударната вълна – нараняват се всички органи, съдържащи въздух (тъпанчето, белият дроб и дебелото черво). Вторият вид травми са в резултат на някакви фрагменти – например стъкло. Едно парче стъкло може да се движи с 1800 метра в секунда и в момента, в който се забие някъде по тялото, предизвиква тежки поражения.


Третият вид травми са в резултат на ударната вълна, която отхвърля човека. И четвъртият вид са от други фактори – дим, изгаряния от топлинната вълна, и всичко това е в пъти по-изразено на затворени пространства. Ударната вълна е от три до шест пъти по-силна на затворени пространства.


Имате ли актуална информация за състоянието на тримата тежко пострадали, които първо бяха транспортирани от Бургас до София, след което израелската държава ги отведе с военни самолети обратно в родината?


- Момичето, което беше с разкъсан черен дроб, беше в стабилно, прекрасно състояние и израелците нямаха никакви претенции. Другото момиче също беше добре, но третият пациент замина в много тежко състояние. Той беше със 75% изгаряния по тялото. Но като знаем на какво ниво е израелската медицина... според мен тя е малко под нивото на американската, но над нивото на европейската, така че могат и чудеса да станат.


А не беше ли рисковано това транспортиране от България до Израел?


- Не знаете какви възможности имат израелците в това отношение – уникални транспортни системи.


В едно от интервю от 2010-та за "Дневник" казвате, че българските болници нямат подготовка за реакция при атентати и само "Господ ни пази". Потвърди ли се това?


- Нещата не са се променили много от тогава. Но благодарение на себеотрицанието на лекарите това не прерасна в масова трагедия при атентата.


Могат да станат обаче и по-тежки инциденти, с повече пострадали. Трябва да се създаде национална програма за действия при масови бедствия – тук влизат много неща – наводнения, земетресения, инциденти при масови прояви. Защото всичко се случва. И трябва да се знае конкретно как се действа,  кои екипи как ще реагират, има си специални системи за бърза кореспонденция – така наречените мнемонични системи.


Тази система използва само букви, като всяка буква означава различно нещо и на базата на това по съкратен начин се описва събитието. Едно от най-важните неща при такива случаи е информацията - има два потока, които текат –потокът за ранените и потокът информация. А целта на медицината е по-малко загинали и по-малко инвалиди. Затова винаги трябва да тече информация какво се случва с тях.


Въпрос на време ли беше подобен атентат да се случи и в България?


- Ние сме критична зона, а светът е полудял. Ние като буферна зона между арабските страни и Европа.  Неминуемо е да се превърнем в пропуск, който да контролира отварянето на тази врата. Това, което не мине оттатък вратата, ще остане тук. Затова според мен трябва съвсем сериозно да се погледне на националната ни сигурност и това по какъв начин да си гарантираме собствената сигурност.


Стига сме си заравяли главата в пясъка и сме чакали някой да ни пази и да милее за нас. И колкото по-добре си организираме къщата, колкото по-стопански и отговорно погледнем, толкова по-добре. Хората трябва да ни научат как да се пазим добре, но ние трябва да им покажем някаква организация, че действаме с разум.


В това отношение в момента България разчита на отделни хора, които могат да компенсират дефицити. Ние имаме нужда обаче от система, ние трябва непрекъснато да се учим. Например, от този инцидент какво трябва да се направи? Дотук ние сме направили каквото трябва, но оттук нататък трябва да започнем да разиграваме подобни ситуации, на базата на които да си изградим примерно поведение. Да знаем, ако такова нещо се случи какво се прави, кои линейки къде отиват, какви действия се предприемат.


Казвате, че в Европа действа "травма система"? Какво представлява тя?


- Това е принципът на ешелонното предаване на пациентите – целта е с достатъчно средства, с необходимия персонал и време да се обработи пострадалият, така че той да се прехвърли от едното място до крайната точка и да оживее.


Пациентът се прехвърля от звено в звено, като целта е по-малко инвалидност. В България такава система не работи, просто няма.


Тази структура би работила не само при бедствия, но и при обичаен травматизъм, но разликата е че тя по-бързо превключва на обороти, когато има екстремен случай. Израелците са великолепни в това отношение, защото те работят на военна основа. Екипите, които дойдоха тук, бяха военни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (145)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Весело

  Израелските медици бяха на същото мнение - браво!

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1061 Весело

  Браво на всички медицински лица участвали в оказване помощ на пострадалите от взрива. Поздравление за професионализма.

  Лекарите от Военно-медицинска академия са едни от най-добрите в страната.

 4. 4 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  От завист Цвинокио ей сега ще изкара някакви СРС-та и за тия лекари .

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Хубава статия. Истината е казана за всичко, а това че медиците ни са положили всички усилия и получават похвали за това, може само да ни радва.

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Според очевидци спешните екипи са реагирали мудно и „без загриженост“. Пожарът е бил гасен с два малки пожарогасителя, а пожарната на летището се е забавила с 15 минути.[15] Българските служби за сигурност за получили предупреждение от израелските власти за готвени терористични атаки още през януари.[16] Според непотвърдена информация посещението на шефа на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс в началото на юни е било с цел предупреждение на българските служби за сигурност за готвена терористична атака.[17] Сигнал за две бомби e получен в туроператорската фирма час преди взрива. Непознат мъж се е обадил по телефона и е казал, че „израелците ще бъдат посрещнати с бомби“.[18]

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%B0%D0%BA%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5_%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Докато имаме добри и отдадени медицински кадри, страната ни има бъдеще. Без тях, ни ред, ни образование, ни култура - нищо не чини.

 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 789 Неутрално

  " В колкото и гадни условия да работи българското здравеопазване, ако не беше медицината и лекарите от Бургас, то за тези хората нямаше да има никакъв шанс."
  Точно такива работи четох в израелската преса. Хората разказваха учудени как е възможно в Европа да има такива условия в болниците. Българският лекар е герой за да може да лекува без лекарства и без технология ,която днес се смята за задължителна в болница.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на fire73
  fire73
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на лекарите, но първия коментар е много на място!!! ... А защо никой нищо не каза за пожарникарите!?!? ... Та те са били първи на място! ... и лекарите които толкова много ги хвалят и се хвалят /не без основание/, да не забравят, че ако не са били пожарникарите да извадят останалите хора и да изгасят огъня, да не е имало какво да спасяват!!!!!!!!!!!! Жалко, че никой нищо за тях не казва!!!! ...

 11. 11 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Лошата новина е, че голяма част от българските лекари се готвят да емигрират...

 12. 12 Профил на fire73
  fire73
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Късно прочетох коментара за забавянето на пожарната - пълни глупости! Те са били първи там!!!!!!!!! Просто на всяко летище има осигурени екипи и е въпрос за 2-3 минути да стигнат!!!

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Вярно е, че в чуждестранни коментари специално за лекарите има похвали.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Дори да са сътворили чудеса лекарите,с това тяхно самохвалство ОБЕЗЦЕНИХА труда си.

 15. 15 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#6] от "~":

  По отношение на спешните екипи, ако бяха реагирали "мудно и без загриженост"....какъв ли щеше да е резултата?
  В момент на паника, не вярвам на такива впечатления.

 16. 16 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Лекари няма - има търговци на човешката нужда и интересчии. Като им отърва - както в случая - лекуват ефикасно. Да.

 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пациентът се прехвърля от звено в звено, като целта е по-малко инвалидност. В България такава система не работи, просто няма.

  Поклон пред всички български лекари, действали в тази форс-мажорна ситуация. Поклон и пред колегите им, които денонощно спасяват човешки животи, въпреки политическата дивотия и недоимъка. Гордея се с хора, като доцент Николай Младенов. Дано един ден ни управляват и такива държавници -с ясна и дългосрочна визия като него и железен професионализъм.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "Медицината отсрами България."
  Колко кратко и колко съдържателно изречение - съдържащо и укор към герберската власт без нищо да казва ...

 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "Но като знаем на какво ниво е израелската медицина... според мен тя е малко под нивото на американската, но над нивото на европейската, така че могат и чудеса да станат."
  Затова и арабските шейхове идват да се оперират в Израел. Като опре до собствената им кожа забравят за омразните ционисти.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#19:"magen_enoshi"]Като опре до собствената им кожа забравят за омразните ционисти.[/quote]

  Напротив братчед, - не забравят, а точно тогава се сещат за тях.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на dobrushko
  dobrushko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#14:"deaf"]Дори да са сътворили чудеса лекарите,с това тяхно самохвалство ОБЕЗЦЕНИХА труда си. [/quote]

  А кой каза добра дума за това в медиите??? Цъфтито като се появи, и знам какво ще чуя, нещо от типа "в настоящия момент се вземат всички необходими мерки"... Евала на "Дневник" за това интервю!
  Между другото, някоя медия отрази ли онзи случай на наш лекар-специалист, който е бил на почивка по южното Черноморие и е отишъл да оперира? Защо ли няма такава информация???

 22. 22 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "fire73":

  Да първи бяха. От клипчето пуснато в интернет, почти веднага след взрива, на заден план имаше пожарникар разпъващ шланг от пожарен автомобил, най-вероятно от летището.

  Не е въпроса да се противопоставят пак едно съсловие на друго. И пожарникарите и медиците са си свършили работата!

  За разлика от управляващите! И службите за сигурност!

  Иначе статията е много добра, за поведение при такива случаи.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 23. 23 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Абсолютно е прав доцента!
  Със същото не могат да се похвалят нито медиите, нито полициятя, нито ДАНС! Всички от тях са длъжници на обществото и трябва да се потрудят доста!

 24. 24 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Стига с това самохвалство, ами нали това ви е работата? Все едно един пилот да се хвали, че приземил самолета си. Само митове се създават в България. Медицината в една средноевропейска държава е на светлинни години от тази у нас. Идете в някоя болница в провинцията да видите за какво става дума. Не говоря само за мизерните условия, но и за пълното безхаберие и некадърност на лекарите. Само в София нещата са различни.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 25. 25 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#14] от "deaf":

  Не! Ако си прочел внимателно статията, се говори за медицинския аспект на случилото се!

  "Дори да са сътворили чудеса лекарите,с това тяхно самохвалство ОБЕЗЦЕНИХА труда си."

  Не! Знаеш ли кои го направиха и то още вчера?
  "Тежката артилерия" на ГЕРБ- Десито и председателя на БЛС-Райчинов!?
  Хайде потърси и виж какви глупости са казали вчера!

  А доктора от статията е ЛЕКУВАЛ!
  "Той се занимава с теория и практика на терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия."

  Правиш ли разлика?
  Ако имаш някакви претенции, отправи ги към тях!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 26. 26 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":

  Те и тоя на принципа "едно си баба знае, едно си бае"!
  Поне прочети статията, най-малко!
  Ако имаш някакво медицинско образование, добре....ама по-скоро не е...

  Хайде по бавно, да обясня...
  Става въпрос за терористичен акт.
  В България такъв е нямало от атентата на гара г.Буново на 9 март 1985 г.
  Въпроса е как да действа системата при терористичните атаки и методите за реакция на медиците при атентати и масови бедствия!
  По ясно ли е?

  Не се говори за лечение на хронична болни, или реимбурсиране на лекарства от НЗОК за пенсионери!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 27. 27 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakar65":

  ++++++++++++++++++

 28. 28 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Адмирации за доктора и колегите му.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#25] от "drakar65":

  Ама аз единствено медицинският аспект имах предвид. От баба ми съм запомнил,че когато направиш добро-не се хвали.
  Але-ле,обществото е забравило всякакво чувство за такт! За благородство да не говорим!
  Всеки се бие в гърдите...айде ще спра дотук,да не си развалям настроението.

 30. 30 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  drakar65

  Дали е атентат, ужасна катастрофа или тежка авария във фабрика, лекарите трябва да реагират. ПРАВЯТ ГО ПО ЦЯЛ СВЯТ!!!!!!!!! В нормалните държави да превозват критичните случаи с хеликоптери е нещо обичайно, а тук ги дават по телевизията. Да си лекар е призвание и не е за всеки, но общо взето очакванията в съвременния свят са, че лекарите би трябвало да спасяват човешки животи. Или не си съгласен?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 31. 31 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 32. 32 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 488 Неутрално

  6,не преразказвам,а разказвам-израелците,доколкото са недоволни от реакцията е на многото униформени по летището-те не правят разлика между униформите на разните ни длъжностни лица-полицаи,гранични такива,митничари,туроператори,униформени от самото летище и т.н.От пожарникар или медик не са се оплакали.Друг въпрос,че в подобна ситуация българския полицай рядко пряко се хваща да помага,преди да дойдат медиците,въпреки,че уж има подготовка.Не го виня-в 99% от случаите е със станция на ухото и непрекъснато докладва нещо на вишестоящите.Полицейската работа си я върши,ама отстрани изглежда наистина незаинтересовано.

 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#4] от "Pavlik Morozov":

  Поне един път замълчи!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#26] от "drakar65":

  "Лекарите отсрамиха България."
  Представи си,че някой разузнавач каже същото относно лекарите,някой път.
  Работата на разузнавача е изключително сложна и с риск за живота. Дори и днес,въпреки шпионските сателити.

 35. 35 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":

  Всичко това става с МНОГО пари.Стига с твоите глупости.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 36. 36 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#19] от "magen_enoshi":

  Е и какво искаш да кажеш?
  Прочети какви данъци се плащат в Израел!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 37. 37 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#6] от "~":

  ... Една жена каза, че друга жена....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 38. 38 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#35] от "Captain Shakespeare":


  За какви пари говориш бе смешко? Поясни какво имаш предвид

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 39. 39 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  безспорно.щом всички тежки и спешни случай отиват там и се оправят почти всички значи са едни от най-добрите.имай в предвид че ВМА-София се финансира директно от Министерството на Отбраната и там няма лабово с апаратура консумативи и каквото се сетиш дори и организация между отделните отделения

 40. 40 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gaetano Scirea":

  Щом и това не ти е ясно, явно си си с капаци на очите.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 41. 41 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#7:"Читател"]Без тях, ни ред, ни образование, ни култура - нищо не чини. [/quote]
  Като цяло съм съгласен... но бе забравяй, че пък без образование не можеш да имаш медици!

 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1411 Гневно

  До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":

  Ти се регистрира специално за да се изплюеш ли?! Ако лекарите бяха некадърни, с техниката с която разполагат, щеше да има много повече загинали.
  Това че медицинското оборудване в Бг-то е такова каквото е, НЕ Е вина на лекарите. Следва някой друг да си посипе главата с пепел.
  А именно, който точи касата с по 8 милиона месечно.
  А иначе и Боко не е редно да се тупа в гърдите че управлява държавата като се е хванал, ма ей го на прави го.
  И ако се справяше с успеха на лекарите в Бургас, халал щеше да му е.


  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво на лекарите!
  Защо, обаче, никой нищо не каза за служителите на летището, които са извадили пострадалите от автобуса? Герои, особено един от тях, който е... счетоводител!

 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1411 Весело

  До коментар [#14] от "deaf":

  Лелииии, ами ако хвалбите обезценяват труда, то значи Боковият (ако изобщо има някакъв) клони към минус безкрайност!

  До коментар [#29] от "deaf":

  А, значи лекарите стават само за плювалник! Да не би да се сети някой да каже добра дума за тях? Браво на колегата. И за резултатите и за интервюто.
  П.С. И верно спри, щото както си тръгнал , ако не си развалиш само настроението, ще ти го разваля аз.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":
  [quote#29:"deaf"]От баба ми съм запомнил,че когато направиш добро-не се хвали. [/quote]
  Съгласен! Точно е!
  Дали заглавието е на медията или на лекаря, не ме интересува.
  Всеки си носи последствията.
  Мен ме интересува в случая чисто професионално как са действали екипите за оказване на първа помощ и как след това е действала логистиката!

  Кой какво е казал, за негова сметка си е!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#45] от "drakar65":

  Поздравления! Те са за позицията ти-честна и мъжкарска.

 47. 47 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  НИКОЙ, никога не е обезценявал и обезмислял труда на лекарите в България, колкото и както това стана от най-високата трибуна на Народното събрание, когато тази професионална гилдия бе заклеймена като НЕДОБРОСЪВЕСТНА И МАФИОТСКА.

  От министър на един кабинет, имащ същото отношение и към други професионални сдружения, като АДВОКАТИ, ЖУРНАЛИСТИ, АРХЕОЛОЗИ И ИСТОРИЦИ, УЧЕНИ от БАН и т. н...

  Та ЛЕКАРИТЕ и ЗЪБОЛЕКАРИТЕ са само една малка част от интелекта на нацията, който всячески и по-традиция трябва да бъде мачкан системно, осезателно показно и с цел.

  Цел толкова стара и прозрачна колкото бяха и са напъните да бъде осигурена някаква адекватност в заплащането на нуждаещите се от техните специализирани услуги.

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#44] от "rapidfire":

  Може да ми развали настроението някой,когото ценя,поне малко. Ти си ми само боксова круша,за разгревка.

 49. 49 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#30] от "Gaetano Scirea":
  [quote#30:"Gaetano Scirea"]Дали е атентат, ужасна катастрофа или тежка авария във фабрика, лекарите трябва да реагират. ПРАВЯТ ГО ПО ЦЯЛ СВЯТ!!!!!!!!! [/quote]

  КАК!?
  [quote#30:"Gaetano Scirea"]В нормалните държави да превозват критичните случаи с хеликоптери е нещо обичайно, а тук ги дават по телевизията. [/quote]

  Да си виждал нормален реаномобил дори и в окръжните болници? Линейките са просто "медицинско такси"!

  ХЕЛИКОПТЕРИ!?
  То за пожарникарите нема, един пожар го гасиха цела седмица!

  И по твоята логика лекарите са длъжни да си закупят по един хеликоптер и да са на 24ч. разположение!?

  Нещо за държавна политика в сферата на здравеопазването да си чувал...

  Абе що се занимавам с amentibus...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 50. 50 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#42] от "rapidfire":

  Регистрирал съм се по същата причина по която и ти предполагам........... И никой не плюе лекарите, казвам само, че това им е работата и не е нужно да се хвалят с това което са направили. Иначе е факт, че като цяло, че откакто подобриха социалния си статус в последните години, съвсем заслужено и оправдано, станаха малко по-арогантни и нехайни. И търговци.....

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 51. 51 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#35] от "Captain Shakespeare":

  Не си прав, не са само парите. Знаеш ли, че има и много доброволци, специално подготвени. И към спешните служби, и към спасителните служби и към пожарната. Та не са парите основното. Никой не кара хората да се записват за доброволци, по собствено желание е. А знаеш ли колко лекари работят по Африка, Азия и Южна Америка? Пак на доброволни начала.

 52. 52 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 893 Любопитно

  Вижте сега, нека сме обективни.

  За едно виновно до доказване на противното съсловие лекарите са си свършили ужасно прилично работата, докато Туй пак сричаше по тв, а БамБам (да се свети името Му) долетя с хвърковатата си чета оставяйки държавата временно на автопилот.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 53. 53 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Браво на докторите! Номер 1 са. НО колко здравно осигурени български граждани ще получат подобно отношение и въобще възможност за лечение във ВМА?

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#47] от "convince":

  Прочети Хипократовата клетва (на бар-плота у нас съм си сложил негова статуя,подарък ми е,и я гледам докато сръбвам "огнена вода",та къде в нея е споменат бога на търговията или парите.
  От момента в който се каза,че здравето е пари,всичко оттече в канала. Самата МИСЪЛ да плащаш за здравето си,поквари всичко.

 55. 55 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#16] от "pc_none":

  ТОВА е резултатът от внушенията. Само да не се искат повече пари, например колкото за МВР - 1 милиард годишно.

 56. 56 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Gaetano Scirea,само напомням,че без никой да ги е викал от цялото черноморие лекари,които са в отпуск,се изсипаха доброволно в бургаската болница,без никой да ги е викал,на собствени разноски.Някой с друга професия да го е направил?

 57. 57 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 654 Неутрално

  .. ето тези лекари държавата гони от тук.. с тъпата си политика към здравеопазването..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 58. 58 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":

  НЕ ЗДРАВЕТО НЕ Е ПАРИ, то е нещо дадено безплатно, но неговата подръжка е скъпа.

  КОМУНОИДА това не го разбира, защото и тейко му и деда му не са гознаели, камо ли разбрали.

 59. 59 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#47] от "convince":

  Не е зле да се припомни:

  I swear by Apollo, the healer, Asclepius, Hygieia, and Panacea, and I take to witness all the gods, all the goddesses, to keep according to my ability and my judgment, the following Oath and agreement:

  To consider dear to me, as my parents, him who taught me this art; to live in common with him and, if necessary, to share my goods with him; To look upon his children as my own brothers, to teach them this art; and that by my teaching, I will impart a knowledge of this art to my own sons, and to my teacher's sons, and to disciples bound by an indenture and oath according to the medical laws, and no others.

  I will prescribe regimens for the good of my patients according to my ability and my judgment and never do harm to anyone.

  I will give no deadly medicine to any one if asked, nor suggest any such counsel; and similarly I will not give a woman a pessary to cause an abortion.

  But I will preserve the purity of my life and my arts.

  I will not cut for stone, even for patients in whom the disease is manifest; I will leave this operation to be performed by practitioners, specialists in this art.

  In every house where I come I will enter only for the good of my patients, keeping myself far from all intentional ill-doing and all seduction and especially from the pleasures of love with women or with men, be they free or slaves.

  All that may come to my knowledge in the exercise of my profession or in daily commerce with men, which ought not to be spread abroad, I will keep secret and will never reveal.

  If I keep this oath faithfully, may I enjoy my life and practice my art, respected by all humanity and in all times; but if I swerve from it or violate it, may the reverse be my life.}}

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ЗА КАКВО ПОЛЗВА МВР единият милиард?

  Изглежда само за заплати!

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Всеки аеропорт в света е строго охранявано място от 12 години, но у нас това не важи.

  Затова се наложи лекари да отсрамват, защото можеше и да не се стигне до там.

 62. 62 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#56] от "kukuf":

  Ами това е нормалната реакция мисля в случая. Браво на тях, но нека не го превръщаме в супергеройство. Хората които даряват кръв безвъзмездно какво трябва да говорят?

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 63. 63 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#50] от "Gaetano Scirea":

  Ти на ТОВА ли казваш подобряване на социалния статус?!

  Началник клиника - 800 лв
  Началник отделение - 700 лв.
  Лекар с една специалност - 650 лв.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/18/1868295_po-visoki_zaplati_shte_ima_samo_za_personala_na/?ref=id#comment-3

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#49] от "drakar65":

  Когато се заговорят общи приказки-изключвам. Този път ще включа. Мен пък ме интересува професионализмът на конкретният човек и проблемът,който (не) е разрешил.
  Сигурен ли си,че ако българските лекари имаха най-съвременната апаратура,нямаше да има пак горе-долу същите проблеми?
  И откъде да знаем (тези,които не разбираме от медицина),че лекарите наистина са се справили на "Сарафово"?
  Така и лекарите не трябва да твърдят,че службите са се провалили. Както при лекарите-така и в разузнаването може да стане "разузнаваческа грешка". Случва се.

 65. 65 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Весело

  [quote#35:"Captain Shakespeare"]До коментар [#24] от "Gaetano Scirea":
  Всичко това става с МНОГО пари.Стига с твоите глупости. [/quote]
  [quote#36:"Captain Shakespeare"]До коментар [#19] от "magen_enoshi":
  Е и какво искаш да кажеш?
  Прочети какви данъци се плащат в Израел! [/quote]
  Арабите от СА, Кувейт и Емиратствата са бъкани с пари, държавите им също. Много повече от Израел. А медицината им-...леко различна, и поддържана от европейци и индийци/др' от Източна Азия. Май освен пари трябва и нещо другоСещаш ли се?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 66. 66 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  [quote#17:"Тони Шнайдера"]Поклон пред всички български лекари, действали в тази форс-мажорна ситуация. Поклон и пред колегите им, които денонощно спасяват човешки животи, въпреки политическата дивотия и недоимъка. Гордея се с хора, като доцент Николай Младенов. Дано един ден ни управляват и такива държавници -с ясна и дългосрочна визия като него и железен професионализъм.[/quote]
  100+
  Присъединявам се към мнението!

 67. 67 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1411 Весело

  До коментар [#54] от "deaf":

  Оооо чел си батка, Хипократ, ама не си го дочел нещо.

  „Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи.” Хипократ (420 г. преди н.е.)

  Както виждаш нещата между лечители и лекувани за около 2500 години не са се променили особено. Други въпроси?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#59] от "plumpschi":

  +++

 69. 69 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Предполагам, че и други съфорумци са видяли и отбелязали диагнозата, която поставя на държватата ни д-р Младенов. Все пак и аз ще я отбележа:

  [quote#0:"Д-р Младенов - статията"]В това отношение в момента България разчита на отделни хора, които могат да компенсират дефицити.[/quote]

  Да, у нас всичко зависи от самоотвержеността на отделни хора. В същото време държавата като система направо отсъства.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 70. 70 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#39:"kirilrz"]ВМА-София се финансира директно от Министерството на Отбраната и там няма лабово с апаратура консумативи и каквото се сетиш дори и организация между отделните отделения [/quote]
  Приятел си разби кратуната и попадна във ВМА. Трябваше да му нося от къщата му чаши за вода, еднократни прибори, лекарствата за хроничните му болежки (той си ги знае, ама му казали че въпреки че е здравно осигурен, да си ги донесе от къщи, те нямали да му ги дават). Та няма лабаво, казваш?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 71. 71 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#63] от "rapidfire":


  Ти наистина ли вярваш в тези цифри?????????? Особено за началник на клиника??????????? Моля те, не ме разсмивай.

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#61] от "convince":

  Нашият колега-форумец Мойше от Израел каза,че рейсовете поемащи израелските туристи не се проверявали никъде по света. Сега вече щели да попълнят този пропуск.

 73. 73 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#69] от "Музар":

  Точно това е!

 74. 74 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#64] от "deaf":
  [quote#64:"deaf"]Така и лекарите не трябва да твърдят,че службите са се провалили. [/quote]

  Абе, айде стига ДС-конспирации!
  Милиционери си останахте!

  Никой няма вече да се върже на малоумните ви опити за манипулация! Съжалявам!

  Никой лекар публично не е казал нещо за службите!
  Аз го казах! Цитирай ме!
  Цецо вече ми има IP-то...

  Оня проплиопитек, разносвач на папки заклейми лекарите от трибуната на НС!

  Сега се държи като неандерталец у магазин на Карл Фаберже!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 75. 75 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#54] от "deaf":

  Искаш да не плащаш за здраве, ама си миеш ръцете със сапун, миеш си зъбите с паста за зъби, най-вероятно купуваш я аспирин, я нещо противогрипно и си мислиш, че не плащаш за здраве?

  Само на доктор не искаш да плащаш, а? Ама и доктора трябва да яде. Всъщност я се замисли, храната в магазина не е ли също да плащаш за здраве?

  И с какво точно те подразни статията? Че израелците казаха нещо хубаво за българските лекари ли?

  Баба ти може и да е казала че скромността краси човека, ама в днешния свят ако си скромен си за никъде. И няма нищо лошо в това, да се похвалиш с добре свършена работа. Защото има разлика между хвалба и самохвалство.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#72] от "deaf":

  Кой ще отдели средства ДЕЯН ДОБРЕВ каза, че ще е много трудно на държавата да прави това, но можела да съдейства да се обучават доброволци...милиарда е недостатъчен, само е за заплати и бензина е дарение даже от "Лукоил".

 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Що за глупав спор сте подхванали?

  Д-р Младенов е казал изключително верни и точни неща. За цялостната система на организация на територията ни.

  Не ви ли прави впечатление, че е ПЪРВИЯТ ЧОВЕК, говорещ рационално за действия при бедствия (вкл. терористични актове). Не четете ли, че е първият, който обяснява последователност на действия, кое как се прави...

  Да сте чули подобна систематизирана информация от някого друг, еле па от висш държавен случижител на многобройните служби по "спешни" и "бедствени" реакции? Аз не! Нито от пожарникар, нито от полицай, нито от шеф на служба. За политическите зад**, уф, лица и дума няма да отварям!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Весело

  До коментар [#67] от "rapidfire":

  По дяволите,къде виждаш да има нещо общо днешното положение с това отпреди хиляди години? Хипократус съветва лекарите да говорят за пари,за да повдигнат тонуса на болният. Това е тактика,подходяща за онези времена.
  Никъде не пише за клинични пътеки,тази класика в корупцията.
  И за бога Хермес.

 79. 79 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  [quote#78:"deaf"]Хипократус съветва лекарите да говорят за пари,за да повдигнат тонуса на болният.[/quote]
  Сега обаче,заговорят ли за пари,тонуса ти се сваля

 80. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#64] от "deaf":

  ГЛУХАР, това е подценяване на обстановката от системата за СИГУРНОСТ на държавно ниво.

  ЖЕРТВИТЕ можеше и да са десетки пъти повече.

 81. 81 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Но наистина - всеки опира до Пирогов и ВМА.
  Където и каквото да стане в България.
  МЗ не е почтено спрямо тях.

 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#77] от "Музар":

  Това е самата истина! Превенцията за сигурност е нулева, въпреки, че страната ни подаде ясна външно политическа заявка по отношение на кризата в Сирия, чрез конференцията в Правец и изгонването на посланника.

 83. 83 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#62] от "Gaetano Scirea":

  Нищо,беше си просто напомняне.Имаше и желаещи за кръводаряване,вярно е.Но това беше после.Не само лекари работиха/имаше и друг медицински персонал,шофьорите на линейки/,личеше си и кои от служителите на летището са помагали-белите им ризи бяха не много бели,по едно време се изсипаха и младежи от червения кръст.Така си е в такава ситуация.Първо-самопомощ и взаимопомощ,все пак на летището си има аварийни служби,хората не са сами,пък после малко по малко се надгражда до овладяване на ситуацията.

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  КАДЕ ГО ИМА това да се разкарваш с пълна раница взрив на гърба с часове по въздушен терминал и после лекарите да отсрамват начинание на атентат, а не службите задължени това да не се случва.

 85. 85 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#74] от "drakar65":

  Прочете ли цялото интервю на доц.Младенов? Той казва,че службите си заравят главата в пясъка и чакат други да ни пазят.
  Е да,той може да си говори така понеже работата на тези служби е секретна,в дейсвителност-завинаги. И не могат да покажат всичко,което са свършили. Виждат се само провалите.
  Не си криви душата. Цецо не ги е заклеймявал,няма нормален човек,който да направи това. Само изнесе едни СРС-та.

 86. 86 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#77] от "Музар":

  Прав си! Спора по темата отиде у...

  И аз се опитах да говоря точно за това, ама я съм "си за бой", че трябваше да опонирам на някакви спящи клетки на ДС/милиционери/.

  Ама бях длъжен да реагирам, най-малкото за достойнство на професията!
  А и да се заяждам с манталитет и мислене от времето на АБФК!

  Помня, помня, въпреки, че бех пионерче, как всеки ден, секи час активни борци изпълзяваха от Балкана и ползваха секакви привилегии!
  На някой хора, много им се иска да се върне онова време, ама НЕМА!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#75] от "epoc":

  А бе,ама вие не четете ли това,което пише човек? Никъде не казвам,че не трябва да се плаща за здраве. А че комерсиализирането му до дупка,го разката отвсекъде.

 88. 88 Профил на riodio
  riodio
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Моля моля, ако пострадалите не бяха евреи, а танзанийци да речем, докторята нямаше да си чупят краката. Бързо надушват келепира, вие не ги подценявайте. Бяхме на маса и на единия приятел доктор като му се обадиха да тръгва за болницата само каза "Ооо, евреи". Такъв си е не му се сърдя.....

 89. 89 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Весело

  [quote#77:"Музар"]Д-р Младенов е казал изключително верни и точни неща. За цялостната система на организация на територията ни.
  Не ви ли прави впечатление, че е ПЪРВИЯТ ЧОВЕК, говорещ рационално за действия при бедствия (вкл. терористични актове). Не четете ли, че е първият, който обяснява последователност на действия, кое как се прави... [/quote]
  Това защото човека първо е професионалист, а второ говори за неща които познава в първо лице, и от които разбираМоите уважения към хора като него. А те хич не са малко в България. Проблема е че медиите не отразяват хора като него, предпочитат...'ай' да не обяснявам, всеки се сеща

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 90. 90 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#85] от "deaf":

  ДОКАТО се робува на ТАЙНСТВЕНОСТА на работата на службите за сигурност, те ще са под съмнение, че работят по старите методи и начини в една нова обстановка, което не е много далече от истината.

  Хората трябва да виждат ежедневно активноста им, а не да се питат защо взимат заплати.

 91. 91 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#88] от "riodio":

  Глупости! Това, че у нас държавата ПРИНУЖДАВА лекарите да правят счетоводство докато преглеждат, не означава че те напълно са загубили способността си да разпознават наистина важните за живота ситуации.

  Да, много от лекарите са се превърнали в търговци, но даваш ли си сметка, че това се дирижира от политиците - като законодателство и като условия за работа?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#89] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  МВР трябва да привлича такива хора за системни лектори на хонорар и екзаминатори за системно тестване на състава и обучението му.

 93. 93 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#87] от "deaf":

  Отговарям ти на това, което си написал в коментар 54.

  Да не говорим, че клиничните пътеки ги измисли здравната каса, а не лекарите.

  А ако ти бъркаш понятията лекар и система за здравеопазване, проблемът си е изцяло твой.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 94. 94 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#85:"deaf"]Той казва,че службите си заравят главата в пясъка и чакат други да ни пазят.
  Е да,той може да си говори така понеже работата на тези служби е секретна,в дейсвителност-завинаги[/quote]

  Кое му е секретно на действия при бедствени ситуации? Кое му е секретното какво трябва да направят пожарникари, полицаии, парамедици (такова дживотно у нас нема)???

  КОЕ МУ Е СЕКРЕТНОТО НА РАБОТАТА ЗА ЗАЩИТА НА ГРАЖДАНИТЕ???

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 95. 95 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#90:"convince"]те ще са под съмнение, че работят по старите методи и начини в една нова обстановка, което не е много далече от истината. [/quote]
  Никакви съмнения няма по въпроса. Флоров, от ГДБОП, го изпляка най директно: "Можем да се справим с престъпността САМО АКО СЕ ВЪРНЕМ КЪМ ПОЛОЖЕНИЕТО ОТ ПРЕДИ 1989"

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ftAYfpttf3wJ:e-vestnik.bg/12556+%D0%A4%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2+1989&cd=3&hl=en&ct=clnk&gl=il

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 96. 96 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#86] от "drakar65":

  Така е,спора се затлачи след като ти,ни в клин,ни в ръкав,намеси ДС,милиция,9-ти септември и т.н. Аз самият съм репресиран от червения режим. Но,като нямаме аргументи...

 97. 97 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#85] от "deaf":

  [quote#85:"deaf"]Той казва,че службите си заравят главата в пясъка и чакат други да ни пазят. [/quote]
  Аз чета за медицинските аспекти на проблема, ти пак ,службите?

  За това бегай питай ЦЦ!

  "Само изнесе едни СРС-та. " САМО!!!
  Добре, че не направи аутопсия на мъртвородения плод/бегай чети в кой месец или седмица е бил и по кой календар се води/ на трибуната на НС!
  И не даде 20кратна експертиза!

  Хайде да не употребявам прилагателни, че термините от психиатрията които си ги мисля са конфиденциални!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 98. 98 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  "Силно впечатление направи солидарността между лекарите. Ние бяхме медици от ВМА, от Бургас, от Варна – тази солидарност и съпричастност на лекарите, когато става дума за болните, беше нещо много положително."

  Това не е геройство пич а ваше задължение и дълг !
  Иначе браво на лекарите за добрата работа.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 99. 99 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1571 Любопитно

  [quote#24:"Gaetano Scirea"]Стига с това самохвалство, ами нали това ви е работата? Все едно един пилот да се хвали, че приземил самолета си.[/quote]

  Абе умник, хората ти казват, че в Бантустан няма много, много от нещата, които се смятат за задължителни в бели държави, като Израел, САЩ и Европа. Защо е така? Защото нашите тулупи не желаят реформи, прахосали са паричките безрезултатно, наливали са непропорционално големи бюджети в неадекватни мастодонти, като Цвъковата гемия. Не държавници, а гешефтари, затова и резултатите са такива...

 100. 100 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Браво за показаният професионализъм на лекарите!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK