Цеко Минев: Като скиор и софиянец съм разочарован от Закона за горите

Цеко Минев

© Надежда Чипева

Цеко МиневПоводът за интервюто с председателя на Българската ски федерация Цеко Минев са последните поправки в Закона за горите. Законът бе върнат с вето на президента Росен Плевнелиев след многолюдни протести на екоактивисти и граждани, и от него отпадна най-спорния текст - т.нар. "поправка Витоша ски" (заради едноименната фирма, която настояваше за промените и спря лифтовете на Витоша докато не бъдат приети. Фирмата е свързвана с Цеко Минев като нейн собственик). Поправката би облекчила както подмяната на действашите лифтове, така и строителството на нови. В крайна сметка на нейно място по предложение на екоорганизациите бе приет текст облекчаващ само модернизацията на действащите лифтове – те ще могат да получат право на строеж за 20 години, без земята под тях да се изключва от държавния горски фонд и да се продава на частниците.

Г-н Минев избра да отговори писмено на въпросите ни. Той отказа да отговори на уточняващи въпроси и заяви, че те могат да са предмет на следващо интервю.
Заглавието е на редакцията.


Как ще коментирате последните ски поправки в Закона за горите, които касаят само смяната на действащите лифтове на Витоша?
- България е парламентарна демокрация, в края на краищата Народното събрание има последна дума в законотворчеството. Преценили са, че приемат добър нормативен акт, гласували са го. Процедурата не е нарушена, но в частта, засягаща ски спорта просто липсват логика и управленска визия. Разочарован съм – като скиор, като софиянец… Повярвайте ми, посетил съм много световни ски курорти. И от опита си мога да кажа, че няма друга световна столица, чието географско положение да предлага такъв потенциал за отдих и спорт. Единствено Адис Абеба ни конкурира, но съгласете, че Етиопия ни е малко далеч.


Като кореняк софиянец очаквам да имам на Витоша пълноценна възможност за зимен и летен спорт, съчетан с опазена природа. Само че това не става с пожелания или с опити да се опази статуквото. Става с държавническа воля и ясни гаранции за баланс между бизнес и екология. В западния свят работят така, затова са на светлинни години пред нас. И децата ни ходят да карат ски в Австрия. Защото инфраструктурата на Алеко е като в Босна. Над нашите планини европейското слънце не изгрява, тук то залязва.
Иначе приветствам подмяната на витошките лифтове, които са морално и технически остарели. Учудва ме, обаче, приетото в закона право на строеж за срок от 20 години, защото в това решение няма икономическа логика: изплащането на лифтови съоръжения по света е именно в този срок. Кой ще е този инвеститор, който ще се подложи на подобен риск?


Според Вас с какво предизвикахте популярния лозунг на протестиращите срещу първоначалния закон - "Долу Цеко от Алеко"? От днешна гледна точка съжалявате ли, че решихте да поставите ултиматум на държавата за поправките и с това предизвикахте всъщност много по-сериозно недоволство? Нямаше ли друг начин да търсите да постигнете целите си?
Вижте, образно казано - не съм се качвал на Алеко, за да слизам… А иначе въпросът Ви съдържа поне два тиражирани слуха и едно законово несъответствие, цивилизованият свят не работи така. Съмнявам се, че подобен подход прави услуга и на сериозната българска журналистика. Задайте питането си към управата на "Витоша ски". Вероятно ще ви отговорят.


Покрай промените в закона премиерът Бойко Борисов направи няколко изказвания в подкрепа на ски инвестициите. Тогава Борисов каза, че не може да бъде обвиняван в лобизъм, тъй като на последната ски купа в Банско от Вас е получил само една шапка. Търсил ли сте подкрепата му за този законопроект? Имали ли сте непублични срещи с представители на управляващите, за да лобирате за промените?


Като председател на БФСки не мога да не се радвам, че най-сетне едно наше правителство назова бъдещето с истинското му име – развитие! За какъв лобизъм става дума тук? Ако под това разбирате запознаването на г-н Борисов и членове на кабинета с проучванията и инвестиционните намерения за втората кабинка над Банско, да, и аз съм присъствал на тези презентации. Последната беше в рамките на състезанията от Световната купа по ски, когато цял свят за поредна година гледаше към България. Не може в момент, когато целият свят е фокусиран върху България и Банско, тя да бъде изоставена от своя премиер и президент. Те бяха там и видяха огромната опашка чакащи.


Помня много добре изказването на премиера и го намирам за навременно и визионерско. Сега очаквам обещанието му пред българите за построяване на втори кабинков лифт в Банско да се превърне в реалност.


Има ли практика в Банско да се дават безплатни карти на представители на правителството и парламента, и на семействата им?


Не бих могъл да Ви отговоря на този въпрос. Попитайте тези, които знаят.


Съгласен ли сте с изказванията, че държавата има нужда от стратегия за ски туризма? Каква е, накратко, вашата визия за развитието на ски зоните? Каква е визията ви за развитието на ски туризма над Банско и в Пирин?


Стратегия за ски туризма е повече от необходима. Една трета от България е планинска. Моето мнение е, че в нашите планини могат да бъдат изградени около 10 първокласни курорти, предлагащи отлични условия за практикуване на зимни спортове. От своя страна те ще доведат до увеличаване на брутния вътрешен продукт, ще "завъртят" бизнеса, работни места, развитие на съответните региони и т.н. Но най-вече ще ангажира населението и с опазване на околната среда.


Инвестицията в спортна инфраструктура е инвестиция в здраве, в превенция на редица заболявания. За мен като председател на БФСки колкото може повече деца да бъдат обучени в белите спортове. По този естествен начин ще имаме и възможност да селектираме и бъдещи добри състезатели. Дори у тази, които не станат шампиони, обичта към планината и зимния спорт ще остане и ще се предаде на следващото поколение.


Инвестицията в Банско е направена изключително професионално. Доказва го становището на най-големите светила на световния ски спорт. Няколко пъти Банско беше и домакин на световни състезания по алпийски дисциплини, биатлон, сноуборд. Няма по-голяма атестация за по-висока класа, качество на изградената спортна инфраструктура от това да си домакин на такива събития. И отзивите в целия свят да са отлични. Според същите световни капацитети огромният проблем на Банско остава недостатъчният капацитет на същиствуващия кабинков лифт, породеното от това замърсяване на природата от автомобили и необходимостта от построяване на втора кабинкова линия и пускане на съществуващия лифт и писта "Църна могила".


Настоявате за още две ски зони в Пирин, но последният доклад на ЮНЕСКО изтъкна, че те биха навредили на обекта на световното наследство. Още нещо се казва в този доклад: че плановете за развитие на нови зони в Пирин се коренят в желанието да се захрани многобройната празна заради свръхзастрояването леглова база в Банско. Как ще коментирате това твърдение?


Проектите за двете нови ски зони са в Разлог и Добринище, а не в Банско. Толкоз по този въпрос.


Що се отнася до доклада на ЮНЕСКО мисля, че са Ви заблудили - той е положителен и посочва, че ски зоната над Банско с нищо не е увредила обекта на световното наследство. Дори от мисията на ЮНЕСКО, която преди доклада се беше срещала с представители на местните власти, бяха възхитени от постигнатото.


Но направеното до момента не трябва да удовлетворява местните общности, а да ги мотивира към по-високи цели. Като председател на БФСки смятам, че построяването на новата кабинка ще облекчи региона и на практика ще реши проблема с хилядите скиори и туристи. Това се потвърждава и от всички експерти, които посетиха Банско по време на световните купи.


Последните две социологически проучвания показаха, че и почти 90% от населението на общината подкрепя и очаква новия лифт. Хората там са видели, че съжителството между природа и спорт е възможно и ефективно. Повярвайте, те обичат Пирин повече от софиянци. И очакват да отглеждат децата си сред опазена природа, но и в икономическо равновесие, каквото им носи туризмът. Що за абсурден въпрос за легловата база? Нали смисълът на всеки модерен курорт е именно в това – да предостави на гостите си пълен обем от качествени услуги. Какъв е смисълът да имаш отлична туристическа и спортна инфраструктура в града, щом пътят ти към планината е затворен?


Като председател на БФСки винаги съм изразявал своето виждане, че застрояването на града трябва да бъде свързано с капацитета на ски зоната. Но в крайна сметка никой не може да ограничи правото на инвестиции и строителство на жителите на общината.


Преди 2 години екоминистерството с измервания установи, че ски зона Банско е с 650 декара над площта си по концесионен договор. Това повиши чувствителността към бъдещи ски инвестиции. Според Вас как да се постига баланс между възможностите за бизнес и опазването на природата?


Не бих могъл да се ангажирам с коментар – отнесете се към експертите. Повярвайте, и аз очаквам отговора на този въпрос! Защото се изприказва много: че имало надвишена площ, след това, че всичко е законно. В едно от последните си интервюта министър Караджова констатира, че в договора има разминаване между текстовата част с описание на зоната и графичната част. Логично е да се очаква развръзка, защото от нея зависи поминъкът на стотици хиляди българи.


Сочен сте за собственик на "Витоша ски" и "Юлен". Така ли е – освен, че банката, в която сте акционер, ги кредитира, имате ли някаква собственост в тях?


Не. Подобни слухове ме ласкаят, но не съм. Ако придобия дялове, първо на Вас ще съобщя.


А вие лично или ПИБ имате ли инвестиции в хотели в Банско?


Аз не съм инвеститор, не вярвам и банката да е такъв.


Има ли проблем "Витоша ски" да обслужва кредита си към ПИБ, при положение, че лифтовете не функционират вече осми месец?


Това е поредният неправилно адресиран въпрос. Обърнете се към "Витоша ски" АД и към банката, те могат да Ви отговорят.


Истина ли е, че при среща с конкурентните на "Витоша ски" ски и сноуборд училища сте заявил "на Витоша трябва да остана само аз"? Това твърдяха представители на тези училища.


Поредната опашата лъжа! От устатата на тези лица съм чул какво ли не из медиите. И стигам до един извод: те искат да запазят статуквото от последните тридесет години, което е изгодно за тях, но не и за софиянци. Това си е тяхна борба - лична, финансова, икономическа – нека си я водят. А иначе планината и законът са за всички.


Смятате ли, че е редно ски учителите да плащат в пъти по-скъпи лифтови карти от обикновените, каквато е практиката на Банско и на Витоша? Върховният административен съд вече има решение, че такива такси са форма на дискриминация?


Не съм видял досега световна практика, която да приравнява цената на картата за обикновения турист, който се спуска за удоволствие, с тази на ски учителя, който обучава групи срещу възнаграждение. Просто е абсурдно!Навсякъде по нашите курортите ски учителите искат да ползват съоръженията без пари. Всеки човек го иска, но дори и развитият социализъм не можа да го постигне. Както се казва "няма безплатен обяд", но се оказва, че в държавата на неограничени възможности всичко е възможно.


Държавната финансова инспекция проверяваше ски федерацията за закононарушения при разпределянето на държавната субсидия за програмата "Научи се да караш ски". В предишните години ски училищата се оплакваха, че давате стотици хиляди лева без конкурс на "Юлен" и "Витоша ски". Смятате ли, че е редно това?


Ще кажа само: за последните 4 години ски федерацията, съвместно с МФВС и МОНМ, с помощта на много спонсори, обучи 7700 деца. На този фон е жалко някой да се занимава с интриги и доноси. Но в общество с толкова завист и взаимна агресия като нашето очаквам всичко от всекиго. Нека се произнесат компетентните институции.


Няма ли конфликт на интереси президентът на ски федерацията да е и собственик на ски курорти, защото по този начин може да влияе на конкуренцията?


Така и не разбрахте, че интервюирате само председателя на Българската федерация по ски...


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK