Трима бивши първи дипломати за външната политика и атентата в Бургас

Трима бивши първи дипломати за външната политика и атентата в Бургас


България да не се опитва да си надскача възможностите на външнополитическата сцена. И да си извлече поуки от атентата на летището край Бургас, а не само да хвали службите и да твърди, че всичко е наред. Това мнение застъпиха пред "Дневник" външните министри на кабинетите на ОДС, НДСВ и ДПС и на тройната коалиция - Надежда Нейнски, Соломон Паси и Ивайло Калфин.


Те бяха потърсени за коментар за позициите на България във връзка с терористичния акт, за политиката към страните от арабския свят и по твърденията на опозицията и на анализатори, които след атентата определиха водената политика като небалансирана.


Зададохме им следните въпроси:
1. След атентата на бургаското летище политици от левицата и десницата, както и анализатори определиха външната политика като небалансирана. Каква е вашата оценка?


2. Според вас струваше ли си България да организира и да домакинства на среща на сирийската опозиция и да гони сирийския посланик? Това е плюс или минус за външния министър Николай Младенов?


3. Европейският съюз отказа на Израел да причисли "Хизбула" към терористичните организации след атентата в Бургас. Николай Младенов също се въздържа да посочи "Хизбула" като виновник за взрива. Възможно ли е това да се отрази на отношенията с Израел, въпреки официалните декларации, че покушението няма развали връзките му с България?


4. Добре ли се ориентира София в процесите след Арабската пролет?


Ето и техният коментар:


Надежда Нейнски: Външният министър дължи отговор пресметна ли рисковете от срещата на сирийската опозиция в България


1. Атентатът постави два ключови въпроса, които все още чакат отговор от властите в България: случайно ли страната ни стана територия на този атентат и ако се доверим на мнението на експертите, че терористите никога не избират случайно мястото, тогава е логично е да се запитаме какъв знак бе даден на България и правилно ли го разчетоха българските власти?


Очевидно е, че българската външна политика се нуждае от сериозен анализ, тъй като страната ни не просто беше територия, а бих казала и обект на международен терористичен акт. Защото ние като че ли забравяме, че в този атентат освен 5 израелски, загина и един български гражданин. За съжаление, този факт беше неглижиран от българските власти. С военна церемония представители на израелската държава посрещнаха още на летището ковчезите на загиналите израелски граждани, но никой български държавник не намери за нужно да отиде на погребението на шофьора на автобуса Мустафа Кьосев.


Всяка реакция или липса на такава, всеки жест или липсата на такъв в подобен момент имат значение. И питам аз- какъв знак даде българската държава, която, случайно или не, чрез терористичния акт се оказа въвлечена в един международен конфликт- този в Близкия изток, като не уважи погребението на загиналия в атентата български гражданин, мюсюлманин по вероизповедание?


Казвам всичко това, защото то остави в обществото едно лошо чувство. Остави да витае едно съмнение, че по необясним начин държавата негласно се солидаризира с внушенията на някои медии, че шофьорът може да има нещо общо с атентата.


Преди да даваме оценка балансирана или небалансирана е българската външна политика, трябва да си дадем ясна сметка, че външната политика винаги е проекция на вътрешната. В тази връзка логично е да си зададем и други въпроси: кой стопанисва летището в Бургас? Кой отговаря за неговата сигурност? Адекватни ли бяха действията на българската държава часове след избухване на бомбата? Кой допусна половината българско правителство воглаве с президента да се струпа на летището в Бургас и не е ли това грубо нарушение на принципите на националната сигурност? Трагедията на хората, пострадали от  този зловещ терористичен акт, се превърна в евтина ПР акция на правителството. Сякаш всеки момент ще прережат поредната лентата...      


2. Българската външна политика очевидно се стреми да бъде активна част от европейските и международни усилия за демократизиране на арабския свят. Логично е България да подкрепи сирийската опозиция, защото това са процеси, които се стремят към отхвърляне на тоталитаризма и установяване на демокрация в тези държави. Когато обаче поемаш водеща роля в толкова сложни процеси, трябва да си наясно и с рисковете, произтичащи от това.


Трябва да си сериозно подготвен да посрещнеш подобно предизвикателство, да защитиш преди всичко и в максимална степен българския национален интерес, да минимизираш рисковете за собствената си държава. Дали тези рискове бяха правилно преценени е въпрос, на който външният министър дължи убедителен отговор пред обществото. 


3. Ще ви дам примера с кризата с косовските бежанци по време на правителството на ОДС. Тогава България също водеше активна прозападна и пронатовска политика. Нещо повече, тя имаше огромен интерес да стане час по-скоро част от европейските и евроатлантически структури. Въпреки това обаче правителството, в което бях външен министър, прецени като несъизмеримо с риска за националната сигурност на страната искането на нашите партньори да приемем косовски бежанци.


Не ги приехме, независимо от сериозния политически натиск, на който бяхме подложени. Нещо повече, с огласяването на Плана "Подкова", с решението за недопускане на руски самолети да прелетят над България в опит да кацнат в Прищина, ние изиграхме ключово превантивна роля за прекратяване на конфликта в Бивша Югославия и недопускане на неговото разрастване, което щеше да има необратими последствия за страната ни. Тогава опозицията ни атакуваше яростно, че защитаваме прозападни интереси. Но истината е, че ние защитавахме единствено българския национален интерес.


А българският национален интерес днес, както и тогава, изисква ние да имаме добри отношения както с Израел, така и с арабския свят. Само тогава можем за говорим за балансирана политика.


4.  Често се правят паралели между Арабската пролет и процесите на демократизация в Източна Европа. България познава добре тези процеси, тя трябва да има самочувствие на държава, която е минала по този път и може да бъде полезна с опита си. Но, както винаги, важни са детайлите. Защото освен очевидните сходства, има и много съществени различия, свързани със спецификите на арабския свят -  етнос, религия, култура.


Всичко това трябва внимателно да се анализира и всеки детайл да се има предвид при вземането на решение във външната ни политика. Трябва да се даде отговор какви са причините, които доведоха до атентата, налагат ли те промяна в приоритетите на българската външна политика и ако не - какви гаранции за националната сигурност ни дава правителството. Защото България очевидно след атентата не е същата.


Соломон Паси: В случая със срещата на сирийската опозиция външно министерство се прояви като най-бюджетната НПО


1. Най-напред трябва да уточним за коя външна политика на България се интересувате. Ако за тази на министъра на външните работи, това е едно нещо, ако за външната политика на министрите - това е друго и по-точно много други неща. Ако питате за външната политика на министър-председателя, това е обратното нещо, а ако говорите за тази на президентството - това пък е отделно. Аз например не си спомням от много години насам да има толкова министри, които изземат от ресора на външния министър.


Например министърът за българите в чужбина установи своя политика по отношение на Македония, която впоследствие не се оказа политиката на кабинета. Министърът на финансите обявява къде ще се откриват и къде няма да се откриват български консулства, което е изключителен ресор на външния министър. Този на търговията обявява, че ние сме подписали АСТА със симпатично мастило, което показва и отношението към международните договори и това отношение впоследствие не беше санкционирано нито от външния министър, нито от правителството.


Президентството обявява какво трябва да се прави по отношение на Сърбия и Западните покрайнини, което също е в разрез с политиката на външно министерство.


Да не пропускаме и външната политика на парламента, добре си спомням как председателят на Народното събрание обяви в реч пред Атлантическия клуб, че България ще предприеме стъпки за подготовка за присъединяване към общата европейска отбрана, като този ангажимент не срещна никаква взаимност от външното или от министерството на отбраната.


И в крайна сметка стигаме до министър-председателя, който казва или прави неща, които са точно обратното на лансираното преди това от външния министър. Мога да дам два конкретни примера - в Либия, когато министър-председателят обяви, че Саркози и авантюрист с офанзивата, към която впоследствие и НАТО и външно, и военно министерство се включиха. А също и най-пресният случай с дюнер-дипломацията, оповестена от българския министър-председател, от която външният министър се опита кротко да се дистанцира.


Липсата на европейски министър и липсата на силно доверие от страна на премиера във външния министър, окуражава всички негови колеги, членове на кабинета, да се втурнат в този ресор и да импровизират по темата.


Представете си, че имате автомобил, който го карате с гума за камион, за велосипед, за мотор и за кола. Колкото и прекрасно да е балансирана всяка от тези гуми в края на краищата няма как цялостното движение да е балансирано.


Атентаторите просто са видели, че България е слаба държава. Страната излъчва на различни равнища слабост, а слабостта е тази, която привлича терористите.


Друг риск е неглижирането на проблемите, самодоволството. Веднага след атентата за пореден път правителството спомена колко сигурна държава сме. Когато подобни атентати станаха в Мадрид и Лондон, първото нещо беше да се извлекат поуки и да се реформира системата за сигурност.


2. По принцип усилията да се обединява сирийската опозиция са похвални и те биха били успешни при определени условия. Първото е да са усилия на правителството и те да са част от по-мащабни европейски усилия. Няма как България да обедини сирийската опозиция без участието нито на Франция, нито на Англия, Германия, Полша, Испания, Италия. Тази лъжица не е по нашата уста.


В този смисъл акцията би била успешна, ако беше инициатива на една неправителствена организация. И в случая  българското външно министерство се проявява като най-бюджетната НПО.


България може да бъде водеща в области, в които е призната за возеща. Европейският съюз изпраща българи за свои представители за посланици в Грузия и в Узбекистан, не в Израел или в Египет, нито пък в Бразилия, колкото и да афишираме връзката си с президента Дилма Русеф. България има определен международен праг, в който може да проявява инициатива и е въпрос на правилна самооценка да не надскачаме с твърде много този праг.


Всъщност цялата политика на българския министър-председател е на пробите и грешките, той пуска своите министри да действат в полета, които самият той не познава, и в момента, в който получат обществена санкция, в зависимост от това дали е положителна или отрицателна, той или порицава министъра, или се присъединява.


3. България има отлични отношения и с арабския свят, и с Израел. Няма никаква причина те да пострадат.


Ивайло Калфин: Поведението ни трябва да отговаря на възможностите на страната


1.Няма как да влезеш във водата и да не се намокриш. През последните години България не просто активизира позициите си по близкоизточния конфликт, но реши, че е фактор за неговото решаване. При това, особено след инцидента с флотилията, тръгнала към ивицата Газа преди две години, България взе страна по този конфликт, с което се отдели от общата и принципна позиция на ЕС.


Аз не споделям този подход, но не смятам и че атентатът в Бургас е пряко следствие от българската позиция. По-скоро ние си затваряме пътища за двустранно сътрудничество с арабските страни,независимо от политическите промени в много от тях.


2. Отношението към сирийския посланик е част от съгласуваната позиция на ЕС. Домакинството на представители на сирийската опозиция би имало смисъл единствено, ако страната ни имаше инструментите за дългосрочно въздействие и то строго в рамките на европейската позиция. Това очевидно не е така. Още повече на фона на доста непоследователното ни отношение към режима в Сирия през последните две години, което премина от едната крайност в другата.


За съжаление или за радост, никой не ни обръща внимание точно по тези въпроси. България не е фактор нито по отношение на близкоизточния конфликт, нито по отношение на политическите борби в арабските страни. Поведението ни трябва да отговаря на възможностите на страната.


3. България не може да обвини никого за терористичния акт, преди да има доказателства за това. Това е принципна позиция и не може да се променя,за да харесаме на когото и да било.


Страната ни стана мишена на терористи и трябва с цялата си сила да отговори на това предизвикателство. Ние не трябва обаче да допускаме този терористичен акт да стане повод за агресия срещу когото и да било, без да има достатъчно доказателства за това кой стои зад него. Да не забравяме как атентатът в Сараево дръпна спусъка на Първата световна война. В Близкия изток има натрупано огромно напрежение.


4. България си намери ниша за действие, като прави паралел между политическите промени в арабските страни с промените в Източна Европа преди близо 25 години. Даже хукнахме да им даваме акъл да започнат с отварянето на досиетата на тайните служби. За мен това е тотално сбъркана теза. Понякога, когато няма какво смислено да кажеш по някой въпрос, по-добре е да си замълчиш.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  ОДС, НДСВ и ДПС
  и на тройната коалиция
  =================
  (поука непроменена)


  - 'Фани "царската" тройна Коалиция

  удари "СерГей-ската" Тройна Колалиция !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Надежда Нейнски, Соломон Паси и Ивайло Калфин.
  ========================
  и тримата са евреи.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  И тримата са yesmen , и тримата провеждаха външна политика на някаква друга държава , а не на БЪлгария! Какво да ги черта?

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Гневно


  ОДС, НДСВ и ДПС
  и на тройната коалиция
  =================
  (поука модифицирана)

  В Българската Външна Политика >


  Никога повече > Тройки !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До #3:
  Похвално е решението Ви да не ги четете - и без това няма нищо да разберете.
  Похвално е и желанието да коментирате, без да сте ги чели - олимпийския принцип е в сила за много хора.

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  .."Никога повече > Тройки"...Аз съм за, но след царчока имахме тройка, сега след "божия пратеник" - отново се задава такава конфигурация?! Да не кажа четворка - Боко, Яне, Сопола, Кунева?....

 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Не е похвално защото ги прочетох и не научих нищо ново! И сега ме е яд ,че си загубих времето!

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#4] от "barcelonski":
  Що така бе, Барсо'О селски? Сегашната тройна - ГЕРБ, Яне и купените """независими""" - лоша конфигурация ли са?

 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До #7:
  Да де, ама в #3 сте написали, че не сте ги чели. Последно?

 10. 10 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  "....Трагедията на хората, пострадали от този зловещ терористичен акт, се превърна в евтина ПР акция на правителството. Сякаш всеки момент ще прережат поредната лентата...."

  Ето най-големият Му пропуск в суматохата - да пререже една лентичка за старта на международния тероризъм на българска земя. Крупен успех, недостижим за преждеуправляващите...

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#2] от "ds":


  [quote#2:"ds"]Надежда Нейнски, Соломон Паси и Ивайло Калфин.
  ========================
  и тримата са евреи.[/quote]

  Що Николай Младенов какъв е?

 12. 12 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Няма изненада, че най-доброто представяне е на Соломон Паси. Това отговаря на поведението на тримата като първи дипломати. Лош вкус от страна на г-жа Нейнски да дава за пример себе си.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 13. 13 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Опитах се да напиша, макар и с правописна грешка, че няма за какво да се четат! Сива маса без собствено мнение говореща много и нищо не казваща!

 14. 14 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#11] от "Wornoxmaniak":

  такъв.
  http://2.bp.blogspot.com/_PuFwmIeKx58/TRbG6eKYUEI/AAAAAAAARos/oc6Ba7umd78/S350/6.jpg

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До #13:
  Да, но все пак не разбрах - четохте или не?

 16. 16 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#15] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Оф, виж мой пост №7!

 17. 17 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  [quote#2:"ds"]Надежда Нейнски, Соломон Паси и Ивайло Калфин.
  ========================
  и тримата са евреи.[/quote]
  Като ти гледам снимчицата и ти чета постовете предпочитам евреите.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Тея тримата са евреи и аз отказвам да чета статията!

  (настроение "гордо"

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 426 Весело

  - в България няма консолидирани кръгове, мотивирани за формиране на външна политика, отразяваща националния интерес;
  - дори и да имаше такива кръгове, те не биха имали ресурс за реализацията й. За разлика например от Турция;
  - в момента България няма външен министър. Има поставено лице, на което отвън се дават отделни поръчки с обещанието в близко бъдеще да бъде назначен на добре платена позиция в международна организация. За да се сбъдне това, лицето трябва да има заслуги и да си изгради имидж на експерт в някаква област, и амбициите в това направление към момента са две - Близкия Изток и Балканите. Всичко, което изглежда за страничния наблюдател като "външнополитически инициативи" и "дипломатическа активност" всъщност е свързано единствено с усилията за изграждане на въпросния имидж.
  Толкова просто.

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 740 Неутрално


  Да хванеш единия, да удариш втория, да се преметне третия...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 22. 22 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Весело

  "Най-напред трябва да уточним за коя външна политика на България се интересувате. Ако за тази на министъра на външните работи, това е едно нещо, ако за външната политика на министрите - това е друго и по-точно много други неща. Ако питате за външната политика на министър-председателя, това е обратното нещо, а ако говорите за тази на президентството - това пък е отделно."
  Каквото каже Бойко - това е! И понеже той е като в казармата - всяка заповед е предпоследна, затова се получава и буламачът с външната политика

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 23. 23 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вярно е, че БГ е малка държава и не може да си позволи някаква значителна външна политика, но тези тримата дори за външен министър на някой полинезииски остров не стават. Отказвам да чета глупостите им!

 24. 24 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  И тримата са невероитни дебили , продажници, които направиха всичко в полза на всякакви чужди държавни -и във вреда на България.
  Само храчки и оплюване заслужават тези гнусни същества, грозящи името "български дипломат".

 25. 25 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Нагледна илюстрация как БКП се клонира в сини ,жълти ,розови и тъй-нататък безродници.

 26. 26 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#2] от "ds":
  Надежда Нейнски, Соломон Паси и Ивайло Калфин.
  ========================
  и тримата са евреи.- цитат на коментар #2 от “ds”
  --------
  [quote#11:"Wornoxmaniak"]Що Николай Младенов какъв е? [/quote]

  Защо пропускате Георги Пирински!?

  Разтурям колоквиума!
 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#2] от "ds":

  То май и изобщо нямаме външен министър gentile.

  Това е блага служба и е резервирана за Висшите Същества. За гоите - затягане на коланите и яко бачкане!

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Натка е най-хубава, най-адекватна и най-добра позиция изказа от тия тримата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#28] от "Десен":

  Не знам за изказванията, но когато Надка беше външен министър, не направи нищо, за да измъкне сестрите от Либия навреме.

  Поради което тя би трябвало да си мълчи и да не дава много акъл.

 30. 30 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#23] от "reakzioner":

  цъкнах ти минус, но всъщност си прав наистина не стават за четене. пълна скука (прозяв)

 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "kaka_ginka":
  Външен министър не е пъдар, че да сбира къде що има проститутки с проблеми и не би трябвало да се емва да прави каквото и да е.
  Отделно и самото обвинение имаше неопровержими доказателства за търговия с кръвна плазма през Бегнази и Египетската граница извършвана с участието на едната "сестра".
  Тъй че, леко с определенията. Лепи си там стикерчета "не сте сами" и не давай акъл.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#23:"reakzioner"]Отказвам да чета глупостите им![/quote]
  Ми не чети! Не знам защо се чувстваш задължен за да ни осведомяваш за това какво възнамеряваш да четеш и какво не.
  Никой не го интересува.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#27] от "dosetliv":

  може да е блага служба, но друго си е да си финансов министър

  и да правиш диви и щастливи цяла нация

  на ръба и под ръба на бедността

  и някои олигарси

  а Висшите същества стоят и гледат сеир

 34. 34 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#31] от "Десен":

  Твоят пост е добра илюстрация на това защо сините са на път да не могат да влязат в парламента.

 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "kaka_ginka":
  Тъй ли? Ма верно ли? Ей сега ще си посишя главата с пепел щоот си казала. Айде бегай на вечерна проверка и не давай акъл.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 36. 36 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#17] от "el_chuncho":

  И аз +++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 37. 37 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ндежда Михайлова що не я питайте за медиците ни в Либуя, тя е особено голям капацитет по въпроса, нали по нейно време се раздуха скандала, който тя си мислеше, че моде спокойно да покрие? И тя ще ми се изказва за тероризъм в България....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Пасито е най-смислен, следва Нейнски, после Калфин, но който и да вземеш поотделно е по-смислен от Никито. Не че момчето е тъпо, но когото и да сложиш сред шайката от мутри и милиционери - няма шанс. И да добавя - въпрос на личен избор.

 39. 39 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поздравления на "Дневник" за чудесните интервюта! Има какво да се научи от тези хора, дори и някои от тях да не са ми много симпатични.

 40. 40 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудесна демонстрация на Дневник за това, как се прави външна политика. Особено точен и образен е Паси, Неинска дава енциклопедичния пример с бежанците от Косово, а Калфин е кратък, но изчерпателен. И обективен.
  Днешният министър няма капацитет, нито авторитет в собственото си правителство, за да върши тази работа.

 41. 41 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 919 Любопитно

  Интервютата са интересни...за мое разочарование в коментарите този път няма никакво качество.И е факт ,че в тази стана всеки иска и разбира работата на другия.
  Професионализъм?- в Бг/зачитане на познанията и опита/.....УОТ ДЪ фуск.??

 42. 42 Профил на ninova111
  ninova111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Министърът на външните работи не е дипломат номер 1/ първи дипломат, тъй като назначението му е политическо, а не се издига служебно в йерархията на министерството. Първият дипломат е постоянният секретар на МВнР.

  Закон за дипломатическата служба
  Чл. 8. (1) Най-високата професионална дипломатическа длъжност в Министерството на външните работи е постоянният секретар.

  -------
  Г.Н.

 43. 43 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Николай Младенов изпълнява изцяло поръчки на САЩ, което не винаги е в интерес на България, все пак ние сме в Европа и следва да съобразяваме външната си политика първо с нашия национален интерес, след това с Европейската общност. САЩ не е приятел на Израел, още по-малко на нас. Всички организирани посещения на Бойко с бизнесмени в арабските страни бяха параван за водените от Младенов политики. Подтекстът на казаното от Паси е точно това. А в мненията и на тримата бивши има много истина, но няма кой да я чуе. Моите симпатии са насочени към Надежда.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#37:"epoc"] И тя ще ми се изказва за тероризъм в България....[/quote]
  Ти кажи дали беше права за косовските бежанци които от нас беше поискано да приютим а тя и костича отказаха категорично.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#40:"petarpountchev"]И обективен.[/quote]
  Кога Калфин е бил обективен?
  Когато защити авторката на оня труд за баташкото клане ли?
  Де гиди лъжци Пунчевисти.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK