Владислава Цариградска: Съдебната система е в ситуацията на "1984" от Оруел

Владислава Цариградска от Окръжния съд в Ловеч. Снимката е от пресконференцията, преди близо две седмици

© Красимир Юскеселиев

Владислава Цариградска от Окръжния съд в Ловеч. Снимката е от пресконференцията, преди близо две седмициВладислава Цариградска е младши съдия от окръжния съд в Ловеч. Преди по-малко от две седмици тя и други нейни колеги дадоха пресконференция на тема "Младите съдии за независимостта на съда". На нея те заявиха, че ситуацията е нетърпима, че има магистрати, които са подложени на натиск, и че гласът на най-младите не се чува достатъчно. Разговаряме с Цариградска за проблемите в системата, за очакванията към следващия Висш съдебен съвет (ВСС) и дали младите ще предприемат нови протестни акции


На пресконференцията "Младите съдии за независимостта на съда" преди две седмици казахте, че положението е нетърпимо. В какво се изразява това?
- Нетърпим е абсурдът, който се налага да бъде обясняван. Всеки вътре в системата го разбира, но опитът да бъде разяснен на обществото звучи като оправдание. Намираме се в ситуацията на "1984" на Оруел. 


Българското правосъдие е подложено на политически натиск, който представлява същинска заплаха, и то не само за съдебната система, а е заплаха въобще за стабилността на България като правова и демократична държава. Подкопаването на и така крехкия й авторитет се провежда не само словесно, а и на практика с действия от страна на изпълнителната власт, в грубо нарушаване на принципа на разделение на властите, прокламиран в чл. 8 на конституцията.
Още по-притеснително е, че за "говорители" на тези набези срещу съдебната система и нейната независимост се избират хора, които смайват с липсата на елементарни познания за държавността. Прокарваните идеи и тенденции са близки до такива, присъщи на деспотизъм и абсолютизъм. Тази необразованост и неразбиране на същността именно на правовата държава изправят пред тежко изпитание основните човешки права и законността. Прави се опит да се втълпи, че независимост – това е безотговорност. А това не е така. Защото бездействията на съда, които могат да бавят делата, се контролират от Инспектората. Неправилните решения се контролират чрез обжалване пред горната инстанция.  


Какво се промени след уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова?
- Скритото желание да бъдат потушени започналите процеси на промяна стана очевидно за обществото. В България лидерите във всяка сфера от обществения живот са дефицит. Толкова голям дефицит, че в появата на личност, способна да увлича последователи, се припознава герой. Мирослава Тодорова беше героизирана заради този недостиг на хора, готови да се борят открито за нещо различно от собственото си материално благополучие. Мирослава Тодорова се бореше 
и продължава да се бори за идеите, присъщи на демократичното общество, които се подкрепят от много съдии.


Уволнението на председателя на Съюза на съдиите беше назидание за всички онези, които искат промяната и не понасят статуквото. Това назидание обаче не изигра ролята, която му беше отредена – да всява страх. За много колеги този показен опит за ликвидиране на силната личност се оказа ядрен взрив, който дава нов тласък в борбата за законност. Показателни са десетките открити писма, изпратени от съдии от цялата страна, включително и над 50 съдии от Върховния касационен съд. В писмата личи критичността на съдиите към липсата на ясни правила. 


Ще има ли още акции като протеста пред Висшия съдебен съвет на 13 юли и как ще продължите да настоявате за решаване на проблемите?
- Протестът на 13 юли беше израз на безпомощността на съда да се защити срещу тези посегателствата върху независимостта, това беше  крайната мярка, последвала след множество призиви към Висшия съдебен съвет (ВСС), които се възприемаха от неговите членове като персонални атаки. Показателен пример е  изказването на член от ВСС при избора между съдиите Цанова и Янева за председател на СГС - той заяви, че щял да подкрепи госпожа Цанова, но преди да започне участие в подписки срещу ВСС. А тези подписки не бяха срещу ВСС, бяха за него, бяха призив да защити съда, изпълнявайки своите задължения! Съдебната власт е най-крехката и уязвимата от трите власти. Органът, който е длъжен да осигури конституционното начало – че съдебната власт е независима, е Висшият съдебен съвет. В чл. 16 от Закона за съдебната власт е предвидено, че Висшият съдебен съвет представлява съдената власт и осигурява нейната независимост. Съветът отказа да изпълнява своите основни задължения, но в закона не са предвидени гаранции, които да осигурят изпълнение на тези задължения. Така се стигна до практическа липса на защита на съдебната система. Защото пръв защитник, гарант и стожер на системата следва да бъде нейният Висш орган – Висшият съдебен съвет.


Оттглянето му в мълчание и дистанцирането от трудностите, с които съдиите се сблъскват ежедневно, провокираха този безпрецедентен акт. Неизпълнение на задълженията на съвета градира от бездействие в дейност, излизаща извън неговата компетентност. В резултатите, предизвикани от прекомерната натовареност на съдиите, за която ВСС не предприе мерки, някои от членовете на съвета на последното заседание дори видяха престъпление (бел. ред. - миналия четвъртък при присъстващи само 17 от 25 членове съдебният съвет реши да даде председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова на прокурор за престъпление против правосъдието). Очевиден е стремежът на някои от членовете на съвета да накажат критиката към дейността им с мнение за извършено "престъпление" от критикуващия. 


Подобна ситуация  е записана в историята на ВСС още през 1993 г. В заседание на 15 декември 1993 г. служителят в Министерството на правосъдието Христо Райчинов участва в обсъждането на бюджетни въпроси. Към един от членовете на съвета заместник главен прокурор, Райчинов отправя следните думи: "За мен той не е чист човек..." В тези думи главният прокурор съзира престъпление. Софийският районен съд признава Райчинов за виновен за извършено престъпление – обида. Присъдата е потвърдена от СГС и ВКС. Европейският съд за правата на човека с решението си по делото "Райчинов срещу България" приема, че е нарушено основно човешко право – правото на свободно изразяване на мнение, поради което България е осъдена да заплати 3500 евро. От 1993 г. до днес са изминали почти двадесет години, а все още не сме се научили на толерантност към свободата на изразяване и търпимостта на критика! 


С кой проблем трябва да се заеме първо новият състав на ВСС?
- Основното предизвикателство, с което ще следва да се справи новият ВСС, е дискредитацията на органа пред съдиите и пред обществото. Решаването на множеството трудности в организацията на работата на съдебната власт и управлението на дейността й не биха били такава пречка, ако доверието се възстанови. Моята лична надежда е новата парадигма в отношенията да бъде основана на подход "рамо до рамо", а не на досегашния модел, основан на заплахата от наказание.


Какво ще се случи, ако изборът бъде компрометиран?
- Няма да може да се проведе диалогът за бъдещето на съдебната система, който да доведе до очакваната и от Европейския съюз реформа. Това ще доведе до задълбочаване и на кризата в отношението на обществото към съдебната система. Крайният резултат обаче ще надхвърли 
интересите на системата и загубата ще е за цяла България!


Вярвате ли, че изборът ще се проведе достатъчно прозрачно, така че да бъде гарантирано, че в новия ВСС ще влязат достатъчно качествени хора?
- Прозрачността в процедурата, която беше извоювана с много усилия, отново е само частица от недоразбраната демократична идея. Нека погледнем началото на процедурата – номинирането на кандидати. Законът постави краен срок за номинирането – 24 юли. По нашенски, по детски, като игра на котка и мишка, номинациите се направиха в последния момент на деня. Всички политически сили изчакаха до този момент с изключение на кандидатурата, издигната от депутати от "Синята коалиция". Какви хора ще влязат във ВСС ще покаже времето. Не мога обаче да скрия притеснението си, породено от отказа на депутатите да обсъдят предложените личности от неправителствените организации.


Има ли нещо във вашите послания, което ви се струва, че остава неразбрано от обществото?
- Имам усещането, че българското общество не осъзнава, че именно съдебната власт по силата на чл. 117, ал. 1  от конституцията е призвана да защитава правата и законните интереси на гражданите, 
юридическите лица и държавата. Във втората алинея на текста е прокламирана независимостта на съдебната власт и подчинеността й само на закона. В третата алинея е предвидена и финансовата независимост чрез нормата "Съдебната власт има самостоятелен бюджет". Осигуряването на 
независимостта на съда е единствената гаранция, че той ще може да даде нужната защита. Хората трябва да осъзнаят, че всяка власт в държавата произтича от народа, който е възложил изпълнението й на определени хора. Затова всеки, осъществяващ държавна работа, дължи отчет на обществото и следва да служи на неговите интереси. Затова и чл. 118 от конституцията казва, че правосъдието се осъществява в името на народа. Липсата на осъзнаване на това демократично устройство на държавата прозира в говоренето на висши държавни служители и стига до анонимни коментари във виртуалното пространство. Само образованото общество може да ползва достиженията на демокрацията, без да ги опорочи и да страда от собственото си невежество.


Искам да насоча вниманието към ценностите на норвежкото общество, чийто премиер Йенс Столтенберг по повод на кървавия атентат от миналото лято каза: "Отговорът на Норвегия на насилието ще бъде повече демокрация, повече отвореност и по-голямо политическо участие." Съдебният процес срещу атентатора при осигурена пълна прозрачност според юриста Като Шиоц позволява на норвежците да направят своята информирана преценка за Брейвик. Считам, че на българското общество се дължи пълна информация за съдебната дейност, за да може всеки българин да направи сам своя извод за това каква е и каква следва да бъде съдебната система.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 882 Разстроено

  "безпомощността на съда да се защити срещу тези посегателствата върху независимостта"

  Някой го правят доброволно с ръце протегнати под масата

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 420 Неутрално

  проблем е че така мислещите съдии са малцинство в системата

  mak1951
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  Имам чувството, че юристи и парламентаристи се чудят какви по-цветисти и по-купешки епитетти да изберат за да опишат съдебната ни система. Вместо това те би трябвало да се замислят какво да предложат, какво да свършат та да направят тази система истински работеща и за пример пред другите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Такива говна са в съдебната система,че...

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1193 Разстроено

  До коментар [#3] от "Храбър":

  Да, юристи и парламентаристи трябва да предложат, а управляващите да реформират системата! Отново нещата опират до липса на реформи?!

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1296 Гневно

  Независима съдебна система в България? Това пък какво е?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на John
  John
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво. Ако всички съдии в България така разсъждаваха то тя щеше много бързо да се оправи. Не зная защо не вземат депутатите закона за съдебната система на една западна държава (например Германия) и си го преведат и гласуват, а се опитват да сътворяват някакви скудоумия.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Да бе, да. ВСС ще бъде избиран по същия порочен начин както досега. Обаче г-ца Цариградска кой знае защо се надява на различни резултати. Осъзнаването на ставащото не винаги е резултат на образованост.

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Това хубаво момиче, говорейки разни неща, които познава само от учебниците все още, не знае /не искам да си мисля друго/, че съдебната система досега използва идеята за независимост САМО ВЪВ ВРЕДА НА ОБЩЕСТВОТО ... абсурдно е системата да е безконтролно независима, все пак сме парламентарна, не съдебна република ...
  Проблемите са в конституцията, не в човеците ... сбърканата /умишлено/ система не може да роди верни решения, ако не се смени ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  [quote#5:"dobrich"]Отново нещата опират до липса на реформи?![/quote]
  Ами гербери! Пък после се чудят защо ги нареждаме до БСП/ДПС и никой не мисли да ги нарече десни.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#4:"gonzalez"]Такива говна са в съдебната система,че... [/quote]

  Не е възпитано да казваш "говна". Правилно е да кажеш "екскременти".

 12. 12 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Де да бяха всички съдии и прокурори като тази съдийка.
  А то - ветропоказатели.

 13. 13 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Протеста на българките съдии ми напомня протеста на митничарите, но на по-високо ниво.
  Прокуратурата и съдиите са концентриран израз на корупцията в България.
  Докато един престъпник има някакви ограничени /чисто физически/ възможности да върши престъпления, то един съдия или прокурор "оправдават" десетки и стотици престъпници на високо ниво, т.е. те са мултипрестъпници.

  "Истината е винаги посредата!"
 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 729 Неутрално

  [quote#12:"ku4e"]Де да бяха всички съдии и прокурори като тази съдийка.
  . [/quote]

  И аз викам така, ще заприличаме на Ловеч, но Гришата е строг, но справедлив.

 15. 15 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Надявам се да си е написала делата.

  Освен това е редно ( както при интервюто на цеко минев) да кажете, че отговорите са писмени.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 470 Неутрално

  АБЕ МОМИЧЕНЦЕ НЕ СИ ЛИ СЛУШАЛА ЗА КОРИФЕИТЕ НА ЮРИСТПРОДЕНЦИЯТА ФИЛЧЕВ-ПЛОД И ЗЕЛЕНЧУКА ИЛИ БАЙ ПЕНГЕЗОВ И МНОГО ДРУГИ МУТРИ-МИЛИОНЕРИ?

 17. 17 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  [quote#0:"Статията"] Още по-притеснително е, че за "говорители" на тези набези срещу съдебната система и нейната независимост се избират хора, които смайват с липсата на елементарни познания за държавността. [/quote]
  Кого ли има предвид? Дали името и фамилията му не започват с една и съща буква?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  ...поредната ловешка циганка е пратил днес пред погледа ни,не че не се съмняваме в способностите им порива да замъглят...

 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Като пльоснат камък в локва е.

 20. 20 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Поиска да блесне. Но издиша.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 21. 21 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Съдебната система е в ситуацията на "1984" от Оруел

  Аз не открих връзката между "1984" от Оруел и нейните приказки.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 22. 22 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Когато Темида чуе шум на пари веднага си повдига полата. Ако това не е така, лошите момчета, които са оте.али държавата и съществуването си в нея (от премиера до последния селянин) щяха да лежат в затвора и нямаше да ходят където си поискат. България щеше да е в Шенген и никой нямаше да си позволи да пише негативни доклади за българското правосъдие. Подмяната на кадрите няма да промени практиките. Новите съдии ще бъдат роби на нови господари...причината за това е, че на народа цената на хляба и киселото мляко му е по-важна от свободата.

 23. 23 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1296 Разстроено

  Радва ме, че има такива съдии но ме натъжава казаното гласно от тях :

  =================

  Българското правосъдие е подложено на политически натиск, който представлява същинска заплаха, и то не само за съдебната система, а е заплаха въобще за стабилността на България като правова и демократична държава. Подкопаването на и така крехкия й авторитет се провежда не само словесно, а и на практика с действия от страна на изпълнителната власт, в грубо нарушаване на принципа на разделение на властите, прокламиран в чл. 8 на конституцията.

  Още по-притеснително е, че за "говорители" на тези набези срещу съдебната система и нейната независимост се избират хора, които смайват с липсата на елементарни познания за държавността. Прокарваните идеи и тенденции са близки до такива, присъщи на деспотизъм и абсолютизъм. Тази необразованост и неразбиране на същността именно на правовата държава изправят пред тежко изпитание основните човешки права и законността.

  ====================

  Ако пиемем, че към 1 000 000 Българи са зад граница и като извадим децата оставаме точно както във филма милиционер - роднина, милиционер - роднина но сега след като не спазват подписаните предприсъединителни глави за присъединяване в ЕС за ПЪЛНО ОТВАРЯНЕ НА ДОСИЕТАТА сегашните управляващи САМООПРЕДЕЛЯЩИ се като ДЕСНИ искат да ни върнат не към 1984 година и Оруел а България да стане милиционер до милиционер връз милиционер.

  Подкрепям на 100% съдиите които са против статуквото.++++

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 24. 24 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1298 Гневно

  Да ви *** "съдебната система"!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 25. 25 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Надеждата ми за бъдещето на България и в частност на съдебната ни система, е в личности като г-жа Цариградска .
  Все още не е загубено всичко докато се намират такива достойни млади хора

 26. 26 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Надеждата ми за бъдещето на България и в частност на съдебната ни система, е в личности като г-жа Цариградска .
  Все още не е загубено всичко докато се намират такива достойни млади хора

 27. 27 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Че ТЯ съдебната система винаги е била в състояние на Цайтнот.

 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  Ох, този Оруел! С него лягаме, с него ставаме. Няма по-цитиран автор, нито по-цитирано произведение от 1984.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да се мисли че проблемите на съдебната власт ще се решат като просто се смени състава на ВСС е чиста проба идеализъм. Да вярно е , че трудно ще се намерят по редки и смрадливи екскременти от сегашните , дори аз не мога да си представя че има такива, но съдебната система е пълна с изненади и винаги може нещо да изплува по каналния ред.

 30. 30 Профил на tefter
  tefter
  Рейтинг: 367 Разстроено

  И какво ви радва толкова в това интервю? Та то си е направо притеснително. Съдийка, която раздава квалификации наляво и надясно, без да подкрепи твърденията си с каквато и да е аргументация!!! Надявам се, че поне като обявява присъдите си се обосновава малко повече...
  Малкото примери в интервюто всъщност показват, че наистина всичко е въпрос на дребни междуличности битки... Единият казал "ти не си чист човек" другият решил да го съди... Вместо да се разберат къде са проблемите в системата, но като факти, не като личности и да предложат конкретни мерки за тяхното решаване, всички вкупом ще олекват все повече и повече. Най-лошото е, че момичето го съзнава, както сама си казва в началото, но после пак не успява да формулира къде точно са проблемите, а пък за някакви идеи за решаването им дори няма смисъл да говорим явно.
  Само че тя публиката това си иска - на нея не и трябва конкретика, а квалификации и оттам си избираме кой е добрия и кой е лошия.

 31. 31 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  магистратите - все по-често в ролята на лъжливото овчарче.

  ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА ДРАГИ !!!

  Be smart, don't be a retard!
 32. 32 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 460 Неутрално

  За мен обаче най-обезпокоителното е че млади хора, уж добре изглеждащи, се правят на ударени по главата....Истината, млада другарко е, че тъй като продължавате да сте "независими" откъм пари, заплахи и други от страна на подсъдимите, се налага някой и друг политик да спомене това...За жалост обаче вие сте толкова дълбоко вкопани, че това не ви прави и най-малкото впечатление....За резултати говоря.

 33. 33 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 460 Неутрално

  И за да преведа, тъй като логиката явно някъде абсолютно липсва - искам да кажа, че ако имаше вмешателство щеше да има и резултати

 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Тая госпожа, или може би госпожица, има напълно реални шансове за вход в новия ВСС.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 35. 35 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#9] от "deepdp":

  Пак прочетете интервюто, моля! Никъде не се казва, че съдебната система трябва да е безконтролна. Тъкмо напротив - ясно е изведено, че трябва да е прозрачна и отчетна пред обществото, чиито интереси единствено е призвана да брани.

 36. 36 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#29] от "olelemaiko":

  "Да се мисли че проблемите на съдебната власт ще се решат като просто се смени състава на ВСС е чиста проба идеализъм."

  Не е. Точно от този проблем трябва да се започне. Ето защо:

  ВСС е отговорен за всички назначения и повишения в съдебната система. Когато неговите членове са зависими от най-разнообразни фактори, те извършват този процес непрозрачно. Гражданите не знаят, но в системата се знае, че в нея попадат хора, които, меко казано, не са образец на професионализъм и почетност, а понякога и по - страшно. Те обаче започват да си правораздават и на свой ред да се "отблагодаряват" (както могат) на своите благодатели, защото са задължени към тях.

  Същото важи и за онези, които ги повишават - вместо заради професионални заслуги заради други, неясни и незащитими съображения.

  А най-ужасно е с избора на административните ръководители, от които зависи облика на съда. Те имат власт да командироват удобните и послушните, да разпределят "случайно" делата и в крайна сметка - да влияят върху решаването им, което се постига лесно чрез избор на "подходящия" съдия.

  Нали нямаме спор по въпроса, че това което изброих е особено важно, защото от него зависи качеството на правораздаването. Ако хората за нищо не стават, как тогава актовете им и водените от тях процеси да стават ?!

  А понеже от ВСС зависи какви са хората, затова е най-важно какви хора ще са там. Ако се като досегашните, а не дай боже -по-лоши, системата съвсем ще го закъса. И вече няма да може да се бори отвътре и сама, защото в нея решително се внедряват хора, които нямат място там, и техният брой просто ще надделее. Въпрос на време.

  Затова е важно какви усилия ще се вложат сега, а обществото трябва да разбере, че това съвсем не са някакви си вътрешни проблеми, а такива на всеки гражданин, който иска да живее в правова държава. По един или друг начин всеки зависи от състоянието на съдебната система. Дори да не е влизал и да му се наложи да влезе в съд, животът му пак зависи от това. Нека си спомним - битките в съда за защитените територии и строителствата в тях, Витоша и ските, всички актове на изпълнителната власт, които се обжалват във ВАС и т.н.

  Лесно е да се прецени тогава дали не е важно кой е шефът на ВАС, дали е в тесни връзки с властта (чиито актове разглежда същият съд), дали оказва неправомерно давление върху съдиите и какви точно са назначени да работят там (от ВСС зависи последното).

  Дали и на кого ще повдигне обвинение прокуратурата (също в съдебната власт) пак зависи от това какви хора работят там и най-вече от това кой ще е следващият главен прокурор. Последният за цели 7 години ще определя наказателната политика на държавата. Той също се избира от ВСС, който отговаря и за назначаването и повишаването и на прокурорите и следователите.

  Може още много да се каже, но това е най-важното, а и без това се получи дълго.

 37. 37 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 735 Неутрално

  В момента България, нейните институции, тези, които ги представляват и ръководят, и за съжаление всеки един българин, заради тях, са загубили авторитета и стойността си ( морална и национална ) пред всеки представител на демократичното общество в Западна Европа. Надеждата е млади хора , както Владиислава, да не се променят и да извадят България от калта, в която я вкараха мутрите, мутрополитиците и и мутроолигарсите. Включително и мутросъдиите, мутро прокурорите и мутромилиционерите!
  Срамно и болно е ,че тази сган освен, че ни плячкоса финансово, ни ограби духовно и разби националния авторитет и името: Българин и България.
  Сега то е синомим на Бойко Мутрата, на Калинка измамничката, на Йоско "Инвалида", На Лечков Фаворита на мутрата и кмет измамник, и на какво ли не още: Проституция, Наркотици, Чадър над измамници и престъпници, щангисти- допингжии и далавераджии, но не и на онази национална черта на трудолюбивите и талантливи български момчета и момичета, които печелят награди на най-оспорваните конкурси по математика, физика, оперно и танцово изкуство и спорта.
  Независимостта на съдебната система е гаранция за възстановяването на България, която в момента е в тотална икономическа и духовна разруха!

  apoloniy
 38. 38 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 882 Разстроено

  До коментар [#35] от "gilermos":

  Докато отговорността не е въпрос само на добро желание на магистратите, а на конституционни механизми, това с прозрачността и отчетността са едни нищо незначещи пожелания ... докато имат съдиите статут на несменяемост, докато са с този имунитет, все така ще е ... докато "вътрешното им убеждение" относно събраните доказателства и прилагането на закона е водещо при вземане на решения, все така ще е ... докато прокуратурата продължава да е самостоятелна и безконтролна, така ще е ... доказателство за горното е факта, че влизат в системата честни и чисти деца, и само след няколко години - стой, та гледай ...
  Та "безконтролно" като израз в статията няма, но няма и контрола на обществото ... следователно ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 39. 39 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#9:"deepdp"]абсурдно е системата да е безконтролно независима, [/quote]

  Това не е така. Има парламентарен и гилдиен контрол чрез Висшия съдебен съвет. Проблемът е в механизма, по който се конституира ВСС, пороците са два:

  1. Половината членове се избират от парламента, което доведе до установяване на порочната практика за постигане на консенсус чрез договорени квоти за всяка парламентарна сила - напълно игнорирайки професионалните и морални качества на избраните

  2. Другата половина се избира чрез непреки, неравни и непрозрачни избори.

  Ако членовете на ВСС от съдебната квота се избираха пряко от всички съдии, то системата сравнително бързо щеше да се самоочисти от плевелите. Защото във всеки съдебен район съдиите много добре знаят кои са шугавите овце и мнозинството не ги уважава и признава (За разлика от насажданата от Физкултурника представа, голямото мнозинство съдии са честни и почтени хора, които си вършат съвестно работата). Затова ЕК поискаха да въведем прекият избор. ГРОБ обаче се уплаши, че във ВСС няма да влязат негови партийни послушковци и зависими на база корупция членове, а нормални честни хора. Затова въпреки 5-кратните настоявания на ЕК не въведе прекият избор.

  По проблема с парламентарната квота, де факто изродена в партийни квоти - радикалното решение е тя да бъде премахната с промяна на Конституцията.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 40. 40 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 367 Любопитно

  " За много колеги този показен опит за ликвидиране на силната личност се оказа ядрен взрив, който дава нов тласък в борбата за законност. "
  Това вица на деня ли е?

 41. 41 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#7] от "John":

  [quote#7:"John"]Браво. Ако всички съдии в България така разсъждаваха то тя щеше много бързо да се оправи. [/quote]
  =========
  Рано е още за такива надежди.
  Не забравяйте, че тя е още младши съдия и не е получавала дело, където за "добро" решение получаваш тихо предложение за парцел в лукративна зона с цена 2 лв. кв.м. като социално слаб!
  Това е рубикона и сладоста от преминаването му!
  После "кариерата" започва главоломно!
  Това е истината и те я доказват неприкрито, с невероятна арогантност!

 42. 42 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Правилно! Всяка мафия трябва да е независима.
  Накрая остават само мафии, които да се ритат една друга.

  Преходът от правешка към банкянска държава, със спирка в Сирищник, ще бъде завършен окончателно...

  ("...Жълти зъбки и нерви лабави ... в държавата на проститутките...)

 43. 43 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 521 Неутрално

  " Прави се опит да се втълпи, че независимост – това е безотговорност. А това не е така. Защото бездействията на съда, които могат да бавят делата, се контролират от Инспектората. Неправилните решения се контролират чрез обжалване пред горната инстанция." Госпожата е пропуснала да спомене за другата инстанция, за ЕСПЧ!!!
  "Имам усещането, че българското общество не осъзнава, че именно съдебната власт по силата на чл. 117, ал. 1 от конституцията е призвана да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Във втората алинея на текста е прокламирана независимостта на съдебната власт и подчинеността й само на закона. В третата алинея е предвидена и финансовата независимост чрез нормата "Съдебната власт има самостоятелен бюджет". Осигуряването на независимостта на съда е единствената гаранция, че той ще може да даде нужната защита. Хората трябва да осъзнаят, че всяка власт в държавата произтича от народа, който е възложил изпълнението й на определени хора. Затова всеки, осъществяващ държавна работа, дължи отчет на обществото и следва да служи на неговите интереси."!!!
  Обществото не осъзнавало, че съдебната власт била призвана да защитава правата и законните интереси...!!!
  "Съдебната власт има самостоятелен бюджет. Осигуряването на независимостта...", т.е. има ли пари ще има и защита на правата!!!
  "Затова всеки, осъществяващ държавна работа, дължи отчет на обществото и следва да служи на неговите интереси."!!!
  "Затова всеки" - депутат и магистрат трябва да носи наказателна отговорност!!!
  Чл.69 и чл.132 от Конституцията на РБългария трябва да бъде отменен!!!

 44. 44 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#36] от "gilermos":

  ами колега , наистина е излязло дългичко, почти като съдебно решение всичко което сте казал е вярно по принцип , но са само проблеми които засягат съдиите и тяхната работна среда. А проблемите на правораздаването са принципни и най-вече според мен - тотално деградиралия Наказателен кодекс и пълната невъзможност магистрат да носи каквато и да била отговорност за каквото и да било свое действие.

  Представете си че имаме читав наказателен закон и отговорност на магистратите за действията им. Вика председателя на съда съдията Х и му казва това дело ще го решиш еди как си. Обаче след 3 г. съдията Х получава съобщение от съда в Страсбург (примерно) че трябва да плати от джоба си У лева обезщетение. След което ВСС го отстранява от длъжност докато си плати и докато трае проверката на Инспектората...

  Тук вече се будя потен и търся одеало да се завия. Само със смяна на състава на ВСС - извинете , но само ще заметем след тези . А и как точно следващия ВСС дори и да има намерение да работи ще се разправи с шайката Красьовци или семейните приятели на Цвинокио?

 45. 45 Профил на vania_03
  vania_03
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чл.69 и чл.132 от Конституцията на РБългария трябва да бъдат отменени!!!

 46. 46 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Независима съдебна система, не означава независима от интерестите на обществото. Съответно трябва да има механизми за обществен контрол.
  Това съдиите го пропускат нежно и си гледат кефа незвисимо от обществото, но за негова сметка, а наблягат на независимост от политическата власт - за което са прави.
  докато някой не предложи концепция за съдебна система която да дава гаранции пред обществото и да се коригира в негов интерес когато е нужно, няма как да се набере обществена подкрепа и няма как да се случи реформа.

 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 910 Любопитно

  [quote#5:"dobrich"]Да, юристи и парламентаристи трябва да предложат, а управляващите да реформират системата![/quote]

  Юристи и парламентаристи могат да влияят чрез законовата база. А въобще не е работа на управляващите, т.е. изпълнителната власт, да си пъха недотам чистата гага в съдебната система. Един министър, дори и като гражданин, още по-малко като селянин, може да си плещи врелите и недокипели приказки по адрес на съдебната система. За такова действие следва "бой по мутрата", ама този, който е призван да го направи, се прави на ударен и си трае. Така постепенно, с пълзяща наглост, се погазват закони и Конституция. А когато такива явления се наблюдават в една държава, пиши я бегала от демократичната общност. Тя е всичко друго, но не и демократична.

 48. 48 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "Хората трябва да осъзнаят, че всяка власт в държавата произтича от народа, който е възложил изпълнението й на определени хора ."
  Нужна е Нова процедура за "определяне на хората", Мила Госпожо . В това е всичкия "драматизъм" на Проблема пред родната ни Съдебна система . Тя е предадена "отвътре" и се нуждае от Дълбоко преструктуриране ...

 49. 49 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Българските съдии работят в полза на престъпността и са част от нея. За тях е особено неприятно да им се напомня за задълженията им и са особено чувствителни и активни в защитата на корумпираните си колеги. Това е тяхното разбиране за независимост.
  Да се позоваваш на Оруел е свидетелство за неадекватност и глупост.

 50. 50 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1544 Весело

  [quote#28:"etty1"]Ох, този Оруел! С него лягаме, с него ставаме. Няма по-цитиран автор, нито по-цитирано произведение от 1984.[/quote]

  И нито един верен цитат..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 51. 51 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 462 Разстроено

  Тъпа Патка !

  Не може да зацепи че обществото се нуждае от ефективен механизъм за бързо правораздаване и превенция, а не от храненици който евентуално ще се самореформират след 100 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK