Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите: Правителството трябва да свали ДДС за храните до нивото му в ЕС

Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите: Правителството трябва да свали ДДС за храните до нивото му в ЕС

© Георги КожухаровЦените на 10 най-евтини основни храни замръзват до октомври в няколко търговски вериги, ДАНС и НАП започват да проверяват "финансовите потоци" по веригата от животновъдите до рафтовете на магазините. С това ще се запомни за потребителите седмицата, в която при премиера всички по тази верига се събраха на "бурна" среща, в която не се стигна до никакъв извод. На нея всички обявиха, че работят на загуба, а земеделският министър се зачуди каква е ползата тогава от субсидиите, отпускани от данъците в полза на животновъдите. Какви са изводите към момента за един от браншовете в този дебат - разговаряме с Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на "Тандем В". 


Започнаха ли вече във вашия бранш проверките на ДАНС и НАП?


- На мен никой не ми докладва дали са започнали. Нямаме информация от наши колеги. 
Притесняват ли се фирмите в бранша от нещо, на което може да се натъкнат проверяващите при това странно участие от страна и на ДАНС?


- Фирмите, които работят "на светло", са най-проверяваните стопански субекти в страната, така че те няма от какво да се притесняват. Ако отидат да проверяват там, където се работи "на тъмно", е друго.


Имате ли приблизителни данни за сивия сектор във вашия бранш?


- Всички говорят с най-различни проценти, така че аз не мога да се ориентирам. Не мога да се доверя на нито един източник за достоверно съотношение между "сивите" и "светлите" фирми. Големият проблем е, че тези, които работят "на светло", при всички тези активности поемат всичко върху себе си. Те са данъкоплатците, те правят големите разходи за всичко коректно и всъщност страдат най-много от тази нелоялна конкуренция.


От срещата при премиера излезе, че всички по веригата работят на загуба. Как се получава това?


- Месопреработвателите не работят на загуба, но са все по-близо до нулата. Определени месеци имат загуба, но генерално за годината, който работи на загуба, много бързо приключва. Така че аз разбирам, че определени медии, хора и като цяло нагласата у населението към производителите е много негативна, че са печалбари, че са мошеници, че забогатяват на гърба на потребителя, а всъщност всички подценяват факта, че единствено производството създава добавена стойност, която се разпределя впоследствие между всички други, които не произвеждат. Производителят създава работни места, плаща данъци в бюджета, но най-важното - създава потребители, които да могат да купуват стоките. Затова е много важно всяка фирма да печели, за да може да се развива и така да увеличава доходите на своите служители. А когато губи – става обратното и фалира. Да, в България много обичаме да видим как някой е паднал, как е фалирал, но това не носи нищо добро и на тези, които се радват.


Какво от ваша гледна точка се получава по веригата до крайния потребител, след като субсидиите за животновъдите не могат да доведат до това да потискат цените?


- Нека да приключат проверките и да видим каква е истината. Пак повтарям, месопреработвателите, които работят на загуба, вече не са на пазара. Тези, които все още работят, го правят на ръба на оцеляването, а всяка фирма трябва да се развива и да увеличава доходите на персонала си. Когато има губеща икономика, доходите падат и това е лесно за разбиране.


Тоест вие разчитате тези проверки да покажат цялата картина?


- Определено всички, които работят "на светло", имат огромното желание картината да стане ясна.


Какво се случи с цените на суровините във вашия сектор от началото на годината?


- За 2011 г. суровините поскъпнаха с 14 на сто, а колбасите – само с 2 процента. От началото на тази година цените бяха относително стабилни на тези повишени нива. Причината за увеличаването на месните суровини в ЕС е огромният износ за Китай, за който и най-големите предприятия в Европа не могат да смогнат. Китай се отвори изключително много в потреблението на месо. През тази година повишените цени останаха на високо ниво, но само за миналата седмица нараснаха между 4 и 6 на сто за отделните видове и категории месо. Тоест на килограм месото поскъпна от 10 до 30 евроцента. И при увеличени горива, електроенергия, свито потребление, комбинирано с повишаващи се цени, поскъпването е неизбежно. В допълнение свиването на потреблението вдига производствените разходи.


Ако тази тенденция от миналата седмица продължи, смятам, че в момента, в който водим този разговор, вече цените на месопреработвателите са около нулата, колкото да си покриват разходите. А вероятно някои ще слязат и по-надолу. 


Каква част от суровините, с които работите, са български?


- Известно е, че поради това, че животновъдството у нас е много символично, България няма никакъв шанс да задоволи вътрешния си пазар от собствено производство. Затова ние сме 100 процента зависими от цените в ЕС. Те пък са по-ниски от родното производство, защото там субсидиите са 3-4 пъти по-високи от тези за българските животновъди. Това е недостатък на общата селскостопанска политика, което веднага постави новите страни на по-задна позиция в свободната пазарна конкуренция.


Как се промени потреблението на вашите продукти от началото на годината?


- Спадна с около 15 на сто. През 2011 г. спрямо 2010 г. свиването беше със 17 на сто. Година по-рано -  с 9 на сто. Тоест трендът е низходящ.


Излиза, че не може да се сбъдне прогнозата на премиера, че потреблението ще бъде двигателят на българската икономика...


- На мен ми е много трудно да съм сигурен във всички тези цифри, защото у нас най-трудно е човек да намери достоверна информация. НСИ не получава цялата информация за българския пазар заради наличието на сивия сектор. Това лято, от началото на юни, месопреработвателите свалиха цените, за да отговорят на свитото потребление. Почти всички фирми го направиха. Това също е за сметка на преработвателите. И като съберем факторите, които формират цените, които растат, и добавим намаляващото потребление, не виждам кой може да се ангажира с реални прогнози за цените.


Това, че сте свалили цените, не се ли отрази на качеството?


- Не мога категорично да отговоря на този въпрос, защото смятам, че когато човек прави реверанс, той го прави, без да пипа качеството. От друга страна, Законът за храните ни задължава да изписваме коректно съставките на етикетите. И ако се направи проверка, това винаги може да се провери дали е коректно. Така че наизуст не можем да говорим.


Сега се оказа, че няколко вериги замразяват цените. Кой ще плати замръзването?


- Веригите са поели ангажимент да задържат цените на най-евтините продукти. От колбасите участват единствено кренвиршите. Не смятам, че това би създало голям проблем на месопреработвателите.


След октомври, когато изтича този ангажимент, какво очаквате да се случи?


- При наличието на толкова фактори, които водят до увеличаване себестойността на продуктите, е много трудно да се ангажираме кога и с колко ще се коригират цените, но то е неизбежно. Големият проблем е в ниската покупателна способност.


Наскоро Комисията за защита на конкуренцията обяви, че търговските вериги са поели ангажимент да подготвят нови условия по договорите с доставчиците. Предложиха ли ви вече нови договори?


- Анексите към договорите се подписват в началото на всяка година за променените условия. Аз поне не съм чувал да сме поканени да преподпишем анексите. И проблемът с неравностойното положение в тези договаряния е световен. Големите вериги имат далеч по-голяма сила в този процес по съвсем прости причини. Производителят е инвестирал твърде много пари в производствени мощности, персонал, ноу-хау, системи за контрол и т.н. Той, за да обслужва кредитите по тези инвестиции, трябва да си реализира продукцията. Българският пазар е свит, търговските обекти са много. Според мен експанзията на търговските вериги в момента е по-голяма, отколкото са възможностите на страната. Веригите са потиснати от ниската покупателна способност и започват да търсят най-ниски цени. Нещо повече, те се конкурират на базата на тези ниски цени и оттук идва натискът върху българските производители и техните доставчици. Освен това техните управления са в чужбина. Българските мениджъри на чуждестранните вериги си получават годишните цели от чужбина. Те дори не могат тук да ги коментират. Пазят си работните места и са много трудно отстъпчиви.


А производителят, ако не продава във веригата, той просто няма къде да компенсира този обем, защото веригите продават много. Това е истината. Затова трябва да се намери баланс в тези отношения, така че производителят да може, освен да оцелява, и поне малко да се развива. Той не е просто един доставчик на стоки, той преди всичко създава потребители. Така че веригите имат интерес да поддържат българските производители, защото те им доставят и потребители.


В другите страни тези взаимоотношения по-прости или по-сложни са, защото там например хората са по-платежоспособни?


- Там проблемът е много по-тежък и по-развит в сложността си, отколкото тук. Там отдавна вече стоките са изродени под натиска на веригите за ниски цени. Тоест конкуренцията е полезна до един праг, след него има негативен ефект върху качеството на стоките. Като чувам, че при някои стоки веригите взимат по 70-80% от цената на производителя, не ми го побира съзнанието.


В България какво е съотношението?


- Това са търговски тайни, които аз не мога да оповестя, защото ще бъда осъден от тези, с които съм подписал договорите. Мисля, че проверките могат да установят.


Веднъж годишно подписвате анексите, а колко често можете да променяте цените?


- Когато се понижават цени – това става в най-кратки срокове, а когато се повишават, производителят трябва да информира търговската верига минимум един месец по-рано. А нашите доставчици на суровини нямат никакъв ангажимент да ни информират, че след един месец ще се вдигат цените. На нас ни ги вдигат от днес за днес. Което означава, че автоматично в този момент разходите ни се вдигат, защото делът на месото в крайната цена е най-голям. Но оттам нататък има опаковки, обвивки, транспортни разходи, кланични разходи, фира, подправки и т.н. Така че, когато някой смята цената на килограм сирене, на литър мляко или килограм салам, това е сложен процес и трябва да се разглежда комплексно, а не популистки и повърхностно.


Могат ли да българските преработватели да компенсират тази ситуация с износ?


- Не. Износът е толкова символичен, че можем спокойно да кажем, че го няма.


Какво може да направи държавата от ваша гледна точка в така заплелата се ситуация?


- Може да свали ДДС за храните от 20 на 10 на сто, но не повече от 10 процента, защото в повечето страни от ЕС той е от 0 до 10 на сто. Румъния си сваля ДДС от 24 на 9 на сто например.


Това няма да намали постъпленията в бюджета, даже ще ги увеличи. В допълнение към тази стъпка трябва да се задължат абсолютно всички оператори с храни да се регистрират по ДДС. Броят на внасящите 10% ще е много по-голям от броя на внасящите сега.


Освен това стимулът за крадците на ДДС при 20 на сто е по-голям. Повечето биха предпочели да спят спокойно и да плащат 10 на сто ДДС. И третата мярка е при влизане в сила на 10% ДДС всички стоки трябва да слязат с 10 на сто. Тези три мерки, приложени едновременно, ще дадат доста добри възможности за повишаване на потреблението в България.


На срещата при премиера разказахте ли този план? 


- Той очевидно е доста силно мотивиран от някого да не разговаря на темата ДДС, но в момента, в който му казахме за съчетаването на мерките, показа, че това го заинтересува. Смятам, че трябва да има още разговори по темата, защото такова предложение има своята икономическа логика и смятам, че силата на аргументите е достатъчно голяма, за да бъде убеден премиерът в ползата от такива мерки. 

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Любопитно  И да го свалят > все тая.

  Няма да паднат с 10 % цените.

  Само ще гушат повече и ще тъпчат колбасите с изрезки, дупета, хрущяли, сланина, соя и много сол за вкус !!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите: Правителството трябва да свали ДДС за храните до нивото му в ЕС

  Това е ЕРЕС!!!
  Да се разпне!!!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  1)Голям процент от хората у нас го карат на хляб и мялко, чат-пат месо за готвене, и въобще не стигат да продукцията на колбасарите. От тази гледна точка ако ще да се намалява ДДС може да е само за хляба, прясното и кисело мляко, бялото сирене и изварата! Останалото се потребява от значително по-малко хора с по-големи доходи
  2) Няма ли някой тук да ми се жалва, че ДДС на всичко трябвало да се намали, вкл. и на луксозните возила?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Икономиката "заспа".Потреблението се свива непрекъснато.Вървим по спиралата надолу.

 5. 5 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 490 Неутрално

  А какво ти разбира премиера от ДДС

 6. 6 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#1] от "barcelonski":

  Пазарът търси кренвирш за 5 лв и производителите го дават. Смятай докато стигне до крайният потребител - 20% ДДС, 30% за търговската верига (минимум), все пак някой процент печалба и за производителя. Колко трябва да е като себестойност този продукт? И какво да има в него за тази цена?

 7. 7 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Весело

  ЛЪЖИ, ЛЪЖИ и пак ЛЪЖИ. Въххх горките те едвам изплуват над нулата Познат месар винаги ми е казвал - "В мръвката има много сладка работа" На уважаемият господин суровината да му е без пари пак едвам ще вързва двата края
  Другият проблем, е че вече в БГ не се гледат достатъчно животни. Ако разчитаме на собственото месо не можем изкара и 10 дена без внос. А сме били на второ място по производство свинско месо. За да има внос трябва да се плаща. Не е като едно време - завличаш селяните, те чакат с месеци да се сетиш да им платиш предварително съгласувана цена на суровината с другите месари (месопреработватели) При внос на месо хватката с картел по изкупната цена няма как да стане

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2941 Весело

  "...на 10 най-евтини основни храни замръзват..." - като няма какво да прави дяволът си ... Пазарът си "тече" както винаги, но в БГ е повече от тихичко.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Във "Винету" като няма какво да ядеш, отиваш и си убиваш я бизон, я друго. Видно е, че правителството и премиеринът, водени от прочетеното, работят по въпроса, тъй щото пазаруването в магазина да стане някаква вредна приумица на бледоликите.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 10. 10 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Освен това техните управления са в чужбина. Българските мениджъри на чуждестранните вериги си получават годишните цели от чужбина."
  Нека да видим ГФО-тата на веригите за миналата година и тогава да преценим кой работи на загуба. Защото и те твърдят така, но реално най-големите парчета от баницата са при тях. У нас обаче е по-удобно да се демонизират производителите, понеже са българи, а по подразбиране те трябва да са измамници и крадци. Но именно голяма чат от производителите бяха принудени да съкратят работни места за да оптимизират разходите. Не за да си купят Бентли, а за да оцелеят. В същото време, на търговските вериги им "спускат" още по-високи цели за следващата година, без възможност за обсъждане, а местните мениджъри от кого да ги вземат тези пари?

 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 370 Неутрално

  необразованите са бедни, никой на никого не може да попречи да се образова, другото са цигански оплаквания

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 867 Неутрално

  [quote#1:"barcelonski"]Няма да паднат с 10 % цените. [/quote]
  Но ще се увеличат печалбите на предприятията, ще укрепнат, и всички добри последици от това... Защо смяташ, че едно стабилно предприятие е вредно за държавата?

 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Напълно безмислена статия! Проблемът не е в нито едно от изброените неща, а защото следствие на стопанската разруха през последните 3 години заплатите паднаха 2-3 пъти, а пенсиите са замразени. В същото време има ръст на данъци, такси и консумативи, които няма как да не платиш. Ако преди си взимал 1000 лв.(напр. продавачка в София или курортите) и задължителните плащания са били 200 лв. за покупки са ти оставали 800 лв. Сега вземаш 500 лв., задължителните са скочили на 300 лв. и "за пазар" ти остават 200 лв., т.е. 4 пъти по-малко. Кого го е грижа, дали ДДС ще е с 10% повече или по-малко, ако за покупки имаше 4 пъти повече пари?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Весело

  Понеже много обичам да проверявам когато някой започне да ми се прави на беден проверих тук там
  Значи за 2010 г.
  ТАНДЕМ-В
  Управители КИРИЛ МАРИНОВ ВЪТЕВ
  ДАМЯН КИРИЛОВ ВЪТЕВ

  КАПИТАЛ - 5000 лева Смях в залата
  а иначе числата;
  Печалба за 2010 - 1 927 000 - не е хич да няма и да караме на загуба
  Разходи за заплати - 3 336 000

  Сега интересното :

  Разходи за външни услуги - 4 902 000 !!!

  Не разпределена печалба от минали години: 4 700 000

  В баланса има натрупана печалба от: 7.222 000 лева - пак сме били на загуба D

  Има доста интересни цифри в отчетите ама нямам време да ги ровя. разходите за реклама са интересни

  Пак сме били били на загуба DDD

  Активи : 10 718 000 лева

 15. 15 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Основният грях е на очилотото от Световната банка. Три години то работеше упорито да охлади икономиката и успЕ: турна я у фризера и ся ГРОБ се чуди що тя не мърда (безработицата расте, а цените скачат).

  Щото отеб@ха дребния и средния бизнес с административно-данъчен рекет и тормоз. Щото изпразниха джобовете на хората и нямат с какво да купуват стоките и услугите на дребните и средните бизнесмени. Което още повече закопава дребния и средния бизнес - ей това е порочната спирала надолу, в която Дянков вкара икономиката.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  И да свалят и да не свалят... "Колбаси" не консумирам! Особено "български". И кучето не бих си хранил с такова "нещо" като "български колбас"!

 17. 17 Профил на firefall
  firefall
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#15] от "Вени Г. (възмутена от модератора Борис Казаков)":

  То "планът" му беше да каже "кризата свърши" (няколко пъти при това с надеждата предишния да не са го чули) и хората да плеснат с ръце и да почнат да "потребяват".

 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#14] от "odysseus":

  Защо не сравниш с данните за 2011. Сигурен съм, че ще намериш разлика. И кое ти интересното в разходите за реклама? Дай коментар и за външните услуги, че явно си впечатлен. Не ми излизай с обяснението на всезнайкото, че видите ли това било начин да намали печалбата. Не може да има такива реални разходи ли?
  И като си тръгнал да ровиш, както казах, извади и на Кауфланд отчета например. Там пък разходите за външни услуги какви ли са? А какви ли реинвестиции имат?

 19. 19 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  [quote#12:"shumkar"]Защо смяташ, че едно стабилно предприятие е вредно за държавата? [/quote]

  защото е гербаджия?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 20. 20 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "firefall":

  И кои колбаси са по-добри? Сподели с нас великият си потребителски опит. Анализ ли им направи, че го разбра? Смяташ ли, че немският кренвирш за 2 Евро е по-добър?

 21. 21 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#18] от "gogo2011":

  Като се публикува отчета за 2011 ще видим Но тази натрупана печалба в баланса отчитат и предишните трендове на размера на печалбата включвайки и сезонните колебания (месеците, които уж сме били на загубва)

  За външните разходи трябва документната база да е налична, услови и и ред други важни неща. Вярно имат и кредити, но е важно да отчете колко са взели пряко в производството

 22. 22 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#20] от "gogo2011":

  А за "Кауфланд" те не са производители на продукти с качество под въпрос

 23. 23 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#21] от "odysseus":

  Не защитавам Вътев или който и да е производител от бранша. Смешно обаче да си мислиш, че за предприятие с такъв размер печалба от 2 милиона е голяма. Или ти се струва твърде много, защото не може български производител да се замогва на гърба на обикновения потребител? Ако работи, ще печели. Това е нормалният процес.
  Като нямаш информация за външните разходи и рекламата, не повдигай въобще въпроса.

 24. 24 Профил на craigy
  craigy
  Рейтинг: 507 Неутрално

  ДАНС ще проверява злите производители. Направо да викат и армията за да ги закриват централно. Пазарната икономика да важи само за отчелите се по веригата. Капитализъм е все пак... български вариант. А май всичко е далеч по просто - някой пречи на наши хора и трябва да го отстраним. А това да се иска по-мисъл ДДС е богохулство и подстрекателите трябва да се избесят...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 25. 25 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#22] от "odysseus":

  Но продават множество продукти с качество под въпрос, а за сметка на това печалбата им не е никак малка.

 26. 26 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#2] от "traveler1":

  Гледай сега - в България данъчната система страда от едно основно нещо - неплащане на данъци. С тази цел се направи плосък данък 10%, което е много ниска ставка, за да се изсветлят доходите на хората и това определено даде резултат. Но за да се компенсират ниските приходи от подоходни данъци се поддържа недиференцирано ДДС за всичко. Това има и ефект за привличане на чужди инвеститори - тях не ги интересува размера на ДДС, тъй като се регистрират по закон за ДДС и в крайна сметка го плащат за много малко неща. В другите страни, където има диференцирани ставки за ДДС преките данъци са много по-високи и така. Не знам кое е по-добрият вариант за хората, защото много зависи от това какви диференцирани ставки биха могли да се въведат и какво потребяваш. Но докато имаме ниски преки данъци, ще имаме високи косвени.

 27. 27 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Проблемът изобщо не е в 20% ДДС. Проблемите са изказани достатъчно ясно. Аз мисля, че така нар. месопреработватели са много - и като брой, и като дял в търговията с месо. Месото се консумира преди всичко охладено/замразено и много по-малко преработено на колбаси. В Германия например има много месарници, цените са като у нас. Но в интерес на месопреработвателите и веригите, у нас се експлоатира до дупка "поевтиняването" на колбасите, абсолютно за сметка на качеството. Пълни са със сол, желатин, може би и туткал. Аз колбаси не ям! Та колко % от месото се консумира прясно и колко на колбаси? И как е например в ЕС?

 28. 28 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#23:"gogo2011"]защото не може български производител да се замогва на гърба на обикновения потребител?[/quote]

  Виж колко добре го каза Замогва - До кога някой ще замогва на гърба ба българите ??? Защо в Германия като се утвърди и приеме от всички страни дадена производствена политика всяка една от страните стриктно я спазва. Защо в БГ всеки се опитва да е на гърба на другите. Сега когато вече няма дойни крави - селяни, които се занимават със животновъдство, които периодично да завличаме и трябва да внасяме и плащаме на 100 % ревем в самите му думи има мерак за картел на цените на суровини. Защо не се организира и не затвори цикъла. ??? Защо след като се прие стандарта "Стара Планина", който между другото им гарантира много перспективна пазарна ниша. Месец след лансирането на стандарта, започнаха опити за манипулиране и надхитряне на контролните точки и се оказа, че тъпчат без да подбират животински протеин И още нещо защо бразилското месо, което се продава из цял свят за сега има най-добрите химико-биологични показатели оставяйки след себе си местни продукти на Дания и Германия. Имай предвид че датчаните имат най-доброто селско стопанство в цяла Европа
  Аз нямам нищо против да си печелят. Но да го правят първо след като те си свършат работата както трябва, а не само шашми и кой по -олям дявол ще излезе !!!

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#9] от "Dehumanizer":
  ++++++++++++++++

 30. 30 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#26] от "ugi":

  Приказките за низки данъци са чисто иезуитски методи за въздействие. От една страна е истина, обаче като вземеш да смяташ на 100лв изработени колко данъци, такси и акцизи плащаш направо свят ти се завива. Чуждите инвеститори заобикалят България като чумава територия, заради една камара абсурди, най големия от които е държавната и общинска бюрокрация. В същото време потреблението е клонящо към 0 или по-скоро към санитарния минимум. Външните пазари са стагнирани. В такава ситуация нашите управляващи вместо да предприемат радикални стъпки за промяна на ситуацията в икономиката, те просто стягат въжето около шията. До 1 -2 г резултатът ще е 100 осигуряващи ще хранят 100-120 не осигуряващи се. Е как може тази стратегия да е печеливша или пък перспектвна.
  За мене перспективата е ясна - пълна безперспективност и след това потоп!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Няма такова ниво. В Дания е 25% в Англия - 0%.

 32. 32 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "За 2011 г. суровините поскъпнаха с 14 на сто, а колбасите – само с 2 процента." Съвсем нормално е и отразява съдържанието на месо в колбасите.
  "животновъдството у нас е много символично" В това е цялата истина.
  "Затова ние сме 100 процента зависими от цените в ЕС. Те пък са по-ниски от родното производство, защото там субсидиите са 3-4 пъти по-високи от тези за българските животновъди." Абсолютна глупост. ЕС не е ТАМ. България е част от съюза. Истината е в по-горният цитат. След като в България не се произвежда не може да се вземат субсидии.
  "Спадна с около 15 на сто. През 2011 г. спрямо 2010 г. свиването беше със 17 на сто. Година по-рано - с 9 на сто. Тоест трендът е низходящ." Тоест, народа гладува.

  Казаното до края не подлежи на коментар. Пълно е с глупости. Чул човека нещо и си вади изводи и коментира. Смешник.

 33. 33 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Гневно

  Стига с тези лъжи за субсидиите в европейските държави.
  Субсидиите са по-високи, но и разходите са в пъти по-високи от същите в България.
  Според мен алчността и наглостта на българските производители /в това число и зърнопроизводители/, вече мина всякакви разумни граници.
  Някой от потребителите да е почувствал по-ниски цени, поради факта, всички големи производители си модернизираха производствените мощности с европейски пари?
  За сметка на това използват соя, субпродукти, палмово масло и т.н. т.е. произвеждат боклуци.
  Явно трябва да се променят правилата за получаване на субсидии.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 34. 34 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#15] от "Вени Г.":

  На "крива ракета, космоса и пречи"

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 35. 35 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Замразяване" на цени?!? А уж казаха, че сме имали пазарна икономика ))) Истината е, че сме мижав пазар, за каквито и стоки да си помисли човек. А няма нищо по-лесно, да манипулираш такъв пазар!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Уж голям търговец , пък не е разбрал, че Дянков жив да го дерат няма да свали ДДС.С него пълни празната хазна. И на кое първо- на лекарствата ли, на учебниците ли ?

 37. 37 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#28] от "odysseus":

  За "Стара планина" си се объркал. Миро си направи реклама на техен гръб, а те си мълчаха. Именно Вътев дори е основният виновник, тъй като е председател на асоциацията на месопреработвателите.
  Найденов излезе и каза, че ги хванал, че слагали соя. Оказа се първо, че това не е вярно за половината от споменатите фирми, а за сотаналите - че количеството е толкова малко, че дори съдържанието на тежки метали процентно е по-голямо. Ама отиди доказвай, че нямаш сестра. И си мълчаха, че да се държат богоугодно (разбирай Мироугодно), вместо да се защитят, да представят фактите и опровергаят плямпалото. Ама страхливи душици, да не ги погнат втеринарите, данъчни, ДАНС - такива са методите на въздействие у нас. А и префектен да си, пак ще ти намерят кусур и ще ти съсипят бизнеса ако искат. И така сами се отказаха от стандарта, а за капак доверието на потребителите се срина още повече.

 38. 38 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#28:"odysseus"]

  защото не може български производител да се замогва на гърба на обикновения потребител?- цитат на коментар #23 от “gogo2011”


  Казах го, защото очаквам такива да бъдат думите ти. Явно очакванията ти са за равенство и единство, да изгоним капиталистите.

 39. 39 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#37] от "gogo2011":

  Точно за това говоря, че анализите им излизаха, а продуктите са проваляха на органолептичниите тестове, защото влагаха суровини, които трябваха да минат химико-биологичните тестове и не се наблягаше на хранителните качества

  Иначе за капитализма не си прав защото:

  ,,Аз се явих беден и цял живот творих. Борих се и победих. Моето дело е налице. Аз бях учител без да бях педагог. Богат съм без да съм егоист. Аз съм социален без да съм социалист. Работих вдъхновено без да бях поет.''

  "Когато Бог на теб, тогава и ти на мен"

  Това са думи на истински българин. Такива каквито днес няма този човек през 1945 г е оставил на България - 1 028 000 000 златни лева. Ако ги преоценим сега това е огромна сума !!!

 40. 40 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 488 Неутрално

  субсидиите са нещо вредно. по идея за нас като икономика е по-добре да ползваме субсидирани продукти от ес - ес ни плаща да потребяваме техни продукти. и много, ама много вредно ние да субсидираме нашите производители - има достатъчно ниши, където може да се конкурираме без субсидии. истинския просперитет на животновъдството на нова зеландия започна след като премахнаха изцяло субсидиите.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 41. 41 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#39] от "odysseus":

  и това ли е идеята?

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Целта на този тарикат е ясна. Хранителният бранш да стане шлюз за "чистене" на ДДС от другите браншове. Както каза един коментатор, да има салам "Тойота" и сирене "Мерцедес"

 43. 43 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#7] от "odysseus":

  Ама пич, какви селяни какви 5 лева бе?!

  Всички селяни вече имат коли и живеят я в София я във Варна, играят във футболните отбори, а малцина отбрани такива са на щат в парламента.

  Какви животни , какви селяни, в България в 21-ви век има големи градове и изчезващи населени месности.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 44. 44 Профил на mak
  mak
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И какво от това че ще се намали ДДС ще получи потребителя.

 45. 45 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Браво на авторката че открехва един толкова анти-герберастки въпрос.
  ДДС върху мляко хляб, кашкавал и сирене в Германия е 9%
  По-евтино е да внесеш мляко от Германия на нерегистрирана по ЗДДС фирма и да платиш 9% на немската държава вместо 20% на българската.
  Дянков затова не иска данъчна хармонизация - защото прохдите ще се сринат, че сега дере по 20% на всичко - на книги, детски храни и облекла, на медицински разходи.
  А трябва да е ей така:
  0% - детски храни и облекла, медицина и медикаменти
  5% - стоки от първа необходимост
  10% - публични услуги - ток, вода, парно, хранителни стоки кйато мляко хляб, млечни и месни произведения, книги, образование и литература.
  Тогава и ако това стане, Дянков няма да може да издържа 1 млрд за пенсии, 1 млрд за àнтаджии в МВР, 1 млрд за БДЖ и подобни тунеядци.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK