Симеон Николов: Опасявам се от активизация на полицейщината вместо истински мерки за антитерористична борба

Симеон Николов

Снимката е архивна от времето, когато беше зам.-министър на отбраната

© Красимир Юскеселиев

Симеон Николов Снимката е архивна от времето, когато беше зам.-министър на отбранатаСимеон Николов е директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, член е и на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество. Завършил е специалност "Международни отношения" в Техническия университет в Дрезден в бившата ГДР. Работил е в Министерството на външната търговия, в посолството ни в Бон и дипломатическото бюро в Берлин. От 2003 до 2005 г. е бил главен експерт по международна политика и сигурност в администрацията на президента Георги Първанов, от 2005 до 2008 г. е зам.-министър на отбраната. Комисията по досиетата го оповести като сътрудник на бившата Държавна сигурност.


Защо в България се случи терористичен акт?
- Първо, трябва да си дадем сметка, че в Близкия Изток започна сериозен сблъсък между шиити и сунити, в който САЩ се намесиха на страната на шиитите. Дълбоко се съмнявам, че ние, като международна общност, трябваше да взимаме страна. Логично е, като хора, които защитаваме демократични принципи, да помогнем на тези страни да намерят своя демократичен път за развитие, но не и да заемаме нечия страна, в случая на шиитите.


Т.нар. Арабска пролет и сунитско-шиитския сблъсък създадоха благоприятни условия за силно развитие на тероризма. Терористичните организации се разраснаха не само из Европа, вече има няколко десетки хиляди подготвени терористи, които всеки един момент биха могли да изпълнят поставена задача - само над 20 000 са в Африка.
Структурата им също е изключително модерна и забележете колко интересни подразделения имат, като мобилна медийна група, специално подразделение за кибератака, женска организация, централно-изследователска група за радиоактивни материали. Тази подготовка на терористичните организации обещава, че в близко бъдеще ще бъдем свидетели на една много по-голяма активност.


Ето този втори план не беше дешифриран, а и нямаше кой да направи това особено в България, където от години неглижираме тази заплаха. Трябва да поставим и въпроса дали България действително не беше най-слабото звено от веригата.


Това ли ви се струва основният мотив да бъде избрана България?
- Единият вариант е, че това е акт на терористична група, която не е успяла да нанесе удар в западноевропейска столица, защото бяха предотвратени много такива опити в Германия и Великобритания. Вторият вариант е тази операция да е добре подготвена през последните няколко месеца в резултат на небалансираната външна политика и силното влизане на нашия външен министър Николай Младенов в подкрепа на някои организации и сили в Близкия Изток.


И третият вариант, който звучи малко по-конспиративно, е атентатът да е повод Израел да подплати силен политически натиск върху САЩ да се съгласи на военна операция срещу Иран. В стила на израелските служби е да действат по един скрит, таен начин и понеже няма как да реагират против волята на САЩ в международната общност, се реагира с активизиране на скритите си тайни операции срещу Иран.


Според вас чия е отговорността - на българските, на израелските служби...?
- Очевидно има вина и на нашите служби, защото отговорност носи страната-домакин. Но се пропуска един важен момент. Имаше спор между САЩ и Европа и Интерпол ни обвини още през декември 2011 г., че в ЕС има пропуск при охраняване на границите. Този въпрос възникна, след като стана известно, че атентаторът от Бургас е имал фалшиви американски документи. Обвинението е, че ние като европейци не искаме да използваме базата данни на Интерпол с над 15 млн. фалшиви документи.


Шефът на Интерпол Роналд Ноубъл заяви през 2011 г. буквално: "Много стъпки в това направление не бяха направени и може да се очаква нов 11 септември, нов Лондон и нов Мадрид". Ето ви едно от многото предупреждения и фактически Бургас стана новият Мадрид.


Трябва да се вземат предвид и тези недостатъци на границите на ЕС и се надявам на съвета по сигурността при президента Росен Плевнелиев този въпрос да бъде повдигнат.


Редица експерти са на мнение, че един човек не може да подготви сам такъв атентат. Това означава ли, че и у нас има терористични клетки, замесени ли са български граждани?
- Наистина такъв атентат не може да бъде подготвен от един човек. Във всяка структура има минимум двама души, които се занимават с логистика и двама за нанасянето на удара.


Новата тактика, която се утвърждава в терористичните организации е верижният принцип - взривява се един обект, изчаква се да дойдат лекарите и официални лица и се нанася втори удар, след това трети. Тази верижна реакция в България не стана, което ме кара да мисля, че или е имало проблеми, или че сигналът за бомба в болницата е бил верен и тя е била обезвредена.


Но има ли терористични клетки в България?
- Мисля, че днес има такава клетка. Независимо дали тя е била спяща и сега активирана или е съвсем нова, създадена наскоро с цел подготовка на определени терористични актове. Защото без помощ от тук, на място не е възможно да се извърши разузнавателната, проучвателната дейност и организационната дейност по нанасяне на удара.


Европейски специалисти посочват, че в Полша, България, Румъния и Чехия се създават нови ислямистки терористични клетки. Когато в нашия център правихме такива изследвания и поставихме въпроса, никой не ни отговори доколко има радикален ислям в България. А още след смъртта на Осама бин Ладен предупреждавахме, че тероризмът не си отива с него, а ще има възходящо развитие и се оказахме прави.


Коя е службата в България, която трябва да се вслуша в тези предупреждения и да реагира?
- Борбата срещу тероризма е много комплексна и за съжаление нямаме централизирано управление - и ГДБОП, и външното разузнаване и контраразузнаването имат отношение по въпроса.


Освен дейността на службите обаче от значение са и всички критики в последния доклад на Европейската комисия. Защо? Защото именно корупцията понякога благоприятства провеждането на терористичен акт. Припомням двата самолета над бившите съветските републики преди 3-4 години, които бяха отвлечени от жени-терористи. Те успяха да се качат на двата самолета и да ги отвлекат, защото платиха да не бъдат проверени. Борбата срещу тероризма е комплексна - почвайки от разузнаването и завършвайки с корупцията и престъпността, чрез която се финансират терористичните групировки.


Единственото положително последствие от този атентат е, че най-после ще престанем да подценяваме заплахите и ще вземем конкретни мерки. Съмнявам се обаче доколко ще съумеем да наложим мерки, като тези на Великобритания, Франция, където има страхотен контрол и успешно предотвратяване на десетки терористични актове. Опасенията ми са да не би да активизираме полицейщината вместо истинските високо професионални мерки, които изисква антитерористичната борба.


Започна ли нова война, каквито международни коментари се чуха?
- Отдавна война не започва в определен ден и час. От 3-4 години се води тайна, подмолна война и тук стои въпросът за морала в международната политика. Виждайки какво става в Сирия, този морал се сгромолясва. Да, режимът е такъв, но точно ние - Европа и САЩ, снабдяваме този режим с оръжие, с което се убиват невинни хора. Ние помагаме на една от страните като им даваме въоръжение и затова казвам, че се сгромолясва морала в международната политика.


Войната се води и няма да разберем кога следващите специални части ще бъдат хвърлени някъде другаде, както не разбрахме за английските тюлени в Либия или за катарските спецчасти в Сирия.


Каква е прогнозата ви за членството на България в Шенген?
- Няма да го видим скоро и не само заради несъгласието на Холандия или последния доклад на Еврокомисията. Атентатът в Бургас веднага насочва разсъжденията върху въпроса способни ли сме да опазим европейската граница.


А способни ли сме според Вас?
- Няма да са прави европартньорите, ако кажат, че не можем да опазим границите, все пак сме изпълнили всички технически изисквания. А този терористичен удар можеше да се случи и в друга страна, така че няма да е справедливо спрямо нас.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5998 Неутрално

  ПЕРФЕКТНА статия с много изказани и написани истини !!! ЛОшото е , че непремерените действия на Никито Младенов се заплащат ПРЕКАЛЕНО скъпо !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 666 Неутрално

  ...в който САЩ се намесиха на страната на шиитите...

  По голяма глупост скоро не беше писана.

 3. 3 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2149 Любопитно

  "...без помощ от тук, на място не е възможно да се извърши разузнавателната, проучвателната дейност и организационната дейност по нанасяне на удара." - на теория си е така, на практика няма ОРГАНИ, които да проверят доколко са усвоили знанията за това. Благодарение на "партньорството" ни с "правилните" чужди органи...

  Коментиране на анализираното, вече...
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1081 Весело

  Цитат:"Каква е прогнозата ви за членството на България в Шенген?
  - Няма да го видим скоро и не само заради несъгласието на Холандия или последния доклад на Еврокомисията. Атентатът в Бургас веднага насочва разсъжденията върху въпроса способни ли сме да опазим европейската граница."

  Типична "мъдрост" а л а гоце. , която не заслужава коментар.

 7. 7 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Я коментирай следното изречение, защото експертът явно не е добре с главата.

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]Виждайки какво става в Сирия, този морал се сгромолясва. Да, режимът е такъв, но точно ние - Европа и САЩ, снабдяваме този режим с оръжие, с което се убиват невинни хора.[/quote]

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Кво става бе! Не ни стигат Цоко и Боко, ами и червените ченгета изпълзяха да дават акъл. Малоумникът, който бил взел страната на шиитите срещу сунитите, да му се запуши устата немедлено.

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1081 Весело

  Цитат:"Виждайки какво става в Сирия, този морал се сгромолясва. Да, режимът е такъв, но точно ние - Европа и САЩ, снабдяваме този режим с оръжие, с което се убиват невинни хора."

  Този "умник" бърка Европа и САЩ с любимеца на щефа си гоце, Путин, който в същност още от средата на миналия век снабдява Сирия с руско оръжие.

 10. 10 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 666 Весело

  Изобщо спирам да чета под тази статия. Риба се лови в мътна вода, а сега много журналисти къцат.

  [quote#00:"Дневник"]Каква е прогнозата ви за членството на България в Шенген?
  - Няма да го видим скоро и не само заради несъгласието на Холандия или последния доклад на Еврокомисията. Атентатът в Бургас веднага насочва разсъжденията върху въпроса способни ли сме да опазим европейската граница. [/quote]

  Ако се докаже после, че атентаторът е влязъл у нас от страна членка на Шенген какво правим? Да та таквам в експерту...

 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1311 Весело

  "...Опасенията ми са да не би да активизираме полицейщината вместо истинските високо професионални мерки, които изисква антитерористичната борба....." Опасенията се сбъднаха преди да са направени! Тук от години наблюдаваме само полицейски "показухи". В демонстрацията на дейност нашите органи по сигурността равни нямат , но на практика им личи какви головодници са!

 12. 12 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 692 Любопитно

  Учил в Дрезден по времето на агент Путин и стана корифей. Повечето ДС агенти са с такова име-
  "Митрополит Неофит има светско име Симеон Николов и е роден в София на 15 октомври 1945 г. "
  Какво съдържа делото на агент „Симеонов”
  http://desebg.com/religia/561-2012-01-26-17-50-57

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 13. 13 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Общи приказки и откровени глупости.

 14. 14 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Терористите ще ни научат да уважаваме специалистите си по сигурността, а не форумните всезнайковци. Но дотогава малоумието и неграмотността ше са на пиедестал. Макар и пиедестал на глупостта и нейното възпроизвеждане.

 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Николов е казал само едно смислено нещо, и то е изведено като заглавие на интервюто.

  Всичко друго звучи като спекулациите на човек, който просто обича шпионска литература.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Няма да са прави европартньорите, ако кажат, че не можем да опазим границите, все пак сме изпълнили всички технически изисквания. А този терористичен удар можеше да се случи и в друга страна, така че няма да е справедливо спрямо нас."

  Пак пустата техническа готовност. Все едно която и да е държава не може да похарчи известна сума пари и да я постигне.

  Само че не техническата готовност лови бандити, а граничарите и полицаите. Ако те са некадърни или корумпирани, и даже умишлено саботират средствата за наблюдение, контрол и комуникация, за да прикриват чужди и свои далавери, то никаква техника няма да помогне.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Весело

  Едно шимпанзе сложено пред компютър има префектната техническа готовност да напише книга.

  Един писател, снабден с пергамент, мастилница и перо, или с пишеща машина, има слаба техническа готовност.

  Обаче още не съм прочел хубава книга написана от шимпанзе, макар че не е теоретически невъзможно.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 18. 18 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Първо, трябва да си дадем сметка, че в Близкия Изток започна сериозен сблъсък между шиити и сунити, в който САЩ се намесиха на страната на шиитите.

  Голям спец ще е този, щом бърка сунити и шиити, едва ли са САЩ са на страната на Иран. По надолу не съм дори и чел.

 19. 19 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Иначе е забавно човек, който е бил сътрудник на ДС да се притеснява от полицейщина.

 20. 20 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ключът е всички "излишни" араби и мюсюлмани от Близкия Изток, северна Африка, Турция (не става въпрос за български турци, а за анадолски, особено такива без специален турски паспорт, за които турската държава не гарантира поведението им) и Русия да бъдат изгонени от България. Критериите те си ги знаят

 21. 21 Профил на Канопус
  Канопус
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "normandy":

  Моля как точно САЩ се намесват на страната на ШИИТИТЕ Иран и Сирия ??? Да не би да искаш да кажеш на сунитите ???

 22. 22 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#21:"Канопус (възмутен от цензурата в Икономедия)"]Моля как точно САЩ се намесват на страната на ШИИТИТЕ Иран и Сирия ??? Да не би да искаш да кажеш на сунитите ??? [/quote]

  Аз не го твърдя това, а експерта. Първият ми пасаж е цитат от статията.

 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Не очаквах Дневник да публикува дивотиите на експерти на бившия президент.
  Първо никаква политика не се съобразява с терористи,освен координация на мерките по обезвреждането и ликвидирането им.Такива тези и използването на терористичен акт зо политически цели единствено може да мотивира терористи да извършат такъв и срещу България.Атентата на гара Аточа в Испания беше точно с цел да повлияе на изборните резултати и за съжеление успя.
  Влизането в Шенген няма нищо общо с атентата и тероризма.Провала на сегашното и предишното правителства в сферата "правосъдие и вътрешен ред" е точно описан в доклада на Европейската комисия.
  Правителството няма нито доверието,нито подкрепата за полицейщина,пази си сриващия се рейтинг и ще направи единственото което може,показни действия,като по всеки проблем.
  Атентата в случая е чудо за три дни,и добре да си остане такова.

 24. 24 Профил на Restless
  Restless
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много хубава статия, много хубаво интервю.

  Че няма да стане с шенгена, то си е ясно, /не знам дали въобще ни е притрябвал на този етап, дори ако се случи - не сме способни да поемем такава отговорнтост/, а накрая се опита дипломатично да смекчи, че няма да е честно ако кажат че не сме способни, но всички знаем, че ще са много честни даже... за съжаление!

  Техническа база може да има, но няма кадри, няма го тренаринят начин на мислене!

  Стой здраво на краката си в настоящето. Не изпускай бъдещето от поглед. Миналото помни за да не допускаш същите грешки два пъти.
 25. 25 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ясно,пак експерт от кръга на Първанов!

  Еми няма как,ще го преглътнете. Цветанов ще е призван да ръководи мерките по антитероризма.

  Да рИвете, че БГ е станалаполицейска държава тоя път няма да ви спаси!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 26. 26 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Тоя поне изясни случая с терористичния взрив В Бургас , че е дело на проруска партия с цел не допускане България да влезе в Шенген. Същият ден след обяд в 14 часа БСП със шефа си Сергей събира анти български подписи за ядрена централа от руски производител.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 27. 27 Профил на stiller
  stiller
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Дневник", хептен се излагате вече с подобни "експерти"! Спрях да чета още след първата глупост, че "САЩ се намесиха на страната на шиитите". Нека господинът-другар бъде така любезен да обясни как точно, при положение, че страната с най-голямо шиитско население е... Иран? А Саудитска Арабия, която всъщност се ползва с доверието на Вашингтон, е доминирана от сунити. В крайна сметка и Сирия се управлява от алауитски клан (Асад и компания), които до голяма степен се числят към шиитите. А не мисля, че точно САЩ пазят Техеран и Дамаск...
  А по-голяма глупост от това, че Западът снабдявал Сирия с оръжие (при положение, че и децата вече знаят, че там е пълно с руско въоръжение, а в Дамаск военните съветници от Москва са повече, отколкото бяха тук в годините на СССР), рядко може да се измисли...
  Мога да си представя на какво ниво е била досега българската дипломация, щом това гедерейско ченге-недоразумение е било външнополитически съветник на предишния президент, пък сега управлява некви стратегически центрове и дипломатически дружества??
  Да си ги разправя врелите-некипели на дружките си по чашка в "Монтерей" - там разните му сенилни любен-гоцевци, виктор-вълковци и прочее капацитети по световната конспирация ще му ръкоплещят.

 28. 28 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Само отворих статията , за да му видя биографията на този чичо. Видях я , нямам друго за коментиране.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 29. 29 Профил на don40
  don40
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Човекът е допуснал много сериозна грешка, а именно че се опитва с опита си от Западна Европа да ръци небивалици по отношение на исляма. Научи поне елементарни неща за сунитите и шиитите и тогава говори кой на коя страна е застанал. Повдига ми се от сериозни външнополитически анализи базирани на общи и елементарни познания по базовите данни. Извини се, ако имаш достойнство. Иначе за полицейщината си прав.

 30. 30 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 615 Неутрално

  "Виден гоцевист"...край на цитата

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 31. 31 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Без адекватната , че и засилена "полицейщина", всичко ще остане в записките на експертите , г-н Николов . Хайде холан , че ако са те питали , и на какво заглавие си склонил ...

 32. 32 Профил на stiller
  stiller
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#29] от "don40":

  Къде го видя тоя "опит от Западна Европа"?? Човекът е учил в ГДР, после се е мотал в наште посолства в Берлин и Бон. Нужно ли е обяснение как се трупа "опит" в последните две? В пиене и секс - да, друго не мога се сетя да са правили там )

 33. 33 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Интересно, защо гражданите на САЩ, за разлика от Симеон Николов не се притесняват, че САЩ е много по-полицейска държава от България!!! И българите, чакащи на опашка пред американското посолство за "зелени карти" ,и студентски бригади не се притесняват да отидат в полицейските САЩ, а пък американците не са се избили пред българските посолства и консулства в САЩ, за да емигрират в България!!! Омръзна ми да обяснявам на такива наглеци, като Симеон Николов,че в "полицейска" България, присъди в родните затвори излежават едва около 9000 затворници, или едва 1 на 700 пълнолетни българи е в затвора!!! Докато в САЩ, имат над 2,5 / два и половина милиона/ затворници!!! Или 1 на всеки 100 пълнолетни американци е в затвора!!!! И въпреки това, хората от цял свят , включително и българите се стремят да емигрират в полицейския САЩ, а не да останат в анархистична България. Защо ли тези хора не вярват на манипулатори, като Симеон Николов и редакторите от "Дневник", публикували тази платена статия???

 34. 34 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  не четете внимателно:

  " в Близкия Изток започна сериозен сблъсък между шиити и сунити, в който САЩ се намесиха на страната на шиитите. "

  Абсолютно вярно - първият такъв сблъсък с пряка намеса на САЩ беше в Ирак - там те подкрепиха шиитското мнозинство срещу управляващото сунитско такова.

  С това се започна сблъсъкът между двете ислямски вероизповедания, който в началото облагодетелстваше Иран.

  Всъщност през Ирано-Иракската война пък беше обратното, макар и без пряка намеса - САЩ снабдяваше Садам с оръжие, включително химическо - употребено срещу кюрдите.

  Днес картината пак се обърна - в Сирия Западът подкрепя сунитското мнозинство там, за да свали властта.

  След някоя и друга година пак някой ще си посипва главата с пепел, както стана с талибаните, финансирани навремето
  от САЩ в Афганистан и Пакистан...

 35. 35 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 740 Весело

  Какво очаквате да каже един бивш доносник....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 36. 36 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jasmina":

  е как бе жасмина , като те чета и виждам един доста натриниран специалист...Ще те сложим на турската граница..пък и в задния двор не боли

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Дълбоко се съмнявам, че ние, като международна общност, трябваше да взимаме страна. Логично е, като хора, които защитаваме демократични принципи, да помогнем на тези страни да намерят своя демократичен път за развитие, но не и да заемаме нечия страна, в случая на шиитите. Т. НАР. АРАБСКА ПРОЛЕТ И СУНИТСКО-ШИИТСКИЯ СБЛЪСЪК създадоха благоприятни условия за силно развитие на тероризма. Терористичните организации се разраснаха не само из Европа, вече има няколко десетки хиляди подготвени терористи, които всеки един момент биха могли да изпълнят поставена задача - само над 20 000 са в Африка". СТО ПРОЦЕНТА СЪМ СЪГЛАСНА, САМО ДЕТО Е СПЕСТИЛ, ЧЕ АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ВСЪЩНОСТ БЕ КУЛТУРНИЯ АПЕЛ НА САЩ и част от межд. общност в борбата им срещу тероризма= арабската пролет НЕ Е ПРОСТО АРАБСКА или има още НАИВНИЦИ, които вярват в това???????и ВЪПРЕКИ ТАЗИ МЕЖД. СИТУАЦИЯ НИЕ СИ ПРОДЪЛЖИХМЕ С НЯКАКВА ДЮНЕРНА ДИПЛОМАЦИЯ..ЧУДЯ СЕ АКО ЯДРОТО НА ТЕРОРИЗМА ПРИМЕРНО БЕ В КОСОВО И АЛБАНИЯ КЕБАПЧИЙННА ЛИ СЛЕДВАШЕ ДА Е ТАЗИ ДИПЛОМАЦИЯ? ПОДЦЕНИХМЕ РИСКА - ТОВА Е!! .ШАНГЕН???? СЛЕД ДОКЛАДА, ЧИЕТО ОПОВЕСТЯВАНЕ БЕ ОЗНАМЕНУВАНО ОТ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ СВАРИЛ НАШИТЕ ПО БЕЛИ ГАЩИ И ПОСЛЕДВ. РАЗКРИТИЯ ЗА ПРЕДВ. ПОДГОТОВКА НА НАША ТЕРИТОРИЯ - ЕМИИИИИИИИИ ШАНГЕН НА КУКОВ ДЕН!!! КОЕТО ПЪК ИМА СВОИТЕ ПЛЮСОВЕ ОТ ЕДНА СТРАНА!!!!!!!

 39. 39 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Сигурно има за какво да се опасява от активизацията на полицията. Да е мислил, когато е правел золуми.

 40. 40 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Кой си ти бе Симеон Николов ??? От коя дупка изпълзя и кой ти иска "експертното" мнение. Такива разбирачи като теб с лопата да ги ринеш. Ето заради това стигнахме до тук. Дървен философ. Службите ни не реагирали. Че то ние имаме ли службли ??? И благодарение на кого нямаме служби ??? То голям рев беше срещу тях голямо чудо. И сега като ги разбиха псевдо "разбирачите", какво стана ??? Нямало информация. Ами няма да има разбира се от къде да дойде. Лоши биле не знам си какви биле и накрая умниците ги унищожиха, а сега рев, че нямали информация. Че то служби няма те информация им се прищяло.

 41. 41 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Никоя уважаваща себе си държава не би си унищожила службите, вътрешно и външно разузнаване, ама ние не сме от тях.

 42. 42 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#28:"Karla хейтър-хейтър"]Само отворих статията , за да му видя биографията на този чичо. Видях я , нямам друго за коментиране. [/quote]
  Аз му погледнах снимката само и дотам.
  Напомни ми на един чичко от заведение в Сл.бряг през 88-ма,който се беше настанил на нашите места с проститутки и като стана проблема ни отведоха в районното униформените за 6часа.
  Точно ей такава муцуна беше,още се оглеждам за него като съм там.

 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":"От 2003 до 2005 г. е бил главен експерт по международна политика и сигурност в администрацията на президента Георги Първанов, от 2005 до 2008 г. е зам.-министър на отбраната." От там нататък не четох.Като знам какви "специалисти" имаше около Първанов(например Кюлев или Борис Велчев) и нямам намерение да чета брътвежите не този човек.

 44. 44 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#34] от "petrov9":


  [quote#34:"petrov9"]

  не четете внимателно:

  " в Близкия Изток започна сериозен сблъсък между шиити и сунити, в който САЩ се намесиха на страната на шиитите. "

  Абсолютно вярно. [/quote] Така ли?!Ами самите иранци са шиити,а саудитците(най-големия съюзник на САЩ в региона) са сунити.Та как американците са застанали на страната на шиити срещу сунити в Близкия изток?!

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#19] от "normandy":


  [quote#19:"normandy"]Иначе е забавно човек, който е бил сътрудник на ДС да се притеснява от полицейщина. [/quote] Ами това им притеснение идва от "шумкарския" им период,когато обираха мандри и полицията естествено ги преследваше.Затова имат страх от истинска полиция,затова и комунистите използват термина "полицейщина" -превят аналогия с царската полиция.ДСБ-арите пък по аналогия ползват термина "милиционерщина".На мен лично ми е странно как левите и десните противници на ГЕРБ използват два противоположни термина,за да опишат едно и също нещо.

 46. 46 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [41:"ermaht"] "
  никоя уважаваща себе си държава не би си унищожила службите, вътрешно и външно разузнаване, ама ние не сме от тях. "
  Не бъркай службите с политическата полиция.Нашите се кълняха във вярност преди всичко към БКП и СССР.Какво външно разузнаване?Та ние имахме ли външна политика?Нещо много залиташ още по Авакум Захов....

 47. 47 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 515 Разстроено

  До коментар [#46] от "papadok":
  В дълбока грешка си, но както и да е сега нямам време да ти обяснявам нещата, защото излизам. Искам само да ти кажа, че службите са си служби независимо от политическата система. Това, че са били използвани за политически цели е друг въпрос. Идват другите политици, слагат им по един политически ръководител и насочват тяхната работа в друга посока. Това е. От този момент нататък няма да са в услега на БКП и СССР и така. Но явно papadok сте голяма "разбирателка". Просто искам да кажа, че хората там са си разбирали от работата, а това, че политиците на власт са ги използвали е друг въпрос. Тези същите служби трябваше да ги използват в интерес на сигурността на държавата както от вътрешни заплахи така и от външни такива. А умниците ги унищожиха и сега какво нямало информация. Че от къде да дойде ??? Сега ще създават спец служби ли и от кого от хора извън системата, които нямат и най малка представа как става това. Ами назначете там разни месари, фризьори, шофьори и какви ли не в тези новосформираните служби и гледайте как ще се справят. А знаете ли как ще се справят - ами никак. Тези служби и техните методи са се усъвършествали с години и този опит се е предавал от едни на други, а сега кой ще им предаде опита ??? Ами никой.

 48. 48 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Тя полицейщината битува у нас не от вчера!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 49. 49 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [47:"ermaht"]Искам само да ти кажа, че службите са си служби независимо от политическата система."
  Да,разбира се -всяка страна има криминален контингент,но той в условията на тоталитарната власт е минимален.Големият мит за страшната квалификация на службите-комсомолски деятели-ДС,обучение в КГБ.Голяма работа!Огромен контингент слухти за вицове срешу властта,слухти с кого и кога се срещаш и да не би да застрашиш работническо-селската власт.Страшен опит за предаване.Гонят за слушане на "упадъчна музика","западно влияние",дълги коси,къси поли....Набират страхотен опит,стават страшно ценни.Незаменими!Хайде стига.

 50. 50 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно

  Днес моторист , карайки с превишена скорост мотора си на ... задна гума ... ПРЕД ПОЛИЦЕЙСКОТО УПРАВЛЕНИЕ В БУРГАС, удари пешеходка. И пешеходката и моториста джигит яко са пострадали и са настанени в бургаската болница!!! Питам аз, Симеон Николов, възможно ли е да се случи това в полицейска държава??? Какво би се случило на такъв моторист и би ли му минало през ума, да се подиграва с местната полиция, карайки мотора си на задна гума и да гази пешеходци пред сградата 'и, ако живееше в полицейска държава??? Това е гавра с България и държавността!!! Лично аз не желая да живея в анархистична държава. Аз желая да живея в полицейска държава в която законите важат за всички!!!

 51. 51 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#50] от "kimba3":

  Що говориш глупости... виж това

  http://www.youtube.com/watch?v=_LeZQawQvfU

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 52. 52 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#15:"Pavlik Morozov"]Николов е казал само едно смислено нещо, и то е изведено като заглавие на интервюто.

  Всичко друго звучи като спекулациите на човек, който просто обича шпионска литература. [/quote]
  За първото си безспорно прав! За второто...виждам много повеч1е комунярски политически инсинуации, от колкото "...спекулациите на човек, който просто обича шпионска литература..."

  Е, човека си е продукт на епохата, заклел се да бъде "верен на партията и народа", вАри го, пЕчи ги, КДСар до дупка. Младенов му бил виновен с неуравнесената си политика.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 53. 53 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#41] от "ermaht":

  то пък едни служби, тоя като го гледам само където не каза, че много се радва по принцип от атентатите и че единствено му било кофтии, че такъв е имало тук

  "забележете колко интересни подразделения имат, като мобилна медийна група, специално подразделение за кибератака, женска организация, централно-изследователска група за радиоактивни материали. Тази подготовка на терористичните организации обещава, че в близко бъдеще ще бъдем свидетели на една много по-голяма активност."

  уу, ма много интересно верно, каква интересна работа. многообещаваща работа ти казвам, а комунетата стоят острани и потриват ръце.

 54. 54 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  [quote#32:"stiller"]В пиене и секс - да, друго не мога се сетя да са правили там[/quote]
  Откъде го измисли този секс, ти погледна ли го на снимката? Свински ребра, вурстчета и бира, така му е минал животът.

  А "експертът" да беше научил поне кои са сунити и кои шиити, и кого подкрепя САЩ. Не напразно подобни комундери бяха натирени и лишени от пенсия във всички уважаващи себе си бивши соц.страни.

 55. 55 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не му вярвайте, тоя е дърта разведка, международни отношения в технически университет, смърди на ЩАЗИ, та се не трае!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 56. 56 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Прочетете му резюмето на това шкембе. Най ми мяза на дремеща комунистическа клетка! А и на свинята Гоце е бил солташак. И то тръгнало акъл да дава - НАГЛИ СТЕ ДС-ЧЕНГЕТАТА!

 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gouverneur général":

  "дело на проруска партия с цел не допускане
  България да влезе в Шенген"
  И каква ще е ползата... "троянският кон" да гледа
  тъжно извън Шенген?

 58. 58 Профил на robinson
  robinson
  Рейтинг: 402 Весело
 59. 59 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Номенклатурчик, комунист намерил трибуна за простотиите си. "Дневник" жалко за вас.

 60. 60 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е, такива трябва да се разтрелват само по физиономия.

 61. 61 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#10] от "Wornoxmaniak":

  Маниак, политиката е недалновидна , популистка и слагаческа, даже опитваме и двойни игри, в какво се съмняваш?
  Дори и да се изфабрикува приемлива версия, нещата са доста пооплескани.

  Долу народа е настроен антисемитски, което влошава възможностите за маневри, а същевремено и антиислямистки.

  Защо трябваше да се СЛАГАМЕ,може би натискът е бил голям, а може би и е свързан с търговията ни на оръжие със Сирия. и условията са били поставени доста или изцяло ребром?

  При всички случаи сирийската инициатива не е нито на Младенов, нито лично на Борисов.

 62. 62 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#61] от "convince":
  Кажи на кой тогава? На Алгафари или на Обама?

 63. 63 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1247 Весело

  Точно така! Още вчера Иво Никодимов от БНТ се опита да вземе интервю в някакъв хотел в Сл.бряг, доколкото си спомням и мутри, назначени за бодигардове му се нахвърлиха. Полицията не реагира.
  Нашите мутри и полицаи ги бива само за едно - да бият пияниците по кръчмите и децата по дискотеките! За друго не ги търси! Попаднат ли на по-здраво момче, което да ги поотупа и казват: "Ама ние нищо не му правехме, той от самосебе си..." Е, поне доказват смисъла на Causa Sui на Спиноза, която самодостатъчно причина се активира от самосебе си...

  Ала, бала!
 64. 64 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Весело

  До #54-gianni- Точно такива, като индивида имат нужда от проститутки, дето да им правят алтернативен секс, защото не могат да го вдигнат, а все някой трябва да им разтовари сексуалното напрежение в слабините...

 65. 65 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Весело

  ами нормално,управляват ни пожарникар и ченге.

  saseff
 66. 66 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 796 Неутрално

  от време на време се изумявам от плитката Ви индоктринация драги форумци...
  някой от Вас случайно да вярва на мвр?
  замисляте ли се, че вече не един и двама експерти се изказаха доста противоречиво спрямо официалната позиция и на Израел и на САЩ и на БГ?
  защо си мислите, че знаете повече от тях? бил комуне - ами какъв да е според Вас, когато се е занимавал със сектор сигурност сериозно и задълбочено, настоящият голям брат се е занимавал с диверсия на територията на соц-блока и перифериите където са си играели на война и търговия с оръжие, мислете малко, да не би военните аташета на САЩ и Израел барабар с посланниците и целият персонал да не са техните си èнгесарски и военни разузнавания?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 67. 67 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#25:"Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!"]Цветанов ще е призван да ръководи мерките по антитероризма. [/quote]

  МУ-УХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-аа !

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#25] от "Курт Деликуртев - надпартийният, за което често БАН!!":цВЕТАНОВ да ръководи МЕРКИ СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА....????БЕ ТОЙ НА ДВЕ МАГАРЕТА СЕНО НЕ МОЕ ДА РАЗДЕЛИ....КЪВ ТЕРОРИЗЪМ, КВИ ПЕТ ЛЕВА...ЦВЕТАНОВ ОПРОПАСТИ ШЕНГЕН, .....ЩЕ ОПРОПАСТИ И ГЕРБ!

 70. 70 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Все пак един гедерейски агент доста разбира от полицейщина. Може да му се вярва.

 71. 71 Профил на Ал Тиквоне
  Ал Тиквоне
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#69:"dol"]:цВЕТАНОВ да ръководи МЕРКИ СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА....????[/quote]

  МОСАД и ЦРУ и Интерпол ще дадат на Цветанов да ръководи....кетъринга - ще им носи банички, кафета и студена лимонада !

  ПРОСТ БОЙКО - СЛАБА ДЪРЖАВА !
 72. 72 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ...'и затова казвам, че се сгромолясва морала в международната политика."

  Кога е имало такъв

  Любов и светлина!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK