Д-р Цветан Райчинов: Новата методика за финансиране на болниците ще подлуди лекарите и ще ощети пациентите

Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюз

© Красимир Юскеселиев

Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюзВ края на миналата седмица на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се появи Проект на принципи за формиране на прогнозни обеми и дейности за лечебните заведения в болничната помощ. Или с други думи – дългоочакваните идеи на шефа на здравната каса Пламен Цеков за промени в методиката на финансиране на болниците. Но докато лечебните заведения апелираха за по-гъвкава система на финансиране, с предложенията се въвеждат още по-ограничаващи правила. Очаквано лекарите и директорите на болниците се възпротивиха на идеите, а някои дори ги определиха като "пълен абсурд".


Ако новата методика бъде приета, болниците ще лекуват определен предварително брой пациенти, по зададено количество диагнози, в рамките на фиксиран бюджет за всяко тримесечие. Това означава, че още в началото на отчетния период ще се знае колко инфаркта, инсулта, бъбречни кризи или гинекологични проблема ще може да поеме всяко лечебното заведение. Болниците ще имат право да харчат за спешна помощ 30% от дадените им пари, а останалите 70% - за планов прием.


Какви ще се лимитите ще се решава на исторически принцип в зависимост от предходните периоди. Надвишаване не се допуска освен по изключение в размер на 3% и след изрични съгласие на съответната районна каса.
"Дневник" потърси за коментар председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Потърси и шефа на здравната каса д-р Пламен Цеков, който обаче не отговаря на телефона си. От пресцентъра на касата обясниха, че той е в отпуск. "Дневник" ще продължи да търси коментар по мотивите за предлаганите промени.


Д-р Райчинов, как лекарското съсловие гледа на новите идеи на касата за промени в методите на финансиране на болничната помощ?


- Това, което касата предлага като методика, се надявам да си остане само проект. Нашето виждане е, че не е възможно да се реализира в този вид. Просто няма как да се допусне лимит на медицинската дейност през диагнозата.


Какви бяха отзивите на колегите ви от страната?


- Отзивите навсякъде са едни и същи. Тази методика е невъзможна за прилагане. Тя ще ощети най-вече пациентите. Защото това означава, че едно отделение в дадена болница, като стигне дадените лимити, трябва да спре работа, защото според тази методика лимитите са строго определени и не могат да се надвишават. И болният ще трябва да обикаля да търси къде още не са изразходвани. Да не говорим, че се въвежда и втора рестрикция чрез процента за спешност.


Как оценявате тези 30% разходи за спешна помощ и 70% за планов прием?


- Ами това не са домати, за да го изчислиш точно колко да са. Да не говорим, че има болници, като "Пирогов", например, които ще стигнат 30% спешност още на десетия ден. И после какво следва, заведението трябва да спре дейността си ли? Какви са тези лимити, на какво? Възможно ли е според вас да лимитираме инфарктите?


В интерес на истината болниците апелираха за промяна в системата на разпределение на средствата, но искаха по-голяма гъвкавост. Здравната каса съгласува ли с лекарското съсловие тези свои идеи?


- Не, това специално не е било споменавано никога. Имаше една среща във Велинград, на която присъства и наш експерт, но там въобще не се е говорило за тази методика, особено в този неин вид. И доколкото имам информация и от членове на надзорния съвет на здравната каса, и те не знаят нищо за тези промени. Идват без предварителна информация и без обсъждане. Но пак казвам, в този вид е невъзможно да мине.


И това пък, дето щели парите да следват пациента, изобщо не присъства в тази методика. Тъкмо обратното е. Всичко си противоречи с първоначално обявените намерения. Тук излиза, че болницата не може да прелива средства от едно отделение в друго. Например сега болниците имат лимитирани средства, които не са фиксирани по диагнози. Така, ако има повече инфаркти и по-малко язви, болницата пренасочва средства там, където има нужда. Ако тази методика влезе в употреба, това няма да може да се случва. Излиза, че болният трябва да следи къде не са се изразходвали парите за дадено заболяване, че да отиде там.


Това как ще се отрази на личните лекари? Ще повлияе ли на издаването на направления?


- Не мисля. Направленията се издават, без да се вписва за коя болница са. Просто пациентът ще трябва да обикаля и да си търси в коя болница не е изразходван точно за неговото заболяване лимитът или пък не надхвърлен процентът за спешност, или пък не е запълнена листата за чакащите. Между другото за тази листа за чакащите няма никакви критерии. За да има такава листа, трябва да има и съответна наредба на министерството. Такава няма. В нея трябва да пише по какви критерии и обстоятелства болният се отлага. Защото не може лекарят да се доверява на субективната си преценка и да носи вина дали е отложил или не болния.


Какви бяха вашите предложения за промяна в разпределението на средствата за болниците?


- Нашето предложение беше съвсем просто и значително по-лесно приложимо. Историческият принцип си е исторически – брой легла, среден престой, всичко това може да се използва. Но основното беше да се разпределят парите според населението. Наскоро имаше преброяване, така че знаем точно колко е населението на страната във всяка област, знаем и колко е крайната цифра на парите за болнична помощ.


Предложихме средствата да се разпределят на глава от населението, съответно по области и когато пациентът избере да се лекува в друг регион, а не в своя, така парите наистина да го следват. От съответната област да се насочват към друга.


Какви бяха отзивите за тази идея?


- Никакви. Казаха, че не е лошо и може да се помисли. И това беше. Нищо от това не е взето под внимание. Първоначалната идея, и така е по принцип при здравноосигурителна система, е наистина парите да следват пациента според неговите нужди и избор на лечебно заведение. Имахме надежда, че това ще се случи, но е тъкмо обратното.


Казахте, че нямате отзиви от касата за идеите, затруднена ли е комуникацията ви с касата?


- Не, затруднена не е. Няма случай, в който да позвъня на д-р Цеков и да откаже да говорим. Но нямам обяснение защо така се получи. Затова се надявам, че публикацията на тази методика е по-скоро информативна, нещо като предварителна идея за обсъждане. Защото това е абсолютно неприемлива методика. Не само ние, а никой няма да я приеме.


Ако все пак идеята не бъде оттеглена, какво бихте предприели като организация?


- Просто няма да има Национален рамков договор. С такава методика никой отлЛекарския съюз не би подписал договора. В противен случай означава да побъркаме болниците, просто да не знаят как, кога и какво да работят. 

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Цветане, от всичко направено от Вас докторите до сега, стана ясно едно - НЕ СЕ СПРАВЯТЕ.

 2. 2 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#1:"442"]НЕ СЕ СПРАВЯТЕ[/quote]

  Ако ти си по-кадърен от българските лекари, почвай да се занимаваш с медицина. Аз пък мисля, че голяма част от българските лекари се справят доста добре при основна заплата от 400-500 лева и материална база с останки от СССР що се отнася до основните им медицински задачи. Лошото е, че твърде често, лекари отиват на управленски постове без достатъчна финансова, икономическа и мениджърска експертиза и става лошо. Както и че краденето в тази сфера е много лесно.

  Governments never learn. Only people learn.
 3. 3 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#2] от "vladimirkarolev":

  Не забравяй, че именно лекарите държат твърдо да са на управленски постове.

 4. 4 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 890 Гневно

  Предложихме средствата да се разпределят на глава от населението,

  А тези, които не плащат и тях ли ще броите? То така лесно - на килограм! Стана ясно - плащаш не плащаш здравни, кат` ти се наложи лекуване, пак бъркаш към кредитните карти!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Нещо грешиш!Не лекарите,а чиновниците не се справят.В случая Райчинов е прав,че ще пострадат само пациентите.Лекарите ще работят до изчерпване на лимита,а болните взимат направление и хукват да търсят къде не е изчерпан...

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Тоя па,като некоя "черна станция". Винаги гледайте с подозрение този,който ви залива с апокалиптични прогнози. С това или иска да омаломощи всички и да грабне властта,или самия той има психически проблеми.

 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#3] от "Знам и Мога":

  Ами ето - сложиха една набедена юристка на главния управленски пост на гилдията и нА - това са резултатите.

  Не знам дали ти е известно но има доста лекари, които са учили 3 години медицински мениджмънт. Ако са били и успешни директори на болници, значи са достатъчно добре подготвени и за други постове.
  Да, ама поради това, че прекрсно знаят за какъв батак, какви далавери и кражби става дума, никой от тях не би пожелал да е нещо повече. На баир лозе на никой нему трябва.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "vladimirkarolev":

  Не си попадал на провинционални доктори на възраст около 55 години. лесно ти е в София. Знаеш ли, че доктора пулмолог който ме лекува пуши като комин и чете новости в неговата област от брошурки, защото както ми каза не знае чужди езици. Основната задача на здравеопазването би трябвало да е превенцията. Трябва на болниците да се вмени в задължение да отговарят за целия здравен статус на хората живеещи в определен район. Тогава, обратно на сегашните измишльотини, болницата ще се оценява не по броя на лекуваните хора, а точно обратното. Колкото по-малко болни, толкова по-добре си е гледала работата. Сега това не може да стане, защото болницата се отчита по броя на преминалите болни. Все едно на гробарите да се плаща по броя на погребаните . Имаше някога един американски филм за пожарникаря (ите) подпалвачи. Тъй като нямало пожари и предстояли съкращения, пожарникарите сами са стъкмявали пожари за да имат работа. Не е ли същото и с болниците?

 9. 9 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  На мен не ми е ясно защо се оплакват лекарите. Лимит - лимит... Докато има пари за инфаркт ще се приемат инфаркти. След това пациента да си търси болница с неизчерпан лимит. Това е толкоз просто и логично.
  Ако има някой да реве това е този с инфаркта или неговите близки, които не са намерили навреме болница с неизчерпан лимит.
  Колкото -толкова... това да не е като при Мечо Пух - колкото повече, толкова повече...

 10. 10 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Гневно

  [quote#8:"stoicho2"]Трябва на болниците да се вмени в задължение да отговарят за целия здравен статус на хората живеещи в определен район.[/quote]
  Ти луд ли си или живеш в комунизма. Задължението за грижата за здравето на един човек си е негова грижа.
  Ако искаш комунизъм при който друг да мисли за твоето здраве си сбъркал времето в което живееш.
  Бегом на Орлов мост да седнеш и да искаш цеховия лекар да те прегледа...

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#8] от "stoicho2":

  Евала.+++

 12. 12 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#9] от "rusamanova":

  Е. И ако трябва да транспортираш болен с тежък инфаркт, когато е въпрос не на часове, а на минути да се вземе правилно решение за лечение и да се приложи от тука до Каспичан, където може да нямат и ЕКГ като хората, да не говорим за най-последните медикаменти и апаратура, тогава какво правим?
  Не можеш да искаш от лекарите да станат екзекутори. ТОВА вече го има в Хипократовата клетва:
  "Първо - не вреди!"
  Второ, моли се да не ти се случва.
  Тая идиотия трябва да се пресече в зародиш. Сега ако искат да ме трият.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#10] от "rusamanova":

  Склонният към болести (в най-общият смисъл),не може сам да си помогне. И не ми разправяй,че той има "свободата" (демек,воля),сам да се справи.

 14. 14 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#12] от "rapidfire":

  Боко развиваше теории за някакви хеликоптери по едно време.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  [quote#8:"stoicho2"]Основната задача на здравеопазването би трябвало да е превенцията. Трябва на болниците да се вмени в задължение да отговарят за целия здравен статус на хората живеещи в определен район.[/quote]
  И как точно аз ще убедя Ганьо, да не прекалява с пърцуцата и пръжките? Да не маа солено и мазно и да си следи теглото? Ти казваш че доктор пулмолг пуши, а какво остава за останалото природонаселение?
  Да не искаш да стана настойник на цялата околия, да му броя чашките, лъжиците и цигарите? Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се.
  Аз мога единствено да хвърля спасителния пояс.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dehumanizer":

  Аха. Телепортация не е открил, обаче. А и да е, ква файда, ако закараш болния в болницата на Горно Нанадолнище, дето няма ни апаратура, ни медикаменти, ни специалисти.
  И не се весели, щото не е смешно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Може, ако ходи редовно на профилактични прегледи, прави си изследвания и спазва режима назначен му от лекарите.
  Ама у нас има 7 милиона доктори.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  - Ало .... Райчинов - наздраве бе ... !!!
  Ти си я подкарал от сутринта ....  Ами досега Вие ни правехте на луди .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 19. 19 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#13:"deaf"]Склонният към болести (в най-общият смисъл),не може сам да си помогне. И не ми разправяй,че той има "свободата" (демек,воля),сам да се справи. [/quote]
  Е кой да му помогне... Участъков лекар вече няма. Няма кой да дойде у вас и да види как живееш, какво ядеш, каква хигиена спазваш... Училищен лекар също няма - няма кой да види при какви условия учат децата, какво се хранят какви хигиени изисквания им е предложило училището...
  За цехов лекар да не говорим. Във вашия офис - пък и цехов лекар. То заводи няма ти искаш превенция на работното място.
  Ти не разбра ли че КОМУНИЗЪМ няма. Това е измислена идеология. Сядай си на гъза. Храни се здравословно, работи при нормални условия и разчитай само на ... некадърното джипи .... или на оня отгоре.
  Или се замисли преди да искаш от лекарите те да се грижат за теб какво ти си направил за себе си.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#19] от "rusamanova":

  Ама аз изобщо нямам предвид лекарите,а обществото. Лекарите в голямата си част са деградирали (справка "Анатомията на Грейс",а западната медицина общо-взето лекува само симптомите.
  Не трябва въобще да се стига до "помоща" на лекаря. А затова е нужно хората да бъдат принудени да водят здравословен начин на живот. И след няколко поколения ще сме по-здрави. Няма да стане веднага.

 22. 22 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Изначалният порок е в системата, която направи болниците търговски дружества. Всяко търговско дружество бива оценявано според печалбата - което здравното министерство прави. Това е базисно сбъркан модел. Болниците не би трябвало да имат за основна цел печалбата.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#21:"deaf"]Ама аз изобщо нямам предвид лекарите,а обществото.[/quote]
  Преди да обвиняваш обществото, в частност лекарите си спомни думите на Кенеди.

 24. 24 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  не знам дали лекарите ще луднат, но ние,пациентите - вече го направихме.....

 25. 25 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#8:"stoicho2"]Не си попадал на провинционални доктори на възраст около 55 години. лесно ти е в София. Знаеш ли, че доктора пулмолог който ме лекува пуши като комин и чете новости в неговата област от брошурки, защото както ми каза не знае чужди езици.[/quote]

  С заплата от 500 лева, откъде според теб трябва да чете новости? От международните журнали, за които абонаментът е 100 долара минимум? За другото, написано от теб, съм съгласен и то е в основата на целевото бюджетиране, за което аз и БСК говорим от много време. Между другото, попадал съм на провинциален доктор. Не съм забелязвал разлика. Може би крадането е по-малко дори, тъй като някои иснтитуции са съсредоточени в София.

  Governments never learn. Only people learn.
 26. 26 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А "провинциален" доктор звучи много грубо и дискриминиращо. Но за целта на разговора, да го оставим така.

  Governments never learn. Only people learn.
 27. 27 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#22:"Вени Г."]Болниците не би трябвало да имат за основна цел печалбата.[/quote]

  Вени, те нямат. И не ги оценяват по това. Разбира се, финансовата стабилност е един от факторите и това би трябвало да е така без значение дали са търговски дружества или нещо (??) друго.

  Governments never learn. Only people learn.
 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 989 Разстроено

  Не се чудете, всичко върви по план! (вж. подписа)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Добре изглеждат двата подписа един под друг, а?

  Governments never learn. Only people learn.
 30. 30 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Изчерпва ни се вече речникът откъм синоними на "безотговорен", "нагъл", "безхаберен", "дебелоок" , а управляващите не се изчерпват откъм идиотски идеи как още повече да тормозят и мачкат гражданите.

  Господа управляващи, направо водите война срещу гражданите си. Трябва да ви се напомни КОЙ ВИ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ!

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Интересно е ,че никой не коментира дали парите за здравеопазване изобщо стигат за нещо. Наскоро в Испания: ЦИТАТ: ‘В отговор на притесненията, изразени от лекарската общност, министерството на здравеопазването на Испания заяви, че работи по създаването на "платени спогодби", които да позволят на неевропейските граждани да бъдат включени в публичното здравеопазване. Според вестник El Pais таксата, която ще трябва да плащат хората под 65 г., е 710.40 евро на година, а за по-възрастните тя е дори още по-висока – 864.80 евро годишно.’ Край на цитата
  Това всъщност са 118 лева на месец здравна осигуровка което е осигуровката върху заплата от 1500 лева в България (ако изобщо е декларирана официално) . А средната осигуровка разпределена на лице от 0 до 100 г възраст в България колко е ? Дали има 5 лева ? Значи за да влезе някой негър от Конго в здравната система в Испания ще трябва да плати десетки пъти повече ,отколкото българския гражданин, който претендитра всеки ден ,че бил внасял , а нищо не получавал (със смешните 5 лева на човек в семейство) ...
  Изобщо социализмът и комунизмът са си равно разпределение на бедността за всички, както и да го въртят, няма да се получи с тези средства.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dr_Doolittle":

  Късно е,вече нито лекар,нито пациент вярват един на друг.

 33. 33 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какво си коментираме тук поредното герберско безумие !Безсмислено е ; само обща стачка в здравеопазването , на Орлов мост , може да уплаши демагозите от ГЕРБ. И прочетете плана Ричард Ран - Роналд Ът за съсипването на България , в чàстност здравеопазването като един от начините за това !

 34. 34 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#25] от "vladimirkarolev":

  Ами в Интернет е пълно с всякакви новости. Невероятно интересни. А заплатата му не е 500 лв. а много повече, защото в града има само двама пулмолози.

 35. 35 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#10] от "rusamanova":

  Не е вярно. Не казвам, че доктора трябва да слага лъжичка със сокчета на всеки човек. Важна е превенцията, ако ти е известно какво означава това. Не знам доколко си възрастен, но преди 30 години ежегодно имаше флуорографски прегледи. Ето това е превенция. Знаеш ли, че вече има миниатюрен апарат с големина на мобилен телефон с който се определя втвърдеността на кръвоносните съдове-рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. И още и още... Ето това е превенция. А ти пишеш глупости. Не всеки човек може да научи, че рисковите фактори открити до сега за сърдечно-съдови болести са 17 на брой. А докторите трябва дза знаят и да разясняват на хората. И това е превенция. За да е сигурно че човек е здрав, трябва ежегодно да се тестват около 30 кръвни и параметри, както и параметри на жлезите с вътрешна секреция. И това е превенция.

 36. 36 Профил на Кака Пена от голямото село
  Кака Пена от голямото село
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За какво здравеопазване говорим в държава, в която всяко ченге получава по-висока заплата от половината лекари.
  Ще кажете, че някои доктори печелят много. Да, така е, но са само някои. И пак изкарват по-малко от ченгетата по-високите етажи.

  Истинският софиянец се отличава с това, че си затиска киселото зеле в мазето с жълто паве.
 37. 37 Профил на Асенов, който иска референдум!
  Асенов, който иска референдум!
  Рейтинг: 688 Разстроено

  [quote#35:"stoicho2"] И още и още... Ето това е превенция. А ти пишеш глупости.[/quote]
  Възрастни ми господине, научил си една дума "превенция" и едно си баба знае, едно си бае. Ти знаеш ли колко струва поголовно изследване на населението с флуорограф/отречен метод/....
  Знаеш ли колко струват ежегодно изследване на 30 кръвни показатели, на ендокринната функция или на "твърдостта на съдовете"...
  Ако не знаеш ще ти кажа - много повече от това което отпуска държавата/касата/ за теб. И ако продължаваш да мислиш че лекарите са виновни че не те изследват превантивно значи или си голям наивник или с доста втвърдени съдове политически фен....

 38. 38 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Методът ''проба-грешка'' е типичен за развиващите се общества - проявлението му се наблюдава във всички сфери на обществените отношения, почти без изключения.
  Липсата на визия и стратегия се замества от реактивно законодателство, рязки и противоречиви ''реформи'' , както се реферират днес закони и правилници към тях, писани от кака Гина на крак в баничарницата сутринта, между първата и втората чаша боза, преди да иде на ''работа'' във ведомството или министерството.
  Разбира се, здравеопазването не е изключение от целокупното безумие и селския политически маркетинг на група необразовани тарикати, които в края на деня, разчитат на баба Гина да им свърши работата.

 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Добре де , райчинов какво предлага освен някоя наздравица само критика

 40. 40 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Д-р Дулитъл го е казал простичко и ясно-без пари, няма здравеопазване.Всичко друго е преливане от пусто в празно.

 41. 41 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#37] от "rusamanova":

  Ами господине, очевидно че сте лекар, не можете да ме съдите. нищо че си доктор. Моето образование е много по-високо от Вашето и това което съм работил е пъти по-сложно от вашата дейност. Доказано е, че хайде да не е превенцията, а предпазването от заболяванията е много по- евтино от това да се лекуваш. Поне посетете някои от световните хуманитарни сайтове. Мога да ви пресметна 30 най-важни теста колко струват. Много по-малко отколкото да ме лекуват. Защото в момента ме лекуват с безплатно лекарство за 100 лв. всеки месец. Колко струва животоподдържащото лечение на човек с инфаркт или инсулт. Поне мога да чета американски публикации. Знаете ли как личния лекар ми измерва кръвното налягане при посещение при него? След като съм изкачил 5 етажа, той ми измерва кръвното. Е, колко ще покаже? Знаете ли че изписват лекарства за високо кръвно налягане без да обяснят какво ще стане ако налягането спадне много. Може ли да прекъсва приемането на лекарства или не. Кардиолога ми твърди че холестерола е най-важното нещо. Не знае че оксидирания холестерол е вредния и че има още 16 рискови фактори, които никой не тества. мога да ви изпратя илюстрация за тези 16 рискови фактора. Така че не мислете че вие сте най-знаещите и информираните. Ако сте доктор предписвате ли CoQ10? Сигурно не. А аз съм изключително осведомен за това жизненоважно вещество най-продавано в света. Защото превеждам книгата на бележития американски учен от български произход д-р Емил Близнаков: "The Miracle Nutrient: Coenzyme Q10". Бъдете сигурен, че знам много повече отколкото предполагате.

 42. 42 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 403 Весело

  Стойчо, пич, ти не си наред, моето момче. Вземи се полекувай!

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#41] от "stoicho2":

  +++

 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#41] от "stoicho2":

  Превенция без участието и съгласието на обекта се прилага само във ветеринарната медицна. В хуманната медицина се предполага ,че всеки ще отиде САМ при лекаря си за профилактичен преглед , защото е осъзнал самостоятелно значението на профилактиката, нещо което очевидно в България не става. Годишно у нас се провеждат едва 20% профилактични прегледи за възрастта над 18 г възраст, да не говорим,че пък НЗОК са осигурили средства най-много за 40 % от подлежащото население и това е във всеки рамков договор от 2000г насам. Другото с което се заблуждават хората в България е ,че като отидат на лекар с някакви оплаквания ще може да се води това профилактичен преглед. Не, не може да се води това посещение за профилактичен преглед. Профилактиката включва други видове изследвания, несвързани с остри оплаквания , както като отидете на ремонт с автомобила си ,няма да ви го водят и за годишен технически преглед...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  др дулитъл както винаги е абсолютно прав ,време е демагогията на БЛС и НЗОк да прерастне в ясно поставяне на условия и правила на работа ,след като обществото смята ,че няма пари за осигуровки и не желае да плаща за здравето си ,да му се обясни ясно ,че ще има лимит на използваните услуги от него ,тоест ,като получиш инфаркт ,никой няма да ти гарантира ,че ще влезеш в местната болница и ще те спасят ,просто ,защото вече това струва много пари и в местното градче ,като девин например , като няма осигурени лица ,всички те са били безработни и нямали пари за това ,ами като нямат ,няма и да имат и доктор в местната болница,няма да има и болница ,защото няма кой да събере пари за нея ,а като няма доктор ,ще ги прекарват като сардели ,до болницата в Смолян ,напр.и по пътя каквото дал господ ,особено зимата като няма и път......Това трябва да е вече ясно на обществото и всички други лакърдии ,как Бойко бил виновен ,как касата не знам кво си ,пък лекарите крадяли ,пък били неграмотни ,пък нещяли денонощно да ходят на всеки желаещ на адреси безплатно ,тути и финито ,цирка в здравеопазването свършва и в това отношение Райчинов си е прав за себе си и за партията си ,ама никак не желае да обясни ,че няма как с осигуровка от 5 лв да искаш всички екстри ,които са осигурени на пенсионера в испания напр-както е написал колегата по горе ,защото няма кой да плати разхода ,държавата няма тези пари ,вече няма как и болниците да ги плащат за сметка на заплатите на персонала си ,защото просто хората напуснаха ,а освен това е време да се затворят и кранчетата за неосигурените лица ,които иначе веднага си плащат осигуровките ,като се разболеят и почват да си претендират ,че имали права и всичко да им било безплатно и веднага -тази опция трябва задълително да изчезне и всеки да знае ,че като не желае да плаща солидарно ,той няма да бъде послещнат никъде солидарно без да си плати кеш разходите ,които другите чинно си плащат от години ,време е законодателството в тази насока да е безкомпромисно ,спешна помощ до 24 часа както в цял свят и след това пациента се изкарва извън пределите на здравното заведение да го поемат в някой милосърден манастир ,както е в франция или в америка ,като нямаш осигуровка ,стоиш и чакаш ,а не като тук да се развилнеят мангалите на тумби ,като не бъдат веднага обслужени

 46. 46 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 419 Весело

  [quote#41:"stoicho2"]Защото превеждам книгата на бележития американски учен от български произход д-р Емил Близнаков: "The Miracle Nutrient: Coenzyme Q10". Бъдете сигурен, че знам много повече отколкото предполагате.[/quote]
  Да си пиете редовно хапчетата. мисля че сте пропускали а това не е хубаво... и днес е време за групова терапия. Бегом към диспансера.

 47. 47 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Добре аз друго немога да разбера, половината от здравните министри са от БЛС, но нещата грам не се подобряват. Новите схеми са само за точене и облагоделстване! Кога най-после това министерство ще се поеме от кадърен икономист, а не от разни паразитни организации които само дърпат чергата към себе си?

 48. 48 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#47] от "g0nzi":

  Е, добре де. Тази министърка не е от БЛС. Кадърен икономист е... от тежката артилерия на ГЕРБ. Защо продължавате да обвинявате лекарите...

 49. 49 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#48] от "lady_sp":

  Да обвинявам лекарите имам около 1 мил. причини, но тази ако е кадърен, аз съм ядрен физик! Пък и "тежката" артилерия на герб никъде не работи. Ст. Константинов нещо да направи? Чайчинов само дава интервюта в които ни убеждава, че трябва да се плаща все повече, аз никъде не видях той да говори за подобряване на услугата? Мерки да е предложил за подобряване дейността на Спешните центрове?!?!? Само кьорфишеци в медиите!

 50. 50 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#49:"g0nzi"]Мерки да е предложил за подобряване дейността на Спешните центрове?!?!? [/quote]
  Това е работа на управляващите. Парите за здравеопазване са у тях. Райчинов и БЛС могат само да говорят. Те нямат управленската и финансова възможност да променят нищо...

 51. 51 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#50] от "lady_sp":

  Т.е. са организация с цел говорене? Тогава за какво съществуват? На спирките също се говори на такива теми да започнат тях да цитират? Не е ли създаден с цел коректив и генератор на идеи за развитие на сектра този БЛС? Или е просто организация за семинари и обсъжадане на схеми?

 52. 52 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "vladimirkarolev":

  Г-н Каролев, къде в света има държавни болници с печалба? Системата на здравеопазването е губеща система. Печеливши са само частните болници които обират лечението на заможните хора, другите падат на държавните болници и там каквото и да правите няма как да излезете на печалба! От голия две кожи няма как да вземете!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK