Валентин Старчев, скулптор на монумента пред НДК: Този паметник е направен при социализма, но не е политически

Валентин Старчев

© Николай Николов

Валентин СтарчевПроф. Валентин Старчев е скулпторът, който е създал паметника "1300 години България" пред Националния дворец на културата (НДК). Негово дело са още паметникът на капитан Петко войвода в Алеята на гарибалдийците в Рим, както и монументи в Стара Загора, Плевен, Бургас и Варна. Той е изработил и бюста на Брежнев. Сред творбите му са още "Пегас", който е създаден в памет на загиналите български писатели, "Покръстване" - пред Градската галерия, "Пиета" - пред Националната галерия.


През последните дни решението на Столичната община да демонтира част от паметника пред НДК отново възбуди темата какво да бъде бъдещето на монумента. Свалят се около 1000 тона желязо от опасната конструкция. Старчев се надява, че общината ще му възложи да проектира новото оформление на паметника, след като бъдат премахнати опасните части от него. Срещаме го пред монумента, където той прекарва повечето от своите сутрини.


Как Столичната община съгласува плановете си с вас за частичния демонтаж на паметника "1300 години България"?
- Този частичен демонтаж започна с обсъждания в Червената къща, както и след други разговори, включително и с главния архитект на София Петър Диков. Предложих първоначално да бъдат изчистени плочите, които падаха. Това беше първият етап, който вече е направен. След това се оголи конструкцията и направих предложение тази конструкция окончателно да се събори.
Ще бъдат изрязани онези паразитни железни части, които са крепили разни плочи, едни наклони на плоскостите. Частите са от обикновено желязо, не са от стомана и са ръждясали. Главният архитект възприе такова виждане и оттам се тръгна да се изчисти цялата част, която би пречила на чистотата на едно тяло. Голямата форма, която стърчеше назад, която беше създадена с идеята да бъде някакво знаме, някакво крило, сега се сваля. Тежи и не оформя един хубав връх и решихме и да падне. Предполага се, че общината ще ни възложи да го продължим.


Какво следва?
- Ще продължим с едно допълнително проектиране как бихме дооформили окончателно това оголено тяло. Когато стане чиста конструкцията, трябва да я направим художествена, да има естетически линии, които да я направят вече част от общата конструкция от целия паметник.


Имате ли проект, който да предложите на общината?
- Горе-долу. Имам няколко скици, но първо трябва да се изчисти, за да се види какво ще остане и оттам да тръгнем с предложението си.


Кога и как приехте да направите паметника за 1300-годишнината на държавата?
- Имаше конкурс и Комитетът за култура ме покани заедно с още двама автори - Величко Минеков и Борис Гондов. Тримата направихме един вътрешен конкурс, който имаше нормално жури. На мене ми беше дадена първата награда и веднага се започна работа. Това се случи в края на 1979 г., а в началото на 1980 г. започна работата.


Как беше формулирана задачата?
- Имаше зададена тема "Минало, настояще и бъдеще" от комитета за култура, който тогава беше оглавяван от дъщерята на Тодор Живков - Людмила. Тя видя проекта, хареса го и даде картбланш да се строи.


Валентин Старчев, скулптор на монумента пред НДК: Този паметник е направен при социализма, но не е политически

© Николай Николов


Какво трябваше да символизира паметникът, Людмила Живкова е говорела за "триединство"...
- Триединството идва от темата. Паметникът се състои от три тела, които са едно до друго. Те се катерят едно върху друго на височина и правят една спирала. Това беше и нейната идея за усещане за спираловидно развитие. Самата спирала е доста сложна като усещане, защото накрая направихме и едно тяло като крило - един завършек, който сега отчитам, че е малко излишен като обем, но тематичен.


Имаше ли Людмила Живкова или някой друг високопоставен функционер на БКП някакви претенции и изисквания към вас?
- Не. Пълна свобода ми дадоха. След конкурса аз си направих каквото си искам. Нямаше никакви препоръки. Идваха, гледаха го в ателието като макет. По него се правиха и фигурите и всичко останало.


Каква беше реакцията на властта към готовия паметник?
- На откриването имаше недовършени части, което ядоса до известна степен Тодор Живков. И после Милко Балев и други веднага подкладоха още недоволство в него. И Живков си бил сменил маршрута, но това го знам от други хора. На мен не ми е казвано нищо. Той не го хареса, защото в долната и горната част имаше незавършени неща. Горе на върха имаше една дупка, която не беше запушена. От двореца на културата дойде тържественото събрание тук и всички видяха това. Имаше много гости и това го ядоса.


Като цяло властта нямаше изявления. Имаше инцидентни и лични реакции, които се предаваха от уста на уста. Срещу паметника не е писано, не е говорено. Възприе се. След като беше завършен, ЮНЕСКО имаше една сесия. Дойдоха тук, разглеждаха паметника, снимаха се в ателието ми. Много го харесаха и бяха много възторжени от паметника. Един скулптор, който беше министър на културата на Коста Рика, дойде и също го хареса. Караян също беше тук с немската филхармония. Казаха, че такъв паметник в Европа няма.


Писателят Чингиз Айтматов писа цяло интервю за паметника в "Литературен фронт". Тогава той издаде едни свои книги, които много нашумяха. Имаше и други, които писаха. Въобще културната общественост се отнесе много добре към паметника.


Сега е друго с минаващите по улиците, които журналистите ги питат какво ще кажете за паметника. След като не са го видели в добро състояние, казват: Хей, какво е това голямото нещо. Особено пък, когато започна да се срутва, а сега и да се разваля... Първо плочите паднаха, защото не бяха добре залепени. През зимата влизаше вода, която замръзваше, и започнаха да падат. След това започна да изглежда така, че който го види и реагира отрицателно.


Какъв меценат беше комунистическата власт?
- Комунистическата власт разчиташе много на монументалното изкуство, но тази амбиция отиде до положение за направата на паметници на незначителни случаи. Особено от провинцията дойдоха толкова много заявки за паметници на не много съществени личности и събития, а те все искаха да има нещо да строят. Всяко село и град искаше да има бюст, паметник...


Създаде се една комисия. Имаше една цяла служба към комитета за култура, която вече прецизираше къде и какъв паметник да се направи. Това обаче стана много късно. Преди това, особено в ранните години, амбицията за паметници от братски могили, партийни деятели е била много активна.


Политиката е била такава, че се разчита на монументалната пропаганда, защото тя поддържаше властта.


Какви са били тези герои?
- Разни партизани, затворници, убити в битки на партизани на определени места... от този характер. Или паметници на съветската армия.


В петък сутринта паметникът на съветската армия осъмна с качулки, а миналата година фигурите бяха изрисувани като американски комикс герои.
- Зависи от какъв характер са тези реакции. И във Виена има паметник на съветската армия. Това са паметници, които определят дадена епоха, събития, личности и ако ги съборим, събаряме си историята. Че се построиха паметници на съветската армия показва какво е било тълкуването на армията, когато са били строени. Тя се е водила освободителка, отишла до Берлин. Биеше се срещу Германия и нацизма. Това, че когато е дошла тук, и се е утвърдило ново управление, е един исторически момент, който не можем да изтрием от историята. Трябва да го знаем, да го показваме и да го тълкуваме даже.


Включват и паметника пред НДК като част от комунистическото минало на България...
- Този паметник е много различен в сравнение с тези за съветската армия, защото всичките теми, които тълкува, се отнасят към 1300 години България. Той не е отнесен към социализма, а е направен само през този период. Неговите теми са повече обвързани към това пространство около НДК. Първата композиция е Симеон и книжовници, втората - Пиета, за жертвите, които са дадени през тези 1300 години, а третата е работникът, защото е имало градеж в края на краищата. Въпреки всичките катастрофи, войни, робства тази държава е просъществувала до днес.


Винаги е имало човек, който е съзидател и е работел. Това са темите на този паметник. Много е трудно да се каже, че е политически паметник. Той е политически, доколкото тази власт реши по нейно време да чества 1300 години и направи този паметник. Това е истината.


Имаше един връх с едно знаме, което някои го изтълкуваха като символ на върха на комунизма - не. Това е крило означава, че тази държава има амбициите да съществува и да се развива.


Честването на 1300-годишнината на държавата съвпада с конгрес на БКП, имаше ли идеологически препоръки?
- Не, не, не... Нямаше конгрес. Нямаше и препоръки.


Валентин Старчев, скулптор на монумента пред НДК: Този паметник е направен при социализма, но не е политически

© Красимир Юскеселиев


За това знаме или крило имало ли е натиск към вас да бъде символ на комунизма?
- Чисто пластически то беше един завършек на композицията. Сега именно него свалят. Формата напомняше знаме, но това беше крило. То е на богинята Нике, на победата. Един символ на летенето. Когато говорим за тези 1300 години, винаги има един такъв момент, че тази държава ще продължава да се развива.


Какво е този монумент за Вас лично?
- Вложих много в него. С много амбиция го направих. С много труд. Работех денонощно. За много кратък срок трябваше да направя тези фигури и знамето. Те са по седем метра, а всяка от тях за един месец я правих. Работих по 16 часа на ден. При монтажите бях от сутрин до вечер пред НДК. Преживях го този паметник. Беше ми рожба. Знаех всеки негов детайл. Контролирах всичко, но много неща бяха извън моите възможности. Исках само формата да се изпълни, пък другото си беше строителна работа. Тя си е тази, която провали малко паметника.


Как самият Вие определяте стила на паметника пред НДК?
- Всички паметници дотогава се различават от този, в Шумен, в Стара Загора... Те са от нов тип. Самата архитектура работи заедно с скулптурата за темата, докато по-рано се правеше пиедестал и на него се слагаха фигурите. Самата архитектура там е само пиедестал на фигурите. Новото след това беше архитектурата да бъде раздвижена и да символизира идеята, която носи паметникът.


Какви бяха отношенията Ви със социалистическия реализъм и неговите блюстители?
- По-различно работех. В моите работи има и деформации и пластически други трактовки на формата, които излизат извън обикновената натура, каквато е схемата на социалистическия реализъм. Една точност на натурата и преди всичко изява на темата. Моите неща са повече в едни пластически концепции, нови - на разлагане на формата, на нова форма, на нова конструкция във формата, нова образност на героите.


Паметникът е наричан с много обидни имена. Как ви влияе на Вас?
- Очаквам ги тези работи. Българинът обича да се подиграва. Един хубав паметник в Стара Загора на Самарското знаме веднага му измислиха име - Брадвата. Винаги има хора, които са готови да оплюят нещо, а да не говорим за тези, които говорят срещу бившата власт. Такива, които страдаха от властта тогава и бяха отрицателно настроени. Това са поводи да се мислят такива имена и да се плюе дадено нещо.

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Любопитно

  Този паметник е опасен за живота на преминаващите покрай него, другото е на заден план.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Той не е отнесен към социализма, а е направен само през този период

  Но е ГРОЗЕН и ОПАСЕН!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 3. 3 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Да идва Бъки и шестоъгълния петочленник да гърми!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 4. 4 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Без значение дали този паметник с идеята да бъде символ на комунизма,той се превърна в такъв.Може би заради невероятната си грозота и протекциите на Людмила Живкова.Но е факт,че това нещо е най нежеланото в София,след ПСА.И като прибавим,че е опасен за преминаващите около него,просто неговата съдба би трябвало отдавна да е ясна.А иначе разбирам автора-опитва се да си защити "творбата" ,но пък ние трябва да защитим града,в който живеем.Много по-добре би било да се възстанови Войнишкия паметник,който комунистите разрушават,за да построят НДК,например.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4521 Любопитно

  [quote#2:"madagaskar"]Но е ГРОЗЕН и ОПАСЕН! [/quote]

  Наистина е така, или да го ремонтират или да построят отново войнишкия паметник, който е бил премахнат по време на строителството на НДК....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Аха! Защо паметниците в белите държави траят по хиляди години, а тоя тук за има няма 30 години ръждяса и се полуразпадна? Първо на първо, как може да направиш паметник с винкелна конструкция, която е ясно, че ще корозира?
  Типична соц-чалга, подлежаща на рециклиране и забвение.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на hary
  hary
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Паметникът е интересен, връзва се със сградата на НДК и трябва да се запази. Добре помня истинския му автентичен вид. Съдбата му е като на много други неща у нас - пълна разсипия и песимизъм. Това, че на някои хора се струва грозен, абсолютно нищо не доказва, защото мнозинството у нас днес слушат "красивата" чалга и наричат Лейди Гага грозна, а това е пълна профанация на истината. С други думи, множеството у нас е крайно изпростяло и няма никакви достоверни критерии. Не бива да се вземат решения в угода на профаните и на хората с омраза в душите. Ако продължаваме идиотската тенденция на рушене, просто нищо хубаво не ни чака - нас и поколенията след нас. Мнението ми- трябва да се намерят нужните средства и паметникът да се укрепи и реставрира.

 8. 8 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#3] от "Thermobee":

  Главният фугин на Републиката сам гръмна отдавна...даже едни там го глобиха с 200к лв. и кило злато за събарянето на мавзолея...

  Но поради беднотията ви може да съберете няколко левчета, да му купите една кирка, да иде до паметника и да почне да чопли по малко...

  Щото това ви е политическото бъдеще - нищо повече от чоплене...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 9. 9 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  ТОВА > СКЕЛЕ
  е Соц.-просташка естетика !!

  Събаряйме скелето и
  поколението което ще чества
  1350 години да направи нов монумент !!!

  P'S
  НИЩО >
  от времето на Соц.-простотията
  НЕ > може да се ремонтира, реставрира, консервира, усъвременява, рефрешва, ъпдейтва, рестартира ....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#7] от "hary":

  Аман от болшевишка елитарност!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 388 Неутрално

  леле, колко е безочлив и нагъл и безсрамен тоя скулптор

  паметникът е грозен и вреден! очевидно е! трябва да се разкара!

 12. 12 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално  "1000 тона желязо ....."

  - Как да не е символ на
  Кремиковци, Чернобил, Фонд 1300 години, Радомир, Козлодуй, Белене & Белене ......??!!?

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално  СБХ-ейците >

  да си го демонтират

  за тяхна сметка и да си го взимат !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#4] от "yanne":

  А може и паметник на Командира...

  С лице към Витоша...

  Командира много обича Витоша...

  А фондацията на жена му ще събира даренията за строежа...ухааа...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 15. 15 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Караян също беше тук с немската филхармония. Казаха, че такъв паметник в Европа няма."

  Интелигентен човек, какво да каже. Че е голямо, грозно и не се връзва с нищо от околността?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 16. 16 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тая купчина бетон чудесно се вързва с бетонираното Черноморие. Все едно един и същ ги е правил. Май е тъй а ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 17. 17 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Оставете го човека! Сигурно от този паметник взема 700-800лв пенсия и рента от апартамента в центъра! Как да иска да го бутнат..САНТИМЕНТ!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Паметникът е като слепен от модулчета на Лего, които някой е издялкал допълнително с ножка. А начинът на изразяване на другаря Старчев е комбинация от социалистическия административен език с много празни и нищо незначещи думи + пълно отричане и дистанциране от себе си - "реши се", "направи се"... Ахах, и пренебрежение към "героите" на онова време "Разни партизани" - хахахах.

  Ето и един цитат, показателен за социалистическия "новговор":

  "Какви бяха отношенията Ви със социалистическия реализъм и неговите блюстители?
  - По-различно работех. В моите работи има и деформации и пластически други трактовки на формата, които излизат извън обикновената натура, каквато е схемата на социалистическия реализъм. Една точност на натурата и преди всичко изява на темата. Моите неща са повече в едни пластически концепции, нови - на разлагане на формата, на нова форма, на нова конструкция във формата, нова образност на героите."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо не го попитахте за войнишките паметници, които бяха точно на мястото на шестоъгълния петоху.ник?

  А Старчев защитава паметика на съветската армия, защото знае че ако го махнат него, шестоъгълния петоху.ник директно ще замине.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 20. 20 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Боже! Та приказките (думите) на този "скулптор" са досущ като "паметника" му:

  "Голямата форма, която стърчеше назад, която беше създадена с идеята да бъде някакво знаме, някакво крило..."

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#18] от "Музар":
  До коментар [#20] от "Музар":

  ++++

  Типично по болшевишки - много "умни" приказки, 0 съдържание. Въздух под налягане!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1459 Любопитно

  Никак не е прав проф.Старчев в последното си твърдение - че огорчението от тоталитарната власт водело до оплюване на творбата му. Геометричното определение се е появило веднага след изграждането на паметника и дава безпощадно ясна оценка за него като изкуство. Май масовото мнение рядко е било толкова единодушно.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 23. 23 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ве Старчев, уж професоре...на Шипченския паметник подиграваме ли се бе ? Или пък на Статуята на Свободата у твата...Ню Йорка или па на Айфеловата кула дето е само железо ... ?
  Ама те са правени от хора бе. Не от такива кат тебе - раждани и кърмени от Партията-Майка.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 24. 24 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 544 Неутрално

  И тоя петохуйник и МОЧА да се махат!

 25. 25 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#22] от "Мария":
  [quote#22:"Мария"]Геометриното определение се е появило веднага след изграждането на паметника[/quote]
  Абсолютно си права. И това беше между цъкането с език и хвърлянето на боб, за да се разгадае какво точно представлява този паметник.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 26. 26 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  "Той е изработил и бюста на Брежнев"
  "Този паметник е направен при социализма, но не е политически"
  Ха-ха-ха! Ха-ха-ха!
  Не е правен през комунизма, ами през социализма. Бе, кво той не е правен през социализма, ами направо в развития социализъм, най-прогресивното общество на планетата!

  Какъв професор може да бъде тоя, бе? На какво учи младите? Как да правят комунопаметници?

 27. 27 Профил на TRAJAN
  TRAJAN
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма какво толкова да му мислим. Нямаме необходимост от българска култура. Достатъчна ни е демократичната култура, която ни запази като народ във вековете.
  Всичко вече е по местата си. Необразованите, неможещите и незнаещите са "елита" и форумни капацитети. Образователната система вече е тяхната ковачница за зомбирани чуждопоклонници и родоотстъпници. Ако тези паразити не бъдат изолирани, те с помоща на здравеопазването ще ни ликвидират.

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  [quote#27:"TRAJAN"]Нямаме необходимост от българска култура.[/quote]

  Ти на тоя 5хуйник култура ли му казваш?
  А стига бе!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4703 Неутрално

  Не може да се избяга от конюнктурата.

 30. 30 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Според мен въпросът трябва да е принципен. Дали е възможно да се събарят паметници или не. Сами по себе си някой не добри резултати са залог за по-добро развитие в бъдеще. Това важи и за историята на Народа ни и бъдещето Му. Знаейки за Соц. експеримента 45г. би трябвало да не се допуска бъдещи залитания в тази посока на развитие на нацията. От премахването на паметника имат голяма полза, онази партия, която наследи БКП, днес БСП така по-лесно ще манипулира млади и неуки мозъци, щом не е останало "нищо" компрометиращо я. Именно тогавашната и пропаганда е днешната й негативна такава! А от това слабият би искал да се отърве.

 31. 31 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Весело

  Били трима, с Минеков и кой още, и този проект спечелил вътрешния конкурс, който си направили ???
  Какви ли са били проектите за второ и трето място ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 32 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 424 Гневно

  Като чета интервюто на професера скулптор се изпълвам с гняв, че все още се дава трибун на придворни лакеи на комунистическия режим. И то напоследък с все по-голяма честота. Не е ли в ход мащабна пи ар кампания за изчистване на имиджа на комунистите?
  Благодарение на такива "гениални еклектици" всички наши млади творци търсят изява в чужбина.
  И забележете какви имена е намесил(с отношението на равни на него), за да оправдае творческото си недомислие.

 33. 33 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1379 Весело

  Не виждам какви естетически линии е имал преди, че да се стремят сега. Той на млади години не можел да се похвали с идейност, та сега ли?

  Жената е покана за щастие
 34. 34 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Паметникът си е паметник. Едни го харесват, други не. Но не би трябвало един такъв мемориал да се разрушава. Това би показало безсилието ни като нация. Технологията на изграждане на конструкцията, закрепването на пластиките и облицовката е погрешна, а монтажните работи (по социалистически, ударно) претупани. Има техническо решение и следователно - има начин да се реши въпроса без да ни се смее пак цял свят. Просто е нужен повече професионализъм, а политиката, популизма и простащината - настрана!

  damian
 35. 35 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Като "потърпещ" от "ступудясването" на този паметник-плашило в моята квартална градинка бих искал да коментирам казаното от автора проф. Старчев използвайки негови собствени думи, цитати от горното интервю:
  1."Този паметник е направен при социализма, но не е политически."
  2."Политиката е била такава, че се разчита на монументалната пропаганда, защото тя поддържаше властта".
  Г-н Старчев моля разберете се със себе си! Единствено вярно е, че паметникът не е директна възхвала на СССР и КПСС, нито на прословутата армия "освободителка", а има претенциите да увековечава 1300 годишната ни история, но всичко останало, самото място на паметника, поводът за изграждането и първенюшкото наше "Ганювско" желание да блеснем пред света, довело до традиционно присъщото ни бързане в последния момент и като последствие недообмислени форми и конструкция и некачествени строителни работи, плодовете на които берем дълги години досега са чисто политически и имат недвусмислен политически характер. Същото важи и за:
  3. "Той не е отнесен към социализма, а е направен само през този период. Неговите теми са повече обвързани към това пространство около НДК".
  На ваше място Г-н Старчев бих отказал да правя подобен паметник точно там, на това място! Така се включвате към "убийците" на мемориалните плочи паметници на загиналите в Балканската и междусъюзническите войни воиници, сержанти и офицери от 6-ти "Шипченски" полк на Софийската (Шопска) "желязна" дивизия, същата, която 1916 година при Добрич и Силистра обърна в бяг "непобедимите" Донски казаци, нападайки ни "най-освободително" (какво фарсово повторение на историята в 1944, нали!) и триумфално влезе в Букурещ, благодарение на което сега тези градове, както и Балчик са си у нас, а не някъде другаде. И точно затова тези паметници бяха разрушени по изричното нареждане на Москва и вие много добре знаете това! Вашият паметник сполучлив или не, което е съвсем отделен въпрос изобщо няма място там. Стилът коренно не съответства, като архитектура на НДК и двете постройки са в крещящо противоречие. На времето имаше виц, който гласеше, че: "Поради бързане не е изградена желязната верига, между паметника и НДК, която да подчертае тяхната връзка"! А и размерите на паметника са такива, че не може да се "скрие" и да не закрива гледката към Двореца от този ъгъл, което си е архитектурно недоразумение. Този паметник трябваше да се изгради някъде самотен, на хълм да речем край Вакарел или при "Камбаните" и тогава би стоял много по-добре дори и в този си вид. Но нямаше да има точно това политическо звучене, което има сега и нямаше да ви донесе толкова бърза и евтина слава! Това за "славата" даже вече е съмнително, което напълно заслужавате!
  И накрая:
  4. "Казаха, че такъв паметник в Европа няма".
  Не мога да не се съглася! Няма и няма и да има. Ние не сме в Европа!

 36. 36 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Кой паметник направен през социализма прилича на нещо? Енелото на Буздлужда? Всичките им паметници на соц. архитектите са лишени от елементарна естетика и стил.

 37. 37 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1379 Весело

  До коментар [#27] от "TRAJAN":

  Траянчо, не се излагай. Имаме си много културни паметници, но точно тоя е със стойност цената на желязото в него и терена който заема. Всички знаем по времето на соца кои културтрегери получаваха обществените поръчки.

  Жената е покана за щастие
 38. 38 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Може да не политически, но е ГРОЗЕН и лишен от идея и НАЙ-ВЕЧЕ ТОВА НЕЩО НАРЕЧЕНО ПСМЕТНИК

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 39. 39 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Този паметник не е политически, но е грозен.
  И това е същественото.
  Не се опитвай да шикалкавиш.

 40. 40 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Може да не политически, но е ГРОЗЕН и лишен от идея и със сигурност трудно би минало за изкуство....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 41. 41 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Оставете следващите да направят подходящ паметник за 1350 -
  та годишнина, а този да са го направили качествено за да няма полемики и ново харчене на пари! Защо трябва да се заделят средства за нещо,което му е минал юбилеят ?????????

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  ...Срещу паметника не е писано, не е говорено. Възприе се...

  Да ме извинява проф. Старчев, ама се прави на улав

  Въпросният паметник за нула време, спонтанно и в единен порив беше кръстен и възприет под името "Трилистният Петох*йник".
  Аз бях там, професоре

  Проф. Старчев въобще в цялото интервю се прави на улав.
  Опитва се да внуши, че след като "в културните среди", т.е. неговата професионална задруга, (казвам задруга в добрия смисъл на думата), както и в соцпресата , гостуващият Чингиз Айтматов и културният министър на Коста Рика, тц, тц, тц , също на гости, казали добра дума и хоп - стана паметника върха на сладоледа. Но ... хората продължават да не го възприемат като такъв.

  Та затова иде реч.
  Въпросното "монументално изкуство" вече доста надскочи четвърт век пред очите на хората, в два "обществено-политически строя" беше ситуиран, трето поколение идва на смяна - и все си остава "Трилистния Петох*йник" за хората. Това казва всичко ...
  А вие, професоре, с културните деятели, Людмила Живкова, Чингиз Айтматов и онзи министер на културата на Коста Рика си го харесвайте. Но от къде на къде сте тръгнали да искате и да ви плащат за това?

 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 552 Гневно

  Няма начин да направите цялата нация идиоти,старчев!Помним какво беше и как се подмилквахте на властта!А това *творение* е обида за всеки нормален човек!

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#14] от "Six feet over":Костов няма нищо общо със статията...

 45. 45 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"barcelonski"]НИЩО >
  от времето на Соц.-простотията
  НЕ > може да се ремонтира, реставрира, [/quote]
  На първо място тебеподобните "мозъци".

 46. 46 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#44] от "yanne":

  Как да няма...

  Той заслужава паметник на мястото на разрушения...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#31] от "deepdp":


  [quote#31:"deepdp"]Били трима, с Минеков и кой още, и този проект спечелил вътрешния конкурс, който си направили ??[/quote] Кой Минеков?!Оня,дето сега ревеше,че имало диктатура,или баща му,дето ходеше с Тодор Живков на лов?!

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "....Един хубав паметник в Стара Загора на Самарското знаме веднага му измислиха име - Брадвата...." Е това вече са пълни глупости! Паметникът на Чадър могила в Стара Загора е къде- къде по-разбираем и ясен за всички - и за старозагорци , и за гостите на града! НИКОГА в Ст. Загора не е имало съпротива срещу този паметник- ако го посетите, ще разберете защо!
  http://martiniki.blog.bg/izkustvo/2010/03/03/pametnika-na-branitelite-samarskoto-zname.503626

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Псевдокултуртрегер от пост социализма с титла професор защитава уродливата си творба дето може да утрепе некой. Смятам че когато си се наакал не бива да си вееш дупето на високо.

  Too much цензура Баце.
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#46] от "Six feet over":Класически комунист-когато няма довод,започва да пише я за Костов,я за Борисов,я за евреите....кажи,Петочленник харесва ли ти?!Конкретно!!!И какъв паметник може да бъде това нещо-та то се разпада,като може и да убие някой,докато се руши?!Какво ще е посланието на това нещо,след като то няма да оцелее изобщо?!

 51. 51 Профил на damian
  damian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Има други паметници/мемориали, чиято съдба е по-очевидна:
  1.Бузлуджа - какво символизира, за какво ни е? Решението е - демонтаж и рециклиране на материалите, пълна реставрация на природата.
  2.Съветската армия - за много хора е неуместен, даже обиден. Решението - преместване.
  Можем да постигнем приемлив резултат чрез разисквания и демократични процедури.
  Повече разум и професионализъм и нула популизъм - това ни е нужно!

  damian
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  В мемориала "Бранителите на Стара Загора" стои паметна плоча:
  "Жив град, с темели в кости забити"
  http://www.okolosveta.com/index.php?p=patepis&do=1&c=bg&src=545&k=eur&w=19
  http://samvoin.blog.bg/politika/2010/08/07/belite-petna-v-istoriiata-ni-starozagorskoto-klane-znaehte-l.588113
  "19 юли- Ден на възпоменание на жертвите в Старозагорското клане Старозагорското клане – знаехте ли за него? 132 години от опожаряването на Стара Загора За всички тези, които не знаят какво се е случило на този ужасен ден- ритуалното убийство на 14 500 наши деди и повече от 10 000 отвлечени в робство по анадолските чукари! Самарското знаме е един от най-големите паметници в България

  На 19 юли преди 132 години Стара Загора е превзета и опожарена от войските на Сюлейман паша по време на руско-турската освободителна война.

  На 22 юли Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Максимилиянович Лайхтенбергски, влиза в Стара Загора и освобождава града.

  На 23 юли ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в
  града. На 24 юли ген. Гурко свиква заседание на българските първенци. Избрана е привременна управителна комисия с председател П.Р.Славейков - организатор на първата гражданска власт в града.

  На 29 юли херцог Лайхтенбергски напуска Стара Загора и се отправя към Нова Загора, където е трябвало да се съберат всички части на Гурковския отряд за превземането на града от турците. На 30 юли отрядът на херцог Лайхтенбергски поема обратно пътя към Стара Загора, за да не нахлуят турците в незащитения град.

  В същото време 40-хиляден турски отряд, командван от Сюлейман паша, се насочва към Стара Загора и на 31 юли предприема настъпление срещу града. След 6-часов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Но част от опълченците и казаците, се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август. В боевете при Стара Загора Самарското знаме, подарено на опълченците от жителите на град Самара, получава първото си бойно кръщение. С него в ръка геройски загива командирът на Трета опълченска дружина подп. Павел Калитин.

  След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски. Броят на убитите е между 7850 и 14 500 души. В старозагорската църква "Света троица" - в храма и двора са избити над 2500 души мирно население. Много млади жени и деца са отвлечени в робство. Градът остава 5 месеца в ръцета на турците. На 13 януари е освободен повторно. Възстановяването на Стара Загора започва веднага след освобождението на България.

  На 5 октомври 1879 г. княз Алеко Богороди полага символичния основен камък. Стара Загора се превръща в първия следосвобожденски град с модерен облик - с широки и прави улици и големи площади.

  През 2008 година с решение на 25-то заседание на Общинския съвет в Стара Загора 19 юли е обявен за Ден за възпоминание

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#49] от "townboy":

  А вие кой сте? Какво знаете за българската скулптура? Изкуство? Култура? Или всичко започва от днес?

 54. 54 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Отрицателното отношение кът паметника се натрупа заради дългите години безхаберие и грозния и окаян вид, който имаше в по-голямата част от битието си.
  Претупаха изпълнението на конструкцията - и ето резултата. За съжаление претупването и мърлящината станаха трайна част от нашата строителна култура. Много от днешните кумири - метростанции, магистрали и др. - вече имат или ще придобият подобен вид скоро.

 55. 55 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Мисля, че най-разумно ще е да поръчат на скулптора копие на паметника високо 5-6 метра, и да го монтират някъде из градинката пред НДК-то, а големия паметник да се демонтира. Защото, когато са правили конкурса макета може и да е изглеждал добре, но 50-60 метра паметник хич не изглежда добре.

 56. 56 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "ekolog":
  [quote#53:"ekolog"]Или всичко започва от днес?[/quote]
  Започва от разграничаването на красиво от грозно.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "еколог", а?
  Отрицателното отношение към "паметника" съществува още от построяването му, както и подигравателното му название трикрил петохуйник.
  Или всичко започва от днес, а?

  Birds of a feather flock together.
 58. 59 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Спомням си че точно когато се построи този паметник част от приятелите ми учеха архитектура в тогавашното ВИСИ. Те (а според тях това било мнението и на преподавателите им) определяха идейното внушение на паметника като "устремен към бъдещето тротоар". Все пак като едни културни хора не стигаха чак до "шестоъгълния ...", но мисля че оценката за художествените качества на това творение е достатъчно категорична.
  По принцип съм против унищожаването на паметници, но за този нямам особени съмнения.

 59. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  събарянето на тази гавра, и построяването на на нов войнишки паметник на място на този който комунистите унищожиха, е това трябва да стане.

  Birds of a feather flock together.
 60. 60 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Този професор се кани още да цоца като прави нов проект и даже вече е нахвърлил някои скици.
  Да си взима дЖелезото и камикО и да си го носи на вилата за негова сметка и '' дим да го няма ''.
  Държавата и Столична Община да възстановят стария Войнишки паметник което е истинската ясна история.
  Затова трябва ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ а не другарЕте комунистЕ да дават акъл как се прави демокрация то и затова сме на това дередже.

  =============

  Какво следва?
  - Ще продължим с едно допълнително проектиране как бихме дооформили окончателно това оголено тяло. Когато стане чиста конструкцията, трябва да я направим художествена, да има естетически линии, които да я направят вече част от общата конструкция от целия паметник.

  Имате ли проект, който да предложите на общината?
  - Горе-долу. Имам няколко скици, но първо трябва да се изчисти, за да се види какво ще остане и оттам да тръгнем с предложението си.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#51] от "damian":


  [quote#51:"damian"]Можем да постигнем приемлив резултат чрез разисквания и демократични процедури.
  Повече разум и професионализъм и нула популизъм - това ни е нужно! [/quote] Само,че демократичните процедури ще доведат до премахване или преместване на въпросните "чудеса" на комунизма,а точно това нашите другари все още не искат!Точно затова и няма все още референдум по тези въпроси-защото хората еднозначно ще искат отстраняването на тези "паметници"

 62. 62 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  "Създаде се една комисия".
  "Имаше една цяла служба към комитета за култура, която вече прецизираше къде и какъв паметник да се направи".
  ===================

  Видно е >
  кара ли сте я на конвейр > по социалистически.

  Комина в Кремиковци пуши >
  СБХ-айците "блъскат" желязо и мажат плочки отгоре .....
  Посоката на "паметника" е вярна > нагоре и към-то НДК.

  Соц.-Просташки Реализъм.

  - Събаряй !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 63. 63 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#57] от "rldkfl":

  Едни го харесват, други - не. За допълнителното отрицателно отношение пиша. Сложен казус. Но да рушим всичко, което не ни харесва?!

 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  [quote#60:"Танас"]Този професор се кани още да цоца като прави нов проект и даже вече е нахвърлил някои скици.[/quote]

  За съжаление, въпреки високопарната и "високоаргументирана" дискусия, точно за това става въпрос.
  И за едно его.

  Спорно е само дали егото или мъните са водещи.
  Все тая, когато са неразривно свързани ...

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  [quote#63:"ekolog"]Едни го харесват, други - не. За допълнителното отрицателно отношение пиша. Сложен казус. Но да рушим всичко, което не ни харесва?! [/quote]

  Емчи ... той, паметникът, вече си е рухнал и така.
  Просто трябва да се разчистят отломките ...

  Едно време, в контекста на късния соц, ситуиран в среда като НДК- ...си беше на място. Като форма и като излъчване. Вписваше се и се допълваха. Целият комплекс е тежък, ръбест, плакатен.
  Днес София и районът гонят друг облик.
  И след като паметникът вече е на стадий "да се разчистят отломките", след като го защитават само проф. Старчев и културтрегерите от тяхната си "масонска ложа", след като на хората не само че не им пука за паметника, а и мнозинството е да се разкара ... да се разкарва. А не от паметник да се прави "паметник на паметник" ей така, защото шепа заинтересовани искат и им е изгодно това ...

 66. 66 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Кажете колко от вас имате деца, които, ако паметникът утре се събори изцяло, ще можете като пораснат да им разкажете за него? На снимка искате да им го покажете, така ли? И да им разкажете колко е бил лош комунизмът и как са разрушили един красив военен паметник, за да се построи това грозно туловище. Как детето ще направи разлика между днешните разрушители и комунистическите, при положение че в наша България от Освобождението насам постоянно се руши?
  Нека да е ясно за всички едностранно мислещи, дето ще бързат да ми определят политическия цвят - ако имаше нещо, което можеше да си избера да не ни се случва, щях да си избера да не ни се случва комунизмът. Точка.
  Между другото, знаете ли, че в София след Освобождението е имало кула с часовник - като в Трявна например? Знаете ли, че е имало стари "възрожденски" къщи, макар и в лошо състояние? Знаете ли, че за да се направи и центърът по-хубав и модерен, са събаряни и църкви освен джамии? Че под днешната сграда на Булбанк са останките на една църква, която някак не се е вписвала в тогавашните представи за модерност, но която днес бихме дали мило и драго да съществува?
  Замислете се, всички тук, които искате този паметник да го няма - какво ще оставим за бъдещите поколения, за да могат малко по-обективно да преценят какъв е бил животът през една или друга епоха в града, ако сами си разрушаваме църквите, възрожденските къщи, военните паметници от царско време, старите къщи от началото на ХХ-ти век, както и грозните на вид паметници от времето на комунизма?

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#63] от "ekolog":


  [quote#63:"ekolog"]Едни го харесват, други - не[/quote] Кои са тези,дето го харесват?!Имам предвид обикновени хора,не тези,дето са цоцали пари,докато това нещо се строи?!

 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#66] от "Цветна":Значи предлагаш в центъра на София да има едно рушащо се туловище,което да представлява заплаха за околните и да е свърталище на наркомани и алкохолици,за да може да показваме на поколенията паметници на комунизма ли?!Има си музей на комунизма-заведи там дъщеря си!Не е необходимо всички да гледат този тумор в центъра на столицата.И друго-никой не руши този "паметник" -той сами си се разпада!Толкова "качествено" са го направили неговите автори,като жалващия се в статията!Или предлагаш и за това нещо да дават всички пари,нищо,че никой не го харесва?!

 69. 69 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  При социализма нямаше нищо неполитическо.Даже реализмът беше социалистически.

 70. 70 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Весело  - АЛО СТАРЧЕВ,

  каква Ви беше "нормата"
  по социалистическият план ......
  за "производство" на паметници и бюстиета ??!

  Видно е, че "нормата" за преизпълнение
  на Плана е била добре координирана с Кремиковци > и с производството на желязо !!?

  ".... 1000 тона желязо" .......... ??!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 71. 71 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#14:"Six feet over"]
  А може и паметник на Командира...
  С лице към Витоша...
  Командира много обича Витоша... [
  Абе много си изостанал.Костов отдавна го забравиха.Сега лайнометите са насочени към друг.

 72. 72 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#71] от "papadok":

  Сигурно е нещо лично, в такива случаи. Вероятно уволнение или му е отказано назначение на някоя синекура...

  Birds of a feather flock together.
 73. 73 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  СТАРЧЕВ, ти си слуга на една ТОТАЛИТАРНА власт, това е факт, неоспорим и реален.

  Ти си приспособенец към режим от умствено скопени мегаломани и егоцентрици, въобразили си,че са капацитети по всички въпроси, засягащи тяхното времено състояное, на управленци, което така и неосъзнахя

 74. 74 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Това е един нахален лъжец.
  Още със самото му построяване паметникът стана обект на подигравки и възмущение от всички възможни среди /вкл. комунистите/, а авторът му беше обявен за абсолютен некадърник.
  Как подобен индивид може да стане професор е друг въпрос.
  Безобразие е това недоразумение да остане в центъра на София. Мястото му е на боклука.

 75. 75 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Паметникът е ПОРЪЧКОВ, ПРОПАГАНДЕН трик за заблуда на поколения българи, които да бъдат въведени във фалшив и илюзорен свят на едно с нищо неоправдано самочуствие, поради липса на база и реалности за едно наистина заслужено такова.

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  ПО ТРАДИЦИЯ паметникът е НЕСЪРАЗМЕРНО ГОЛЯМ за пространството което обитава, както другият исполин, който стърчи не намясто с мега размери на вратата на София Орлов мост.

  ТЕЗИ ДВА ПАМЕТНИ ЗНАКА СА ОСНОВАНИ НА ИСТОРИЧЕСКИ НЕИСТИНИ, създадени от пропагандистите на един режим установен с насилие и пожелал маниакално да се увековечи с оглед устройване и добруване на своите апологети завинаги.

  ТЕ СА ГАВРА С НАЦИОНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ И ЗАТОВА НЯМАТ МЯСТО В СТОЛИЦАТА НА ДЪРЖАВАТА НИ.

 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#66] от "Цветна":

  Цветано, толкова са много паметниците от тази епоха, че не само няма да се забрави, но и неможе да се забрави, но когато ТЕ СЪЗДАВАТ И СА ПОВОД ЗА ВНУшЕНИЕ НА НЕИСТИНИ И ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ, това е вредно за идващите нови поколения, а те са съградени именно за това.
  ДА ПОДЪРЖАТ НИВОТО НА ИЗКРИВЕНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ в полза на самозабравили се управленци.

  Това най-малко е аморален акт на възпитание в неистини.

 78. 78 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#66] от "Цветна":
  Нелепо е да се сравняват монументалните простотии накацали тук и там с архитектурните останки от минали епохи.
  Щом искаме да живеем в красив и приятен град - столица на страната, всички тези уродливи боклуци трябва да бъдат час по-скоро изметени.

 79. 79 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Цялата конструкция е в БЕТОНА, който е излят, а не във вехтата железария и СТАРЧЕВ знае това, затова се надява да вземе някой лев още за реставрация.

  БЕТОНЪТ НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ БЕЗ ВЗРИВЯВАНЕ.

  Комуноидите знаят това и ще се уповават докрай.

  САМАТА МУ КОНЦЕПЦИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ Е ПОГРЕШНА
  защото е правен на принципа на конвеирното панелно строителство.

 80. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#4] от "yanne":

  Вместо да се съгласи да изгради ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ОФИЦЕРСКИ СЕРЖАНТСКИ И РЕДНИЦИ ВЪВ ВОЙНИТЕ ЗА ОТВЪРЖДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯТ ИНТЕГРИТЕТ,

  Старчев, като истински комунистически слуга, рожба на своето време, решава да отстоява ЕДНА НАЛУДНА ИДЕЯ ЗА НЕАДЕКВАТНО ВЕЛИЧИЕ.

 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  КУХ ОТ КЪМ СЪДЪРЖАНИЕ, КОМПЕНСИРАЩ С МЕГА РАЗМЕРИ...

  Величието на паметниците, които не са пропагандни лъжи е в скромноста на отбелязване на събитието, а не в маломна гигантоманийност и перверзни паради.

 82. 82 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 642 Весело
 83. 83 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "hary":

  Абсолютно съм съгласен с изпростяването на народа,просто защото по-будните отдавна избягаха от България и тук остана да дивее агресивната простотия.Съгласен съм и че тия,които харесват чалгата и наричат Лейди Гага грозна са с присъщите на тази примитивна душевност естетически критерии.Не съм,обаче съгласен, да се реставрира това чудовище пред НДК.Не само е грозно,не само е опасно за здравето и живота, но е правено със същата тази просташка парвенющина,от която българите никога няма да се отървем.

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Никой нямаше да има нищо против пметниците ,ако бяха достоверен израз на някакво събитие достойно за тяхното създаване, но това са две възпоменателни плашила на лъжовни схващания за изопачени факти, уврвждащи познанието и истината за историята на България.

 85. 85 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Паметникът беше поръчков с непонятна символика, грандомански, много ръбест и грозен, гражданите го наричаха пето...ник, не трябва да се спасява, да се махне напълно.

 86. 86 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Само 5 години по-късно е завършен паметникът на съединението в Пловдив, който и до днес считам за много интересен и сполучлив.
  http://www.bg-tourism.com/bg/big-photo-ist.php?id=63

  Ясно е, че проблемът не е кога е строен паметникът пред НДК, а това, че е голямо дърво.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#86] от "bibian":

  Абсолютно, но тук нуждите от заблуди бяха големи, затова и бе създаден по скоростният бутафорен метод.

  Бетонна съецевина и налепване на елементи по нея.

  Старчев може и да е скулптор, но строителството му убягва, а това е основен недостатък. Нгърбил се да прави нещо без да знае как да го довърши.

  Да проберем парата, после каквото такова.

 88. 88 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  Горкият! Той мисли че хората не харесват паметника защото бил политически. Няма ли кой да му обясни че паметникът е символ на грозота, безвкусица и безидейност натрапени от социалистическата грандоманщина и показност. Как иначе да си обясним силата на скромния шипченски паметник на фона на кичозното биде пльоснато върху Бузлуджа.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 89. 89 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#36] от "Джон Балкансон":

  Този пред НДК прилича на шестоъгълен пето.уй,този на Буледжа на летяща чиния.Сам го каза.Как никой не се сети да кръсти и ПСА подобаващо.

 90. 90 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Скулптурът твърди,че Съветската армия била "освободителка". Браво бе,а откога е станала такава,каква е била на 17 септ. 1939г.когато напада Полша??? Каква е била на 30 ноември същата година,когато напада Финландия,каква е била на 8-сми септ. 1944г.когато напада България??? И всичко това комунистът -скулптор нарича освобождение??????????????????????? Браво.
  Да се обяви война на независима и невражеска страна,товае агтресия и окупация,а не осовбождение. Комуоид си е професора ,та каквото и да каже.

 91. 91 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Паметникът Е политически, но това не е основният проблем.

  Основният проблем е, че е непоносимо грозен и отвратителен. Комунягите, които се заиграват с идеята за референдум за АЕЦ Белене (въпрос геополитически, технологичен и икономически, за който широките народни маси за тотално безхаберни), нещо не приемат идеята за допитване до софиянци за съдбата на въпросния паметник. Щото са наясно, че поне 70% ще са за пермахването на полюцията.

  Още нещо. На това място имаше български войнишки паметници. Махнаха ги (къде ли са сега?) комунетата при строежа на НДК. Странно, че същите тези, които вият срещу махането на полюцията - паметници не трябвало да се пипат - нямаха никакви скрупули да изхвърлят българските войнишки паметници. А днес се правят на улави, че не помнят какво е било на това място преди полюцията.

 92. 92 Профил на petkanka
  petkanka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  паметникът е симвпл на комунистическия абстракционизъм и няма никакви ходожествени стйности

 93. 93 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  [quote#7:"hary"]мнозинството у нас днес слушат "красивата" чалга и наричат Лейди Гага грозна, а това е пълна профанация на истината. С други думи, множеството у нас е крайно изпростяло и няма никакви достоверни критерии[/quote]

  Брееей, да не би да си участвал в написването на петицията на СБХ?
  И коя е профанацията на истината - че Лейди Гага е грозна или че е 'красива' като чалгаджийка? За мен и двете са очевидни.

  За да се строи, трябва и нещо да се разруши, иначе ще си останем заровени в миналото. А този паметник си се е саморазрушил, подпомогнат от некадърното изпълнение в типичен българо-социалистически дух - не стомана, ами желязо и кой знае колко други материали-ментета.

 94. 94 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  БУТАЙ!
  И МОЧА е в същата категория:
  "ЗА НЕЗАБАВНО БУТАНЕ!"

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 95. 95 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Интерересно племе сме, за всяка драскотина върху грозотията наречена Паметник на съветската армия / и то издигнат в страна, в която единствените загинали съветски войници са застреляните от съветски патрули мародери/ , се вдига вой до Бога.
  Никой не води диспути за художествената му стойност, нито дали там му е мястото и пр. и пр.

  Паметникът обаче увековечаващ собствената ни държавност, пред НДК, не само е обект на дълбокомислени естетични дискусии. От самото начало той беше недовършен, после полу- съборен и обграден с отпадъци до днес вече дълги години. Никакви агитки , чегеваристи -защитници не се виждат наоколо , никой не го забелязва. Явно, по ценен за нас е пометникът на окупатора наречен от същото това интересно племе освободител...

 96. 96 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#91] от "the_sceptic":

  ТОВА Е ТАКА по простата причина, че ГЕРБЕРИТЕ са КОМУНОИДИ до един нагаждат се към новото статукво, както КОМУНИСТИЧЕСКАТА им рода преди по 1-вя, 2-ра, 3-та, и 4-та линии.

  Страната е подопечна на разбирания как да пригодим миналото към днешното и бъдещото развитие, а не как да скъсаме окончателно с него.

  Затова и паметниците на заблудата и историческите фалшификации ще си останат, завинаги надвиснали над ежедневието на хиляди объркани хора минаващи под хвърлената им гигантска сянка неразбиращи, защо са били издигнати и какво представляват.

 97. 97 Профил на VM
  VM
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Каква ирония и цинизъм - авторът на "паметника", станал причина за събарянето на монумента на Първа Софийска пехотна дивизия да обяснява колко било неправилно да се събарят паметници.

 98. 98 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Наточил се милия още някой лев да изкара от този боклук: ,,Имате ли проект, който да предложите на общината?
  - Горе-долу. Имам няколко скици, но първо трябва да се изчисти, за да се види какво ще остане и оттам да тръгнем с предложението си.,,
  Но пък казват, не бил луд който хапва от баницата, а който му я дава.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 99. 99 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#47] от "yanne":

  Минеков баща ми беше преподавател в худ. академия и мога да те уверя, че е изключително ерудиран за скулптор
  Беше последовател (и за кратко асистент) на Хенри Мур и това си личи в паметниците, които е направил...
  По времето на следването ми беше добре запознат с имената и тенденциите в съвременната скулптура и беше от малкото преподаватели, с които може да се говори за изкуство.
  Но е факт, че е бил кандидат член на политбюро и може би най-високо позиционирания в партийната ерархия художник ...
  Доколкото познавам стила му съм напълно убеден, че ако беше направил паметника той, сега хората нямаше да искат да бъде демонтиран ))

 100. 100 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 442 Весело

  Всеки автор пази творението си.
  Но в случая единственият вариант да го запази е като си го вземе вкъщи в градината, ако можеше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK