Огнян Минчев: Референдум и избори заедно ще поляризират вота ГЕРБ или БСП и Борисов се надява да спечели

Огнян Минчев: Референдум и избори заедно ще поляризират вота ГЕРБ или БСП и Борисов се надява да спечели

© Надежда ЧипеваПреди седмица БСП внесе в Народното събрание близо 780 хиляди подписа с искане за референдум по въпроса да развива ли България атомна енергетика чрез строителството на втора ядрена централа в Белене. Премиерът Бойко Борисов обяви подкрепата си за допитването, но настоя, заради икономии, то да е заедно с парламентарните избори догодина и към въпроса да бъде уточнено, че "ако си "за", всеки българин трябва да изплати все едно по един мерцедес на централата". За смисъла от референдумите и какви въпроси си струва да се подлагат на национално допитване, кой ще спечели, ако референдумът е заедно с изборите потърсихме мнението на политолога Огнян Минчев.


Редно ли е според вас да има референдум по въпроса дали България да развива атомната си енергетика и то чрез един частен проект като АЕЦ "Белене"?


- При създалата се ситуация, в която една партия, претендираща да е основна политическа сила, с подобна мощ инициира референдум по въпрос, чийто отговор е напълно ясен и достъпен по силата на здравия разум, допитването трябва да се проведе. И то за да могат всички граждани в рамките на подготовката му да научат истината за това какво означава за България, за обикновения българин - не само днешния, а и още неродения, построяването на един обект като АЕЦ "Белене", който по умерени разчети ще струва над 20 млрд. лв.
След тази съвършено популистка, арогантна акция на БСП, която е в разрез със здравия разум, референдум трябва да има, защото той вече се явява не просто изискване на закона, но и на политическата логика. Хората трябва да отговорят осведомено на един важен въпрос искат ли те да има АЕЦ "Белене", при положение че цената му ще е свързана с определени задължения за всеки български гражданин.


Да, но във въпроса си БСП поставя на първо място развитието на атомната енергетика в България. Смятате ли, че хората са достатъчно компетентни, за да отговорят?


- Въпросът ще бъде формулиран от Народното събрание. Това, че една партия е задала арогантен, популистки въпрос по никакъв начин не означава, че той трябва да бъде зададен така на българските граждани. Това би било подигравка с тях.


И какво като ги попитаме искат ли да се развива ядрената енергетика чрез АЕЦ "Белене"? Да допуснем, че отговорът е "искаме", какво от това - кой ще плати огромните разходи, свързани със строителството, с контрола върху тази централа от външни за България сили и тяхното желание, след като са инвестирали в нея, да получат максималната възможна печалба? Кой ще плаща цени на тока, които ще надминават радикално днешните, кой ще плаща съсипването на АЕЦ "Козлодуй" и наличната електропроизводителна система на България?


На всички тези въпроси не може да бъде даден отговор с един арогантно зададен популистки въпрос "Искате ли ядрена енергетика?".


Тоест вие имате мнение за проекта и бихте гласували "против"?


- Не съм енергетик. Разбирам от енергетика доколкото мога да мисля разумно и да се информирам за базисни икономически параметри, свързани със строителството и развитието на АЕЦ "Белене". Като политолог имам известна представа за политическите последствия от строежа на централата.


Понастоящем България е зависима 100% от вноса на руски газ. Почти изцяло е зависима и от вноса на руски нефт, който "Лукойл" преработва в рафинерията в Бургас и ни предлага на монополно високи цени,  както и от ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй". България е зависима и от вноса на въглища от Украйна, от все още съществуващите и широко прилагани стари съветски технологии в енергетиката, които трябва да бъдат променени.


Със строителството на АЕЦ "Белене" България на практика циментира своята дългосрочна и необратима пълна зависимост от Русия в областта на енергетиката. Това, че става дума за Русия е втори въпрос. Първият е, че една уважаваща себе си държава не може да допусне подобна зависимост от каквато и да е външна сила.


Със седми блок на централата в Козлодуй не е ли същото?


- Това беше един компромисен вариант, с който правителството се опита да заобиколи най-масираните негативни ефекти от строителството на АЕЦ "Белене" и да приеме факта, че първият реактор е платен.


След като го притежаваме, следва да го използваме. Вместо да го сложим в музея или до паметника на Съветската армия и да станат два паметника в София, може да го сложим в АЕЦ "Козлодуй", за да имаме полза от него. Дотолкова има смисъл от 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".


Иначе ако България има нужда от нова ядрена мощност, нека по този въпрос се изкажат специалистите, тя би следвало да е на равнището на съвременните технологии през 2012 г., а не да се купува руски реактор по проект от 1992 г.


Как си обяснявате, че премиерът Бойко Борисов толкова горещо подкрепи допитването и дори обеща на БСП подписи, ако не им достигат?


- Ако референдумът бъде организиран заедно с предстоящите парламентарни избори през 2013 г., той ще има поляризиращо въздействие върху политическия избор на българина. Тоест референдумът ще създаде двуполюсна ситуация ГЕРБ срещу БСП. Премиерът се надява от това да спечели неговата партия, като сметката му е към ГЕРБ да бъдат привлечени много от гласовете на тези, които ще са против втора ядрена централа.


Според вас така ли ще се развият нещата, наистина ли "2 в 1" ще е от полза за ГЕРБ?


- Не смятам, че този референдум ще подпомогне ясния избор на българите. Хората трябва да гласуват в съответствие с цялостната си представа за управлението на страната, а не само в контекста на един - единствен въпрос, който и на всичкото отгоре е доста изкуствен.


Сам казвате, че референдум заедно с избори налага двуполюсния модел ГЕРБ или БСП, от което полза имат и двете партии. Така се изключва партията на Меглена Кунева.


- Двуполюсният ефект има потискаща роля за всички други партии, не само за партията на Кунева. Не знам защо тя беше изведена пред скоби с такава решителност. Засега тя е един несъстоял се проект, за него ще говорим сериозно едва след като мине през проверката на изборите.


Според вас има ли смисъл от референдуми изобщо?


- В ключови моменти в развитието на националната история суверенът, тоест гражданската национална общност трябва да вземе пряко отношение към решаването на даден въпрос от съдбовно значение за нацията. Присъединяването на България към Европейския съюз трябваше да стане с референдум.


Въпроси от подобно съдбовно значение, които засягат суверенитета на страната, би следвало да бъдат обект на референдум. В случая въпросът би следвало да бъде: "Искате ли да бъде построена АЕЦ "Белене" и по този начин България доброволно да се откаже от целокупния си национален суверенитет в сферата на енергетиката". Това ще бъде резултатът от строежа на втора централа.


В такъв случай налагат ли се промени в закона за референдумите?


- Не го познавам в детайли, но организацията на допитванията трябва да е добре регламентирана. Очевидно не е трудност да се съберат 500 хиляди подписа. Въпросът е оттук нататък - ако в България могат да бъдат събрани половин милион подписа под определена кауза, следва да се прецизира какви въпроси подлежат на пряко допитване. Според мен зададен по този начин въпросът в подписката на БСП е абсурден.


Виждате ли връзка между участието на хората в референдум и връщането на доверието на хората в политиката?


- Принципно подобна връзка би могла да съществува. Колкото повече хората бъдат въвличани във взимането на решения, толкова в по-голяма степен се активира тяхното гражданско чувство. Но не мисля, че референдумът е начинът, по който системно да се активира гражданската общност в управлението на страната.


Референдумът трябва да е относително рядко явление, което засяга много важни, принципни въпроси за развитието на нацията и за упражняването на националния суверенитет. Гражданската общност трябва да е активна при ежедневния контрол върху властимащите - това е начинът, чрез който гражданите могат ежедневно да участват в управлението.


Ако гражданите са активни само от референдум на референдум или от избори на избори, ще задълбочим олигархичното управление до абсурдна степен.


Дали се наемате с прогноза какъв ще е резултатът от парламентарните избори, ако са заедно с допитване за АЕЦ "Белене"?


- Не мога да направя подобна прогноза, тъй като има много време. Надявам се здравият разум на българина да определи неговия категоричен вот против "Белене".


Ако референдумът бъде самостоятелно, е твърде вероятно да се провали, защото едва ли ще имаме 60% избирателна активност, както изисква законът. Как си обяснявате ходът на ГЕРБ да иска да е заедно с парламентарния вот?


- Поради партийно-политически партизански интерес. За да има ясна платформа за гласуване "за" и "против". Това е малко игра ва банк и не е ясно в чия полза ще е. Очевидно Борисов смята, че ще е в негова полза, но до изборите има много време.


Ако бъде спазен законът, няма как референдумът да е заедно с редовни парламентарни избори. Възможни ли са според вас предсрочни избори, ако ГЕРБ толкова държи да са на една дата?


- Процедурата за предсрочни избори не може да е по-малко от 4-5 месеца, което прави възможен парламентарен вот през януари-февруари догодина. Според мен е твърде безсмислено предвид това, че редовните избори са в средата на годината.


Ако позволите и въпрос встрани от темата - след терористичния акт на 18 юли в Бургас наблюдатели видяха връзка между него и "небалансираната външна политика на България". Вие как оценявате водената външна политика на правителството?


- Не би могло да се прави каквато и да е, още по-малко пряка, връзка между водената външна политика и терористичния акт в Бургас. Още повече, че на този етап няма никаква яснота кой конкретно като индивид и коя организация го е извършила. Знаем, че правителството на Израел обвини Хизбула и Иран, но нашето правителство абсолютно правомерно не се ангажира с подобни изявления. Ние не можем да твърдим подобни неща без доказателства.


Каква е мотивацията на този атентат тепърва предстои да се разкрива, ако изобщо бъде разкрита. От тази гледна точка политико-спекулативни са приказките за връзка между българската външна политика и атентата в Бургас.


Външната политика на България е в съответствие с ангажиментите й като член на НАТО и ЕС. Ако българската външна политика към страните от Близкия Изток може да бъде интерпретирана като повод за този атентат, то такъв би могъл да се случи на територията на всяка друга страна член на ЕС. В Евросъюза съществува доста широк консенсус за необходимостта да се оказва подкрепа на т.нар. Арабска пролет и да се постигне стабилност чрез подпомагане на силите, стремящи се да отстранят авторитарните режими.


Дали тази политика е правилна или не, е отделна тема на разговор, но тя е общоевропейска и общоатлантическа. Не мисля, че България може да си позволи някаква особена национална външна политика в разрез с тази на европейските ни партньори. Не мисля, че българската външна политика се откроява драматично на фона на другите европейски страни и на ЕС като цяло.


Вярно е, че българският външен министър има интерес към този регион. Заедно с полския си и шведския си колежа посетиха от името на ЕС Ливан, както и други страни на региона. Конкретните  дипломатически инициативи може да са обект на отделна дискусия дали са полезни за българския национален интерес или не, но общата външна политика на България по отношение на страните от Близкия Изток е напълно в духа на европейската и атлантическата политика спрямо региона. И от тази гледна точка не мисля, че България може да си позволи драматично различна външна политика - например в съответствие с руските или китайските позиции.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Популистическа борбъ срещу популизъма...
  Ве Огнене...кат се строи нещо голямо от "външни сили" то се предполага, че договора е сключен взаимоизгодно т.е. "контролиращите централата" нема как да ни съдерат кожите за тока както искаш да внушиш на простолюдието...
  Огнене ве ндей тъка...не сме чавдарчета

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тука Минчев се изложи. Въпросът за бъдещата рентабилност на една атомна електроцентрала е въпрос твърде сложен, въпрос на който самият Минчев не може да отговори, камо ли Бай Пенчо ит Брестовица!

 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лунчо":

  Верно,не си чавдарче, а си нещо много по-недоучено.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 4. 4 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "Captain Shakespeare":

  Па ти си един академичен академик

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 5. 5 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "reakzioner":

  Хич не е сложно,само сравнявай цените на енергоносителите.
  И не се излагай, това /за рентабилността/ се учеше в трети курс.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 6. 6 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  Премиерът се надява от това да спечели неговата партия, като сметката му е към ГЕРБ да бъдат привлечени много от гласовете на тези, които ще са против втора ядрена централа

  И те трябва удобно да забравят как Боко 2 години стоя плътно зад проекта и продължи да плаща стотици милиони..Ма май подценяваме много матряла..Кой верва че Борисов иска да спира Белене..Аз- не..Утре кат я няма Хилъри да му нареди не се знае накъде пак ще се премести ветропоказателя..Нал го видехме как убедено защитава и двете тези..Да не влизам в медицинските дебри да характеризирам подобно поведение..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 7. 7 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  " Тоест референдумът ще създаде двуполюсна ситуация ГЕРБ срещу БСП. Премиерът се надява от това да спечели неговата партия, като сметката му е към ГЕРБ да бъдат привлечени много от гласовете на тези, които ще са против втора ядрена централа."

  НЕ на Белене,НЕ на БСП,но и на ГЕРБ - втория ешалон дребни кадри на БКП!

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Чудех се дали съм го чувал тоя да говори срещу което и да е правителство?!?!?!

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  При положение,че ще се прави 7-ми блок на Козлудуй,Белене става излишна,с двата си реактора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#2] от "reakzioner":

  Да ти кажа моето мнение и логика..При тая ликвидност дето я има сега с печатането на пари и очаквана висока инфлация в световен мащаб , ако в тоя проект имаще и малко леб ,досега да са ни налазили 133 инвеститора..Нема купуват облигациите на Германия на отрицателна доходност..За мен това е повече от ясен знак , е или не е рентабилен проекта..Полза от него ще имат само големите износители..Цената пък ще платим и ние и децата ни..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 11. 11 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Какво са за комунистите 20 млрд. за АЕЦ, пък какво остава за 30 млн за един референдум. Нищо пара. Само трябва да оставят електората си 2 петилетки без пенсии и готово...! Защото са социалисти!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Captain Shakespeare":

  Смехуранчо, на тебе известно ли ти е, каква ще бъде цената на нефта, газта и въглищата след 10, а след 20 години??? А потреблението на електоенергия в БГ тогава, какво ще е???

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  Абсолютно прав е Огнян Минчев! Така изборът ще бъде доведен до дилема, а това е полезно само за ГЕРБ и БСП. Потвърждава се идеята, че ГЕРБ ще играе ролята на изкуствено създаденото СДС (препълнено с хора на КДС), което благодар5ение на ДСБ успя да се измъкне от лапите на червените олигарси. Така ще бъдат изолирани по-малките партии, които имат какво да предложат. С този ход се потвърждават Крайно време е да излезем от този болщевишки модел. Мисля, че на българите трябва да се предложат значително по-големи възможности да избират.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=2864&rid=154

  ози който не се учи от грешките на историята (си), е осъден да ги повтори.”

  Сагата АЕЦ Белене все повече ме убеждава в истинността на горната мисъл. Нека си спомним една друга сага, развила се преди 30 години: Заводът за тежко машиностроене ЗТМ Радомир. Цяло поколение българи все още живее с митовете за грандиозния “Завод за заводи”, титанът на българското машиностроене. Но малко хора знаят горчивия край на тази мечта[1]. Ето и основните моменти от сагата Радомир с главни герои Огнян Дойнов и Тодор Живков.

  1. Въпреки тоталитарната държава и личното застъпничество на Тодор Живков за начинанието, БНБ отказва да кредитира без наличието на технически и икономически проект. Първоначално Дойнов се опитва да убеди БНБ (в лицето на председателя Веселин Никифоров) че “по света за такива крупни обекти изобщо не се правят предварително цялостни планове”. В последствие такъв проект е разработен и БНБ го отхвърля със становището “Продължителността е толкова голяма, че практически няма откупване”.

  2. Специалисти във тежкото машиностроене са против недообмисленото инвестиране в ЗТМ Радомир и Русе. Двамата генерални директори на ДСО “Тежко машиностроене” са възразили лично пред Дойнов. Три от съществуващите вече заводи(в Перник, Плевен и Дебелец) се модернизират в този момент и нови мощности са напълно излишни. Освен това двамата директори посочват че новите комбинати нямат производствена програма и липсват пазари за продукцията им. Десет години по-късно тези опасения се потвърждават. През 1987г. годишният капацитет на ЗТМ Радомир надвишава 3 пъти потребностите на страната, при пълна липса на пазари за износ.

  3. Строежът започва с разчет капиталовложенията да не надхвърлят 950 милиона лева. 3 години по-късно тази цифра набъбва до 1,618 милиарда. Сключен е договор с японския доставчик на оборудване „Кобе Стийл“ за внедряване и управление. Луканов информира Москва и вбесени те принуждават Живков да анулира договора с японците за да се кооперира със съветски заводи. Оказва се че съветските заводи са много назад от японците, и сътрудничество с Москва ще удължи изплащането на Радомирския завод до 50-100 години.

  4. Крайният резултат е плачевен. Заводът работи на една трета от мощността си, не успява да комплектова планираната продукция, и никога не намира пазари за нея. Комбинатът фалира 2 години преди падането на комунизма, и не успява да погаси над 600 милиона лева от инвестиционния кредит към БНБ и държавата. През 1990 Комитетът за държавен и народен контрол пише в доклад до Андрей Луканов “Подходът при изграждането на мощностите е погрешен. Не са направени предварително задълбочени проучвания за потребностите, ресурсите, пазарите и ефективността. Приетите от правителството технико-икономически показатели за високата ефективност на обекта са явно нереални.”  Нека превъртим лентата напред и проследим процеса на планиране на АЕЦ Белене.

  1. Финансирането на проекта беше общо начинание на германската компания RWE и българската НЕК. През октомври 2009 RWE се оттегля от финансирането на проекта. Защитниците на Втора атомна започнаха да мърморят, че анти-ядреното обществено мнение в Германия е виновно, но пропускат да споменат че RWE инвестира в други три атомни централи в Великобритания. Мотивите за оттегляне са: липса на енергийна стратегия за България и региона, която да потвърди необходимостта от нова мощност; липса на план за финансово структуриране; прекомерен риск от оскъпяване, тъй като прогнозите за крайната се движат в интервала 8-10 милиарда евро; и не на последно място липсата на работен проект доказващ че централата ще издържи на проектно земетресение от 8-ма степен по Рихтер. Тези рискове са абсолютно неприемливи за всеки инвеститор, защото астрономическата цена, комбинирана със липсата на перспективни пазари означават нулева възвръщаемост.

  2. Мнението на специалистите също не бива да се пренебрегва. Иван Хиновски, председател на Български Енергиен Форум, казва че България има потребност от максимум 1000 мегавата нова мощност. Ако построим 2 блока по 1000 мегавата, вторият блок няма какво да го правим. В региона се строят 5000 мегавата мощности и няма кой да купува ток от Белене. През 1990г. Великото Народно Събрание възлага на БАН проучване на целесъобразността от АЕЦ Белене. В проучването се включват 85 учени от академията, които се подписват с имената си под документа от 400 страници “АЕЦ “БЕЛЕНЕ” Изследвания и становище на Българската академия на науките“. Ето и някои от заключенията на БАН:

  - сеизмичната опасност на площадката надвишава Максималното Разчетено Земетресение(МРЗ) за реактор тип ВВЕР-1000 от 8-а степен по Рихтер. Това означава че Геологическият Институт към БАН не гарантира по никакъв начин сеизмичната осигуреност на централата.

  - високото ниво на подземните води представлява опасност от радиоактивно замърсяване на реки и водоизточници. Световният опит в изграждане на АЕЦ изисква водното ниво да е на 3 метра под най-ниската точка на централата.

  - в 30-километровата зона около площадката има население от няколко стотин хиляди души, на Българска и Румънска територия. Това налага в аварийните планове да се включат и румънските градове в региона. „В този смисъл площадката за строеж на АЕЦ “Белене” е избрана неудачно.“

  - не на последно място стой въпросът с отработеното гориво от Белене. Никой не споменава факта че руската Дума гласува закон, според който Русия след 2020 г. няма да приема отработено гориво от чужди страни.

  3. Изборът на руска технология е, меко казано, неудачен. Търгът беше спечелен от руската фирма, при условие, че ще се използва построеното и доставено оборудване от 80-те години. Оказа се обаче че старият бетон е неизползваем и всичко трябва да се разруши до основи. В процеса бяха потрошени почти милиард лева, за да се стигне до днешното положение на строеж на зелена поляна. Освен това руската технология е от 70-те години, не е надеждна и изисква пълно спиране и декомпресиране на реактора при зареждане с гориво. За сравнение румънската централа в Черна Вода разполага с канадски реактори още от 1990г, които работят с естествен (необогатен уран) и се презареждат в движение. На този фон човек осъзнава че България купува парен локомотив на цената на космически кораб. Освен това канадската технология позволява да се използва български естествен уран, без скъпоструващо обогатяване в руските центрофуги.

  В горните 3 точки виждаме че АЕЦ Белене повтаря схематично ЗТМ Радомир. И за двата проекта няма финансови и производствени разчети, не се знае цената на АЕЦ-а и на енергията която ще произвежда. И за двата проекта специалистите казват че няма потребност и пазар за такава мощност, а в случая със Белене има и огромни рискове за хората и околната среда. В третата точка и от двата проекта се вижда дългата геополитическа ръка на Москва.

  АЕЦ Белене се е превърнал в политическа дъвка с цел да се манипулира общественото мнение. От ляво тръбят със социалистически плам, как Втора Атомна означава евтин ток на корем и съживяване на икономиката. Абсолютно невярно: при инвестиция от над 16 милиарда лева няма как токът да е евтин, каквото и да говори Румен Овчаров. Българският избирател вече се опари веднъж от лъжливото овчарче, след неговите тайни преговори за цената на природния газ. Социалистите експлоатират също патриотарската гордост да избирателите си, казвайки че всяка отстъпка от Втора Атомна е национално предателство. Истината е че няма нищо българско в този АЕЦ, това е изцяло чужд проект обслужващ само руски икономически и геополитически интереси. Почти целите 16 милиарда лева ще се влеят в руската икономика, докато за България ще остане да плати сметката, плюс негативите от аварии и съхраняване на ядрените отпадъци.

  Време е избирателите да започнат да мислят с главите си и да не се поддават на емоционални манипулации. Дебатът за АЕЦ Белене не трябва да е на ниво червени срещу пембени, русофили срещу русофоби, а трябва да се претегли ползата и вредата за България. Ако не сме научили този урок от историята на ЗТМ Радомир, със сигурност ще повторим грешката. Тази ядрена грешка обаче наследниците ни няма да ни простят.

 15. 15 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#10] от "hristov19":

  Има много логика в думите ти, макар че потенциалните западни инвеститори, Франция и Германия, самите те изнасят ел. енергия, така че едва ли се нуждаят от нашенска!

 16. 16 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Иска ли България да бъдат построени 3 космодрума (един на връх Мальовица, един на мястото на Варненската морска градина и един насред мегдана на село Горно Кибичене (Симитлийско)? Те ще подпомогнат икономиката ни и ще свалят цената на космическите услуги (ако не знаете, в момента България плаща милиони евро за да може да изпрати човек, куче или кучка в космоса. Нали!?). Всеки здравомислещ българин трябва да подкрепи тази инициатива. Технологията е руска и свръхмодерна (от 1937 година). Има предложения от няколко фирми (руски и независими от никой и нищо). Моля, сънародници мои, помислете. Глас за космодрумите пуснете!!!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 17. 17 Профил на Бургас
  Бургас
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Добре де, как няма да сме зависими от Русия, като те са един от най-големите доставчици на газ в света, всяка друга доставка ще става през скъпоструващи съоръжения, които малко страни са готови да спонсорират и остават само приказките ...
  Нефт - какво са виновни българските граждани, БСП, ГЕРБ, ДПС, арменския поп и т.н., че Нефтозавода го продадоха на руснаците. Да бяха направили рефендум за това е едно, но Костов го продаде взе си процента и ...
  Ядрена енергетика - Дали да се развива или не? Ами ако има финансова изгода ще се развива, ако не няма ... Всеки говори колко скъпа била централата, а какво значение има това?? Не е ли мн по-важно каква възвръщаемост има на инвестициите?

  Браво на БСП, че успяха да направят първия национален рефендум, защото думата на гражданите трябва да има значение, но как точно ще убедят хората да гласуват с Да или Не при положение, че малко разбират от ядрена енергетика все още не ми е мн ясно ...

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#14] от "normandy":
  Последно!? От къв зор се из..а тук?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#15:"reakzioner"]Има много логика в думите ти, макар че потенциалните западни инвеститори, Франция и Германия, самите те изнасят ел. енергия, така че едва ли се нуждаят от нашенска! [/quote]
  Не е въпроса дали се нуждаят , а дали е рентабилна дадена инвестиция и дали срока на откупуване и печалба е добър..Явно не....Очаква се цената на енергоносителите плюс другите стоки да скочат до небесата и въпреки всичко никой не желае да се включи в проект ,който е минал цялата бюрократична процедура/която за ядрени мощности е убийствена/ и сега остава да се реализира..И това при положение че доклад е правен от Ейч Ес Би Си..Демек всички големи са наясно до най малките детайли..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 20. 20 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "hristov19":

  Що се хабиш да обясняваш на чугуна едно и също за Nти път?
  По-лесно ще научиш стоножка да свири на пиано, като използва и стоте си крака, отколкото да обясниш на тия дебили, че полза от тая скапана централа няма, а загубите са огромни..
  Тегли му една ....., и без това пари няма да се намерят. От кого ще ги вземат - от червените милиардери, от пенсионерите или от мунчовците? Щото други в тая държава почти не останаха.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#17] от "Бургас":
  Слаб. Седни си.
  Вземи прочети първо кое как и после се изхвърляй тук.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#12] от "reakzioner":

  Който се смее последен се смее на добре.
  За всичко това което питаш си има сметки, ама не са за всяка глава.
  След 10 години заплатите в България ще са двойни, цените около 90% от средно европейските в това число и на тока.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 23. 23 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#19] от "hristov19":

  Не знам, на мене лично ми е трудно да се ориентирам в параметрите на евентуалната сделка, дали може да бъде рентабилна или не. Не знам! Но затова пък форумът е пълен с експерти в областта! Ето Храбър, Шекспир ги рабират тези неща, учили са ги в трети курс!

 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#14] от "normandy":

  прав си въпреки че си гербер

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  е това го знаем и без Минчев.
  Явно демокрацията дава накъсо, след като отговора на подобен дебилен въпрос ще отнеме 30-40 милиона лева.

  low riders team
 26. 26 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  "Дали тази политика е правилна или не, е отделна тема на разговор, но тя е общоевропейска и общоатлантическа."
  Количеството в случая не показва качество.
  Когато всички умници с микрофон и т.н. правят единствено словооборот изхода е : РЕФЕРЕНДУМ .

  От идиоти отговор не чакам
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Поздравления!
  Блестящ анализ!
  О.Минчев - винаги на висота в анализите си...

 28. 28 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#23:"reakzioner"]Не знам, на мене лично ми е трудно да се ориентирам в параметрите на евентуалната сделка, дали може да бъде рентабилна или не. Не знам! Но затова пък форумът е пълен с експерти в областта! Ето Храбър, Шекспир ги рабират тези неща, учили са ги в трети курс! [/quote]
  От ядрена енергетика не разбирам ..Знаците , които обаче дава липсата на поне един сериозен инвеститор,ме кара категорично да смятам че има нещо гнило в Дания..Според мен има неща по тоя проект ,които масовата публика не знае..А когато нямащ цялата информация , анализа най често е грещен..Затова се доверявам на доклада на Ейч Ес Би Си и ще гласувам против проекта на евентуален референдум..Говоря против държавата да се ангажира с плащане и гаранции по тоя проект..Ако има инвеститор- да заповяда..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 29. 29 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лелка":

  да на Кунева - трети ешалон , да на ДПС - първи ешалон на ДС и стана тя ....

 30. 30 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "reakzioner":

  и какпредлагаш да се постъпи с АЕЦ-а? да се строи нещо с неясна крайна цена, но ясно е, че няма да е по-малка от20 млрд.? и като не знаеш какво ще е търсенето на електроенергия, защо залагаш непременно на увеличение? Ами ако тия 20 милиарда се вложат в други електрически мощности, в енергоефективност, в перспективни производства, биотехнологии, инфраструктура, няма ли да е по-добре? Този АЕЦ е една свещена крава с нулева полза, със същата икономическа логика можем да строим и космодрум, броят на изстрелваните спътници се увеличава с всяка изминала година.

  low riders team
 31. 31 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Да се действа!-пак е отложен лозунга във времето,а дотогава се надяват гражданството да възпита у себе си необходимите добродетели.

 32. 32 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#12] от "reakzioner":

  Да допълня- каква ли ще бъде цената след 20 г. на чушкопеците, свинските цървули и овчарските геги?
  Екзистинциален въпрос, а отговор няма!
  Добре, че си запазих огнивото и ВЕФа.
  Май си чувал за техническия прогрес и новите разработки само на партийните събрания. В такъв случай нищо чудно, че им нямаш вяра.

 33. 33 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#28] от "hristov19":

  Така е! И аз съм против референдум, защото за разлика от Минчев не вярвам в силата на здравия разум, осбено тук, на Балканите!

 34. 34 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#30] от "Comandante Marques":

  Посочи ми едно мое изказване, в което да съм искал да се строи нова АЕЦ. Абе вие четете ли въобще или го давате на автопилот???

 35. 35 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dante":

  Честно да ти кажа, не рабрах, какво точно искаш да ми споделиш. Нещо си се наперушинил, иска ти се да изпсуваш няколко пъти та да ти олекне. Ок! Давай!

 36. 36 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#17] от "Бургас":

  Ако не ти сече...
  Да ти обясня: Нефтохима може да преработва САМО руски нефт тип Урал.А консумацията ни на природен газ е дребна.За цената на газта питай Р.Овч и другарите му.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 37. 37 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "stg":

  селската ти логика винаги мери през призмата на това дали някой е или не е гербер.... Даже и сега се видя трудноста с която каза "прав си" , само защото човека постнал този анализ бил гербер ...Е и Ристов е селяк , но в случая без да му казвам какъв е бих му казал,че съм напълно съгласен с него ...така че ако си спестиш отношението си към герберите ще ти е някак си по леко .....

  ей това е една от причините да мразя социалистите,...неистово се стремят с поведението си и риториката си да поляризират нацията , да я скарат на партиен принцип..Никоя друга партия не го прави ... дори когато критикува..само тези свини бесепарите....

 38. 38 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Ако референдумът бъде организиран заедно с предстоящите парламентарни избори през 2013 г., той ще има поляризиращо въздействие върху политическия избор на българина. Тоест референдумът ще създаде двуполюсна ситуация ГЕРБ срещу БСП."

  Вчера ясно го казах това, за което гербаджиите, гушнати с червените, ме нападнаха остро, вкл. с лични обиди:

  "Съвсем вероятно ми изглежда следващият ход на Баце да е обединяването на изборите и референдума в едно - с обяснението, че хем изпълнява волята на 800 000 граждани, хем пести пари.

  Резултатът ще е убиване на всеки смислен предизборен дебат на данъци, цени, безработица, икономически растеж, правосъдие, полцейщина и т.н. - изместени от суперексперти сражения на тема "колко струва АЕЦ и колко ще е токът". В резултат на което ГРОБ и БСП съвкупно мобилизират максимума овце, наличен в държавата. Упс, без овцете на Доган - те не тичат сред други овчари.

  И после в парламента пак агата балансьор - кеф му да крепи Баце, кеф му да крепи Станишев."

  коментар 61 във
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/08/01/1879217_pravitelstvoto_e_za_referendum_za_belene_no_ne_znae/

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 39. 39 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#35] от "reakzioner":
  Аз пък те разбрах от първия път- чукча писател, не е читател.
  пп. плюсчетата сам ли си ги слагаш?

 40. 40 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dante":

  Сам! Работя в редакцията на "Дневник"!

 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  И пак кукувицата пред скоби.Много зор за министерската снаха

 42. 42 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  [quote#37:"awsed"]Е и Ристов е селяк , но в случая без да му казвам какъв е бих му казал,че съм напълно съгласен с него[/quote]
  Има си хас да пропуснещ Ристов..И първите две части на изречението се изключват взаимно..Ма карай да е весело..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 43. 43 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#37:"awsed"]така че ако си спестиш отношението си към герберите ще ти е някак си по леко ..... [/quote]
  аз какво съм виновен че повечето гербери са като тебе не много умни, а социалист може да викаш на баща си, нали всички гербери без изключение сте от видни комунистически семейства.

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 44. 44 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  [quote#43:"stg"]аз какво съм виновен че повечето гербери са като тебе не много умни, а социалист може да викаш на баща си, нали всички гербери без изключение сте от видни комунистически семейства. [/quote]
  Ахахаха ,голям плюс..Трудно се бяга от биография..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 45. 45 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "hristov19":

  Ристов когато мислиш с главата си няма да чуеш лоша дума от мене... даже напротив - изразявам съгласие и подкрепа....

 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не разбирам от енергетика, още по малко от ядрена такава! Но разбирам от други неща- например новите цени на тока, а подляра Минчев мълчи за това! То е лесно, да плещиш празни приказки срещу тоя и оня, ама друго си е, ако сам си вадиш хляба, а не да ти го отпускат в големи количества от Пиндостан! Този е само един, мръсен, долен манипулатор! Той е от хората, които рушат, а не съграждат! Той е от хората, които и майка си би продали, камо ли народа си! Във всеки случай знам, че ние бяхме изхвърлени от хай технологиите! И последното останало в този бранш- АЕЦ и то си отива! Вижте невежи, страна в която вече и чушки и домати не се произвеждат вече, е една обречена страна! Страна в която разни мутри като Боко рапона, дебелия Минчев, Миро мазното, СерГей, Пръмовата снаха, Симо горския и цялата останала политическа сволоч, само ще я крадат! Е, докато дойде бирника и заключи вратата защото няма да са останали БЪЛГАРИ тук!

 47. 47 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#40] от "reakzioner":

  Лелеееее! Ако е истина, значи е време да спрем да го четем. Вие сте един от най-отявлените комуноиди във форума. Дори и за "Дума" сте твърде червен. УжасТ!!!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 48. 48 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#45] от "awsed":

  Така е! За разлика от мнозинството негови идеологически партизани, Христов има ум в главата и умее в по вечето от случаите да го използва адекватно!

 49. 49 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#47] от "moriarti":

  Много бързо ме квалифицирахте! Сигурно сте рядко проницателен човек!

 50. 50 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "Вени Г. (възмутена от модератора Борис Казаков)":

  какво да ти кажа ... типична десебарска логика...а моята логика е следната ..Имаме една зомби партия ( дпс ) , имаме и една квазизомби партия ( атака ) ... дали ни трябва трета такава ( дсб) ами не мисля .... за да бъда коректен ще кажа , че ако има вариант първите две да зачезнат , с радост бих ви приветствал...също се отнася при въпрос - има място за една зомби партия на политическия небосклон , коя да бъде - с две ръце и четири крака гласувам за ДСБ....

 51. 51 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#45:"awsed"]Ристов когато мислиш с главата си няма да чуеш лоша дума от мене... даже напротив - изразявам съгласие и подкрепа.... [/quote]
  Ма нема лощо и да сме съгласни по дадени въпроси и да имаме различия по други..Само тона требе е лицеприятен ,щот обидите не заместват аргументите..А това дет обиди Вени не ти прави чест..Да квалифициращ инвалид човек пенсионер е повече от недостойно..А и трябва малко страх от Оня горе..Щот съдбата е често иронична и не се знае какво ти е сгласила за теб самият..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 52. 52
  awsed
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 53. 53 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#49] от "reakzioner":

  Чак пък бързо. Следя "творчеството" ви от известно време, водя си бележки и пуша лула с мъдър вид. Целият този комплекс от "натрупвания" ме прави толкоз проницателен. Някакви други въпросТчета?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 54. 54 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#53] от "moriarti":

  Нямам въпроси! Всичко е ясно!

 55. 55 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Ясно е, че сам си пляскате плюсчета, още с публикуването на "мъдростите" си. Доста комплексарско, апропо. Купете си и огледало, имитиращо корицата на "TIME". Така ще надскочите етап "имаго".

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 56. 56
  peshistiya
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 57. 57 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  [quote#55:"moriarti"]Ясно е, че сам си пляскате плюсчета, още с публикуването на "мъдростите" си[/quote]
  Това отде е ясно..По дефиниция , щот вие го казвате или щот боба и кафето така посочиха...

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 58. 58 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  [quote#56:"peshistia"]Боко или АЕЦ?-пред мен не стои такава дилема,не ги ща и двете![/quote]
  Още повече , че всички си спомняме едно интервю пред Панорама , га нещата в главата на Тиквата имаха други измерения..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 59. 59
  ръмжо
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 60. 60 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#52:"awsed"]толкова дребен паразит си[/quote]
  не мога да се засегна от недоучил комунист, на който не му стигнал акъла за БСП и го пратили в ГЕРБ

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 61. 61 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#57] от "hristov19":

  Ам така. Защитавате дуругарчето. Гледам, че навсякъде се "гушкате" и леете еднаквости безкрай. На какво ли се дължи този унисон? Ако не се познавате (их, че съм наивен!), вземете се и си кютайте в любов и безверемие, докато таковата ви раздели...
  Смешно е, когато нечие "писание" се появява във форума с пльокнато плюсче. Минава време, преди някой да го прочете, оцени и т.н. Ясно е, че автора на "писанието" е прибързал с положителна автооценка. Ако искате мога да ви обясня и принципа на лост от първи вид.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#46:"Гражданин"]Този е само един, мръсен, долен манипулатор! Той е от хората, които рушат, а не съграждат! Той е от хората, които и майка си би продали, камо ли народа си![/quote]
  Защо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на Boky
  Boky
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Брилянтно. Браво, г-н Минчев. Много обективно и професионално. Жалкото е, че подобни анализи не влияят на управлението. Щяхме да сме най-малкото в една група с Полша.

 64. 64 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#62] от "Храбър":

  Задавал ли си си въпроса това дебело нещо по каква причина се появява на разни широко гледани и четени места през последните 20 години? Кой го кани, как се издържа, как доста често преиначава фактите (да не кажа винаги).

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#64] от "ръмжо":
  Вместо да питаш непопитан, се опитай да отговориш на въпроса по същество!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66
  ръмжо
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 67. 68 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  До коментар [#61] от "moriarti":

  Аз пък да се надявам на кратко описание отде тия размисли и страсти...Наивитет..С две думи -отново проговаря другият във вас..Пророкът..Апропо, не се долюбваме особено с другарчето,ама кой ти гледа..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 68. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#66] от "ръмжо":
  За разлика от теб човека си казва мнението и не се интересува от това какви отрепки се опитват да го злепоставят без никакви доказателства...
  А ти вместо да плюеш безпричинно се опитай да докажеш защо не е прав. Вложи логика, ако тази дума значи нещо за теб!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 69. 70 Профил на kras
  kras
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Най-напред Народното събрание трябва да се произнесе с решение по въпроса, дали изобщо ще се провежда подобен референдум, защото има друго предходно решение на парламента за закриване на строителната площадка в Белене. Възможно е да се наложи другарите да си помъкнат обратно червените папки с подписите на заблудените от тях хора. Решението на Народното събрание за провеждане на национален референдум може да бъде оспорено относно неговата конституционосъобразност пред КС, до определяне на датата за неговото провеждане, а споровете за законосъобразността на резултатите от референдума се решават от ВАС.

 70. 71 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 423 Любопитно

  "Ако референдумът бъде самостоятелно, е твърде вероятно да се провали, защото едва ли ще имаме 60% избирателна активност, както изисква законът. "

  Ето тук е заровено кучето! Чрез комбинирането на референдума с изборите, ГЕРБ дават рамо на БСП за осигуряване на нужната активност за да мине референдума. Както винаги Б.Б. едно говори, но задкулисието и манталитетът му го теглят към Путя!!!

 71. 72 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Умен Огнян!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 72. 73 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  [quote#71:"dnanev"]"Ако референдумът бъде самостоятелно, е твърде вероятно да се провали, защото едва ли ще имаме 60% избирателна активност, както изисква законът. "
  [/quote]
  Много правилно заключение! Герберите просто доказват, че са по-червени от колкото ги мислят хората.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 74 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  Аз предлагам, партия, група която прави някаква подписка с държавно значение да изнесе списъка със събраните подписи в интернета където всеки ще може да провери да не би да е подписан без негово съгласие. Защото много лесно се събират подписи. Имитира се на видни места едно събиране на подписи докато в същото време друг екип изтеглил вече необходимите данни от където трябва ( имена, ЕГН-та, адресна регистрация) и ги обработва. Тоест срещу всяко име фалшив подпис.

 74. 75 Профил на limlimlim
  limlimlim
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поради специфичните качества на БГ населението, всякакви референдуми трябва да се забранят. А законодателите в Парламента да де подлагат на психиатрични и интелектуални тестове.

 75. 76 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Референдум и избори е отлична идея - покрай референдума пред урните ще застанат много хора, които иначе не биха си направили труда да гласуват.

  Партиите с твърд електорат - БСП и ДПС - ще пострадат силно от повишената изборна активност

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 76. 77 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Избори и референдум заедно от друга страна увеличават броя на участващите в референдума, което не е толкова зле. Въпросът е, че референдума се признава само ако броя на гласуващите в референдума е по-голям от броя на участвалите в последните избори. Ще възникне въпросът - кои са последните избори? Парламентарните, които се провеждат заедно с референдума или предишните. Аз поне нямам яснота по въпроса.

 77. 78 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Един референдум по темата "за или против енергийното робство маскирано като ядрена енергетика" ще съкрати агонията на нацията.

  Ако отговора е "да" всички трудоспособни и трудолюбиви хора ще си съберат багажа, а мат'ряла ще остане тук да плаща ЯДРЕНИЯ КАЗАЧОК, дето си е поръчал.

  Ако отговора е "не" мат'ряла ще трябва да си затвори човката и да се остави да бъде спасен от самия себе си. И този път спасител няма да бъде някой лъжлив политик, а "Гражданина с положителна добавена стойност" - човек, който дава на обществото повече, отколкото взема.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 78. 79 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Не е ли справедливо в референдума да гласуват само хора, които плащат данъци и осигуровки поне върху минимална работна заплата, и ще го правят още поне 20 години напред (т.е. до към 40-45 годишни)?

  Щото иначе излиза, че един ще поръчва музиката, а друг ще трябва да я плаща?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 79. 80 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#79] от "Pavlik Morozov":

  Или да гласуват само работещите на "Дондуков"

  От идиоти отговор не чакам
 80. 81 Профил на otis
  otis
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НЕ НА РОБСКАТА ПОЛИТИКА НА БСП И АТАКА КЪМ ДИКТАТОРА ПУТИН.АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО СМЕ ЗА ДСБ НО В СЛУЧАЯ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА БОЙКО.

 81. 82 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#81:"otis"]АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО СМЕ ЗА ДСБ НО В СЛУЧАЯ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ С ДВЕ РЪЦЕ ЗА БОЙКО. [/quote]


  Знаем, знаем!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 82. 83 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#28] от "hristov19":


  "Говоря против държавата да се ангажира с плащане и гаранции по тоя проект..Ако има инвеститор- да заповяда.."

  Т.е. ти си готов да харижем площадката, която ни струва един милиард на някой чужд инвеститор да си строи АЕЦ? Това е национално предателство! Никой чужд инвеститор не трябва да строи АЕЦ в България! АЕЦ-а е свързана с националната сигурност. Помисли малко по-сериозно!
  Другото, с което не съм съгласна е страха от Русия. Няма ли да сме пак толкова зависими от Русия, ако строим парова газоцентрала? Тя колко ще струва? Хайде да не си избиваме робските комплекси със страх от Русия. Не може да се говори така лаишки от Огнян Минчев:"В случая въпросът би следвало да бъде: "Искате ли да бъде построена АЕЦ "Белене" и по този начин България доброволно да се откаже от целокупния си национален суверенитет в сферата на енергетиката".
  Смешно та чак тъжно! За какъв национален суверинетет говориш Минчев? Ако чужд инвеститор строи АЕЦ в България е отказ от национ. суверинитет. Нека се потърси мнението на експерти, а не такива дилетанти като Минчев да ни учат как да бъдем суверенна държава.

  нели ангелова
 83. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Любопитно

  До коментар [#33] от "reakzioner":

  "Така е! И аз съм против референдум, защото за разлика от Минчев не вярвам в силата на здравия разум, осбено тук, на Балканите!"

  И какво според трябва да реши "здравият разум"? За или против Белене?

 84. 85 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Законът трябва да забрани на партии да инициират референдуми! Референдумът да бъде иницииран единствено от граждански сдружения, неправителствени организации или отделни граждани, стига те да са били винаги само български граждани - Гея очевидно не попада в тази категория. Ако се докаже партийно участие, да се спира каквото и да е допитване.

 85. 86 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#84] от "Дон Кихот":

  Против!

 86. 87 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Весело

  Въпросът на референдума е абсолютно ясен и според мен не подлежи на вариации. А той е :"Трябва ли България да строи АЕЦ "Белене""? Всички доводи за и против трябва да бъдат изложени при дискусиите, който разбрал-разбрал! Самият въпрос трябва да бъде максимално опростен и да не допуска никакви тълкувания, за да се избягнат манипулации и заблуди! Който при дискусиите не е разбрал какво носи на България "Белене" или от какво се лишава заради нея, няма да го разбере и от въпроса, ако подобни внушения бъдат вкарани в него. Всички други измишльотини са партийни и корпоративни игрички!

 87. 88 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  чудя ви се , потретвам че каквото и да става от тоя референдум няма никакви законови последствия, какво ще стане ако мине, някой ще извади пари ли , ми няма как да стане това, така че така наречения референдум е част от предизборните игри на БСП и ГЕрб

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 88. 89 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  [quote#14:"normandy"]В горните 3 точки виждаме че АЕЦ Белене повтаря схематично ЗТМ Радомир.[/quote]

  Абе ако от ЗТМ Радомир можеха да се всемат подобни комисиони, щяха да го вдигнат от гроба и окото им нямаше да мигне. Ама приказката "еФтина ядрена енергия", като се дава за пример АЕЦ "Козлодуй", който е съвсем друга бира, върши екстра работа като за пред главоци. Зелена енергия, червена енергия - няма значение, когато мошеници са на власт. Цените неуморно ще вървят нагоре, в крак с интересите на олигархията...

 89. 90 Профил на English Blue
  English Blue
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "Лелка":

  Много добре казано!

 90. 91 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#83:"Нели Ангелова"]Т.е. ти си готов да харижем площадката, която ни струва един милиард на някой чужд инвеститор да си строи АЕЦ? Това е национално предателство! Никой чужд инвеститор не трябва да строи АЕЦ в България![/quote]
  И де прочете че съм готов да харижем площадката..Разходите до момента или се плащат или се осребряват като участие на държавата..От просто по просто..И не са милиард ,ами са 2 ,патриотке..Това пък за чуждият инвеститор няма го коментирам..Не диалогизирам с фенове на Др..Сайдеров..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 91. 92 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#83:"Нели Ангелова"]Т.е. ти си готов да харижем площадката, която ни струва един милиард на някой чужд инвеститор да си строи АЕЦ? [/quote]
  аха само трябва да внимаваме да не ни отнесе тълпата инвеститори, която напира за там

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 92. 93 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#83:"Нели Ангелова"]Другото, с което не съм съгласна е страха от Русия[/quote]
  Къв страх , бре моме..Говорим за зависимости на енергийният сектор..Кога в това е замесена руска фирма , всички знаем що се случва..лукоил е жив пример за тия с по къса памет..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 93. 94 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#93] от "hristov19":

  Хайде престани да се правиш на умен и не ме нападай, а попитай твоя командир Костов защо продаде Нефтохима на руснаци и то за жълти стотинки? И после те са ти виновни. Да ти припомня ли как Костов, който като тебе не обича руснаците, им направи щедър подарък?

  нели ангелова
 94. 95 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1262 Весело

  [quote#94:"Нели Ангелова"]Хайде престани да се правиш на умен и не ме нападай, а попитай твоя командир Костов защо продаде Нефтохима на руснаци и то за жълти стотинки? И после те са ти виновни. Да ти припомня ли как Костов, който като тебе не обича руснаците, им направи щедър подарък?[/quote]
  Ма не е нужно да се правя..И ако ти си имащ Командири , аз немам..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 95. 96 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  До коментар [#94] от "Нели Ангелова":
  [quote#94:"Нели Ангелова"]Да ти припомня ли как Костов, който като тебе не обича руснаците, им направи щедър подарък?[/quote]Може да опитате, но използвайте числа и цитати, за да напишете колко са били активите и пасивите на Нефтохим преди сделката за продажба!

  Тогава има малък шанс да осъзнаете, че пишете глупости.

 96. 97 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#96] от "BlueWater":
  Още един седерунгел се обади. Е разбира се Костов не е виновен - нефтохима сам си е виновен и най-вече руснаците, огън да ги гори.

  нели ангелова
 97. 98 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#95] от "hristov19":

  "Командири , аз немам.."

  Възможно е. Май от командир си минал на командирка, ма то разлика няма.

  нели ангелова
 98. 99 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  тоз борисов по-голям стратег от кисинджър бе.. звучи ми като анализ на творба на някой поет живял преди 200 години - тук поета иска да каже.. иска, дрън-дрън.

 99. 100 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Има ли България , поне две степени на свобода /за развитие/, според както я дефинираш днес , Доценте . В таблицата , която диктуваш си пропуснал братска Турция и нейната Възродителна борба за права и свободи в Румели вилает ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK