Теа Денолюбова, писателка: Писането за мен не е призвание, а нужда

Теа Денолюбова

© Личен архив

Теа ДенолюбоваТова лято 19-годишната Теа Денолюбова издаде втората си книга – емоционалната и трудноопределимата жанрово "Боян", която излиза година след стихосбирката "Сложи ме на пауза".


Това е първият й проект в проза, а Боян е името, което родителите й са планирали да й дадат, ако се беше родила момче. Действието преминава през Варна, София, Лисабон, Париж, а разказите са вдъхновени от реални събития в живота й.


Книгата е на българския книжен пазар от изд. "Сиела". Редактор и на двете й творби до момента е известният български поет и драматург Елин Рахнев.
"Боян" изглежда като написана на един дъх. Така ли беше създадена или имаше известно обмисляне, колебание, преценяване?


Написах я много бързо – няколко часа, разпокъсани в два месеца. Много особен период за мен, в който осъзнах, че съм получила всичко, което тогава исках , но много рано - изобщо не бях готова.


С "Боян" се предизвиках, преживях отново всичко, от което се страхувах или което не исках да пусна и сега спокойно мога да продължа напред. Понякога миналото тежи.


Пишете често за преживяни и много лични случки от живота ви. По време на създаването на "Боян" имаше ли моменти, в които да усещате, че има определени редове, които трябва да запазите за себе си? Или показването им пред публиката не носи притеснения?


Най-големият ми страх е, че книгата е прекалено лична и не бива да занимавам читателя с най-дълбоките ми тайни, емоции, притеснения, нито пък с разговорите и чувствата, споделени с важни за мен хора, които по един или друг начин са попаднали в "Боян". Истината е, че изложих на показ най-хубавите и най-тъжните ми моменти и сега, когато ми се налага да говоря за тях, изпитвам затруднения. Успокоението ми е, че всичко, описано в книгата, е само опит за "запечатване" на онова, което е станало в действителност. Удоволствието е в случването на момента, другото е страх да не го загубим.


Сякаш се избягва книгата да бъде определяна жанрово. Как трябва да се възприема – като сборник с разкази или един по-нестандартен вид новела?


Не мисля, че жанровото определяне има някакво значение, стига написаното да носи наслада. Не обичам рамките, етикетите. Понякога хората губим много време в това да категоризираме нещата. Всичко започна с 11 разказа, при това доста странни и различни от нещата, което бях писала до този момент.Случи се така, че образът на Боян ги обедини.Тази книга за мен е щастието, което имах нужда да си доставя.


Труден ли беше преходът от поезия към проза?


Не, просто времето да започна да пиша проза явно настъпи. Преди не можех да си представя, че ще започна да пиша разкази, а сега – че ще се върна към белия стих. В момента трупам живот и за да го разкажа ми е нужна проза.


И на двете книги редактор е Елин Рахнев. По какъв начин неговата намеса се отрази на творбите?


Първо, спечелих невероятен приятел не само в негово лице, но и в това на Кольо Карамфилов, който направи страхотни корици и на двете ми книги. Елин страшно много ми помогна за сглобяването на разказите – без него щяха да са хвърчащи думи, написани в 3 сутринта. Много държа на мнението му – обеща ми, че ще е редактор на всичките ми книги, до последната, ако искам. Как бих могла да не искам?!


На 19 сте, а това е вече втора книга за вас. Кога разбрахте, че писането е призвание и защо според вас това се случва толкова рано в живота ви?


Не мисля, че възрастта трябва да е някакъв критерий – нито в работата, нито в живота, нито в любовта. При мен се наложи да порастна малко по-бързо – започнах да пиша на 10, след като загубих баща ми. Но аз винаги съм била част от компанията на възрастните, така съм отгледана, от много малка съм пълна с истории, които съм чула от тях и които сега, години по-късно, пиша. Не чувствам писането като призвание, а като нужда, много силна нужда, не знам какво щях да правя, ако го нямаше. По-скоро аз съм тази, която го призовава, която го вика и му се моля никога да не ме оставя. Тогава би ми било много, много трудно.


Какво предстои – още проза или повече поезия?


В този етап от живота ми имам чувството, че стоя на ръба на пропаст, от която трябва да полетя, но малко ме е страх, защото нямам никаква идея какво предстои. Сигурно е, че ще пиша и имам усещане, че ще е проза, просто в момента се чувствам по-удобно в нея. А и при мен тя доста прилича на поезия. Важното е да се опитвам да пиша искрено, а какво – дали разкази, роман, сценарии -времето ще покаже.


Защо избрахте да продължите живота и образованието си в Италия?


Животът на всички нас тече на няколко места едновременно, в няколко града, в няколко сърца, в мечтите на няколко човека. Сигурна съм в това. Италия е моята голяма любов и е мястото, където ще живея близките три години, докато уча. Щастливка съм, че имам малко, но много ценни и обичани от мен хора, за които да се връщам. И на плажа във Варна, и на някоя пейка пред Народния в София.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  А мен са ма планирали като Георги,понеже името на другия ми дядо е било заето

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3434 Весело

  "Писането за мен не е призвание, а нужда"

  Като дефиницията за алкохолика.
  Пие,не защото му се пие,а защото се налага.

  Да пишеш от нужда,това не е нещо похвално.
  Бие на графомания.
  По-нормалното е да пишеш,защото имаш да кажеш на другите нещо.
  Прелюбопитно е момиче на 19г. и вече с две книги....

 5. 5 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво Теа! Ти можеш!

  /не се чете/
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Италия е моята голяма любов ...
  .........
  Всъщност тази любов със сигурност се е породила от сестра й, съпругата на актьора Христо Мутафчиев, която дълго години прекара на Апенините, а след това стана преводачка в "Девня" .
  Брат й на Тейчито е небезизвестният Стефан Денолюбов, играе в Стаиричен таетър София, но и в сериали като "Етажна собственост". Пробива си го направи обаче в култовия филм "Граница", редом със Зуека, Шопов, Попйорданов, Лафазанов, Урумов, Куркински, Вълев, Ути Бъчваров...
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%28%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC,_1994%29
  Баща й беше телевизионен оператор, Бог да го прости.
  Мисълта ми е , че младата дама произхожда от артистично семейство и имам смътно подозрение, че на небосклона се ражда една многообещваща българска писателка, която може би ще прослави родината си и в Европа.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Може би съм повреден, но си мисля, че българското книгоиздаване всъщност не съществува. Писателите сами си плащат да им издават книгите, особено по-младите и по-неизвестните.
  Пожелавам на Теа да успее да се прехранва от писане!

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 8. 8 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":

  То ясно, значи. Разсъждения за живота - като на тийнейджър, няма какво да ги обсъждаме.
  Но на кого днес се случва нещо, че да се пишат разкази? Кой пише разкази на Запад, уж към който сме и ние?

 9. 9 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#6] от "СДС":

  И аз за Стефан Денолюбов си помислих, но очаквах да му е дъщеря.

 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#9] от "Dragoslava":
  Стефан има син, на 5-6 г.
  Баща й беше един от най-големите и финни бохеми на стара Варна.Оригинал от всякъде. В къщата му се запознах и с Тодор Колев, който лятно време често се отбиваше у тях на ракия със салата . Нали
  "във Варна са, братче, най-хараби момичетата.
  Варна е, братче, центъра на моретата,
  във Варна са, братче, най-хараби музикантчетата."
  Стефан е с Музикална хигамназия "Добри Христов", тромпетист - саксофонист. Сестра й е пианистка, а Христо Мутафчиев и свири, и пее. Има значение в каква среда израства един човек.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Любопитно

  До коментар [#10] от "СДС":

  И Вашата среда е подобна, очевидно.

 12. 12 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "СДС":

  Соц.-интелигенция. Изтърпяхме една селска, сега и тази ще изтърпим. Кой си спомня и за Т.Колев вече?

 13. 13 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#12] от "bobop77":
  Соц.-интелигенция. Изтърпяхме една селска, сега и тази ще изтърпим.
  ..........
  Мисля, съвсем дебело подчертах, че става дума за мая на бохеми от Стара Варна. Това са хора, чиито родители са имали къщи и в София, и във Варна, тъй като са се движли с царският двор и свита, между Двореца и Евксиноград.
  Нямаш си и понятие, за какви Европейци става въпрсос. Хора с дух, оригинално чувство за хумор и още по-оригинални житейски подходи, обичаи и възгледи. Пълен антипод на соц. интелигенти.
  Чичо й на Теа, Владимир Николов, е също актьор - в миналото най-голямото денди на София, а за неговите спектали е нямало билети с месеци напред. Става прочут в цяла България със спектакъла "Спасителят в ръжта" поставен в Младежкия театър.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 14. 14 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не отричам, прав си. Но тогава всички сме имали къщи, уви на някои от нас ни взеха и къщите и местата, за да си построят кичовите блокове и сега да прибират по 1000-2000 евро наеми от нашите магазини.
  А тези в двора на царя са били най-големите подмазвачи, кавито ги видяхме и при Симеон. Ей така се прави свита, няма друг начин.
  А Варна никога не е била център на културата, ако не беше морето, щеше да е едно еснафско гагаузко селце.

 15. 15 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#4] от "messia":

  За пореден път съм напълно съгласен с тебе! Имах намерение да кажа почти същото, че писането от нужда и незабавното му издаване е графомания. Който пише от нужда, пише дневници. Ако в тях има нещо ценно за човечеството, евентуално му го издават роднините или духовните наследници чак след кончината му...

  От друга страна съм заинтригуван да видя за какво става дума, защото като редактор на написаната "на един дъх" книга се е подписал един жив гений на поезията - Елин Рахнев

 16. 16 Профил на Health Care
  Health Care
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Малко съм скептичен, към подобни графомански изпълнения на хормонално интоксикирани тинейджъри ...

  Богата и здрава държава не се прави с беден и болен народ ! (Ain't buying no shit)
 17. 17 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#14:"bobop77"]А тези в двора на царя са били най-големите подмазвачи, кавито ги видяхме и при Симеон. [/quote]
  Не случайно чичо й е бил "най-голямото денди"! Дендита са най-големите и безполезни лешпери, чиято единствена дейност е да се умилкват и ласкаят някой влиятелен идиот!

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Мисля, че Теа има талант, пожелавам мъничко късмет и се надявам, че ще продължи с писането!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Ем... може пък да я бива, знае ли човек - късмет!

 20. 20 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#14:"bobop77"] Варна никога не е била център на културата, ако не беше морето, щеше да е едно еснафско гагаузко селце. "
  Не си наясно с " гагауизма" .Но темата е друга.От Варна ще излязат още много таланти като Теа.Ако си спомняте това е малката кукла,която се появи на ''Как ще ги стигнем.." на ТКолев.Бяхме приятели с баща й.Пожелавам й от все сърце успех.

 21. 21 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#20] от "papadok":
  Варна никога не е била център на културата, ако не беше морето
  ..........
  За сметка на това София е такъв център, че всеки който припари там автоматично му порасват крилца на гърба и похвръква нагоре към висините от дебел смог.
  Йовков, Лилиев, Добри Хростов, все хора избрали да живеят във Варна.
  Културата се е движела след двора. Както посочих и по-горе, значението на Варна не е изцяло поради наличието на море, а на лятната царска резиденция "Евксиноград". Където е Царя, там е столицата. Виж бившите италинаски, френски, английски консулства във Варна, по-големи са от кино - салони и спортни зали. За Света, това е бил вторият град в България.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 22. 22 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#21] от "СДС":

  Уважавам това, което казваш и много ми е интересна гледната ти точка (сериозно го казвам), че културата е вървяла с двора.
  Но тя е била една култура, можем само да се досетим - прекалено подражателна, шантиклер. Само ще ти припомня, че в Русе са най-величествените сгради в България като архитектура, европейският буржоазен дух най-добре бе повлиял там, дори по времето на социализма се запази традицията на най-добрите диригенти да дирижират там. За съжаление, и този град го съсипаха с провинциали.
  А единственият град в България, където българите чувстват атмосфера и обичат да ходят остана Велико Търново. Варна няма такъв художник като Борис Денев, например, въпреки много по-аристократичния и модерен живот.
  А за София никой не обсъжда, на едно мнение сме. Няма смисъл да се правят опити да се свързва София с култура. Но защо твоите бонвивани, кутуртрегери и таланти не направят представяния на книгите си във Варна, защо при най-богатата групировка нямате по-силна култура от София... ето това мога само да си го обясня с еснафщината и гагаузщината.

 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#22] от "bobop77":
  Варна, защо при най-богатата групировка нямате по-силна култура от София... ето това мога само да си го обясня с еснафщината и гагаузщината.
  ..........
  Защото днес Варна е един дребо-буржоазен град с еснафски манталитет. Освен търговия и туризъм, в никоя друга област няма движение.
  Говорех за отминали вемена. Реалността в Морската столица е бездуховна и много прагматична, да не кажа профанско-повърхностна. Миналото лято изживях катарзис! Влязох в антиквариата "Сталкер", от дума на дума се оказа, че човека е бил един от основателите на библиотека "Галактика" и преводач на "Пикник край пътя". След три часа излязох, а на другия ден пак, но в механата до нея. Но хора от този сой се срещат все по-рядко, материята е пуснала пипалата си навсякъде, зеленото става жълтеникаво, сухо, окапало. Кутлурна пустиня. Ако да водиш интересни разговори - градинката на "Филиала", където продават книги или "Сталкер".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#23] от "СДС":

  Да, жалко. Но направете нещо, винаги сте били по-свободни икономически в сравнение с другите българи.
  Да уважим и избора на хора като Я. Гърдев да изберат Варна, значи би могло по-лесно, отколкото в София. Там културата е превзета от много тесногръди профани. За жалост.

 25. 25 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#24] от "bobop77":
  Но направете нещо, винаги сте били по-свободни икономически в сравнение с другите българи.
  ..........
  Да вземем варненеца Кирил Шиваров, автор на декоративни скулптури, като лъва на Шипка или братя Георгиеви пред СУ.
  http://www.moreto.net/s.php?n=156556
  1919 г организира популярни курсуве по декоративна сулптура под открито небе, вход: свободен. Струпват се ентусиасти, от които няколко продължават пътя си като архитекти, инженери и прочие. Това е заразителния пример на силните творчески личности. Днес, Общината ще е пръва, която ще застане напреки на една такава самоинициатива. Огънят на Олимпиадата , видя сам, се носи и предава. Има символика, но не само. Връзката между градивните поколения отпреди 09.09.44 и съвремеността е прекъсната. С прекъснато сухожилие, крайникът залинява, няма движение, загнива и отпада.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 26. 26 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#25] от "СДС":

  Хубава метафора. Но напиши една история на културата във Варна и я издай. Ще видиш как веднага ще изчезнат рабфаковите кутуртрегери, които нямат нищо общо. Комунистите и до 5-о поколение си остават профани и еснафи, няма как другояче.

 27. 27 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#23] от "СДС":

  Хубав пост, писах ти плюс!... Нека да го кажем така - София е столицата на България, а Варна - Морската (лятна) столица. Така бива ли?

  Според мен обаче спорът ви би трябвало да не е за това къде е повечето култура, а къде формално има по-богат "културен живот". Иначе навсякъде има тихи и възпитани хора, носещи много истинска култура в себе си и това далеч не са само хората от "изкуството и културата"

 28. 28 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#27] от "Митев":

  Абсолютно вярно, но в София са толкова алиенирани от културата, че същите тези скромни и интелигентни хора в София сигурно са най-онеправданите и подтиснати поради ширещата се грандомания и еснафство.
  Но същото предстои да стане и в другите градове, хората да се алиениерат от местата, където живеят, да не създават култура и общества. За пример - спирит ъф Бургас
  Кога в Бургас, освен по едно време за театъра, е имало култура в Бургас. Ама какъв спирит, моля ви се? Ако продължава така след 20 г. ще има спирит ъф чалга до Александър Невски и Милко кАлайджиев ще е министър на културата.

 29. 29 Профил на Терзиев
  Терзиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  <quote>...започнах да пиша на 10, след като загубих баща ми</quote>
  Вече и писателите ли не е задължително да пишат/говорят грамотно?

 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Теа Денолюбова, писателка: Писането за мен не е призвание, а нужда.
  ........
  Изкуството понякога е Голяма нужда.
  В Голяма нужда е всеки човек на изкуството.
  Разбирайте го както искате.
  Казва ви го "човек на изкуството" в Голяма нужда.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Успех на Теа. Определено е интелигентно и чувствително момиче, а и откъса от книгата беше много добър.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 32. 32 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobop77":

  Не човъркай в раната, човече!

  Бургазлия съм и живея в Бургас, обичам си го, защото тук са родени и дедите ми! Ето затова водя тихи войни с преобладаващия възторг от развитието (културната деградация) на града ни, но както вървят нещата и като се гледам май и аз малко по малко свивам знамената и се алиенирам

  Да добавя за протокола - да, не сме имали кой знае какъв културен живот от онзи, формалния, но имахме много много култура поне на улицата и в кръчмата.

  Защото вече ми писна да ми пука и да се хабя, вместо да се фиксирам само в себе си, детето си и онова малцинство на тихи и възпитани хора...

 33. 33 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  "Убий представата на човека за ценностите. Убий способността му да разпознава възвишеното или да го постига. Никой няма власт над велики хора. Ние не искаме никакви велики хора. Но няма да отричаме самото величие, а ще го унищожим отвътре. Великото е рядко, трудно, изключително. Създай критерии, постижими за всички, до последния човек, за най-негодния, и ще пресечеш стремежите на всички, и на великите, и на нищожните. Ще пресечеш всякакъв стремеж към по-добро, към превъзходство, към съвършенство. Не си поставяй за цел да унищожиш всички храмове – ще уплашиш хората. Издигни в култ посредствеността и храмовете сами ще се изравнят със земята.

  Има и друг начин. Убивай със смях. Научи се да го използваш като унищожително средство. Превърни го в подигравка. Съвсем лесно е. Кажи им да се присмиват на всичко. ..Ако унищожиш всичко свято в душата на човека, и самата му душа ще престане да е свята за него. Убий преклонението, за да убиеш героя в човека. Няма преклонение с кикот. Човекът ще се подчини и покорството му ще е безгранично. Ще се съгласява с всичко и няма да приема нищо твърде сериозно. Опустоши човешката душа и ще получиш празно пространство, което да запълниш!"

  Айн Ранд

 34. 34 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Разстроено

  До коментар [#33] от "Митев":

  Това е тенденцията днес.

 35. 35 Профил на English Blue
  English Blue
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "СДС":

  Според мен щяхте да представите по-добре младата писателка ако бяхте обърнали повече внимание на нейното творчеството вместо на родословното и дърво. Естествено че е важно в каква семейна среда израстваш, но не е абсолютно- примери има достатъчно.

 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#35] от "English Blue":
  ...повече внимание на нейното творчеството вместо на родословното и дърво.
  .........
  Откъс от него е изложен в статията. Всеки си прави изводи сам за себе си, от тълкувател няма нужда. Изложих факти обаче, които не всеки знае и биха могли да допълнят общата картина с нови багри и нюанси. Контактът автор - читател става по-интимен, когато знаем някои малки палави тайнички - майнички.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "Митев":

  +++++++++++++++++++

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 38. 38 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#29] от "terzioglu":

  Правилна забележка. Подкрепям.
  Абе, моме, ти научи български, пък после ставай писателка!

 39. 39 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#32] от "Митев":

  Ами според мойте книги ако някъде удари субкултурата, веднага след това идва културата.
  Значи ако те ви натрапват Спирит, вие веднага си организирате театър, опера или камерен концерт.
  Лошото е, че всичко в България е принизено до антикултура и контракултура и се управлява като уж култура, за това се дават пари. Но вече има някаква средна класа, която не иска да й казват кое е интересно и сама организира нещо като култура.
  Би трябвало в по-малкия град да е по-лесно.

 40. 40 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Понякога миналото тежи."
  Да, тежко е миналото на 19 години. Толкова много е преживяла, толкова много има да ни каже.
  "В този етап от живота ми имам чувството, че стоя на ръба на пропаст, от която трябва да полетя, но малко ме е страх, защото нямам никаква идея какво предстои."
  Тук вече си права да се страхуваш, защото животът е сложен и тепърва има да го опознаваш. И то не винаги от приятната му страна.

 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Не зная дали някога ще прочета нещо от това момиче, желая й успех, но поне да чета разговора във форума ми достави удоволствие. Спокойна и добронамерена размяна на мнения и то за култура.
  Интересна ми е темата за Варна, защото и аз имам корен от там и то от старо интелигентско семейство (при всичките условия за употреба на това понятие). Все пак по-дълбокият корен на това семейство идва от Търново. Семейната памет не включва спомен за някакъв забележителен интелектуален живот във Варна в началото на миналия век, а сегашните ми впечатления не са много положителни. Все пак да не забравяме, че насилствената лумпенизация, започнала на 9.9 е съсипала всичко и навсякъде.
  Но има един град, който трайно ми прави добро впечатление и това е Пловдив. Един също систематично съсипван град, но с наистина културни традиции.

 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#40] от "xxxxx1963":

  Житейски опит, тра-ла-ля.
  Кристофър Паолини издава "Ерагон" на 19 г. и продава 25 млн. екземпляра от нея.
  Много консервативно гледаш на нещата.
  Ти би казал може би:
  о, но това е комерция, а ние говорим за литература...
  Добре, хвърли един поглед върху Рембо. На 17 г. пише стиховете, с които го знае цял свят. Възраста не е определящ фактор.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мондиана":

  За лумпенизацията е така, но би трябвало да има и обратното движение, особено сега. За жалост, не.
  В Пловдив се усеща общност на някаква интелектуална бохема, точно защото там винаги е имало повече свързана средна класа. Но като съдържание на културата може би не е като Русе, няма фестивали.

 44. 44 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "bobop77":
  Алиенирани? Не е ли малко претенциозно и необяснимо да се използва тази нищо незначеща чуждица, че и няколко пъти в толкова кратък текст? Не се ли казва отчуждени?

 45. 45 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Браво!До коментар [#22] от "bobop77":

  Mt
 46. 46 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#42] от "СДС":

  Поезия може на всяка възраст, но за проза е необходим жизнен опит и преосмисляне от дистанцията на времето.
  Езикова гимназия ли е завършила?

 47. 47 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#44] от "petarpountchev":

  Отчуждени е добре, но отчуждението на бг. се свързва с "отчужден имот" Иначе, бългаите какво имат? Един апартамент, където да ядат и един малък парцел да си поливат доматите.
  Каква култура може да искат такива хора?

 48. 48 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dragoslava":
  за проза е необходим жизнен опит и преосмисляне от дистанцията на времето.
  ..........
  За жизнения опит не е от значение възрастта.
  Това е много размито понятие, без конкретно съдържание.
  Между 1944 -89 г. българите живееха заградени в един резерват за талъсъми и "жизненият им опит" е бил талсъмски.
  В същото време жителите на ГФР не знаеха какво е цензура, виза, бедност и глад, живеен по местораждане, лагер за антипартийни вицове и тн. Те имат съвсем друг жизнен опит.
  У нас и досега повечето мъже на 40 г. живеят при майките си, на това ли му казваш "жизнен опит".
  Не знам каква гимназия е завършила.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 49. 49 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#48] от "СДС":

  Питам за гимназията, защото в езиковите гимназии пишат непрекъснато есета по дадена тема и схема. И постепенно писането става необходимост наистина.
  Жизненият опит е различен, инфантилността при някои хора е хронична и продължава цял живот.
  А момичето живее в среда на възрастни, сама го признава. В чужбина ще бъде по-самостоятелна и това ще ѝ е от полза. Има талант, дано го запази и развие.

 50. 50 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dragoslava":
  Питам за гимназията, защото в езиковите гимназии пишат непрекъснато есета по дадена тема и схема.
  ...........
  Ако е така, то дано не е учила в българска езикова гимназия.
  Досега те не са успели да излъчат нито един писател дори от среден калибър.
  Ето защо съм 100 % сигурен, че не е възпитаничка на същинска езикова гимназия ( 1-та или 4-та), а по-скоро на Хуманитарната гимназия или най-много на такава с разширено изучаване на езика ( португалски, италиански, испански и тн.).
  Може би 13 СОУ "Климент Охридски", на две крачки от тях е.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 51. 51 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#50:"СДС"]Досега те не са успели да излъчат нито един писател дори от среден калибър.[/quote]

  Защото пишат схематично, спазват изискванията.

 52. 52 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#50:"СДС"]Досега те не са успели да излъчат нито един писател дори от среден калибър. [/quote]
  Дай пример, спомени по един писател от среден и другите калибри, за да те разберем какво казваш! И ако може кажи от кои гимназии излизат писателите, щом знаеш от кои не могат да излязат!

 53. 53 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dragoslava":

  В езиковите гимназии не се учи литература и граматика. Мисленето за литература остава на ниво етноцентризъм "Какво е искал да каже... " "Защо Андрешко... " Общо взето клюкарско-полуморални теми. Защо? Ами защото се имитира философията на Просвещението. Или някакви чужди модели.
  Обратното в бг хуманитарните гимназии има желание пък за излизане от етноцентричния модел.
  Но в университета преподават литература на чужд език преподаватели, които влизат с конкурс по езика, т.е. по граматика. Затова дори и да знаят езика, от литература си нямат понятие и никога не го добиват. Дисертациите се пишат на български език. Ако въобще и се пишат или могат да се справят с родния език тези, които ги пишат. Затова и за писатели се смятат индивиди, които се хвалят със 7 научени думи на чужд език и 45-и номер на обувките.

 54. 54 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "не се учи литература, а граматика"

 55. 55 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#53] от "bobop77":
  Защо? Ами защото се имитира философията на Просвещението. Или някакви чужди модели.
  ...........
  Защото, ако помниш, езиковите гимназии бяха създадени с единствената цел да създават ДС - агенти. ДА, точно от там си ги вербуваха. Останалите бяха деца на борци против фашизма и влизаха дори без изпити, за да избиват комплексите на мама и татко, че са цървули-чираци.
  В тези гимназии бяха готвени кадри по калъп, със схематично мислене, а се учеше по система създадена от професионални съветски психо-манипулатори от АОНСУ.
  Нищо не ства от тях, и след промените са въздух под налягане.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 56. 56 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#52] от "Митев":
  Драгослава ти е отговорила.
  Посочи ми един голям български писател със завършена езикова гимназия, по - лесно ще е .
  Плеядата от посредствени гълъби, обагрили си перата като на орел, е твърде многочислена, за да изброявам всеки сивушко поименно.
  Един, само един ми посочи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 57. 57 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#55:"СДС"]съветски психо-манипулатори от АОНСУ. [/quote]
  АОНСУ = Академия за обществени науки и социално управление при ЦК на БКП, т.е. бившата българска партийна школа. Там съветски манипулатори няма, господа офицери, те си бяха във Висшите Партийни Школи в СССР.

 58. 58 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#55] от "СДС":

  Спестяваш ми доста писане. Ще трябва да черпя. )
  Опитите сега да се изкарат, че са от елитни гимназии....
  Ох, не ми се пише.

 59. 59 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#57] от "Каишков":
  там съветски манипулатори няма
  ..........
  Всички преподаватели от АОНСУ или са завършили в СССР школите, или са били на курс по психо-манипулация ( мисля, че агитация се наричаше) в същата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 60. 60 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#58] от "bobop77":
  Ще трябва да черпя.
  .........
  Лошо няма! Правим форумна среща след 2 седмици във Варна, ако искаш ела, добре дошъл си. Подробности на л.с.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 61. 61 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#53] от "bobop77":

  Темите следват определена схема - увод, същинска част (изложение - аргументи и контрааргументи), заключение ( To sum up, ...). Описание, разсъждение, по дадено начало, по даден край.
  Постепенно така се автоматизира, че става като догма, рамка, в която разполагаш всичко, което искаш да изразиш. Полезно за усвояване на нов език, но се пренася върху родния и ограничава мисленето в определени рамки.

 62. 62 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#61] от "Dragoslava":

  да, в случая и с мен е така но не е лошо да има този тип аргументация и критично мислене и в български език. Но как ще стане?
  За сметка на това се наложиха фройдистките чикиджийски анализи и се чудя как още Милена Кирова не е написала нещо за скритата хомосексуалност на Андрешко.
  Горките деца!

 63. 63 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#62] от "bobop77":

  Затова ли толкова чуждици?!
  В езиковите гимназии нивото напоследък спадна, но все още е добро. Прекалената амбиция води до надменност и арогантност даже.

 64. 64 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#63] от "Dragoslava":

  Ами то няма в университета кой да преподава критическо мислене, ти ми казваш в езиковите гимназии. Може би е имало през 90-те, когато имаше ентусиазъм да сме максимално близки до Запада. Но познавам дсота университетски преподаватели, те на никакъв език не могат да мислят критично. Поради работническо-провинциален произход и поради лошо образование.
  И друг път съм писал, българското образование е репродуктивно и възпитава в jingoism и bigotry.
  Познавам почти всички автори на учебници по Антична и Западноевропейска литература за гимназиите. Уверявам те само двама от общо 9-10 автори ползват някакъв език и при това - доста слабо. Богданов и такива като него са се погижили да няма мислещи литературоведи, за да няма кой да открие откъде е преписвал. В това отношение е гениален.
  Какво да говорим за останалите профани?
  Сега за образованието по литература. Във франция един завършващ гимназия трябва да знае един текст от старата френска литература, най-малко 5-6 критически текста върху същия текст, един-двама автори от ренесанса, върху тях поне 5-6 книги върху тях, задължително 3-4 автора от 19-и век и модернизма, критика върху тях и някой съвременен автор по желание, защото французите не признават за автори живи писатели Добави към това школата на картезианското мислене и традицията на Монтен да се пишат есета.
  Сега за рецептите за писане.
  На Запад вече се смята, че курсовете по "творческо писане" са убили литературата. Затова е интересно, че в България все още не всеки втори се е научил да пише като Кафка. Все още има уважение към литературата и някаква идея за литература.
  Която пък дразни с това, че е в някоя част нерафинирана
  Така излиза, защото както тази млада дама си е избрала да се изявява в традицията на реализма, която е най-силната традиция в българската литература. Влагането на някаква парапсихология към реализма ти дава К.Терзийски, а като прибавиш и малко позьорски скепсис и ето ти гювеч като Г. Господинов.
  Но още 2-3 таланта като Денолюбова и след 2-3 години никой няма да си спомня, че е имало Георги Господинов, ще остане само лош пример с "историята си на кенефа"
  Няколко души в Пловдив са се заели да нпишат оригинални учебници по литература, всички те са с по един класически език и два западни, защитили са на Запад и ако издадат учебниците по литература, всички тези, които сега ги слушаш какви специалисти са, отиват в девета глуха.
  Ако имаш желание да пишеш, ще те свържа с тях.

 65. 65 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Във Вашите очи аз съм абсолютен профан, защото не чета почти никаква критическа литература и не се влияя. Вие ми стигате.
  Даже гледах Зануси в нета, но ми се видя доста умозрително.
  "Бъдещето съществува в настоящето". Моето увлечение е английската литература и английското кино. Сега съм в период на преситеност и следя само новините в нета. Пък е и лято.
  А Теа прави своите житейски разсъждения под влияние на възрастните, сред които живее. Те ѝ помагат да не среща почти никакви препятствия по пътя си. Дано това не ѝ навреди. Животът е борба, колкото и банално да звучи това.

 66. 66 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#65] от "Dragoslava":

  E, не. Не давам оценки. Само казах, че има достатъчно хора, които се грижат целенасочено в литературата да останат само профани. В университети, в медии, в БАН даже. Авторът на "историята на кенефа" е научен сътрудник в БАН.
  Къде са тогава профаните, питам?

 67. 67 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Весело

  До коментар [#66] от "bobop77":

  Най-превежданата съвременна книга. И най-издаваната.
  Но ... в Англия не.

 68. 68 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#67] от "Dragoslava":

  Коя?

 69. 69 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#68] от "bobop77":

  Тази, за която пишете в предишния си коментар. На 19 езика, но на английски в САЩ, не в Англия.
  Има я в нета и се опитах да почета, но мисля че е губене на време. Единствената съвременна книга, която съм прочела, е "Стъклената река". Ще се опитам да гледам и филма.

 70. 70 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#69] от "Dragoslava":

  На българския книжен пазар има доста примери за преводни книги боклуци. Лично се познавам с издателите на Г.Г. в САЩ, едни много интелигентни хора от Рочестър. няма да ти казвам какво е мнението им за книгата и как съжаляват.
  Преводачката на книгата на френски преподава на 3 фризьорки и 2 чистачки българки имигрантки в Париж Българска филология.
  Халхабер си няма нито от българска, нито от френска литература, но за пари би превела и упътване за клозетното казанче.

 71. 71 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  На 5 човека съм давал книгата да четат на английски.
  Всичките бяха с роден английски език. 2 отказаха да прочетат и ред само като прочетоха заглавието "Natural Novel" а другите искаха да повърнат след първите 3 стр.

 72. 72 Профил на trooo
  trooo
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Я не говорете за варненска бохема и стар варненски род.Баща и беше едно парвеню, а майка и се нанесе в дома на жена му, умираща от рак, но все още жива -истински прекрасен човек и тогава започна да се разпорежда с дома , мебелите и всичко на горката жена.Дълго време Катя, бе в лоши отношения с децата му, но като истинска селянка, продавачка в Кореком разбра, че те са и полезни за пробутването на дъщеря и Теа в някакви среди и връзките бяха подновени с пълна сила.Представянето на първата книга бе в Археологическия музей,съпроводено с пиано и сервитьори, които разливат вино на деца, нямащи 18 години.Книгата струваше 10лв.Изключително нахално за първа книга. Не знам наем дали е плащан наем в Музея или всичко е шуробаджанащина по български.Книгите не струват-чиста графомания.Може още много да се пише, но няма смисъл.Животът е по-силен и поставя всеки на мястото му.

 73. 73 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Ето, появи се нова сюжетна линия.

 74. 74 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 840 Весело

  До коментар [#72] от "trooo":

  Както се казва, разровиш ли го ще мирише

 75. 75 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#70] от "bobop77":

  До коментар [#71] от "bobop77":

  А какво да кажем за преводите на чужда литература на български? Най-пресен пример: подариха ми 'Доводите на разума'('Persuasion') на български. Аз съм я чела в оригинал, но реших да видя какъв е преводът. Сякаш тече гладко, но е достатъчен фактът, че Persuasion e станало Persuation на страницата с оригиналното заглавие. Издателството, по неведоми причини, се е изкиприло с името 'Мърлин Пъбликейшън'. Сигурно са имали предвид 'Мърляви публикации'.
  Но не са виновни само самонадеяните преводачи - къде са коректорите, редакторите и.т.н. Когато четеш някоя обява за работа, се шашкаш от високите и многобройни изисквания, но когато погледнеш свършената от предполагаемия професионалист работа, се чудиш кой е допуснал подобна небрежност и невежество!

  А това, че хора, които не владеят добре чужди и класически езици, се осмеляват да пишат учебници по литература - защо ли все още се стъписвам от подобни явления!

 76. 76 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#75] от "princess_x":

  При всичките недостатъци, преводачите поддържат жив езика, но трябва да се съобразяват с убогия език на медии и журналисти, за съжаление.

 77. 77 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#64:"bobop77"]Няколко души в Пловдив са се заели да напишат оригинални учебници по литература........
  Ако имаш желание да пишеш, ще те свържа с тях. [/quote]


  Бобоп77, случайно да познаваш пловдивчани не с вербална, а с аудио-визуална настройка (като моята), за да ме свържеш с тях?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK