Бенедета Берти: Идеята за клетка на "Хизбула" в България не е налудничава

Бенедета Берти

© Личен архив

Бенедета Берти
Доктор Бенедета Берти е научен сътрудник в Института за национални стратегически изследвания (INSS) към университета в Тел Авив, където води и курс лекции. Тя e завършила Университета в Болоня и специализира в изследване на тероризма и политическото насилие в Близкия изток, радикалните ислямистки организации и политиката в Ливан и Палестина. Работила е като изследовател и лектор в "Харвард" и университета "Тъфтс" в Бостън. Сътрудничила е на конгресмена демократ Адам Шиф от Калифорния, който е член на Комисията за контрол над разузнавателните служби на САЩ. В специално интервю за "Дневник" тя не изключва идеята, че на територията на България има клетка на "Хизбула", но смята, че българските мюсюлмани не трябва да бъдат натоварвани с отговорност.


Някои подробности от атентата в Бургас предизвикаха съмнения у анализаторите. Смятате ли, че самоубийствените атентати не са типични за шиитски групировки като "Хизбула" и те са запазена марка за сунитските екстремисти?
- Нека поясня. Досегашните атаки са били различни от гледна точка на избираните цели – израелски посолства, посланик или като цяло официалната страна на Израел. Това е посоката, в която се бяха насочили през последните няколко години. Интересно е сега, че нападението бе срещу цивилни, които са "мека мишена", а в миналото са се опитвали да нападат "твърди мишени." Това не означава, че не са били те. Може да означава, че са се опитвали да ударят някое посолство, да убият някой посланик и т.н., но просто не успяват и затова този път може да се са се пробвали нещо, което е по-лесно за постигане. Нападението на едно посолство е много по-трудно, отколкото да нападнеш "мека мишена."


Всички тези минали заговори също така не включваха атентатори самоубийци и това е ключова разлика. Това не значи, че смятам, че не е 100% "Хизбула", но просто не е нормалният начин, по който те правят нещата. Като цяло обаче самоубийствените атентати не са запазена марка на сунитските групировки. Истината е, че "Хизбула" донякъде "въвежда" самоубийствените атентати, защото  по време на ливанската гражданска война в началото на 80-те години най-големите операции от страна на "Хизбула" са самоубийствени атентати – нападенията срещу американските морски пехотинци например.


Не става дума, че не го правят, това не е истина. Просто в последните няколко години правят нещо различно и постепенно започнахме да мислим, че самоубийствените атентати са нещо, идващо от сунитските групировки. Не съществува обаче идеологически пречки пред "Хизбула" да ги правят.


Защо мислите, че е избрана точно България? Страната ли е най-слабото звено в Източна Европа? Съществуват подозрения, че в страната дори има клетки на "Хизбула" или на иранската Революционна гвардия. Как действат клетките на "Хизбула" в Западна Европа или други части на света?


- Знаете, че "Хизбула" има агенти и действаща мрежа извън Ливан. Те съществуват в други части на света, включително Източна Европа. Например знаем, че в Германия провеждат кампании по набиране на средства. Знаем и за подобна активност в Южна Америка, в т.нар. тройна граница (точката, където се събират границите между Аржентина, Парагвай и Бразилия и има арабско малцинство – бел.ред.). Има и свързани с "Хизбула" кампании за набиране на средства в САЩ. Така че като цяло знаем, че това е една много прецизна организация, която съществува в Западна и Източна Европа. Досега присъствието им е най-вече за логистика и набиране на средства, а не извършване на екстремистки операции. Въпреки това има провалени заговори, например в Азербайджан.


Идеята, че има клетка на "Хизбула" в България не е налудничава, тя наистина може да съществува. Какво значи това обаче? Че има цяла организация с офис и секретарки? Не, разбира се, това са просто хора. Така че не бих преувеличавала подобен факт. От другата страна е иранската Революционна гвардия, която би действала като чужд агент на българска територия, но аз не бих се притеснявала от Иран, а от други държави, които биха имали чужди агенти, възможно е да съществуват шепа такива хора.


Не знам дали са избрали специално България, по-скоро са разглеждали редица държави. Това не е първият случай, в който се случва нещо подобно – имаме провалените заговори в Тайланд и Кипър, преди това бяха предотвратените нападения в Мароко, Турция, Канада... Ако това наистина е "Хизбула", от години те са се опитвали да намерят държава и сигурно става дума за комбинация от фактори – имали са хора в страната, направили са проучвания, намерили са слабо звено - което в случая беше сигурността на летището - и са решили да отидат там. Но държавата ви е в компанията на друг голям брой държави.


"Хизбула" и иранската Революционна гвардия са шиити, а мнозинството мюсюлмани в България са сунити. Може ли това да действа като естествена стена, възпираща подобно влияние?


- Да, не мисля, че трябва да се говори, че имаше нападение, понеже има мюсюлмани в България, не става дума за това. Ако "Хизбула" се опитва да удари Израел, тя пробва навсякъде. Голямата разлика е, че огромното мнозинство мюсюлмани в Европа нямат никакво желание да се занимават с терористични дейности, те не са екстремисти. Въпреки това във всяка държава, разбира се, има малък брой радикални хора, които биха били податливи на такова влияние, във всяка държава по света. Към този момент нямам достатъчно информация, но идеята, че може би терористите са използвали някого в държавата, е логична. Това е възможно.


Как бихте коментирали избраното време на нападението? С целия натиск върху Иран и кризата в Сирия, които са главни помагачи на "Хизбула", смятате ли, че тази операция в България е била планирана много отдавна, преди събитията в Сирия, и я извършват сега, или може би това е начин за отвличане на внимание от Сирия?


- Това е много добър въпрос. Иран и "Хизбула" имат причини, поради които да нападнат Израел. Първата от тях е, разбира се, защото Израел е техен враг и това не се променя. Но ако говорим по-конкретно, от 2008 г. насам "Хизбула" се заканва да отмъсти за убийството на Имад Мугния (високопоставен член на организацията, убит при бомбен атентат, за който е обвиняван Израел – бел. ред.), обещават, че ще има изненада и ще нападнат. Затова има толкова много провалени заговори, защото те се опитват да си го върнат. Иран е в подобно положение с ядрените си учени. И двете имат много сериозни причини, поради които искат да нападнат Израел заради Сирия.


Сега обаче, ако бях от Иран или от "Хизбула" и виждах какво става в Сирия, вероятно бих искала да ускоря нещата. Вероятно бих искала да инвестирам в забързването не само за да отвлека вниманието от Сирия, но и също така, за да заявя "Сирия може би отива по дяволите, но ние все още сме силни", за да потвърдя силата. Смятам, че двата фактора се комбинират. Не трябва да забравяме и съвпадението с годишнината от атентата в Буенос Айрес през 1994 г., което е символично. Всичко това, разбира се, при условие че наистина извършителите са "Хизбула". Към този момент аз нямам достатъчно доказателства, за да кажа, че със сигурност са те. Съгласна съм с мнението, че "Хизбула" бе обвинена по метода на изключването – правите списък с всички останали групировки и това е тази, която има най-голям интерес от атаката.


Има обаче хора, които са 100% сигурни, че извършителите са Иран и "Хизбула" - израелският премиер Нетаняху и министърът на отбраната Барак. Защо според Вас те бяха толкова бързи да отправят обвинения и да твърдят, че имат 100% доказателства? Това част от тяхната нормална реторика към Иран ли е или те имат наистина разузнавателни данни?


- Нещо средно между двете е. Не смятам, че е само реторика, предполагам, че през последните няколко години те наблюдават как действа Иран. Само преди две седмици беше проваленото нападение в Кипър. Смятам, че те очакваха нещо да се случи през последните две години, и когато то стана, казват: "Ето, ние очаквахме и то се случи." Не смятам, че имат неоспорими доказателства, не е възможно - нападенията току-що се случиха. Вярвам обаче, че те базират заключенията си върху очакванията си от последните няколко години, че ще е "Хизбула" или Иран.


Но смятам, че те (израелските лидери – бел. ред.) наистина са убедени в думите си и не лъжат обществото.


Когато нещо подобно (атентатът) се случва в други държави, какво трябва да се очаква? Може ли да се повтори?


- В случая с Буенос Айрес така и стана - един удар през 1992 г. и втори  през 1994 г. Причината за това обаче е, че в онази част на света имаше дълбоко установени мрежи на Иран и "Хизбула", те имаха много връзки, логистична подкрепа, можеха да ударят отново. Това, разбира се, е провал и за секторите на сигурността и разузнаването в Аржентина. За България не бих изключила подобна възможност, но смятам, че има много добра вероятност с подобряване на сигурността и разузнаването, че това няма да се случи отново при вас. В края на краищата те избраха държавата, която ще е най-лесна мишена.


Как ще коментирате последните данни от аутопсията, че атентаторът е бял европеец, със сини очи? Това типично ли е за "Хизбула"?


- Доколкото знам, "Хизбула" не е правила подобно нещо, но в идеологията им няма нищо, което би ги спряло. Друга група, която е много различна от "Хизбула" - "Ал Кайда", от години говори, че трябва да бъдат използвани т.нар. нови мюсюлмани, които не се вписват в стандартния профил е по-лесно ще преминават проверките. Тук, в Израел, това се е случвало с някои самоубийци, които изобщо не приличат на стандартния профил, затова и те са били избирани.


Всичко това е логично от логистична гледна точка. Спомнете си, в Кипър избраният човек имаше шведски паспорт. Ако избирате някого, ще изберете този, който най-малко би привлякъл вниманието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Уффффф....и какво ново като информация ни каза тази пишман експертка??? Нищо!!!

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  "Към този момент аз нямам достатъчно доказателства, за да кажа, че със сигурност са те. Съгласна съм с мнението, че "Хизбула" бе обвинена по метода на изключването – правите списък с всички останали групировки и това е тази, която да има най-голям интерес от атаката."

  За групировките добре! Хайде сега ако може да направите един "която да има най-голям интерес от атаката" анализ, само че за държавите!

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Безинтересна статия...баба ми да бяхте питали, г-н Янков, същите неща щеше да каже.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на atakana
  atakana
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всичко това е логично от логистична гледна точка. Спомнете си, в Кипър избраният човек имаше шведски паспорт.
  ---------------
  А идеята за клетка на Хизбула" в Кипър?!

 6. 6 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  А как бихте се отнесли към едно особено мнение...следа от кюрди, които са заинтересовани от размирици в региона за да се уреди и техния въпрос?

 7. 7 Профил на atakana
  atakana
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#6] от "xalikarans":

  Кюрдите се обучават от израелските служби.

 8. 8 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  "Това разбира се е провал и за секторите на сигурността и разузнаването в Аржентина. За България не бих изключила подобна възможност, но смятам, че има много добра вероятност с подобряване на сигурността и разузнаването, че това няма да се случи отново при вас."
  Перфектно изречение! Демек и при нас е провал на сигурността и разузнаването ама как мекичко звучи.... има вероятност за подобряването на сигурността... тази дама трябва да вземе да ни понаучи що за хора сме - всяко чудо за 3 дни!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#7] от "atakana":интересно се получава,и ние сме имали баташко "клане".

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 764 Любопитно

  [quote#4:"atakana"]Навремето и Клеър Стърлинг доказваше българска връзка за атентата срещу папата![/quote]
  И един българин й помагаше. Сега същата работа . Едни се опитват да натопят някого и един "българин " Н .Младенов им помага.
  "Съгласна съм с мнението, че "Хизбула" бе обвинена по метода на изключването – правите списък с всички останали групировки"-Б.Б.
  Н.М направи списък с другите ,които са против правителството на Сирия и Хизбула и го покани в Правец да ги обучава. Затова са сигурни ,че не са те. Ами ако част от тях са сметнали ,че са недообучени и са продължили обучението си? Тогава какво правим ?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#12:"atakana"]И опожаряване на Стара Загора от "турски" паша.[/quote]
  Въпроси- Вие кореняк старозагорец ли сте? Стара Загора от РЕДОВНА турска войска ли е била опожарена? Вашите роднини/ прадеди преживяли ли са старозагорското клане? Дали са били българи или са били цигани или евреи? Прочетете малко за старозагорското клане, а после мърсете паметта и на МОИТЕ прадеди! Такива коментари не способстват за "любовта" между турци и българи, не ,мислите ли?
  "Очакваме доклада, за да видим докъде е стигнала Гърция в изпълнението на условията и в прилагането на програмата, защото само ако изпълни програмата, Гърция ще може сама да стъпи на крака", посочи още министърът.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#13:"dqdomart"]"Очаквае доклада, за да видим докъде е стигнала Гърция в изпълнението на условията и в прилагането на програмата, защото само ако изпълни програмата, Гърция ще може сама да стъпи на крака", посочи още министърът.[/quote]
  Вместо този текст , нека се прочете това- има писмени източници от свидетели- очевидци- БЪЛГАРИ
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Не е налудничаво, налудничаво е да се твърди обратното.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#12:"atakana"]И опожаряване на Стара Загора от "турски" паша.[/quote]
  ОТ МОИТЕ РОДНИНИ СА ОЦЕЛЕЛИ ЕДВА НЯКОЛКО ЧОВЕКА! НЕ СМЕЙ ДА СКВЕРНИШ ПАМЕТТА ИМ!
  УИКИПЕДИЯ"На 19-21 юли 1877 г. от 48 000 редовна турска армия, командвана от Сюлейман паша, са изклани с невероятни садистични практики между 5 и 15 хил. българи, а други към 1200 души загиват от глад и преживените ужаси. Хиляди млади момчета, девойки и жени са отвлечени към Турция. Хора са одирани живи, печени на кол, разпъвани на кръст и приковавани. На бременни са разпаряни коремите и са вадени неродените деца. [6][7][8][9]Само в църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. Изколват и събралите се в „Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Храмовете са обстрелвани с артилерия и изгорени. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история и един от най-трагичните моменти за Стара Загора."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на atakana
  atakana
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gabrielle":

  +++++

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на atakana
  atakana
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#13] от "dqdomart":

  ???????

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  ДО КРАСИМИР ЯНКОВ

  Г-н Янков, защо не опитате да бъдете журналист и да вземете интервю и от другата страна - например от иранския посланик у нас. Да видим той пък какво би казал по въпроса.

 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#16:"g0nzi"]ТИ отричаш за опожаряването и масовите убийства в Стара Загора ли?[/quote]
  НЕ- отричам , че те опожаряването на Стара Загора не е дело на редовната турска армия! Отговарям на този ник -
  [quote#12:"atakana"]И опожаряване на Стара Загора от "турски" паша.[/quote]

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Особен вид реакция на общности за да се привлече световното внимание към Неразрешими конфликти.Как бихте обяснили психологията ... високата раждаемост в най-бедните африкански държави,обричайки на глад собствените си деца!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Всъщност целта на израелците е повече от прозрачна - да използват атентата в България , за да поискат ЕС официално да обяви "Хизбула" за терористична организация. От ЕС обаче , не са толкова глупави и си замълчаха онзи ден по настоятелното искане на наглите евреи. България стрикно трябва да се придържа към политиката на ЕС и да не позволява изнудването на евреите да мине. От "Дневник" пък очаквам да продължи да ни "информира" все така "обективно" , като следващият път интервюира шафа на МОСАД , който няма начин да не ни "убеди" кои са истинските виновници и колко жизненоважно за нас е да вземем страната на Израел в конфликта им с половината свят!

 29. 29 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Но смятам, че те (израелските лидери – бел. ред.) наистина са убедени в думите си и не лъжат обществото."

  Много як изказ. По-правилното обаче е:

  Но смятам, че те (израелските лидери – бел. ред.) наистина са убедени в думите си и не си мислят, че лъжат обществото.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на baskerville
  baskerville
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "g0nzi":

  Подразделение на ЦРУ, раздава парички на правилните хора.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на baskerville
  baskerville
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#24] от "Митридат":

  АДСКИ, добър въпрос! Респект!

 34. 34 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#31] от "baskerville":

  А с каква цел? Винаги става дума за пари и за цел!

 35. 35 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#20] от "g0nzi":
  http://www.glasove.com/fondatsiya-dari-3-mln-lv-na-ikonomediya-18125
  После някой да се опитва да ни убеждава , че редакционната политика на подобни "спонсорирани" медии е напълно независима от интересите на спонсорите...

 36. 36 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Много забавна статия, която освеч че натяква "няма как да не е Хизбула" не казва нищо друго конкретно.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 37. 37 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#25] от "dqdomart":

  Аз го разбирам под "турски" че всъчност пашата е евреин т.е. не е турчин, не че не е дело на турска армия.

 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#32:"atakana"]Почнах да се притеснявам за психичното ти здраве![/quote]
  МИТ , с твоите служители раговарям САМО с факти- нека ти пропомня-" ....На 19-21 юли 1877 г. от 48 000 редовна турска армия, командвана от Сюлейман паша, са изклани с невероятни садистични практики между 5 и 15 хил. българи, а други към 1200 души загиват от глад и преживените ужаси. Хиляди млади момчета, девойки и жени са отвлечени към Турция. Хора са одирани живи, печени на кол, разпъвани на кръст и приковавани. На бременни са разпаряни коремите и са вадени неродените деца. [6][7][8][9]Само в църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. Изколват и събралите се в „Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Храмовете са обстрелвани с артилерия и изгорени. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история и един от най-трагичните моменти за Стара Загора..."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#28] от "Gabrielle":

  +++++++++++++++++++++++++

 40. 40 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#24] от "Митридат":
  Въпросът Ви е добър , но предполагам , че отговорът не е толкова труден , а именно: защото г-н Янков ще трябва да си търси нова работа...

 41. 41 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gabrielle":

  Ау как звучи това : "Неправителствената организация обявява за своя мисия да подкрепя независими медии и да утвърждава високите професионални и етични стандарти в журналистиката" аз ще ти давам пари да си независим...... тия вече съвсем ни мислят за промити мозъци. Това просто доказва правилността на зададения по-долу въпрос защо не се попита и обвиняваната страна? И в самата статия се казва за убитите ядрени инжинери на Иран - те с какво се различават от загиналите евреи?!?!?

 42. 42 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Бенедета Берти: Идеята за клетка на "Хизбула" в България не е налудничава

  По принцип, никоя идея не е налудничава, когато се анализират всички възможни варианти. Но това, че е една хипотеза не е налудничава, още не означава, че е вярна. Освен това, целта на разузнаването не се изчерпва с това, да локализира противника, а да го елеминира. Противникът може да бъде елеминиран, без да се локализира, като се стесни периметърът му на действие. Но това е по силите на едно много добро Разузнаване, за което работят професионални играчи и гениални мозъци. Малките плоски главички, които преобладават в нашите Служби и се интересуват само от "заплатката" и "израстването" в кариерата, не стават за тази работа - те не могат дори да локализират противника, защото прекалено дълго трябва да им се обяснява, кой е той.

  /не се чете/
 43. 43 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  В този Свят се чува гласа само на мощните и силните.Не всички държави могат да претендират с численост и територия, а ред за благополучие се чака дълго.Какво пропагандират по телевизията,ах да безгрижен живот и разрешими на момента желания,някои имали СУПЕР работа,в СУПЕР държава... да не би да са с извънземни способностиили сособена почитдадена от Бога?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#37:"g0nzi"]Аз го разбирам под "турски" че всъчност пашата е евреин т.е. не е турчин, не че не е дело на турска армия.[/quote]
  Можете да разбирате каквото си искате....Аз написах голите факти. Ако те не съвпадат с онова, което са Ви учили- вината не е моя.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Неутрално

  "За България не бих изключила подобна възможност, но смятам, че има много добра вероятност с подобряване на сигурността и разузнаването, че това няма да се случи отново при вас. В края на краищата те избраха държавата, която ще е най-лесна мишена."
  От няколко дена ми се въртят въпроси относно сигурноста на летищата в Бургас и Варна .Както всички знаем те са отдадени на концесия на една фирма с три букви .А тази фирма хич не обича да плаща заплати , понякога ги бави с месеци .
  Колко са служителите и в отдел сигурност? Защо при толкова много туристи с години не е решен въпроса с паргинга за автобуси ?
  За справка държавното все още летище София плаща заплати на над 1200 души служители по сигурноста .

 47. 47 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#40] от "Gabrielle":

  Г-н Янков си има главен редактор, с когото да говори по въпроса. Не го карам да тича при иранския посланик на своя глава. Но както са я подкарали от седмица насам "Дневник", ясно е че ще ни се сервира само едната страна на нещата - удобната за Израел и неговите външнополитически и икономически планове, в които България е само една жалка пионка, която винаги може да бъде пожертвана.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#45] от "dqdomart":

  Ами ти си като навита пружи и скачаш без смисъл! Кой отрича твоите факти? Това че не си разбрала нещо и копира тука половината уикипедия си е твой проблем! Човека ти написа че пашата не е турчин - факт!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на baskerville
  baskerville
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "g0nzi":

  За да можем да се наслаждаваме ежедневно на подобни информационни помии.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Но ако говорим по-конкретно, от 2008 г. насам "Хизбула" се заканва да отмъсти за убийството на Имад Мугния (високопоставен член на организацията, убит при бомбен атентат, за който е обвиняван Израел – бел. ред.), обещават, че ще има изненада и ще нападнат. Затова има толкова много провалени заговори, защото те се опитват да си го върнат. Иран е в подобно положение с ядрените си учени.

  Това искам да коментираме - значи Израел раздава смъртни присъди които никой не коментира? Да приемем, че този от Хизбула е терорист, но защо се избиват учени? Те просто вършат своята работа - те г-жо анализатор не са ли "меки мишени"???? Израел не се различава по нищо от хизбула - просто имат комфорта да ни представят "правилната" страна!

 55. 55 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#53] от "dqdomart":

  Смешната в ситуацията си ТИ! Или не можеш да четеш или не можеш да мислиш!

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#55:"g0nzi"]Смешната в ситуацията си ТИ! Или не можеш да четеш или не можеш да мислиш![/quote]
  Май изобщо не знаете какво е гражданството/ поданството! Мога и да чета, и да мисля, и да разпознавам българофобите и протурската пропаганда! Не ме интересува етносът на Сюлейман паша- той е ОСМАНСКИ поданик, ОСМАНСКИ висш военен, действа под пряката ЮРИСДИКЦИЯ И ЗАПОВЕДИ на османското държавно управление! НЕ МЕ КАСАЕ ДАЛИ Е БИЛ ТУРЧИН ИЛИ ЕВРЕИН! КАСАЯТ МУ ЖЕСТОКИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ГЕНОЦИД СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ- ЖИТЕЛИ НА СТАРА ЗАГОРА ПРЕЗ 1877Г.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#56:"dqdomart"]КАСАЯТ МУ [/quote]КАСАЯТ МЕ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на atakana
  atakana
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#53] от "dqdomart":

  Защо изместваш темата срещу Турция не ми е ясно. Впрочем си заслепена от блясъка на Болен? Или си еврейка и дискусията не ти изнася?
  - Става въпрос дали е налудничава идеята за клетка на "Хизбула" в България! Опомни се! Стига си спамила!

 59. 59 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Нашият талантлив поет Христо Смирненски в едно от най-хубавите си стихотворения "Да бъде Ден" говори за поход на милиони срещу Златният телец,е и затова е починал много млад.

 60. 60 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#56] от "dqdomart":

  Аз пак те питам кой ти оспорва, че зверствата са дело на турската армия?

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#54] от "g0nzi":

  Тя си го е казала госпожата много синтезирано:
  "Затова има толкова много провалени заговори,
  защото те се опитват да си го върнат..."
  Опитват се да си го "върнат".Ама то имало нещо
  за което да си го връщат на реципрочни начала.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#58:"atakana"]Защо изместваш темата срещу Турция не ми е ясно. [/quote]
  Защото ВИЕ разпространявате ЛЪЖИ- селд като Сюлейман паша видите ли, бил евреин, значи не е бил турчин и редовната турска/ османска армия/ не била опожарила Стара Загора! КОЛКО ТУРЦИ ИМА В БЪЛГАРИЯ? ТЕ СА С ТУРССКО САМОСЪЗНАНИЕ , НО СА БГ. ГРАЖДАНИ? ЗАЩО НЕ ИСКАТЕ ДА ПРИЕМЕТЕ, ЧЕ СЮЛЕЙМАН ПАША Е БИЛ ОСМАНСКИ ВИСШ ВОЕНЕН ОФИЦЕР И Е БИЛ ПРЯКО ОТГОВОРЕН ЗА ОПОЖАРЯВАНЕТО НА СТАРА ЗАГОРА? Кой е Сюлейман паша - Уики"...Кланетата и погромът от 1877 г. в Стара Загора са дело на редовна турска армия и башибозук, командвани от Сюлейман паша. Избити са между 14 и 15 хил. души. Други над 1000 са отведени в робство. Кървавата баня продължава 60 часа. Ако в Баташката църква са изклани около 1900 българи, то в старозагорската „Света Троица“ и двора й са били избити над 2500 души. А някои от труповете останали прави, защото след като били обезглавени, нямало къде да паднат, описват по-късно малцината останали живи очевидци страдалческата смърт на невинните си съграждани.
  Войниците на Сюлейман паша безчинстват и в околните села по долината на р. Тунджа. Само в църквата на с. Любенова махала са изклани 1013 души, а други 1387 са посечени на селските улици.
  В Нова Загора са изклани и изгорени близо 4 хил. души, като 70 % от къщите на хората в града са били превърнати в пепел.
  Заповядва настъпление през Шипченския проход. Въпреки числено превъзходство, частите му понасят тежки загуби и са напълно отбити. Армията му остава задълго прикована при южните подстъпи на прохода. (вж. Шипченска битка (август 1877), Шипченска битка (септември 1877) ).
  Назначен е за началник на Източнодунавската армия (3 октомври 1877) и Главнокомандващ на османските сили на Балканския полуостров (29 октомври-23 декември 1877 г.).
  В началото на януари 1878 г. след поражението в битката при София, за да затрудни напредването на руската армия заповядва София да бъде изгорена. Според архивите на ложата Велик Ориент, равина на града Габриел Меркадо Алмоснино (избран по-късно за Велик равин на Княжество България), който е масон от 33 степен (Сюлейман е масон от по-ниска степен) му нарежда да не прави това. Вито Позитано вицеконсул на Италия и Леандър Леге на Франция отправят категорично предупреждание до командващия турските сили Осман Нури паша и отказват да напуснат града, с което спасяват София.
  Командващ османска групировка, съсредоточена в направлението София-Пазарджик, с цел да преустанови настъплението на Западния руски отряд по долината на р. Марица. След поражението си в битката при Пловдив през м. март 1878 г. е арестуван по обвинение в самоволни операции. Военен съд го разжалва и е осъден на 15 години затвор. Помилван от султан Абдул Хамид II. Умира през 1892 г. в Багдад...."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#53] от "dqdomart":

  Струва ми се че всички отдавате прекалено голямо значение на етническата принадлежност на тоя или оня, вече приел Исляма. А самите мюсюлмани дали му отделят толкова голямо значение?
  .................
  "Братството в исляма обхваща цялото човечество независимо от расова, верска или етническа принадлежност - ислямът е единствената религия, успяла да го приложи във всекидневния живот на хората. Мюсюлманите приемат другите мюсюлмани по принцип за свои братя, независимо в коя точка на земното кълбо се намират."

  http://www.islamforbulgaria.com/islam/newmuslims/melema_bg.html

  Да разлая троловете!!
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#64:"lone_wolf"]Струва ми се че всички отдавате прекалено голямо значение на етническата принадлежност на тоя или оня, вече приел Исляма. А самите мюсюлмани дали му отделят толкова голямо значение? [/quote]Не ме интересуват мюсюлманите. Ако става въпрос за шериат/ ислямско право/, там са налице различни от континенталната правна система норми по отношение на гражданското положение на мюсюлманите.Не ме интересуват приелите исляма. Интересува ме на територията на България радикалните ислямисти да бъдат съдени. В България това ще се случи през м. септември 2012г.-
  http://novinar.bg/index.php?act=news&act1=det&mater=Mzk3MDs0NA==

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1426772
  13 ислямисти с обвинителен акт в Пазарджик 18.06.2012
  http://www.sofiapost.net/2012/06/10916/
  Властите разкриха 13 радикални ислямисти в Родопите
  Ходжата на Сърница и хора от околните села са обвинени за насаждане на омраза на религиозна основа
  http://www.mediapool.bg/%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-13-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B5-news194219.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#63] от "dqdomart":

  За последен пъ ти отговарям!
  при опожаряването на град Стара Загора от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш). Край на циата! Турците които са в Бг ги наричаш турци, но евреина в турската армия турчин, а не евреин?!?!?!? Коментара за "клането" не го бях видял и категорично не съм съгласен с него! Зверствата на турците трябва да се казват с истинските им имена!

 68. 68 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#66] от "dqdomart":

  Отдвна има решение на този проблем и той се нарича проповядването на каквито и да е религии трябва да става САМО на български! Тогава ще знам те за какво се молят! Това ще е добре и за мюсолманите защото веднага ще отпаднат голяма част от обвиненията към тях!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#67:"g0nzi"]при опожаряването на град Стара Загора от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш). [/quote]От кога един евреин може сам, БЕЗ ОДОБРЕНИЕТО НА ВИСШАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ, ДА КОМАНДВА РЕДОВНА ОСМАНСКА АРМИЯ ПРЕЗ 1877Г.? ЗАЩО ИЗОПАЧАВАТЕ ФАКТИТЕ? КАКВО МЕ ЗАСЯГА ДАЛИ Е БИЛ ЕВРЕИН, КОСМОНАВТ ИЛИ ТУРЧИН КАТО ЕТНОС, ЩОМ ОСМАНСКАТ ИМПЕРОЯ МУ Е ДАЛА ВЛАСТТА И ПРАВОТО САМ ДА ПРЕЦЕНИ, ЧЕ РЕДОВНАТА ОСМАНСКА АРМИЯ ПОД НЕГОВО РЪКОВОДСТВО МОЖЕ ДА ИЗВЪРШИ ТАКИВА ЗВЕРСТВА И ДА ОПОЖАРИ СТАРА ЗАГОРА - КАКТО Е И НАПРАВИЛ? ????????????????????????????/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#47:"Митридат"]както са я подкарали от седмица насам "Дневник", ясно е че ще ни се сервира само едната страна на нещата - удобната за Израел и неговите външнополитически и икономически планове, в които България е само една жалка пионка, която винаги може да бъде пожертвана. [/quote]
  +++++

 73. 73 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Не се карайте за глупости- щом си е сменил името, значи че си е сменил и религията, т.е. бил е мюсулманска подметка, когато се вършело клането (защо ли не ме изненадва това), та не се отмазвайте- бил евреин, бил онакъв...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 74. 74 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#62:"dqdomart"]Сюлейман паша видите ли, бил евреин, [/quote]
  Има двама офицера Сулейман паша. Пита се кой от тях е командвал аскера в Стара Загора тогава, и кой е починал няколко години преди това. Отговора се съдържа в линковете:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%B0

  http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_Pashajavascript:void(0);

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 75. 75 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  [quote#67:"g0nzi"]За последен пъ ти отговарям!
  при опожаряването на град Стара Загора от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш).[/quote]
  НЕ знам дали умишлено, по липса на знания, или първосигнално се инатиш да изопачаваш историята.
  Прочети написаното в моя коментар #74, и имай доблестта да се извиниш за глупостта, която си написал.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 76. 76 Профил на Deutsches Reich
  Deutsches Reich
  Рейтинг: 515 Неутрално

  тази голяма разбирачка се извъди

 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Заигравайки се неподготвени в действително острия (от 1948 поне) ционистко-палестинсия проблем можем да си навлечем маса проблеми вътре в България... Щом има атентати от години значи наистина има проблем и има поне две страни чионисти-палестинци които считат себе си прави, воюват за правото си и си "обменят" бомбени удари, ракенти атаки, терористични актове и подобни "сюрпризи" от нискоинтензивната гореща война...

  Дамата е откровена ционистка, и не е добре мнението й да не балансирано с такова от другата страна....

  Абе обичаме да си мешаме капите там където не ни е мястото (например 13.06.1913 решихме да "отменим" Великите сили в спора за Македония или 13.12.1941 решихме да помогнем на Новия ред в Европа в борбата му с юдомасонството и болшевизма, за последното не посмяхме, оттеглям го) ама досега не е било на добро......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#75] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  Не се заяждай, легендата за френското еврей-даскал по литература потурнак и паша на централната турска армия в 1877 година по име Сюлейман паша е дълбоко укоренена в България, макар че по същество не е вярна...
  Даже се смята, че понеже е даскал, а не кадрови военен е подгонил Гурко през вр.Св.Никола, а не през някой от 21 прохода на Стара планина, тези на изток са къде по удобни и по ниски, а и от другата страна е стоял Али паша, а не руската армия, но това са битовизми, не е история....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Повечето клубари смятат, че се майтапя, когато
  говоря за добрия руски език на атентатора.
  За учудените от сините очи и подобни екзотики
  нека да постна снимката на един етнически руснак,
  загинали. за каузата на уахабитите
  http://www.express-k.kz/artimgs/65066.jpg
  То е бил един от тримата терористи, подготвяли се
  да взривят Путин...Днес гледам има инфо за
  завършане на следствието в Украйна.
  "Расследование показало, что он входил в
  диверсионную группу, подконтрольную полевому
  командиру Доку Умарову"

 80. 80 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#75:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]и имай доблестта да се извиниш за глупостта, която си написал.[/quote]
  Болшинството от тези форумци не биха признали че изопачават фактите, а за извинения не става и дума.

 81. 81 Профил на RedMi John
  RedMi John
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#78:"boby1945"]но това са битовизми, не е история....[/quote]
  Някои май предпочитат да си вярват на битовизмите, вместо да проверят историята.

 82. 82 Профил на sandanski
  sandanski
  Рейтинг: 402 Неутрално
 83. 83 Профил на Ронин
  Ронин
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#69] от "venci4":
  [quote#69:"venci4"]Време е пак да ви сменяваме имената...[/quote]
  Аз и ти сме на еднакви анти-ислямистки позиции,но...аз съм против да им сменяваме имената на ислямистите!Нека се знае кои са "ТЕ" и кои сме "НИЕ"!Отново настъпва"Време разделно"!Плюс това наближава и Последната Велика Битка....тази при Хар Мегидо(Армагедон)!Тази година 2012 е Армагедонска!...

  Коалиция НЕ на ЕС........Кирил Гумнеров,Стоян Иванов,Павел Чернев
 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#79] от "тулса":

  Не се пробвай да оригиналничиш, проблемът е сериозен а и руските служби със специално назначение отдавна са доказали че трудно можеш да ги накиснеш и то от България..... избери си друга дъвка....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#81] от "Red stone":
  Като правило практическата политика се прави на база битовизми, не можеш да пратиш драгият електорат да щудира историята преди да гласува за тебе нали?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#84] от "boby1945":
  "избери си друга дъвка.... "
  Ако и да има "накисване", то не е от мене.
  Защо пък реши, че ако поствам снимка на етнически руснак, който заедно с двама чеченци(единия завършил икономика в Англия ...)
  е готвил атентат срещу Кадиров , а след това и срещу Путин , това непременно накисва техните спец.служби?
  Тук набързо осмяха версията на "октопода" Петров
  за борба на интереси в туристическия и хазартния
  бранш, но тя също не би могла да
  бъде автоматически пренебрегната.
  Още преди десетина години "израелско руски
  консорциум зарегистриран в офшорка на Кипър"
  беше почнал строеж на казино и хотел в Банско.
  Знам ли ги сега какви ги им борбичките ...
  Линк към днешната статия за завършване
  на следствието в Украина срещу хората на
  "халифа" Доку Умаров(сред които е бил руснака Пьянзин):http://vz.ru/news/2012/7/24/589961.html

 87. 87 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1130 Весело

  То преди 3 години и идеята, че ГЕРБ, респ. Бойко ще правят смислена дясна политика, не беше налудничава

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 88. 88 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Много готина мацка! Женена ли е?

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 89. 89 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#78:"boby1945"]Не се заяждай, легендата за френското еврей-даскал по литература потурнак и паша на централната турска армия в 1877 година по име Сюлейман паша е дълбоко укоренена в България, макар че по същество не е вярна.[/quote]
  Като легендата че евреите по Великден пиели кръвта на християнските деца. А който опровергава такива легенди заяжда ли се? Гледам Мошето бая минуси събрал, интересно защо?

 90. 90 Профил на kaloian_odrinski
  kaloian_odrinski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мога да ви кажа, че тази "Експертка" е доста далеч от истината.
  Същността на исламисткия тероризъм се корени в Корана, а не в Сунната /разликата между двете най-голени ислямски течения суннити и шиите е в колекциите от хадиси <предания>, които тълкуват, а не е Корана/. А Коранът е общ за всички мюсюлмански деноминации.
  Цялата работа е, че на убитите в името на Аллах се обещава директно влизане в Рая...
  А Аллах обещава на мюсюлманите Рай при убийства на неверници:
  Сура 9, аят 111

  111. Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ­ Негово истинно обещание, дадено в Тората, Евангелието и Корана. А кой е по-верен в своето обещание от Аллах? Радвайте се на размяната, която направихте с Него! Това е великото спасение.

  "Убиват и биват убивани, за да е техен Рая небесен" - това е обещанието за влизане в мюсюлманския Рай.

  В Рая, мюсюлманите ги очакват 72 хурии /девици/.
  Това обещание / за 72 девици / произтича от хадиса на Ал Тирмиди:

  Ал Тирмиди
  "Най-малката награда за народа на Рая е дом, където има осемдесет хиляди служители и седемдесет две жени, и над която се извисява купол украсен с перли, аквамарин и рубин, широк, колкото разстоянието от [Дамаск] до Сана ".

  Изводът е вече елементарен - Сексът и виното е хедоничната мечта на всеки мюсюлманин за Рая! 91. 91 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#17] от "dqdomart":

  Така е. Зверствата в Стара Загора след битката край града са може би единствените, доказано извършени от РЕДОВНА АРМИЯ, а не от башибозук. Точно затова и никоя от Великите сили, дори Англия, не възразява когато разбитите край Шейново останки от тази армия са предадени за охрана до пленническите лагери на север от Балкана на опълченски части и в крайна сметка почти всички си получават заслуженото по време на прехода.....дори турците избягват да говорят по темата...

 92. 92 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#90] от "kaloian_odrinski":

  Всъщност не е толкова просто....прав си за сунитите и шиитите, но пропускаш тълкуването за неверник и неправоверен....неверник е всеки вярващ в религия без свещена книга, а вторите са неправоверни и се отнася за християни, евреи, хиндуисти и зороастриийци. Т.е. Ислямът косвено признава, че произхожда от микс от тези религии с най-голям принос в него на християнство и юдаизъм. Според Корана неверниците трябва да бъдат обърнати в Правата вяра на всяка цена, дори насилствено, но това не се отнася за неправоверните, за които мюсюлманинът е длъжен да опита да ги обърне, но само с добро и ако те не пожелаят - да ги остави на мира.
  А хадисите, които си цитирал се отнасят за Джихад-а. Какво обаче означава Джихад (не в превод, а като смисъл)? Очевидно за теб всичко е елементарно ясно, предвид извода ти в края........странно, обаче почти всички ислямски теолози все още не са на едно мнение за него....най-общо се смята, че има две значения на думата: вътрешен джихад или борбата на всеки човек с пороците с цел да живее богоугодно и външен джихад - битка със заплахата за Исляма.....Ето тук идва и политиката в Исляма, наречена ислямизъм, която непрекъснато дава определение за заплахите и промива мозъците на неграмотните. Със сигурност по времето, когато е писан Корана под заплаха се е разбирало само физическо нападение над Халифата, но днес именно определенията за заплаха играят основна роля в призивите за джихад. Според ислямистите самият западен начин на живот е заплаха за традиционните ислямски ценности.....той е такъв и за традиционните християнски и еврейски също, но по този въпрос се мълчи "тактично"....
  И именно вкарването на политика с користни цели в религията, а не
  [quote#90:"kaloian_odrinski"]Изводт е вече елементарен - Сексът и виното е хедоничната мечта на всеки мюсюлманин за Рая! [/quote]

  основният виновник за заплахата от този тип тероризъм...

 93. 93 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 458 Неутрално

  много е красива тая експертка - много е секси като моника белучи, само че е и доста умна защото не обича терористите и веднага се усеща като види терорист

 94. 94 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1416 Весело

  Бенедета Берти:
  "Идеята за клетка на "Хизбула" в България не е налудничава"
  ---
  PlamenVarna:
  "Идеята за типично еврейска провокация в България не е налудничава"
  ---
  Да видят разните Бенедети, че и ние можем да хвърляме "пусто за празно"
  ---
  Айде въз !
  Хич не сме заритали нито за умопомрачително стиснатите ви цъвулани - туристи хазартаджии и скандалджии, нито за посредническите ви слугинчета, които шарят из българия да изкупуват земеделските земи на някои от докараните до ръба на физическото оцеляване българи.
  Марш да ви няма по нашите земи. Хиени ненаядени.
  Пличкайте се там у Мъртво море и си четете легнали във водата "Аарец". Трепете се наволя с братчедите си. Лапайте помощи от големия ви (по-глупав) брат.
  Но далече от тука.
  Стойте си у капко-напояваните кибуци и си яжте пластмасовата кашерна ряпа. Тук не ви искаме.
  Изключая шепата многоникови форумни мекеренца и безродници ... пардон интернационалисти, дето подфърчат по форумите с еврейски новини, като мухи без глави.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  И отново за версията ..."октопод".
  Резултати от гласуване в рускоезична израелска
  медия на възможните версии за атентата:
  "Кто стоит за терактом в Болгарии?"
  1. Иран и "Хизбалла" 80%
  2. Силы, стремящиеся разрушить болгарский туризм 8%
  3. Террорист-одиночка 6%
  4. ХАМАС 4%
  Проголосовало: 2696 (!)
  http://www.mignews.com/news/disasters/world/230712_190741_46592.html
  "Смертник из Бургаса говорил по-русски "23.07 19:07

 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  До коментар [#93] от "kosovar":

  Чаровна е..макар че повече ми прилича на Барбара Стрейзанд
  на млади години.

 97. 97 Профил на Константин Дичев
  Константин Дичев
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Терористичния акт е дело на МОСАД-.

  Константин Дичев ГДБОПП- гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност
 98. 98 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако някой следеше отблизо развитието на нещата миналата седмица ще се сети че Израел казаха че това е дело на Иран по малко от час след взривът..... На летището цареше хаос, едни казваха че взривили три автобуса а не един, не пред терминала а вътре на летището, полицаите търчаха като мухи без глави, отцепиха целият район и като цяло никой не знаеше нищо.......... освен Израел. Те веднага знаеха кой, кого и къде.
  Тази работа мирише на километри

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  А тези на видеото в тюбето защо ги забравят?
  http://www.youtube.com/watch?v=m17BUyjBdTI
  Ето и статийка днес има в Ню Йорк Таймс :
  "Al Qaeda Taking Deadly New Role in Syria Conflict"
  By ROD NORDLAND
  Published: July 24, 2012
  CAIRO — It is the sort of image that has become a staple of the Syrian revolution, a video of masked men calling themselves the Free Syrian Army and brandishing AK-47s — with one unsettling difference. In the background hang two flags of Al Qaeda, white Arabic writing on a black field.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK